Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kodumajanduse erialased terminid (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Järvamaa Kutsehariduskeskus
Kodumajandus
KM21
Kodumajanduse erialased terminid
Juhendaja : Maire Jürjen
2016

  • Aerolatte- väike patareiga töötav vispel , kasutatakse piima vahustamiseks
  • ala Carte - tellitavad road restoranis ; valmistusviisilt keerukamad ja luksuslikumad kui nn päevaroad
  • al dente- Itaaliakeelne termin makaronide ja riisi õige küpsusastme kohta keetmisel (pehme, aga hakkab kergelt hambale vastu)
  • aniis - aniis on hariliku aniisi seemnetest saadav vürts
  • antrekoot - antrekoot on veise seljatükist ribikondi vahelt lõigatud steek paksusega umbes 2 cm
  • aseptika- puhastamine ja tegutsemine viisil, mis väldib mustuse edasi kandumist, sattumist puhastele pindadele ja tagab mustuse kokku korjamise
  • aspikk- kange , selge ja hästi tarretuv hele puljong , mida kasutatakse tarrendise roogade valmistamiseks
  • asuu - pruunis tomatikastmes hautatud veiselihakangid
  • austerservik - austerservik on servikuliste sugukonda serviku perekonda kuuluv seen
  • bankett- kõrgetasemeline pidusöök
  • besee - besee on magustoit vahustatud munavalgest ja tuhksuhkrust
  • biifsteek - praetud või grillitud veiselihast portsjontükk
  • canape- suupiste
  • dessert- magustoit
  • dinee- pidulik lõuna- või õhtusöök
  • dip- dip ehk paks külm kaste
  • durumjahu - durumjahu ehk kõvateraline nisujahu
  • eelroog - enne esimest sooja rooga pakutav roog
  • eripuhastustööd- pinna ühekordne põhjalik puhastamine ja vajaduse korral töötlemine kaitseainetega
  • eskalopp - pratud või grillitud, jahus paneeritud sea- või vasikalihast portsjontükk
  • filee - kodu- või metslooma lihakeha vastav jaotustükk, linnul rinnatükk, kalal seljaliha; ka loetletud lihakeha osadest valmistatud praad
  • fond- tugeva maise ja värvusega prae- või keeduleem
  • fruktoos - fruktoos ehk levuloos ehk puuviljasuhkur
  • furšett- püstiseisupidu
  • garneerima- garneerima ehk rooga lisanditega kaunistama
  • gastronoomia- on õpetus, mis tegeleb hea toiduga ja toitumisega, hõlmab inimese toidukultuuri kõiki valdkondi
  • glükoos- ehk viinamarjasuhkur on monosahhariid, mis kuulub disahhariidide sahharoosi ja laktoosi koostisse
  • gurmaan- peenemaitseliste toitude harrastaja
  • guljašš-teravamaitselises kastmeshautatud lihakuubikud
  • hooldusaine- on nii põrandate kui ka mööbli hooldamiseks
  • hoolduskoristus- regulaarsete ajavahemike järel toimuv koristamine viisil, mis on määratletud teeninduslepingus/koristusjuhendis
  • Ibrik- 12-25 cl mahuga pealt ahenev varrega kooniline nõu türgi kohvi serveerimiseks
  • julienne - ribadeks tükeldatud köögivili
  • jääkohv- kõrges klaasis olev külm kohv
  • jääplokk- jääst alus
  • kaabits- on lõikeriist millega saab metallist pinnalt eemaldada väga õhukesi laaste
  • kaitseaine- aine, mida kasutatakse pindade kaitsmiseks. Aine võib jätta pinnale kaitsekihi või küllastada pinda
  • kakao - kakaopulbrist, suhkrust ja piimast või koorest kuum jook
  • Kali- on linnaste, jahu või leiva leotisest, samuti mahlast või muust ainest pärmi toimel kääritatud jook
  • kanape- väike kokteilivõileib püstijalavastuvõttudel, baarides
  • kasutuslahus- puhastus-, hooldus - või desinfitseeriva aine lahus, mis valmistatakse vastavalt kasutusotstarbele
  • kontsentraat- tihendatud v. rikastatud aine
  • koristusaine- – pindade puhastus-, kaitse- või hooldusaine
  • koristamine- siseruumides toimuva mustsue eemaldamine, korrastamine, pindade kaitsmine ja hooldamine, nii et nende määrdumine ja hooldusvajadus vähendevad
  • koristusmeetodid- on puhastus-, hooldus-, kaitsemeetod ning koristustöö
  • koristusplaan - plaan, mis näitab mida, millega, kuidas ja kui sageli puhastada
  • koristustarvik- töövahendi üldnimetus
  • kombineeritud põrandapesumasin- kõvade põrandapindade sügavpuhastuseks, hooldamiseks ja poleerimiseks
  • korrastamine- vajalikku, kasutamiskõlblikku, sobivasse korda v. süsteemi viima
  • kulebjaaka - suur piklik pätsikujuline kihiline pärmi- või lehttainapirukas vene köögist
  • küllastusaine- aine poorsete pindade töötlemiseks, mustust hülgaval eesmärgil
  • laktoos - laktoos on piimasuhkur
  • langett- praetud veisefileest portsjontükk
  • lasanje- Itaalja - pärane vormiroog riivjuustuga ülepuistatud plaatmakaronidest ja hakklihast
  • mopikomplekt-koosneb erinevatest moppidest ja varrest
  • moorimine- moorimine on liha rasvas suures kuumuses pruunistamine
  • mopp- pika varrega harja meenutav põranda puhastamise riist
  • muffin- keekstainast minivormis tehtud küpsetis
  • mustus - pinnal olev, erinevate puhastusmeetoditega eemaldatav, pinna kasutust segav ja/või
    kahjustav aine
  • mõdu- mett sisaldav kääritatud humalajook
  • neutraliseerimine- keemiline neutralisatsioon tähendab happe ja aluse vahelist reaktsiooni
  • niisutuspudel- pindade või tekstiilide ergonoomiliselt, pudelit raputades, niisutamiseks
  • odrakohv- tervislik jook jahvatatud odrateradest
  • oliiv - oliiv on õlipuu ploomilaadne luuvili
  • omlett - munapannkook, munakook
  • paneerimine- pooltoote ümbritsemine muna ja jahu, riivsaia või mõne muu toiduainega
  • parfee - parfee ehk pooljäätis on külmutatud kreem vahukoorest ja munakollastest, millele võib olla lisatud ka marju vms
  • pesemine- pesemine on teatavate mõjurite (s.t temperatuuri, pesuvahendite, mehaanilise töötluse ja aja) kombinatsioon
  • PH- vesinikueksponendi tähis (näitamaks lahuse happelisuse v. aluselisuse määra)
  • pikeerimine-eriti peen kaunistustöö
  • pilaff - pilaff on türklaste ja paljude teiste samas regioonis elavate rahvaste väga tuntud ja armastatud roog, mis koosneb hautatud riisist või bulgurist ja mitmesugustest muudest toiduainetest
  • plekk - plekk on see mis on pinnale kinnitunud
  • praht - praht on see mis ei ole pinnale kinnitunud
  • puhtusaste - kokku lepitud puhtuse kvaliteedi kirjeldus
  • põrandakuivataja-pühkija- on kummiga ja pikkavarrega
  • põrandapesumasin- põrandapesumasin on masin, mis laseb valmissegatud pesuvee maha, teostab mehhaaniliselt ketta või harjaga pesu ja imab musta pesuvee kokku tagasi
  • pühkimine- eemaldatakse kuiv lahtine mustus, praht. Pühkimiseks kasutatakse kõiki puhastuslappe, plaat- ja raammoppe, põrandakuivatajat, põrandaharja, koristusmasinat. Vett ja puhastusainet ei tarvitata. Pühkida saab kõiki siledaid pindasid, põrandaid. Töövahend kogub ja korjab mustust, kuid ei seo seda
  • quesadilla- mehhiko köögist pärit roog - täidetud ja praetud nisutortilja
  • raguu - kastmes hautatud kondiga sea-, lamba-, vasika- või linnulihatükikesed
  • romsteek - romsteek on küpsetatud või grillitud loomalihaviil
  • ruu( roux )- jahu ja rasvaine segu, kus mõlemat on ühtepalju
  • röstimine- röstimine on põhimõttelt sama mis grillimine – kuivkuumutamine kuumal pannil või grillil
  • salamander- elektriline või gaasigrill, kus kuumus kiirgab ainult pealtpoolt
  • sküü- praeleem
  • sorbett - sorbett on jäätise sugulane ja väga hinnatud maiustus Prantsusmaal, on tegelikult külmutatud mahl , mida aitab vahul hoida munavalge
  • suurpuhastus - suurpuhastus on töö, mis vajab erioskusi ja tihti ka eritehnikat
  • šeiker- kolmeosaline roostevabast terasest nõu segujoogi valmistamiseks
  • šnitsel- šnitsel on õhuke ovaalne paneeritult praetud vasika- või seareielõik
  • zabaglione- Itaalia magustoit - vesivanni kohal vahustatud munakollased, Marsala vein ja suhkur
  • želatiin- želatiin on proteiin , mida toodetakse põhiliselt looma kontidest, kõõlustest, kärsast, kapjadest, nahast ja kollageenist
  • tabasco- vürtsikas USA tšillikaste
  • tootekaart- toote nimekiri
  • tarretis - magustoit, mille tarrendamiseks on želatiin või muu analoog
  • ulukiliha - ulukiliha alla käivad põdra-, hirve-, metskitse-, metssea- jm liha-
  • vahatatud pind- eritüübiliste vahadega töödeldud pind. Vahatatud pind – eritüübiliste vahadega töödeldud pind
  • vee karedus - vee karedus on lahustunud magneesiumi- ja kaltsiumiühendite sisaldus looduslikus vees
  • vee pindpinevus - vee pindpinevus tähendab seda, et vee pinnal on õhuke kile, mis hoiab vett koos
  • vürtsid- vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed, naturaalsed või kuivatatud mitmesuguste taimede seemnetest, viljadest, õitest, koorest saadud maitseained , mida kasutatakse tervelt, tükeldatult, purustatult või jahvatatult
  • wasabi- jaapani mädarõigas (piparjuur), saadud wasabi-taime juurest
  • äädikas- äädikas on terava lõhnaga happeline vedelik, mida saadakse etanooli kääritamisel, mille tulemuseks on äädika põhikomponent äädikhape
  • Kodumajanduse erialased terminid #1 Kodumajanduse erialased terminid #2 Kodumajanduse erialased terminid #3 Kodumajanduse erialased terminid #4 Kodumajanduse erialased terminid #5
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 5 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2016-02-15 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 2 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor gretel12 Õppematerjali autor
    sõnad

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    6
    doc

    Erialane sõnastik Kodumajandus 2.kursus

    Järvamaa Kutsehariduskeskus Kodumajandus 2.kursus Erialane sõnastik Koostaja: Kerli Saluste Juhendaja: Maire Jürjen Paide 2016 1. A' la carte - tellitavad road restoranis; valmistusviisilt keerukamad ja luksuslikumad, kui nn. päevaroad; menüüs on tavaliselt näidatud ka ooteaeg 2. al dente - itaalia termin, mis iseloomustab köögivilja-, pasta- või riisiroogade valmidusastet. Al dente keedetud toiduaine on väljast peaaegu pehme, seest aga osutab hambale kerget vastupanu 3. alkohol - etüülalkoholi ehk etanooli tavanimi. Saadakse suhkrute mikrobioloogilisel kääritamisel. Kääritatud jookide (sh. õlu, vein ja ka keefir, kali jne) komponent 4. aniis - vahemeremaades kasvav kergelt lagritsamaitseline maitsetaim. Vahel esineb teda metsikult ka meie aladel 5. antrekoot - 5-6 cm paksune pehme loomaliha ribidevaheline lõik. Seda võib kergelt kloppida, maits

    Toiduaineõpetus
    thumbnail
    26
    docx

    Koka eksamiküsimused vastustega.

    Kirjelda külmtöötlemismeetodid lehekülg 12-13 Selleks, et toiduaineid saaks kas toorelt süüa või kuumtöödelda, tuleb neid pesta, koorida sellist tegevust nimetatakse toiduainete külmtöötlemiseks. Külmtöötlemisel toiduainete mass enamasti väheneb. Külmutatud toiduainete sulatamine: Külmutatud liha- ja kalatoodete sulatamine. Külmutatud pooltoodete sulatamine. Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine: Köögiviljade sorteerimine. Köögiviljade pesemine. Köögiviljade koorimine. Lindude sulgede ja sisikonna eraldamine. Erineva toiteväärtusega osade eraldamine: Kontide eraldamine lihast. Kõõluste eraldamine lihast. Kalade fileerimine. Toiduainetele ja pooltoodetele kuju andmine: Toiduainete tükeldamine. Toodete vormimine. Võtted, mis muudavad toiduainete kvaliteeti: Vahustamine. Hakkliha valmistamine. Toiduainete või pooltoodete paneerimine. Kirjelda kuumtöötlemismeetodid lehekülg 14-19 Toiduainete kuumtöötlus põhivõtted on keetmine ja praadimi

    Kokandus
    thumbnail
    33
    docx

    Koka kutseeksami küsimused ja vastused

    Koka kutseeksami kordamisküsimused ja vastused 1. Kirjelda külmtöötlemismeetodid · Külmutatud toiduainete sulatamine külmutatus liha- ja kalatoodete, pooltoodete sulatamine · Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine Näiteks: köögivilja sorteerimine köögivilja pesemine köögivilja koorimine tapaloomade seedeelundite eraldamine lindude sulgede ja sisikonna eraldamine kalade soomuste ja sisikonna eraldamine · Madala toiteväärtusega osade eraldamine Näiteks: kontide eraldamine lihast kõõluste eraldamine lihast kalade fileerimine · Toiduainetele ja pooltoodetele kuju andmine Näiteks: toiduainete tükeldamine toodete vormimine · Võtted mis kiirendava järgnevat kuumtöötlemist ja muudavad maitset Näiteks: toiduainete leotamine marineerimine · Võtted, mi

    Kokandus
    thumbnail
    652
    pdf

    Asjaajamise alused

     Rasvad 58  Magusained 61 4. Joogid 63  Mittealkohoolsed joogid 63  Alkohoolsed joogid 65 5. Menüüde koostamise alused 74  Menüü mõiste ja terminid menüüdes 74  Menüüde koostamise põhimõtted 80  Menüüde tüübid 82  Toidukorrad, toidukordade menüüde koostamine 85  Toidukaart, selle koostamise põhimõtted ja tööbid 92  Toidukaartide ja menüüde koostamine erinevatele klientidele 93 6

    Analüüsimeetodid äriuuringutes
    thumbnail
    62
    doc

    Toiduained

    KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ja transpordi

    Toitumisõpetus
    thumbnail
    193
    docx

    Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt

    turismiettevõtluse spetsialiseerumise lõpueksami märksõnad Teeninduspsühholoogia 1. Teenindusühiskonna ja majanduse areng Teenindusühiskonna tekke ja kasvu peamised põhjused tulenevad ühiskonna ja töömaailma muutustest: Kasvav jõukus ­ suurem nõudlus teenuste järele nagu kodu koristamine, akende pesemine jm mida varem tehti ise. Vaba aja väärtustamine ­ suurem nõudlus reisi, SPA, toitlustusteenuste järele. Suuremad eluootused ­ suurem nõudlus hooldekodude ja tervishoiuteenuste järele Vajaduse kasv teeninduslike oskuste järele. Toodete suurem kompleksus ­ suurem nõudlus remondi ja parandusteenuste järele. Kasvav komplitseeritus igapäevaelus ­ suurem nõudlus abielunõustajate, advokaatide, maksunõustajate, töönõustajate järele. Kasvav tähelepanu ökoloogiliste ja säästva arengu küsimustele ­ suurem nõudlus. bussiteenuste ja autorendi järele isikliku auto kasutamise a

    Turismiettevõtlus



    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun