Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Toitained, toit ja tervis (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Milliseid vitamiine on nendes toiduainetes ?
  • Mis on ensüümid ja kuidas need on seotud vitamiinidega?
  • Milliste toitainete lõhustamisel alljärgnevad ensüümid osalevad?
Vasakule Paremale
Toitained-toit ja tervis #1 Toitained-toit ja tervis #2 Toitained-toit ja tervis #3 Toitained-toit ja tervis #4 Toitained-toit ja tervis #5 Toitained-toit ja tervis #6 Toitained-toit ja tervis #7
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 7 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2016-11-19 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 8 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Brigita Maria Raave Õppematerjali autor
Äärmiselt kasulik kala sisaldab A, D, E, B5 ja B12 vitamiine, mõnedes liikides ka B1 ja B2 vitamiini.
A-vitamiini vajame nägemiskes, naha, kõhrede, luude, limaskestade normaalseks arenguks,
D-vitamiini vajame organsmis tervikuna eriti aga luudes kaltiumi-ja fosforiühendite ainevahetuseks,
E-vitamiini vajame kaitsesüsteemide tugevndamiseks, sugurakkude normaalseks arenguks, vananemisprotsessi pidurdamiseks,
B1- vitamiini vajame närvirakkude ainevahetuseks, ajutegevuse ja mälu häireteta toimimiseks,

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
48
doc

VITAMIINID

Kooli nimi nimi VITAMIINID Referaat Juhendaja: Koht ja aasta SISUKORD SISUKORD...................................................................................................................2 SISSEJUHATUS...........................................................................................................3 1 RASVLAHUSTUVAD VITAMIINID........................................................................4 1.1 Vitamiin A............................................................................................................4 1.2 Vitamiin D............................................................................................................5 1.3 Vitamiin E.............................................................................................................6 1.4 Vitamiin K............................................................................................................8 2 VESILAHUSTUVAD VITAMIINID.....

Keemia
thumbnail
126
ppt

Vitamiinid

lõhustumine.  nõgeslöövet  verejooksu  väheneb ka hemoglobiini süntees.  spermatogeneesi häireid, testiste renguhäireid, rasestumise häireid  põhjustab lihaste düstroofiat  soodustab maksa- ja neerukahjustusi ning enneaegset vananemist Q-vitamiin Q10-vitamiin pole rangelt võttes klassikaline vitamiin valdava enamiku organismide puhul, kuna toit on oluline ubikinoonide allikas siis normaalse füsioloogia korral sünteesitakse igapäevaselt vajalik kogus Q10 inimorganismis. Allikad Päevane vajadus • RDA (vitamiini soovitatav päevane kogus) on: * meestel 10-12 mg * naistel 10-20 mg * lastel 5-10 mg * imikutel 3-8 mg * rasedatel ja imetavatel emadel 15-25mg. • Allikad: – makrellid, sardiinid – muna – kanaliha, sealiha

Keemia
thumbnail
20
docx

Vitamiinid-mikrobioelemen did-enesekontrolli testid Biokeemia

vahad d. triglütseriid 4. Lipiidide imendumiseks on vajalik, et seedekanalis oleks piisavalt seedeensüüme 5. Lipiidide varu organismis on nii suur, et sellest jätkub baasenergia vajaduste rahuldamiseks 10-20 tunniks 6. Milles seisneb lipiidide tähtsus inimorganismi jaoks? a. tagavad pikaajalise energiavaru 7. Ööpäevasest energiavajadusest peaksid lipiidid katma 25-35% 8. Selleks, et tagada vajalike rasvhapete piisav saamine, peab toit sisaldama piisavalt ja õiges vahekorras nii taimseid kui loomseid lipiide 9. Kolesterool on organismile kahjulik ja toksiline 10. Küllastamata rasvhapped on toatemperatuuril vedelas olekus 11. Küllastatud rasvhapped on toatemperatuuril vedelas olekus 12. Lipiidid on endogeense vee potentsiaalsed allikad organismis Valgud: 1. Kus algab toiduvalgu seedimine inimorganismis? maos 2. Millest sõltub toiduvalgu bioväärtus (täisväärtuslik, väheväärtuslik)? a

Kategoriseerimata
thumbnail
21
pdf

Vitamiinide, mineraalide, fütotoitainete kokkuvõtte tabel

·kaitseks õhus esinevate saasteainete vastu, ·nägemiseks, aitab nt. kanapimeduse puhul, ·luudele ja hammastele, ·vereloomele, ·suguorganite arenguks, ·kolesterooli ainevahetuseks, muutes selle suguhormoonideks, ·maomahlade sekretsiooni ergutamiseks, mis on vajalik valkude täielikuks seedumiseks, ·sest ß-karoteenirikas toit (mitte toidulisanditest saadud ß- karoteen) vähendab riski haigestuda kopsuvähki. Vitamiin D ·sest see soodustab kaltsiumi 7,5­10µg, 5 µg D-vitamiini 2 g kalamaksaõlis, imendumist seedetraktist ja sisaldub näiteks: * 15 g suitsuangerjas, fosfori assimilatsiooni, mis on * 50­60 g küpsetatud lõhes,

Toiduained
thumbnail
4
docx

Vesilahustuvad vitamiinid

Vit. Vajalikkus Puudus Allikad Omastami Omastami st st takistab soodustab C Tõstab organismi Organismi marjad, puu- Vitamiinid Antibiooti vastupanuvõimet; vähene ja A, B6 ja kumid, Peletab kevadväsimust ja vastupanuvõime köögiviljad, E, seleen, stress, stressi; haigestumisele, nt tsink, kortisooni Vajalik ühendavate veritsevad mustsõstrad, mangaan d, kudede moodustamiseks igemed, haavade astelpaju, suitsetami nahas ja luudes (- säilitab aeglane kiivi, paprika, ne, veresoonte elstsust); paranemine, tsit

Bioloogia
thumbnail
8
pdf

Vitamiinid

Rasvlahustuvad: Vitamiinid Mõju Tulenevad probleemid Vitamiin A Biofunktsioon: A-vitamiini täielik A-vitamiinil ja selle vormidel on puudumine (ka bioaktiivsuse Retinoolitaoliselt mõjuvate ainete geneeriline steroidhormoonilaadne biotoime. minetanuna) toidus või nimetus, ka bioaktiivsete,biomikromolekulide A-vitamiinist (geneeriline nimetus) kestev defitsiit võib rühm ja asendamatu rasvlahustuv vitamiin. A- sõltuvad inimorganismis ka sigivus organismile kahjulik ning vitamiin on tähtis paljude organismide (reproduktsioonivõime): koguni ohtlik olla, sigimiseks, luu kasvuks ja nägemisteravuse spermatogenees, ovogenees, samuti põhjustades haiguslikke hoidmiseks, immuunsuseks, a

Bioloogia
thumbnail
5
docx

Biokeemia. Vitamiinid. Tööleht

Seminariks ettevalmistus 1. Vitamiinid. Täida tabel. Tä Nimetus Vajadus Biofunktsioonid, sh roll Millistes hi ööpäevas biokeemias toiduainetes s esineb. A retinool 700– nägemine, rakkude kasv ja maks ja 900 µg areng, limaskesta areng, maksatooted, viljasusvõime, antioksüdantne porgand, regulatsioon maguskartul, või, lehtkapsas, munad, brokoli D kaltsifirool 10 μgg kaltsiumi ja fosfori kala, munad, omandamine, hammaste ja maks ja D- luude areng, vere hü�

Biomeditsiin
thumbnail
3
doc

Keemia konspekt - Vitamiinid

· naha ja juuste tervise tagamiseks, · limaskestade kaitseks infektsioonide eest, · kaitseks õhus esinevate saasteainete vastu, · nägemiseks, aitab nt. kanapimeduse puhul, · luudele ja hammastele, · vereloomele, · suguorganite arenguks, · kolesterooli ainevahetuseks, muutes selle suguhormoonideks, · maomahlade sekretsiooni ergutamiseks, mis on vajalik valkude täielikuks seedumiseks, · sest ß-karoteenirikas toit (mitte toidulisanditest saadud ß-karoteen) vähendab riski haigestuda kopsuvähki. A-vitamiini saadakse: · kala- ja loomamaksast · võist · karotenoididest ­ oranzidest ja kollastest köögiviljdest (paprika, porgand, apelsin, papaia) D-vitamiin - kaltsiferoolid D-vitamiini on vaja: · sest see soodustab kaltsiumi imendumist seedetraktist ja fosfori assimilatsiooni, mis on vajalik luude ja hammaste moodustumiseks,

Keemia




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun