Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"lisaaine" - 78 õppematerjali

lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil Lisaaineid kasutatakse nt. toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), vajaliku konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarretavad ained, emulgaatorid), toidule atraktiivsema värvuse andmiseks (toiduvärvid) jne.
thumbnail
10
pptx

E-ained

Eained, Otto Kontro Sissejuhatus Toidulisaained ehk Eained on loodusliku või sünteetilise päritoluga keemilised ühendid. Eained, Otto Kontro Tähis E Igal lisaainel on numbriline kood. Tähis E ja numbrikood viitavad konkreetsele keemilisele ühendile, mis on kantud toiduainetes kasutada lubatud lisaainete registrisse. Eained, Otto Kontro Tähis E Vastav koodsüsteem kehtibEuroopa Liidu maades. Tähis E (Europe) peaks olema ka lisaaine ohutuse garantiiks. Eained, Otto Kontro Eained Eaineid tahtlikult lisatakse toiduainetesse vastavalt tehnoloogilistele vajadustele ja eeskirjadele riknemisepidurdamiseks, toiduainete välimuse, struktuuri, koostise ning organoleptiliste omaduste parandamiseks. Eained, Otto Kontro Eainete jagunemine E100199 Toiduv ärvid E200299 S äilitusained E300399 Antioks üdandid E400499 Emulgaatorid Eained, Otto Kontro Lisaainete kasutamine

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Lisaained

.........................................................4 7.Küpsised „LAUNAGA“ glasuuriga.........................................................................................5 2 Kirjalik töö „Lisaained“ Hanna Seeder 1. Heliis siirup punasesõstra- ja maasikamaitseline E-kood Lisaaine täpne nimetus Lisaaine funktsioon Tsüklamiinhape ja tema naatriumi- ja Lõhna- ja maitseaine E952 kaltsiumsool (magusaine) Sahhariin ja tema naatriumi-, kaaliumi- ja Lõhna- ja maitseaine E954 kaltsiumsool (magusaine) Lõhna- ja maitseaine

Toit → Toiduained
12 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Lisaained

tõenäolisemalt sisaldab see eri lisaaineid! Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil. Lisaaineid kasutatakse Click to edit Master text styles toidu paremaks Second level säilitamiseks, vajaliku Third level konsistentsi Fourth level saavutamiseks. Fifth level Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet iseseisva toiduna ega toidu põhikoostisosana. Lisaained võib nende päritolu järgi jaotada kolmeks: Click to edit Master text styles · Eraldatud toidust ( Agaragar, karragenaan , Second level Lisaained on pektiin) Third level Fourth level jaotatud rühmadeks: · Esinevad looduslikus

Toit → Kokandus
32 allalaadimist
thumbnail
5
pptx

E-ainete märgistus

Kas on erinevaid võimalusi? Euroopas on vastav koodsüsteem tähis E ja numbrikood viitavad konkreetsele keemilisele ühendile. Samuti võib tähise ja numbrikoodi asemel olla Eaine nimi nt. sidrunhape. Näiteks: E410 jaanileivapuujahu E330 sidrunhape E954 sahhariin Milline on Eainete kohta käiv seadusandlus? Toiduseadus 3. peatükk ,,Toidu suhtes esitatavad nõuded" §16. Lisaaine (1) Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil ning mis ise või mille derivaadid ( teisest § 17. Tehislik lõhna ja maitseaine (1) Toidu ühendist saadav ühend) muutuvad otseselt või kaudselt toidu koostisosaks. käitlemisel on lubatud kasutada nõuetekohast Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet iseseisva toiduna ega

Loodus → Loodusteadused
5 allalaadimist
thumbnail
6
docx

TOIDU LISAAINED

eesmärgil (parandada mõnda toidu omadust). Lisaaineid kasutatakse näiteks toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), vajaliku konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarretavad ained, emulgaatorid), toidule atraktiivsema värvuse andmiseks (toiduvärvid). Lisaaineid kasutatakse soovitud mõju saavutamiseks kõige madalamal vajalikul tasemel. Toidu pakendil olevas koostisosade loetelus tähistatakse lisaained rühmanimetusega, millele järgneb lisaaine nimetus või E-number. Päritolu järgi jagatakse toidu lisaained kolmeks: 1) Looduslikud-taimse või loomse päritoluga, eraldatud toiduainetest vm elusast ainest. Organism saab nende lagundamisega hakkama, kahjulikke aineid on kõige vähem, siiski esineb võimalikke kantserogeene (E120): E406; E407; E440 2) Loodusidentsed-esinevad toidus looduslikult kuid on saadud sünteesi teel, tervisele erilist ohtu ei peaks kujutama:E300; E330;E200; E210

Meditsiin → Keemilised ohutegurid
6 allalaadimist
thumbnail
6
docx

E-ained

E-ained Marell Rõss MIS ON TOIDU LISAAINE EHK E-AINE? Lisaaine, rahvapäraselt tuntud ka kui E-aine, on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil. Lisaaineid kasutatakse näiteks toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), vajaliku konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarretavad ained, emulgaatorid), toidule atraktiivsema värvuse andmiseks (toiduvärvid) jne. Lisaainete kasutamise vajadus peab olema põhjendatud. See tähendab, et

Toit → Toidutehnoloogia
4 allalaadimist
thumbnail
9
doc

E-ained ja pakendid

nende lagundamisega saab organism ise hakkama. Kuid nende seas on võimalikke kantserogeenseid ehk vähkitekitavaid aineid. Looduslikud lisaained on näiteks E100(kurkumiin, kollajuurest), E160c(paprikaekstrakt), E322(letsitiin, sojaubadest või kanamunast), E407(karrageen, adrust), E904(sellak, putuka eritis) ja palju veel(A.Erin, ,,Saladuslikud e-ained meie igapäevatoidus", 2010) Loodusidentsed Leiduvad küll looduses, kuid toiduainetes kasutatav lisaaine on valmistatud sünteetiliselt ning see on sarnane sellele mis esineb looduses. Nii on neid odavan ja lihtsam toota. Nagu ka looduslikud lisaained on ka loodusidentsed lisaained vähem kahjulikud, kuid neis leidub rohkem inim tervisele kahjulike e-ained. Siia hulka kuuluvad ka näiteks sünteetilised vitamiinid ja antioksüdandid kuid nende toimeained on looduslikega võrreldes nõrgemad. Loodusidentsete lisaainte hulka kuuluvad

Bioloogia → Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
4
odt

GMO ja toidulisandid

Oleneb inimesest ja toidulisandist. Kui sa oled inimene, kes teeb trenni või vajab lisaaineid, siis on need kasulikud. Tavainimese puhul, kes regulaarselt trenniga ei tegele, siis pigem kahjulikud, kuna võivad tekitada rasvumist ja muuta keha väsinuks. 2. Mis rolli mängivad toidulisandid sportlase elus? 3P Kiirendavad taastumisprotsesse, võistluse ajal abistavad energia vabanemist, taastavad trenni tehes kaotatud aine varud. 3. Mis on toidulisandi ja lisaaine erinevus? Too kummagi kohta üks näide. 3P Toidulisandi eesmärgiks on toidu täiendamine, kuid lisaaine eesmärgiks on toidu atraktiivsemaks muutmine. Toidulisand nt C-vitamiin ja lisaaine nt toiduvärvid. 4. Kuidas erinevad lisaaine nind toidulisand?3P Toidulisandi eesmärk on tavatoidu täiendamine, lisaainet kasutatakse toidu säilitamiseks, parema välimuse andmiseks jne. 5. Mis on toidulisand?1P Aine, mida tarvitatakse lisaks tavatoidule, et seda täiendada.

Bioloogia → Geenitehnoloogia
6 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tarbimine

paksendajad, pakesendamisgaasid jt (E500-...) Lisaaine on looduslik või sünteetiline, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil. Lisaaineid kasutatakse näiteks toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), vajaliku kontsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarretavad aine, emulgaatorid), toidule atraktiivsema värvuse andmiseks (toiduvärvid) jt. Lisaainetel on Euroopa numbritunnus ehk E tunnus. E tunnus tähendab, et lisaaine on läbinud vastavad ohutuse hinnangud ja Euroopa Liidus heaks kiidetud Toidu pakendil oleval koostisosade loetelus tähistatakse lisaained rühmanimetusega, millele järgneb lisaaine nimetus või numbriline tunnus, näiteks "säilitusaine vääveldioksiid" või "säilitusaine" E220. 1 Kahjuks ei hoidnud kõiki pakendeid alles

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
113 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Lisaained toidus

. 3 Mis on lisaained?........................................................................................................ 4 Kas lisaained on ohutud? Toidu lisaained on ohtlikkuse seisukohast toidumürgistuste, tasakaalustamata toitumise, tööstuslike saasteainete , toiduainetest looduslikult esinevate mürgiste ainete ja pestitsiidide järel alles kuuendal kohal. See aga ei tähenda, et toidu lisaainetele ei pöörata piisavalt tähelepanu. Tootja peab tervishoiuorganitele teatama, et toidu lisaaine toimib efektiivselt. Lisaainet peab olema võimalik valmis toiduaines määrata ning ta ohutus peab olema tagatud. Lisaainete ohutust kontrollitakse loomkatsetega ja kui avastatakse mingi oht, on toiduainetesse lubatavad hulgad 100 korda väiksemad nendest , mis loomkatsetes ei tekita enam ohtu. Samal ajal võivad mõned looduslikud toiduained sisaldada neid aineid ainult 5-50 korda vähem. Nii ei saa me alati öelda, et toiduained, millesse on tahtlikult lisatud lisaaineid, oleksid ohtlikumad

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
5 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Lisaained

Toidu lisaained Tiiu Liebert'I raamatus selgitatakse, mis on toidu lisaained, milleks neid toiduainetesse lisatakse, kas nad on ohutud. Antakse ülevaade lisaainete jaotamisest rühmadesse ning iseloomustatakse neid rühmi lühidalt. Toidu lisaained Toiduainete valik kauplustes on viimastel aastatel suurenenud. Eestlane tunneb üha rohkem huvi selle vastu, mida ta sööb. Paljud pakendatud toiduained sisaldavad lisaaineid, mis peavad olema ka pakendil toodud kas rühma- ja lisaaine nimetusega või Euroopa Liidus kehtiva E-koodi abil. Mis on lisaained? Toiduainete lisaained on ained, mida lisatakse toiduainetesse tahtlikult toiduainete töötlemisel eesmärgiga pidurdada riknemist, parandada välimust, struktuuri, maitset, aroomi või mõnda muud omadust. Lisaained on mitmesuguse päritoluga. Esimeses rühma moodustavad ained, mis on eraldatud toiduainetest või muust elusast ainest. Siia kuuluvad agar-agar /E 406/ ja

Kategooriata →
19 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toidulisandid

asotoiduvärvid aga esile kutsuda allergilisi reaktsioone. Kui toode on väga eredavärviline, siis on selles tõenäoliselt kasutatud asotoiduvärve (vt asotoiduvärvide loetelu). Asotoiduvärvid E 102 Tartrasiin E 110 Päikeseloojangukollane E 122 Asorubiin E 123 Amarant E 124 Erkpunane 4R E 129 Võlupunane AC E 151 Briljantmust BN E 154 Pruun FK E 155 Pruun HT E 180 Litoolrubiin BKTOIDU LISAAINED Lisaainetel on Euroopa numbritunnus ehk E tunnus. E tunnus tähendab, et lisaaine on läbinud vastavad ohutuse hinnangud ja Euroopa Liidus heaks kiidetud. Toidu pakendil oleval koostisosade loetelus tähistatakse lisaained rühmanimetusega, millele järgneb lisaaine nimetus või numbriline tunnus, näiteks "säilitusaine vääveldioksiid" või "säilitusaine E 220". Lisaained on jaotatud tulenevalt nende põhifunktsioonist rühmadeks. Kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone. Kõige enam toidus kasutatavad lisaainete rühmad on järgmised:

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
131 allalaadimist
thumbnail
20
ppt

Lisaained.

E953 ­ isomalt ­ toodetakse sahharoosist. Ka mahuaine. E954 ­ sahhariin ­ "Diamant" tabletid E959 ­ neohesperidiin DC ­ toodetakse tsitrusviljadest, ka lõhna ja maitsetugevdaja Modifitseeritud tärklised E1404 ­ E1451 Stabilisaatorid, emulgaatorid, paksendajad Iseseisev töö Arvestuslik aeg 2 tundi Kirjutada kauplusest välja 10 toidukaupa, mis sisaldab vähemalt 3 või enamat lisaainet. Kirjutada välja toidukauba nimetus, tootja, lisaaine E ­ kood ( kui on pakendil märgitud), lisaaine täpne nimetus ja tema funktsioon. Vältida analoogtooteid. Iseseisev töö Töö on hindeline. Esitada võib nii paberkandjal kui e maili teel Jõudu tööle! Tänan tähelepanu eest!

Kategooriata →
11 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Allergiad, e-ained, grupid, nitritid, nitraadid

E-ained Mis on e-ained? E-ained ehk lisaained on loodusliku või tehisliku päritoluga keemilised . Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet iseseisva toiduna ega toidu põhikoostisosana. Lisaained on jaotatud tulenevalt nende põhifunktsioonist rühmadeks, kuid kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone. E-ainetest: Erinevad nii keemilise koostise kui ka funktsionaalsete omaduste poolest. Tähis E (Europe) ja numbrikood viitavad konkreetsele keemilisele ühendile. Vastav koodisüsteem kehtib Euroopa Liidu maades. Lisaainete kogused Teadlaste hinnangul on lisaained

Bioloogia → Bioloogia
18 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Milline on kool 20 aasta pärast?

Kõikides ainetes on umbes 4 gruppi, kellel on tunnid erinevatel aegadel. Ainuke asi, mis on kõikidel samal ajal, on vahetunnid. Ei ole olemas ühtegi tundi, kus kogu klass on korraga samas ruumis. Ainuke kord, kui kõik näevad üksteist, on testide ajal. Testid toimuvad alati suuremas ruumis, kus on kõik grupid koos. Kõik ained on üldiselt samad kui tänapäeval. Kuid igal õppeaastal on üks spetsiaalne lisaaine. Näiteks üks populaarne lisaaine on filmi tegemine, iga 2 nädala tagant on üks lisatund, kus seda õpitakse. Kahekümne aasta pärast on kooliskäimine muutunud palju turvalisemaks ja huvitavamaks.

Eesti keel → Eesti keel
21 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Ehituskeemia küsimused - Lisandid-katted-nanotehnoloogiad

Lisandid, katted, nanotehnoloogia 1. Mida nimetatakse säilitusaineks? Säilitusaine ehk konservant on looduslik või sünteetiline aine, mis takistab toodete riknemist - lagunemist mikroorganismide toimel. 2. Milline lisaaine on antimikroobne? Antimikroobne lisaaine on aine, mis tapab mikroorganisme või pärsib nende kasvu. 3. Kuidas jagatakse antimikroobsed ained? Antimikroobsed ained jaotatakse vastavalt nende struktuurile orgaanilise ja anorgaanilise rühma järgi. 4. Mida teevad antimikroobsed ained materjali sees? Materjali sees - takistab materjali bioloogilist lagunemist. Materjali pinnal - takistab mikroobide kinnitumist materjali pinnale. 5. Kuidas töötab hõbe antimikroobse ainena?

Ehitus → Ehituskeemia
12 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toidu lisaained

Toidu lisaained Toiduainete valik kauplustes on viimastel aastatel suurenenud. Eestlane tunneb üha rohkem huvi selle vastu, mida ta sööb. Paljud pakendatud toiduained sisaldavad lisaaineid, mis peavad olema ka pakendil toodud kas rühma- ja lisaaine nimetusega või Euroopa Liidus kehtiva E- koodi abil. Mis on lisaained? Toiduainete lisaained on ained, mida lisatakse toiduainetesse tahtlikult toiduainete töötlemisel eesmärgiga pidurdada riknemist, parandada välimust, struktuuri, maitset, aroomi või mõnda muud omadust. Lisaained on mitmesuguse päritoluga. Esimeses rühma moodustavad ained, mis on eraldatud toiduainetest või muust elusast ainest. Siia kuuluvad agar-agar /E 406/ ja karragenaan /E 407/

Keemia → Keemia
58 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Plastide keevitamine

Plastide keevitamine TP on võimalik ühendada keevitamisega - vigase koha kuumutam. ja vajadusel lisaaine lisamisega a) Kuumaõhupuhuriga, mil erinevad otsikud, 230-350 kraadi, kasut lisamaterjali. Nii põhi- kui lisamaterjal peavad olema poolsulsnud olekus. b) Jootekolbiga, vajadusel kasut alla 3 mm läbimõõduga lisamaterjali. c) Ultrahelikeevitus kõrgsagedusel 20-40 kHz - vibratsioonienergia liidab plastid. Nõutav õige lisamaterjal, õige tempo, surve, keevitam kiirus. Prakku freesitakse "V"-profiili 60-kraadne faas, mille sügavus

Masinaehitus → Plastide töötlemine
20 allalaadimist
thumbnail
12
docx

KEEVITUSTEHNOLOOGIA

Kaitsegaas Ar 80% + CO2 20% EN 439-M21 7-12 Juureõmbluse kaitsegaas - - - Traadi Soojuse Keevitusvool Pinge Keevituse Läbimi Protsess Lisaaine Mõõt Kiirus Polaarsus Sisestus A U (V) Kiirus cm/min Nr. m/min KJ/cm 1 135 UltraMag SG2 1.0 170 20 7 40 Asend: PA Töötlemistemperatuur:

Keeled → inglise teaduskeel
30 allalaadimist
thumbnail
14
doc

E-ained toidus

Kui valmistoitude pakenditel peenes kirjas koostist lugeda, siis selgub, et lisaks tavapärastele toiduainetele sisaldub enamuses neist ka mingi võõrapärase nimega ühend või E-täht koos numbrikoodiga. Töö tulemusena tahaksin teada, milleks toidu lisaaineid üldse lisatakse ja kas nad on tervisele kahjulikud? 1. Toidu lisaainetest üldiselt 3 Lisaainetel on Euroopa numbritunnus ehk E tunnus. E tunnus tähendab, et lisaaine on läbinud vastavad ohutuse hinnangud ja Euroopa Liidus heaks kiidetud. Toidu lisaaine võib pakendil olla välja kirjutatud lühidalt ja ka täispika nimetusega (nt E 621 või naatriumglutamaat). 1.1. Toidu lisaainete põhilised grupid · toiduvärvid (E 100 ­ E 199) · säilitusained (E 200 ­ E 299) · antioksüdandid (E 300 ­ E 399) · emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad (E 400 ­ E 499)

Keemia → Keemia
67 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Tööleht toiduseadusest

§ 15. Külmutatud toit (1) Külmutatud on toit ,mis on läbinud külmutamisprotsessi ja mida seejärel säilitatakse antud toidule ettenähtud temperatuuril. Toidu nõuetekohasuse tagamiseks peab külmutamisaeg olema võimalikult lühike. (2) Külmutatud toitu käideldes tuleb järgida Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrustes (EÜ) nr 852/2004 ja nr 853/2004 ja teistes õigusaktides sätestatud nõudeid ning Vabariigi Valitsuse kehtestatud külmutatud toidu käitlemise erinõudeid. § 16 lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil ning mis ise või mille derivaadid muutuvad otseselt või kaudselt toidu koostisosaks. Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet iseseisva toiduna ega toidu põhikoostisosana. (2) lisaaineon lubatud kasutada käesoleva seaduse alusel kehtestatud viisil, toidugrupis ja piirnormi ulatuses ning ainult juhul, kui lisaaine kasutamise eesmärki ei ole võimalik muul viisil saavutada. § 17

Varia → Tööohutus
13 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Nõudepesuvahend ''Fairy'' koostis.

Linalool Benzisothiazolinone mikrobitsiidi ja fungitsiidi toimemehhanismiga kasutatakse säilitusainena on emulsioon värvide , lakkide , liimide , pesuainete, kütuste ja paberi protsessis Fenoksüetanool sisaldab süsinikku , mistõttu on orgaaniline toimib lahustina Molekul on kahjulik sissehingamisel, allaneelamisel või kokkupuutel nahaga selge õlijas vedelik kasutatakse näiteks kosmeetikas, vaktsiinides ja ka säilitusainena Heksüül Cinnamal lisaaine parfüümide ja kosmeetikatööstuses aroomi aine helekollane selge vedelik kuni tahke, mis on vees lahustumatu, kuid lahustub õlides B-klassi allergeen vastavalt DIMDI klassifitseerimist üle soovitatava kontsentratsiooni on ärritav Linalool lõhnastatud hügieenitooted ja puhastusvahendite sh seebid, pesemis-, sampoonid ja vedelikud Kahjuritõrjetes võib põhjustada allergilisi reaktsioone nagu ekseemi tundlikel inimestel

Keemia → Keemia
48 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Hoidistamine

Mis on hoidistamine ? Hoidistamine on viis toiduainete säilitamiseks. Mõned hoidistamisviisid on näiteks hapendamine, marineerimine, konserveerimine, soolamine jne. Miks hoidistatakse ? Toiduaineid säilitatakse selleks, et takistada nende riknemist pikemaajalisel säilitamisel. Eelkõige tehakse seda toiduainete puhtuse ja tervislikkuse tagamiseks, toidumürgistuste vältimiseks ja ka menüü mitmekesistamiseks. Konserveerimise skeem. Mis on lisaained ? Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil. Lisaaineid kasutatakse näiteks toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), vajaliku konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarretavad ained, emulgaatorid), toidule atraktiivsema värvuse andmiseks (toiduvärvid) jne. Lisaainete kasutamise vajadus peab olema põhjendatud. See tähendab, et lisaained on

Kategooriata → Tööõpetus
16 allalaadimist
thumbnail
3
docx

E-ained - tähis, nimetus, leidumine

astmat. Eriti ohtlik astmaatikuile, kellel on ülitundlikkus aspiriini suhtes. Tekitab lastel üliaktiivsust ja käitumishäireid (ärritatus, rahutus, unehäired, keskendumis- ja õppimisraskused). Võib põhjustada allergilist purpurpuna, naha ja limaskestade ärritust, migreeni, kõhuvalu, iiveldust, nägemishäireid, liigesevalu. E 104 Kinoliinkollane Kollane või rohekaskollane sünteetiline värvaine. Karastusjoogid ja maiustused. Nõgeslöövet ja angioödeemi süvendav lisaaine. E 110 Päikeseloojangukollane Asovärv. Kollakas-oranz-punane värvaine. Magustoidud, saiakesed, kommid, marmelaad, jogurtid. Vimõalik allergiatekitaja. Ülitundlikkust esineb eriti aspiriini mittetaluvatel inimestel (nõgeslööve, nahaturse, seedehäired, iiveldus). E 120 Karmiin, karmiinhape, Cochineal Punane looduses esinev värvaine. Alkohoolsed joogid, karastusjoogid, supid, saiakesed, magustoidud, maiustused, kosmeetika. Võib tekitada astmat ja ka eluohtlikke allergilisi reaktsioone.

Toit → Kokandus
33 allalaadimist
thumbnail
27
ppt

E-ained ja lisaained toidus

E-ained · Lisaks toitainetele (valgud, süsivesikud, lipiidid, vesi, vitamiinid, mineraalained, mikroelemendid) sisaldab nüüdisajal pakutav toit veel ka saaste- või lisaaineid. · Nüüdisaegne toiduainete tehnoloogia on mõeldamatu lisaaineteta. · Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil ning mis ise või mille derivaadid muutuvad otseselt või kaudselt toidu koostisosaks. · Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet iseseisva toiduna ega toidu põhikoostisosana. · Lisaaineid on vaja selleks, et pidurdada toiduainete riknemist, anda talle vajalik välimus, parandada tema struktuuri, koospüsimist ning tema organoleptilisi omadusi. · Lisaained on jaotatud tulenevalt nende põhifunktsioonist rühmadeks, näiteks toiduvärvid, säilitusained, antioksüdandid, magusained, paksendajad, kuid kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone

Keemia → Keemia
92 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Asovärvid

liigesevalu. Kinoliinkolla E 104 Allergilist reaktsiooni Kasutatakse ne (lööve, seedehäired) magustoitudes, esineb eriti aspiriini kommides, mittetaluvatel inimestel. jogurtites, Nõgeslöövet ja karastusjookides, angioödeemi (allergilist maiustustes. turset) süvendav lisaaine. Asorubiin E 122 Võib tekitada allergilist Kasutatakse: ehk reaktsiooni. karastusjoogid, puu- karmoisiin Põhjustab asovärvidele ja juurviljakonservid, tüüpilisi jogurtid, saiakesed, ülitundlikkusreaktsioone. maiustused. Vaata E102. Amarant E 123 Võib tekitada allergilist Punakaspruun värv,

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kaubandus Test

on tegemist - supermarketiga - hüpermarketiga - lähikauplusega 24. Kauba ladustamine peab olema eelkõige mugav - ostjale - müüjale - kaupluse juhatajale 25. Brokkoli söödav osa on - on valmimata õisik - valminud õisik - kapsapea 26. Kuidas satub toidusse saasteaine? - lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil - satub sinna keskkonna saastumise tagajärjel - lisatakse toidusse abiainena 27. Kuidas satub toidusse lisaaine? - lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil - satub sinna keskkonna saastumise tagajärjel - lisatakse toidusse abiainena 28. Kes peab koostama ettevõtte toiduga kokkupuutuvate töötajate toiduhügieenikoolituse kava? - töötaja ise - käitleja - toiduhügieeni koolitaja 29. Millistest osadest koosneb toiduhügieenikoolituse kava? - koolituse sagedus ja maht - koolituse sagedus, maht ja osavõtjad - koolituse eesmärgid, maht, sagedus ja kord 30

Majandus → Kaubandus
19 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Eksami spikker

Toidupüramiid annab piltliku ülevaate päevas vajalikest toiduainete kogustest ja vahekorrast toidurühmade kaupa Tinglikult on püramiidi alumistes osades on need toiduained, mida tuleb rohkem süüa, keskele jäävad mõõdukalt ja tippu vähem süüa soovitatavad toiduained Portsjonite suuruse arvestamisel on aluseks võetud toiduaine energia- ja rasvasisaldus, kasutades toiduainete keemilise koostise tabeleid Eesti toidusoovitustes on aluseks toidupüramiid Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil Lisaaineid kasutatakse nt. toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), vajaliku konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarretavad ained, emulgaatorid), toidule atraktiivsema värvuse andmiseks (toiduvärvid) jne. Diabeet e. suhkruhaigus on erinevatel põhjustel tekkiv energiaainevahetushäire

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
101 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Toiduallergia

paralleelselt pruugitakse lisaaineid sisaldavaid toiduaineid. Tehke kindlasti pause lisaaineid sisaldavate toiduainete tarbimises. Toituge võimalikult mitmekesiselt - tarbige tasakaalustatud segatoitu. Nii väldite liigseid lisaainete koguseid ja hoidute sünteetiliste lisaainete kuhjumisest tingitud võimalikest organismi kahjustustest. Muutke harjumuseks lugeda toiduaine pakenditele kirjutatud infot. Korrektse tähistuse korral peab olema esitatud nii lisaaine keemiline nimetus kui ka numbrikood. Pakendilt saadud teabe põhjal saab otsustada, kas seda toidukaupa tarbida või mitte. Veel üks väike soovitus Kui soovid suhelda teiste allergiliste laste vanematega, siis liitu: http://groups.yahoo.com/group/allergialaps/ Kasutatud materjal http://www.allergialiit.ee/et/artiklid/toiduallergia.html Tervisekaitseinspektsiooni infovoldik www.toitumine.ee

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Säilitusained

Säilitusained Referaat HKHK September 2011 Säilitusaine on füüsiline või sünteetiline aine, mis lisatakse sellistele toodetele nagu toiduained, ravimid, värvid, bioloogilised proovid, puit vms. Säilivuse suurendamiseks lisatakse väikeses koguses antiseptikained, mis pikendavad toidu säilimisaega, kaitstes seda mikrobioloogilise riknemise eest või ebasoovitavate keemiliste muutuste eest,hallitus-ja pärmseente kasvu, parandada välimust, transpordil säilimist. Märgitakse pakendile E-koodiga või nimetusega (E 200- E 299) - see grupp on kõige laiem - ka suhteliselt lühikest aega säilivad tooted võivad sisaldada säilitusaineid - nt kui leib või sai säilib tavapäraselt värskena umbes 3 päeva, siis säilitusainetega on aega pikendatud kuni nädalani. Säilitusaineid leidub ka kõikides vorsti- ja singitoodetes, paljudes juustudes, jogurtites, kohupiimades, jäätistes, küpsistes, kuivatatud puuviljades...

Toit → Toiduhügieen
11 allalaadimist
thumbnail
3
docx

KÜSIMUSED määruse „Hea laboritava nõuded ja kord“ kohta

KÜSIMUSED määruse ,,Hea laboritava nõuded ja kord" kohta 1. Milline seadus on nimetatud määruse aluseks? Määrus ,,Hea laboritava nõuded ja kord" kehtestatakse Kemikaaliseaduse alusel 2. Millistes valdkondades rakendatatkse nimetatud määrust? Hea laboritava nõudeid ja korda rakendatakse Kemikaaliseaduse kohaselt kõikide kemikaalide, sealhulgas ravimi ja veterinaarravimi, kosmeetikatoote, pestitsiidi, toidu lisaaine, söödalisandi või tööstuskemikaali koostisse kuuluva katseaine tervise- ja keskkonnaohutuse mittekliinilisel uuringul laboris. Head laboritava kohaldatakse uuringutele, mis viiakse läbi laboris, kasvuhoones või välitingimustes. 3. Kirjelda oma sõnadega missugused on labori juhtkonna kohustused Labori juhtkonna kohustusteks on hoolitseda selle eest, et laboris töö toimiks. Et oleksid olemas sobivad ruumid, seadmed, vahendid ja materjalid ning piisavalt

Keemia → Keemia alused
2 allalaadimist
thumbnail
5
docx

150 inglise-eesti sõna

1. (Broader) array ­laiem valik, 2. Abnormal- ebanormaalne 3. Adaptable - Kohanemisvõimeline 4. Additive - something that is added . lisaaine 5. Administratation - haldamine 6. Advantage ­eelis 7. Advice ­ nõustama 8. Agency - agentuur 9. Agenda - päevakord 10. Analysis ­ analüüs 11. Anticipated ­ oodatud 12. Apply ­ kandideerima 13. Assimilate- millelegi saraseks muutuma 14. Business ­ äri 15. Campaign ­ kampaania 16. Capability - võimekus 17. Capacity ­ võimsus 18. Caution - Ettevaatlikus 19. Certainly ­ kindlasti 20. Citizen ­ kodanik 21. Coalition - koalitsioon 22

Keeled → Inglise keel
12 allalaadimist
thumbnail
6
doc

E-ainete analüüs

Vahine ,,Värvilised Pallid" E-aine nr: E124 Nimetus: Erkpunane 4R Kasutusvaldkond: Keeksid, keeksipulbrid, karastusjoogid, magustoidud, maiustused, puuvilja- ja juurviljakonservid. Mõju inimesele: Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Võimalik allergiatekitaja. E-aine nr:E104 Nimetus:Kinoliinkollane Kasutusvaldkond: Karastusjoogid ja maiustused. Mõju inimesele: Nõgeslöövet ja angioödeemi süvendav lisaaine E-aine nr:E110 Nimetus:Päikeseloojangukollane Kasutusvaldkond: Magustoidud, saiakesed, kommid, marmelaad, jogurtid. Mõju inimesele: Ülitundlikkust esineb eriti aspiriini mittetaluvatel inimestel (nõgeslööve, nahaturse, seedehäired, iiveldus). Võimalik allergiatekitaja. E-aine nr:E131 Nimetus:Patentsinine Kasutusvaldkond: Puuviljakonservid, joogid ja maiustused. Mõju inimesele: Kahtlustatakse negatiivset mõju allergikutele. Tüüpilised

Toit → Pagar-kondiiter
50 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Taimsed toiduvärvid

on ka väidetud, et on täiesti ohutu. Kasutatakse alkohoolsetes jookides, karastusjookides, suppides, saiakestes, magustoitudes maiustustes, kosmeetikas. Toidutare > Sõnastik > E-ained > E120 - Karmiin, karmiinhape, Cochineal E 127 erütrosiin Punane värvaine. Võib häirida kilpnäärme talitlust. Loomkatsetes on tekitanud kilpnäärmevähki. Võib põhjustada ülivastuvõtlikkust ultraviolettkiirtele ja süvendada allergiaid. Uuringutel on selgunud lisaaine häiriv mõju närvirakkude talitusele, olles ühtlasi käitumishäirete põhjustajaks. Mingil määral mõjutab hormoone maksa ainevahetuses. Kasutatakse kokteilkirssidele, karastusjookides, maiustustes, jäätistes ja magustoitudes. Toidutare > Sõnastik > E-ained > E127 - Erütrosiin E 140 klorofüll Taimsest materjalist eraldatud leheroheline toiduvärv, mida leidub looduses laialt. Teadaolevalt pole klorofüllil kõrvalmõjusid.

Keemia → Keemia
31 allalaadimist
thumbnail
35
ppt

Toidu lisaained

Toidu lisaained R.Vokk Terminid · Toidu lisaaine on aine, mida lisandatakse kavatsuslikult toidule tehnoloogilises protsessis, et muuta toidu sensoorseid omadusi, säilivust ja kvaliteedi püsimist. Tavaliselt üksikuna ei kaubastata. · Toidulisand on tavatoidule lisaks mõeldud toitainete kontsentraadid (looduslikud segud või ainete segud), mida tarbitakse toidule lisaks. Toidu seadusandlus · Väljaandja : Vabariigi Valitsus · Akti või dokumendi liik : määrus · Teksti liik : terviktekst

Toit → Sissejuhatus erialasse.toit ja...
67 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Saasteallikad

Ligi miljon inimest kannatab tõrjeainete krooniliste kahjustuste all. Umbes 40 000 arvatakse haigestuvat tõrjeainetest põhjustatud vähki. Hinnang on siiski arvutuslik ning rajaneb katseloomadega sooritatud uuringute riskihinnangul. Lisaained Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil ning mis ise või mille derivaadid muutuvad otseselt või kaudselt toidu koostisosaks. Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet iseseisva toiduna ega toidu põhikoostisosana. Vaatamata lisaainete kasutamise rangele normeerimisele on olemas oht, et neid võib esineda valmistootes lubatust suuremates kontsentratsioonides. See võib toimuda tänu töötajate hooletusele või valesti koostatud retseptile. Krooniliste intoksikatsioonide puhul: 1. Tekivad haiguseelsed seisundid, väheneb inimese kaitsevõime teiste haiguste suhtes või teiste haiguste kulg raskeneb. 2

Toit → Toiduohutus
16 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

vastunäidustusi kasutamiseks toidus mõne rühma haigusi (kaupade, mille üksikasjad hõlmavad vastunäidustusi kasutamiseks toidus teatud tüüpi haigused); teave riikliku registreerimismärgi (toidu, mille suhtes kohaldatakse riikliku registreerimismärgi). 9 LISAAINED Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil. Lisaainetel on Euroopa numbritunnus ehk E-tunnus. E-tunnus tähendab, et lisaaine on läbinud vastavad ohutuse hinnangud ja Euroopa Liidus heaks kiidetud. Lisaained võib nende päritolu järgi jaotada kolmeks: * ained, mis on eraldatud toidust, näiteks agar-agar (E 406) ja karragenaan (E 407) merevetikatest, pektiin (E 440) puuviljadest jne; * ained, mis esinevad looduslikult toidus, kuid on saadud sünteesi teel ehk nö loodusidentsed ained, näiteks antioksüdant askorbiinhape (E 300) või säilitusained sorbiinhape (E 200) ja bensoehape (E 210);

Toit → Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Anda tarbijatele mida nad soovivad

Food Tecnology 09/ 10 lk- 52-53 Anda tarbijatele mida nad soovivad Kuus uut mega-suundumust ja turu väljakutsetele ja nõuded tootearendajate tähelepanule. 1. Kaalu lahendused. Tarbijad nõuavad drastilisi muutusi selleks, et toidutootjatele sõnastada sõnum, protsess ja isegi uue maitse toidud nii nagu nad ootavadtoiduainetööstuselt rohkem füüsilise tervise lahendusi ning üha mugavaid ja uusi võimalusi. Pärast neid uuendusi on kuus megatrendi ja aruanne turu probleemidest, IFT aastakoosolek & Food Expo esitlused ja näitused. Produkt arendajad ja turundajad, kes edukalt soovivad lahendada neid küsimusi, on üsna tõenäoline, et leitakse olulisi turustamise võimalusi ja kaalukaid lahendusi. Rohkem kui 1,3 miljardit inimest on maailmas ülekaalulised või rasvunud, vastavalt Maailma Terviseorganisatsiooni andmetele, ei ole üllatav, sest unikaalsed koostisosad- s...

Toit → Toitumisõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
20
odt

Keevisliited ja keevitusasendid

TIG keevitus keevitus sulamatu elektroodiga inertgaasi keskkonnas (TIG ­ tungsten inert gas, euronormidele vastav tunnusnumber on 141) TIG keevituses kasutatakse inertgaasina tavaliselt puhast argooni või argooni segu vähese lämmastikoksiidiga (AGA MISON) Harvemini kasutatakse heeliumit (He) (Vt joonis 3) TIG keevitus on elekterkaarkeevitusprotsess, kus kaarleek põleb sulamatu volframelektroodi ja keevitatava materjali vahel. TIG protsessiga võib keevitada kas lisaainega või ilma. Lisaaine viiakse kaarleegi toimepiirkonda tavaliselt käsitsi. Kaarleegi piirkonnas lisaaine sulab ning moodustub keevisõmblus. Gaasisuudme kaudu juhitakse kaarleegi juurde kaitsegaas, mis kaitseb keevisõmblust välisõhu kahjuliku mõju eest. TIG keevitus sarnaneb oma tehnoloogia poolest gaaskeevitusega. TIG keevituse eelisteks on, et see sobib väga paljude metallide keevitamiseks, ei ole pritsmeid, saab keevitada suhteliselt õhukesi materjale. Puuduseks on protsessi

Tehnika → Tootmistehnika alused
23 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Ülevaade Eestis müüdavatest dekoratiivviimistluse toodetest

Bauhof / Hind: 17,79 Dekoratiivvärv Capadecor Metallocryl Interior 2,5L K-rauta / Hind: 30,39 Dekoratiivvärv Sadolin Metallic 1L K-rauta / Hind: 11,19 Lasuurvärvid Spetsiaalne lisaaine või värvisse segatud heledad osakesed annavad värvile lasuurse ilme ­ pind muutub läbipaistvaks ja laiguliseks, justkui elavaks, tekib ruumiline efekt. Sadolini lisaaine Effekt pikendab lisaks lasuursusele ka värvi kuivamisaega, mistõttu on võimalik pinda huvitavaks töödelda. Caparoli läikepigmendid muudavad aga Arte-Lasuriga värvitud pinnad eriti efektseks. Seinale kandmisel tuleb kindlasti jälgida tootja juhendeid. Näiteks Sadolini värvi puhul tuleb sein

Ehitus → Maalritööd
19 allalaadimist
thumbnail
40
ppt

Toiduainete keemia

mikroelemendid 3 Antonina Zguro, TTÜ Virumaa Kolledž Toidupüramiid 4 Antonina Zguro, TTÜ Virumaa Kolledž E­ained ehk toiduainete lisaained  Toidu lisaained on ained, mis lisatakse kavatsuslikult toidule tehnoloogilises protsessis, et muuta toidu sensoorseid omadusi, säilivust ja kvaliteedi püsivust.  Lisaaine eesmärgiks on tagada toidu parem ja pikem säilivus, parandada välimust või struktuuri, maitset, aroomi või mingit muud omadust.  Lisaaineid ei kasutata iseseisva toiduna või toidu põhikoostisosana.  “E” tuleb sõnast Euroopa (E-dega tähistab lisaaineid Euroopa Liit). 5 Antonina Zguro, TTÜ Virumaa Kolledž E­aiete liigitus I. Päritolu järgi

Keemia → Toidukeemia
20 allalaadimist
thumbnail
20
odt

Keevitamine

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool PM1A Magnus Torop Keevitamine Referaat Elektrikeevitamine kaitsegaaside keskkonnas Olustvere 2016 Sisukord: 1. Üldiselt keevitamisest 2.Elektroodkeevitus 3. Traatkeevitus inertgaasi keskkonnas 4.Traatkeevitus aktiivgaasi keskkonnas 5. Keevitus sulamatu elektroodiga inertgaasi keskkonnas 6. Gaaskeevitus 7. Teraste keevitatavus 8. Keevitusasendite markeering ja tüübid 9. MIG keevituse tööpõhimõte 10. Käpa ettevalmistamine 11. Keevitusaparaadi ettevalmistamine keevitamiseks 12. Traadi etteandmine 13. Kaitseklaasi valik 14. Keevitamine 15. keevitusdefektid 16. Keevituse ettevalmistuses on oluline 17. Keevituse töövõtetes tuleks silmas pidada SISSEJUHATUS Üldiselt keevitamisest: Keevisliide on kahest või enamast detailist keevitamise abil koostatud liide....

Ehitus → Ehitus
13 allalaadimist
thumbnail
28
docx

Co2 ehk traatkeevitus

TIG keevitus keevitus sulamatu elektroodiga inertgaasi keskkonnas (TIG – tungsten inert gas, euronormidele vastav tunnusnumber on 141) TIG keevituses kasutatakse inertgaasina tavaliselt puhast argooni või argooni segu vähese lämmastikoksiidiga (AGA MISON) Harvemini kasutatakse heeliumit (He) (Vt joonis 3) TIG keevitus on elekterkaarkeevitusprotsess, kus kaarleek põleb sulamatu volframelektroodi ja keevitatava materjali vahel. TIG protsessiga võib keevitada kas lisaainega või ilma. Lisaaine viiakse kaarleegi toimepiirkonda tavaliselt käsitsi. Kaarleegi piirkonnas lisaaine sulab ning moodustub keevisõmblus. Gaasisuudme kaudu juhitakse kaarleegi juurde kaitsegaas, mis kaitseb keevisõmblust välisõhu kahjuliku mõju eest. TIG keevitus sarnaneb oma tehnoloogia poolest gaaskeevitusega. TIG keevituse eelisteks on, et see sobib väga paljude metallide keevitamiseks, ei ole pritsmeid, saab keevitada suhteliselt õhukesi materjale. Puuduseks on

Materjaliteadus → Materjaliõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
34
doc

E ained - Toiduainete koostise analüüs

Omadused: Punane värvaine. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Võib tekitada astmat ja ka eluohtlikke allergilisi reaktsioone · E461 - Metüültselluloos Kasutusala: Saiakesed ja maiustused 16 Omadused: Emulgaatorid, stabilisaatorid, paksendajad. Kõrvalmõjud: Ei teata, suured hulgad võivad tekitada gaase ja soolestikuprobleeme. LISAAINETE LOETELU Lisaaine nimetus 1 Numbriline tunnus2 Lisaaine rühm3 Kurkumiin (75 300)3 E 100 Toiduvärv Riboflaviin, riboflaviin-5´-fosfaat E 101 Toiduvärv Tartrasiin (19 140) E 102 Toiduvärv Kinoliinkollane, Quinoline Yellow (47 005) E 104 Toiduvärv Päikeseloojangukollane, Sunset Yellow FCF, orankollane S (15 985) E 110 Toiduvärv Karmiin, karmiinhape, Cochineal (75 470) E 120 Toiduvärv

Bioloogia → 11.klassi bioloogia
77 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Hea laboritava nõuded ja kord

Hea laboritava nõuded ja kord 1. Milline seadus on nimetatud määruse aluseks? Kemikaaliseadus. 2. Millistes valdkondades rakendatakse nimetatud määrust? Seda rakendatakse kõikide kemikaalide, sealhulgas ravimi ja veterinaarravimi, kosmeetikatoote, pestitsiidi, toidu lisaaine, söödalisandi või tööstuskemikaali koostisse kuuluva katseaine tervise- ja keskkonnaohutuse mittekliinilisel uuringul laboris. 3. Kirjelda oma sõnadega missugused on labori juhtkonna kohustused Labori juhtkonna peamiseks ülesandeks on kontrollida, et labor tegutseks hea laboritava kohaselt. Labori juhtkond määrab ise juhtkonna ning kontrollib, et oleksid olemas sobivad ruumid, seadmed, vahendid ja materjalid. Samuti peab juhtkond

Muu → Ainetöö
7 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Nafta uurimistöö

Talve edenedes võib Statoili müüdava arktilise diislikütuse D* fortis külmfiltri ummistumispunkt küündida isegi -42 °C kraadini," ütles Meltsas ning täpsustas, et diislikütuse vastavussertifikaati saab vaatamiseks küsida teenindusjaama kassast. Statoili teenindusjaamades müüdav arktiline diislikütus sisaldab fortis lisaainet, mis hoiab pihustid puhtana, parandab määrimisomadusi ning kaitseb kütusepaaki ja toitesüsteemi korrosiooni ning jäätumise eest. Kokkuvõttes tagab lisaaine mootori tõrgeteta töö, hea jõudluse ja väiksema kütusekulu. ,,Müüa standardites nõutust külmakindlamat mootorikütust on meie teadlik strateegia, mille eesmärk on tagada Statoili diislikütuse usaldusväärsus ja kindel kvaliteet. Ka kliendid hindavad talvisel hooajal eelkõige kvaliteeti, et ükski plaanitud sõit ei jääks tegemata ja kohustused oma klientide ees saaksid õigeaegselt täidetud," lisas Meltsas Kokkuvõte

Keemia → Keemia
37 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduhügeeni eksami küsimused ja vastused

Toidutalumatus. · Biotoksiinid · Puhastusained · Toidulisandid 8. Lisaainete olemus Ained, mis esinevad küll toiduaines, kuid on saadud sünteesi teel ehk loodusidentsed 9. Milleks kasutatakse lisaaineid Enamik lisaaineid aitab kas paremini säilitada toiduaine toiteväärtust ja maitset, surub alla ohtlike mikroobide arengu või parandab konsistentsi maitset ja aroomi. 10. Lisaainete vältimine · Toituge võimalikult mitmekülgselt, nii saate vältida mõne lisaaine suurt hulka toidus · Kasutage värskeid või vähe töödeldud toiduaineid · Lugege mis on pakendil kirjas · Sool ja suhkur kujutavad endast suuremat ohtu 11. Säilivusaja kodeerimine · ,,Kõlblik kuni" märgistatakse kiiresti riknevatele toiduainetele. Müümine peale ,,kõlblik kuni" lõppu on seadusega keelatud. · ,,Parim enne" tähistab kuupäeva enne mille on tarija või realiseerija kinnitusel toiduaine

Toit → Toiduhügieen
568 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Parfüüm - Lõhnaõli

Salicylate ­ tuntakse ka salitsülaati talumatus, on igasugune kahjulik mõju. Citral ­ kahvatukollane vedelik, millel on tugev sidruni lõhn, tekib eeterlike õlide taimedest. Citronellol ­ lineaarne terpeeni esinev looduslikult tsitrusviljade taimed. Geraniol ­ Peamine osa on roosiõli, palmarosa õli ja citronella õli. Esineb ka väikestes kogustes geraaniumi, sidrunit ja ka teisi eeterlike õlisid. Hexyl cinnamal ­ looduslik aroomi lisaaine. On loomulik koostisosa parfümeeria- ja muudes kosmeetikatoodetes lõhna lisaainena. On saadud kummeli õlis. Hydrolyzed jojoba esters ­ Värvuselt kahvatu õlekollane. On hüdrolüsaadi ja jojoba estrid, mis on saadud happelised, ensüümi- või muude hüdrolüüsist. Isoeugenol ­ taimede eeterlik õli nagu nt. ilang-ilang. Võib ka olla kasutatud valmistamiseks vanillit. 6 3

Majandus → Tööstuskaup
26 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Ehitusmaterjalid KT 2

Bituumenpaberid ja papid- paber ja papp immutatkse bituumeniga, kasutatakse tuuletõkkematerjalina. Papiga kaetakse katuseid jne, katusekattematerjale ka . Värvid ja lakid 1.Koosulsed, mida kantakse pinnale õhukese kihina ning mis nakkuvad tugevasti pinnaga. 2.Peavad olema sobivad pinnale, sobilikud temperatuurile jne. 3.Värv moodustab värvilise ja alust katva pinna, lakk aga läikiva, mati ja läbipaistva pinna Värvid koosnevad: sideaine, pigment, lisaaine, lahusti Lakid koosnevad: lahusti, lisaaine, sideaine. (sideaine määrab ära nakke, värvi tugevuse ja keemilised omadused, lisaks veel värvi kuivamise jne). Pigmendid annavad värvitooni, katmisvõime ja ilmastikukindluse. Lahustite ülesandeks on lahjendada koostist, nendeks kasutatakse vett, lakibensiini, tärpentiini.Lisaained pikendavad värvi säilimisaega ja ja on vajalikud katmis või kuivamisomaduste parandamiseks. Neid on 0.1-1% värvi koostises.

Ehitus → Ehitusmaterjalid
119 allalaadimist
thumbnail
40
doc

Kordamisküsimused keemiliste ohtude kohta

· Ja lisaks - Seni ei ole tõestatud ei nitritite ega ka nitroosamiinide kantserogeensus inimesele. · Viimase aja uuringud on näidanud hoopis nitritioonide kasulikkust organismile, eriti südameveresoonkonna haiguste korral. Võib-olla + kaalub hoopis üle - 34. Toidu lisaainete toksilisus. Sahhariin, aspartaam, tartrasiin. Toksikoloogilised probleemid on seotud ka toidule tema erinevate omaduste parandamiseks lisatavate ainetega. Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil. EL-s on nende üle arve pidamiseks ja lühiduse mõttes igal registreeritud lisaainel nn. E-number. Lisaainete kasutamise vajadus peab olema pohjendatud. Paljudele lisaainetele on kehtestatud aktsepteeritav päevane lisaaine piirkogus (ADI). See on lisaaine piirkogus, mida võib ööpaevas kogu eluea jooksul ohutult tarbida, arvestatuna kehakaalu kilogrammi kohta.

Keemia → Biokeemia
31 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun