Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"Lükopeen" - 47 õppematerjali

lükopeen ehk tomati pigment kuulub ise karotinoidide „perekonda“. Karotinoide leidub taimede lehtedes, juurikates ja viljades, põhjustades nende kollast ja oranži värvust.
thumbnail
2
rtf

Kastmed - kordamisküsimused

edasi ühtlase nirena , kuni segu muutub ühtlaselt paksuks. Liiga paksu majoneesi korral võib juurde segada ka mõne teelusikatäie kuuma vett. Liigitus : Lahja majonees , Väga lahja majonees , Munata majoneesiasendaja , Chantilly´ majonees , Roheline kaste , küüslaugumajonees , Sidrunimajonees , Ürdimajonees , Kapparimajonees , Kressimajonees , Köögikombainis valmistatud majonees , Tatar-kaste , Rohelise Jumalanna kaste 3. Ketsupi valmistamine 4. Lükopeen ja selle kasulikkus · Lükopeen aitab ära hoida LDL tekke (nn ,,halb kolesterool") · ennetab vähki haigestumist · Vähendab haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse · Organismis salvestatakse maksa ja teise elunditesse · Tomati kuumtöötlemine suurendab lükopeeni bioaktiivsust. · Lükopeeni omastamiseks vajatakse rasva · Annab tomatitele iseloomuliku punase värvuse

Toit → Toitumisõpetus
15 allalaadimist
thumbnail
9
pdf

1.3 Lipiidid ja 2.2 Karotenoidid

karotenoidid. Need absorbeerivad valgust klorofüllist mõnevõrra erinevatel lainepikkustel ja on seega täiendavateks kiirguse retseptoriteks. Karotenoidid klassifitseeritakse tetraterpe- noidideks (40 C-aatomit). Struktuurilt on polüeensed, mille ühes või mõlemas otsas on 6- liikmelised ionoontsüklid. Karotenoide jaotatakse: · karoteenid ­ O mittesisaldavad molekulid, koosnevad ainult C-st ja H-st, esindajateks on -, -, -, -, ­ jt isomeerid, samuti pikima ahelaga lükopeen · ksantofüllid ­ O sisaldavadmolekulid, esindajateks luteiin, zeaksantiin jt Karotenoidid täidavad kaitserolli ­ neelavad liigset valgusenergiat ja kaitsevad rakke fotokahjustuste ja vabade hapnikuradikaalide eest. Loomsetele organismidele on -, -, ­karoteen ning -krüptoksantiin vitamiin A eeldusühendiks. Vitamiin A tagab nägemise, luues selleks fotokeemiline aluse; toimib antioksüdandina; kaitseb UV-ja sinise kiirguse eest; osaleb rakkudevahelises suhtluses

Keemia → rekursiooni- ja...
55 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Lipiidide praktikum (lipiidide reaktsioonid ja karotenoidide määramine)

Karotenoidid absorbeerivad valgust florofüülist mõnevõrra erinevatel lainepikkustel ja on seega täiendavateks kiirguse retseptoriks. Karotenoidid on väga arvukas (> 600) ühendite rühm. Neid klassifitseeritakse kui tetraterpenoidid (sisaldavad 40 süsiniku aatomit). Struktuurilt on nad polüeensed ahelad, mille ühes või mõlemas otsas on reeglina 6-liikmelised ionoontsüklid. Kõige pikema ahelaga karotenoid on lükopeen ( tähtis vaheühend paljude teiste karotenoidide sünteesis. Karotenoidid täidavad ka kaitsvat rolli (neelavad liigset valgusenergiat ja kaitsvad rakke fotokahjustuste ja vabade hapnikuradikaalide eest. Loomsetel organismidel: ­ karoteen; ­ karoteen; ­ karoteen; - krüptoksantiin (vitamiin A eelühenditeks (= provitamiinideks)); Vitamiin A-aktiivsust omavad ka retinool, retineenhape ja retinooli estrid. Vitamiini A funktsioonid: I

Keemia → Biokeemia
23 allalaadimist
thumbnail
10
docx

biokeemia lipiidide reaktsioonid ja karotenoidide sisalduse määramine.

Taimerakkude kloro- ja kromoplastides sisalduvad fotosünteesi abipigmendina karotenoidid, mis absorbeerivad valgust klorofüllist mõnevõrra erinevatel lainepikkustel ja on seetõttu kiirguse täiendavaks retseptoriks. Karoteneoidid on arvukas ühendite rühm, mis keemilise ehituse poolest klassifitseeritakse kui tetrarepenoide. Nad sisaldavad 40 süsiniku aatomit, on polüeensete ahelatega, mille ühes või mõlemas otsas on 6-liikmelised ionoontsüklid. Kõige pikema ahelaga karotenoid on lükopeen, mis on tähtsaks vaheühendiks paljude teiste karotenoidide sünteesis. Karotenoidid jagunvad kahte põhigruppi: karoteenid jaksantofüllid. Karoteenid on hapnikku mittesisaldavad molekulid, mis koosnevad ainult süsinikust ja vesinikust. Ksantofüllid on hapnikku sisaldavad molekulid. Taimedes täidavad karotenoidid lisaks valguse absorbeerimisele ja klorofülli edastamisele ka kaitsvat rolli. Nad neelavad liigse valgusenergia ja kaitsevad rakke fotokahjustuste ning vabade

Keemia → Biokeemia
46 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Biokeemia praktikumi protokoll 1.3 ja 2.2 (juh. Terje Robal)

saavutamiseni. 3. Valmistasin 25ml mõõtsilinder ja varustasin see sobiva suurusega klasslehtriga paberfiltriga. 4. Tegin ekstraktsiooni heptaaniga (d = 0,72 g/cm3), määrasin kindlaks ekstrakti kogumaht: 22,5 ml Neeldumisspektri võtmine ja spektri analüüs Mõõtsin karotenoidide neeldumisspektri lainepikkuste vahemikus 350-650 nm kasutades võrdluslahusena puhast lahustit (heptaani). Töötasin klassküvettiga. 1. max1: A=0,1526 ABS; = 505 nm lükopeen (E% 1cm) = 3150 2. max2: A= 0,1932 ABS; = 473 nm lükopeen (E% 1cm) = 2250 3. max3: A= 0,1429 ABS; = 448,5 nm luteiin (E% 1cm) = 2480 Tegemist on karotenoidide seguga. Ekstraktis domineerib karoteeni isomeer lükopeen. Karotenoidi sisalduse arvutamine (kvantitatiivne analüüs) K = (A*V*d*103) / (E1%1cm *g) mg% A ­ absorptsiooni väärtus, mis vastab arvutuse aluseks valitud neeldumismaksimumile = 0,1932 ABS

Bioloogia → Geenitehnoloogia
25 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Karotenoidide sisalduse määramine, lipiidid

Keemiainstituut TTÜ Bioorgaanilise keemia õppetool Töö nr 2.2 ja 1.3 Töö pealkiri KAROTENOID IDE IDENTIFITSEE RIMINE JA SISALDUSE MÄÄRAMINE, LIPIIDIDE REAKTSIOONI D Üliõpilane Õpperühm ...

Keemia → Biokeemia
42 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Karotenoidide identifitseerimine ja määramine

kromoplastides ning ka mõningates fotosünteesivates organismides (vetikad, mõned seened ja bakterid). Karotenoidid absorbeerivad valgust klorofüllist erinevatel lainepikkustel, seega on nad täiendavateks kiirguse retseptoriteks. Karotenoide on üle 600 ja keemilise ehituse poolest klassifitseeritakse neid kui tetraterpenoide. Struktuurilt on karotenoidid polüeensed ahelad, milles ühes või mõlemas otsas on tavaliselt 6-liikmelised ionoontsüklid. Kõige pikema ahelaga karotenoid on lükopeen. Karotenoidid jagunevad karoteenideks ja ksantofüllideks. Karoteenid on hapnikku mittesisaldavad molekulid (nt karoteeni -, -, -, -, - jt isomeerid, lükopeen), ksantofüllid sisaldavad lisaks süsinikule ja vesinikule ka hapnikku (nt luteiin, zeaksantiin jt). Lisaks valguse absorbeerimisele ja klorofülli edastamisele, täidavad karotenoidid taimedes ka kaistvat rolli. Nad neelavad liigset valgusenergiat ja kaitsevad rakke fotokahjustuste ja vabade hapnikuradikaalide eest.

Bioloogia → Biotehnoloogia
12 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Arbuus

Optimaalne idanemistemperatuur on 21-35 kraadi. Parim temperatuur kogu kasvuaja vältel on 30 kraadi piires. Vajab palju valgust ja parasniisket keskkonda. Juhtivad riigid arbuusi kasvatamises · Hiina (74.8) · Türgi (3.9) · Iraan (3.6) · Brasiilia (2.2) · Egiptus (2.0) Huvitavad faktid · Arbuuskoosneb suures osas veest. Arbuusis on veesisaldus lausa 91,5 protsenti. · Arbuusimahl aitab vähendada lihasvalu. · Arbuussisaldab rohkem lükopeeni kui toored tomatid. Lükopeen on suurepärane antioksüdant, mis aitab kaitsta inimese immuunsüsteemi. Arvatakse, et lükopeenid aitavad ennetada ka südamehaigusi ja vähki. · Onolemas ka kollane arbuus. Väljast on mõlemad peaaegu identsed. Kasutatud allikad · http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/maitsev-ja-kasulik-arbuusi-te rvislikud-omadused · http://tarbija24.postimees.ee/2848357/viis-fakti-mida-sa-arbuusi-k ohta-ei-teadnud · https://en.wikipedia.org/wiki/Watermelon · https://et.wikipedia

Geograafia → Põllumajandus
2 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Biokeemia protokoll 2.2

organismides (vetikad, mõned seened ja bakterid). Karotenoidid absorbeerivad valgust klorofüllist erinevatel lainepikkustel, seega on nad täiendavateks kiirguse retseptoriteks. Karotenoide on üle 600 ja keemilise ehituse poolest klassifitseeritakse neid kui tetraterpenoide. Struktuurilt on karotenoidid polüeensed ahelad, milles ühes või mõlemas otsas on tavaliselt 6-liikmelised ionoontsüklid. Kõige pikema ahelaga karotenoid on lükopeen. Karotenoidid jagunevad Karoteenideks.( Karoteenid on hapnikku mittesisaldavad molekulid (nt karoteeni -, -, -, -, - jt isomeerid, lükopeen) Ksantofüllideks. (Ksantofüllid sisaldavad lisaks süsinikule ja vesinikule ka hapnikku (nt luteiin, zeaksantiin jt). Lisaks valguse absorbeerimisele ja klorofülli edastamisele, täidavad karotenoidid taimedes ka kaistvat rolli. Nad neelavad liigset valgusenergiat ja kaitsevad rakke

Keemia → Biokeemia
3 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kastmete valmistamise tehnoloogia

toodete nimekirja. Ta tõestas, et ilma säilitusaineteta ketsupi tootmine pole võimatu. 7. Ketsupi valmistamine Värsked tööstusesse transporditud tomatid pestakse veega ja purustatakse ühtlaseks massiks, misjärel saadud segu kurnatakse ja filtreeritakse. Sellele järgneb eelkuumutamine ja kontsentreerimine. Kontsentreeritud tomati massile lisatakse maitseained. Järgneb segu pastöriseerimine ja valmistoote villimine pudelitesse. 8. Lükopeen ja selle kasulikkus Lükopeen on ühend, mis annab tomatitele iseloomuliku punase värvuse. Tegu on antioksüdandiga, mida inimorganism ei sünteesi. Tomatid sisaldavad palju lükopeeni ja see suureneb nende töötlemisel. · Kasulikkus: o Aitab ära hoida LDL tekke (nn ,,halb kolesterool") o Vähendab haigestumisriski teatud liiki vähihaigustesse o Vähendab kuni kaks korda tõenäosust haigestuda südame-

Tehnoloogia → Tehnoloogia
12 allalaadimist
thumbnail
3
docx

2.2 Karotenoidide identifitseerimine ja määramine - Biokeemia labori protokoll

kromoplastides ning ka mõningates fotosünteesivates organismides (vetikad, mõned seened ja bakterid). Karotenoidid absorbeerivad valgust klorofüllist erinevatel lainepikkustel, seega on nad täiendavateks kiirguse retseptoriteks. Karotenoide on üle 600 ja keemilise ehituse poolest klassifitseeritakse neid kui tetraterpenoide. Struktuurilt on karotenoidid polüeensed ahelad, milles ühes või mõlemas otsas on tavaliselt 6-liikmelised ionoontsüklid. Kõige pikema ahelaga karotenoid on lükopeen. Karotenoidid jagunevad karoteenideks ja ksantofüllideks. Karoteenid on hapnikku mittesisaldavad molekulid (nt karoteeni -, -, -, -, - jt isomeerid, lükopeen), ksantofüllid sisaldavad lisaks süsinikule ja vesinikule ka hapnikku (nt luteiin, zeaksantiin jt). Lisaks valguse absorbeerimisele ja klorofülli edastamisele, täidavad karotenoidid taimedes ka kaistvat rolli. Nad neelavad liigset valgusenergiat ja kaitsevad rakke fotokahjustuste ja vabade hapnikuradikaalide eest.

Keemia → Biokeemia
132 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Biokeemia praktikum 2.2: Karotenoidide identifitseerimine ja sisalduse määramine 1.3 Lipiidide reaktsioonid

Karotenoidid on loomsetes organismides vitamiin A eelühendiks. Enamus toiduga seedekulglasse sattunud karotenoididest allub soole mikrofloora poolt produtseeritava ensüümi karoteeni oksügenaasi toimele ja neist moodustub vitamiin A. Karotenoidide kaks põhigruppi on:  Karoteenid –hapnikku mittesisaldavad molekulid, koosnevad ainult süsinikust ja vesinikust, esindajateks on karoteeni isomeerid, samuti lükopeen  Ksantofüllid – hapnikku sisaldavad molekulid, esindajateks luteiin, zeaksantiin Karoteeni α-, β- ja γ-isomeeridest omab suurimat tähtsust β-karoteen (punakasoranž), mille molekul loomorganismis poolestub, andes 2 retinooli ehk vitamiin A1 molekuli. Kõik karotenoidid on värvilised. Mida rohkem karotenoid neelab valgust spektri nähtava osa lühematel lainepikkustel ja peegeldab pikematel lainepikkustel, seda intensiivsem on tema punane värvus

Keemia → Bioorgaaniline keemia
42 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Karotenoidid

Karotenoidid on abipigmendid fotosünteesivates organismides, kuna absorbeerivad valgust klorofüllist erinevatel lainepikkustel, mistõttu on täiendavateks kiirguse retseptoriteks. Karotenoidid on 600+ ühendist koosnev rühm. Keemilise ehituse poolest klassifitseeritakse kui tetraterpenoide (sisaldavad 40 süsiniku aatomit). Kujutavad endast polüeenseid aheldaid, mille ühes või mõlemas otsas on reeglina 6-liikmelised ionoontsüklid. Pikima ahelaga on lükopeen, mis on tähtsaks vaheühendiks paljude karotenidide sünteesis. Kaheks karotenoidide põhigrupiks on karoteenid (Sisaldavad vaid C ja H, hapnikku mitte. Nt karoteeni -, -, -, -, - isomeerid, samuti lükopeen) ja ksantofüllid (sisaldavad hapnikku, nt luteiin, zeaksantiin jt). Karotenoidid täidavad lisaks valguse absorbeerimisele ja klorofüllile edastamisele ka kaitsvat rolli, mis kujutab endast liigse valgusenergia neelamist ning rakkude fotokahjustuste ja

Keemia → Biokeemia
8 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Küllastunud ühend , Küllastumata ühend ja ained

· Küllastunud ühend- ühend, kus kõik süsiniku aatomid on ruumilised, üksiksidemetega (sp3 olekus) - alkaanid! · Küllastumata ühend- ühend, mis sisaldab tasapinnalisi, sp1,sp2 olekus süsiniku aatomeid - alkeenid ja alküünid!; iseloomulikud liitumisreaktsioonid; küllastumatust saab tõestada kahe reaktsiooni abil, kas broomivee või kaaliumbermanganaadi lahusega-nende värvused kaovad, kui uuritavas ühendis on tegemist kordse sidemega; küllastumata ühendid on keemiliselt aktiivsemad, kui küllastunud; nad on reaktsiooni võimelisemad kui alkaanid, sest p-side ulatub tasapinnast välja; annavad kergesti liitumisreaktsioonidele · Alkeen- CnH2n; süsivesinik, mille molekulis esineb süsiniku aatomite vahel kaksikside; vähemalt 2 süsiniku aatomit on sp2 olekus. (nimetuses kasutan lõppu -een) Terpeen-lahtise süsinikuahelaga looduslik alkeen (kolm terpeeni koos taimega: karoteen-porgandis, lükopeen-tomatis,limoneen-sidrunikoores) · ...

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
6
pdf

Karotenoidid ja lipiidid

settida ning selle kohal olev ekstrakt kanti teelusikaga filtrile. Seda korrati, kuni sademe kohale tekkiv ekstrakt muutus värvusetuks. Ekstrakti uuriti spektrofotomeetril, võttes lainepikkuste vahemikuks 350-650 nm. Tulemused Neeldumismaksimumid: 1. 364 nm ; D=0,271 A 2. 443,5 nm ; D=0,582 A 3. 468 nm ; D=0,749 A 4. 499 nm ; D=0,603 A Kirjanduse alusel domineerib karotenoididest lükopeen (505, 472, 446) Karotenoidi sisaldus (K, mg%) uuritavas proovis arvutatakse vastavalt valemile: A ­ absorptsiooni väärtus, mis vastab arvutuse aluseks valitud neeldumismaksimumile max 2 E1cm 1% - 1% lükopeeni lahuse ekstinktsioonikoefitsient lainepikkusel 472 nm V ­ ekstrakti kogumaht, ml d ­ kasutatud ekstrahendi tihedus, g/cm3 g ­ uurimiseks võetud taimse materjali mass, g 103 ­ tegur milligrammidele üleminekuks

Keemia → Biokeemia
84 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Lipiidide reaktsioonid. Karotenoidide identifitseerimine ja sisalduse määramine.

- Vitamiin A-aktiivsust omavad ka retinool, retineenhape ja retinooli estrid Vitamiin A(retinaali vormis) funktsioonid: - Esmane funktsioon: nägemisprotsessi tagamine, luues fotokeemilise aluse - Toimib antioksüdandina: tõkestab loomorganismides lipiidide oksüdatsiooni - Kaitseb silmi kahjuliku sinise ja UV-kiirguse eest - Retiinhape (tekib retinooli metabolismi käigus) toimib transkriptsiooniregulaatorina: mõjutab kasvu ja rakkude diferentseerumist - Lükopeen ja -karoteen mängib rolli rakkudevahelises suhtluses: stimuleerib valk konnektsiini ekspressiooni - moodustab rakumembraanide aukliideseid: selle toimub mdalmolekulaarsete ühendite ja ioonide rakkudevaheline liikumine. Tähtsad rakkude diferentseerumise ja kudede homöostaasi tagamiseks - retinoidide ületarbimine võib põhjustada täiskasvanutel toksilisuse nähte, rasedatel loote arenguhäire

Keemia → Keemia
20 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Karotenoidid ja lipiidid (2.2 ja 1.3)

sisalduvad fotosünteesi abipigmentidena karotenoidid. Need absorbeerivad valgust klorofüllist erinevatel lainepikkustel ja on seega täiendavateks kiirguse retseptoriteks. Karotenoidid on arvukas ühendite rühm, millised keemiliste ehituse poolest klassifitseeritakse kui tetraterpenoide. Struktuurilt on nad polüeensed ahelad, mille ühes või mõlemas otsas on ionoontsüklid. Pikima ahelaga karotenoid on lükopeen, mis on tähtsaks vaheühendiks paljude teiste karotenoidide sünteesis. Karotenoidide kaks põhigruppi on karoteenid (hapnikku mittesisaldavad, koosnevad ainult süsinikust ja hapnikust, nt lükopeen) ja ksantofüllid (hapnikku sisaldavad, nt luteiin, zeaksantiin). Lisaks valguse absorbeerimisele on karotenoididel taimedes ka kaitsev roll, neelates liigset valgusenergiat ning kaitstes rakke fotokahjustuste ja vabade hapnikuradikaalide eest.

Keemia → Biokeemia
15 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Karotenoidide identifitseerimine ja sisalduse määramine

vastavad optilise tiheduse väärtused. Kolm neeldumismaksimumi: 1. =502,0 nm 0,340 A 2. =471,0 nm 0,418 A E1%= 3450 3. =445,5 nm 0,306 A Võrrelda uuritava lahuse neeldumisspektril esinevate neeldumismaksimumide asukoti teatmeteostes leiduvate andmetega ning anda hinnang, milline karoteeni isomeer domineerib ning arvutada selle sisaldus uuritavas materjalis. *Tomatis domineerib lükopeen, mille neeldumismaksimumid on 506 nm, 474 nm ja 446 nm. Karotenoidi sisalduse arvutamine Arvutustes võetakse aluseks selline absorbtsiooni väärtus, mis vastab neeldumisspektri kõige kõrgemale tipule. Karotenoidi sisalduse leidmiseks kasutatakse järgmist valemit: Järeldus: Antud tomati proovis oli lükopeeni sisaldus 1,89 mg%. Internetist leidsin, et tomati lükopeenisisaldus võib olla üsnagi varieeruv, tavaline on

Keemia → Biokeemia
2 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Karotenoidide identifitseerimine ja sisalduse määramine

03. 2013 Töö esitatud: 15. 05. 2013 2.2. KAROTENOIDIDE IDENTIFITSEERIMINE JA SISALDUSE MÄÄRAMINE Karotenoidid on arvukas (> 600) ühendite rühm, milliseid klassifitseeritakse kui tetraterpenoide, kuna neil 40 süsiniku aatomit. Struktuurilt on nad polüeensed ahelad, mille ühes või mõlemas otsas on reeglina 6- liikmelised ionoontsüklid. Kõige pikema ahelaga karotenoid on lükopeen, milline on ka tähtsaks vaheühendiks paljude teiste karotenoidide sünteesis.Karotenoidide kaks põhigruppi on · karoteenid ­ hapnikku mittesisaldavad molekulid, koosnevad ainult süsinikust ja vesinikust; esindajateks on karoteeni -, -, -, -, - jt isomeerid, samuti lükopeen, · ksantofüllid ­ hapnikku sisaldavad molekulid; esindajateks luteiin, zeaksantiin jt. Karotenoidid on abipigmentidena fotosünteesis, kuna nad adsorbeerivad valgust parem, kui klorofüll, kuna

Keemia → Biokeemia
19 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Karotenoidide identifitseerimine ja sisalduse määramine

fotosünteesi abipigmentidena karotenoidid. Viimased absorbeerivad valgust klorofüllist mõnevõrra erinevatel lainepikkustel ja on seega täiendavateks kiirguse retseptoriteks. Karotenoidid on väga arvukas (> 600) ühendite rühm, milliseid keemilise ehituse poolest klassifitseeritakse kui tetraterpenoide (sisaldavad 40 süsiniku aatomit). Struktuurilt on nad polüeensed ahelad, mille ühes või mõlemas otsas on reeglina 6-liikmelised ionoontsüklid.Kõige pikema ahelaga karotenoid on lükopeen, milline on ka tähtsaks vaheühendiks paljude teiste karotenoidide sünteesis. Karotenoidide on kaks põhigruppi : · karoteenid ­ hapnikku mittesisaldavad molekulid, koosnevad ainult süsinikust ja vesinikust; esindajateks on karoteeni -, -, -, -, - jt isomeerid, samuti lükopeen, · ksantofüllid ­ hapnikku sisaldavad molekulid; esindajateks luteiin, zeaksantiin jt. Karotenoidide ülesanned: · Valguse absorbeerimine ja klorofüllide edastamine.

Keemia → Biokeemia
58 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Miks on kasulikud puuviljad?

MILLE POOLEST ON KASULIKUD PUUVILJAD SISUKORD : Üldiselt puuviljade kasulikkusest Must sõstrast Kirsist Astelpajust Banaanist PUUVILJADE KASULIKKUS : Puuviljad ja marjad sisaldavad palju vitamiine ja mineraalaineid lisaks sisaldavad palju vett ja kiudaineid Rasva sisaldavad nad vähe Pea kõik puuviljad on kasulikud ­ neis on glükoosi ja fruktoosi MIKS NAUTIDA PÄEVAS VÄHEMALT 2 PORTSU PUU JA KÖÖGIVILJU ? Nad on täis vitamiine ja mineraale ning fütoühendeid Nad aitavad teil hoida tervislikku kehakaalu Nad on suurepäraseks kiudainete allikaks Nad aitavad vähendada südamehaiguste, rabanduse ja teatud vähiliikide riski Nad maitsevad imehästi ning valik on nii suur NÕUANDED : Puu ja juurviljad söö võimalusel alati koorega, kuna paljud toitained paiknevad just koore all Eelista värskeid puu ja juurvilju mahladele, kuna mahlade tootmisel kaob palju kiudaineid, vitamiine, mineraalaineid ni...

Keemia → Keemia
26 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Taimsed toiduvärvid

margariinides, võides, kondiitritoodetes, jookides, maiustustes. Kõrvalmõjud praktiliselt puuduvad, kui suurtes kogustes võib muuta naha kollakaks. E160b biksiin on kollakasoranz toiduvärv, mida kasutatakse maiustustes, toiduravades, kastmetes. Võib tekitada ülitundlikkust ja nõgeslöövet. E160c paprikaekstrakt on kollakasoranz toiduvärv, mida kasutatakse kastmetes, saiakestes, sinepis. Kõrvalmõjusid pole teada. E160d lükopeen on kollakaesoranz toiduvärv, mida kasutatakse majoneesides, kastmetes, tomatipastades. Kõrvalmõjusid pole teada. E160e beeta-apo-8-karotenaal on oranzikaspunane toiduvärv, mida kasutatakse jäätistes, margariinides, juustukoortes, kalakonservides, maiustustes. Kõrvalmõjusid pole teada. E160f beeta-apo-8-karoteenhappe etüülester on kollakasoranz toiduvärv, mida kasutatakse margariinides, piimatoodetes, jäätistes. Kõrvalmõjusid pole teada.

Keemia → Keemia
31 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Biokeemia lipiidid ja karotenoidid

Taimerasvas ei sisaldunud kolesterooli, küll aga mingil määral searasvalahuses. KAROTENOIDIDE IDENTIFITSEERIMINE JA SISALDUSE MÄÄRAMINE Teooria Karotenoidid on taimerakkude kloroplastides ja kromoplastides ning ka mõningates teistes organismides sisalduvad fotosünteesi abipigmendid. Nad absorbeerivad valgust klorofüllist pisut erineval lainepikkusel ja on niimoodi täiendavateks kiirguse retseptoriteks. Kõige pikema ahelaga karotenoid on lükopeen. Karotenoidide kaks põhigruppi on: ·karoteenid ­ hapnikku mittesisaldavad molekulid, koosnevad ainult süsinikust ja vesinikust; Nt: karoteeni -, -, -, -, - jt isomeerid, samuti lükopeen, ·ksantofüllid ­ hapnikku sisaldavad molekulid; Nt: luteiin, zeaksantiin jt. Karotenoidid ka kaitsevad taimi liigse valguseenergia, taimerakke fotokahjustuse ja vabade hapnikuradikaalide eest. Loomsetes organismides leidub neli karotenoidi: -, - ja -karoteen ning -krüptoksantiin

Keemia → Biokeemia
62 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Lipiidide reaktsioonid ning karotenoidide identifitseerimine ja sisalduse määramine

kromoplastides, kuid ka mõnedes teistes fotosünteesivates organismides. Karotenoidid absorbeerivad valgust klorofüllist erinevatel lainepikkustel ja on seega täiendavateks kiirguse retseptoriteks. Karotenoidid on arvukas ühendite rühm, mida keemilise ehituse poolest klassifitseeritakse kui tetraterpenoide. Nad on polüeensed ahelad, mille ühes või mõlemas otsas on reeglina 6- liikmelised ionoontsüklid. Kõige pikema ahelaga karotenoid on lükopeen, mis on tähtis ka paljude teiste karotenoidide sünteesis. Karotenoidide kaks põhigruppi on karoteenid (hapnikku mittesisaldavad molekulid) ja ksantofüllid (hapnikku sisaldavad molekulid). Taimedes täidavad karotenoidid valguse absorbeerimise ja klorofüllile edastamise rolli, aga ka kaitsevad neelates liigset valguseenergiat ning kaitsevad nii rakke rotokahjustuste ja vabade hapnikuradikaalide eest. Loomsed organismid ei sünteesi ise karotenoide, seega tuleb neil neid omastada taimse

Keemia → Biokeemia
64 allalaadimist
thumbnail
21
pdf

Vitamiinide, mineraalide, fütotoitainete kokkuvõtte tabel

ORGAANILISED või KAROTENOIDID FÜTOSTEROOLID FLAVONOIDID KIUDAINED ALLÜÜLSULFIIDID -karoteen, lükopeen, sitosteroolid, antotsüanidiinid TOKOTRIENOOLID ja luteiin sigmasterool flavanoolid TOKOFEROOLID flavonoolid flavanoonid

Toit → Toiduained
31 allalaadimist
thumbnail
5
pdf

KAROTENOIDID JA LIPIIDIDE REAKTSIOONID

Järgnes karotenoidide ekstraktsioon petrooleetriga ja ekstrakti filtrimine. Lahustit lisati segule umbes 15 ml ja segati. Filtreeriti. Korrati ekstraktsiooni ka teist korda, siis saavutati pea-aegu värvitu ekstrakt. Nüüd uuriti ekstrakti spektromeetril. Spekter mõõdeti lainepikkustel 350-600 nm. TULEMUSED Neeldumisspekter ja selle analüüs Neeldumismaksimumid: 1) 500 nm; D=0,128 2) 469 nm; D=0,209 3) 447 nm; D=0,189 Kirjanduse alusel domineerib lahuses lükopeen (505; 472; 446). Karoteeni kvanitatiivne määramine Mõõdeti ühendatud ekstrakti optiline tihedus spektrofotomeetril lainepikkusel 469 nm. D ­ ekstrakti optiline tihedus - 1% lükopeeni lahuse ekstinktsioon (optiline tihedus) lainepikkusel 450 nm. V ­ ekstrakti kogumaht, ml 3 d ­ ekstrahendi tihedus, g/cm g ­ uuritava proovi mass, g 3 10 ­ tegur üleminekuks milligrammidele.

Keemia → Biokeemia
169 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Mille poolest on kasulikud puuviljad?

Tallinna Tehnikaülikool Toiduainete instituut REFERAAT Mille poolest on kasulikud puuviljad Tallinn 2009 1 Sisukord : Sisukord :..................................................................................................................................... 2 Sissejuhatus :.............................................................................................................................. 3 2 Sissejuhatus : Väga ammustel aegadel polnud olemas ei antibiootikume ega muid ravimpreparaate, mida me nüüd tonnide kaupa kasutame. Vana-aja tohtrid pöörasid erilist tähelepanu taimeravile ja toitumisele. Enamasti ravitseti haigusi dieedi ja ravimtaimede abil. Tänapäeval põhjustavad peaaegu poole kõigist surmajuhtumitest haigused, mis on otseselt seotud ebaõige toitumisega. Meie ...

Keemia → Keemia
24 allalaadimist
thumbnail
8
doc

5 köögivilja

Kahjuritest on levinuimad kasvuhoonekarilane ja öölased. Keskmiselt sisaldavad küpsed tomatid vett 94%, süsivesikuid 2,9%, valku 0,8%, rasva 0,4%, kiudaineid 0,8%, mineraalaineid 0,6%.Et tomat sisaldab ohtralt vett, annab ta vähe kaloreid: 100 g tomatit sisaldab vaid paarkümmend kcal. Peamiseks energaiaallikaks on tomatis suhkrud (glükoos ja fruktoos) ja orgaanilised happed (sidrunhape, õunhape).Viljadele annavad värvuse pigmendid lükopeen ja beetakaroteen; viljade kontsentreerimisel valmistatud toodetes kasulike pigmentide sisaldus suureneb. Tomatis on rohkelt ka vitamiine (B-rühma vitamiinid, C-, E- ja K-vitamiin) ja mikroelemente (vask, raud, jood, fluor ja tsink). Mineraalelementidest on tomatis palju kaaliumi ja vähe naatriumi.Tomati rohelised osad sisaldavad mitmeid mürgiseid alkaloide, millest tuntumad on solaniin ja tomatiin.

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
5
docx

TTÜ Biokeemia praktikum: Lipiidid, Karotenoidid

TÖÖ 1.3 LIPIIDIDE REAKTSIOONID TÖÖ 2.2 KAROTENOIDIDE IDENTIFITSEERIMINE JA SISALDUSE MÄÄRAMINE Juhendajad: Kaia Kukk Priit Eek 1.3 Lipiidide reaktsioonid Lipiidid on heterogeenne ühendite rühm, mille molekulide keemilist ehitust iseloomustab enamasti estersideme(te) esinemine. Reeglina ei lahustu lipiidid vees ja vesilahustes, vaid apolaarsetes orgaanilistes solventides, nagu triklorometaan (kloroform), tetraklorometaan, benseen, eeter jt. Lipiidide lahustumatus vees ja vesilahustes on tingitud hüdrofoobsete aatomirühmade ja pikkade süsivesikinradikaalide sisaldusest molekulis. Lipiidid on organismides rakumembraanide põhiliseks koostiskomponendiks, loomsetes organismides, aga ka mitmetes taimsetes kudedes peamiseks energeetiliseks varuaineks. Lisaks sellele o...

Keemia → Biokeemia
32 allalaadimist
thumbnail
7
docx

KAROTENOIDIDE IDENTIFITSEERIMINE JA SISALDUSE MÄÄRAMINE LIPIIDIDE REAKTSIOONID

Spektrofotomeetri ekraanile tuli neeldumisspekter, kursori nihutamisega leidsin ekstrakti neeldumismaksimumid ja maksimumidele vastavad optilise tiheduse täpsed väärtused. Tulemused: Ekstrakti kogumaht: 15 ml Heptaani tihedus 0,684g/cm3 Kolm neeldumismaksimumi: 1. =503,5 nm 0,3710 A E1%=3150 2. =473,0 nm 0,4749 A E1%=3450 3. =447,0 nm 0,3497 A E1%=2250 Tomatis ei ole karotenoidide segu, ainus karotenoid on lükopeen, mille neeldumismaksimumid on 506 nm, 473 nm ja 446 nm. Karotenoidi sisaldus uuritavas proovis: Järeldus: Saadud lükopeeni sisaldus 2,35 mg%. Kirjanduses leiduvate tulemusega, mis on 0,88mg-4,2mg lükopeeni 100g tomatis. http://en.wikipedia.org/wiki/Lycopene 1.3 LIPIIDIDE REAKTSIOONID Lipiidid on heterogeenne ühendite rühm, enamasti esineb neis estersidemeid. Lipiidid sisaldavad hüdrofoobseid aatomirühmi ja pikki süsivesinikradikaale ja seetõttu lipiidid ei

Keemia → Biokeemia
128 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Lipiidide reaktsioonid, karotenoidide identifitseerimine

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL KEEMIAINSTITUUT Bioorgaanilise keemia õppetool YKL0060 Biokeemia praktikum Laboratoorne töö 1. Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega 1.3 Lipiidide reaktsioonid 2.5 Karotenoidide identifitseerimine ja sisalduse määramine Üliõpilane Matrikli nr Õpperühm Juhendaja: Tallinn 2011 1. AINETE TUVASTAMINE KVALITATIIVSETE REAKTSIOONIDEGA Kvalitatiivsed reaktsioonid võimaldavad kindlaks teha mingi keemilise elemendi, funktsionaalse rühma, ühendi või teatud omadustega ainete grupi olemasolu või puudumist uuritavas keskkonnas. Enamasti hinnangut antakse värvuse tekke, sademe moodustumise, gaasi eraldumise või muu silmaga nähtava muutuse alusel. Kvalitatiivsed reaktsioonid ei nõua aine täpset doseerimist,...

Keemia → Biokeemia
97 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Vitamiinid, mineraalained & fütotoitained

Alumiinium, kaadmium, elvahõbe, plii · mikroelemendid · ohtlikud · Al reageerib väga kergesti teiste ainetega, kasutatakse paljude nõude valmistamiseks · kahjulikud närvisüsteemile · luudes asendab kaadmium kaltsiumi · Hg mürgitus võib tekkida aurude sissehingamisel ja toidust omastades (kalade kaudu) Fütokemikaalid · leidumine: raviomaduste poolest tuntud taimedes · tähtsus: vähivastane ja antiosküdatiivne toime · karotenoidid: -karoteen, lükopeen, luteiin · limonoide leidub tsitruseliste koores ja söödavas valges osas, küüslaugus, õlides · isofalvoone leidub sojaubades ja ­toodetes, kaunviljades; liigtarbimine: sigimatus, arenguprobleemid · resveratroole leidub viinamarjades, punases veinis, maapähklites; aitab ära hoida veresoonte lupjumist, vältida trombide teket, hea ja halva kolesterooli tase · tioole leidub küüslaugus, sibulas, laugulistes; võib parandada ebasoovitavate ainete

Toit → Toitumisõpetus
104 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Tomat

Eestis tunti tomatit veel 20. sajandi alguseski vähe. Keskmiselt sisaldavad küpsed tomatid vett 94%, süsivesikuid 2,9%, valku 0,8%, rasva 0,4%, kiudaineid 0,8%, mineraalaineid 0,6%. Et tomat sisaldab ohtralt vett, annab ta vähe kaloreid: 100 g tomatit sisaldab vaid paarkümmend kcal. Peamiseks energaiaallikaks on tomatis suhkrud (glükoos ja fruktoos) ja orgaanilised happed (sidrunhape, õunhape). Viljadele annavad värvuse pigmendid lükopeen ja beetakaroteen; viljade kontsentreerimisel valmistatud toodetes kasulike pigmentide sisaldus suureneb. Tomatis on rohkelt ka vitamiine (B­rühma vitamiinid, C­, E­ ja K­vitamiinid) ja mikroelemente (vask, raud, jood, fluor ja tsink). Mineraalelementidest on tomatis palju kaaliumi ja vähe naatriumi. Tomati rohelised osad sisaldavad mitmeid mürgiseid alkaloide, millest tuntumad on solaniin ja tomatiin. Kahjurid ja haigused Kahjuritest on levinuimad kasvuhoonekarilane ja öölased.

Põllumajandus → Aiandus
65 allalaadimist
thumbnail
35
ppt

Toidu lisaained

· 1) karoteenide segud (75 130), · Titaandioksiid (77 891) E 171 · 2) beeta-karoteen (40 800) E 160a · Raudoksiidid ja -hüdroksiidid · (77491,77492,77499) E 172 Annaato, biksiin, norbiksiin (75 120) 4 E 160b · Alumiinium4; E 173 · Paprikaekstrakt, kapsantiin, kapsorubiin · Hõbe E 174 E 160c · Kuld E 175 · Lükopeen E 160d · Litoolrubiin BK4 E 180 Elderberry ­ leedripuu marjad Lingonberry ­ pohl Cranberry ­ jõhvikas Cloudberry ­ rabamurakas Crowberry (black crowberry Empetrum nigrum) ­ kukemari Bilberry - mustikas Toiduvärvid · Leedripuu marjade ekstrakt ­ toiduvärv · Sambucus spp (erinevad leedripuu liigid) Annatto Biksiin ­ annatto põhiline apokarotenoid

Toit → Sissejuhatus erialasse.toit ja...
67 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Biokeemia eksami kordamine

) Glütserofosfolipiidid Polaarsed lipiidid, kus glütserooli C-1 ja C-2 juurde on estersidemega seotud rasvhapped ja C-3 juurde fosfodiestersidemega polaarne alkohol. Näiteks koliin ja letsitiin. Sfingolipiidid Struktuuri aluseks on sfingosiin ehk C-18 aminoolalkohol. · tseramiidid · sfingomüeliinid · glükosfingolipiidid Terpenoidid Ühendite rühm, mille molekulid koosnevad korduvatest C 5 ühenditest, mida võib vaadelda, kui isopreeni jääke. Limoneen, mentool, lükopeen, fütool Jagunevad: · monoterpenoidid · seskviterpenoidid · diterpenoidid · triterpenoidid · tetraterpenoidid Karotenoidid Karotenoidid on väga arvukas (> 600) ühendite rühm, milliseid keemilise ehituse poolest klassifitseeritakse kui tetraterpenoide (sisaldavad 40 süsiniku aatomit). Struktuurilt on nad polüeensed ahelad, mille ühes või mõlemas otsas on reeglina 6-liikmelised ionoontsüklid. Kõige pikema ahelaga karotenoid on lükopeen,

Keemia → Biokeemia
501 allalaadimist
thumbnail
27
xlsx

E-ainete tabel

LISAAINE E-kood Kurkumiin (75 300)3 E 100 Riboflaviin, riboflaviin-5´-fosfaat E 101 Tartrasiin (19 140) E 102 Kinoliinkollane, Quinoline Yellow (47 005) E 104 Päikeseloojangukollane, Sunset Yellow FCF, oranzkollane S (15 985) E 110 Karmiin, karmiinhape, Cochineal (75 470) E 120 Asorubiin, karmoisiin (14 720) E 122 Amarant (16 185)4 E 123 Erkpunane 4R, Ponceau 4R, Cochineal Red A (16 255) E 124 Erütrosiin (45 430)4 E 127 Võlupunane AC, Allura Red AC(16 035) E 129 Patentsinine V, Patent Blue V (42 05...

Toit → Toiduainete õpetus
50 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Loengud VI-VIII

Tekkinud vesinikperoksiid laguneb katalaasi toimel Katalaas on vesinikperoksiidi kõrvaldaja GSHPx (glutatiooni peroksüdaas) on vesinikperoksiidi ja LOOH kõrvaldaja Vitamiiinid: C ­ radikaaliliste ahelprotsesside pidurdaja vesilahuses Vit E - " " rasvades Vit. A ­ ergastatud hapniku kõrvaldaja Beeta-karoteen ­ " ja LOO· kõrvaldaja Lükopeen ­ " Koensüüm Q ­ vabade radikaalide kõrvaldaja ( NB! Hingamisahelas) Muu: Glutatioon (GSH) Kusihape ­ Fe2+ siduja, O2· kõrvaldaja Tsitraat ­ raua ja vase-ioonide siduja Lazaroidid ­ sünt steroidid raua sidumiseks SOD jäljendajad - , O2· kõrvaldajad (Ensüümi ei saa ravimina kasutada, sest ta on rakumembraanile läbimatu, selle asemele on sünteesitud vaske sisaldavaid

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
64 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Lisaained toidus

Sisukord Sissejuhatus............................................................................................................... 3 Mis on lisaained?........................................................................................................ 4 Kas lisaained on ohutud? Toidu lisaained on ohtlikkuse seisukohast toidumürgistuste, tasakaalustamata toitumise, tööstuslike saasteainete , toiduainetest looduslikult esinevate mürgiste ainete ja pestitsiidide järel alles kuuendal kohal. See aga ei tähenda, et toidu lisaainetele ei pöörata piisavalt tähelepanu. Tootja peab tervishoiuorganitele teatama, et toidu lisaaine toimib efektiivselt. Lisaainet peab olema võimalik valmis toiduaines määrata ning ta ohutus peab olema tagatud. Lisaainete ohutust kontrollitakse loomkatsetega ja kui avastatakse mingi oht, on toiduainetesse lubatavad hulgad 100 korda väiksemad nendest , mis loomkatsetes ei tekita enam ohtu. Samal ajal võivad mõned ...

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
5 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Nukleiinhappete ja Lipiidide spikker

fütüüljääk need molekulid apolaarseteks. Retinool (vitamiin A). TETRATERPEENID (n = 8): Karotenoidid - taimedes sisalduvad värvilised (kollasest pruunini) ühendid, fotosünteesi abipigmendid; molekulis konjugeeritud kaksiksidemete süsteem. Esindajad: Karoteenid (-, -, - ... ) Oranzivärvilised kristalsed ained; sisalduvad kõigis taimedes, -karoteeni eriti palju porgandis; erinevad üksteisest molekuli "otstes" paiknevate struktuuride poolest. -karoteen-retinooli (vitamiin A) provitamiin Lükopeen - tumepunane kristalne aine, sisaldub tomatis, paprikas jm. Ksantofüllid - arvukas rühm taimseid pigmente; sisalduvad molekuli koostises ka hapnikku. POLÜTERPEENID (n = sajad ... tuhanded). Kautsuk - sisaldub troopilise kautsukipuu piimmahlas (lateksis); lineaarse ahela süsiniksüsinik kaksiksidemed cis- vormis. Gutta (guttaperts) - sisaldub troopilise taime Palaquium gutta lateksis; lineaarse ahela süsinik-süsinik kaksiksidemed trans-vormis. LIPIIDIDE TRANSPORT -

Keemia → Biokeemia
121 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toidu lisaained

Toidu lisaained Toiduainete valik kauplustes on viimastel aastatel suurenenud. Eestlane tunneb üha rohkem huvi selle vastu, mida ta sööb. Paljud pakendatud toiduained sisaldavad lisaaineid, mis peavad olema ka pakendil toodud kas rühma- ja lisaaine nimetusega või Euroopa Liidus kehtiva E- koodi abil. Mis on lisaained? Toiduainete lisaained on ained, mida lisatakse toiduainetesse tahtlikult toiduainete töötlemisel eesmärgiga pidurdada riknemist, parandada välimust, struktuuri, maitset, aroomi või mõnda muud omadust. Lisaained on mitmesuguse päritoluga. Esimeses rühma moodustavad ained, mis on eraldatud toiduainetest või muust elusast ainest. Siia kuuluvad agar-agar /E 406/ ja karragenaan /E 407/ merevetikatest, letsitiin /E 322/ sojaubadest, pektiin /E 440/ puuviljadest, naatriumkaseinaat piimast jne. Teise rühma moodustavad ained, mis esinevad küll toiduainetes, kuid on saadud sünteesi teel. Neid aineid nimetatakse ka loodusidentsete...

Keemia → Keemia
58 allalaadimist
thumbnail
34
doc

E ained - Toiduainete koostise analüüs

TOIDUAINETE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINED HANNES JAAGO, BIANKA KARLSON JA JANNE KAARNEEM XII ÕA SISUKORD 1) FIZZ RASBERRY LK 3 2) KEELETARREND Atria LK 4 3) TÄISSUITSU PÕDRAVORST Linnamäe Lihatööstus LK 5 4) PANDA SOKOLAADIKOMMIDE SEGU 250G LK 6 5) FELIX LIHAPALLISUPP LK 8 6) FELIX KARTULIPUDER LK 9 7) FELIX KANA-KARRI RIISIROOG LK 10 8) FUN LIGHT VAARIKA LK 11 9) KÜÜSLAUGU MARINAAD Santa Maria LK 13 10) LU PIMS LK 15 11) LISAAINETE LOETELU LK 17 12) E-AINED MEIE TOIDULAUAL LK 32 2 FIZZ RASBERRY Koostis: Valmistatud õunaveinist ning vaarika-tähtvilja ...

Bioloogia → 11.klassi bioloogia
77 allalaadimist
thumbnail
30
doc

Biokeemia praktikumi K.T vastused

Eluaadi fraktsioonides sisalduva aine kontsentratsiooni ja eluaadi mahu vahelist graafilist sõltuvust nimetatakse kromatogrammiks 2.2 KAROTENOIDIDE IDENTIFITSEERIMINE JA SISALDUSE MÄÄRAMINE 1. Millistesse gruppidesse võib karotenoidid jaotada ja mille poolest need grupid erinevad? Karoteenid - hapnikku mittesisaldavad molekulid, koosnevad süsinikust ja vesinikust; esindajateks on karoteeni -, -, -, -, - jt isomeerid, samuti lükopeen, Ksantofüllid ­ hapnikku sisaldavad molekulid; esindajateks luteiin, zeaksantiin jt. 2. Iseloomustage karotenoidide molekuli ehitust ja sellest tulenevaid omadusi. Karotenoidid keemilise ehituse poolest klassifitseeritakse kui tetraterpenoide (sisaldavad 40 süsiniku aatomit). Struktuurilt on nad polüeensed ahelad, mille ühes või mõlemas otsas on reeglina 6-liikmelised ionoontsüklid. 17

Keemia → Biokeemia
408 allalaadimist
thumbnail
23
pdf

ORGAANILINE KEEMIA 2. osa

ORGAANILINE KEEMIA II osa (Pildiallikas: http://crdp.ac-amiens.fr/edd/compression/bio/hevea.jpg ) 7.2 ALKEENID Alkeenideks nimetatakse küllastumata süsivesinikke, kus süsiniku aatomite vahel esineb üks kovalentne kaksikside. Alkeenide nimetuse tunnuseks on lõpuliide ­EEN, mis viitabki kaksiksideme olemasolule süsivesiniku molekulis. Alkeenide üldvalem on CnH2n ALKEENIDE HOMOLOOGILINE RIDA JA NIMETUSTE ANDMINE Küllastumata süsivesinike homoloogilised read algavad süsiniku aatomite arvust kaks, sest mitmikside saab tekkida ainult kahe süsiniku aatomi vahel. Teades alkeenide homoloogilise rea üldvalemit, saame kirjutada selle alusel kõikide vastavate alkeenide valemid. ALKEEN ALKEENI NIMETUS ...

Keemia → Keemia
74 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Biokeemia Eksami kordamine

Steroidid ­ toimivad hormoonidena, soodustavad toidulipiidide seedimist, on osa membraanist. Kõige levinum on kolesterool. Seskviterpenoidid ­ koosnevad kolmest isopreeni ühikust. Diterpenoidid ­ koosenvad neljast isopreeni ühikust. Triterpenoidid ­ koosnevad kuuest isopreeni ühikust. Skvaleen on steroidi põhistruktuuri eelühend. Lanosterool ­ eellaseks kolesteroolile ja teistele steroididele. Tetraterpenoid ­ kaheksa isopreeni; lükopeen on üks karotenoididest, leidub tomatis. X. MEMBRAANID JA MEMBRAANITRANSPORT. (Õpik lk 167-184) 1. Bioloogiliste membraanide funktsioonid, komponendid ja ehitus. Membraanide asümmeetrilisus kihi piires (lateraalne) ja kihtide vahel (transversaalne). Faasiüleminekud. Plasmamembraanid eraldavad raku sisemuse väliskeskkonnast. Seesmised membraanid eraldavad erinevaid raku piirkondi. Omadused: 1) Kihilised, kahe lipiidimolekuli paksused;

Keemia → Biokeemia
34 allalaadimist
thumbnail
97
pdf

Biokeemia praktikumi juhend

fotosünteesi abipigmentidena karotenoidid. Viimased absorbeerivad valgust klorofüllist mõnevõrra erinevatel lainepikkustel ja on seega täiendavateks kiirguse retseptoriteks. Karotenoidid on väga arvukas (> 600) ühendite rühm, milliseid keemilise ehituse poolest klassifitseeritakse kui tetraterpenoide (sisaldavad 40 süsiniku aatomit). Struktuurilt on nad polüeensed ahelad, mille ühes või mõlemas otsas on reeglina 6-liikmelised ionoon- tsüklid. Kõige pikema ahelaga karotenoid on lükopeen, milline on ka tähtsaks vaheühendiks paljude teiste karotenoidide sünteesis.Karotenoidide kaks põhigruppi on · karoteenid ­ hapnikku mittesisaldavad molekulid, koosnevad ainult süsinikust ja vesinikust; esindajateks on karoteeni -, -, -, -, - jt isomeerid, samuti lükopeen, · ksantofüllid ­ hapnikku sisaldavad molekulid; esindajateks luteiin, zeaksantiin jt. Taimedes täidavad kaotenoidid lisaks põhiülesandele ­ valguse absorbeerimisele ja

Keemia → Biokeemia
56 allalaadimist
thumbnail
29
pdf

Molekulaardiagnostika

(seejuures maitset mõjutamata). Oluline on, et nende ühendite sisaldus ei muutu tomati töötlemisel pastaks. Selliste tomatite turulejõudmine võtab aga veel aega. Mõni aasta tagasi teatati teist tüüpi antioksüdandi ­ lükopeeni ­ sisalduse tõstmisest transgeensetes tomatites. Selleks transformeeriti tomatisse pärmist eraldatud geen, mille tagajärjel tõusis tomati lükopeenisisaldus 2-3 korda. Lükopeen annab tomatile iseloomuliku värvuse ja samas on ta väga hea antioksüdant. (Näiteks meestel, kes söövad nädalas kümme tomatit või joovad vastavalt tomatimahla, on eesnäärme vähki haigestumise risk alanenud poole võrra.) Muide - on leitud, et antioksüdandid mõjuvad tomati koostises efektiivsemalt kui puhta toidulisandina. (Probleem omega-3-rasvhapetega, s.h. alfa-linoleenhape ­ regulaarsel puhtalt tarvitamisel võib viia insuldini, sest toimib südame- ja ajuveresoontele erinevalt)

Meditsiin → Molekulaardiagnostika
109 allalaadimist
thumbnail
40
doc

Kordamisküsimused keemiliste ohtude kohta

Tanniinid ­ tee, vein, taimed Etüülkarbamaat ­ vein, õlu, jogurt Kasvaja promootorid Forbool-estrid ­ravimteed Lynghyatoxin A ­ söödavatest vetikatest pärit saasteaine Hallitusseentest pärit toidu kantserogeenid, mükotoksiinid Aflatoksiin (Aspergillus) Sterigmatotsüstiin (Aspergillus, Penicillium) Patuliin ­ Õunte hallitus Luteosküriin (Luteoskyrin) ­ (Penicillium islandicum) antikantserogeenid cafestol ja kahweol kohvist lükopeen tomatist Polüaromaatsed süsivesinikud (PAH) - ca 10 000 keemilisest ühendist koosnev ainetegrupp, millest mõned võivad arvestatavates kogustes leiduda nii keskkonnas kui toidus. On rida erinevaid ühendeid, millel nii kantserogeenne, mutageenne kui teratogeenne toime. Nt bensbüreen (BaP) bensantratseen (BaA) krüseen (CHR) Polüaromaatsed süsivesinikud (PAH) · lipofiilsed ühendid, kuhjuvad rasvkoes; · stabiilsed ühendid, raske hüdrolüüsida;

Keemia → Biokeemia
31 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun