Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

TOIDUAINETE eeltöötlemine (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mida tead miks seda tehakse ?

Lõik failist

TOIDUAINETE EELTÖÖTLEMISE VÕTTED
Koostaja :
Ülesanne : Täiendada tabelit eeltöötlemise võtete kohta toodud näite varal .
Eeltöötlemise võtted,
mida tead
Eeltöötlemise võtte eesmärk/eesmärgid
(miks seda tehakse ?)
Töövahendid eeltöötlemise
võtte läbiviimiseks
Töövõtte lühikirjeldus
Näited töövõtte
kasutamise kohta (1-3)
Näide :
Liha marineerimine
· liha murendamiseks
· lihale paremate maitseomaduste andmiseks
· suletav marineerimise nõu
· segamisvahend marinadi komponentide segamiseks
· lõikelaud ja nuga – lihast sobivate tükkide lõikamiseks
· (sõltuvalt marinaadi liigist võib vaja minna ka keedunõud marinaadi keetmiseks)
· liha tükeldatakse sobiva suuruse ja kujuga tükkideks
· marinaadi valmistamine
· marinaadi lisamine lihale, nõu sulgemine, säilitus külmkapis kasutamiseni
· toore liha marineerimine grillimiseks
· suure tükina liha marineerimine ahjupraadide valmistamiseks
1.rookimine
Et saada kala puhtaks
Eraldada soomused
Puhastus hari millega puhastatake kala
Lõike lauda kus peal siis kala on .
Alustad saba juures ringi kujuliste liigutustega
Lõhe (ahjus saab teha ,paraded ja soola panna)
Heik(hahjus ja paraded)
2. hakkimine
Saada parajad väiksed tükkid ( korrapärased)
Lõikeaud
Nuga
Anum kuhu sisse panna tükkid
Lõikad (parja toidu mida on vaja hakkida)algul viiluteks siis hakkad lõikama sellest väiksemad kuubiku kujulised tükkid
Salati jaoks
Suppi sisse
3.pesemine
Et toiduaine oleks puhas
Kraani
käsi
Võttan toiduaine ja panen kraani vee alla ja hakkan pesema
Salati
Kasmete jaoks
4. maitsestamine
Et toiduaine oleks mitsvam
Soola
Pipart
Erinevaid maitse aineid
Liha hõõrun liha sisse maitse ained
Muidu rapputan peale
Praadimisel
Ahjus küpse tamiseks
5.kala soolamine
Nt:heeringad,räimed.
Et saada soolane maitse
Lõikelauda ja nuga et puhastada kala
Ja anumat kuhu sisse pannakse kala
Värsked kalad soolatakse kas kuiva soolaga või soolveega,suuremad kalad hõõrutaksesoolaga sisse nii väljas poolt kui ka kõhukoopast ja siis lastakse olenevalt kalade suurusest 15-25 minutit seista.
Soolaräime ja kartuli salat
Heringa ja köögiviljasalat
6.puhastamine
Nt:kala
Et kala oleks puhas ja et oleks parem nendest süüia valmistada
Riivi et soomuseid puhastada
Nuga uimedde lõikamiseks
Lõike lauda
Kala asetatakse paberiga kaetud lauale millele java soomused või selleks valmistatud lõikelaualening hoitakse vasaku käega kinni kala paberisse keeratud peast või suuavasse pistetud pulgast.soomused eemaldatakse riiviga saba poolt pea poole
Puhastamisel lõigatakse peaaegukõikidel kaladel uimed ära,sest need on teravad ,okkalised.räimetel ja kiludel jäetakse väiksed pehmed uimed peale sabauime alles.lõigatakse terava noaga või tugevate käeridega,ilma nahka vigastamata.
Hautamiseks
Praadimiseks
Kala salati jaoks jne.
7vormimine
Nt: tainas ,küpsised,frikatellid,pirugad
Anda kuju toidule
Taigna rulli et taigen ära rullida ühtlaseks
Küpsiste ja pirukate puhul taigna vorme et saada vajalik kuju
Rullid taigna ühtlaseks
Teed paraja kuju
Pirukad
Frikatell
Kuklid
Rullbisviit
Emend
Koogid jne.
8.tükeldamine
Nt:salat
Et saada suurepärased tükkid
Anumat kuhu sisse salat panna
Lõikelauda ja nuga
Lusikat et segada
Salat lõigatakse parajad tükkid tomat , kurk , Vorst jne.pannakse kõik ühte anumasse ja pannakse maitse aineid ja seatbacks ära
Paradise korral kui tehtakse hapukoorega siis pannakse happuoort ja majoneesi salati sisse ja seatbacks ära
Kartuli salat
Makarooni salat
minikrett
9.kuivatamine
Nt:kala,puuvilju
Et saada hea uus maitse elamust
Lõikelauda
Nuga et kala puhastada ja puuviljade puhul lõigata baseman tükkid
Kala puhastatakse ja soolatakse see järel pannakse kuivama umbes 2-3 nädalaks
Õun puhastatakse koorest ja lõigatakse väiksemad tükkid ja pannakse paberi peale Koriyama paariks nädalaks
Kuivatatud kala
Kuivatatud õunad
10.alkaline
Nt:kala
Sisikonna eemaldamiseks ja puhastatud kalale või kala lihale vocalic kuju andmiseks kasutatakse mittmesuguseid lahkamis viise.
Nuga
Lõikelauda
Kala asetatakse sellili lauale kala kõhu koobas avatakse käridega lõiget alustataksse veidi tagantpoolt pärakuava ja see kulgeb piki kõhujoont peaaegu peani ja eemaldatakse sisikond .kui kalale jätakse pea külge näiteks soolamisel tulevad sellelt lõpused välja lõigata.
Kala solemnizes
Ahju kala televises jne.
TOIDUAINETE eeltöötlemine #1 TOIDUAINETE eeltöötlemine #2 TOIDUAINETE eeltöötlemine #3 TOIDUAINETE eeltöötlemine #4 TOIDUAINETE eeltöötlemine #5
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 5 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-10-26 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 12 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor kamk Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

 Tervisliku toitumise tähtsus ja vajadus 23  Toidupüramiid 25  Toitained ja toidu energeetiline väärtus 29  Tervisliku toitumise alused 37  Erinevate toitumisvajadustega kliendid 38 3. Toiduained 41  Toiduainete kvaliteet 42  Toiduainete pakendid ja märgistus 43  Põhiliste toidukaupade hoiunõuded ja realiseerimisajad 44  Erinevate toiduainegruppide omadused ja kasutamine toidu valmistamisel 48  Teravili ja teraviljatooted 48  Köögi- ja puuviljad 50

Analüüsimeetodid äriuuringutes



Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun