Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"taldrikust" - 50 õppematerjali

thumbnail
36
docx

Laua katmine ja toidu serveerimine

Aseta sool ja pipar ning muud maitseained kõigile kättesaadavale kohale. Kasuta lauakaunistusi, mis ei eralda inimesi üksteisest ja võimaldavad segamatult suhelda. Õnnetused on tavaliselt liiga kitsaste olude tulemus. Kuidas katta laud? 1. Aseta lauale üksteise peale erinevate käikude nõud alustades praetaldrikust. Magustoiduks vajalikud nõud too lauda pärast pearooga. 2. Säti salvrätt kokkuvolditult taldrikule või kahvlist vasakule. 3. Aseta söögiriistad paari cm kaugusele taldrikust, teineteisega paralleelselt:  maksimaalselt 3 kahvlit taldrikust vasakule  noad taldrikust paremale  supilusikas (kui seda on vaja) asetatakse nugadest paremale  pane välja võinuga vaid siis, kui asetad lauale ka võitaldrikud, mis asetseksid sellisel juhul taldrikust kella 11 suunas  dessertlusikas ja –kahvel asetatakse taldriku päisesse  aseta veeklaas taldrikust kella 2 suunas ja veiniklaas sellest paremale.

Toit → Toit ja toitumine
22 allalaadimist
thumbnail
22
ppt

Kodundus: Lauakatmine ja lauakombed

•Laua ääres istu sirgelt, ära toeta küünarnukke lauale. •Toitu paku vaagnalt oma parempoolsele naabrile, alles seejärel tõsta endale. Kui teed söömise ajal pausi, siis toimi nii: • Noa ja kahvli asend söögipausi ajal Söömise lõpetamisel toimi nii: Noa ja kahvli asend söömise lõpetamisel. •Kuuma jooki paku alati tassist, mis on asetatud alustaldrikule. Nõuandeid: •Kui oled kuuma joogi seganud, aseta lusikas alustassi äärele. •Kahvel ( kahvlid) asub taldrikust vasakul , harud ülespoole. •Nuga asub taldrikust paremal, tera taldriku poole Koosta valikuliselt ühe toidukorra menüü ja aseta lauale vajalikud toidunõud:

Toit → Toitlustus
15 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Tervislik toitumine, slaidid

väherasvast margariini või 10g pähkleid, seemneid. Third level · Taldrikureegel aitab süüa mitmekülgselt ja tervislikult. Taldrikureegli järgi: Fourth level · pool taldrikust täita salatiga Fifth level · veerand taldrikust täita liha, kala, kana või muu valgurikka toiduainega · veerand taldrikust jätta lisandile ­ pastale, kartulile, riisile või muule süsivesikurikkale toiduainele. Tervisliku toitumise alused Toidu valiku aluseks on 4 põhimõtet:

Toit → Toitumise alused
23 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tervislik toitumine

kala, 75 g väherasvast kala, 25 g kalatooteid, 1 muna ). Neljas põhikorrus toidurasvad, pähklid, seemned (rohkem kasutada õlisid) ( nt. 1 tl õli, 1 tl võid, 2 tl majoneesi, 10 g pähkleid, seemneid ). Püramiidi tipp suhkur, moos, mesi, maiustused, magusad karastus- ja mahlajoogid ( nt. 10 g mett, moosi, suhkrut, küpsist, kommi ). 2014 Rakvere Ametikool Taldrikureegel. Pool taldrikust täidetakse taimse toiduga, milleks sobib toores salat, riivitud (tükeldatud) juurvili või keedetud aedvili. Võib lisada pisut õliga valmistatud salatikastet. Neljandiku taldrikust võtab enda alla kartul, riis või makaronitooted. Viimane neljandik jäetakse põhiroa jaoks, milleks on vähese rasvasisalduse ja soolaga liha, kala või kana. Kala soovitatakse süüa vähemalt kaks korda nädalas või isegi rohkem. Kui põhitoiduks on vormiroog, täidetakse pool taldrikust aedviljaga ja

Meditsiin → Terviseõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
28
ppt

Toitumine

tähtis? • Viimasel ajal on inimestel väga kiire elutempo.Koolis on õpilastel palju tunde,peale kooli on kursused ja huviringid ;vanemad on õhtuni tööl ja koju tulles ei jää enam aega millegi peale.Seepärast toitumine mängib tähtsat rolli meie elus, sest sellest sõltub inimese enesetunne, tervis ja isegi tuju. Taldrikureegel • erinevad salatid või aurutatud-hautatud- keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust. • põhitoit, nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi. • lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi. • Jälgi kindlasti ka seda, et taldrikul oleks alati vähemalt 5 värvi toitu. • Kui tegemist on segutoiduga, nt risoto, lasanje või vormiroog, siis peaks segutoit moodustama pool ja salatid-köögiviljad samuti pool taldrikust. Energia Energia on meie organismile vajalik elutegevuse tagamiseks

Toit → Toitumisõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
10
rtf

Loovtöö 8.klass Tervislik toitumine

mahlajoogid HOMMIKUSÖÖGI TÄHTSUS · Hommikusöök peaks olema liitsüsivesikuterikas, mis kindlustaks normaalse veresuhkru taseme organismis ja ajutegevuses, mis on otseselt seotud erksuse ja meeldejätmisvõimega. Aju energeetilised vajadused rahuldatakse peaaegu täies mahus glükoosi arvel. Seega on tähtis, et hommikusöögiks süüakse putrusid, täisteratooteid ning aed ­ ja puuvilju. Taldrikureegel: · Pool taldrikust täidetakse taimse toiduga, milleks sobib toores salat, riivitud (tükeldatud) juurvili või keedetud aedvili. Võib lisada pisut õliga valmistatud salatikastet. · Neljandiku taldrikust võtab enda alla kartul, riis või makaronitooted. · Viimane neljandik jäetakse põhiroa jaoks, milleks on vähese rasvasisalduse ja soolaga liha, kala või kana. Kala soovitatakse süüa vähemalt kaks korda nädalas või isegi rohkem.

Bioloogia → Bioloogia
211 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Tervislik toitumine ja toitumishäired

Mida üles poole,seda vähem neid toiduaineid tuleb süüa Püramiidi alus: liikumine! (iga päev vähemalt 30 minutit) Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Taldrikureegel Erinevad salatid või aurutatud-hautatud-keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust Põhitoit, nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi Lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi Segatoitude puhul peaks segutoit moodustama pool ja salatid-köögiviljad samuti pool taldrikust Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Valgusfooritabel

Bioloogia → Bioloogia
28 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

TERVISLIK TOITUMINE

TERVISLIK TOITUMINE Selles esitluses Miks on vaja tervislikult toituda? Mida peaksime sööma. Mille söömisest peaksime hoiduma. Mis riskid kaasnevad. Miks on vaja tervislikult toituda? Vältida ülekaalulisust Hea tuju. Rohkem energiat Mida peaksime sööma ja millest peaks hoiduma Süüa võib enam-vähem kõike. Aga tuleks kõike süüa mõõdukalt ja mitte liialdada toiduga. On levinud arusaam, et tervislik toitumine on see kui süüakse ainult ´´maltsa´´. Nii see tegelikult ei ole. Tervislik toitumine laseb väga mitmekülgselt toituda. Tervislikuks toitumiseks tuleks loobuda rämpstoidust. Riskid Näljutamine. Toidukoguste vähendamine ohtlikult väikseks Ei saada kätte oma energiat, vajalikke mineraale ja vitamiine . Meie vanustel noortel on vaja kätte saada toidust u.2770 kcal energiat. Tervisehädad. Vitaminide vaegus närgendab immunsussüsteemi ja haigused tulevad kiiremini. TOIDUPÜRAMIID Taldrikureegel erinevad salati...

Toit → Toit ja toitumine
24 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kõne: Tervislikud eluviisid

Paljud inimesed arvavad, et on raske tervislikult toituda, aga tegelikult pole see tõsi. Kindlasti olete kuulnud toidupüramiidist. Toiduainete valikul ja tervisliku toitumise põhimõtteid on neli: mitmekesisus, tasakaalustatus, möödukas ja vajadusele vastavus. Toidupüramiid aitab neid põhimõtteid järgida. Kõik me teame taldrikureeglit, aga vähesed täidavad seda. Taldrikureegel: erinevad salatid või aurutatud-hautatud-keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust, põhitoit, nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi,lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi. Tervislike eluviiside alla käib ka regulaarne sportimine. Aga ei tohi unustada, et enne jooksmist või mistahes spordiala alustamist tuleks teha alati 5-10 minutit eelsoojendust. Soojenduse tegemata jätmine suurendab lihasrebestuse võimalust. Suitsetamine on inimese tervisele väga kahjulik. Ja hullem on veel see, et suitsetamisest võib jääda sõltuvusse

Eesti keel → Eesti keel
31 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Tasakaalustatud toitumine

• inimene saab regulaarselt piisavas koguses ohutut, tasakaalustatud ja mitmekesist toitu vastavalt vajadusele • neli põhimõtet: – Vastavus vajadusele – Toitainete tarbimine õiges vahekorras – Mõõdukus – Mitmekesisus Valgud (12%), rasvad (25%), süsivesikud (63%) vitamiinid ja mineraalaineid Taldrikureegel Erinevate toitude õige osakaal • erinevad salatid või aurutatud- hautatud-keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust • põhitoit, nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi • lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi Esmakordselt Eestis võttis selle kasutusele Eesti Südameliit 2000. aastal Toidupüramiid • näitab, kui palju ja mida süüa, et toituda tervislikult ja tasakaalustatult • välja toodud erinevad toidugrupid, mida organism vajab • alumises osas on need toidud, mis peavad moodustama kõige suurema

Toit → Toit ja toitumine
47 allalaadimist
thumbnail
14
docx

TAIMETOIT

TAIMETOITLUSE TOIDUPÜRAMIID „Vegani taldrik“ koosneb:  poole menüüst moodustavad köögi- ja puuviljad,  veerandi täisteraviljad,  peotäie pähklid ja seemned,  ülejäänu kaunviljad. Vegani toidusedeli moodustavad viis toidugruppi:  täisteraviljad,  köögiviljad (sh seened ja merevetikad),  puuviljad (ja marjad),  kaunviljad,  pähklid-seemned. TALDRIKUREEGEL Täida pool taldrikust madala energiasisaldusega köögiviljade ja salatiga; nii vähendad toiduportsu energiasisaldust ise seda märkamata. Üks neljandik taldrikust jäägu süsivesikuid sisaldavate, eluks vajalikku energiat andvate kartulite, pasta ja riisi jaoks. Kui valid täisterapasta või riisi, sisaldab sinu toit lisaks rohkesti vitamiine, mineraale ja kiudaineid. Heaks valikuks on kiudaineterikkad riisi- ja mitmevilja segud, täisteratooted, täisteranuudlid või kuskus

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
14 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Tervisliku toitumise ülevaade

Taldrikureegel: · erinevad salatid või aurutatud-hautatud-keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust; · põhitoit, nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi; · lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi. Kui tegemist on segutoiduga, nt risoto, lasanje või vormiroog, siis peaks segutoit moodustama pool ja salatid-köögiviljad samuti pool taldrikust. Taldrikureegli võttis esmakordselt Eestis kasutusele Eesti Südameliit 2000. aastal. 10 soovitust mitmekesiseks toitumiseks 1. Ära unusta hommikusööki 2. Söö regulaarselt 3. Söö rohkem kiudaineterikast toitu 4. Söö vähemalt 5 portsjonit puu- ja köögivilju päevas 5. Söö rohkem kala 6. Söö vähem rasva ja küllastunud rasvhappeid 7. Söö vähem suhkrut 8. Söö vähem soola 9. Joo piisavalt vett 10. Ära liialda alkoholiga

Ökoloogia → Ökoloogia
10 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Toit ja toitumine

Need sisaldavad häid süsivesikuid, kiudaineid, vitamiine ja mineraale. (vt Error: Reference source not found) (3) Taldrikureegel Põhitoit; 25% Salat; 50% Lisand; 25% Joonis 1.Taldrikureegel Kui tegemist on segutoiduga, näiteks risoto, lasanje või vormiroaga, peaks segutoit moodustama pool ja salatid-köögiviljad samuti pool taldrikust. (3) Oluline on süüa regulaarselt, jättes peamise toidukorra ning vahepala vahele ca 2-3 tundi. Nii on kehal piisavalt energiat ning veresuhkru tase püsib päeva jooksul ühtlane. Kindlasti tuleks jälgida ka portsjonite koguseid erinevatel söögikordadel. Kõige suurem osa päevasest toidukogusest tuleks saada lõunasöögiga. (vt Joonis 2) (3) 7 Päevase toidukoguse jaotus

Toit → Toit ja toitumine
28 allalaadimist
thumbnail
8
doc

ROMANTILINE ÕHTUSÖÖK KAHELE RESTORANIS “LIILIA”

ROMANTILINE ÕHTUSÖÖK KAHELE RESTORANIS "LIILIA" Iseseisev töö Tallinn 2011 SISUKORD 1. MENÜÜ..................................................................................................................... 3 2. LAUAKATTESKEEM.............................................................................................. 4 3. SERVEERIMINE.......................................................................................................5 4. TÖÖVAHENDID.......................................................................................................6 5. KASUTATUD MATERJAL......................................................................................7 2 1. MENÜÜ Pearoog Tallefilee ürdiglasuuri, küüslaugukartulite,...

Majandus → Klienditeenindus
36 allalaadimist
thumbnail
6
docx

MIS ON TERVISLIK TOITUMINE

KOOL NIMI MIS ON TERVISLIK TOITUMINE Referaat Juhendaja: NIMI Rakvere (2013) SISUKORD Sissejuhatus...............................................................................1 1. Toidupüramiidi põhimõtted..................................................1-3 2. Taldrikureegel.........................................................................3 3. Viis tervisliku toitumise soovitust............................................4 4. Kuidas toituda tervislikult?......................................................4 4.1. Mitmekülgne toitumine.................................................5 4.2. Tasakaalustatud toitumine...........................................5 ...

Toit → Toitlustus
26 allalaadimist
thumbnail
15
odt

Toitlustuse konspekt

· Pearoataldrik e. Praetaldrik e. Suur taldrik on pearoogade söömiseks ning serveerimiskausside alustaldrikuks · Supitaldrik on suppide söömiseks. Supitaldrik pannakse alustaldrikule · Desserdi- e magustoidutaldrik on supitaldrikust väiksem, sügav taldrik Noad ­ kahvlid · Praenuga ja ­kahvel on kõige suuremad, külmtoidu/eelroa-ning salati nuga ja kahvel on väiksemad · Noad asetatakse praetaldrikust alati paremale lõiketeraga taldriku poole · Kahvlid asetatakse alati taldrikust vasakule, harudega üles · Üldise kombe kohaselt ei panda lauale kunagi üle kolme paari nuge ­ kahvleid. · Kalasöömiseks kasutatakse kala riistasid ­kalanuga ja kahvel · Kalanugade puudumisel süüakse kala kahe hariliku kahvliga · Söögiriistad asetatakse lauale vastavalt menüüle, esimesena söödava roa vahendid kõige väljapoole. Lusikad · Lusikad asetatakse lauale õõnsusega ülespoole · Taldriku taha paigutatakse lusikad laua äärega paralleelselt ning

Toit → Toitlustusettevõtte töö...
21 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

PATSIENDI TOITMINE JA RAVIMITE MANUSTAMINE

Abivahendiks võib kasutata tilakannu või kõrt, spetsiaalseid lusikaid ja kahvleid. Neelamisraskusega pt.di toit peab olema viiskoossel kujul ( püreeritud, kissell , jogurt , paksendaja) Kui on vaja toita, ei tohi seda teha vägisi, kuna toit võib hingetorusse tõmmata Toit peab olema kundlasti mitmekesine ja tervislik,inimene peab tarbima palju erinevaid toite ja jooke. · Tervisliku toitmise mudel on taldrikumudel: mille järgi täidetakse pool taldrikust toore , keedetud , või marineeritud köögiviljadega (v.a. kartul ), veerand kaetakse kartuli ,riisi , või makaronid ja viimane neljadnik südamesõbralikult valmistatud kala, linnu või muu lihatoodega ( keedetud,hautatud) · Tervisliku toidu taldrikut täiendab täisteraleib ja piim nind magustoiduks puuvili,marjad või nendest valmistatud magustoit KÕHUKINNISUSE JA-LAHTISUSE ENNETAMINE Soole tühjendamise sagedus on igal inimesel erinev

Meditsiin → Õendus
17 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Toitumise alused

Lisakorrus: suhkur, maiustused 2- 4 portsjonit päevas, lisatavad toidurasvad 3- 5 portsjonit päevas · 1 portsjon on 2 tl suhkrut, mett või moosi või 2 küpsist või 10g sokolaadi või 150g limonaadi. · 1 portsjon on 1tl (5g) rasva, võid, õli või 2tl (10g) väherasvast margariini või 10g pähkleid, seemneid. Pea meeles! Taldrikureegel aitab süüa mitmekülgselt ja tervislikult. Taldrikureegli järgi: pool taldrikust täita salatiga veerand taldrikust täita liha, kala, kana või muu valgurikka toiduainega veerand taldrikust jätta lisandile ­ pastale, kartulile, riisile või muule süsvesikurikkale toiduainele Illustratisoon: Taldrikureegli foto või joonis 2.3. Toitained ja toidu energeetiline väärtus Toit on kõik see, mida sööme, see on esmatingimuseks meie eksistentsile, kasvule ja soo jätkamisele. Toiduained on toiduks kasutatavad ained või ainesegud, kas loomse (liha, munad, piim), taimse

Toit → Toitumisõpetus
92 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Tervislik toitumine ja selle tähtsus referaat

Nende toidumenüüs ei ole juur- ja puuvilju ega piimatooteid. Toitained on vajalikud elamiseks, kasvu- ja taastumisprotsessideks, peavad tagama mõtlemisvõime ja hea tervise. Tervisliku toitumise aluseks on tasakaalustatud toitumine. Iga inimene vajab päevas teatud koguse energiat. Tavaliselt on energiavajadus 20-35 kcal kehakaalu kilogrammi kohta. See tähendab, et 60 kilogrammi kaaluv inimene peab päevas saama 1300-2100 kcal. Kindlasti ei tohiks alahinnata taldrikuvalemit ehk pool taldrikust peaks olema täidetud juurviljade, köögiviljade või toorsalatiga, veerand taldrikust peaks täidetama kartuli, riisi või makaronidega, teine veerand jäägu liha-, või kalatoodetele. Kõrvale peaks jooma vett. 4 TOIDUPÜRAMIID Toidupüramiid näitab, kui palju ja mida süüa, et toituda tervislikult ja tasakaalustatult. Püramiidis on välja toodud erinevad toidugrupid, mida organism vajab

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
152 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Furšettlaud

Mahlad paneme kannudesse , selle all peab kindlasti olema alustaldrik. Nõud ja söögiriistad asetatakse ühele lauale , mille ääres ei istuta. Sooje suupisteid pakume kandikutelt. Suupistetaldrikud paneme lauale virnas, magusa ja soolase suupistejaoks arvestada igale inimesele eraldi taldrik. Klaasihoidjad paneme suupistetaldriku serva külge Pärast seda paneme lauale söögiriistad , taldrikule salvräti vahele . Salvrätid , kas siis riidest või paberist asetame vasakule taldrikust . Salv rätid võivad olla kas lauapinnal või korvides. Söömine toimub seistes! Vastuvõtt kestab 1,5 tundi , selleks vajatakse 2 teenindajat. Külastajate vastuvõtt Tervitades , naeratades , aidatakse riided seljast , juhatatakse saali. 1. Teenindajad jagavad alustuseks täiskasvanutele shampust ja lastele klouniteemalisi mahlakokteile. 2. Klientidele tutvustatakse suupisteid , külmad on laual , soojad jagatakse kandikutelt !

Majandus → Teenindus ja müük
68 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Nipid kaalust alla saamiseks,tervislik eluviis.

juurviljad, puuviljad. 17.Õhtusöögiks sobivad hästi need toidud- kerge salat, kodujuust, jogurt või mõned aurutatud köögiviljad. 18. Unusta ära praetud toidud. 19.Unusta kiirtoit, seemned, pähklid, sool. Majonees kõik prügikasti! Ära joo magusat vet,kui sa tahad kaalu alandada! Kui oled magusasõber,siis on soovitatav hommikul tükk tumedat sokolaadi süüa. Ütle headaega kookidele,muffinitele ja saiakestele! 20.Üks portsjon võib olla kuni 200g. 21.Söö väiksest kausist või taldrikust,võta kätte teelusikas,nii sööd vähem! 22.Kui kõht läheb tühjaks-joo 2klaasi vett ja kõik läheb paremaks Kui soovite kaaluda 55 kg - mitte rohkem kui 1540 kalorit päevas. 50 kg - mitte rohkem kui 1420 kalorit päevas. 45 kg - mitte rohkem kui 1350 kalorit päevas. Toitude kalorisisaldused(100g kohta) Aprikoosid 47 Avokaado 100 Kudoonia 30 Ploomid 38 Ananass 44 Apelsin 45 Arbuus 40 Banaanid 90 Pohlad 45 Viinamarjad 70 Cherry 25 Greip 30 Pirnid 42 Melon 45 Mustsõstar 32 Maasikad 38

Toit → Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
3
doc

"Minu Maroko"

ahistatuna, siis võib ta kaebusega politseisse pöörduda ning mees saab karistuseks rahatrahvi või vanglakaristuse. See on kohe seadusega nii määratud. Ka ühistranspordis on naistel eelisõigus. Kui naine bussi siseneb, siis peab kõige ees istuv mees talle koha loovutama ning minema bussi tagumisse ossa, muidu saab ta rahatrahvi. Varsti siirdusid Kätlin ja Mohamad Marokosse. Marokos süüakse toitu ühest suurest lauale asetatud taldrikust. Näppudega. See oli Kätlinile imelik. Samuti näevad enamus maju välja nagu oleksid nad poolel, aga nii on kombeks. Rikkust ei taheta välja näidata, sest muidu tuleb keegi ja vaatab kurja pilguga. Marokolased ei armasta üksi voodis magada. Nad magavad tavaliselt kõik koos elutoas põrandal. Nad on seltskondlik rahvas, ka magamise ajal. Ka WC on neil teistsugune: tavaline auk maa sees. Teistsugusega pole nad harjunudki. Kätlinile tegi see alguses palju peavalu. Samuti ka põrandapesu

Kirjandus → Kirjandus
39 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Toitumise tähtsus

· · erinevad salatid või aurutatud-hautatud- keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust; · põhitoit, nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi; · lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi. · Kui tegemist on segutoiduga, nt risoto, lasanje või vormiroog, siis peaks segutoit moodustama pool ja salatid-köögiviljad samuti pool taldrikust. · Taldrikureegli võttis esmakordselt Eestis kasutusele Eesti Südameliit 2000. aastal. Valgusfooritabel · Toite ei saa jagada tervislikeks ja ebatervislikeks, sest pea kõik toidud on inimesele suuremal või vähemal määral vajalikud. Oluline on jälgida, et mõnda toitu söödaks rohkem ja tihedamini, teist väiksemates kogustes ja harvemini, et organism saaks kätte vajalikud toitained. Oluline on ka hea maitseelamus

Toit → Toitumise alused
29 allalaadimist
thumbnail
11
rtf

DIABEET

Väga vajalik on kalaõli (oomega 3 rasvhapped) · Ärge tarvitage palju soola, sest liigne sool tõstab vererõhku ja soodustab vedelikupeetust organismis. Toidu maitsestamisel tarvitage erinevaid ürte · Janu korral jooge vett Põhitoidukorral sobib diabeetiku toiduvalikuks hästi taldrikuvalem. Valem põhineb järgmisel reeglil: kõigepealt tõsta taldrikule salat (juurvili, köögivili) 1/2 taldriku ulatuses, siis täida 1/4 taldrikust kartuli, riisi või tatraga ning viimane 1/4 taldrikust väherasvase 7 liha v kalaga. (Brewer S. 2008 101 ­ 134) NB! Lisaks tasakaalustatud toitumisele püüdke sõltumata ilmastikuoludest liikuda iga päev vähemalt pool tundi värskes õhus! (www.toitumine.ee/diabeet) 4. FÜÜSILINE KOORMUS Igapäevane mõõdukas füüsiline koormus on kasulik kõikidele inimestele. Füüsiline

Meditsiin → Rahvatervis
43 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kõne koertest

3)Soovituslik oleks valida koer, kes sobib sinu eluviisiga.Kui ei taha pühendada palju aega koera välimusele võiks pooldada siledakarvaliks koera. 4) Kutsikas tuleks valida rõõmsameelne ja aktiivne. Kui kutsikas on olemas, siis tuleks hoolitseda tema toitumise ees. Kutsikad tahavad kõike närida pappkarpidest kuni diivanipatjadeni välja. Sellepärast peabki kuts saama vajalikke rasvu, vitamiine ja mineraalaineid. Kindlasti ei sobi talle suure koera või enda taldrikust peeneks tehtud toit. Näiteks minu kutsika Muffiga on küll nii, et tema tahab õudsalt kõike maitsta. Aga siiski ma piirdun talle kutsikatoidu andmisega. Kui kutsikas on saanud täisealiseks ja hooldaja ei taha käia temaga näitustel ega võistlustel, võiks harjutada talle ükskord päevas inimtoitu andma. Siis saab koer erinevaid maitseid tunda ja ei näksi kõike mis maas leidub. Aga kindlasti ei tohiks anda talle liialt soolaseid, magusaid või isegi vürtsiseid toite.

Eesti keel → Eesti keel
25 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Menüü plaan

5. Voldin valmis servjetid. 6. Täidan klaaskausid veega, millesse ma asetan küünlad ja lilleõied. 7. Täidan küülerid jääga. 8. Panen valge veini ja vahuveini küüleritesse. Kokku läheb 20 minutit. Laua eelkatte tegemine 1. Tõstan toolid lauast eemale. 2. Puhastan laua. 3. Linutan 4. Asetan lauale kohataldrikud. 5. Tõstan toolid tagasi. 6. Toon lauale söögiriistad, kahvlid asetan vasakule ja noad paremale ning dessertlusika asetan taldrikust üles poole. 7. Viin lauda leivataldrikud, mille asetan vasakule (kahvlite kõrvale). 8. Valge veinipokaalid ja veeklaasid viin kandikuga lauale. Kõigepealt asetan lauale veeklaasid ning alles siis asetan veinipokaalid. Mõlemad asetan paremale poole. 9.Koristan laualt kohataldrikud. 10. Viin lauale kaunistused, mille asetan laua mõlemasse äärde. 11.Maitseained jäävad abilauale. 12. Viimaks süütan kausis küünlad, kuid vahetult enne külaliste saabumist.

Toit → Toit ja toitumine
20 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Tervislik toitumine

• erinevad salatid või aurutatud-hautatud-keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust; • põhitoit nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi; • lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi; • kui tegemist on segutoiduga, nt risoto, lasanje või vormiroog, siis peaks segutoit moodustama pool ja salatid-köögiviljad samuti pool taldrikust. Menüü koostamine lasteasutuses Tervisliku toitumise põhimõtete koostamisel on soovitatav lähtuda 2006. a toitumis- ja toidusoovitustest (Eesti toitumis- ja toidusoovitused 2006, TAI, ETTS) ning Tervisekaitseinspektsiooni ettepanekutest. Lastele suunatud tasakaalustatud ning täisväärtusliku toitumise teabematerjali on koostanud Tervise Arengu Instituut ning see on kättesaadav veebilehtedel www.terviseinfo.ee ja www.toitumine.ee .

Toit → Toiduainete õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Saksamaa

sinepit maitse järgi Serveeri liharulle koos kastmega. 2dl Vahukoor Laua kujundamine Sündmus ­ Suguvõsa kokkutulek Eelroaks pakun: munapuljongit Pearoaks: seasnitslit koos keedetud kartulite ja juurviljadega; kõrvale õlut, veini (valge ,punane) või mineraalvett Magustoiduks: puuviljasalatid, jäätist Kujundus: lauale lisan mitmeid pokaale, mis on mõeldud vee, punase ja valge veini jaoks. Vasakul pool taldrikust on kahvel ja lusikas, paremal pool aga nuga. Kasutatud kirjandus ,,Euroopa riikide etikett ja tavad" ,,Maailma rahvaste toidud" http://www.miksike.ee/referaadid/saksamaa.htm http://toidutare.pri.ee/index.php?id=89

Geograafia → Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Maadeavastuste eeldused, põhjused ja mõjud

õpik (II osa). Töö põhjuseks on loetleda maadeavastusete eeldusi (mis aitas maade avastamisele?), põhjusi (milleks maid avastati?) ja ka retketega kaasnevaid mõjusid (mida see kõik tõi?). Üks oluliseim maadeavastuste eeldus oli uute leiutiste ilmumine. Kompass oli hiinlaste leiutis: magnetiseeritud nõel, mis ujus vee peal ja näitas pooluste suunda. Navigeerimisele ja orienteerumisele aitas ka astrolaab ­ araablaste leiutis, mis koosnes taldrikust, millele oli kraabitud taevakaart, ringist, mis asus taldrikul, ja visiirist, mida suunati taevakehale. Tänu sellele leiutisele meremehed said üsna täpselt määrata geograafilisi laiusgraade. Liikuda merel aitas ka uus laevatüüp ­ 15. sajandil Portugaalias tekkinud Karavell, millega Christoph Kolumbus jõudis Amerikasse ja Vasco de Gama Indiasse. Karavell oli väike, aga hästi väle laev, mis arendas suhteliselt suure kiiruse ja sai liikuda isegi vastastuulega. Laeva kaitsmiseks meres

Ajalugu → 20. sajandi euroopa ajalugu
22 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Erivajadustega klientide kohta eripära toitlustamisel

Võrdlustabel Taldrikureegel erinevad salatid või aurutatud-hautatud-keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust; põhitoit, nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi; lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi. Kui tegemist on segutoiduga, nt risoto, lasanje või vormiroog, siis peaks segutoit moodustama pool ja salatid- köögiviljad samuti pool taldrikust. Valgusfooritabel Et lihtsustada valikuid toidugrupi siseselt, on koostatud valgusfooritabel. Toite ei saa jagada tervislikeks ja ebatervislikeks. Oluline on jälgida seda, kui sageli ja kui suurtes kogustes üht või teist toitu süüakse. Oluline on ka hea maitseelamus. Valgusfooritabelis esitatud toidud on jagatud rohkem ja vähem soovitatavateks. Kindlasti ei ole tegemist lõpliku loeteluga

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
7
docx

8. klassi õpilaste söömisharjumused

protsent on suurem, kui vanasti. Näiteks 1/3 Ameerika teismelistest on ülekaalulised. 2.Taldrikureegel Teadlased on väla uurinud, et inimene peaks sööma 6 väikest einet päeva sees, mitte 3 suurt einet. See võib mao ülekoormata. On olemas rusikareegel, mis ütleb, et iga toidu- taldriku peal peaks leiduma vähemalt 5 erinevat värvi toite. See tagab, et see eine on tasakaalustatud ning inimesele tervislik. Salatid või aurutatud,keedetud köögiviljad peavad katma pool taldrikust, ühe veerandi peab moodustama põhitoit, näiteks kala, kana, liha ja teise veerandi peab moodustama lisandid, näiteks riis, makaronid või kartulid. 3.Toidusisaldus Toit on põhiline energiaallikas. Energiat läheb vaja toidu seedimiseks ja omastamiseks, mis on omakorda vajalik kasvamiseks ja kudede uuendamiseks ning kehaliseks ja vaimseks tegevuseks. Energiat ei tohiks saada ka liiga palju, liigne energia võib põhjustada unetust ehk insomniat

Meditsiin → Meditsiiniteadus
16 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Lauanõud

Jagunevad kaheks: 1. Söömisriistad : Praenuga ja kahvel, nuga kuskil 21,22 cm, kahvel 2 cm lyhem, sinna juurde kuulub suupistenuga ja kahvel, umbes 1-2 cm lyhemad ja siis kalanuga ja kahvel, kalanuga jõnksuga ja laiem, kahvel on hästi ymar ja harud tiba teisiti kui prae kahvlil. Või siis kala juurde tuuakse 2 kahvlit hoopis. Vasakule kahvlid, nii et suurem taldriku poole, võinuga on tömbim ning ta pannakse tavaliselt leivataldriku peale. Leivataldrik on vasakul pool prae taldrikust. Võinoad võivad olla ka jõnksuga ja 2 tk, nii et yks on võitoosis ja sellega panen võinoale mis on taldrikul ja siis sellega määrin. Või noal on alus ka, sihuke sakiline. Puuviljanuga, pisike pikergune, kasutatakse Supilusikas, ryypame pealt, ei topi suhu. Teelusikas on magustoitude söömiseks nt avokaado vm. Koogikahvel, pisike. Pika varrega lusikas on magustoitude jaoks või Latte jaoks. Kui on kahvel ja lusikas siis on pastaroad.

Filosoofia → Etikett
33 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

Minu tervis

juurviljad,piimatooted,munatoidud ning müsli. • Lõunasöök-peaks tagama kolmandiku energiast,mida inimene päevaks vajab .Jälgi taldrikureeglit! • Õhtusöök-pekas katma viiendiku päevasest energiavajadusest. Taldikureegel! • Taldrikureegel on lihtne abivahend, mis aitab määrata toiduainete vahekordi taldrikul lõuna- ja õhtusöögi ajal. Seda järgides on lihtne omastada kõik vajalikud toitained ning süüa tasakaalustatult. • Suurele osale taldrikust tõsta juurvilja ja aedvilja ning ka puuvilja. Nendest saame palju kiudaineid, vitamiine ja mineraale. • Teisele sama suurele osale tõsta kartulit, täisterapastat, tumedat riisi, tatart või leiba. Need sisaldavad häid süsivesikuid, kiudaineid, vitamiine ja mineraale. • Järele jäänud väike osa on mõeldud liha, kala, linnuliha, mereandide või valgurikka taimse alternatiivi jaoks nagu näiteks oad, läätsed, sojatooted. Sellest osast saab keha

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Tervisedendus, lastekaitse ja pediaatria kordamisküsimused

Õpetada lastele, et köhimisel tuleb katta suu kas ühekordselt kasutatava salvrätikuga või käega, mille peab pärast köhimist ära pesema. Nohu korral nuusata mitte luristada ja pühkida tilkuvat nina varrukasse. Lapse väga ägeda köha korral paluda vanemal last lasteaeda mitte tuua. Pehmed mänguasjad laste haiguste perioodil kappi eest ära panema, sest need on head pisikute kandjad. 17. Tervisliku toiduvaliku põhimõtted Taldrikust pool peaks moodustama taimetoit, esimene veerand kartul, riis või makaronid, teine veerand väikese rasva- ja soolasisaldusega liha, kala, kana. Magustoiduks tarbida puuvilju, joogiks vett. Tarbida ka piimatooteid, kus ei ole väga palju suhkruid ning rasvu (maasikajogurti asemel maitsestamata jogurt+maasikad). Jälgida portsjoneid. 18. Kuidas kujundada õigeid toitumisharjumusi Viia kurssi soovituslike portsjonitega, jälgida pakenditel olevat toitumisalast teavet.

Meditsiin → Tervis ja heaolu
17 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toitumine

väga mitmekülgselt. Et seda oleks lihtsam teha, on toiduained jagatud rühmadesse. tärkliserikkad toiduained aedvili piimatooted liha, kala ja teised valgurikkad toiduained nähtavad toidurasvad ja suhkrud Samuti kehtib siin ka talriku reegel: · pool taldrikut täida rohelisega (aedvili, mõni salat, juurvili toorelt (riivitult) või keedetult) · veerand taldrikust riisi, pasta või kartulitega · ülejäänud veerand kala, kana või lihaga. Tärklis ja kiudained. Üle poole päevasest toiduenergiast peaksid andma süsivesikud, eeskätt tärkliserikked toiduained. Nad toidavad hästi kõhtu, andmata liigset toiduenergiat. Täisteratooted ja aedvili sisaldavad lisaks tärklisele ja kiudainet palju teisi vajalikke toidueineid- vitamiine ja makro- ning mikroelemente.

Bioloogia → Bioloogia
116 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Ivan Turgenev "Mumuu" kokkuvõte

Lõpuks tegi Gerassim neile kätega selgeks, et teeb ise koerale otsa peale. Mehed jäid ukse taha valvama. Möödus tund ja ukse avas Gerassim. Tal olid parimad riided seljas ja Mumuu nööri otsas järel. Jeroska saadeti teda jälgima. Gerassm lähs trahteri ja tellis hapukapsasuppi lihaga. Ta pudistas sinna leiva ja tõstis selle maha. Koer hakkas viisakusest sööma. Pisarad valgusid Gerassimi silmadesse. Mumuu sõi pool taldrikust. Peremees maksis supi eest ja nad lahkusid. Teepeal võttis ta majahoovist, kus juurdeehitist tehti kaks telliskivi ja nad läksid edasi. Äkki nägi ta aerupaate. Ta hüppas ühte neist, Mumuu hüppas talle järele .Nad aerutasid pikalt. Lõpuks jättis ta aerutamise. Mässis nöörijupi ümber kivide, tegi aasa ja sidus selle koerale kaela. Siis võttis ta Mumuu, kallistas teda, tõstis ta üle paadi, vaatas teda veel viimast korda ... Koer ei kartnud

Kirjandus → Kirjandus
7 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Ala carte

Kuna toitude järjekord on määrav, siis võib lusikas ka mõnes teises kohas olla, nt peale külma eelrooga serveeritakse suppi. Magustoidu söömiseks mõeldud riistad asetatakse lauale, kui ette on nähtud pakkuda ka magustoitu. Ta asetatakse taldrikust ülespoole. Enne seda kui magustoitu serveeritakse, nihutab kellner selle õigele kohale. Enamus magustoitudest serveeritakse dessertlusika ja dessertkahviga. Kahvli vars jääb vasakule. Lusikavars paremale ja asub kahvlist üleval pool. Kreemide, glacé ja poolkülmunud magusroogade

Majandus → Teenindus ja müük
33 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maailma köögid

ise ­ kõikides Türgi linnades pööratakse restoranide ja kohvikute rajamisele suurt tähelepanu. Türgi köögis on rohkelt selliseid roogasid, mida võib valmistada mitmel moel või erinevatest koostisainetest. Toidud jaotatakse kolme suurde rühma: jahu-, liha ja taimetoidud. Türgi köögi aluseks on teravili ­ eelkõige riis ja nisu ­ ning aedviljad. Türklased valmistavad palju ilma lihata roogasid. Liha on sageli vaid lisand roa juurde ­ isegi kebabi puhul on suurem osa taldrikust täis garneeringut, aedvilju või jogurtit. Liharoogade peamine koostisaine on lambaliha. Lambalihatoitudest on kuulsamad shish kebab, doner kebab. Kala ja muid mereande pakutakse Türgis alati värskena. Tuntumad kalaroad on barbunya (punane kefaal) ja kilic baligi (mõõkkala). Peale selle on väga populaarsed road dolma (viinamarjalehtedesse keeratud pähklid ja rosinad) ja kamiyarik (hakklihaga täidetud baklzaanid). Türklased armastavad juua ayrani(jogurtijook) ja kanget türgi kohvi

Toit → Kokandus
52 allalaadimist
thumbnail
35
docx

Eritoitumine diabeetikule

Lillkapsa-singiküpsised 4.Kuumtöötlemise aeg Pikem keetmise/ küpsetamise aeg suurendab toidu mõju veresuhkrule tasemele, sest soodustab toiduosakeste kiiremat imendumist soolest Suurenda värske toidu osakaalu (salatid, supid, aurutamine) Keeda makaronid al dente 5.Toidu happelisus Happelisematel toitudel on madalam GI Eelista hapendatud leiba valge saia asemel Eelista looduslikke happeid Süüa 3 põhisöögikorda ja 2-3 oodet TALDRIKUREEGEL ­ 10 GK · pool taldrikust madala GK köögiviljad ­ 2 GK, 2 portsjonit ehk / 2 tassitäit tükeldatud kujul · ¼ taldrikust tärkliserikkad köögiviljad ja teraviljad 7 GK, 1 portsjon Tärkliserikkad köögiviljad ja teraviljad 186 g kõrvitsat 158 g ehk 1 suur porgand 150 g kaalikat 112 g peeti 95 g odrakruupi 30 85 g täisterapastat (66 g valget pastat) 74 g keedetud kartulit, 59 g küpsetatud kartulit, 47 g friikartulit

Toit → Toit ja toitumine
13 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Pöialpoiss ja seitse lumivalgukest.

paras ja ta jäi sinna magama. Kui väljas oli juba väga pime jõudsid seitse lumivalgekest koju. Kõigil olid kõhud tühjad ja mindi laua äärde sööma. Kõik ehmusid, sest pirukast oli üks tükike puudu. Edasi hakkasid kõik hädaldama: Kes on minu toolil istunud? Kes on minu taldrikust söönud? Kes on minu leiba hammustanud? Kes on minu juurvilja maitsnud? Kes on minu kahvlit kasutanud? Kes on minu noaga lõiganud? Kes on minu klaasist joonud? Kes minu voodis on maganud?

Kirjandus → Kirjandus
9 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Klassi õpilaste toitumisharjumused

Laagri Kool klassi õpilaste toitumisharjumused Koostaja: Kaspar-Eerik Maarand Juhendaja: Merike Palts Harjumaa 2014 Sisukord Sisukord...........................................................................................................1 Sissejuhatus.....................................................................................................3 Tervislik toitumine............................................................................................4 Klassi küsimustik.............................................................................................5 Kokkuvõte......................................................................................................11 Kasutatud kirjandus.......................................................................................12 Lisa 1....................

Toit → Toit ja toitumine
12 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Tervislik toitumine

1. TERVISLIK TOITUMINE Tervisliku toitumise aluseks on tasakaalustatud toitumine. Iga inimene vajab päevas teatud koguse energiat. Tavaliselt on energiavajadus 20-35 kcal kehakaalu kilogrammi kohta. See tähendab, et 60 kilogrammi kaaluv inimene peab päevas saama 1300-2100 kcal. Süsivesikud peaks andma 55-65% vajalikust energiast, rasvad alla 30% ja valkude osakaal peaks jääma 10-15% juurde. Kindlasti ei tohiks alahinnata taldrikuvalemit- pool taldrikust peaks olema täidetud juurviljade, köögiviljade või toorsalatiga, veerand taldrikust peaks täidetama kartuli riisi või makaronidega, teine veerand jäägu liha-, või kalatoodetele, ning kõrvale jooge vett. Tervislikuks toitumiseks on absoluutseks aluseks on välja kujunenud 2 põhisuunda, mille järgi võiks toituda iga päev: Ameerika toidupüramiid ja rohkem põhjamaades tuntust kogunud toiduring. 1.1. Toidupüramiid

Sport → Kehaline kasvatus
319 allalaadimist
thumbnail
21
docx

Tervislik toitumine

1. TERVISLIK TOITUMINE Tervisliku toitumise aluseks on tasakaalustatud toitumine. Iga inimene vajab päevas teatud koguse energiat. Tavaliselt on energiavajadus 20-35 kcal kehakaalu kilogrammi kohta. See tähendab, et 60 kilogrammi kaaluv inimene peab päevas saama 1300-2100 kcal. Süsivesikud peaks andma 55-65% vajalikust energiast, rasvad alla 30% ja valkude osakaal peaks jääma 10-15% juurde. Kindlasti ei tohiks alahinnata taldrikuvalemit- pool taldrikust peaks olema täidetud juurviljade, köögiviljade või toorsalatiga, veerand taldrikust peaks täidetama kartuli riisi või makaronidega, teine veerand jäägu liha-, või kalatoodetele, ning kõrvale jooge vett. Tervislikuks toitumiseks on absoluutseks aluseks on välja kujunenud 2 põhisuunda, mille järgi võiks toituda iga päev: Ameerika toidupüramiid ja rohkem põhjamaades tuntust kogunud toiduring. 1.1 Toidupüramiid

Toit → Toit ja toitumine
136 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Jaapani toidud

Põhjamaalane asetab noad-kahvlid taldrikule, kui ta parajasti ei söö. Jaapanlane ei jäta samuti toidupulki riisi sisse seisma. Me väldime kartulite kastmega ülevalamist, samamoodi ei vala jaapanlane sojakastet riisile. Kuid erinevalt meist söövad jaapanlased magedat riisi. Meie oleme harjunud sööma metallist söögiriistadega, jaapanlane aga puupulkadega. Erinev viis suppi süüa tekitab suus erineva tunde. Supilusikaga saab laual asetsevast taldrikust lihtsalt väikese ja mitte eriti kuuma suutäie peenekslõigatud koostisosadega suppi. Jaapanlaste jaoks, kes söövad suppi pulkadega väikestest kausikestest, on loomulik hoida kaussi lõua juures. Tahked koostisosad õngitsetakse leeme seest välja ja pistetakse suhu pulkadega. Siis võetakse veidi luristades ­ et mitte suud kõrvetada ­ lonks leent peale. Jaapani toit maitseb meiegi mõistes harmooniliselt: me tunneme tasakaalu magusa ja

Toit → Rahvuslik toidukultuur
44 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Kodukultuur peretraditsioonid

PEREKONDLIKUD TRADITSIOONID. Pere on püsiv ühiskonna alustugi, kuid tihtipeale alahinnatakse perekonna rolli ühiskonnas ja laste elus. Perekond on siiski tähtsaim tugi oma liikmetele nii parematel kui halvematel aegadel. Perel peaks olema ühtsustunne. See ei teki aga niisama, vaid selles on kahtlemata oma osa peretraditsioonidel. See on miski, mis eristab üht pere teisest. Mõni pere sööb pühapäevahommikuti pannkooke, mõni pere teeb jalutuskäigu loodusesse, mõni pere suundub kaubanduskeskusesse.Tihtipeale on peredes kujunenud traditsiooniks kokku saada terve perega suurte pühade ajal, jõulude ajal ja jaanipäeval. Pole saladus, et meie keskel on peresid, kus üldse midagi koos ei tehta. Iga liige elab oma elu ja vaatab ise, kuidas hakkama saab. Tuleb kurbusega nentida, et on ka neid peresid, kelle „traditsiooniks“ nädalavahe...

Kultuur-Kunst → Kodukultuur
8 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

või  10 g pähkleid, seemneid 26 Toidupüramiidis esitatud toiduainete rühmadest valitakse toiduports. Vaatle tervisliku toiduportsu koostist joonisel 2.2. Pilt: Taldrikureegel Joonis 2.2. Taldrikureegel Jäta meelde taldrikureegel - see aitab süüa mitmekülgselt ja tervislikult:  Pool taldrikust tuleb täita köögiviljadega (s.o. 2. põhikorrus).  Veerand taldrikust täidetakse liha, kala, kana või muu 3. põhikorrusele kuuluva toiduainega.  Veerand taldrikust jäetakse lisandile – pastale, kartulile, riisile jne (s.o. 1. põhikorrus). ÜLESANDED 1. A. Kirjutage üles ühe päeva jooksul süüdud toidud ja joodud joogid. B. Analüüsige päeva jooksul tarvitatud toite ja jooke toidupüramiidi alusel. 2

Majandus → Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
41
doc

Kõrgepingetehnika

o hea tugevuse ja kaalu suhe o ei saastu kergelt o esteetilisem välimus o vandalismikindlus · puudused: o traking ja erosioon o väike kaarekindlus o ebaõnnestunud konstruktsiooni korral: 1. võib esineda roomav lahendus 2. käidus võib mehaaniline tugevus langeda 32. Isolaatorketi ülelöök Vahelduvpingel 50 Hz: o üksiktaldrikisolaatori korral kulgeb lahendus praktiliselt täielikult mööda isolaatori pinda mööda rada a (v.a. taldriku alaküljel paiknevad sooned ja ribid) o n taldrikust koosneva isolaatorketi korral on võimalikud kaks lahendusvarianti: _ väiksemate taldrikute korral, kui <1,3 H lt kulgeb lahendus mööda rada b, vaatamata sellele, et nlt > lk _ suuremate taldrikute korral, kui 1,3 H lt kulgeb lahendus mööda rada c , mille ligikaudne pikkus on lk = nH Isolaatorketi kuivlahenduspinged on oluliselt määratud ketti ühendatud isolaatorite arvust e. isolaatorketi pikkusest (joon. 2.39). Isolaatorketi

Energeetika → Kõrgepingetehnika
228 allalaadimist
thumbnail
32
docx

LOODUSNÄHTUSED VANARAHVA KÜSITLUSES

tilguvad kile mööda alla ja tilguvad veenõusse. Sellise aparaadiga saab ka vett puhastada. (Jäger, J. Sundsten, B. 2003, lk 20 - 21) ÕHU JA SOOJUSE UURIMINE Tegevus 1. Võta kaks supitaldrikut ja täida need veega, mõlemad taldrikud võrdselt. 2. Aseta mõlemad taldrikud aknale päikese kätte. Ühe taldriku ette lahtine raamat, nii et taldrik oleks varjus. Teine taldrik peab seisma päikese käes. 3. Kontrolli taldrikuid korrapäraste ajavahemike tagant. Otse päikese käes seisvast taldrikust kaob vesi kiiresti, kuid varjus seisvast taldrikus on suurem osa vett alles. Miks vesi ära kaob? Päike annab soojust ja soojus paneb vee kiiremini aurustuma. Vesi tõuseb veeauruna õhus üha kõrgemale, kuni jahtub täiesti ja moodustab pilve. Päike ja tuul teevad koostööd. Kui päike ja tuul teineteisele appi tulevad, aurustub vesi veelgi kiiremini. Täida taldrik mulla ja veega, pane see õue päikese kätte. Tuul ja päike viivad vee minema ja alles jääb kõva savimuld. (Jäger, J

Füüsika → Füüsika
13 allalaadimist
thumbnail
193
docx

Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt

Dessert ehk magusroad võivad olla kuumad, külmad ja külmutadud. Magustoite serveeritakse klaasist magustoidupokaalist, mis asetatakse salvrätikuga kaetud leivataldrikule kliendi ette, võidessert ja praetaldrikule. Kuumad magusroad serveeritakse eelsoojendatud ning kümad jahutatud nõudes. Söögiriistadena kasutatakse klaasist pokaali või kausi juurde dessert ­ või teelusikat, mis asetatakse magustoidunõu taha leivataldrikule, vars paremale. Taldrikust serveeritava magustoidu juurde pannakse dessertdessertlusikas ja ­ kahvel, vahel ka dessertnuga. Eelkattes paigutatakse dessertsöögiriistad taldrikust üles nii, et dessertnuga on taldriku pool, vars paremale, dessertkahvel noast ülevalpool, vars vasakule, ning dessertlusikas kahvlist kõrgemal, vars paremale. Soojad magustoidud serveeritakse temperatuuril 65 C. Osade magustoitude serveerimisel kasutatakse spetsiaalseid nõusid. Dessertveine serveeritakse dessertveinklaasist 8cl

Turism → Turismiettevõtlus
114 allalaadimist
thumbnail
120
pdf

Õpetajaraamat

sinule. 78 Õpetajaraamat TÖÖLEHT 19. KORISTAME KÖÖKI Kuulamine Täna me koristame kööki. Me teeme köögi korda. Me paneme asjad sinna, kus need peavad olema. Kus peab olema lusikas? Õige, siin. See on sahtel. Paneme lusika sahtlisse. Tõmbame joone lusika juurest sahtli juurde. Kus peab olema taldrik? Õige, kapis restil. Paneme taldriku restile. Tõmbame joone taldrikust kuni restini. Kus peab olema tass? Õige, tass peab olema siin. Tõmbame joone tassist nagini. Mis see on? Prügikast. Aga kus on prügi? Siin. Paneme prügi prügikasti. Kas klaasid on kapis? Ei ole. Paneme klaasid kappi. Nüüd on kõik nõud õiges kohas. Kõnelemine · Pärast teksti lõpetamist kontrollib õpetaja, kas kõik lapsed jõudsid jooned tõmmata õigesse kohta, samal ajal kordab fraase tekstist. · Õpetaja küsib iga söögiriista kohta: Kus nüüd lusikas on

Eesti keel → Eesti keel
72 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun