Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Saksamaa (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist


Saksamaa
Relica  Sulg
PK10
Tutvustus
Saksa köögi erinevuseks on mitmesuguste  juurvilja -,  sealiha -, 
vasikaliha - või loomaliha-, kodu- või metslinnuliha- ja kalaroogade 
suur vaheldusrikkus. Väga palju tarvitatakse juurvilju, eriti keedetult, 
nt.  lillkapsast , aedoakaunu,  porgandit , punast peakapsast. Veel 
kasutatakse keedetud  hernest  ning keedetud kartuleid.
Sakslastel  on erakordselt  populaarsed  erinevad võileivad: juustu, 
kohupiimamassi ja kalaga. Suupisteteks on juurviljasalatid, 
vorsttooted, sprotid, majoneesiga maitsestatud liha- ja kalasalatid.
Samuti tehakse ka palju suppe. Võttes supi vedelikuks köögiviljade, 
liha ja kala keeduleeme. Supid paksendatakse jahuga, sageli 
lisatakse veel tangu, klimpe või praetud leivakuubikuid.
Magustoitudest on väga populaarseteks kastmete või siirupitega 
puuviljasalatid,  kompotid , kissellid, mannavahud, jäätised ja 
puuviljad .
Toitude maitsestamine on tagasihoidlik. Seda tehakse peamiselt 
soola,  pipra  ja vanilliga.
Saksamaa kiire hommikueine kujutab endast tavaliselt rohkemat kui 
tassi kohvi ( kuid mitte lahustuvat!), klaas apelsinimahla , mõned 
lõigud leiba või prantssaia. Hommikusöögi juurde kuulub kas juust, 
jogurt, kuivad helbed, võib-olla ka marineeritud köögiviljad või kala. 
Samas ka sinki, salaamivorsti ja mingit džemmi 
magusaarmastajatele.
Lõuna on traditsiooniliselt päeva kõige tähtsam söögikord ning isegi 
tänapäevases kiires linnaelus leitakse aega lõunasöögi jaoks. 
Lõunat serveeritakse tavaliselt kella 12-13ni.
Õhtusööki kutsutakse Abendbrotiks (see tähendab „õhtuleib”). 
Tavaline õhtusöögiaeg on 19-20.30ni. Pidulikud õhtusöögid algavad 
tavaliselt kella 20.00 ajal. Õhtusöök võib sarnaneda lõunasöögiga, 
kus võib pakkuda liharoogasid, kala, aedvilju ja desserte. Kindlasti 
kuulub sinna juurde ka leib.
Saksa köögil on üldiselt vilets maine, kuna leitakse, et nende toidud 
sisaldavad liiga palju rasva ja süsivesikuid, kuid väga vähe muud, 
mis vajalik. Tüüpiliseks saksa toiduks on üks  rasvane  ja tugev 
talupojalõuna.
Sakslased söövad ligikaudu 4,5 miljonit tonni sealiha ühe aasta 
jooksul.
Lauakombed
Saksamaa rahvusjoogiks on õlu, kõige levinuim toost on Zum Wohl! 
(veiniga) ja Prost! (õllega)- mõlemal juhul soovitakse head tervist.
Kui olete Saksamaal ja istute söögilaua taga siis ei tohi enne sööma 
hakata, kui võõrustaja on öelnud:  Guten  Appetit
Nuga  on paremas ja  kahvel  vasakus käes. Kui söömine on 
lõpetatud, asetatakse nuga ja kahvel teineteisega paralleelselt üle 
taldriku paremale poole. Nii, et otsad osutavad kella 10 suunas; 
nuga peaks olema kahvli kohal nii, et terapool osutuks taldriku 
poole.
Kahvel ja lusikas taldriku kohal on mõeldud desserdi söömiseks. 
Laual on tihti palju lisasöögiriistu; kui te ei ole kindel millist kasutada. 
siis alustage väljast poolt ja liikuge söögikäikude haaval sissepoole.
Laual on ka mitmeid pokaale, mis on mõeldud vee, valge ja 
punase veini jaoks. Kui te  parajasti  söögiriistu käes ei hoia, 
peaksid käed nähtaval olema. See tähendab seda, et käsi ei 
asetata sülle, vaid randmed toetatakse lauaservale.
Kõiki vaagnaid saatke  lauas  endast vasakule.
Saksamaal kasutatakse nuga ainult si s, kui see on 
vältimatult vajalik. Järelikult ärge lõigake midagi, mida on 
võimalik kergesti kahvliga tükeldada.
Rahvusroad
Seašnitsel
Koostis:
168g sealiha
1/5 muna
20g riivsaia
12g sulatatud võid
8g koorevõid
16g kappareid
10g sidruneid
21g heeringat
150g lisandeid
      
      Valmistamine:
Sealiha lõigata risti lihaskiude tükkideks. Lihatükid vasardada tugevasti, anda ovaalne kuju, kasta 
lahtiklopitud  muna ja koorevõi segusse ning seejärel veeretada riivsaias. Paneeritud lihalõigud praadida 
kuumas rasvas mõlemalt poolt  pruuniks  ja küpseks. Valmis šnitslid asetada soojale alusele, valada üle 
sulatatud võiga ning kaunistada sidruniringikeste, heeringatükkide ja kappariga. Serveerides võib 
lisanditeks pakkuda kartuleid või juurvilju.
Puuviljasalat
Koostis:
75g apelsine
90g õunu
90g aprikoose
10g konjakit või portveini
20g suhkrut
Valmistamine:
q
Aprikoosid, õunad,  apelsinid  pesta,  koorida . Seejärel eemaldada kivid või 
seemned ning lõigata ühtlasteks viiludeks. Puuviljad puistata üle suhkruga ja 
valada peale konjakit või portveini.  Serveerida  klaasist salatinõus.
Kõrvitsasupp curryga
Koostis:
Valmistamine:
Vasakule Paremale
Saksamaa #1 Saksamaa #2 Saksamaa #3 Saksamaa #4 Saksamaa #5 Saksamaa #6 Saksamaa #7 Saksamaa #8 Saksamaa #9 Saksamaa #10 Saksamaa #11 Saksamaa #12 Saksamaa #13
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 13 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-06-05 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 10 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Relica.s Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
5
doc

Saksamaa köök

3. PIIRKONDLIKUD ERINEVUSED Saksa toit varieerub, kuid oma olemuselt on see siiski toekas ja aitab inimesel üle elada pika ja külma talve. Külluslikus valikus on mitmesuguseid liharoogasid ja vorstikesi koos keedetud aedvilja ja kartulitega või hoopis nuudlitega. Aedviljad on hästi läbi keedetud või säilitatud suurepärases valikus maitsvate marinaadidega. Lääne-Saksamaale on tugevat mõju avaldatud Prantsusmaa. Saksamaa põhjapiirkonnale on iseloomulikumad mereannid (angerjas, forell, heeringas jne.) ning lõunapoolsetele piirkondadele on iseloomulik nuudlitüüpi road. Saksamaa mõnedes piirkondades on populaarne õlle- ja leivasuppide valmistamine. Hästi valmistatud wiener schnitzel (vasikakotlet) on lausa kunstiteos. Desserdid võivad olla külluslikud, rammusad ja väga magusad. 4. TÜÜPILISED JOOGID JA TOOSTID Saksamaa rahvusjoogiks on õlu. Teistest jookidest on lemmikuks must või piimaga kohv

Toiduainete õpetus
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Programm „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013“ SIRJE REKKOR ANNE KERSNA ANNE ROOSIPÕLD MAIRE MERITS TOITLUSTUSE ALUSED KOHANDANUD: ANA KONTOR 2013 1 SISUKORD 1. Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid 4  Toitlustusettevõtete tüübid ja äriideed 4  Kiirtoiduettevõtted 6  Kohvikud 8  Sööklad ja teised suurköögid 10  Restoranid 13  Baarid 19  Catering-ettevõtted 21 2. Toitumise alused

Analüüsimeetodid äriuuringutes
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

Koka kutseeksami kordamisküsimused ja vastused 1. Kirjelda külmtöötlemismeetodid · Külmutatud toiduainete sulatamine külmutatus liha- ja kalatoodete, pooltoodete sulatamine · Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine Näiteks: köögivilja sorteerimine köögivilja pesemine köögivilja koorimine tapaloomade seedeelundite eraldamine lindude sulgede ja sisikonna eraldamine kalade soomuste ja sisikonna eraldamine · Madala toiteväärtusega osade eraldamine Näiteks: kontide eraldamine lihast kõõluste eraldamine lihast kalade fileerimine · Toiduainetele ja pooltoodetele kuju andmine Näiteks: toiduainete tükeldamine toodete vormimine · Võtted mis kiirendava järgnevat kuumtöötlemist ja muudavad maitset Näiteks: toiduainete leotamine marineerimine · Võtted, mi

Kokandus
thumbnail
193
docx

Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt

Aafrika, KeskAmeerika ja KaguAasia. Kõige rohkem turiste suundub 2030. aastal KirdeAasiasse, KaguAasiasse, Lõuna ja Kesk Euroopasse, LähisItta ja Kesk ja IdaEuroopasse. 32. Peamised turismisihtkohad Turismipiirkonnad Euroopa, Põhja Ameerika, Kesk Ameerika, Lõuna Ameerika, Aafrika, Aasia, Lähis ja Kesk Ida, Austraalia ja Okeaania - populaarsed sihtkohad 2010 a. Prantsusmaa, USA, Hiina, Hispaania, Itaalia, UK, Türgi, Saksamaa, Malaisia, Mehhiko ü Prantsusmaa ü USA ü Hispaania ü Itaalia ü Hiina ü UK ü Mehhiko ü Venemaa 15 ü Kanada ü Saksamaa PõhjaEuroopa ÜRO liigituse järgi selle regiooni koosseisu kuuluvad Island, Norra koos kuuluvate temale Svalbardi ja Jan Mayeniga, Rootsi, Soome koos temale kuuluva Ahvenamaaga, Taani koos kuuluvate temale Fääri saartega, Eesti, Läti ja Leedu, samuti Iirimaa ja Suurbritannia (Londonis Milleniumimaja; Ironbridge) koos

Turismiettevõtlus



Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun