Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju (0)

3 HALB
Punktid
 
Säutsu twitteris
VÕRUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS
Turismi õppetool

Chaty Uibopuu
TT-11

Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju reguleerivad seadusandlikud aktid EV-s
Referaat õppeaines „Töökeskkond“

Juhendaja õpetaja Aivar Kalnapenkis

Väimela 2011
SISUKORD



SISSEJUHATUS 3
1. Töötingimuste elemendid 4
1.1 Füsioloogilised 4
1.2. Psühhosotsiaalsed 4
2. TÖÖÕNNETUSTE ENNETAMINE HOTELLI-, RESTORANI- JA TOITLUSTUSSEKTORIS 5
2.1 Libastumised , komistamised ja kukkumised 5
2.2 Lõikevahendid ja noad 5
2.3 Põletused 5
2.4 Raskuste käsitsemine ning luu- ja lihaskonna vaevused 5
2.5 Müra 6
2.6 Ohtlikud ained 6
2.6 Surugaasi kasutamine 7
2.7 Süsinikdioksiidi (CO2) käsitsemine – traagilised tagajärjed 7
2.9 Tuleoht 8
2.10 Psühhosotsiaalsed ohud 8
3. TEGURITE MÕJU REGULEERIVAD SEADUSANDLIKUD AKTID EESTI VABARIIGIS 9
3.3 Töötervishoiu seadusandlikud alused ja strateegia ( direktiivid ) 11
KOKKUVÕTE 16
KASUTATUD ALLIKAD 17

SISSEJUHATUS


Tööandjatel on õiguslik ja moraalne kohustus tagada ohutu ja tervislik töökoht. See on ka rahaliselt otstarbekas – väärtusliku töötaja kaotamine vigastuse tõttu on ärile halb ning samuti on asendustöötaja värbamine ja väljakoolitamine kulukas .
Enamikku tööõnnetusi on võimalik ennetada tõhusa koolitusega ühendatud hea juhtimise ja järelevalve abil. Tööõnnetuste ennetamine on lahutamatu osa eduka ettevõtte juhtimisest. Tööandjad saavad enamikku tööõnnetusi ja kutsehaigusi ennetada, tuvastades ja kõrvaldades töökoha ohud või vähemalt minimeerides nende mõju.
Antud referaadis kirjeldan enda erialaga seotud ohtudest ja selle tegurite mõju seadusandlikest aktidest Eesti Vabariigis kui ka Euroopas.

1. Töötingimuste elemendid

1.1 Füsioloogilised


  • Tööasend- seisva töö puhul on lülisammas kõver, seisev tööasend on liikuvaim asend, mille puhul on töötajal hea ülevaade tegevusväljast, kuid pidev seismine väsitab. Ohtudeks sellisel juhul on veenilaiendite teke jalgadel koos oma tüsistustega, lampjalgsuse teke, rühihäirete arenemine.
  • Hügeenilised tingimused- lähtuvad töökeskonnast – füüsikalised, keemilised, bioloogilised, tolm. Praktiliselt kõiki neid tegureid on võimalik mingil moel mõõta.
  • Esteetilised elemendid:
    • Värvid- mõjutavad inimest füsioloogiliselt, psüühiliselt ja esteetiliselt. Oluline on ruumi ja töökoha värvilahendus. Füüsilist koormust nõudev töö vajab sooje toone nende virgutava toime tõttu.
    • Helid- mõjuvad inimestele kesknärvisüsteemi kaudu. Nad kutsuvad esile positiivset emotsionaalset ärritus ja lülitavad tegevusse palju ajukeskusi. Muusika kasutamine võib anda tööks teatud rütmi ja vähendada pinget.
    • Lõhnad- nina harjub kiiresti ja mõne aja möödudes ei pruugita enam ebasoodsaid aroome tunda.Suhtelise õhuniiskuse korral lõhnataju suureneb.

1.2. Psühhosotsiaalsed


Need sõltuvad läbisaamisest teisete kolleegidega ja vajadusel ka klientidega. Oluline on, kas töötaja on enda meelest piisavalt tasustatud , kas ta tunneb oma tööd prestiižikana ja millised on tema isiklikud ambitsioonid.

2. TÖÖÕNNETUSTE ENNETAMINE HOTELLI-, RESTORANI- JA TOITLUSTUSSEKTORIS

2.1 Libastumised, komistamised ja kukkumised


Libastumised, komistamised ja kukkumised on kõige tavalisem tööõnnetuste põhjus hotelli-, restorani- ja toitlustussektoris, eriti köökides. Neid põhjustavad peamiselt vee, toidujäätmete või õli tõttu libedaks muutunud pinnad. Asjakohatute jalatsite kandmine suurendab ohtu veelgi. Riski suurendavad ka jooksmine või liiga kiiresti kõndimine, segavad tegurid ja trepikäsipuu mittekasutamine.
16-aastane tüdruk töötas kiirtoitlustuskohas ning küpsetas fritteris friikartuleid. Ta libises jäämasinast lekkinud veeloigus ning sirutas kukkumisel käe instinktiivselt välja. Kahjuks sattus ta käsi fritterisse, mis sisaldas 180 °C õli, ning ta sai raskeid põletushaavu vasakul käelabal ja käsivarrel. [Euroopa Tööohutuse ja Tervishoiu Agentuur : http://osha.europa.eu/et/sector/horeca/accident_prevention_html ]

2.2 Lõikevahendid ja noad


Lõikureid, hakkureid, miksereid ja nuge kasutatakse köökides väga palju. Enamik köökides juhtunud tööõnnetustest on lõikehaavad, mis saadakse kas nimetatud vahendite kasutamisel või puhastamisel. [Euroopa Tööohutuse ja Tervishoiu Agentuur: http://osha.europa.eu/et/sector/horeca/accident_prevention_html ]

2.3 Põletused


Kuum õli on eriti suur oht töötajatele, kes kasutavad frittereid. Töötajad võivad saada ränki põletushaavu, kui õlil või rasval ei lasta enne kasutamist piisavalt jahtuda või kui ei kasutata õigeid seadmeid. [Euroopa Tööohutuse ja Tervishoiu Agentuur: http://osha.europa.eu/et/sector/horeca/accident_prevention_html ]

2.4 Raskuste käsitsemine ning luu- ja lihaskonna vaevused


Paljud hotelli-, restorani- ja toitlustussektori tööd hõlmavad raskuste käsitsemist: täis pottide ja pannide ning nõudepesumasinarestide tõstmine, taldrikuvirnade tassimine, kummardumine fritterite kohale nende puhastamisel ja tolmuimeja kasutamine. Vigastused
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju #1 Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju #2 Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju #3 Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju #4 Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju #5 Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju #6 Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju #7 Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju #8 Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju #9 Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju #10 Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju #11 Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju #12 Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju #13 Erialaga seotud tervistkahjustavad tegurid ja tegurite mõju #14
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 14 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-11-07 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 46 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Chaty U Õppematerjali autor

Lisainfo

töökeskkond, hotelli-restorani- ja toitlustussektor
töökeskkond , hotell , restoran , toitlustussektor

Mõisted


Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

10
doc
Äri erialatöö tervistkahjustavad tegurid ja nende mõju inimorganismile
937
pdf
Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat
8
odt
Tööohutus
67
doc
Ühiskonna konspekt riigieksamiks
56
doc
ÜHISKONNAÕPETUSE RAUDVARA
1072
pdf
Logistika õpik
161
pdf
Juhtimise alused
49
docx
ÜHISKONNAÕPETUSE RAUDVARA-NÜÜDISÜHISKOND





Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun