TOIDUAINETE
EELTÖÖTLEMISE VÕTTED
Koostaja :Ülesanne
: Täiendada tabelit eeltöötlemise võtete kohta toodud näite varal .Eeltöötlemise võtted, mida tead Eeltöötlemise võtte eesmärk/eesmärgid (miks seda tehakse ?) Töövahendid eeltöötlemise võtte läbiviimiseks Töövõtte lühikirjeldus Näited töövõtte kasutamise kohta (1-3) Näide : Liha marineerimine ·
liha murendamiseks ·
lihale paremate maitseomaduste andmiseks ·
suletav marineerimise nõu ·
segamisvahend marinadi komponentide segamiseks ·
lõikelaud ja nuga – lihast sobivate tükkide lõikamiseks ·
(sõltuvalt marinaadi liigist võib vaja minna ka keedunõud marinaadi keetmiseks) ·
liha tükeldatakse sobiva suuruse ja kujuga tükkideks ·
marinaadi valmistamine ·
marinaadi lisamine lihale, nõu sulgemine, säilitus külmkapis kasutamiseni ·
toore liha marineerimine grillimiseks ·
suure tükina liha marineerimine ahjupraadide valmistamiseks 1.rookimine
Et saada kala puhtaks
Eraldada
soomused Puhastus hari millega puhastatake kala
Lõike lauda kus peal siis kala on .
Alustad saba juures ringi kujuliste
liigutustega Lõhe (ahjus saab teha ,paraded ja soola panna)
Heik(hahjus ja paraded)
2.
hakkimine Saada
parajad väiksed tükkid ( korrapärased)
Lõikeaud
Nuga
Anum kuhu sisse panna tükkid
Lõikad (parja toidu mida on vaja hakkida)algul viiluteks siis hakkad lõikama sellest väiksemad kuubiku
kujulised tükkid
Salati jaoks
Suppi sisse
3.pesemine
Et toiduaine oleks puhas
Kraani käsi
Võttan toiduaine ja panen kraani vee alla ja hakkan
pesema Salati
Kasmete jaoks
4.
maitsestamine Et toiduaine oleks mitsvam
Soola
Pipart Erinevaid maitse aineid
Liha hõõrun liha sisse maitse ained
Muidu rapputan peale
Praadimisel
Ahjus küpse tamiseks
5.kala
soolamine Nt:heeringad,räimed.
Et saada
soolane maitse
Lõikelauda ja nuga et
puhastada kala
Ja anumat kuhu sisse pannakse kala
Värsked
kalad soolatakse kas kuiva
soolaga või soolveega,suuremad kalad hõõrutaksesoolaga sisse nii väljas poolt kui ka kõhukoopast ja siis lastakse olenevalt kalade
suurusest 15-25 minutit seista.
Soolaräime ja kartuli
salat Heringa ja köögiviljasalat
6.puhastamine
Nt:kala
Et kala oleks puhas ja et oleks parem
nendest süüia valmistada
Riivi et soomuseid puhastada
Nuga uimedde lõikamiseks
Lõike lauda
Kala asetatakse paberiga kaetud lauale millele java soomused või selleks valmistatud lõikelaualening hoitakse vasaku käega kinni kala paberisse keeratud
peast või suuavasse pistetud pulgast.soomused eemaldatakse riiviga saba poolt pea poole
Puhastamisel lõigatakse peaaegukõikidel kaladel
uimed ära,sest need on
teravad ,okkalised.räimetel ja kiludel jäetakse väiksed
pehmed uimed peale sabauime alles.lõigatakse terava
noaga või tugevate käeridega,ilma nahka vigastamata.
Hautamiseks Praadimiseks Kala salati jaoks jne.
7vormimine
Nt:
tainas ,küpsised,frikatellid,pirugad
Anda kuju toidule
Taigna rulli et
taigen ära rullida ühtlaseks
Küpsiste ja pirukate puhul taigna vorme et saada vajalik kuju
Rullid taigna ühtlaseks
Teed
paraja kuju
Pirukad Frikatell
Kuklid
Rullbisviit
Emend
Koogid jne.
8.tükeldamine
Nt:salat
Et saada suurepärased tükkid
Anumat kuhu sisse salat panna
Lõikelauda ja nuga
Lusikat et segada
Salat lõigatakse parajad tükkid
tomat ,
kurk ,
Vorst jne.pannakse kõik ühte
anumasse ja pannakse maitse aineid ja seatbacks ära
Paradise korral kui tehtakse hapukoorega siis pannakse happuoort ja majoneesi salati sisse ja seatbacks ära
Kartuli salat
Makarooni salat
minikrett
9.kuivatamine
Nt:kala,puuvilju
Et saada hea uus maitse elamust
Lõikelauda
Nuga et kala puhastada ja puuviljade puhul lõigata baseman tükkid
Kala puhastatakse ja soolatakse see järel pannakse kuivama umbes 2-3 nädalaks
Õun puhastatakse
koorest ja lõigatakse väiksemad tükkid ja pannakse paberi peale Koriyama paariks nädalaks
Kuivatatud kala
Kuivatatud õunad
10.alkaline
Nt:kala
Sisikonna eemaldamiseks ja
puhastatud kalale või kala lihale vocalic kuju andmiseks kasutatakse mittmesuguseid lahkamis viise.
Nuga
Lõikelauda
Kala asetatakse
sellili lauale kala kõhu koobas avatakse käridega lõiget alustataksse veidi tagantpoolt pärakuava ja see kulgeb piki kõhujoont peaaegu peani ja eemaldatakse sisikond .kui kalale jätakse pea külge näiteks soolamisel tulevad sellelt lõpused välja lõigata.
Kala solemnizes
Ahju kala televises jne.
Kõik kommentaarid