Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"grillimine" - 72 õppematerjali

grillimine - mis see on? Grillimine on äärmiselt inspireeriv tegevus – ohtralt grilltooteid, väheke võlukunsti, pisut kannatust ja valmibki hõrk grillroog.

Õppeained

Grillimine -
thumbnail
2
docx

Grillimine

Grillimine Grillide valik: Grillide valik on väga suur. Müüakse elektrigrille, gaasigrille ja kõige rohkem kasutatavaid erinevaid puusöegrille: grillkarbid, kohvergrillid, kuppelgrillid ehk ufod, lahtised grillid ja paiksed grillahjud. Parima tulemuse saame grillides puusöegrillil hõõguvate süte kohal. Kusjuures suletud kaanega grillides on toidu valmimisaeg lühem ja asendamatu söearoom ning suitsune maitsehõng tulevad tugevamalt esile. Reguleeritava kõrgusega grillrest võimaldab grillida õrnemat liha madalamal ja sitkemat kõrgemal kuumusel. Samuti saab nii edukamalt liha n-ö "ehmatada" ja järelküpsetada. - Vooderdage grilli lõkkekauss fooliumiga. Nii tekib suurem kuumusrefleksioon ja pärast on grilli ka kergem puhastada. Kohtades, kus on lõkkekausi õhuavad, tuleb torgata augud ka ...

Toit → Toitlustus
25 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Grillimine

GRILLIMINE Grillimine on küpsetamine hõõguvate süte kuumuses, st. soojuskiiruse mõjul. Grillides tekib lihale ilus pruunistus. Kuumus on väga kõrge, seetõttu tuleb pöörata tähelepanu liha mahlasuse, meeldiva aroomi ja välimuse säilitamisele. Grillivarustusehulka kuuluvad loomulikult grill, süsi või puit, süütematerjal, tikud, grilltangid, foolium ja vesi vms leekide kustutamiseks. Vaja läheb ka ahjuroopi süte segamiseks, traatharja grillresti puhastamiseks, grillpintslit, vardaid saslõki või lisandite jaoks. Head on kandilise ristlõikega metallvardad, mis juhivad hästi soojust ega lase lihal pöörelda. Kui kasutate puuvardaid, tuleb neid kindlasti eelnevalt vees leotada. Et liha ei jääks varda külge kinni, määrige vardaid toiduõli või küüslauguga. Tänapäeval on olemas palju erinevaid grille: · Söegrill · Kuppelgrill · Kohvergrill · Lahtised grillid · Grillvann · Gaasigrillid · Kohvergrillid · Elektrigrill ...

Toit → Grillimine
9 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Grillimine -bbq

Grillimine - mis see on? Grillimine on äärmiselt inspireeriv tegevus ­ ohtralt grilltooteid, väheke võlukunsti, pisut kannatust ja valmibki hõrk grillroog. Ilmtingimata tuleb kasuks ka päikesepaisteline ilm, hea seltskond, maitsev vein või õlu ja mõnus muusika ­ sellistel hetkedel tundub elu täiuslik! Sageli on lihal värskes õhus parem maitse kui toas, seetõttu on väga levinud igasugused grilli- ja aiapeod ning piknikud. Just grillimine on see toiduvalmistamise viis, mis on selliste lõbusate pidude lahutamatuks osaks ning ühtlasi ka üks lihtsaim ja levinuim moodus valmistada toitu vabas õhus. Grillimise algtõed on meil kõigil teada, kuid on olemas palju nippe, kuidas muuta liha, kala jm toiduained grillides veelgi maitsvamaks ja hõrgumaks. Oma teadmisi ja kogemusi täiendades saavutame järjest parema grillimistunnetuse ja -oskuse.

Toit → Kokandus
44 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Grillimine ja bbq, mõisted ja nende seletused

Kana küpsetamine grillil Ka kana küpsetatakse grillil grillresti vahel . Kui tahetahse terve kana grillil teha, siis tuleb terve kana vardasse ajada ja siis küpsetada. Kana ei tohi grillimise ajal torkida, sest mahlad jooksevad välja. Toiduohutus Toiduohutus grillimise juures on selline, et ei tohi erinevaid toiduaineid koos hoida(nt kana ja sealiha vms). Toiduaineid tuleb säilitada õigel temperatuuril nii, nagu on ette nähtud. BBQ BBQ mõiste Aeglaselt grillimine suitsus ja niiskes keskkonnas nõrgal kuumusel(100 kraadi juures). BBQ-ahjul on eraldi kütte- ja küpsetuskolle kus asub veevann, mis aitab summutada leegi põletavat kuumust ja annab lisaniiskust. Veevanni kohal asub küpsetusrest liha jt. Toiduainete jaoks. Enamus BBQ-ahjudest on kahe korstnaga, sest ühe puhul oleks suitsu ja kuumuse jaotumine ebavõrdne. Osadel BBQ-ahjudel on eraldi suitsukast, mis täidetakse vee, lepalaastude, ürtide, vürtside, luuviljaliste puude okste jms.

Toit → Toiduvalmistamine
32 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kuumtöötlemis võtted retoranis

Kuumtöötlemise võtted restoranis Katre Kukk iseseisevtöö K- 08c 1. Grillimine Grillimine on äärmiselt inspireeriv tegevus ohtralt grilltooteid, väheke võlukunsti, pisut kannatust ja valmibki hõrk grillroog. Ilmtingimata tuleb kasuks ka päikesepaisteline ilm, hea seltskond, maitsev vein või õlu ja mõnus muusika sellistel hetkedel tundub elu täiuslik! Grillimise algtõed on meil kõigil teada, kuid on olemas palju nippe, kuidas muuta liha, kala jms grillides veelgi maitsvamaks ja hõrgumaks. Oma teadmisi ja kogemusi

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Toiduõpetus/Kulinaaria sõna seletused

valmidusastet. Antrekoot - veise seljatükist ribikondi vahelt lõigatud steek paksusega 2 cm. Bardeerimine - lahja liha pekiviilude (peekoniviilude) sisse keeramine või nendega katmine. Besee - magustoit vahustatud munavalgest ja tuhksuhkrust. Beshamellkaste - valge põhikaste võist, jahust ja piimast, mida vajaduse korral täiendatakse lisanditega nagu mädarõigas, sibul, juust, maitseroheline jne. Blanseerimine - kuumutamine vees või aurus. Broiling ­ grillimine. Brunoise - köögiviljade 1-2 mm suurusteks kuubikuteks lõikamine. Barbecue - ameerikapärane nimetus õues grillimisele. Dekoorimine - dekoorkihi kandmist niiskele lihapinnale eesmärgiga muuta maitset ja välimust isuäratavamaks. Durumjahu - ehk kõvateralise nisu jahu kasutatakse siis, kui ei soovita venivat konsistentsi. Enamus makaronitooteid valmistatakse durumjahust, samuti pitsataigent. Flambeerimine - toidule valatud kange alkoholi süütamine, nt. konjakit, likööri või muud

Kategooriata →
24 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Maks

Maks Iseloomustus Siseelunditest on kõige vitamiinirikkam, selles leidub 15 vitamiini võib sisaldada ka kahjulikke aineid, kuna maks on organ kus tehakse kahjutuks organismi saabunud toksilisi aineid, mistõttu on oluline nõuetekohane kuumtöötlemine maks rikneb tunduvalt kiiremini kui liha, kuna sinna jääb suur kogus verd Eeltöötlusvõtted Kelmete ja seda katva kile eemaldamine Piimas leotamine Praadimine Hautamine Grillimine Erinevused loomade puhul Veis Siga Hani Kana Küülik Lammas Kalkun Vutt Seamaks Broilerimaks Veisemaks Hanemaks Küülikumaks Kalkunimaks Lambamaks Kasutamine toiduvalmistamisel Tehakse pasteete Kastmed(maksastrogonov) Foie gras Pirukates ja vormiroogades Maksavorst Kasutatud materjal Kulinaaria õpik http://en.wikipedia.org/wiki/Liver_(food)

Toit → Toiduaineõpetus
3 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Alkaanid ja nende kasutamine

Metaani kasutamine Kütus (peamisena) Elektrijõu genereerimisel Keemiatööstuses toorainena ainete saamiseks Kummitööstuses tahmana Etaani kasutamine Keemiatööstuses eteeni tootmisel Jahutusseadmetes Uurimistöödes veerikaste proovide klaasistamiseks Plaan toota äädikhapet Propaan Ideaalne energiaallikas Leek ei tahma ega erita väävlit ja mürgiseid gaase. Vedelgaasi peamine koostisosa Tekib nafta tootmisel kõrvalproduktina Propaani kasutamine Kütmine Küpsetamine, grillimine (propaangrill) Peaaegu kõikides tööstusharudes Suurendatakse taimede kasvukiirust Propaangrill Muutke teksti laade Teine tase Kolmas tase Neljas tase Viies tase Täname kuulamast!

Keemia → Orgaaniline keemia
40 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Toitlustamine

Keetmine rohkes vedelikus väheses vedelikus Veeaurus Omas mahlas Vesivannil Rõhu all Praadimine ­Rissolement Praadimine on kuumtöötlemine ilma vee või vett sisaldava vedeliku juuresolekuta. Praadimisel aurub vesi toiduaine pinnalt,selle välispind kuivab ja tekkib pruun koorik Praadimisel rasvaine kuumutatakse 160-180 °C Praadida võib kas väheses või rohkes rasvas Toiduaine praadimis võted Paneerimine (pr. Panage) Friipraadimine (pr. Friture) Röstimine Grillimine (pr. Grillage) Kõpsetamine (pr.Cuisson) Hautamine (pr. Braisage) Töötlemine mikrolaineahjus (pr. Four a microondes) Abivõtted Kupatamine Blanseerima Kokkukeetmist e. Redutseerimist Üleküpsetmist e. Gratineerimist Flambeerimist Suitsutamist Tänan kuulamast!

Toit → Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Ürituse planeerimise kava

laevapiletid: 2500 eek bussirent: 5000 eek esinejad: 1500 eek muu: 4000 eek kokku: 30 000 eek Reede 08.07.2011 14.00 väljasõit Tallinnast (Balti jaamast) Virtsu sadamasse 16.00 jõuame Virtsu sadamasse 17.00 Virtsu sadamast praamiga ´´Regula´´ väljasõit Muhu saarele 17.30 saabumine Muhule 18.00 jõudmine Koguva külla 18.15-19.15 majutamine Vanatoa turismitallu 20.00-20.30 ürituse ametlik avamine , firma direktori kõne 20.30-00.00 lõkkeõhtu suhkrusaiade küpsetamisega, grillimine 00.00 öörahu Laupäev 09.07.2011 09.00 hommikusöök 11.00-13.00 bussi minek, saarega tutvumine, jaanalindude külastamine 14.00 lõunasöök turismitalus 15.00 korraldajate kõne ning kava lähem tutvustamine 15.15-16.00 tutvumismängud ning tutvustavad etteasted 16.00-17.30 seltskonnamängud(meeskonna-,rollimängud) 18.00 õhtusöök 19.00-00.30 lõkkeõhtu, tants, pallimängud(võrk-, jalgpall jm) muusikat mängib ´´Bänd´´. 00.30 programmi lõpp 01.00 öörahu Pühapäev 10.07

Sotsioloogia → Avalikud suhted
33 allalaadimist
thumbnail
26
pptx

Kehad kiirgavad ja neelavad soojust

Kehad kiirgavad ja neelavad soojust. Tarvi Langus 7.klass Sisukord Kust saab maa oma soojuse? Kõik kehad kiirgavad soojust. Kuidas kiirgus kehasid soojendab? Näiteid soojuskiirgusest: Kust saab maa oma soojuse? Maa saab oma soojuse päikeselt, täpsemalt päikese kiirgusest. Soojusjuhtivus ei tule kõne allagi, sest maa ja päikese vahel aine puudub. Päikese kiirguses on kolm olulist koostisosa. Kõik kehad kiirgavad soojust. Soojust kiirgavad kõik kehad isegi universum, mille keskmine temperatuur on -270 kraadi. Kiirguse iseloom sõltub keha temperatuurist. Soojuskiirgused liigitatakse pikalaineliseks ja lühilaineliseks kiirguseks. Jahedad kehad kiirgavad pikalainelist soojuskiirgust (nt inimene). Kuumad kehad kiirgavad nii pika kui ka lühilainelist soojuskiirgust (nt päike ja hõõglamp). Kuidas kiirgus kehasid soojendab? Kiirgus, langedes keha pinnale, paneb aineosakesed kehas kiiremini liikuma. Tumedad ja mustad k...

Füüsika → Füüsika
12 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Pooltoodete tabel

Pajaroog Veise-, sea-, Portsjontükiline Hautamine Hautatud roogade küüliku-, vasika-, 160-200g lisandid metssea-, jäneseliha, selja- ja tagatükid Filee Sea-, lamba-, Viilud paksusega Praadimine, Praetud liharoogade vasikaliha, välis- 1,5-2cm, 150g grillimine lisandid ja sisefilee Strooganov Sealiha, selja-, Väikesetükiline Hautamine Hautatud reietükk Kangid, portsjonis liharoogade lisandid 150-180g Kurzeme Sealiha, seljatükk Väikesetükiline Hautamine Lisatakse hapukurk strooganov Kangid, portsjonis 150-180g

Toit → Toiduainete õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Tervislik toitumine

vähesel määral toitu, mis sisaldab rasvu või suhkurt. Pole olemas toitumisreeglit, mis kõigile sobiksid ­ peamine on toituda mitmekülgselt. Süüa tuleb nii palju, kui energiat kulutatakse. Tervislik toitumine tähendab, et inimene saab regulaarselt piisavas koguses ohutut tasakaalustatud ja mitmekesist toitu vastavalt vajadusele. Tervislik toit eeldab ka tervislikku valmistusviisi (aurutamine, küpsetamine, keetmine, grillimine jne) ning võimalikult värsket lähtematerjali. Viimase puudumisel külmutatud või kuivatatud toiduaineid. Päevas peab kindlasti ühe korra sooja toitu sööma. Tervisliku toitumise juurde kuulub ka tervislik liikumine. Liikuma peab päevas vähemalt 30 minutit ­ käima mõõdukas tempos, tsntsima, ujuma, sõitma jalgrattaga, suusatama, uisutama või tegema muud tervisesporti. Mida rohkem aega kulub aktiivsele liikumisele, seda vähem jääb ülearusele toidunäksimisele.

Pedagoogika → Lapsehoidja
37 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Lõhn

Rohkem lõhnu meenub mulle aga seoses kevade, suve ja sügisega. Kevadel lõhnab isegi muld meeldivalt. Aga pihlakas mitte. See lõhn on jube. Suvel aga on loodus lõhnadest tulvil. Hea on niidetud heina lõhn. Hea on ka kuivanud heina lõhn. Peale vihma on metsas mõnus puude lõhn. See meenutab kohe värskeid kasevihtu ja sauna. Väga hea lõhn tuleb ka siis, kui sauna kivide peale natukene õlut kallata, õhku kerkib mõnus leiva küpsetamise hõng. Kui juba saunast juttu tuli, meenub ka liha grillimine. Seegi lõhn on väga hea. Ja muidugi taimed. Neid on nii palju ja neil kõigil on omapärane lõhn, mis kokku annab suve lõhna. Oma moodi lõhn on ka mere ääres. Pisut adrut ja päikest ja tuult. Või millest see just tuleb. August meenutab mulle komposti ja kõdu. Aga see ongi ju selline kuu. Siis hakkab õhk jälle kargemaks muutuma. On ka teistsuguseid tegelasi, kes naudivad hoopis omapärasemaid lõhnu. Minu vennale Jatsile meeldib bensiini lõhn

Eesti keel → Eesti keel
10 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Transhapped

loetelust. Transhapete mõju inimorganismile Ateroskleroos - haigus, mille korral suurte ja keskmiste arterite sisekestale ladestuvad rasvainest koosnevad paksendid, mis hiljem sidekoestuvad ja võivad lubjastuda. Vähkkasvajad Kuidas südame- ja ajuveresoonkonna haigusi ennetada? Tervisliku eluviisi järgimine Küllastunud rasva, transhapete, kolesterooli vähendamine Kiudainerikaste taimsete toiduainete ning monoküllastatud rasvhapete söömine Toidu praadimise asemel keetmine, grillimine Soola sisalduse vähendamine Regulaarne toitumine Kasutatud materjal www.gag.ee/materjalid/12klassile/BIOKEEMIA.doc http://www.nooruse.ee/Tiiu_Jaanson/sud_ver/ateroskleroos.html http://www.toitumine.ee/ateroskleroos/ www.naistemaailm.ee/tervis/toitumine/1BC9/ http://www.toitumine.ee/toidu-koostisoasade/ http://www.epl.ee/news/majandus/voipaanikaks-ei-ole-alust-kaupa-jatkub-lademetes.d?id=63385426 http://www.kliinikum.ee/attachments/article/521/toitumine_ja_liikumine.pdf http://f.postimees

Keemia → Keemia
23 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Hautamine

Hautamine- on esmalt toiduaine praadimine pruuni kooriku tekkimiseni ja siis keedetakse väheses vedelikus. Praadimine- on väheses või rohkes rasvas kuumtöötlemine. Väheses rasvas praetakse liha, pannkooke, kotlette, keedetud kartuleid. Pruunistatakse alguses ühelt poolt ja pärast teiselt poolt. Rohkes rasvas praetakse linnuliha ja tooreid kartuleid. Grillimine on toiduainete töötlemine erinevates grillseadmetes, süte kohal, ahjus restil või vardal. Grillitakse loomade, lindude liha ning kala. Grillitakse 200- 300 kraadi juures. Grillimisel toiduaine muutub krõbedaks, seest jääb mahlaseks, omandab meeldiva maitse ja lõhna. Röstimine- toimub kuival pannil, küpsetuspaberil või selleks mõeldud seadmes- rösteris. Toiduaine puutub kokku kuuma pinnaga. Küpsetamine- on toiduaine töötlemine ahjus. Temperatuur ja

Toit → Kokandus
9 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Toiduvalmistamise alused - Üldmõisted

seejärel teiselt poolt , milleks kulub aega 5-10 min. 10. Praadimine rohkes rasvas Rasva kogus peab pannil olema umbes 1/3 korraga praetava toiduaine kogusest. 11. Friipraadimine Friipraadimine toimub vastavas seadmes. Rasva võetakse nii palju, et praetav toiduaine selles vabalt ujuks. Rasv kuumutatakse 180c ja sellesse asetatakse metallkorviga praetav toiduaine. 12. Röstimine Toimub kuival panni pinnal või selleks mõeldud seadmes - rösteris. 13. Grillimine On toiduainete töötlemine erinevates grillimisseadmetes, süte kohal, ahjus restil või vardas. Temperatuur grillimisel on 200 - 300c. 14. Küpsetamine On toiduainete töötlemine ahjus. Küpsetamise temperatuur ja kestvus oleneb toiduainest. Ahju kuumust kontrollitakse termomeetriga. Toiduaineid võib küpsetada ka fooliumis või küpsetuskottides. 15. Toiduaineid võib keeta järgmistel temperatuuridel: a. 100c b. 95 - 97c c. - 16. Keetmise töötehnika (reeglid) a

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

HIINA KÖÖK

Riisiäädikas Koriander Seesamiseemned Liiliapungad Seesamiõli Sojaidud Sichuani pipar ehk fagara Sojakaste Toitude valmistamine Riisi toiduks valmistamine on Hiinas suur kunst Riis keedetakse enamasti aurus, et see jääks läikiv ja sõmer Lihapalad tavaliselt marineeritakse, keetmisel ei tohi liha laguneda Valmistusviisid on samasugused nagu meilgi ­ keetmine, hautamine, aurus keetmine, praadimine, küpsetamine ja grillimine Leib ja teraviljatooted Riisi ja nisu kasutatakse aurutatud leibade ja klimpide valmistamiseks Eelistatud on pikateraline riis Nisust valmistatakse nuudleid Nisu ja riisi ei sööda kunagi samal söögikorral Rasvained Tavalisemad on maapähkliõli, maisiõli, sojaõli ja rapsiõli Ei kasutata võid Seesamiseemneõli kasutatakse väikestes kogustes põhiliselt maitsestamiseks, eriti köögiviljaroogade puhul Maiustused, magusained ja

Toit → Toitlustus
18 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Maitseained

Põltsamaa Ametikool 1 kursus Kaidi Vahtra Maitseained ja roogade maitsestamine Referaat Juhendaja: Merle Suurväli Veebruar 2010 Maitseained. Maitseainete sobivus toiduvalmistamisel : Aed piparrohi Aedruut * ulukiliha * kalatoidud * linnulihatoidud *lihatoidud ( vasikaliha,loomaliha) *lihatoidud ( sealiha, lambaliha) *köögiviljatoidud * supid *salatid * köögiviljatoidud Aniis Apteegitill *salatikastmed *köögiviljatoidud *kala *kalatoidud *vasikalihatoidud *küpsetised *ahjukartulid *küpsetised Aroomisool ...

Toit → Toitlustus
41 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Paneerimine

TALLINNA TEENINDUSKOOL Külm – ja küümtöötlemisvõte Referaat Juhendaja: Küllike Varik Tallinn 2014 Sisukord 2.Mida paneeritakse?.....................................................................5 3.Kuumtöötlus................................................................................ 6 4.Lasnamäe Prismas müügil olevad kuum- ja külmvõttega valmistatud tooted.........................................................................7 2 3 1. Paneerimine Toiduaine kastmine enne küpsetamist muna, riivsaia või jahu sisse, kalade või kalafileede praadimisel laialdaselt kasutatav kulinaariavõte. Paneerimiseks kasutatakse erinevaid jahusid (nisu, odra, rukki), riivsaia või –leiba ja nende segusid. Vahel kastetakse kalatükk enne jahuga paneerimist lahtiklopitud muna sisse, nii jääb ta...

Toit → Toiduvalmistamine
8 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kokanduseriala võõrsõnastik

Erialane võõrsõnastik Bakaalkaup- toidukaup. Barista- kohvibaarmen. Beauf- veiseliha tatra moodi, roog toorest hakklihast. Beurre blanc- prantsuse võikaste. Bitkii- ümmargune hakkkotlet. Bocconcini- värske Mozzarella pallid. Bor- peeti sisaldav hapu köögivilja- ja lihasupp, Ukraina rahvustoit. Borokk- peedivedelikuga punaseks värvitud liha-v köögiviljaleem. Botvinja- kaljast, kalast ja aedviljast külm supp, millele lisatakse vähikaelu või krabitükikesi. Bouillabaisse- kala- ja mereannisupp. Brasserii- õllerestoran, õllebaar. Brie- hallitusjuustusort. Brokoli- kapsa teisend. Brõnsa- lambapiimjuust. Brändi- veini destilleerimisel saadud kange, konjakiga samaväärne alkohoolne jook. Brülee- vedeldatud pruunsuhkur magustoitude maitsestamiseks ja katmiseks. Brüsseli kapsas- rooskapsas. Bubert- piimast,jahust või mannast, suhkrust valmistatud ja vahustatud munadest magustoit. Bulett- lihapall ka juurvilj...

Toit → Kokk
36 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Puhkamis võimalused Ida-Virumaal

ja dusse ning uuringuid ja analüüse. Lisaks loetutele on ka Spas Ilusalong, ilusalongis on juuksur, kosmeetik ning võimalus teha ka jalgade,käte hooldust. Spas on ka konverentsisaale. Hotelli tubade hinnad algavad alates 52eurist.Tube kokku on 166 ja voodikohti 270. Spas on ka erinevaid lisateenuseid: Triikimine, kiosk/pood, autorent, kingapuhastus, pesu pesemine, Valuuta vahetus, lastehoid, transfeer. Ka vabalajal ei hakka seal igav, seal on palju erinevaid võimalusi tegevusteks: grillimine lõkkeplatsil, tenniseväljak, laste mängutuba, saun, supluskoht, ujumisbassein, spordiväljak, piljard, jõusaal ja spordivarustuse rent. Toila Spa Hotell on suurepärane koht lõõgastumiseks ja puhkamiseks kogu perele. Meresuu SPA&Hotelli vee-ja saunakeskus Meresuu Sp&Hotell asub loodus kaunis kohas, Eesti ühes vanimas kuurortlinnas Narva-Jõesuus.Kõigest 200km kaugusel Tallinnast, 13km Narvast ja 155km St.Peterburgist. Meresuu Spa&Hotell vee- ja saunakompleksis

Turism → Turism
15 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Toiduainete kuumtöötlusviisid

ning erinevaid vedelaid (õli) ja kõvasid (või, margariin) rasvu või nende segu. Praadimistemperatuur sõltub toorainest (nt liha vajab kõrgemat temperatuuri kui kala). • Üldiselt jääb praadimistemperatuur 150-280 °C vahele. • Praadimisel tekib pruunikas koorik PRAADIMINE • Väheses rasvas praadimine • Rohkes rasvas praadimine • Frittimine • Rasvata praadimine • Praeahjus küpsetamine • Grillimine • Röstimine • Pruunistamine • Üleküpsetamine PRAADIMINE • Väheses rasvas praadimisel lisatakse rasva 5–10% praetava toiduaine kogusest. Toiduaine asetatakse kuumale pannile kuuma rasva sisse ning seda keeratakse pannil ainult üks kord. Selline praadimisviis sobib peaaegu kõikidele toitudele (nt pannkoogid, kotletid, köögiviljad, liha, kartulid) • Rohkes rasvas praadimisel on rasva vähemalt 1/3 praetava toiduaine kogusest

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Grill ja barbecue raamat

kogune tolmu, sest kui näed raamatus maitsvat pilte, kohe sünnib soov grillida ja maitsta midagi heat. JA MÄLETA...: ÄRA grilli kunagi üksinda, sest grillimine on seltskondlik tegevus! ÄRA grilli, kui sul on paha tuju ­ nii ei saa ka toit maitsev! ÄRA grilli, kui sul on kiire! ÄRA karda ilma, sest tublit grillmeistrit ilm ei sega! Grill ja barbecue. Toit elaval tulel (2012) Tekst ja retseptid: Silja ja Arvi Pitelkov Fotod: Rene Riisalu

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
5
doc

TOIDUAINETE KUUMTÖÖTLEMISE VÕTTED

Toiduaine pannakse külma vette,aetakse keema kurnatakse ja valatakse uus külm vesi peale. 12 Grillimine Meeldiva maitse ja lõhna Gaas,süsi,grillseade ,ahjurest On toidu aine küpsetamine Liha ,kala saavutamiseks. kiirgavas kuumuses grillseadmedes süte kohal või grillahjus.

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toidu terminoloogia

Nt rasvas küpsetatud pirukad, kala tainas. Vokkimine Vokkimine on idamaine kuumtöötlemismeetod, mille puhul toitu kuumutatakse lühikest aega kõrgel kuumusel väheses õlis pidevalt segades. Nimetus pärineb Hiinast, kus wok tähistab katelt meenutavat panni. Aja jooksul levis vokkimine kõikjale Kaug-Ida maadesse ning tänaseks on sellest saanud üle maailma populaarne küpsetusviis. Röstimine Röstimine on põhimõttelt sama mis grillimine – kuivkuumutamine hõõguvate süte/küttekeha kohal või kõrval. Pannil röstitakse toiduaineid ilma rasvaineteta (nt pähklite röstimine). Denatureerumine Igasuguse toiduvalmistamise juures toimuvad proteiinidega muutused. Ainult õigesti töödeldes saadakse proteiinirikastest toiduainetest heakvaliteediline ja maitsev toit. Kui proteiinirikkaid toiduaineid kuumutatakse, käsitletakse mehaaniliselt või segatakse tugevasti koos happe-või

Toit → Toiduaine õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Õige suhtlemine meediaga

suhtlemine on oluline, sest see kujundab avaliku arvamuse ettevõte ja selle juhi kohta. Organisatsiooni juhi positsiooni tööjõuturul ja juhi ning ettevõtte maine sõltuvad .töötajate,klientide ja omanike silmis palju ajakirjanikest :Soovitused meediaga suhtlemisel Ei ole olemas üksnes eraisikut ja poliitikut. Küik eraisikuna tehtud teod on ka poliitikuna tehtud teod. ,,Avaliku elu tegelane ollakse 24 tuni ööpäevas. Ei puhkus ei pühapäeva õhtul sõpradega koos grillimine vabasta inimest avalikuuuuu elu tegelase (staatusest." (Hundimägi, 2004 Tuleb olla aus. Avameelsus meeldib avalikkusele. Eksimine on inimlik ja kui oma eksimusi tunnistada, siis antakse need andeks. Aga inimene, kes jääb vahele valetamisega, (sellele jääb vassija märk pikaks ajaks külge. (Hundimägi, 2004 Ei tohi karta ajakirjanikuga kohtuda. Enamasti tuleks proovida kohtuda näost näkku, sest ajakirjanikule oma advokaadi või PR-esindaja kutsumine on nagu punane rätik härjale. ((A

Kirjandus → Kirjandusteadus
17 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kanaliha

rohkem niatsiini ja pantoteenhapet. Leidub ka B6 ja B12. Lihas leidub ka mõningal määral kaaliumi, naatriumi, fosfori, tsinki ja rauda. Vähesel määral esineb kaltsiumi ja magneesiumi ning teiste mineraalaineid. Kogu maailmas on sedavõrd rohkesti kana valmistamise retsepte ja söömise viise, et isegi igas üksikus riigis võiksime me veeta terve oma eluea, proovides iga päev erinevat valmistamisviisi. Erinevate valmistamisviiside hulka kuuluvad küpsetamine, grillimine, röstimine, keetmine ja praadimine, mille kõigi juures kasutatakse oma erilisi vürtse ja kastmeid. Itaallastele meeldib cacciatore (tomatite ja ürtidega veinikastmes valmistatud liha), prantslased on tuntud oma coq au vin'i poolest (veinis valmistatud liha), Aasia rahvad armastavad kergelt praetud kanaliha juurviljadega ja Ameerikas on moes praetud kana. Parim variant on tõenäoliselt küpsetatud või grillitud liha, ilma nahata, kui inimene rasva pärast nii väga muret tunneb.

Kategooriata → Tööõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Poiste kasvatamine

Poisid Kuni kuuenda eluaastani -Poiste ja tüdrukute vahel ei tohiks vahet teha. -Emad hoolitsevad rohkem sel perioodil -Tähtis, et oleks üks või kaks võtmeisikut, kes armastaksid ning tähelepanu keskpunktis olek mõne aasta(sisemise turvatune arenemiseks, suhtlemiseks, armastamises ja dialoogi pidamiseks) 6-13 eluaastat -Emotsionaalselt isa kõige tähtsam -Loevad pisiasjad(jalutuskäigud, grillimine jne) -Naudi, kui poeg tahab sinuga koos olla) -Ära heitu, kui poeg mängib vintsket selli 14 ja edaspidi -Poisid vajavad täiskasvanud mentorit-inimest, kes aitaks laia maailmaga kohaneda Testosteroon -Tagab nooruki kiire kasvu, tekitab tahte midagi saavutada, õhutab teistega konkureerima, tekitab vajadust kindlakäelise suunamise ja turvalise, hästi korraldatud keskkonna järele Vallandab märkimisvääresed muutused: -nelja-aastaselt õhutab aktiivsele tegevusele ja poisilikkusele

Psühholoogia → Psühholoogia
13 allalaadimist
thumbnail
12
xlsx

Laagri nädalaprogramm

RÜHM: „SPORTLASED”- 16 tüdrukud,10 poissi Pille-Riin Pruus,Heidi Reial,Margus Mäeots Esmaspäev"Tere sport"Teisipäev"Meeskond" Kolmapäev"Võistlused" ÄRATUS(võimlemine, ÄRATUS(võimlemine, hügieen, tubade hügieen, tubade 8.00 korrastus,rivistus)H.Reial, korrastus,rivistus)H.R P-R.Pruus, M.Mäeots eial,P-R.Pruus 9.00 HOMMIKUSÖÖK HOMMIKUSÖÖK SAABUMINE(registre erimine,majutus, 10.00- rivistus);H.Reial; Mäng; Rahvastepall; Võrkpalli 11.15 P-R.Pruus, H.Reial,P- alused;reeglid, M.Mäeots;rühmater R.Pruus,M.Mäeots,Spord harjutused;H.Reial,M ritoorium istaadion uruplats LAAGRI ...

Pedagoogika → Alternatiivpedagoogika
8 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Barbeque

BARBECUE Barbecue päritolu kohta on mitmeid versioone. On arvatud, et see on pärit kas Lähis-Idast, Hiinast, Polüneesiast või Prantsusmaalt. Tänapäeval peetakse nii grillimise kui ka barbecue kodumaaks siiski Ameerikat. Seal kannab igasugune kodune grillipidu nime barbecue (barbeque), lühendatult BBQ või lihtsalt Q. Sama nimetuse all tuntakse üha populaarsemaks muutuvat küpsetusviisi spetsiaalses BBQ-ahjus. Ka eestlaste seas on barbecue tekitanud tõsist huvi. Paljudes koduaedades on see juba niisama loomulik tegevus kui grilliminegi, sest barbecue tekitab meeldivat sõltuvust ja on suurepärane ajaviide ning nauding! Mis on barbecue ehk BBQ? - õiget BBQ-d tehakse spetsiaalsetes BBQ ahjudes. - On olemas suured ja keskmised BBQ-ahjud ning ka väiksemad, kokkupandavad ahjud. BBQ-ahjul on küttekolle ja küpsetuskolle eraldi. - Küpsetuskoldes asub veevann, mis aitab summutada leegi põletavat kuumust ja annab lihale lisaniiskust. Veevan...

Toit → Toit ja toitumine
4 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Praktikaaruanne - Restoran Mezzo

Andres Lill, hommikusöögi kokk Kristiina, külmast köögist olid Kadri ja Marina ning kohviku poole pealt Edgar ja Kädi. See välispraktika oli mul esimene. Minu peamisteks ülesanneteks olid hommikusöögilaua ettevalmistus, a´la carte roogade väljastamine, kohvik Arabella ettevalmistus, salatid, plaadikoogid, konverentsi kohvipausid, suupisted, kokteilisalatid, lõuna buffet laua ettevalmistus, liha ja aedvilja grillimine ja palju teisi kuum- ja külmtöödeldud toite. Töögraafik oli kokkadel selline, et pikk ja lühike nädal. Meie aga käisime esmaspäevast reedeni, kella 9.00-17.00. Köögitöö oli planeeritud väga hästi. Igal ühel oli oma ülesanne ja kõik teadsid täpselt seda mida tegid, nad tundsid oma ala ning neil tuli see kõik väga hästi välja. Köögis oli korraga 3 kokka. Hommikusöögi kokk oli umbes kuni kella neljani. Hommikust kella 10.00-24.00

Toit → Kokandus
304 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toiduainete kuumtöötlemise võtted

Pannakse ja porgandiriisikad) lõhnaained või organismile · Vesi keema külma vette, · Enamik pilvikuid mürgiseid aineid. aetakse keema, kurnatakse ja valatakse uus külm vesi peale. 12. Grillimine Meeldiva maitse ja lõhna · Ahjus restil Temperatuur grillimisel on · Kala saavutamiseks. · Grillseadmes 200-300oC. Toiduaine · Liha · Süte kohal kuuma pinnaga otseses · Lind kokkupuutes ei ole,

Toit → Toit ja toitumine
16 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toiduõpetus

Kordamisküsimused1 1. Laktoositalumatus- Laktoos ehk piimasuhkur. Mida osad inimesed ei talu. 2. kirjelda maksapasteedi valmistamist?- Maks tuleb puhastada soontest ja kelmetest. Seejärel tuleb seapekk tükeldada ja pruunistada ja siis tuleb hautada, lisada maitseained ja püreestada. 3. Lasanje- Valmistamiseks kasutatakse lasanjeplaate hakklihakaste,valget põhikastmel valmistatud kastmeid ja juustu. Nimetatud komponendid asetatakse kihiti lasjanevormi, pealmiseks kihiks valge kaste, ning puistatakse üle riivjuustuga(parmesan). Rooga küpsetatakse tavalises ahjus 170 c 1-2 tundi. 4. Iseloomusta süsivesikuid?- Leidub pagaritoodetes, viinamarjades,makaronides. Päevasest toidu kogusest peaksid moodustama 60%. On energia allikas 5. Mis on karask?- Kuuluvad eesti rahvustoidu hulka. Karaskitainad on pehmed. Enamasti valmistatakse odrajahust ja kergitatakse kas söögisooda või pärmiga. 6. Nimeta tuntumaid eesti rahvusroog...

Kategooriata →
18 allalaadimist
thumbnail
38
ppt

Tervislik toitumine esitlus

Tervislik toitumine Triin Valk 2008 Tervislik toitumine   Me sööme selleks, et elada, ei ela  selleks, et süüa. Need, kes elavad  ainult momendinaudingule,  unustavad, et toit peab varustama  inimorganismi toitainetega, mis on  vajalikud elamiseks, kasvu- ja  taastumisprotsessideks, tagama  mõtlemisvõime, hea tervise. Nõuandeid tervislikuks toitumiseks  Nautige toitu, mida sööte   Toituge mitmekülgselt   Toit peab sisaldama palju tärklist ja kiudaineid   Ärge sööge palju rasvast toitu   Ärge maiustage liiga tihti   Toit peab sisaldama piisavalt vitamiine ja mineraale   Soolaga ei tohi liialdada   Saavutage optimaalne kehakaal   Kui pruugite alkoholi, siis ainult mõõdukalt  Toiduained jagatakse rühmadesse  Toit peab varustama organismi vajalike  toitainetega. Ükski toiduaine ei sisalda kõiki  vajalikke toiduaineid optimaalses  vahekorras, seetõttu peab toituma  ...

Toit → Toit ja toitumine
24 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kutseeksami küsimused ja vastused

Kutseeksami küsimused ja vastused. 1. Kirjelda maksapasteedi valmistamist. Maks puhastatakse kelmest ja soontest ning lõigatakse väiksemateks tükkideks. Pekk lõigatakse kuubikuteks ja pruunistatakse kergelt, seejärel lisatakse maks, pisut keevat vett ja hautatakse pehmeks. Hautatud toiduained aetakse kaks korda läbi hakkmasina. Segu maitsestatakse soola, suhkru, pipra ja muskaatpähkliga, vahustatakse kohevaks ning heledaks. 2. Laktoositalumatus. See väljendub selles, et inimene ei saa piima ega ka piimatooteid süüa. 3. Lasanje. Lasanje on suussulav vormiroog, mille kihid koosnevad pastalehtedest. Lasanje valmistamiseks tuleb keeta kaks erinevat kastet. Valmistamine: Tuleb võtta ahjuvorm ja laduda selle põhja kiht lasanjeplaate nii, et nende ääred ei kattuks. Plaatide peale peanna õhuke kiht eelnevalt sibulaga läbi praetud ja purustatud tomatiga segatud hakkliha. Juustukaste võiks olla küllaltki paks, siis jääb lasanje püsiv...

Toit → Kokandus
144 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Kodumajanduse erialased terminid

Vett ja puhastusainet ei tarvitata. Pühkida saab kõiki siledaid pindasid, põrandaid. Töövahend kogub ja korjab mustust, kuid ei seo seda 78. quesadilla- mehhiko köögist pärit roog - täidetud ja praetud nisutortilja 79. raguu- kastmes hautatud kondiga sea-, lamba-, vasika- või linnulihatükikesed 80. romsteek- romsteek on küpsetatud või grillitud loomalihaviil 81. ruu(roux)- jahu ja rasvaine segu, kus mõlemat on ühtepalju 82. röstimine- röstimine on põhimõttelt sama mis grillimine ­ kuivkuumutamine kuumal pannil või grillil 83. salamander- elektriline või gaasigrill, kus kuumus kiirgab ainult pealtpoolt 84. sküü- praeleem 85. sorbett- sorbett on jäätise sugulane ja väga hinnatud maiustus Prantsusmaal, on tegelikult külmutatud mahl, mida aitab vahul hoida munavalge 86. suurpuhastus- suurpuhastus on töö, mis vajab erioskusi ja tihti ka eritehnikat 87. seiker- kolmeosaline roostevabast terasest nõu segujoogi valmistamiseks 88

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
2 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toitumine

Toidu valmistamisel tuleks eelistada päevalille-, oliivi-, rapsi- ja teisi taimeõlisid. Üle 60% toiduga saadud rasvadest on niinimetatud varjatud rasvad, mida silmaga ei ole võimalik näha. Varjatud rasvu on palju vorstis, juustus, munas, salatikastmes, kondiitritoodetes. Paljude pakendatud toiduainete märgistuses on kirjas ka toiduaine keemiline koostis, millele tasuks enne ostmist tähelepanu pöörata. Ei ole sugugi ükskõik, kuidas toitu valmistada. Keetmine, aurutamine, grillimine ja hautamine on tervislikud toiduvalmistamise viisid, mille puhul rasva lisada pole vaja. Praadimisel seevastu imavad toiduained palju rasva. KUIDAS VÄHENDADA RASVA HULKA TOIDUS? · Loobuge rasvasest lihast · Eelistage väherasvaseid piimatooteid · Eelistage sea- ja veiselihale linnuliha ja kala · Kasutage rasvarikaste salatikastmete esemel ise mahla, jogurti ja keefiri baasil valmistatud kastmeid

Bioloogia → Bioloogia
116 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Grillimisseadmete uurimustöö

· eemaldatavat veemahutit on lihtne puhastada · roostevabast terasest korpus · kerge ja lihtne liigutada Metos Vapo-grilli on omalaadne elektrigrill, mis töötab nagu tavaline söegrill, aga ilma toitu seejuures kuivatamata. Patenteeritud Vapo-niisutussüsteem hoiab toidu mahlase ja kaalukadu on väike. Toit näeb välja ja maitseb nagu oleks seda grillitud tavapärasel viisil. Vapogrilliga võite toitu valmistada turvaliselt, ilma lahtise leegita. Grillimine toimub otse grillelementide peal. Vapo-grillidel on 1, 2, 3 või 6 reguleeritavat, kiiresti kuumenevat grillelementi. Neid on lihtne puhastada pärast iga kasutuskorda pürolüüsfunktsiooni abil. Grillelemendid võib 3 pöörata küljele, veemahutisse ja puhastada altpoolt. Toiduainetest tilkuv rasv koguneb veemahutisse

Toit → Toitlustus
20 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Koka 2. kursuse eksamiküsimused vastustega.

köögiviljade koorimine, pesemine, sorteerimine. Liha puhul madala toiteväärtustega osade eraldamine, marineerimine, hakkliha valmistamine jne... 2) Kirjelda kuumtöötlemismeetodeid Keetmine rohkes ja väheses vees. Praadimine on kuumtöötlemine ilma vee või vett sisaldava aine juuresolekuta. Praadimise erinevad võtted on ­ Praadimine väheses rasvas, Praadimine rohkes rasvas, Friipraadimine, Röstimine, Grillimine, Küpsetamine, Hautamine ja töötlemine mikrolaineahjus. 3) Nimeta erinevaid toidutalumatuse liike ja kirjelda toitumist nende korral. Laktoositalumatus - Laktoositalumatus on haigus, tänu millele ei suuda organism lahustada laktoosi ehk piimasuhkrut. Eelistama peaks hapupiimatooteid ja eriti probiootilisi toiduaineid, sest need eritavad vähesel määral laktaasi, seda hoitakse laktoositalumatust kontrolli all.

Toit → Kokk
182 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Koka eksami kordamisküsimused

Koka eksami kordamisküsimused 1. Külmtöötlemismeetodid: · Külmutatud toiduainete sulatamine. · Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine. Nt: köögivilja sorteerimine, pesemine, koorimine, Tapaloomade seedeelundite eraldamine, Lindude sulgede ja sisikonna eraldamine, Kalade soomuste ja sisikonna eraldamine jne. · Madala toiteväärtusega osade eraldamine. Nt: kontide, kõõluste eraldamine lihast, Kalade fileerimine jne. · Toiduainete ja pooltoodetele kuju andmine. Nt: toiduainete tükeldamine Toodete vormimine jne. · Võtted, mis kiirendavad järgnevat kuumtöötlemist ja muudavad maitset Nt: toiduainete leotamine, Marineerimine · Võtted, mis muudavad toiduainete kvaliteeti. Nt: vahustamine, Hakkliha valmistamine, Pooltoodete paneerimine jne. 2.Kuumtöötlemismeetodid: · Keetmine- toiduainete töötlemine keeva vee, vett sisaldava vedeliku või ...

Toit → Kokandus
79 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Turismimajandus alused

Siin olevat varjanud end isegi Rootsi kuningas Karl XII, ning pärimuste järgi on siin olnud ka Vanapagana elupaik.Vaida paljand ja koobas. Järjekord: 1.päev Abja Muusium, Abaja Mõis, Abjaku küla kivikalmed, Atika ohvrikivi. Aeg: Vabaaeg peale kohalejõudmist, tubade jaotamine, 1.30 minutit , Abja Muusium 1 tund, lõunasöök Abja Mõisa pargis sinna minna jalutades 30.minutit. Lõke on valmis lõunasöökiks 2 tundi. Toimub grillimine. Abjaku küla kivikalmed 1.tund , Atika ohvrikivi 1.tund bussisõit kokku 30.min. 1.tund vabaaeg lõõgastumiseks. Õhtusöök kell 19.30 Mulgi kõrtsis. 2.päevHendrikhansu ,,Põrgu"paljand, Lopa paljand, Vaida paljand ja koobas. Aeg: Hommikusöök kell orienteeruvalt kell 9.00. Asjade kokkupakkimine 30.minutit ja tutvustus. Transport aeg 30.min. Lopa paljand aeg 1.tund. Hendrikhansu ,,Põrgu"paljand bussisõit 30.min olemisaeg 1.tund tagasitulles Vaida paljand ja koobas, ajaks 1

Turism → Turism
15 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Kulinaaria

KUTSENÕUDED JA -EELDUSED KOKALE Koka põhioskuste ja -teadmise puhul eristatakse nelja suuremat gruppi: 1. Toiduvalmistamise oskused ja teadmised. Kokk peab tundma erinevaid toidutoorme eeltöötlemise-, valmistamise ja säilitamise viise. Oma töös tuleb tal kasutada külmtöötlemismeetodeid (sorteerimine, pesemine, koorimine, tükeldamine jne), kuumtöötlemismeetodeid (keetmine, blanseerimine, kupatamine, aurutamine, hautamine, friteerimine, praadimine, grillimine, üleküpsetamine, küpsetamine, röstimine, glaseerimine, suitsutamine jne) ja säilitusmeetodeid (soolamine, hapendamine, marineerimine, külmutamine, vakumeerimine, konserveerimine, kuivatamine). Professionaalne kokk peab olema kompetentne ka järgmistes valdkondades: · toidutoorme ja toidu sortiment, kvaliteet, keemiline koostis, toiteväärtus, maitseomadused, kasutamisvõimalused, säilitamistingimused ja realiseerimisajad, kaonormid toidutoorme töötlemisel

Toit → Kokandus
52 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Tervislik toitumine ja selle tähtsus referaat

Toidu valmistamisel tuleks eelistada päevalille-, oliiv-, rapsi- ja teisi taimeõlisid. Üle 60% toiduga saadud rasvadest on niinimetatud varjatud rasvad, mida silmaga ei ole võimalik näha. Varjatud rasvu on palju vorstis, juustus, munas, salatikastmetes, kondiitritoodetes. Paljude pakendatud toiduainete märgistuses on kirjas ka toiduaine keemiline koostis, millele tasuks enne ostmist tähelepanu pöörata. Ei ole sugugi ükskõik, kuidas toitu valmistada. Keetmine, aurutamine, grillimine ja hautamine on tervislikud toiduvalmistamise viisid, mille puhul rasva lisada ei ole vaja. Praadimisel seevastu imavad toiduained palju rasva. 9 Inimene vajab vitamiine ja mineraalaineid väikestes koguste, kuid vaatamata sellele on neil täita organismis tähtsad ülesanded. Vitamiinide ja mineraalainete defitsiidist tingitud haiguslikud nähud võivad ilmneda küllalt pika aja möödudes.

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
152 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Erialane sõnastik Kodumajandus 2.kursus

lauasuhkur. Toiduainetööstuses kasutatakse magustamiseks kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit. On inuliini ehitusüksus 27. garnituur - lisandid, mis annavad toidule karakteri ja sageli ka nime 28. gastronoomia - kokakunst 29. glükoos - viinamarjasuhkur (puuviljades ja marjades). Ta on paljude liitsüsivesikute (tärklis, tselluloos jt) ehitusüksus 30. gratineerimine - toidule värvi andmine ahjus tugevas kuumuses, soovitavalt ainult pealtpoolt 31. grillimine - ilma rasvaineta või väga vähese rasvainega küpsetamine grillpannil või grillahjus 32. guljash - ungari lihasupp või -hautis paprikaga 33. hautamine - toidu kuumutamine vedelikus, mida hoitakse veidi alla keemistemperatuuri 34. hiniin - kiinapuu koorest saadav alkaloid, mis kuulub tooniku koostisesse 35. hooldusaine - hooldab pinda, puhatab pinna ja jätab pinnale lühiajalise kaitsekihi 36. julienne - väga peenikeseks lõigatud köögiviljade vms. ribad. Kasutatakse ka

Toit → Toiduaineõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Koka eksamiküsimuste vastused

· Tükeldamine' · Pikkimine · Fileerimine · Püreestamine · Tootele vormi andmine · Paneerimine · Vahustamine · Leotamine 2. Kirjelda kuumtöötlemismeetodeid · Flambeerimine · Aurutamine · Barbeque · Keetmine · Hautamine · Pruunistamine · Röstimine · Praadimine · Küpsetamine · Gartineerimine ehk üleküpsetamine · Friteerimine ehk friipraadimine · Grillimine 3. Nimeta erinevaid toidutalumatuse liike ja kirjelda toitumist nende korral Gluteenik + mais, riis, tatar, hirss - nisu, oder, kaer, rukis Laktoosik +laktoosivabad tooted HYLA, taimsete rasvadega tooted - piimatooted Diabeetik + spetsiaalsed tooted, suhkru asendajad - suhkur, süsivesikud 4. Kirjelda liha hautamist, nimeta hautatud toite Liha eelnevalt pruunistatakse, seejärel hautatakse Kooreklops, guljass, stroganov 5. Kirjelda erinevaid kartuli lisandeid, vähemalt viis

Ametid → Ametijuhend
42 allalaadimist
thumbnail
16
pdf

Ruumide jaotus toitlustusettevõttes

• toorainete eeltöötlus (I valmistamine) o mõõtmine o puhastamine, koorimine, rookimine o lõikumine, tükeldamine, peenestamine, eraldamine o eelkuumtöötlemine o sorteerimine • valmistamine (II valmistamine) o mõõtmine o ühendamine, segamine, vahustamine, vormimine o küpsetamine o keetmine vees, aurus, kiirkeedukapis o röstimine, grillimine o küpsetamine pannil, ahjus o muu küpsetamine nt mikrolaineahjus • jahutamine • portsjoneerimine ning serveerimine o roa viimistlemine, koguse mõõtmine o portsjoneerimisnõudesse jagamine, transport väljastuspunkti o portsjoneerimine ja serveerimine • korrastustööd ning majapidamistööd o nõudepesu, toiduvalmistamisnõud ja -vahendid, sööginõud

Toit → Toitlustusettevõtete...
37 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

· Soolases,kibeda,hapu maitse vähendamiseks TOIDUVALMISTAMISE ALUSED · Mürkainete lahustamiseks · Toiduainete puhastamiseks Blaneerimine · Lõhiajaline töötlemine kuuma vee või veeauruga · Pehendamine · Värvi säilitamine PRAADIMINE · Ilma vee juuresolekuta · Toiduaine välispind kuivab,tekib pruun koorik · Rasvaga Vähese veesilsisaldusega rasvaineid,toiduõli · Rasvata Röstimine Grillimine Küpsetamine · Paneeritult,paneerimata · Väheses rasvas o Rasv kuum 160-180 kraadi o Pruunistada üheltpoolt 5-10 min. o Pruunista teisalt poolt o Keerata 1 kord o Vajadusel pane järelvalmima ahju või kaane alla pliidiservale o ­paneering võib praguneda Liha,kotletid,pannkoogid,köögivili,keedukartul jne · Rohekes rasvas o Praepannil(kastrulis) o Rasva1/3 praetava toiduaine kogusest

Toit → Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Terasnool OÜ äriplaan

4.1 Visioon ja põhieesmärgid lähiaastadeks Ettevõte näeb enda laienemist eripärase turismitalu suunas, kus peetakse aktiivseid firmaüritusi, kooliüritusi ning sünnipäevasid. Ettevõte soovib lõplikult jääda vibuspordi teemaliseks ning sellest ka uuritud vabaajatipi hinnakirju. Tipi on indiaanitelk, kus saab ööbida ka talvel. Ettevõte näeks end kahepäevase üritusena, kuhu kuuluvad: teooria, harjutamine harjutusplatsil, viburaja läbi tegemine, grillimine ja ööbimine tipides. Ettevõte soovib olla suurima külastajate arvuga vibuspordi pakkuja Lõuna-Eestis kolme aasta pärast. 4.2 Missioon Ettevõtte Terasnool OÜ missioon on pakkuda sisutihedat vabaaja veetmise võimalust parandades inimeste vahelist koostööd. 4.3 Eelised, tarbijad, hinnapoliitika Ettevõtte eeliseks on asukoht, see on Tartust 20 km kaugusel metsa sees, kus ei seata võõraid oma lendavate nooltega ohtu ja õhk on puhas.

Majandus → Majandus
95 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Külalistemaja äriidee

Kuressaare Ametikool KÜLALISTEMAJA Äriplaan Kuressaare 2013 KOKKUVÕTE Minu äriideeks on külalistemaja pidamine Kuressaares. Teadagi on siin palju majutusevõimalusi, kuid suvel ja suuremate ürituste ajal on aga enamus majutuskohti täis. Meil on teistega võrreldes taskukohasemad hinnad, millele vastab ka hea kvaliteet. Need kaks asja on klientidele väga olulised. Pakume majutust, soovi korral hommikusöögi ja sauna kasutamise võimalust. Meil on ka peoruum, mille kasutamiseks peab aga terve maja välja rentima, et see ei segaks meie teisi kliente. Peamisteks külastajateks on turistid ning ka kohalikud, kes soovivad sünnipäeva või mingit muud üritust tähistada. Meile mahuksid ka väiksemad reisigrupid ära. Külalistemajas töötan ainult mina. Olen omanik, tegelen reklaamimisega näiteks on meil enda kodulehekülg, paneme ka enda majutuse interneti muudele lehekülgedele, kus on näha erinevaid majutuse võimalusi. Avamise puh...

Majandus → Ettevõtte majandusõpetus
75 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun