Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Toiduhügeen (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris
Toiduhügeen
Toidumürgistuse põhjustajad 
a. Nakatunud inimese kontakt toiduga
b. Valmistoidu või  tooraine   ristsaastumine
c. Seadmete ja tööpindade halb puhastamine
d. Temperatuuri režiimide  rikkumine  a) toidu mitte 
küllaldane  jahtumine  b) mitte küllaldane  kuumutamine
e. Ristsaastumine on valmistoidu kokkupuutumine 
toorainega või puhastamata pindadega või  mustade  
käte/ haige inimesega.
Toidu ohutuse tagamine sisaldab järgmisi tegevusi:
f. tooraine kontrolli ja nõuete kohast käitlemist
g.  Tehnoloogiliste  seadmete korrasolekut ja vastavust 
nõuetele
h. Tehnoloogilise protsessi etteantud näitajate järgimist
i. seadmete tööpindade ja tootmisruumide efektiivset 
pesemist  ja defenitseerimist
j. Tootmisruumides nõuetekohase puhutuse tagamist
k. Töötajate üldiste hügeenireeglite tundmist ja isikliku 
hügeeni tagamist
l. Kontroll süsteemide efektiivset toimimist
Toidumürgistuse 10 peamist põhjust
1. Toit on valmistatud liiga vara ette ja valmistatud 
toatemperatuuril
2. Enne külmikusse panekut on toit li ga aeglaselt jahutatud
3. Toitu pole taaskuumutatud piisavalt kõrgete 
temperatuurideni
4. Toidumürgistust põhjustavate  bakteritega  eelnevalt 
saastunud valmistoidu kasutamine
5. Toidu alavalmistamine
6. Sügavkülmutatud  linnuliha  sulatamiseks ebapiisav aeg
7. Ristsaastumine  toorelt  toidult valmistoiduks
8. Kuuma toidu säilitamine temeperatuuril alla 65C
9. Nakatunud toidukäitlejad
10. Toidu ülejääkide kasutamine
MIKROORGANISMID
Prioonid - kõige väiksemad
Vi rused
Bakterid
Hallitus- ja pärmseened
Protozoad e.  algloomad  - kõige suuremad
Bakterite arvukus sõltub:
• tooraine mikrobioloogilisest kvaliteedist
• hügeeni standartitest tootmises
• toiduainetest, kasutatud konservantidest ja 
protsessidest
• pakendi tüübist ja kvaliteedist
• käsitlemise, transportimise ja serveerimise 
temperatuurist ning hügieenist
Patogeensed  mikroobid
• Bakterid, seened, mis põhjustavad inimeste haigusi
• Haiguse raskus oleneb mikroobi 
tõvestusvõimset/virulentsusest/ organismi pääsenud 
mikroobide hulgast ja paljunemise kiirusest ning 
organismi vastupanuvõimest.
Halbades keskkonnatingimustes (  kuivustoidupuudus  või 
ebasobiv temperatuur) muutuvad mõned mikroobid 
spoorideks ehk eoselitseks vormideks
Eose  moodustumisel kaotab mirkoob osa veest, väheneb 
mahult ja kattub  tihke  kestaga.
Eosed hukkuvad  keetmisel  4-5 tunni pärast.
Eosed ei paljune ega toitu, kuid võivad püsida 
eluvõimelistena aastaid.
Soodsatesse  tingimustesse  sattudes nad  paisuvad
veesisaldus suureneb, hakkavad kasvama ja muutuvad 
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Toiduhügeen #1 Toiduhügeen #2 Toiduhügeen #3 Toiduhügeen #4 Toiduhügeen #5 Toiduhügeen #6 Toiduhügeen #7 Toiduhügeen #8 Toiduhügeen #9 Toiduhügeen #10 Toiduhügeen #11 Toiduhügeen #12 Toiduhügeen #13
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 13 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-06-03 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 37 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Salap2rane123 Õppematerjali autor

Mõisted


Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

12
pdf
TOIDUHÜGIEEN puhastus
17
docx
Toidumürgistused
42
pdf
Toiduhügieen ja ohutus
31
doc
Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes
27
doc
TOIDUHÜGIEEN
16
doc
Hügieen
9
docx
Toiduhügieen ja ohutus
937
pdf
Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat





Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun