Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"toidumürgistus" - 15 õppematerjali

toidumürgistus – toit, oksemass, (roe); TSS – tupp, (veri), (nahk). • Kliinilise materjali mikroskoopia: üksikud rakud, väiksed grupid.
thumbnail
25
doc

Haiguspuhangud referaat toiduhügieeni õpetusest

.................................................................................................... 6 Esinemise kohad: .............................................................................................................. 6 3 Tervise kaitse inspektsiooni töö...............................................................................................7 Koolieelsete lasteasutuste ja koolide toitlustusruumide tunnustamine .................................7 4 Toidumürgistus, toiduinfektsioon ja helmintoos..................................................................... 9 Toidumürgistus...................................................................................................................... 9 Sagedasemad põhjustajad.................................................................................................. 9 Haruldasemad põhjustajad................................................................................................

Toit → Toiduhügieen
68 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Mikrobioloogia 3 testi

Salmonella enteritidis, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus. 5) Märgi enterobakterid Salmonella sp, Shigella sp, Escherichia sp, Citrobacter sp. , Klebsiella sp 6) Märgi bakterid, kes moodustavad spoore ehk eoseid. Clostridium perfringens, Bacillus cereus. 7) Enterobakterid põhjustavad põhiliselt sooleinfektsioone. TÕENE 8) Clostridium tetani ­ teetanus, Mycobacterium leprae ­ pidalitõbi, Listeria monocytogenes ­ meningiit, Bacillus cereus ­ toidumürgistus, Bacillus anthracis ­ siberi katk, Pseudomonas aeruginosa ­ haavainfektsioonid 9) Märgi rangelt anaeroobsed bakterid Clostridium perfringens, Clostridium botulinum 10) Klostriidid on ranged aeroobid. VÄÄR 11) Märgi gramnegatiivsed bakterid Escherichia coli, Salmonella sp, Shigella sp. 12) E. coli ei põhjusta kunagi uroinfektsioone. VÄÄR 13) E. coli on sagedaseim uroinfektsioonide tekitaja. TÕENE TEST 3 1. Bakteri viirus ehk ... FAAG/BAKTERIOFAAG 2

Bioloogia → Mikrobioloogia
89 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Erimikrobioloogia

8) Streptococcus pyogenes – sarlakid, Streptococcus mutans – hambakatt, Enterococcus faecalis – kuseteede infektsioonid, Staphylococcus aureus – odraiva, Neisseria gonorrhoeae – gonorröa, Neisseria meningitidis – meningiit 9) Listeria monocytogenes – meningiit, Mycobacterium leprae – pidalitõbi, Bacillus anthracis – siberi katk, Pseudomonas aeruginosa – haavainfektsioonid, Clostridium tetani – teetanus, Bacillus cereus – toidumürgistus 10) E. coli on sagedaseim uroinfektsioonide tekitaja. 11) Märgi bakterid, kes saavad aeroobselt kasvada: Salmonella enteritidis, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus. 12) Märgi gramnegatiivsed bakterid: Escherichia coli, Salmonella sp, Shigella sp. 13) Märgi bakterid, kes moodustavad spoore ehk eoseid:Clostridium perfringens, Clostridium tetani, Bacillus cereus, Clostridium perfringens. 14) Vali enterobakterid: Citrobacter sp, Klebsiella sp, Salmonella sp, Escherichia sp

Bioloogia → Bioloogia
29 allalaadimist
thumbnail
13
rtf

Toiduhügeen

piim- ja äädikhappe bakterid. Näiteid erinevate toiduainete happesust Neutraalsed või peaaegu neutraalsed( pH 7,0 - 6,5 ) PIIM, LINNULIHA, TAPASOE LIHA Nõrgalt happelised (6,5-5,3) RÜMP, KALA, SEA- JA VEISELIHA, KEEDUVORST Happelised( pH 5,3-3,7) JOGURT, KEEFIR, TOMAT, MAJONEES, MÕNED PUUVILJAD Tugevalt happelised( pH alla 3,7) SIDRUN, ÕUN, HAPUKAPSAS, HAPUKURK, MARINEERITUD TOIDUAINED Mükotoksikoos on seenelise päritoluga toidumürgistus Enamik seenemürke pastöriseerimisel ei hävine. Hävinevad tugevate aluste ja hapete toimel. Solaniin mõjub närvisüsteemile, võib põhjustada kõhuvalu, ka pealvalu ja kõhulahtisust. Mürgistused luuviljaliste tuumadest. Mürgistuse võib põhjustada suure hulga 100-200 g kivide söömine, need sisaldavad amügdaliini, mis seedetraktris lagundes moodustab sinihapet. esmaspäev, 16. jaanuar 2012 Toidu insfektsioonid · kandub edasi vahetu kontakti teel

Toit → Toiduhügieen
57 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Sooltepõletik

.....................................................6 3. KASUTATUD KIRJANDUS................................................................................7 Merilin Jürine Bacillius cerius Sissejuhatus Bacillius cerius on sooltepõletik. Kuigi osa inimesi võib olla ilma toidumürgistuste sümptomiteta bacillius ceriuse kandjateks, siis haigustekitajate ülekandmist inimeselt inimesele ei ole täheldatud. Kui toidumürgistus on esinenud, siis on see alati seotud haigustekitajaid sisaldava toidu tarbimisega. Haigusnähud: · Äge kõhuvalu ja kõhulahtisus, mis muutub veriseks, · Võib esineda oksendamist. · Palavik on väike Kriitilised toiduained: · Toorpiim, toorjuust · Toores veiseliha, mis on ebapiisavalt kuumutatud · Juurvilja toorsalatid · Kala kulinaartooted · Esineb inimese soole mikroflooras · Nakatumine toimub fekaal-oraalsel teel · Riis

Toit → Toiduhügieen
19 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Nimetu

.....................................................6 3. KASUTATUD KIRJANDUS................................................................................7 Merilin Jürine Bacillius cerius Sissejuhatus Bacillius cerius on sooltepõletik. Kuigi osa inimesi võib olla ilma toidumürgistuste sümptomiteta bacillius ceriuse kandjateks, siis haigustekitajate ülekandmist inimeselt inimesele ei ole täheldatud. Kui toidumürgistus on esinenud, siis on see alati seotud haigustekitajaid sisaldava toidu tarbimisega. Haigusnähud: · Äge kõhuvalu ja kõhulahtisus, mis muutub veriseks, · Võib esineda oksendamist. · Palavik on väike Kriitilised toiduained: · Toorpiim, toorjuust · Toores veiseliha, mis on ebapiisavalt kuumutatud · Juurvilja toorsalatid · Kala kulinaartooted · Esineb inimese soole mikroflooras · Nakatumine toimub fekaal-oraalsel teel · Riis

Toit → Toiduhügieen
16 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Mürgitus tervises

Mürke on erisuguseid: sööbivad ­ happed ja leelised ­ tungivad läbi naha ja limaskestade, kahjustades sügavamaid kudesid; ainevahetust mõjutavad mürgid ­ vingugaas ­ raskendavad kehal eluks vajalike ainete kättesaamist; neurotoksiinid ­ nikotiin, sõjagaasid ­ kahjustavad inimese närvisüsteemi; mutageenid ­ atsetoon ­ muudavad inimese päritavaid omadusi, võivad sündida vigased lapsed; kantserogeenid ­ elavhõbe, mõned toidulisandid ­ aitavad kaasa halvaloomuliste kasvajate tekkele; allergeenid ­ olmekeemia, ravimid ­ mõnel inimesel tekib ülitundlikkus teatud ainete suhtes; psühhoaktiivsed ained ­ LSD, marihuaana ­ põhjustavad tajumishäireid, inimene muutub nende orjaks. Mürgid võivad: * sattuda organismi väliskeskkonnast, * vabaneda organismi sattunud (kahjulikkest) ainetest (näiteks metanooli joomisel vabanev metanaal), * koguneda kehafiltritesse (maks ja neer) ja kahjustada neid. Kemikaalid on saanud üheks osaks meie igapäevaelust,...

Inimeseõpetus → Inimese õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Toiduohutuse kordamisküsimused ja vastused

63 oC ­ soojas hoidmine ­ mikroorganismide juurdekasv pidurdub, osa mikroorganismide jääb elu 10...60 oC ­ ohtlik temp vahemik ­ mikroorg. kiire paljundamine 4...1 oC ­ jahutatud toidu säilitamine ­ arenreng aeglustub 18 oC ­ külmatatud toidu hoidmine ­ ei paljune, osa mikroorganismide hävib 24...40 oC ­ sügavkülmutamine Pastöriseerimine ­ alla 100 oC ­ ei hävi spoore Streiliseerimine ­ 115...300 oC ­ hävivad kõik 11. Toidust tingitud haigus. Toidunakkus. Toidumürgistus. Helmintoosid Toidust tingitud haigus ehk toidupõhine haigus on iga nakkus või mürgistus, mille on põhjustanud toidu tarbimine. Toiduinfektsioon tüüpiline nakkushaigus, mis levib toiduaine kaudu Toidunakkus ehk ­infektsioon on toidust tingitud haigus, mille põhjustavad toiduga organismi sattunud elusad tõvestavad mikroobid · Helmintoos ­ tekib parasiitidega saastunud toidu soomisel, areneb parasiitide munadega saastunud toidu tarbimisel · Toidumurgistus

Toit → Joogiõpetus
25 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Toiduohutus eksami kordamisküsimused

63 oC ­ soojas hoidmine ­ mikroorganismide juurdekasv pidurdub, osa mikroorganismide jääb elu 10...60 oC ­ ohtlik temp vahemik ­ mikroorg. kiire paljundamine 4...1 oC ­ jahutatud toidu säilitamine ­ arenreng aeglustub 18 oC ­ külmatatud toidu hoidmine ­ ei paljune, osa mikroorganismide hävib 24...40 oC ­ sügavkülmutamine Pastöriseerimine ­ alla 100 oC ­ ei hävi spoore Streiliseerimine ­ 115...300 oC ­ hävivad kõik 11. Toidust tingitud haigus. Toidunakkus. Toidumürgistus. Helmintoosid Toidust tingitud haigus ehk toidupõhine haigus on iga nakkus või mürgistus, mille on põhjustanud toidu tarbimine. Toiduinfektsioon tüüpiline nakkushaigus, mis levib toiduaine kaudu Toidunakkus ehk ­infektsioon on toidust tingitud haigus, mille põhjustavad toiduga organismi sattunud elusad tõvestavad mikroobid · Helmintoos ­ tekib parasiitidega saastunud toidu soomisel, areneb parasiitide munadega saastunud toidu tarbimisel · Toidumurgistus

Toit → Toiduohutus
159 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Toidumürgistused

Transportimisel ja säilitamisel tuleb valmistooted hoolikalt eraldada toorproduktidest ja pooltoodetest. Ohtlik on ka isehapendatud piim, kuna hapendumisest võivad osa võtta juhuslikult piimasse sattunud kahjulikud pisikud: salmonella, soolekepike, proteus jt. Salmonellad ei muuda tavaliselt toiduainete välimust ega organoleptilisi omadusi. Kahtluse korral tuleb teha bakterioloogiline analüüs. Proteuse põhjustatud toidumürgistus Proteuse poolt tekitatud mürgistus on nagu salmonellooski toksikoinfektsioon. Proteusekepikesi on leitud liha- ja kalaroogadest, köögiviljasalatitest ja mujalt. Proteus on roisumikroob. Mürgistus kulgeb ägeda põletiku nähtudega: iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, võib kaasneda ka temperatuuri tõus. Mürgistuse vältimiseks tuleb kinni pidada nõutud temperatuurireiimist toiduainete säilitamisel, toiduaineid tuleb hoolikalt termiliselt töödelda, täita isikliku hügieeni reegleid

Toit → Toiduhügieen
42 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Sise-ja närvihaigused kordamine arvestuseks

Sapi äravoolu takistuse tagajärg. Mittemõjutatavadriskitegurid - 1) Geneetiline eelsoodumus 2)Autoimmuunsed mehhanismid Mõjutatavad riskitegurid - 1) Toitumisharjumused 2) Suitsetamine ja alkohol 3) Helicobakter Äge gastriit - mao limaskesta pindmine kahjustus. Tekib peamiselt väliste tegurite tagajärjel: liigsöömine, ravimid, alkohol, toksiinid nt toidumürgistus. Või kui hormonaalne tasakaal pole korras ja seetõttu ka happelisus. RAVITAV! Krooniline gastriit - mao limaskesta krooniline kahjustus, mao limaskesta kaitsevõime on langenud. Ei pea eelnema äge gastriit. Haavandtõbi ­ mao või 12 sõrmiksoole silelihaskihi kahjustus. Gastriidi tagajärg, helicobakter, ravimitest. Gluteenenteropaatia e. tsöliaakia - geneetilise soodumusega talumatus teraviljaproteiini gluteeni suhtes. Gluteen ei lõhustu

Meditsiin → Meditsiin
23 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toiduohutuse kordamisküsimused 2013

Toidu ohutus. Toidu hügieen, ülesanded Toidu ohutus-Kindlustunne, et toit ei põhjusta ettenähtud viisil tarbimisel või valmistamisel kahjuu tarbijale. Toidu hügieen- kõik tingimused ja meetmed, mis on vajalikud toidu ohutuse ja sobivuse tagamiseks kõigis toiduahela etappides. Ülesanded: Kõik tegevused, mis 1) kaitsevad toitu saastumise eest 2) hoiavad ära olemasolevate bakterite paljunemise piirini, mis muudab toidu ohtlikuks või enneaegselt riknevaks. 3) hävitavad toidus kahjulikud ained, organismid kuumtöötlemisega või muude meetoditega. Toidu turvalisus.- kui kõigil inimestel on pidev füüsiline ja majanduslik juurdepääs piisavale kogusele ohutule toidule tervislikuks ja aktiivseks eluks. 1) kohane või kättesaadav toiduvaru 2) stabiilne toiduvaru ilma kõikumistet 3) juurdepääs toidule ja võimalus seda endale lubada 4) kvaliteetne ja ohutu toit Mida tähistavad järgmised akronüümid: FAO.-Food and Agricultural Organisation of the United ...

Toit → toiduainete sensoorse...
55 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Anaeroobid

mikroobi paljunemist. Mikroobi paljunemisel fermenteeritakse koes leiduvaid süsivesikuid, tekib gaas. Koe verevarustus halveneb veelgi, vabanevad nekrotiseerivad toksiinid ja hüaluronidaas > infektsioo levib > nekroos laieneb lihastele > paljunemine intensiivistub > hemolüütiline aneemia > raske tokseemia kahjustab maksafunktsioone, südamelihast. · Bakterieemia, gaasgangreen, pehme koe infektsioonid, klostridiaalne toidumürgistus 36.C. perfringensi poolt põhjustad haiguste ravi ja ennetuse põhimõtted . · Kirurgiline haavatöötlus. Penitsilliin ja metronidasool. Spetsiifiline antitoksiline seerum. · Infektsiooni profülaktika on komplitseeritud mikroobi laialdase leviku tõttu looduses. · Haavade kiire korrastus ja profülaktiline antibiootikumide kasutamine aitab ära hoida gaasgangreeni. 37.Teetanuse tekitja morfoloogia ja elutegevus · C

Bioloogia → Mikrobioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
86
pdf

Bakterid

Levib inimeselt inimesele, riiete ja voodipesuga ( HI). Riskirühmad on võõrkehadega (proteesid, kateetrid) patsiendid, kirurgiliste protseduuride ja ab-raviga pt-d. haigused. • Eksfoliatiivne dermatiit. Suured bullad või vesiiklid selge vedelikuga, kestendus 7-10 päeva pärast. Suremus sekundaarsest infektsioonist. Põhjuseks eksotoksiinid. Ei vaja S. aureuse spetsiifilist ravi, küll aga antibiootikumkatet sekundaarsete infektsioonide vältimiseks. • Stafülokokiline toidumürgistus. Sagedaseim! Inkubatsioon 4h, kiire kuluga: oksendamine, kõhulahtisus, palavikuta. Ab ravi ei vaja. Enterokoliit on SA poolt väga harv. • TSS. Tampoone kasutatavatel naistel. Lokaalsele kasvule järgneb bakterieemia, lööve, hulgiorganpuudulikkus, šokk. Suremus 5%. 90% täiskasvanutest TSST-1 vastased antikehad. • Lokaalsed nahainfektsioonid (võib kahjustada kõiki naha kihte): impetiigo (epidermise kahjustus), follikuliit, furunkel

Bioloogia → Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
39
docx

Mikrobioloogia

Toksiinide toimel tekib hemolüüs ja kujuneb välja neerupuudulikkus ja sokk. Surm saabub väga kiiresti, ligikaudu 1-2 päevaga. Enamasti on tekitajaks C. perfringens, harvem C. septicum ja C. novyi. Kliiniline pilt 2 § Pehme koe infektsioonid (tselluliit, fastsiit). Nimetatud haiguste puhul tekib samuti rohkesti gaasi, kuid lihaskude ei ole kaasa haaratud. Pole nii fataalne kui gaasgangreen. Mikroobid levivad fastsiaid pidi, tekitades mäda ja kudede destruktsiooni. § Klostridiaalne toidumürgistus. Toidumürgistus, tekitatud enterotoksiini poolt 6-18 t peale C. perfringens'iga kontamineeritud toidu söömist, kujutab endast iseeneslikult mööduva vesise roojaga ja kõhukrampidega diarröad. Põhjustajaks on 80% juhtudest C. perfringens A serotüüp, mille eosed enamasti lihatoiduga organismi sattunult hakkavad arenema vegetatiivseteks vormideks, mis tekitavad enterotoksiine. Ravi ja profülaktika § Kirurgiline haavatöötlus. Penitsilliin ja metronidasool.

Bioloogia → Mikrobioloogia
59 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun