Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"porgandi" - 203 õppematerjali

porgandi - õunamahl................................................................................................................5 Maasika-õunamahl.................................................................................................................6 Porgandi-peedimahl................................................................................................................7 Kapsamahl.
Porgandi

Kasutaja: Porgandi

Faile: 0
thumbnail
32
docx

Porgandi ja mustika silmanägemist parandavad omadused

ainetest ja mineraalidest. Kombineeritud on karoteene ja luteiini (porgandist), mustika pulbrit, tsinki, erinevaid vitamiine, rasvhappeid jm. Käesolevas referaadis kirjeldatakse millised toimeained mustikas ja porgandis silmanägemist mõjutavad, kuidas nad metaboliseeruvad ja mis on nende täpsem efekt nägemisele. 3. AEDPORGAND 3.1 Üldiseloomustus Aedporgandi ladinakeelne nimetus on Daucus carota subsp. Sativus. Porgandi maa-alune osa, juur, sisaldab mitmeid karotenoide. Sealhulgas alfa-, beeta- ja gamma-karoteeni, (1)(2) lükopeeni, luteiini. Erinevate teaduslike uurimuste ning rahvameditsiinist pärit teadmiste kohaselt aitab porgand taastada kudesid ja parandada haavu. Karoteenidest sünteesitakse organismis vitamiin A-d. Seega peaks porgandit tarvitama A vitamiinipuuduse korral. Samuti omistatakse A vitamiinile nägemist parandavat toimet ning topeltnägemise vähendamist

Meditsiin → Farmakoloogia
18 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Teadmised porgandist

Otsest väetamist värske sõnnikuga porgand ei talu, see soodustab õisiku ja külgjuurte teket. Sama põhjustab ka liigne lämmastikuga väetamine. Porgand talub hästi külma, seetõttu võib seemned külvata kevadel vara või hilissügisel.Külvinorm on 0,3- 0,5 g/m2,külvisügavus 1-2 cm, reavahe 20-25 cm. Seemned idanevad aeglaselt, seetõttu võib neid külvata koos varaste kultuuridega (salat, redis). See soodustab pinnase õhustamist ja umbrohtude eemaldamist veel enne porgandi tärkamist, kuna pinnasekoorik ja umbrohud kahjustavad võrseid. Võimalikult vara tuleb tõusmeid harvendada. Taimevaheks jäetakse 4-5 cm, hilistel sortidel 7-10 cm. Kohe peale tärkamist väetatakse ammooniumsalpeetriga (15 gr/m2) , hilisem väetamine ei ole vajalik. Kuival ajal vajab porgand kastmist. Intensiivse kasvu perioodil võib aga liigne niiskus põhjustada juurikate lõhenemist. Erilist tähelepanu tuleb pöörata võitlusele porgandikärbsega. Kärbsekahjustusi saab

Loodus → Loodus
3 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Porgand

Tallinna Teeninduskool PORGAND Juhendaja: Tallinn Sisukord · Sissejuhatus · Porgandi kasvatamine · Porgand · Porgand dieettoidus Sissejuhatus Porgand ehk aedporgand (Daucus carota sativus, Daucus sativus Roehling) on kõikjal maailmas levinud juurvili.Porgandi viljelemine kultuurtaimena sai alguse Ees-Aasiast I aastatuhandel pKr. Enne seda tunti porgandit ravimtaimena. Eestisse levis porgandi kasvatamine mõisaaedade kaudu, jõudes 19. sajandi lõpuks paljudesse taluaedadesse.Porgand on kaheaastane taim

Kategooriata → Õpioskus
18 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Porgand ehk Daucus

Porgand ehk Daucus Tarvi Langus 6.Klass Porgand Tarvi Langs 6.Klass Sisukord · Sissejuhatus · Kasvunõuded · Millest koosneb porgandi juurvili · Ajalugu · Maailm ja Eesti · Tarvitamine · Pilte porganditest Sissejuhatus Aedporgandit (Daucus carota L. ssp. sativus) kasvatatakse väga paljudes maailma riikides. Aedporgand kuulub sarikaliste (Apiaceae) sugukonda. Aedporgand on kaheaastane taim. Esimesel aastal kasvatab lehekodariku ja juurvilja. Teisel aastal kasvavad mulda istutatud juurikast kõrged ja tugevasti hargnenud varred, millel arenevad õied ja valmivad seemned

Loodus → Loodus
3 allalaadimist
thumbnail
20
docx

PORGANDIKASVATUS

Ettevõtte tegevust takistab see, et asukoht on väike, ja vähe on ka kohalikku tarbijat. Hea on muidugi see, et ümbruskonnas on maasika-, kurgi-, kõrvitsa-, tomatikasvatused, aga porgandikasvatus puudub, seega pole mul otsest konkurenti selles piirkonnas. Tootmine Porgandikasvatuse ajaloost Porgandi päritolumaa ja kultuurivormide tekke kohta on teadlastel erinevaid võimalusi. Välja on pakutud mitmeid Euraasia alasid alates Kesk-Aasiast kuni Vahemeremaadeni välja. Porgandi metsikuid eellasi leidub paljudes maailma piirkondades. Metsporgandit leidub kohati ka Eestis, peamiselt mandri lääneosas ja saartel. Aastasadade vältel on porgandi metsikutest eellastest inimese kaasabil välja kujunenud lihaka juurviljaga kultuursordid. Neid on nii oranzi- ja oranzpunase-värvilisi, mida nimetatakse karotiiniporganditeks, kui ka valge-, kollase-, roosa- ja mustavärvilisi. Eestis kasvatatakse oranzi- ja oranzpunasevärvilisi sorte.Eestisse tõid

Majandus → Majandus
51 allalaadimist
thumbnail
8
xls

Tehnoloogiline kaart

Mai 2006 Eksamijuhendi lisa nr 4 TOIDU NIMETUS Guljass sealihast tilli kartulitega ja porgandi salatiga portsjoni kaal 130/500/30 valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind 18% ta Kao % Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto x bruto x neto Ühiku hind 25 abasealiha tükk kg 0,113 0,085 0,227 0,170

Toit → Toit ja toitumine
42 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Porgandihullus

Porgandihullus Oli ilus päev. Georg tuli jäneseid püüdma, ta pani lõksu üles ja siis kostis tuul. Tuli välja et Toomas tuli ka jänest püüdma. Toomas pani jänesele suurema lõksu üles ja suurema porgandi. Siis Toomas kallas kotist suure hunniku porgandeid välja. Jänes tuli kohe tema juurde lähemale ja hakkas minema, kui ta kuulis häält. Ta vaatas mis see on ja tuli välja, et suur veok, mille sees istus Toomas. Sealt tuli kohe hunnikute viisi porgandeid välja ja jänes läks kohe tema juurde. Aga Georg tegi porgandikoogi mis oli kolmekihiline ja jänes läks jälle tema juurde. Siis Toomas mõtles ja mõtles, tal tuli idee ja ta kutsus telefoniga helikopteri kohale

Kirjandus → Kirjandus
1 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ringlev menüü

1 nädal Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Laupäev Peatooraine sealiha kana köögivili kala seened veiseliha Roa vorm praad kaste pajaroog supp hautis ahjuroog Pearoa nimetus kotletid kanakaste ühepajatoit uhhaa Seenehautis Rulaad Lisandid kartulipuder, riis, porgandi- hapukoor, hapukoor, leib riis, valge kaste keedetud kartul, tomatisalat ananassi salat keeduleem valge kaste, hapukapsas Järelroog kisell Jäätis kringel pl...

Toit → Toitumisõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
6
xlsx

Kolme käiguline menüü kalkulatsiooni tabeliga

maitseained kg 0,005 0 0,005 0,01 0,01 0,00 kr apelsinimahl l 0,005 0 0,005 0,01 0,01 0,00 kr Kokku: 0,057 0,05 0,114 0,1 0,00 kr Hind km-ga: 0,00 kr Valmistamine 1. Pesen ja koorin õuna ja porgandi 2.Riivin porgandi 3.Viilutan õuna väikesteks ribadeks 3.Segan õunad ja porgandi kokku ja lisan mahla 4.Maitsestan kergelt soolaga Hakk-kotlet portsjoni kaal 100 g valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind 18% ta ToiduainedÜhik 1 bruto Kao % 1 neto x bruto x neto Ühiku hind Retsepti h seahakklihakg 0,04 0,04 0,08 0,08 0,00 kr

Toit → Kalkulatsioon
134 allalaadimist
thumbnail
7
xlsx

Tehnoloogilised kaardid

2. Lillkapsas samuti ribadeks,puhastada ja pesta ning pannil kuumutada võikeeta ning pehmeks soolaga maitsestatud õrnalt kuumutada vees.ribasid. porgandi ja sibula 3. 2. keedetud Lisada mesi, kartul riivida võikuni kuumutada pressida mesi läbi kartulilume on sulanud, pressi, lisada lillkapsas balsamico püreerida

Toit → Kalkulatsioon
107 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Köögivilja õpimapp

2.Mida peab sisaldama kartuli märgistus kaupluses? Märgistus peab sisaldama toote nimetust,sordi nimetust,kasutustüüpi,kvaliteediklassi,mugula suurusgruppi,netomassi,hoiutingimusi,päritolumaad,pakendaja ja/või saatja nimetust ja aadresi. 3.Milliseid kartulisorte leiad kaupluses müügil.Kas oskad iseloomustada? Printess,Laura,Ants,Jõgeva Kollane. Laura-punane kartul 4.Milline ettevõte on Eesti suurim lauakartuli kasvataja? Leheotsa talu. Kartulikasvataja Johannes Valk 5.Milline on porgandi toiteväärtus? Sisaldavad 5-7% suhkrut,rohkesti karontiini (A-eelvitamiini),millest tuleneb oranzpunane värvus, C,-B ja E rühma vitamiine ja mineraalaineid. 6.Anna soovitusi porgandi kulinaarseks kasutamiseks? Porgandi toorsalat,porgandi mahl,paja-ja pastaroogades. 7.Millise kujuga võib olla söögipeet? Ümar, lapik-ümar või piklik 8.Miks soovitatake just eriti kevadel kaalikat süüa? Kuna see aitab kevadväisimusest üle saada. 9.Võrdle naerist ja kaalikat?

Kategooriata →
61 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Näomaskid

Näomaskid Porgandi näomask -- keeda kaks kuni kolm suurt porgandit ja tambi pudruks. Lisa hulka kaks supilusikatäit mett, üks supilusikatäis oliiviõli ja kaks supilusikatäit vett ning sega ühtlaseks kreemjaks massiks. Kui mask jääb liiga tihe, lisa vett juurde. Puhasta nägu sooja veega ja kanna mask 20 minutiks näole, kuni see hakkab tahenema. Loputa sooja veega. Seda maski vähemalt korra nädalas tehes ennetad kortsude teket ja tasakaalustad rasust nahka. Näomask rasusele nahale Koori, hauta ja tambi üks suurem porgand pudruks. Lisa segule pool supilusikat mett ning sama kogus oliiviõli. Rasu reguleerimiseks tilguta juurde umbes pool supilusikat sidrunimahla. Kanna mask näole ja lase toimida 10­15 minutit. Lihtsaim tee jumekama nahani Tupsuta vähemalt paar korda nädalas nahale porgandimahla ­ jume muutub ühtlasemaks. Segades omavahel porgandi- ja apelsinimahla ning masseerides sellega nägu vahetult enne meikimist, par...

Bioloogia → inimeseõpetus
1 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Laktoosivaba koolimenüü ja menüü hiinlastele .

Makaroni-singivorm, tomativiilud, täistera küpsised Kodune seljanka,mannavaht, porgand Hakklihakaste, kartulipuder Aedviljasupp, banaan Kapsahautis hakklihaga, keedukartul, mahlatarretis + rukkileib, sai, mahl, erinevad salatid, vesi Menüü hiinlastele : Chef special soup: Paks supp kana, sealiha, kreveti, nuudli ja juurviljadega Tom Yum ­ chicken: Vürtsine Tai supp seente, sidrunilehtede, sidrunirohu ja koriandriga AsianFair special Lamb: Lambaliha seente, paprika, porgandi ja punase chilipipraga brandikastmes Konjee lamb: Krõbe lambaliha porgandi, paprika ja sibulaga ingverikastmes Chicken noodles: Nuudlid kana, juurviljade ja munaga Mixed meat chopsy: Krõbedad nuudlid kana, sealiha ja krevettidega magus- hapus kastmes Vegetables with almonds: Kapsas, porgand, seened, sibul, paprika, brokkoli ja bambusevõrsed valges mandlikastmes Eggplants in hot garlic: Baklazaanid paprika ja sibulaga vürtsikas küüslaugukastmes Kimchi salad:

Kategooriata →
14 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Toidupäevik

Õpetaja: Dina Aarma Tallinn 2014 Esmaspäev: Hommik-Roheline tee, kodujuust, võileib singi, juustu ja kurgiga Lõuna-Apelsini mahl, kanafilee keedukartuli ja salatiga, tordi lõik Õhtu-Pozarski kotlet ahjukartuli ja salatiga, ananassi mahl, banaan Teisipäev: Hommik-Valge tee, keedumuna, võileib sulatatud juustu ja vorstiga Lõuna- Sealiha tatra ja salatiga, viinamarja mahl Õhtu- Porgandi püreesupp, salat ja rohelie tee, apelsin Kolmapäev: Hommik- Kohvi piimaga, kohupiim Lõuna-Jõhvika mahl, kala riisi ja salatiga, saiake Õhtu- Kanasupp, võileib singi ja juustuga, greibi mahl, kiivi Neljapäev: Hommik- Piim, banaan Lõuna- Kotlett makaronide ja salatiga, tomati mahl Õhtu- salat, granaatõun ja ploomi mahl Reede: Hommik- Kummeli tee, müsli piimaga Lõuna- Kanafilee tatra ja salatiga, multi mahl Õhtu- Seljanka, pirni mahl ja saiake Laupäev:

Toit → Toit ja toitumine
20 allalaadimist
thumbnail
19
docx

KOLMEKÄIGULINE PIDULIK ÕHTUSÖÖK

· Asetan kaunistused lauale. · Panen ahju sooja. · Asetan supikausid ja praetaldrikud sooja. · Võtan magustoidu toorained. · Valmistan brülee. · Valan vormidesse ja panen fooliumi peale ning asetan veega poolenisti sooja veega täidetud GN ja asetan ahju. · Puhastan kana kelmetest. · Teen kanale marinaadi. · Asetan kana marinaadiga külmkappi. 2. tund · Valmistan ette pearoa toorained. · Viilutan porgandi ja panen apelsini marinaadi. 14 · Tükeldan kartulid paadikujulisteks ja asetan vette. · Võtan eelroa toorained. · Koorin ja tükeldan peedi, sibula ja kartuli ja panen ajutiselt kõrvale. · Korrastan tööpinnad ja sätin eelroa asjad valmis. 3. Tund · Kontrollin brüleed, kui on valmis, võtan välja ja panen külmkappi jahtuma. · Valmistan püreesupi. · Valmistan ürdikartulid.

Muu → Kutsevalik
12 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Probiootilised piimhappebakterid

Koostis: pastöriseeritud koor, juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel). Jogurtid  Hellus Oomega-3 maasikajogurt Koostis: piim, suhkur, maasikad (7,1%), paksendajad: modifitseeritud maisitärklis ja želatiin, glükoosi-fruktoosisiirup, mikrokapseldatud kalaõli (0,167%), lõhna- ja maitseained, happesuse regulaatorid: naatriumtsitraat ja sidrunhape, toiduvärvid: musta porgandi ja punapeedi kontsentreeritud mahlad ning karmiin, jogurti juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel).  Hellus Oomega-3 kirsijogurt Koostis: piim, suhkur, kirsid (7,1%), paksendajad: modifitseeritud maisitärklis ja želatiin; glükoosi- fruktoosisiirup, mikrokapseldatud kalaõli (0,167%), happesuse regulaator naatriumtsitraat,

Toit → Toiduainete õpetus
37 allalaadimist
thumbnail
10
doc

PIDULIK ÖHTUSÖÖK

Töögraafik Esimene tund 1.Pesen käed 2.Kaalun kaubad, katan kiiresti riknevad toiduained säilituskilega ja asetan külmkappi 3.Valmistan ette töökoha, valin töövahendid 4.Desserdi valmistamine -valmistan karamellkastme -valmistan kreemi -valan vormidesse ja panen ahju küpsema -jahutan ja panen külmkappi -valmistan desserdi kaunistuse ja panen külmikusse 5.Eelroa ettevalmistamine -pesen porgandi ja paprika, puhastan -puhastan sibula -blanseerin porgandi -valmistan tarelette taigna -tükeldan porgandi, paprika ja sibula julienne ribadeks -valmistan kaaviari ja küpsetan tartelette 7.Töölaua koristamine 8. Nõude pesemine Teine tund 1.Pesen käed 2.Kliendile laua katmine -laua kujundamine -lauanõude poleerimine -eelkatte tegemine 3.Pearoa ettevalmistamine -puhastan liha kelmetest ja pesen spinati -vasardan liha -täidan liha -kiletan ja panen külmkappi 4

Toit → Kokandus
63 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Pidulik kolmekäiguline menüü

Pärnu 2019 1 SISUKORD ( Pealkiri 1, kirjasuurus 18 pt, läbiv suur täht) !Siia tee ise automaatsisukord kõige viimasena 2 MENÜÜ PÕHJENDUS Pakun kolmekäigulist romantilist õhtusöögiks eelroaks Spinati- ja brokolipüreesupp pearoaks Ahjus küpsetatud veise välisfilee, kartulipüree, punase veini kaste, blanšeeritud porgandi mix ja desserdiks Šokolaadifondant, toorjuustu ja sidrunikreemiga, vaniljejäätisega. Valisin need toidud sellepärast et need sobivad oma vahel kokku. Road sobivad noorpaaridele, kes soovivad romantilist ja midagi erilist enda söögilauale. Minu kliendid on enamasti noored täisealised aga samuti sobib ka keskealistele. Eelroa serveerin 65-75 kraadi juures, earoa serverimistemperatuur on 70-75 kraadi pearoal ja magustoidul on ainult kook soe ja lisandid on külmad

Toit → Toitlustus
25 allalaadimist
thumbnail
15
odt

KARASTUSJOOGID

KARASTUSJOOGID Referaat Sisukord Mineraalvesi................................................................................................................................3 Köögiviljamahlad........................................................................................................................4 Porgandimahl..........................................................................................................................4 Porgandi-õunamahl................................................................................................................5 Maasika-õunamahl.................................................................................................................6 Porgandi-peedimahl................................................................................................................7 Kapsamahl.................................................................................

Kategooriata →
36 allalaadimist
thumbnail
46
doc

Praktika aruanne - Sõpruse Rimi Hüpermarket

Sören Sakkeus Sõpruse Rimi Hüpermarket 2.4 MAHLATOODETE SORTIMENT Fruitland Tootja:Poola, Rimi eritellimusel Mahl: Greibimahl (konsentreeritud mahlast) Õunamahl (konsentreeritud mahlast) Apelsinimahl (konsentreeritud mahlast) Tomatimahl (konsentreeritud püreest) Nektar: Ananassinektar (puuvilja sisaldus 50%) Virsikunektar Apelsininektar (puuvilja sisaldus 50%) Õunanektar Porgandi (porgandi sisaldus 52%, puuvilja sisaldus 3%) Porgandi-õuna-maasikanektar (porgandi sisaldus 35%, puuvilja sisaldus 20%) Porgandi-õuna-apelsininektar(porgandi sisaldus 20 %, puuvilja sisaldus 35%) Porgandi-õuna-virsikunektar (porgandi sisaldus 38%, puuvilja sisaldus 17%) Mahlajook: Multiviljajook (puuvilja sisaldus 30%) 28

Majandus → Müügitöö alused
215 allalaadimist
thumbnail
30
pdf

Toidukaupade õpimapp: köögiviljad

.............................................................................................. 15 2 Küsimused ja vastused 1. Milliste tunniste alusel saab liigitada aedvilju? Taime söödava osa järgi, tundlikkuse järgi aedviljadest eralduva gaasi (etüleeni) suhtes. 2. Nimeta maavitsalisi aedvilju. Kõrvits, suvekõrvits, kabatšok, salat, tomat, baklažaan, füüsal, jalapeno, kartul. 3. Milline on porgandi toiteväärtus? Miks on porgandi pakendil märge "Porgandid on kõige odavamad prillid?" Porgand sisaldab 5-7% suhkru; sisaldab betakaroteeni, mis muutub A-vitamiiniks organismi sattumisel. Sees on ka B, C ja E-vitamiinid. Porgandid sisaldavad rikkalikult kiudaineid, antioksüdante ja mineraalaineid. Köögivili aitab parandada söögiisu ja seedimist ning aitab reguleerida südame-veresoonkonna tööd.

Ametid → Müüja
17 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Ettevõttepraktika aruanne - Turkebab

Ettevõttepraktika toimus mul Turkebabis. Turkebab asub Tallinnas kaubamaja 6. Seal töötab kaks töötajat: Triinu kokk-teenindaja ja juhendaja Amita Kulina. Turkebabis valmistati toitu kohapeale. Turkebabisse mahub 20 inimest. 3. Praktika sisu ja töö osa 5.08 oli praktika koha tutvumine ja kokka abistamine. 6.08 ma tükeldasin juurvilju roogade jaoks. 7.08 valmistasin Türgi suppi. See oli minu jaoks uus. Hakkisin sibul peeneks. Purustasin küüslauku ja riivisin porgandi jämeda riiviga. Kuumutasin pannil või ja praadisin selles paar minutit sibulat, küüslauku ning porgandit. Lisasin pannile tomatipasta, segasin läbi ja praadisin veel umbes minut. Kala peale puljong, lisasin loputatud läätsed ja tükeldatud kartuli. Lisasin ka loorberilehte ja sidrunimahla. Keetsin, kuni läätsed on pehmed ­ selleks vaatasin nende keemisaega pakendi pealt. Maitsestasin soola ja pipraga Raputasin peale maitserohelist ja serveerisin pigista sisse värsket sidrunimahla. 8

Muu → Praktika aruanne
31 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nädalamenüü

Kartulisupp frikadellidega 1.Koori sibul ja tükelda ribateks. 2.Sega kokku hakkliha,sibul,muna,sool ja pipar ning tee ühtlaseks massiks. 3.Peksa massi ,et liha jääks paremini kokku. 4.Hakkliha massist vormi väikesed pallikesed ja pane külmkappi. 5.Pese ja koori kartul tükelda kuubikuteks. 6.Pese ja koori porgand ja tükelda kuubikuteks. 7.Koori sibul ja hakki ribateks. 8.Pane vee keema lisan puljongi ja õli. 9.Kui vesi keeb lisan kartuli. 10.Kuumal pannile lisan porgandi ja siis sibula ning passerin. 11.Passeringu lisan supile. 12.Frikadellid keedan areldi potis. 13.Kui frikadellid valmis lisan supile. 14.Maitsestan suppi soola ja pipraga. 15.Serveerin hapukoore ja maitserohelisega. Ahjus küpsetatud friikartulid viineritega tatari kastmes 1.Pane ahi sooja 2.Aseta friikartulid õliga määritud ahjuvormija raputa peale kartulimaitseained. 3.Koori viinerid ja tee otstesse sälgud. 4.Pane viinerid õliga määritud ahjuvormi küpsema. 5

Toit → Menüü koostamine ja nende...
45 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Vegaani päevamenüü

Vegaani päevamenüü Hommikusöök Piparmünditee Müsli sojajogurtiga Hirsipuder vaarikamoosiga Pirn Lõunasöök Eelroog: Kõrvitsa-püreesupp krutoonidega Pearoog: Koorega keedetud kartulid Ahjus küpsetatud forell Kaalika-porgandi toorsalat Sidrunivesi Magustoit: Leivavaht rosinate ja sojapiimaga Õhtusöök Pearoog: Seenerisotto Ploomimahl Magustoit: Rabarberkissell sojakohupiimaga

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
30 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Toiduidee koostamine arvutis

TALLINNA TEENINDUSKOOL Anni Pea T21K Kahekäiguline lõuna Iseseisevtöö Juhendaja: Mart Tartlan TALLINN 2011 MENÜÜ PEAROOG Hautatud sealiha õunakastmes kaalika-porgandi vormiga (sealiha, õun, dijoni sinep, toorjuust, kaalikas, porgand, muna) MAGUSROOG Kuum inglise puding (piim, suhkur, muna, leib, rosinad) JOOK Sidrunivesi Kohv Toiduidee Mina valmistan kahekäigulise lõunasöögi meesterahvale, kelle füüsilisest tööst sõltub tema toitainete ja energia vajadus. Pearoaks valmistan sealiha, mis on hautatud õuna kastmes ja juurde küpsetatud kerge kaalika-porgandi vorm. Selle talve trend-kaalikas- sisaldab C-vitamiini, millest jätkub talveks. Magusroaks valmistan tra...

Informaatika → Arvutiõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lipiidide reaktsioonid ja karotenoidide määramine

konjugeeritud kaksiksidemeid sisaldavast süsivesinikahelast. Lahuse neeldumisspektri järgi on võimalik uuritava materjali karotenoidset koostist ja sisaldust iseloomustada. Neeldumisspekter kujutab endast absorptsiooni e optilise tiheduse sõltuvust uuritavat lahust läbiva valguse lainepikkusest . Töö käik: Karotenoidide isoleerimine taimsest materjalist Minu uuritav objekt oli porgand, millest riivisin proovi ja kaalusin tehnilisel kaalul 0,526 g. Panin riivitud porgandi kadudeta uhmrisse, lisasin liiva ja hõõrusin uhmrinuiaga kuni tekkis ühtlane mass. Lisasin väikeste portsjonitena veevaba vee sidumiseks. Tekkis kuiv, pulbriline mass. Panin valmis 25 ml mõõtesilindri koos lehtri ja filterpaberiga. Uhmrisse lisasin väikeste koguste kaupa ekstrahenti, segasin jätkuvalt uhmrinuiaga materjali, seejärel lasin sademel settida ja dekanteerisin lahuse mõõtesilindrisse. Kordasin kuni sademe kohal olev ekstrahent muutus värvusetuks.

Keemia → Keemia
25 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

PÕHJAMAA RIIKIDE NING SAKSAMAA JA PORTUGALI RAHVUSTOIDUD

tavaliselt jõuludel. Venemaa rahvustoit Kapsasupp (kapsas võib olla värske või hapu), pudrud, külm supp kaljaga, pliinid ja pelmeenid, sült, erinevad pirukad ja kali Esimene roog külm suupiste ja supp Teine roog liha või kala lisanditega Kolmas roog jook, näiteks : tee, kompott, morss või kissell Rahvale meeldib kõige rohkem supp, pliinid ja pelmeenid Rahvustoite süüakse jõuludel, vastlapäeval ja ülestõusmispühadel Soome rahvustoit Karjalanpaisti (sealiha, porgandi ja sibula roog) ja kalakukko (kilu ja sealiha roog taignas) Eelroog salatid ja kala Pearoog kartulid ja liha Soomlaste eriline toit on kalakukko, mida ühelgi teisel riigil ei ole Rahvustoite süüakse tavaliselt jõuludel Kasahstani rahvustoit Beshparmak (kartul ja liha sibulaga), sorpa (porgandi ja liha supp leemes), kuyrdak (liha roog), ploff ja talkan (puder) Eelroog Talkan Pearoog Beshparmak Kõige erilisem toit on Kuyrdak, mida ühelgi teisel riigil ei ole

Toit → Toitumise alused
13 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused

1. Porgandi toiteväärtus. Sisaldab 7 ­ 8% süsivesikuid Kõrge karotiinisisaldus (muutub organismis A-vitamiiniks). Märkimisväärsel hulgal B-grupi vitamiine, samuti PP-, E- ja K-vitamiini. C- vitamiini vähem. - kaaliumiühendeid- naatriumi-, - kaltsiumi-, - fosfori-, - magneesiumiühendeid. 2. Nõuded porgandi säilitamisele. Säilitatakse temperatuuril 0°C juures. vajalik õhuniiskus 98 ­ 100%.Säilitatakse perforeeritud kilega kaetud kastides.Väike ja vähearenenud porgand kuivab kergelt. Närbumine põhjustab: - kaalu vähenemist, - kvaliteedi langust. 3. Porgandi kasutusviise. Porgandit süüakse:- toorelt,- keedetult,-hautatult.Hinnatud komponent: - toorsalatite koostises,- suppide,- ühepajatoitude valmistamisel. Suurepärane dieettoiduaine.

Toit → Toitlustus
19 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Bioloogia KT Rakud

Passiivne-rakk ei kuluta energiat. 8. Kuidas on seotud histoonid ja kromosoomid? Peamised kromosoomivalgud on histoonid. Need kaitsevad DNA’d ja aitavad kromosoome rakujagunemise ajal kokku pakkida. Ühe kromosoomi moodustab histoonide ja teiste valkudega seotud üks DNA molekul. 9. Oskad tuua näiteid plastiidide üleminekutest (nt. millal kloroplast muutub leukoplastiks jne) 1) Kloroplast>kromoplast - viljade valmimisel 2) Kromoplast> kloroplast - porgandi säilitusjuur muutub roheliseks 3) Kloroplast>leukoplast – kui roheline taim satub pimedusse 1.Oskan võrrelda eukarüootset (päristuumset) ja prokarüootset (eeltuumset) rakku! (erinevused, sarnasused) Eukarüoodid saame jaotada protistideks, taime-, seene- ja loomariigiks. Raku keskosas paiknev tuum. Eukarüootsed jagunevad: taimne ja loomne rakk. Sisaldavad rohkem DNA’d. Prokarüoodil ehk eeltuumsel rakul puudub tuum ja membraansed organellid. Väiksemad kui eukarüoodid

Bioloogia → Bioloogia
20 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Pidulik õhtusöök

Gratineeritud sinimerekarbid 8 Sinimerekarbid,valge vein,tsilli,riivsai,parmesan,tomatid omas mahlas. Lambaliha-carpaccio 9 Lambaliha,põld-võõrkapsas ehk rukola parmesaan Pearoog Mooritud sealiha 23 vürtsitatud läätsesalati, värske porrulaugu, porgandi ja kartuli-pastinaagipüreega Järelroog Kohupiima-astelpaju kausitort 7 Maheküpsised,Kohupiimapasta,astelpajumoos Plaadikook hapukoore ja marjapüreega 8 Tainas,hapukoor,kakopulber,marjad. Pasha kakao ja brändikirssidega 8 Jook

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Koostada kahekäigulise lõunasöögimenüü nädalaks

2 köögivilja Porgand Tomat Hiinakapsas Kurk Redis Pakutava pearoa Kanakaste riisi ja Kotletid tatrapudru ja Hakklihakste pasta ja Ahjulõhe keedukartuli ja Pilaff kaalika-redise nimetus magushapu kapsa- tomati-kurgi salatiga hiinakapsa-peedisalatiga värske kapsa-kurgi salatiga porgandi salatiga salatiga Pakutava magustoidu Kohupiima-kamavaht Leivakreem Rosinakisell Maasika-mannavaht Küpsisetort nimetus pohladega vahukoorega kohupiimavormiga piimaga

Toit → Toitlustus
3 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Ametikiri - Koostöö võimaluse ja kauba pakkumine

AS Välik Härra Paul Tamm AS Meie Aed AS Meie Aed AS Välik 02.03.2012 nr. 54 Heeringa 17 80099 Pärnu Koostöö võimaluse ja kauba pakkumine Härra Paul Tamm Meie aktsiaselts tegeleb aiandusega: aiasaaduste kasvatamisega ja turustamisega. Sellest lähtuvalt saame Teile pakkuda porgandi-, kõrvitsa-, redise- ja peediseemneid, värskeid kurke ja tomateid, sügisperioodil õunu ja ploome. Hea kvaliteedi tagame. Soovi korral transport meilt. Kui teie firma on huvitatud tarnetest ja vastava lepingu sõlmimisest, siis palume võtta meiega ühendust. Lugupidamisega Leo Kaan Leo Kaan Direktor Lisa(d): 1 lehel 1 eksemplaris Koopia(d) müügiosakond Karel Varik [email protected] Kuuseoksa 19a Telefon 547229824 Arvelduskonto 10...

Infoteadus → Asjaajamine
81 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Karotenoidid

Puhtal - karoteenil on nt heksaanis/petrooleetris jt iseloomulikud neeldumismaksimumid (max) spektri sinises piirkonnas 425, 450 ja 480 nm juures. Erinevate karotenoidide sisaldumise korral võib neeldumisspekter oluliselt muutuda ja neeldumismaksimumid võivad paikneda nimetatuist erinevatel lainepikkustel. Kui proovis on ka klorofülli, on täheldatavad neeldumismaksimumid u 470 ja 630 nm juures. Töö käik Kaalusin kaaluklaasi 0,52 g riivitud porgandit. Seejärel panin kaalutud porgandi uhmrisse ning uhmerdasin koos liivaga (abrsasiiv) ja soolaga (vee sidumiseks) ühtlaseks pulbriks. Seejärel ekstraheerisin karotenoide heptaaniga (=0,72 g/cm3), kuna selles karotenoidid lahustuvad, kuid sool ega liiv mitte. Olin ennem valmis pannud mõttesilindri koos lehtri ja filterpaberiga selleks, et ekstraheerimisel saadud karotenoidide lahust filtrida. Ekstraheerisin, kuni lahus muutus peaaegu värvusetuks. Kogumahuks sain 23,5 ml.

Keemia → Biokeemia
8 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Aedliivatee

Adeliivatee . Liivatee toidutaimena Teed toiduna kasutades valmistatakse ta lahjemana, st 1 tl ürti 1 kl keeva vee kohta. Sobib hästi kuumana õhtusöökide juurde kui ka külmana soojadel suvepäevadel. Oma tugeva ja aromaatse maitsega on ta kasutusel toitude maitsestamisel, eriti liialdada ei tohiks suurte kogustega. Maitseainena sobib eeskätt liha-, kala- ja kaunviljatoitudele, on estragoni kõrval tähtsaim taim prantsuse köögis. Vahemeremaades hõõrutakse kalu enne praadimist kuuma õli sisse kastetud aed-liivatee oksaga. Kala ja liha paneerimisel segatakse jahusse aed-liivatee pulbrit. Väikeses koguses lisatakse aed-liivateed salatitele, suppidele, porgandi- ja seenetoitudele, hapendatavaile kurkidele, marinaadidele, aroomiäädikatele (oksake õitsvana äädikapudelis - dekoratiivne). Rohkesti kasutatakse kala-, liha- ja likööritööstuses. Puitunud varred sobivad grillipuiduks. Väga hästi sobib maitsesta...

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Restorani menüü

Menüü Eelroad Kala punases marinaadis (marineeritud hõbeheik tomatipastaga) Seeneamps sinihallitusjuustu ja peekoniga Tiigerkrevetid kuumas õlis tsilli ja küüslauguga Viinamäeteod küüslauguvõis Grillitud hanemaks murakakeedise ja karusmarja- confitiga Salatid Suitsupardisalat grill-paprika ja sibulamoosiga Kuum köögiviljasalat seemnete ja ingverikastmega Supid Kreemjas seenesupp lehttainakaanega Koorene kreveti-lõhesupp Aedviljasupp( aedviljad, vein, basiilik) Pearoad Paneeritud ahvena filee piprakastme, aurutatud riisi ja punasekapsasalatiga Küpsetatud lõheliblikas mee ja ingveri marinaadis veinikastme, porgandipüree ja aurutatud köögiviljadega Pikkpoiss juustukastme, ...

Majandus → Teenindus ja müük
29 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kuidas teha menüüsid

Kahekäiguline menüü kooliõpilastele. I käik Pearoog. Keedetud kartul, kaste, ananassi-porgandi salat, piim, mahl. II käik Järelroog. Karamellkissell moosiga. *** I käik Pearoog. Frikadelli supp. II käik Järelroog. Mannavaht piimaga. *** I käik Pearoog. Makaronid vorstiga, mahl, piim. II käik. Järelroog. Puuvili (õun, pirn) *** I käik Pearoog. Pilaff, piim, mahl. II käik. Järelroog. Kohuke, puuvili. Kolmekäiguline menüü firma külalistele. I käik Eelroog Soojad võileivad. II käik Pearoog. Kartulipuder, valge kaste, värskekapsa-kurgi salat, piim, mahl. III käik Järelroog. Kook, kohv, tee. *** I käik Eelroog. Püreesupp. II käik Pearoog. Keedu kartul, hakkliha kaste, apelsiniporgandisalat, piim, mahl. III käik Järelroog. Apelsini jogurtitarretis. *** I käik Eelroog. Külmad suupisted kalast. II käik Pearoog. Riis, grillitud kalaga III käik Järelroog. Jäätis. Kolmekäiguline lõunamenüü turismigrupile. I käik Eelroog...

Toit → Toitumisõpetus
42 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Hapukapsa boršisupp

1 kg veisekonte lihaga (supikogu, raguu) 2,5 l vett 2 suuremat peeti (u. 500 g) 1 suurem porgand 1 suurem mugulsibul 500 g hapukapsast (võib asendada ka värskega) 5-6 kartulit 70 g tomatipüreed 2 tl äädikat 2 loorberilehte 3-4 tera pipart Kondid panne külma veega keema, neile lisada loorberilehed, pipraterad ja veidi soola. Keeta madalal kuumusel, kuni liha tuleb kondi küljest lahti (u. 2-3 tundi). Koori ja riivi peedid. Prae peeti tomatipüreega pannil vähese õliga, kuni peet on pehme. Lisa paar lusikat äädikat, et peet ei kaotaks oma värvust. Tõsta kõrvale. Riivi porgand ja haki sibul. Prae porgand ja sibul vähese õliga pannil kuldseks. Kui puljong on valmis, tõsta sealt kondid välja ja kurna puljong. Nii väldid pipraterade ja loorberi sattumist valmis supi sisse. Koori ja haki kartulid kuubikuks. Lisa puljongisse. Lisa puljongile ka praetud sibula-porgandi segu ning hapukapsas. Puhasta kondid lihast ja lisa supile ka liha. ...

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
14
xls

Köögiviljad

Istutus Mitme Külmata sügav Istutuss Sugukond aastane opt.idan. luvus Mullad Muld pH Eelviljad us keem KAPSAD suure Liblikõielised, huumusesisald Kartul, 40- usega liivsavi- heintaimed, 50x20- Peakapsad Ristõieline 2 +18-+20 -8 või saviliiv 6,0-7,5 teravili 30 30x40;4 ...

Bioloogia → Bioloogia
35 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Plastiidide ülemink, seenerakud

Bioloogia ­ 13.12.2011 Plastiidide ülemink Kloroplast > kromoplastiks Viljade valmimisel, enne lehtede langemist (karotinoidid taluvad madalamat temperatuuri kui klorofüll) Kromoplast > kloroplast Porgandi säilitusjuur muutub roheliseks Kloroplast > leukoplastiks Kui roheline taim satub pimedasse Seenerakk Tunnused: Eukarüoot, ehk päristuumne, tuum on ümbritsetud tuumamebraaniga Heterotroofne, ehk seenad kasutavad elutegevuseks (nagu loomadki) teiste organismide poolt sünteesitud orgaanilist ainet Saprotroofid, ehk toituvad surnud orgaanlilisest ainest Biotroofid, ehk toituvad elusast orgaanilisest ainest

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
6
xls

Toitude tehnoloogilised kaardid ja hinnakalkulatsioonid

TOIDU NIMETUS Porgandi-apelsinisupp 1. ports. väljatulek (ml/g) 130 valmist.portsj. arv x (tk) 5 kasumi % 67,6 Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind 20%- ta ühiku koguse TOIDUAINE ühik 1 bruto kao % 1 neto x bruto x neto hind hind porgand kg 0,055 20 0,046 0,275 0,230 5,50 0,30 apelsin kg 0,030 40 0,021 0,150 0,105 15,50 0,47 mugulsibul kg 0,014 17 0,012 0,070 0,060 13,58 0,19 õli l 0,002 0,002 0,010 0,010 22,42 0,04 10 % rõõsk koor ...

Toit → Toitlustus
188 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Liigesehaigused, toitumine

LIIGESEHAIGUSED Tänapäeval tuntakse umbes 120 liigeste, liigeselähedaste kudede, luude ja sidekoe haigust, mida uurib reumatoloogia. Neid haigusi ühendab muutliku iseloomuga valu liigestes ja luudes. Iga viies inimene maailmas põeb mingit liigeshaigust. Liigesepõletikele on iseloomulik, et liigesed on just varahommikul paistes, valusad, ei liigu hästi, sest öösel kogunes neisse põletikuline tursevedelik. Liigesvalu võib esineda näiteks tavalise viirushaiguse,gripi korral, samas aga võib olla tegemist tõsise pidevalt süveneva, liigeseid muundava, lõpuks invaliidistava liigeshaigusega. Liigesvalu võivad põhjustada ka ülekoormusest või traumadest tekivad ajutised liigesekesta, kõõluste, lihaste paiksed põletikud, kusjuures liiges ise ei pruugigi olla haige. Kõige levinum iseenesest tekkiv, täpselt teadmata põhjusega hulgiliigesepõletik on reumatoidartriit. Reumatoidartriidi täpne tekkepõhjus ei ole tänas...

Toit → Toitumisõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Menüü

Pärnumaa Kutsehariduskeskus Kokk Arina Savrasova Hotell Strand menüü Juhendaja: Kaire Vohu Pärnu 2009 1 EELROAD Suitsukanasalat serveeritud 55. tartar kastmega Mozzarellatomatisalat serveeritud 65. seedermänniseemnetega Gratineeritud rohekarbid ilmestatud 65. avokaadotomati salati ja balsamico vinegrettiga Lõhe tartar serveeritud kalamarjavahuga 70. Värske köögiviljasalat lutserni idude ja 40. pestokastmega ...

Toit → Kokandus
92 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Seadmed ja töövahendid praktikal .

9. Tangid- kasutatakse liha praadimisel liha tõstmiseks ja ümber pööramiseks. 10. Suur koka nuga- kasutatakse tükeldamiseks. 11. Väike nuga- kasutatakse koorimiseks ning näiteks kartuli väiksemaks lõikamiseks. 12. Vispel- kasutatakse vahukoore vahtu loomisel ning kastmete valmistamisel. 13. Lusikas- kasutatakse maitsmiseks. 14. Riiv- kasutatakse näiteks juustu riivimiveks. 15. Koorimis nuga- kasutatakse näiteks kartulite, porgandi koorimiseks. 16. Lõikelauad, erineva värviga erinevateks töödeks- n. Punane- toore liha lõikamiseks, roheline- köögiviljade kõikamiseks. 17. Paja kindad- kasutatakse kuumade esemete paigutamiseks, et käsi ära ei kõrvetaks. 18. Jäätise kulp- kasutatakse jäätise tõstmiseks. 19. Panni labidas- kasutatakse praadimisel asjade segamiseks. 20. Kausid- kasutatakse erineva toidu hoidmiseks.

Toit → Kokandus
27 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Keemia- alkeenid, alküünid, amiinid

Alkeen- küllastumata süsivesinik, kus esineb vähemalt üks kaksikside ( Alküün- süsivesinik, mille molekulis esineb kolmiksidemeid Kolmikside- kordne side, mis moodustub funktsionaalsete rühmade vahel. See koosneb ühest Kaksikside- keemiline side, kus sideme moodustamiseks on ühinenud kaks elektronpaari. Kaksikside kuulub kovalentsete sidemete hulka. N: propeen- CH2=CH-CH Eteen e. Etüleen- CH2=CH2 on värvusetu, nõrga meeldiva lõhna ja narkootilise toimega gaas. Eteen, mida saadakse nafta töötlemisel on tööstuslikult kõige rohkem toodetav aine. Suurem osa toodetud eteenist läheb polüeteeni valmistamiseks, kuid eteenist saadakse ka etanooli. Etüün e. Atsetüleen CHCH on meeldiva lõhnaga narkootiliste omadustega värvusetu gaas. Teda toodetakse metaanist kõrgtemperatuurilise pürolüüsi teel. Etüün on keemiatööstuses väga oluline lähteaine paljude saaduste valmistamisel. Etüüni segu õhu või hapnikuga on väga plahvatusohtlik. Terpeenid- lahtise ...

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Eesti müügivõrgus olevad leivad

Tallinna Teeninduskool EESTI MÜÜGIVÕRGUS OLEVAD SAIAD-LEIVAD Referaat Rauno Loik 011PK Juhendaja: Janno Semidor Tallinn 2010 LEIBURI SAIA-LEIVA TOOTED Koorikleivad: Rukkipala Tera-Timmu Porgandi Pille Seemne-Siiri Köömne-Kusti Kaerasüda Rukkisüda Rukkileivad: Kodune rukkileib Rukkileib Toolse leib Röstleivad: VILJAKAS võileivaviilud rukkihelvestega VILJAKAS võileivaviilud kaerahelvestega Sepik: Kodune sepik Peenleivad: Tallinna peenleib Madise leib Teraleivad: Tallinna teraleib Seemneleivad: Must seemnelieb Täistera leivad: Täistera leib LEIBURI SAIAD-LEIVA TOOTED Röstsaiad: Täistera mitmeviljasai Kuldne röstsai klassikaline Kuldne röstsai tume Kuldne täistera röstsai Seemnesaiad: Päevalille seemnesai Kuklid: Rosina kukkel Kuldne röstkukkel Sai: Isasai PERELEIVA SAIA-LEIVA TOOTED Rukkileivad: Pere rukkileib Pere Wa...

Toit → Pagar-kondiiter
15 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Toidukultuur eri religioonides

Lahtine porgandipirukas (lehttaigna (külm) põhja) (pirukas) 2. Tee ja kohvi valik (soe) 2. Eineleib mahlase merekapsasalatiga (võileib) 3. Šokolaadioliiviõlikook (küpsetis/magus) 4. Rukkileiva korvikesed Guakamole kreemiga (korvike) Õigeusu 1. Lehttaina kolmnurgad porgandi, riisi ja 1. VESI gaasiga ja paastuaeg päiksekuivatatud tomatitega (pirukas) gaasita (külm) 2. Tee ja kohvi valik (soe) 2. Lihtne läätse-sibula amps (võileib) 3. Röstitud müslibatoonid ploomide ja jõhvikatega (küpsetis/magus) 4. Rukkileiva korvikesed

Toit → Rahvuslik toidukultuur
3 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Teeninduse kodutöö

Kuid see, kuidas on kana riis ja köögiviljad valmistatud pole just igapäevane. Esiteks on broilerifilee vasardatud õhukeseks ning täidetud peekoni ja mustade oliividega mis annab muidu tagasihoidlikule kanalihale huvitava maitsenüansi. Riis, tavaline pikateraline riis, on maitsestatud lisaks värskele petersellile ka võiga, mis annab riisile mahlakuse jameeldiva pehme maitse. Köögivilja lisand on aga midagi tänapäevast: mee ja balsamicoga kuumutatud sibula ja porgandi julienned, mis on maitsestatud tüümianiga. Lisandi magusus sobib ideaalselt ülejäänud maitsetega. Kõige tipuks on serveeritud pearoog koorese sinepi kastmega, mida muudab värvikamaks tükeldatud murulauk seal sees. Magustoidule annab nime kama. Kama on sügavate juurdtega eesti toit. Mina kasutan kamajahu vahu valmistamisel, mida serveerin astelpaju kastme ja tumedast sokolaadist valmistatud kaunistusega. Astelpaju tasakaalustab maitsed ja annab toidule värvi

Majandus → Klienditeenindus
40 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Alkeenid, alküünid ja areenid

Keemiatööstuses on etüün väga oluline lähtaine. Hapnikuga segamisel tekib väga kõrge temperatuuriga leek, mida kasutatakse gaasi keevituseks. Etüüni segu õhu või hapnikuga on väga plahvatusohtlik. · Terpeenid on lahtise süsinikahelaga või tsüklilised looduslikud alkeenid, neid leidub väga erinevates organismides, eriti taimedes. Palud terpeenid on meeldiva lõhnaga näiteks limoneen ( sidruni koores). Karoteen, mis on porgandi värvaine ja millest moodustub organismis Avitamiin. · Dioksiinid ­ aromaatsed halogeeniühendid, mis kujutavad endast väga tõsist ohtu keskkonnale. Polüklorodifenüülid on kuumuskindlad ja raskestisüttivad vedelikud, neil on head dielektrilised omadused, looduses säilivad aastakümneid, seetõttu on paljudes riikides keelatud. Dioksiine tahtlikult ei toodeta, kuid nad tekkivad mingil määral siiski mitmetes reaktsioonudes

Keemia → Keemia
145 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Võrdlustabel suppide kohta

kartulite, porru, brokkoli, porgandite ja rosépipraga 3.58 € Narva mnt 2, 51009, Tartu, Tartu maakond Telefon: (+372) 5342 3989 Dorpat Näidismenüü  Eelroad: Safrani-kreemsupp röstitud lõhe ja porgandi juliennega 4.20 € Soola 6, 51014, Tartu, Tartu maakond Telefon: (+372) 5342 3989 La Dolce Vita Näidismenüü  Eelroad: Minestrone • aedviljasupp röstitud

Toit → Toitlustus
10 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Suurköögi eksam

Lõigata välja suuremad kuubikud (1,5 x 1,5cm) 5.Pese ning seejärel haki veerand antud tilli kogusest peeneks (ilma varteta) 6.Seejärel seo ülejäänud till (varsi ei lõigata ära) ühe porru lehe ribaga kokku et moodustuks üks punt (kasuta ka neid varsi, mis jäid hakitud tillist üle) 7.Kuumuta potis või ning oliivõli ning seejärel lisa ribadeks lõigatud porru ja punti seotud till. Kuumuta paar minutit madalal tulel. 8.Järgmisena lisa eelnevalt tükeldatud porgandi kuubikud ning peotäis hakitud tillipealseid (väike osa peab jääma ka kaunistamiseks) 9.Maitsesta soola ja pipraga ning kuumuta mõni minut 10.Järgmisena lisa retseptis antud vee kogusest veerand ning hauta porgand poolvalmis (u 10 minutit) 11.Kui porgand on poolvalmis, siis lisa kogu vesi ning eelnevalt kuubikuteks lõigatud kartul. Keeda suppi seni kuni kartulikuubikud on peaaegu pehmed (u10 min) 12.Kui kartul on peaaegu pehmeks keenud, siis lisa puljongikuubikud ning keeda senikaua

Toit → Köögi õpetus
22 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun