Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"maitse" - 501 õppematerjali

thumbnail
23
doc

Energiajoogid

Kõige mõjutatavamad on just alaealised lapsed, sest mida varem energiajooke tarvitama hakatakse, seda suurem on tõenäosus, et tulevikus võib nende tarvitamisest tekkida tüsistusi. Joonis 1 3.Kui tarvitate energia jooke siis miks? Tulemustest selgub, et küsitletud Keila Kooli 12-18 aastaste õpilaste seast tarvitavad energiajooke sellepärast, et jookidel on hea maitse ning noored usuvad, et need annavad energiat. 52% ehk 34 vastanut leiab, et energiajookide tarvitamise põhjuseks on see, et see on hea maitsega. 14% ehk 7 õpilast tarbib seda jooki energia saamiseks. 4 õpilast ehk 9% tarvitavad energiajooke, et olla ärkvel. 2% ehk 1 õpilane vastas, et tarvitab energiajooke allahindluste tõttu. 1 õpilane arvas, et energijookide hulka kuuluvad ka kokakoola ja limonaad. 13 Joonis 2 4...

Informaatika
249 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsuse köök

Soodsama kliima ja viljaka maapinna tõttu on põllumajandus, puuvilja ja viinamarjakasvatus ning karjapidamine väga mitmekesine, liikide- ja sortide rohke. Toite valmistatakse nii, et toiduainete algsed omadused ja toiteväärtus maksimaalselt säilivad. Rikkalikult süüakse toorsalateid, aedviljatoitude valik on väga lai. Maitseaineid lisatakse mõõdukalt, kuid sellises valikus, nagu toiduainete enda maitse esiletõstmiseks paremini sobib. Äärmiselt mitmekesine on kastmete koostis. Pole ime, et prantsuse köök on väga suurel määral mõjustanud Euroopa toitlustamist ja paljud ülituntud toidunimetused pärinevad prantsuse keelest Toite serveeritakse väga kaunilt, kuigi lihtsalt. Soojade toitude jaoks vaagnad kuumendatakse. Toidud asetatakse nii, et selgelt on näha, millistest toiduainetest need koosnevad. Toiduained ei segata palju, vaid kasutatakse eri liikidena...

Kodundus ja etikett
31 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Vanasõnad ja nende tähendused

Igaühel on ju hea meel, kui teda kiidetakse. 13. Jänes sampust ei joo! See on vanasõna, mille mõjul tuhanded lollid hüppavad pea ees jõkke ja jäävad eluks ajaks ratastooli või siis kihutavad ennast maanteel surnuks. Jänes, jah, sampust ei joo, aga lambapea ei joo seda ammugi. Ja üldse, sampus on ebatervislik ja vastik jook, parem ikka võtta pits viina. 14. Maitse üle ei vaielda Vahel tahaks ikka vaielda küll, kui näed, kuidas mõni inimene südamerahuga sitta teeb ja teised seda rõõmsalt kiidavad ja naudivad. Siis hakkab kohe kripeldama, et kuidas saab keegi nii loll olla! Aga ega sellisest vaidlemisest muidugi mingit kasu pole, sest ega sa teise inimese maitset ei muuda. Ja las ta siis naudib oma jubedaid lemmikuid, kuni see kellelegi häda ei tee. 16. Naabri toit lõhnab alati paremini...

Kirjandus
106 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Kaupade märgistus

KOKK Mario Madisson KAUPADE MÄRGISTUS Lõputöö / uurimustöö Juhendaja: Elle Möller Pärnu 2013 SISUKORD 1.Tunnustatud Eesti Maitse ..................................................................... 1 2.Tunnustatud Maitse...............................................................................2 3. Roheline toode......................................................................................3 4. Parim toiduaine.....................................................................................4 5. Mahemärk.............................................................................................5 6.Öko...

Toiduaineõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Šokolaad

Šokolaad xxx Šokolaadi valmistamine Šokolaaditehases oad pakitakse lahti ja töödeldakse järgmiselt: Ubade puhastamine Ubade röstimine – 99–104 °C juures. See protsess on oluline maitse ja aroomi seisukohalt Kestade eraldamine – sõeludes eemaldatakse õhuke kuiv kest Jahvatamine – kakaoubade peenestamise tulemuseks on pruun kakaomass Kui kakaomassist eraldada kollane kakaovõi, jääb järgi tahke kakaojääk, millest hiljem jakvatatakse kakaopulbrit. Šokolaadi tootmisel lisatakse kakaovõi kakaomassile, juurde pannakse suhkur ja letsitiin. Letsitiin on sojaubadest saadud emulgaator, mis aitab teistel koostisainetel...

Toiduaine õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Bioloogia – Organismide koostis

Valgud kuuluvad kõigi rakuorganellide koostisesse ja nahatekised on ainult valgulise ehitusega. Valgud täidavad ka transportfunktsiooni (hemoglobiin, rakumembraani koostises esinevad transportvalgud). Valkude retseptorfunktsioon seisneb selles, et rakumembraanis esineb mõningaid valke, mis edastavad väliskeskkonna infot raku sisemusse (amööbi liikumine, maitse tundmine). Regulatoorset funktsiooni täidavad mitmed valgulised hormoonid (insuliin). Valkude kaitsefunktsioonid avalduvad väga eriilmeliselt. Antikehad on organismile mitteomaste orgaaniliste ainete (antigeenide) vastu veres moodustunud kehad. AIDSi e. immuunpuudulikkuse sündroomi põhjustab HIV-viirus. Selle toimel lakkab inimese veres antikehade teke. Kontraktsioonivalkudeks nimetatakse valke, mis on võimelised muutma oma struktuuri (lihasvalgud)...

Bioloogia
121 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Keemia - Alkoholid

tegemist kerge joobega; 1,5 - 2,5 tegemist keskmise joobega; 2,5 ­ 3 tegemist raske joobega; üle 3 eluohtlik joove. Puskariõli on destillatsioonijääk etanooli eraldamisel käärimissegust. Puskariõlid sisaldavad 3-5 süsinikuaatomit, nende segu on puskariõli. Need alkoholid annavad puskarile ja mõnele teisele alkohoolsele joogile iseloomuliku lõhna ja maitse . Puskariõli alkoholid tekivad käärimisel vaigulistest materjalidest. Need alkoholid on õige mürgised ja kaovad organismist aeglaselt. Puskariõlisid sisaldavad kõik alkohoolsed joogid, mida pole destilleeritud (õlu, vein, sake jne.) või puhastatakse destillatsioonil vaid osaliselt (puskar, mõned viskid). Selliste jookide tarbimisel järgnevad ebameeldivad jääknähud on suures osas tingitud mürgistusest puskariõli alkoholidega....

Rekursiooni- ja...
246 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Happed spikker - väävlishape, äädikhape

Samuti võib neid kindlaks teha maitstes, kuid see võib tervisele ohtlik olla. Happed on anorgaaniliste ainete klass, mis koosnevad vesinikioonist ja happeanioonist ning mis annavad lahusesse vesinikioone. Kõigi hapete molekulide koostisse kuulub vähemalt üks vesinikuaatom ning kõigi hapete lahused sisaldavad katioonidena vesinikioone H+. Kõik hapete iseloomulikud ühised omadused, sealhulgas ka hapu maitse , reageerimine metallidega, eraldades vesinikku ning võime muuta indikaatorite värvust on tingitud hapete lahuses olevatest vesinikioonidest. Mitmeprootonilisteks hapeteks nimetatakse happeid, mille molekulid võivad lahusesse anda mitu vesinikiooni. Hapete molekulid jagunevad lahuses vesinikuks ja happeaniooniks. Vesinikiooni nimetatakse ka prootoniks sellepärast, et tal puudub elektronkate, mis tähendab, et tal on ainult üks prooton. Metalli...

Rekursiooni- ja...
122 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tarapita+selle liikmed

aastate keskel jättis selle suuna varju realistliku proosa hoogne pealetung, millega Fr. Tuglas esialgu kaasa ei läinud. Selleni jõuab autor alles 1930. aastate lõpus lapsepõlveromaaniga "Väike Illimar" (I--II, 1937). Fr. Tuglast võib tinglikult pidada ühe eesti kirjanduskriitilise koolkonna rajajaks, mida iseloomustab kõrge analüüsikultuur ja mõttetäpsus, sädelev kirjutamisstiil, koolitatud esteetiline maitse ja kirjandusajalooline erudeeritus, teose sisu ja vormi, keele ja stiili vahekordade hindamine. Lühemate arvustuste, artiklite ja esseede kõrval on Fr. Tuglase sulest ilmunud mitmed mahukad kirjandusajaloolised uurimused: nt. lühimonograafiad "Juhan Liiv" (1914, 1928), "A. H. Tammsaare" (1918), "Ado Grenzsteini lahkumine" (1926) jt. August Alle August Alle -- (1890-1952) luuletaja, följetonist ja publitsist. Alustas kirjanduslikku...

Kirjandus
168 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kirjanduslik rühmitus Noor-Eesti

aastate keskel jättis selle suuna varju realistliku proosa hoogne pealetung, millega Fr. Tuglas esialgu kaasa ei läinud. Selleni jõuab autor alles 1930. aastate lõpus lapsepõlveromaaniga "Väike Illimar" (I--II, 1937). Fr. Tuglast võib tinglikult pidada ühe eesti kirjanduskriitilise koolkonna rajajaks, mida iseloomustab kõrge analüüsikultuur ja mõttetäpsus, sädelev kirjutamisstiil, koolitatud esteetiline maitse ja kirjandusajalooline erudeeritus, teose sisu ja vormi, keele ja stiili vahekordade hindamine. Lühemate arvustuste, artiklite ja esseede kõrval on Fr. Tuglase sulest ilmunud mitmed mahukad kirjandusajaloolised uurimused: nt. lühimonograafiad "Juhan Liiv" (1914, 1928), "A. H. Tammsaare" (1918), "Ado Grenzsteini lahkumine" (1926) jt. Johannes Aavik Johannes Aavik -- (1880-1973) eesti juhtiv keelemees, kes tundis endal vastutust...

Kirjandus
337 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Meister ja Margarita (Mihhail Bulgakov)

Kui "Meister ja Margaritat" võrrelda teiste kohustusliku kirjanduse nimekirjas olevate raamatutega (mida mina lugenud olen), siis mina asetaksin selle teose pingerea lõpukohale. Lõpetuseks võiks natukene selgitada minu teooriat raamatute jagamisest, kuna see tekitas seminaril, kus ma ettekandega esinesin, palju vaidlusi.Mina jagan ilukirjanduslikud raamatud meeste- ja naisteraamatuteks.Naised loevad meesteraamatuid kui ka mehed naisteraamatuid, kuid üldine maitse on siiski eristatav.Täpset piiri nende vahele ei saa panna, sest üleminek meesteraamatust naisteraamatuks on sujuv.Tüüpiline naisteraamat on piltlikult öeldes selline, kus umbes iga kolme lause tagant on mainitud sõna "armastus" jms., tekstinäide peaks olema midagi taolist: " Metsavaht võttis leedi Chatterley oma lihaseliste käte vahele ja suudles teda kirglikult huultele." Kui Te tahate näha mõnda tüüpilist naisteraamatut, siis minge raamatupoodi "Homeros"...

Kirjandus
2351 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Harilik nurmenukk

Kasutamine peapöörituse ja migreeni puhul, on higileajava ja rahustava toimega, korrastab südametegevust. Noored lehed sisaldavad väga rikkalikult vitamiini C (kuni 5,9 %) ja neid võib tarvitada salatina, neist tehakse ka suppe ning mitmeid köögiviljatoite. Kuivatatud lehti ja õisi kasutatakse maitseainena likööri ja teiste alkohoolsete jookide valmistamisel. Nad annavad mõrkja maitse ning kollaka värvitooni. Hea meetaim. 4 Kasutatud materjale: http://susite.ee/taimed Täheke. 1974/5. 5...

Bioloogia
24 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Psühholoogia ajaloost

· Sangviinik (kr sanguis `veri) ­ keevavereline, tormakas, seltsiv · Flegmaatik (kr phlegma `lima) ­ tuim, loid, kannatlik Galileo Galilei (1564-1642), kelle inkvisitsioonikohus mõistis süüdi teisitimõtlemises 22.juunil 1633.a, mille eest määrati talle eluaegne koduarest, pani aluse tervele uuele mõttesuunale. ,,Mündiproovijas" (1610) kirjutab ta omadustest, is on möödapääsmatud igale füüsilisele kehale (kuju, suurus, asukoht jne). Kuid omadused ngu värvus, maitse , lõhn, heli, ei tundu olevat möödapääsmatud kaaslased. Galilei arvates ei jõuaks meie mõistus ilma meelte abita kunagi selliste omadusteni ning sellest ta järeldas, et maitsed, lõhnad ja helid pole midagi muud nimed, millega me asju nimetame, ja nad eksisteerivad meie teadvuses. Kui kaoksid kõik elusolendis, siis kaoksid ka kõik need omadused, sest see on inimese mõistuse looming. Galilei...

Psühholoogia
197 allalaadimist
thumbnail
2
doc

BORIS GROYS "STALIN-STIIL"

Teooria: 30.-40.ndate aastate kunst oli lihtsalt traditsionalistliku massimaitse peegeldus (vastuolu: loosungiks oli "õppida klassikutelt'), vastuolu tõttu räägitakse sotskunstist kui kitist ja nurjunud naasmisest. Tulemusena lähetatakse sotsialistliku realism mittekunsti alla. Tegelikult rahva tõeline maitse sel ajal ei avaldunud, sotsialistlik realism ei huvitanud kedagi (oma koolmeistritooni ja elukauguse tõttu). Muidugi ei tulnud mingit kriitikat ka. Sotsialistlik realismi ei loonud massid, selle lõi masside harimiseks avangardikogemusega eliit, kes oli avangardiloogika tulemusel usku vahetanud. Rahva maitsega polnud seal midagi pistmist. Sotsialistlik realismi põhimääratlused töötati välja keerukatel väitlustel, kus vale lause võis elu maksma minna......

Kunstiajalugu
7 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Eesti kirjandus revolutsiooni, kodusõja ja sõjajärgse kriisi aastail

Shubin on armukade, kuid väga välja ei näita seda. Bersenev suhtub hästi. Ka Insarov hakkab Jelenat armastama, kuid arvates et tunne on ühepoolne, tahab lahkuda, Jelena leiab ta veel viimasel päeval, räägivad asjad selgeks. Otsustavad peale Jelena mõneajast kodusviibimist koos põgeneda ja abielluda. Isa aga leiab Jelenale oma maitse järgi peigmehe, kes ei mõista "pruudi" külmust. Jelena kolib Moskvasse ja kohtub seal Insaroviga (too peab kiiresti Bulgaariasse sõitma ja lubab Jelena kaasa võtta). Jääb aga raskesti haigeks, vaagub elu ja surma vahel, saab terveks ainult tänu Bersenevi hoolitsusele. Abiellub salaja Jelenaga. Kui Jelena isa sellest teada saab, arvab ta et Jelena käib seal korteris Berseneviga kohtumas, kuuldes tõtt, saab veel vihasemaks...

Kirjandus
67 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Lühikokkuvõte

sisalduse puhul esinevad kerged närvitegevuse häired, mida inimene ei pruugi tajuda, reaktsiooniaeg pikeneb; 0,5 - 1,5 tegemist kerge joobega; 1,5 - 2,5 tegemist keskmise joobega; 2,5 ­ 3 tegemist raske joobega; üle 3 eluohtlik joove. Puskariõli on destillatsioonijääk etanooli eraldamisel käärimissegust. Puskariõlid sisaldavad 3-5 süsinikuaatomit, nende segu on puskariõli. Need alkoholid annavad puskarile ja mõnele teisele alkohoolsele joogile iseloomuliku lõhna ja maitse . Puskariõli alkoholid tekivad käärimisel vaigulistest materjalidest. Need alkoholid on õige mürgised ja kaovad organismist aeglaselt. Puskariõlisid sisaldavad kõik alkohoolsed joogid, mida pole destilleeritud (õlu, vein, sake jne.) või puhastatakse destillatsioonil vaid osaliselt (puskar, mõned viskid). Selliste jookide tarbimisel järgnevad ebameeldivad jääknähud on suures osas tingitud mürgistusest puskariõli alkoholidega....

Keemia
349 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Majandusarvestuseks

Seega vaadeldakse nõudmist kui tarbija soovi midagi osta ja ka tarbijamaksu võimet antud kauba suhtes. Nõudmine esindab seega tarbija käitumist. Mida kõrgem on kauba hind, seda vähem kaupa on ostjal võimalik saada. Mis kujundab nõudmine kaubale peale hinna? Tooks peamised tegurid: 1) tarbijate arv 2) tarbija individuaalne maitse 3) tarbija ostujõud e sissetuleku tase 4) tuleviku ootused 5) teiste kaupade hinnad Vastavalt nõudluse muutusele olenevalt sissetulekust jagatakse kaubad: 1) normaalkaupadeks 2) vähemväärtuslikeks kaupadeks Normaalkaupade nõudlus kasvab, kui tarbija sissetulek suureneb. Normaalkaubad võib omakorda jagada: a) esmatarbekaubad b) luksuskaubad Pakkumine Pakkumise all mõeldakse sellist kaupade kogust, mida pakkuja...

Ühiskonnaõpetus
159 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Psühholoogiast üldiselt

· Füsioloogiline düsfunktsioon (ravimid) · Muutused elukeskkonnas · Isiku enda tajud ja uskumused iseenda kohta · Partneri ootused · Möödunud sündmused Lapse areng saab alguse viljastumise hetkest. Sünd on üks arengu vaheetappe. Inimese võimetele pannakse alus juba enne tema sündi ­ ajal, mil laps emakas areneb. Von Bear avastas 1832 munaraku. Looteveel on ema piima maitse ja lõhn. 12 rasedusnädal on kõige ohtlikum. Lapseootel naine on agressiivne. Tundlikus on vajalik. Ka mees võib olla rase. 20% isadest kannatab Couvade all mao ja sooletsiku talitluse häired hingamisteede põletikud, ebamäärased valud, käitumulikud iseärasused. 1-3 kuu jooksul naise rasedusest kuni raseduse lõpuni. Kohanemine lapseootuse ja vanemlike rolliga. · Esile võivad kerkida varasemad probleemid....

Psühholoogia
134 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toitumine

Soola pärast on peetud sõdasid, sool on olnud ka jõukuse sümboliks ja maksevahendiks. Tänapäeval seostetakse soolaga liialdamist paljude haigustega. Paljudes maades teostatud uurimused on näidanud, et ligi pool tarbitud keedusoolast saadakse töödeldud toiduainetega. Eestis on keedusoola kahjulikkusele pööratud siiani vähe tähelepanu. Puudub ka seadus, mis piiraks ja määratleks keedusoola kasutamise toiduainetetööstustes. Seni peab igaüks maitse järgi otsustama, milliseid toiduaineid osta ja millistest loobuda. Suur osa tarbitud soolast lisatakse kodus valmistatud toidule. Siin on toidu valmistaja otsustava tähtsusega. KUIDAS VÄHENDADA SOOLA TARBIMIST? · Vähenda soola hulka toidus vähehaaval. · Soola võid asendada ürtide, paprika, sibula, küüslaugu, pipra ja muude maitseainetega. · Ära lisa palju soola toidule, nii saab igaüks ise seda juurde lisada. Kui...

Bioloogia
116 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Alkoholid ja eetrid

Suure molekulmassiga alkoholid on tahked. Kõik alkoholid on hüdrofiilsed. Alkoholid on head lahustid erinevatele ainetele. Vees lahustuvad madala molekulmassiga alkoholid väga hästi, mol.massiga suurenedes lahustuvus väheneb. Oksüdeeruvad kergesti ja osalise oks tulemuseks on altehüüdid või getohüüdid. Etanool. Vedelik, värvitus, spetsiifilise lõhnaga, kibe maitse , vees lahustub hästi, ise on hea lahusti, keemis temp 78 kraadi C, veest kergem, narkootilise toimega, segus õhuga plahvatab kergesti. Glütserool. propaan-1,2,3-triool, on värvitu, lõhnatu, hügroskoopne, ja magusa maitsega viskoosne vedelik. Glütseroolil on kolm hüdrofiilset hüdroksüülrühma (OH-), mis põhjustavad lahustuvust vees. Glütserooli kasutatakse kosmeetikatööstuses nahka niisutava toime tõttu....

Keemia
278 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun