Helmintiaasid 1 HELMINTHIASES e. helmintiaasid - on parasiitusside e. helmintide poolt põhjustatud haigused - rahvusvahelises klassifikatsioonis RHK-10: B65-B83 Epidemioloogia: - leidub kogu maailmas (infitseeritud 1/5 rahvastikust) - inimesel 250 liiki helminte - helmint võib parasiteerida ühel või mitmel liigil - nakkusallikaks inimesele peetakse lõpp-peremeest, s.t. organismi, kelles toimub sugulise paljunemise faas, teised peremehed on vaheperemehed Nakatumisteed: - oraalselt: fekaal-oraalselt – ümarussid vaheperemehe organismi kaudu – paelussid - perkutaanselt: kontaktnakkus – Schisostoma, Amylostoma vektoritega (verdimevate putukatega) – Filaria - ülekandefaktoreid on väga palju: toiduained, vesi, pinnasega määrdunud käed, verdimevad putukad - ei levi ühelt inimeselt teisele (eranditeks Enterobius, Strongyloides,...
Peab jälgima, et veevõtukohtade läheduses poleks käimlaid, prügiauke või muud sarnast. Käimlad olgu puhtad. · Tarvitades toiduks keetmata köögivilju, marju, puuvilju, tuleb need väga hoolikalt pesta. · Hoolikalt pesta käsi(seebiga!). · Kala ja liha süüa hästi keedetult või praetult. · Kõiki toiduaineid tuleb kaitsta tolmu, kärbeste ja näriliste eest. KOKKUVÕTE Kokkuvõtteks võib öelda seda, et helmintoosid on soolenugilised ehk parasiidid kes elavad inimeste soolestikus ja eritavad halbu aineid mis mõjuvad inimesele halvasti. On erinevaid parasiitide liike näiteks solkmed ja paelussid. KASUTATUD KIRJANDUS · www.inimene.ee · www.endla.joosu.ee · ENE 1 · ENE 2 · ENE 5 · EE 5
d) Harjaga pestud puuviljad. 5) Puhastamise mõiste tähendab.. a) Energia kulutamist selleks, et eemaldada tööpindadelt tolm ja rasv. b) Energia kulutamist selleks, et käed saaksid puhtaks. c) Energia kulutamist selleks, et puuviljad oleks pestud. d) Igasugust koristamist. 6) Millest sõltub mikroobide paljunemine toiduainetes? (2 õiget) a) Mikroorganismide alghulgast toiduainetes. b) Nädalapäevast. c) Kellaajast. d) Niiskusest. 7) Helmintoosid on.. a) Nakkushaigused b) Külmetused c) Toidumürgitused d) Usstõved 8) Kuidas tekivad usstõved? a) Usse süües b) Parasiitidega saastunud toidu söömisel c) Võivad tekkida ükskõik mida süües d) Mereande süües 9) Kuidas vältida salmonelloosi? (3 õiget) a) Hoolikalt jälgida hügieeninõudeid b) Mitte süües c) Liha enne toidu valmistamist loputada kuuma veega d) Külmutatud linnuliha sulatada külmkapis
VASTUSED 1. Mikroobid vajavad oma elutegevuseks kindlasti... valgust (vale) niiskust (õige) suhkrut (vale) õhku (vale) 1Punkt(i) 2. Enamik mikroobe areneb väga hästi... ainult neutraalses keskkonnas (vale) nõrgalt aluselises keskkonnas (vale) tugevalt happelises keskkonnas (vale) neutraalses ja nõrgalt happelises keskkonnas (õige) 1Punkt(i) 3. Toidu füüsikalise (mehhaanilise) riknemise põhjuseks on... kivikesed (vale) juuksed (vale) ehted (vale) kõik eelpool nimetatud (õige) 0Punkt(i) 4. Mis temperatuuri juures hoitakse sooja toitu (marmiidis) soojas? +60...+80 kraadi (vale) üle +75 kraadi (vale) +63...+75 kraadi (õige) alla +100 kraadi (vale) 0Punkt(i) 5. Kui kaua tohib hoida sooja toitu soojas ilma kestvuskatseid tegemata? 1 tund (vale) 3 tundi (vale) 2 tundi (õige) 6 tundi (vale) 1Punkt(i) 6. Mis on alljärgnevast füüsikaline saastaja? hallitusseened (vale) klaasikillud (õige) umbrohutõrje vahendid (vale) nitraadid (vale) 1Punkt...
tegureid · Omandada teadmisi käitlemisettevõtete ja ruumide kohta esitatavatest nõuetest. Õppematerjali teemad: 1. Sissejuhatus ainesse - toiduhügieeni õppimise vajalikkus, mõisted ja määratlused. 2. Mikroorganismid ja toiduained: temperatuuri mõju mikroorganismidele, mikroorganismide levik. Bakterid, viirused,seened 3. Toidu säilitamise viisid ja tingimused 4. Puhastamine ja desinfitseerimine 5. Toidukahjurid ja nende tõrje 6. Toiduinfektsioonid, toidumürgitused, helmintoosid. 7. Töötajatele esitatavad nõuded, isiklik hügieen. 8. Käitlemisettevõtete ruumid. Käitlemisettevõtete ja käitlemisruumide kohta esitatavad nõuded. 9. Käitlusettevõtte enesekontrolli plaani koostamine. 1 1. SISSEJUHATUS AINESSE 1.1. MÕISTED JA MÄÄRATLUSED TOITLUSTUSHÜGIEEN (FOOD HYGIENE) Kõik meetmed, mis on vajalikud toidu ohutuse, tervislikkuse ja täisväärtuslikkuse tagamiseks kõigil kasvatamise ja tootmise etappidel kuni lõpliku serveerimiseni inimestele.
ja rasvu) energiasaamise eesmärgil 19. Bakterite hävitamine toidus · Kõrge temperatuuri kasutamine (temperatuurid) · Keemiliste ühendite kasutamine (konservaadid) · Kiiritusenergia kasutamine (vürtsid) 20. Toidu kaudu levivad haigused jagunevad: · toiduinfektsioonid (toidunakkused); · toidumürgistused, mis omakorda jagunevad mikrobioloogilisteks (bakteriaalsed, seenelised) ja mittemikrobioloogilisteks; · helmintoosid. 21. Toiduinfektsiooni erinevus toidumürgistusest: · kandub edasi vahetu kontakti teel; · haigestumist põhjustab suhteliselt väike kogus mikroorganisme; · pikem peiteperiood; Nakkuskolleteks on haiged inimesed ja loomad. Soolenakkuse tekitajad levivad väljaheidetega, piisknakkused väljahingatava õhuga, süljega, tolmuga jms.Mikroorganismide organismi pääsemise teed on väga erinevad. Nakkusteedeks võivad olla nii nahk, limaskestad kui ka seedetrakt. 22
Toiduinfektsioon on haigus, mille põhjustavad toiduga organismi sattunud elusad tõvestavad mikroobid, mis on vastu pidanud maohappe toimele ja jõudnud peensoolde, kus nad paljunevad ja põhjustavad haiguse. Toidumürgitus, mille puhul paljunevad mikroorganismid toidus ja produtseerivad seal toksiini, mis eraldub toitu juba mikroorganismi eluajal. Omakorda jagunevad mikrobioloogilisteks (bakteriaalsed, seenelised) ja mittemikrobioloogilisteks. Helmintoosid ehk usstõved on haigused, mille tekitavad kehas, enamasti soolestikus elavad ussid Haiguse põhjustavad eksotoksiinid, elusate mikroobide olemasolu söömise ajal ei ole vajalik. Tuntumad bakteriaalsed toidumürgistused on botulism, stafülokokkoos, Clostridium perfringensi ja Bacillus cereuse toksiinidega tekkivad haigused. Botulism Lihashalvatusega kulgev väga raske haigus, mida põhjustab Bakter Clostridium botulinum poolt eritatav mürkaine ehk toksiin.
Suu- ja sõra taud Nakatumine suu Ila, piim, Villid Varvaste või kaudu (toiduks uriin, (purunedes sõrmede vahel toorpiima, kuum- Väljaheited, jääb haavand) töötlemata piima- veri, liha toodete või liha tarbimine) Helmintoosid: pikkus nakatumine Kellelt saab? Kuidas levib? Mida kahjustab? paeluss 10m Halvasti Veis (kael ja Nudipaeluss: keedetud/praetud liha, rind) lammas Sarvlooma mida süües areneb seedetrakt ->
*toidu ja toidunõude *kahjurite kontroll ,,ringlusteed" *serveerimine *toidujäätmete õige majandamine MIKS RIKUTAKSE TOIDUHÜGIEENI? Teadmatus koolitamatus HÜGIEENINÕUETE RIKKUMISE TAGAJÄRJED Nakkushaigused Toidumürgistused Helmintoosid (usstõved) Toidu riknemine Kahjuritega saastumine TOIDUHÜGIEENI REEGLITE RIKKUMISE TAGAJÄRJED enda töölised haigestuvad kliendid haigestuvad trahvid (vet amet) ettevõtte tegevuse lõpetamine valmistoodangu kadu TULU HEAST TOIDUHÜGIEENIST klientide rahulolu vet amet ( seadusega kooskõlas) pikenevad säilimisajad head töötingimused 1
Peab jälgima, et veevõtukohtade läheduses poleks käimlaid, prügiauke või muud sarnast. Käimlad olgu puhtad. · Tarvitades toiduks keetmata köögivilju, marju, puuvilju, tuleb need väga hoolikalt pesta. · Hoolikalt pesta käsi(seebiga!). · Kala ja liha süüa hästi keedetult või praetult. · Kõiki toiduaineid tuleb kaitsta tolmu, kärbeste ja näriliste eest. Joosu E.(2008) Põltsamaa ametikool. Helmintoosid. Toiduainete riknemine. (27.09.10) 11 5 SALMONELLOOS Salmonelloosiks nimetatakse Salmonella perekonda kuuluvate bakterite poolt põhjustatud soolenakkust, millesse nakatutakse suukaudselt. Salmonellad on liikuvad bakterid, mis või- vad põhjustada kõhutüüfust või salmonellaenteriiti ehk soolepõletikku. Tekkepõhjused ja -mehhanismid
eeltöötlemisel ja toidu valmistamisel. Nakkuse levik on seotud veel haigete loomade naha , villa ja muu taolisega. Zoonoosid on marutaud, hullulehmatõvi, linnugripp, seagripp. Linnugripi viirus säilib pikalt vees, linnulihas ja munades. Haigestunud kõrge palavik, kurguvalu, silmapõletik. Linnugripi viirus on eluvõimeline madalatel temperatuuridel. Hävib kõrgetel temperatuuridel. Seetõttu on korralikult kuumtöödeldud linnutoodete tarbimine ohutu. Helmintoosid On soolenugiliste ehk sooleusside tekitatud haigus. Soolenugilised on parasiidid, kes elutsevad inimese ja loomade soolestikus või organismi teistes osades. Eritavad kahjulikke aineid, mis verre imendudes mürgitavad järk- järgult inimese organismi. Soolenuglistesse haigestunud inimene nõrgeneb, tal areneb kehv veresus, tekivad peavalud, iiveldus , oksendamine, seedehäired. Tihti väheneb haigel isu, haige jääb kõhnemaks ja nõrgemaks, väsib kiiresti, töövõime langeb. Ümarussid
parasiidid). Vt. ka parasiitide liigitelu. latentsed parasitoosid (ld. latens -- varjatud; parasitoos) -- varjatud parasitoosid. Vahel ei saa helmintide vastsed peremeesorganismi kaitsereaktsioonide tõttu tavalise patentaja jooksul suguküpseks areneda, kuid nad ei hävi ja säilivad peremehes arenemisvõimelistena mitu kuud. Parasiidivastsed lõpetavad arengu ja põhjustavad peremehe haigestumist siis, kui peremehe resistentsus nõrgeneb. Latentsed helmintoosid avalduvad kliiniliselt enamasti näiteks talvel või kevadtalvel. lisaperemehed -- teised vaheperemehed. Neis peremeestes areneb parasiidi noorvorm (vastne) edasi, saavutab nakkusvõime, kuid ei sigi. lokalisatsioon (ld. locus -- koht) -- püsipaik, Parasiitide paiknemine liigiti ja arenemisjärguti peremehe teatud rakkudes, elundites või kehaosades. Eristatakse normaalset lokalisatsiooni, aberrantset lokalisatsiooni ja väärlokalisatsiooni.
10...60 oC ohtlik temp vahemik mikroorg. kiire paljundamine 4...1 oC jahutatud toidu säilitamine arenreng aeglustub 18 oC külmatatud toidu hoidmine ei paljune, osa mikroorganismide hävib 24...40 oC sügavkülmutamine Pastöriseerimine alla 100 oC ei hävi spoore Streiliseerimine 115...300 oC hävivad kõik 11. Toidust tingitud haigus. Toidunakkus. Toidumürgistus. Helmintoosid Toidust tingitud haigus ehk toidupõhine haigus on iga nakkus või mürgistus, mille on põhjustanud toidu tarbimine. Toiduinfektsioon tüüpiline nakkushaigus, mis levib toiduaine kaudu Toidunakkus ehk infektsioon on toidust tingitud haigus, mille põhjustavad toiduga organismi sattunud elusad tõvestavad mikroobid · Helmintoos tekib parasiitidega saastunud toidu soomisel, areneb parasiitide munadega saastunud toidu tarbimisel · Toidumurgistus
10...60 oC ohtlik temp vahemik mikroorg. kiire paljundamine 4...1 oC jahutatud toidu säilitamine arenreng aeglustub 18 oC külmatatud toidu hoidmine ei paljune, osa mikroorganismide hävib 24...40 oC sügavkülmutamine Pastöriseerimine alla 100 oC ei hävi spoore Streiliseerimine 115...300 oC hävivad kõik 11. Toidust tingitud haigus. Toidunakkus. Toidumürgistus. Helmintoosid Toidust tingitud haigus ehk toidupõhine haigus on iga nakkus või mürgistus, mille on põhjustanud toidu tarbimine. Toiduinfektsioon tüüpiline nakkushaigus, mis levib toiduaine kaudu Toidunakkus ehk infektsioon on toidust tingitud haigus, mille põhjustavad toiduga organismi sattunud elusad tõvestavad mikroobid · Helmintoos tekib parasiitidega saastunud toidu soomisel, areneb parasiitide munadega saastunud toidu tarbimisel · Toidumurgistus
„ringlusteed“ *serveerimine *toidujäätmete õige majandamine HÜGIEENINÕUETE RIKKUMISE TAGAJÄRJED Nakkushaigused Toidumürgistused Helmintoosid (usstõved) Toidu riknemine Kahjuritega saastumine TOIDUHÜGIEENI REEGLITE RIKKUMISE TAGAJÄRJED enda töölised haigestuvad kliendid haigestuvad trahvid (vet amet) ettevõtte tegevuse lõpetamine valmistoodangu kadu 4 TOIDUHÜGIEENI MÄÄRAVAD TEGURID: INIMESED: riietus, puhtus
6) Keetmine (100), küpsetamine (75)- hävivad vegetatiivsed vormid, endospoorid ei hävi. Nõuded: 1) säilitada toit kuumana (63) või külmana (<6) 2) külmutatud toiduained täielikult sulatada 3) toit läbinisti kuumutada ja serveerida kohe või kiiresti jahutada ning säilitada külmas 4) kuumutamisel sisetemperatuur peab vähemalt ühe tunni jooksul jõudma 75-ni- 5) toitu taaskuumutada vaid korra. Toidust tingitud haigused; Toidunakkus; Toidumürgistus; Helmintoosid Toidust tingitud haigus.-iga nakkus või mürgitus, mille on põhjustanud toidu tarbimine. Toidunakkus.- nakkushaigus, mis levib toidu kaudu. Nakatav doos alates 10-15 elusbakterist kuni kümnete miljoniteni · Haigustekitajad toidus ei paljune (enamikel juhtudel) · Inimest nakatab Haigustekitajatega saastunud toit Haige inimene või loom Tervenenud mikroobikandja Mittehaigestunud mikroobikandja Toidumürgistus- toidus on toksiinid või toksiine tootvad bakterid
2. TOIDUMÜRGISTUSED; Toit sisaldab mikroobset toksiini ja /või toksiini tootvaid mikroobe; Selle puhul bakterid paljunevad toidus ja produtseerivad seal toksiini. Kui sellist toitu on söödud, siis just selles olnud toksiinid (mitte bakterid) põhjustavad haigestumise. Peiteperiood on lühike (2-3 tundi), sest seedekulglasse jõudnud toksiinid hakkavad kohe toimima ja põhjustavad haiguse. Toidus on muu (mittemikrobioloogilise päritoluga mürgised ühendid) 3. HELMINTOOSID (usstõved). Helmintoos on soolenugiliste ehk sooleusside tekitatud haigus. Soolenugilised on parasiidid, kes elutsevad inimese ja loomade soolestikus või organismi teistes osades (näiteks maksas, silmades). Tekib parasiitidega saastunud toidu söömisel Areneb parasiitide munadega saastunud toidu tarbimisel TOIDUAINETES OLEVAD MIKROORGANISMID VÕIVAD OLLA: Mittepatogeensed ehk mittemürgised; kasutatakse toiduainete valmistamisel
• Arengu häired • Põie funktsiooni häired • Vasopressiini (antidiureetiline hormoon - suurendab vee peetust) puudulikkus • Psühhotrauma • Pärilik eelsoodumus (60-70%) • Kuseteede infektsioonid • Teised haigused. Sekundaarne enurees, milliste haiguste puhul võib esineda? ● Diabeet, ● suurenenud adenoidid, ● tonsilliit, ● allergiline nohu, ● helmintoosid (usstõved). Millisest vanusest saab enureesi diagnoosida? Miks-põhjenda? Alates 5-st eluaastast. Laspel peab endal tekkima motivatsioon ja soov olla kuiv. Enureesi ravipõhimõtted Hea raviefekti saavutamiseks peab laps olema motiveeritud. Laps ja lapsevanemad peavad olema valmis, et ravi võib olla pikk ja vajab kogu pere toetust, sest tulemused ei ole kohesed. Esmase ravivõttena kasutada lapse tunnustamist, kiitmist.
Küljevalu püelonefriit, herpes zoster Alakõhu valu tsüstiit, puusaliigese patoloogiad Äge mittespetsiifiline kõhuvalu: Saab püstitada diagnoosiks kui kirurgilised, günekoloogilised ja muud orgaanilised haigused on välistatud. Tavaliselt on isemööduv. Tavaliselt on mittespetsiifilise kõhuvalu taga diagnoosimata viirusinfektsioonid ja kerged bakteriaalsed infektsioonid, psühhosomaatiline valu, helmintoosid. Ravi: Sõltub etioloogiast (kirurgiline, endoskoopiline, medikamentoosne, jälgimine). Kõik ägeda kõhuvaluga patsiendid nõuavad adekvaatset valuravi. Sokis patsient vajab adekvaatset toetavat ravi (infusioonravi, vajadusel intubeerimine jne). 6. Peritoniit. Klassifikatsioon. Patogenees. Diagnostika. 5 Konspekt by Patrick Pihelgas, Sergei Rõbakov
Ihtüpatoloogia on veterinaaria osa, mis käsitleb kalade haigusi (sh nakkushaigusi ja invasioonihaigusi) ja mürgistusi. Seega ihtüpatoloogia on kalade patoloogia. Patoloogia ehk haigusõpetus on arstiteaduse ja veterinaaria haru, mis uurib haiguste põhjusi, teket ja nähte ning organismi haiguslikke muutusi. Paaljudele haigustele iseloomulikke üldisi seaduspärasusi käsitleb üldpatoloogia, eri haiguste probleeme eripatoloogia ehk kliiniline patoloogia. Haigus on bioloogiliste (bakterite, viiruste, parasiitide), mehaaniliste, füüsikaliste, keemiliste, toiteliste või muude tegurite toimel tekkinud häire organismi normaalses elutalituses. Haiguse kulus eristatakse 4 järku: 1) Peiteehk latentsusjärgus (nakkushaiguste puhul lõimetus ehk inkubatsioonijärk) kliinilised tunnused puuduvad ning loom näib olevat terve. 2) Eelehk prodromaaljärgus ilmnevad esimesed haigustunnused, mis on paljude haiguste puhul ühesugused k...