Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"tarretis" - 51 õppematerjali

Tarretis

Kasutaja: Tarretis

Faile: 2
thumbnail
2
doc

Toiduga seotud sõnad

Lemonade ­ limonaad ginger beer ­ alkoholivaba õlu coke ­ koka salt - sool diet-toitumine, toit chew-närima beetroot-punapeet vegetable swallow-neelama spaghetti macaroni dish-toit, roog; corn flakes porridge-puder flour-jahu trout-forell salmon-lõhe herring-heeringas pork-sealiha minced meat-hakkliha beef-veiseliha bacon-peekon veal-vasikaliha jelly-tarretis indigestion-seedehäire oven-ahi chest-kummut drinkable-joodav edible-söödav tasty-maitsev appetizing-isuäratav lard-pekk buttermilk-hapupiim, kefir portion-osa helping-portsion spread-võileivakate mashed-püreestatud a loaf of bread-leivapäts mustard-sinep jug-kann gas cooker-gaasipliit recipe-retsept yeast-pärm cinnamon-kaneel greasy-rasvane sourkraut-hapukapapsas braise-hautama lumf of sugar-suhkrutükk spice-vürts vinegar-äädikas fry-praadima bake-küpsetama boil-keetma cook-küpsetama soluble-lahustuv ladle-kulp fork-kahvel sieve-sõel French bean-aeduba dough-tainas clove-nel...

Inglise keel
51 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Eesti elu 1950-1960. aastatel

Juurde anti kartuleid, hapukapsast, hapukurki, punapeedisalatit, marineeritud kõrvitsat ja haput pohlamoosi. Toit toodi lauale tihti kaussides, et püsiks kauem soe. Leib ja sai (rosinatega) küpstati pulmadeks kodus, tehti veel kaneelipirukaid ja korpi ning torti ka. Erinevalt tänapäevast pidi pulmalaual alati olema ka magustoit, selleks ei olnud mitte kringel ega tort, vaid magustoiduks oli jõhvikakissell bubertiga, tarretis vahukoorega või ujuvad saared (valmistati munavalge vahust). Hommikul anti ka piimaga viljakohvi segu. Ei puudunud ka õlu, mis oli suur meeste ettevõtmine. Seda tehti tublisti rohkem kui igapäev, sest joojaid jätkus küllaga. Pulmadeks telliti laar puskarit, seda siis maitsestati ja tembiti, näiteks kõrvetatud suhkruga. Maapulmades tehti kõik ikka kodus, suhkruga oli tegu, aga pulmadeks ikka hangiti....

Ajalugu
119 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Võõrsõnad

Sanss võimalus, väljavaade Sarlatan asjatundjana esinev võhik, petis Saslõkk varda otsas küpsetatud lamba-, sea- vm liha Sedööver meistriteos, tippteos, tähtteos Seff, seffi ülemus, ülem, juhataja Sovinism marurahvuslus, rahvusupsakus Srift kiri, kirjamärkide kujundusliik, nt normkiri, kursiiv, antiikva, fraktuur Sveitser uksehoidja Zelee tarretis Zongleerima õhku pilduma ja lennult kinni püüdma Zürii kohtunikekogu, auhinnakomisjon, hindamiskomisjon taburet istumisalus Tariif tasu- v maksumäär tiraaz trükiarv vm eksemplaride arv totalitaarne totalitarismil põhinev Traditsioon tava trafarett sabloon Triumf hiilgav võit, suur edu. tsaardas ungari tants...

Eesti keel
96 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Värvide harmoonia

Värvide harmoonia 1.1 Harmoonia, simultaankontrast ehk samaaegsuskontrast Üleüldine arusaam on, et kompositsioon on harmooniline kui kõik selles esinevad kooslused (roogade puhul värv, tekstuur, vorm) on kooskõlalised. Värvides endis on juba omi harmooniareegleid, samuti kui kujundites, kaugustes ja mõõdusuhetes. Mõningaid teooriaid saab kasutada koos teistega, teisi ainult iseseisvatena. Värvide kavandamine on personaalne, vaagnate komplekteerimine isiklik ning enda soovitud kujundeid peab suutma näha terviku osadena. Harmooniaid tekib erinevates kooslustes. Harmoonia tekib värvidest, millest kaks või enam värvi annavad segamisel halli (näiteks põhivärv + selle vastandvärv, põhivärvid kolmekesi). Harmoonia tekib ka kõikide samaaegsuskontrastide korral. Roogade värve valides ollakse tihti samas olukorras kui lilleseadja. Kompositsioon tuleb valmistada saada o...

Värvusõpetus
58 allalaadimist
thumbnail
43
rtf

Diabeet

SISSEJUHATUS............................................................................................................................ 2. MIS ON DIABEET?...................................................................................................................... 2.1 I-TÜÜPI DIABEET.................................................................................................................... 2.1.1 RAVI..................................................................................................................................... 2.1.2 RISKIFAKTORID................................................................................................................ 2.2 II-TÜÜPI DIABEET.................................................................................................................... 2.2.1 TEIST TÜÜPI DIABEEDI RAVI...

Toitumisõpetus
136 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Leib

Ameerika võileib Vaja läheb: Maapähklivõid (mitte kreemi!) Marja dzemmi 2 viilu saia Valmistamine: Määri saiaviiludele Dzemmi ja pähklivõid ning aseta teine saia viil esimese peale. 8. Magus leivasupp õuntega Vaja läheb: 300g leiba 1,5l vett ¾ klaasi suhkrut 4-5 väikest õuna Valmistamine: Pane leib likku. Tükelda värsked õunad. Pane ligunenud leib koos vee ja õuntega Potti ja keeda kuni õunad on pehmed. Leiva tarretis Vaja läheb: 300g musta leiba 0,5 klaasi mett 1 l vett 70g zelatiini Valmistamine: Pane leib 20 minutiks likku. Vala leib koos veega potti, lisa mesi ja zelatiin. Kuumuta, kuid ära keema lase. Lase massil jahtuda toatemperatuurini. Vala lahtisesse nõusse ja lase ööpäev tarduda. 9. Munasilm Vaja läheb: 2 muna 2 viilu Tallinna peenleiba võid pipart soola Valmistamine: Lõika viilude keskelt välja suur ovaalne ring, Lõika saadud ringid väikesteks kuubikuteks....

Bioloogia
58 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Eesti keele sõnaseletusi

S vegetaarlane - taimetoitlane saslõkk - vardas küpsetatud liha velvet - pesusamet vispel - vahule kloppimise riist vokk - ketramise tööriist väänduma - väänlevalt kasvama Z veermik - auto alusvanker zelee ­ tarretis verb - tegusõna vertikaalrida - püstne rida T vestibüül - suure hoone eesruum tabloidleht ­ kõmuleht vestluspartner - vestluskaaslane tabloo - teadetetahvel vihur - tuulispea takerduma - kinni jääma viitama - suunama, osutama...

Eesti keel
37 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ringlev menüü

supp pada Lisandid leib ahjukartul,valge ketsup, leib keedukartul, hapukoor, riis, praekaste, kaste, leib kaalikasalat, tomativiilud punapeedi salat valge kaste Järelroog Keefiri tarretis vahukoor mannapuder maasikakompott kohupiimakreem bubert leivapuruga keedisega 3 nädal Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Laupäev Peatooraine seened sealiha veiseliha makaronid kala kana...

Toitumisõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Eesti rahvustoidud

1 l) keema ja lisa juurde odrakruubid (nii pool teeklaasi). Keeda, kuni tangud on pehmed. Siis klopi poti sisu puulusikaga ühtlaseks pudruks. Samal ajal pruunista pannil tubli ports sealihakuubikuid (väga hästi sobib ka suitsuliha) ja hakitud sibulaid. Süües tõsta taldrikule hea hunnik putru ja sea portsu keskele silmaks praetud pekirasva, liha ja sibulat. 2 ). Sült on keedetud liha- või kalaleemest tarretis , mis tavaliselt sisaldab ka hakitud liha või kala, vahel ka tükeldatud aedvilju või muud. Leeme tarretamiseks võidakse süldile lisada zelatiini. Sült on Eesti rahvustoit, kuigi sarnast tarretatud lihaleemest toitu valmistatakse ka mujal. Eesti süldi tegemine Eesti rahvustoiduna tuntud traditsiooniline sült keedetakse seapeast, -kaelast, -kootidest ja -jalgadest, mis sisaldavad nii palju liimainet, et jahtuv leem tardub ilma täiendava tardaine lisamiseta...

Kokandus
113 allalaadimist
thumbnail
110
pdf

Sinise planeedi projekt

Ainult teadmine, kuidas asjad tegelikult on, annab meile tõelise valikuvabaduse Aigar Säde 2 SINISE PLANEEDI PROJEKT Faktipõhine uurimustöö tulnukatest ­ 25 Westchester Camp Keskse Uurimistöö Amet # 3 TULNUKATEST ELUVORMID KOOD: ARAMIS III ­ ADR3-24SM 3 EESSÕNA Järgnev dokument arvatakse olevat ühe teadlase isiklikud märkmed ja teaduslikud päevikud. Ta oli valitsuse poolt palgatud mitmeteks aastateks uurima erinevate allakukkunud sõidukite sündmuspaiku, üle kuulama kinnipeetud tulnukatest eluvorme ja analüüsima neist sündmustest kogutud informatsiooni. Ta tegi ka märkmeid dokumentidest, millega ta kokku puutus ­ mis olid seotud kas siis otseselt või kaudselt organisatsiooniga, selle struktuuriga või ope- ratsioonidest, mis kogusid taolist infot. Kui avastati, et ta oli teinu...

Filosoofia
39 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Toiduainete koostise tabelid

Kohupiim hapukoorega suhkruga 185 20 36 19 496 120. Kohupiimasegu rosinatega 100 20 30 25 464 121. Rosinatega kohupiimakreem 100 9 6 31 240 122. Õunakissell, õunakompott 200 0 0 35 145 123. Kakaokissell 200 1 1 29 132 124. Kompott värsketest puuviljadest 200 0.4 0 36.4 150 125. Sidruni, apelsini tarretis 200 0.2 0 33.6 139 126. Mannavaht õuntest 110 2 0.1 24 108 127. Vanilje-koorekreem 100 1 14 22 231 128. Plombiir.kohvikus150g 100 3.2 15 20.8 227 129. Piimajäätis 100 3.2 3.5 21.3 126 130. Koorejäätis 100 3.3 10 20.8 179 131...

Bioloogia
36 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Eesti rahvustoidud

Kase- ja vahtramahla kasutatakse joogiks värskena ja ilma mingite lisanditeta.Mahla hapendamiseks lisatakse jahu ja suhkrut. Külmadeks rahvustoitudeks on: Kohupiim köömnetega,kuivatatud kala(lest),munavõi,seajalad,tarrendis,sõir,soolatud räimed ja sült. Sült on keedetud liha- või kalaleemest tarretis , mis tavaliselt sisaldab ka hakitud liha või kala, vahel ka tükeldatud aedvilju või muud. Magustoitudeks on: hapupiimapudi ,kaerahelbeküpsised ,kaerakile, kama ,kamakäkid ,küpsetatud ahjuõunad ,õllesupp ,piimasupp munaga. Küpsetatud ahjuõunad on magusad õunad mis sobivad hästi serveerimiseks koos vaniljejäätise või ­kastmega. Supidest on rahvuslikud : hapukapsasupp ubadega ,kört ,oasupp ,piimasupp kruupidega ,pulmasupp ehk siis pulmarokk ja samuti ka räimesupp....

Kokandus
28 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Pihussüsteem

Pihustunud aine osakesed koosnevad sadadest või tuhandetest ioonidest.Pihustuskekskkond-aine(te) segu, milles mingi teine aine on pihustunud..Tõelisest lahustes on osakesed vastavate mõõtmetega(10-7)ebapüsivad,kolloidlahused on näiliselt phtlased, suhteliselt püsivad, osakeste mõõtmed 10-7...10 -5 (1-100nanomeetrit),Tyndalli efekt-valguse hajumine kolloidosakestelt.Emulsioon-vedelik on pihustunud vedelikus(kreem, majonees,piim).Suspensioon-tahke aine on pihustunud vedelikus(presskannukohv,liiva vee segu,tsemendisegu).Vaht-gaas on pihustunud vedelikus(seebivaht,mannavaht,poroloon).Aerosool-vedel või tahke aine mille pihustuskekskkonnaks on õhk.(tolmune õhk, juukselakk,deodorant).Tarre-voolavuse kaotanud,tahke kolloidlahus(sült,tarretis).Tõelise ja kolloidlahuse sarnasus-koosnevad kahest ainest.Tõelistes lahustes on 1ain...

Keemia
30 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Organismide koostis

Miks saavad organismid põhiosa elutegevuseks vajalikust energiast glükoosi lagundamisest, ehkki näiteks sama kogus lipiide annab kaks korda rohkem energiat? Sealt saab kõige kiiremini kätte. 28. Millistes igapäevase elu valdkondades puutute kokku valkude denaturatsiooniga? Sült, muna, tarretis . 29. Millest tulenevad eri valkude erinevad funktsioonid? Valkude erinevast struktuurist. 30. Milles seisnevad RNA ja DNA molekulide erinevused? Struktuur, nukleotiidide erinevus, suhkur erinev. 31. Miks on DNA molekul keemiliselt stabiilsem kui RNA? DNA esineb sekundaarstruktuurina + vesiniksidemed. 32. Missugused molekulide omadused ühendavad kõiki biopolümeere? On hiiglaslikud, koosnevad monomeeridest. Mõisted. Lk. 44 1...

Bioloogia
184 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Magustoidud

Kuidas toimub tarrendaine ettevalmistamine? Külmaveega seisma,10g zelantiini 60g vett ,vesivannil sulatada ,otse pliidipeal 100kraadi kaotab tarretusvõime .Vedelik peab olema toa temp millele seda lisatakse 1l 20-30g 36. Kihilise tarretise valmistamine? Mitmest erinevast tarretisest, valmistatkase erinevad tarretised ja valatakse järjest serveerimisnõusse lastes kõigil tarretuda 37. Kuidas toimub vormi ettevalmistamine kui tarretis tehakse vormis? Veega niisutada 38. Vahustatud tarretis? Jahutatakse valmis tarretissegu ja vahustatakse 39. Nimeta ja kirjelda 3vahe valmistamist? 40. Nimeta ja kirjelda 3 keedetud vahtu? 41. Millest valm.kreeme? kreemide valmistamisel kasuatakse tarrendaineid 42. Nimeta pannkookide põhitooraine? Jahu, vedelik, kergitava ainena muna, söögisooda või pärm 43. Pannkoogi taigna valm? Muna ja maitseained vahustada, lisada jahu ja piima vaheldumisi et tükke ei tekiks. 44. Krepid...

Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toidulisandid

Saaremaa Sõltuvusaine. Põhjustab lihatooted, pidurdamatust Farmi juustusnäkk, Atria tailiha tarretis , Järlepa viiner jt. Oscar lihatööstuse tooted, Maks ja Moorits...

Inimese toitumisõpetus
131 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Keskkonnakeemia

St. osakeste side puudub, mõju üksteisele puudub. Näiteks ­ suitsu tolmuosakesed õhus. Liiguvad samamoodi nagu õhkki. 2. struktureeritud süsteemid: kolloidosakeste vahel on tugev ruumiline struktuur ­ kolloidosakeste omadused on tunduvalt erinevad dispersioonikeskkonnast. Näiteks: tarded ja geelid(t-v): tarretis . Kolloidsüsteemide tekitamine: 1. kondenseerumismeetod ­ väiksemad osakesed liituvad suuremaks. 2. dispergeerimismeetod ­ suuremad osakesed peenestatakse, nii et osakesed jääksid kolloidosakeste piiresse. Keskkonnas ei tohi olla aineid, mis takistaksid kolloidosakeste edasist kasvamist. Kolloidosakeste ehitus: koosneb tuumast e. sisemisest osast . Suurus sõltub dispersiooniastmest - võib olla neutraalne või laetud. Keskkond/faas...

Keskkonnakeemia
34 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Eesti rahvustoidud

Eesti rahvustoidud Ülla Tamm Eesti köök Külmad söögid Soolatud räimed Sõir Sült Sült Sült on keedetud liha- või kalaleemest tarretis , mis tavaliselt sisaldab ka hakitud liha või kala, vahel ka tükeldatud aedvilju või muud. Sült on Eesti rahvustoit, kuigi sarnast tarretatud lihaleemest toitu valmistatakse ka mujal. Magustoidud Kaerakile Küpsetatud ahjuõunad Õllesupp Kama Kama Kama on keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu. Tavaliselt süüakse (juuakse) kama hapupiima, keefiri või jogurtiga. Toidud verest Verikäkid Veripann- koogid Verileib...

Geograafia
26 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Eesti keele käänded

Eesti keele käänded Nimetav Kes? Mis? Kass, tarretis Kassid , tarretised Omastav Kelle? Mille? Kassi, tarretise Kasside, tarretiste Osastav Keda? Mida? Kassi, tarretist Kasse, tarretisi Kellesse? Millesse? Sisseütlev Kassi, tarretisse Kassidesse,tarretistess Kuhu?...

Eesti keel
70 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Keemia mõistete seletused

Redustseerja ­ aine, mille osakesed loovutavad elektrone 52. Roiskumine ­ kõdunemine õhuhapniku osavõtuta 53. Rooste ­ raua korrosioonil niiskes õhus tekkiv punakaspruun oksiidikiht 54. Sool ­ kristalne aine, mis koosned katioonidest ja anioonidest 55. Sulam ­ mitme metalli kokkusulatamisel saadud materjal 56. Suspensioon ­ pihussüsteem , milles tahke aine on pihustatud vedelikus 57. Tarre ­ voolavasu kaotanud, näiliselt tahke kolloidlahus ( tarretis ) 58. Tugev elektolüüt ­ aine, mis on vesilahuses täielikult jagunenud ioonideks 59. Tõeline lahus ­ lahus, milles lahustunud aine on ühtlaselt jaotunud ioonide, aatomite või ioonidena 60. Vaht ­ pihussüsteem, milles gaas on pihustunud vedelikus või tahkes aines 61. Vee karedus ­ kaltsiumi- ning magneesiumionide sisaldus vees 62. Väärismetall ­ keemiliselt väga püsivad metallid...

Keemia
8 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun