Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kiudaine" - 121 õppematerjali

kiudaine - koosneb üksikutest kiududest, millede silmatorkavaimaks omaduseks on nende suur pikkus võrreldes jämedusega, kas loodusliku päritolu või tööstuslikult toodetud.
thumbnail
6
doc

Toitumine

TÄRKLISERIKKAD TOIDUAINED · leib, sepik, sai Kiudained on taimse päritoluga polüsah- · kartul hariid ja ligniin, mida inimese seede- · tangained ensüümid ei ole võimelised hüdro- · makaronitooted lüüsima. Nad jagunevad vees lahus- · teraviljahelbed, müsli tuvateks ja mittelahustuvateks. Tuntuim vees lahustuv kiudaine on pektiin, mida on palju aedviljades. Vees lahustumatuid kiudaineid on palju täisteratoodetes. Tervislik toit peab sisaldama mõlemat tüüpi kiudaineid. HEAD KIUDAINETE ALLIKAD ON: · must rukkileib, täisterasai, sepik · tatra- ja kaerahelbepuder · täisterahommikueined, näiteks müsli · täisterajahust makaronitooted · aedvili · pähklid ja seemned Nõuandeid toitumisel. Kasutage toidurasvu tagasihoidlikult!...

Bioloogia
116 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Plastid

Omadused: · kapron on antifriktsioonne materjal, · väike soojusjuhtivus, · on hästi lõiketöödeldav, · saab liimida ja keevitada, · ei ole väävelhappekindel ja lahustub fenoolides ning trikloroetaanis. Detailide valmistatakse survevalu teel. Polüamiidkiudainest valmistatakse rehvikoorti, filtrimaterjali, kalavõrku, köit, tekstiile. Aromaatsete polüamiidkiudainete temperatuurikindlus on 350... 600ºC. Polüester - See on sünteetiline kiudaine , millel suur temperatuurikindlus. Sellest valmistatakse riiet, mis kulumis- ja valguskindel kuid vähevastupidav kuumale leelisele. Seda riiet nimetatakse lavsaaniks, dakroniks, elaaniks, terüleeniks. Polüesterniidist valmistatakse trikotaazitooteid. Tehnilise polüestri kiust valmistatakse nööri, veorihmu, konveierilinte, köisi, filtreid jne. Polüakrülaat - See sünteetiline polümeer on tahke läbipaistev termoplastne materjal, mis lahustub orgaanilistes lahustites. Sellest...

180 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kaalium

Kaalium aitab säilitada organismi normaalse vedeliku tasakaalu ning normaalse südamefunktsioneerimise ja vererõhu. Lillkapsas sisaldab ühendeid, mis võivad deaktiveerida kartsinogeene. C vitamiin võib aidata ära hoida haigestumist mitmesugustesse vähi vormidesse ja südamepärgarteritõppe. Kaalium aitab säilitada kehas normaalset vedelikutasakaalu ning reguleerida südametegevust ja vererõhku. Mais kiudaine aitab vältida kõhikinnisust ja võib vähendada ohtu haigestuda mitmesugust tüüpi vähihaigustesse. Kaalium aitab säilitada normaalset vererõhku ja südametegevust, mis vähendab südameataki ja insuldi ohtu. Kiivi Cvitamiin kaitseb teatud liiki vähkkasvajate ja südamehaiguste eest. Cvitamiin võib anda immuunsüsteemile laskemoona viirustega võitlemiseks. Kiudaine on abiks soolte tühjendamise regulaarsuse tagamisel ja võib kaitsta pära ja käärsoolevähi vastu...

Keemia
32 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Toitumisõpetus

Optimaalseks süsivesikutest saadud energiakoguseks peetakse 52......60% üldisest energiakulust. 1g süsivesikuid annab 4 kCal 1g rasva annab 9 kCal 1g valke annab 4 kCal Päevas peaks inimene saama 20....30g kiudainet . Kiudaine ületarbimine (üle 30....40g) on ebasoovitav, kuna tekib oht mineraalainete organismist väljaviimiseks. Süsivesikute roll organismis: · energia tootmine; · energeetilise varu loomine (glükogeen); · ehituslikud ülesanded (membraanid, rakuorganellid, hormoonid, koensüümid); · kaitsefunktsioon (mükopolüsahhariidid - limade koostises). Taimede kuivmassist moodustavad süsivesikud 75.....90%. Inimese organismist moodustavad süsivesikud 1,5%, sealhulgas maksas 0,1...

Kokandus
151 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Kapibaara ja ta käitume

Tavalisel perioodile koosneb nende kari 10-40'st isendist, kes üheskoos rahumeelselt toitu hangivad. Päevas söövad täiskasvanud isendid 2,7 ­ 3,6kg taimset materjali. [], [] Nad ei söö kunagi samades paikades mitu päeva järjest ning iga päev söövad suhteliselt erinevaid taimi. Osad alasid oma territooriumil ei puudu nad peale seal söömast käimist pikka aega. Võimaluse korral valivad kapibaarad võimalikult proteiini ja kiudaine rohkeid taimi. Kuival perioodil liiguvad nad rohkem ringi toidu saamiseks. Nad toituvad suvisel ja talvisel perioodil erinevatest taimetest, kuna suvised taimed on suurema osa oma toiteväärtusest kaotanud talveks. Kapibaarad asustavad alasid peamiselt, kus taimede proteiini sisaldus on keskmisest kõrgem. Kuid nad suudavad suhteliselt väikese faunaga aladel edukalt hakkama saada, sest neil on väga hea seedesüsteem, mis suudab omastada rohust palju paremini...

Psüholoogia
43 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Eksamiks õppimise konspekt

Tselluloos suurendab toidukördi mahtu ja kiirendab selle edasiliikumist peensooles ning soodustab lima eritumist jämesooles. Kiudainete soovitatav hulk oleks 15-35g ööpäevas. Lahustumatud kiudained seovad rohkesti vett ja tekitavad täiskõhu tunde. Nad ergutavad soolestiku motoorikat ning vähendavad mõningate vähkkasvajate esinemissagedust. Tähtis on toiduga piisava koguse kiudaine saamine. Kiudained peensooles ei seedu, küll aga laguneb ligi 5 % soolestiku lõpuosas mikrofloora toimel, avaldades mõju seedetrakti tööle ning toidu seedetraktis viibimise ajale. Kiudaineid leidub ainult taimsetes toiduainetes, põhiliselt teraviljasaadustes (täisteraviljatooted, kliid, leib, helbed), kaunviljades (herned, oad, läätsed), puu- ja juurviljades (porgandid, pirnid) ning marjades....

Biokeemia
329 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Keemia 11 kl. arvestused

Primaarsed amiinid moodustavad aluselises keskkonnas triklorometaaniga reageerides karbüülamiine (isonitrille). Amiinid oksüdeeruvad mitmesuguste oksüdeerijate toimel, kusjuures aga reaktsioonid kulgevad mitmetes suundades, mille tõttu oksüdatsioonireaktsioon ei leia praktilist rakendamist. Metüülamiini, dietüülamiini ja trimetüülamiini kasutatakse mitmete sünteeside puhul. Heksametüüleendiamiini kasutatakse sünteetilise kiudaine nailoni (aniidi) tootmisel. KASUTATUD KIRJANDUS: Orgaaniline keemia, Hugo Raudsepp, Tallinn, 1967 Keemia IX klass, H. Karik, H. Laanpere ja V. Past, Tallinn, 1992 Keemialeksikon, J. Wertheim, C. Oxlade ja dr. J. Waterhouse, Usborne Publishing Ltd, 1986 7...

Keemia
268 allalaadimist
thumbnail
18
rtf

Kama

Seda tingimust täidavad eriti hästi need rukkileivad, mille jahu koosseisu ei ole lisatud nisujahu vaid on valmistatud ainult rukkijahust. Rukkileivas on märkimisväärses koguses vitamiine ( B1, B2, E ja foolhape) ja mineraalaineid (tsink, raud, fosfor, magneesium, kaalium, seleen). B-grupi vitamiine vajab inimese närvisüsteem ning nahk. B-grupi vitamiinidest on enim kasu, kui neid kõiki tarbida koos. Oluline tähtsus rukkileiva koostises on kiudainetel . Kiudaine on kasulik seedimisele, ta imab vedelikke, annab pikaks ajaks täiskõhutunde, viib endaga kaasa kahjulikke aineid. Kiudained vähendavad vere kolesteroolisisaldust, hoiavad normis veresuhkru taseme ning mõjuvad soodsalt hammastele ja igemetele. Päevane kiudainete tarbimise soovitus on 20- 30 g , mille saab kätte, kui süüa 250 g rukkileiba või 200 g täisteraleiba. Seega on näha, et kõige kiudaineterikkamad on täisterajahust toidud. Paljud dietoloogid pooldavad...

Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
2
doc

E-ained ja neid sisaldavad toidud

Võib sisaldada maapähklit. Säilitada kuivas ja jahedas kohas. Toode on pakendatud gaasikeskkonda. Uncle Ben´s pruun riis keedukotikestes. (500g.) Toitumisalane teave 100g kohta: energia 1425kJ / 336kcal, valgud 0,8g, süsivesikud 71g, millest suhkrud 0,47g, rasvad 2,2g, millest küllastunud rasvhapped 0,44g, kiudaine 4,7g, naatrium 0,006g, vitamiin B1 0,25mg (17,8%*), fosfor 289mg (36%*), magneesium 102mg (34%*), *päevasest toitumissoovitusest. Säilitada kuivas ja jahedas. Mokate Gold sokolaadi cappuccino. (8*12,5g.) Koostis: glükoosisiirup, suhkur, taimerast, lahustuv kohv, piimapulber, stabilisaator E-340 (ii), naturaalsele identne aroomiaine. Säilitada kuivas ja jahedas kohas. Tutti Frutti puuviljamaitselised pastillid (15g.)...

Bioloogia
49 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Titaan - Referaat

Ti metall Titaan Aatomnumber: 22 Aatommass: 47,88 Klassifikatsioon: siirdemetallid, d-elemendid Aatomi ehitus: Elektronvalem: 1s2 2s2p6 3s2p6d2 4s2 Elektronskeem: +22|2)8)10)2) Elektronite arv: 22 Neutronite arv: 26 Prootonite arv: 22 Oksüdatsiooniast(m)e(d) ühendites: -I...IV Kristalli struktuur: heksagonaalne, ruumikeskne kuubline Füüsikalised omadused: Aatommass: 47,88 Sulamistemperatuur: 1668 °C Keemistemperatuur: 3287 °C Tihedus: 4,50 g/cm3 Värvus: hõbedane Agregaatolek toatemperatuuril: tahke Kõvadus Mohsi järgi: 6 Keemilised omadused: Elektronegatiivsus Paulingu järgi: 1,54 Oksiidi tüüp: nõrkhappeline Ühendid: Fluoriidid: TiF2, TiF3, TiF4 Kloriidid: TiCl2, TiCl3, TiCl4 Bromiidid: TiBr2, TiBr3, TiBr4 Jodiidid: TiI2, TiI3, TiI4 Hüdriidid: TiH2 Oksiidid: TiO, TiO2, Ti2O3, Ti3O5 Sulfiidid: TiS, TiS2, Ti2S3 Selenii...

Keemia
83 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Loengud I-II

4 korda rohkem kui lipiide. Miks? Kile! Ekser- ja endergoonilised reakts. Kile! ATP Kile! Ainevahetuse üldskeem NB! Ensüümid, seos vitamiinidega. Kile! NAD 5. Ainevahetuse regulatsiooni printsiibid. Jutt av. regulatsiooni 3 tasandist ja kiled. 3. Loeng 6. Põhitoitainete vajadused 6.1. Sahhariidide tähtsus toidus · Soovitused · Millised ained on sv. · Sv metabolism · Sv ajalugu toiduainena · Kiudaine · Magusained · 4. loeng 6.2. Lipiidide tähtsus toidus · Soovitused · millised ained on lipiidid · lipiidide metabolism · lipiidide ehituslikud funktsioonid. · Kolesterool, lipiidide liikumine kudedes ( LDL, HDL jne.) 5. Loeng 6.3. Valgud · Mis on valgud · Soovitused · Üksikute am.h. tähtsus · Valkude metabolism · Nälgimine...

Inimese toitumisõpetus
45 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Loeng III

Verre imenduvad monosahhariidid, peamiselt glükoos ja vere glükoositase tõuseb. Organism püüab vere glükoositaset konstantsena hoida nii et paigutab Glc kiiresti rakkudesse. Rakkudesse paigutust organiseerib pankrease hormoon insuliin, abistavad K+ ja Cr See, kui kiiresti vere glükoositase tõuseb, oleneb toiduainest. Olulised tegurid on : · tärklise seeduvus · suhe tärklis/valk · lipiidid + kiudaine + suhkur · toidu konsistents näiteks rukkileivast tõuseb vere Glc kiiremini kui pähklisokolaadist. Kohv hoiab jäätisest tekkivat Glc tõusu tagasi. Glükolüüs ja aeroobne oksüdatsioon Skeem, vitamiin B1 tähtsus 6.1.4. Vere glükoosisisalduse (veresuhkru taseme) regulatsioon. Insuliinist sõltumatud rakud on : · aju · erütrotsüüdid · peensoole limaskesta rakud · neerutorukesed · maks...

Inimese toitumisõpetus
49 allalaadimist
thumbnail
43
rtf

Diabeet

III. Alfaglükosidaasi inhibiitorid: o akarboos (Glycobay) Toime: süsivesikute lagundamise aeglustamine seedetraktis, millega väheneb söögijärgne veresuhkru taseme tõus. Kõrvaltoime: puhitus, kõhulahtisus Manustamine: 20 - 30 minutit enne sööki 1 - 3 korda päevas o guarkum (Guarem) Toime: on ühest india oasordist saadud kiudaine preparaat, mis seedetraktist ei imendu. Selle toime tõttu takistab süsivesikute ja rasvade imendumist, langetades suhkru ja kolesterooli taset veres. Kõrvaltoime: puhitus, kõhulahtisus Manustamine: sobib nendele inimestele, kellel lisaks diabeedile esinevad rasvaainevahetuse häired. Kõiki suu kaudu manustavaid veresuhkrutaset alandavaid ravimeid tuleb kasutada regulaarselt vastavalt arsti ettekirjutusele. Insuliinravi...

Toitumisõpetus
136 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Looduslikud ja tehismaterjalid

Looduslikud kiud on kas taimse v loomse päritoluga, tehiskiudained saadakse looduslike materjalide töötlemisel ning sünteeskiudained saadakse sünteetilistest kõrgmolekulaarsetest ühenditest. 2.a) puuvill ­ saadakse pikkadest tselluloosikiududest, mis katavad puuvillapõõsa seemneid.Leeliste suhtes on püsiv, happed aga lõhustavad seda. b) lina ­ saadakse rohttaime lina niineosast.Pikad linakiud koosnevad tselluloosist.Kõige tugevam looduslik kiudaine .Imeb rohkem niiskust kui puuvill. c) vill ­ lamba karvkatte pügamisel saadud kiudaine.Tundlik leelistele, mis muudavad ta rabedaks.Hapete suhtes on vastupidavam. 3.Kiudaine saamiseks tõmmatakse lahust või sulatatud massi läbi ketrusdüüsi. 4.Keemilised kiudained on tugevamad, kulumiskindlamad, vähem kortsuvad, elastsemad, vastupidavamad ja odavamad kui looduslikud kiudained.Nende puuduseks on väike kuumakindlus ja kergesti elektriseeritavus.Nad ei lase läbi õhku ega niiskust. 5...

Keemia
135 allalaadimist
thumbnail
1
doc

10 Fakti toitumise kohta

Lisandite, säilitusainete ja rafineeritud suhkru poolest rikas toit võib põhjustada kehva kontsentratsioonivõimet, hüperaktiivsust ja agressiivsust. Selle põhjuseks on kroomi puudus. Kroom, mis lisandite- ja suhkrurikkas toidus eemaldatakse rafineerimisel, on vajalik veresuhkru taseme kontrolli all hoidmiseks. #6. Arvatakse, et umbes üht kolmandikku vähkkasvajatest on võimalik tõkestada toimusharjumuste muutmisega. Toiduga, mis on kõrge kiudaine ja täisteralise kuivaine sisaldusega ning madala rasvasisaldusega, on võimalik peatata tervet rida vähkkasvajaid, muuhulgas näiteks käärsoole-, soole- ja rinnavähki. #7. Paljud viljakuseksperdid on arvamusel, et kõrge rasva, suhkru ja töödeldud toitude sisalduse ning madala viljakusele oluliste toitainete sisaldusega toit võib viia viljatuseni ja suurendada nurisünnituse riski. #8. Kõrge rasva-, suhkru- ja soolasisaldusega toidu pidev tarbimine viib kehakaalu tõusuni ja...

Bioloogia
64 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Seedimine, imendumine ja toitained

Kiudainerikka toidu iga suutäis sisaldab vähem energiat kui kontsentreeritud rasvane ja magus toit. Lisaks tarbitakse kiudainerikast toitu koguseliselt vähem. II Kõhukinnisuse ja -lahtisuse reguleerimine. Kõhukinnisust saab leevendada, kuna kiudained seovad ohtralt vett ja hoiavad seda sooles, muutes soolesisaldise veerikkaks. Kõhulahtisuse korral seovad punduvad kiudained protsessi põhjustava liigse vee. III Hemorroidide profülaktika. Kiudaine hoiab ära hemorroidide tekke, sest soolesisaldis on pehmem ja ei tekita alakõhus survet. Sellega välditakse päraku veenide pundumist. IV Pimesoolepõletiku riski vähendamine. Pehme soolesisaldis ei vigasta ussripikut ja seega ei saa bakterid tungida sooleseina ning põhjustada põletikku. V Käärsoole vähiriski vähendamine. Kiudaineterikas toit kiirendab toidukördi liikumist soolestikus, roojamine sageneb ja sellega väheneb toidus leiduvate kantserogeenide mõju...

Kokandus
37 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Marjad - referaat

Ja kuna valge sõstar loetakse ametlikult punasega ühte liiki kuuluvaks, peaks ta võima ka kõigil juhtudel punasevärvilist asendada. Punase sõstra marjad valmivad tavaliselt juuli teises pooles või augustis. Marjade ülevalmimisel väheneb kiudaine pektiini hulk, millel on organismi tervise kaitsel üsna oluline roll. Marju süüakse värskena ja kuivatatuna, neist tehakse mahla (millel võib lasta meega tõmbuda, et haput maitset pisut pehmendada), kompotte, kisselle, moose, morsse, aga ka veine ja nastoikasid. Tervistav toime on hoidistelgi. Marju võib hoida ka koos rootsudega sügavkülmas, et neid talvel värskena tarvitada, eriti palaviku puhul. Punase sõstra marjad sisaldavad mitmeid vitamiine, neist enam inimorganismile väga...

Bioloogia
67 allalaadimist
thumbnail
13
pdf

Toitumine vol.1

Mida nimetatakse põhiainevahetuseks? 2. Kuhu kulub põhiainevahetuse energia? 3. Millest oleneb põhiainevahetuse suurus? 4. Millal võib PAV olla normist kõrgem? 5. Millal võib PAV olla normist madalam? 6. Kuidas leitakse tarbitud hapniku hulk Kroghi meetodi korral? 7. Mida nimetatakse respiratoorseks kvotsiendiks ja miks seda ei saa määrata Kroghi meetodi puhul? 8. Mis tingimustel väljendatakse äraantud CO 2 ja tarbitud O 2 hulkasid? TOITUMISE ANALÜÜS Käesolev praktilise töö juhend koosneb kahest osast. Esimeses teoreetilist laadi osas on esitatud seisukohad ja soovitused, millega tuleks toitumisel arvestada. Teises osas on toodud praktikumis tehtava töö käik. PÕHILISED TOITUMISSOOVITUSED 1. Toiduga saadav energiahulk (toiduenergia) peab katma organismi ööpäevase energiakulu. 2. Toit peab olema tasakaalustatud, mis tähendab, et toiduga peab...

Bioloogia
41 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toitumisõpetus

Tähtsamate polüsahhariidide esinemine toiduainetes. 2. Makrotoitainete soovitav vahekord päevases toiduratsioonis. 3. Mis on laktoostalumatus, toitumissoovitused laktoostalumatuse korral. 4. Mida nimetatakse oksüdatiivseks stressiks, nimetada oksüdatiivseid stressoreid. 1. Polüsahhariidid jagunevad tärkliseks ja mittetärkliselisteks (kiudaine) polüsahhariidideks. Nad jagunevad vees lahustuvateks ja vees lahustumatuteks. Kuna nende funktsioonid organismis on erinevad, peaks toit sisaldama mõlemat tüüpi kiudaineid . Vees lahustuvaid kiudaineid on palju köögiviljades, puuviljades ja marjades. Neid leidub ka kaeras, rukkis ja odras. Lahustuvad kiudained pidurdavad glükoosi imendumist peensooles ja langetavad vere kolesterooli taset. Vees lahustumatuid kiudaineid on palju täister...

Õenduse alused
64 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toitainete referaat

Süsivesikud: Süsivesikud on meie organismi peamised energiaallikad. Mõnele organile, näiteks ajule, on süsivesik glükoos ainuke energiaallikas. Enamik süsivesikuid, välja arvatud piimasuhkur ­ laktoos, on pärit taimedest Süsivesikute hulka kuuluvad näiteks glükoos ehk viinamarjasuhkur ja fruktood ehk puuviljasuhkur, mida leidub palju puuviljades. Süsivesikute hulka kuuluvad ka kiudained . Head kiudaine allikad on rukkileib, nisusai. Kiudained seovad palju vett ja teevad seetõttu täiskõhutunde. Lisaks põhitoiduainetele ­ valkudele, süsivesikutele ja rasvadele ­ on organismile vajalikud veel mikrotoiduained. Mikrotoiduainete hulka kuuluvad vitamiinid ja mineraalained. Vitamiine vajab inimene väga väikestes kogustes. Vitamiinid ei asenda teisi toitaineid, samuti ei asenda üks vitamiin teist. Mineraalained on teised olulised täiendtoitained. Need on kaltsium, jood,...

Bioloogia
24 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun