Omadused: Punane värvaine. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Võib tekitada astmat ja ka eluohtlikke allergilisi reaktsioone · E461 - Metüültselluloos Kasutusala: Saiakesed ja maiustused 16 Omadused: Emulgaatorid, stabilisaatorid, paksendajad. Kõrvalmõjud: Ei teata, suured hulgad võivad tekitada gaase ja soolestikuprobleeme. LISAAINETE LOETELU Lisaaine nimetus 1 Numbriline tunnus2 Lisaaine rühm3 Kurkumiin (75 300)3 E 100 Toiduvärv Riboflaviin, riboflaviin-5´-fosfaat E 101 Toiduvärv Tartrasiin (19 140) E 102 Toiduvärv Kinoliinkollane, Quinoline Yellow (47 005) E 104 Toiduvärv Päikeseloojangukollane, Sunset Yellow FCF, orankollane S (15 985) E 110 Toiduvärv Karmiin, karmiinhape, Cochineal (75 470) E 120 Toiduvärv
kasutatakse lähteainetena propüleeni, metanooli, vesiniksulfiidi ja ammooniumkarbonaati. Nii keemilise kui ka mikrobioloogilise sünteesi tulemusena saadakse glutamiinhape, mille erinevad soolad leiavad kasutamist lõhna- ja maitsetugevdajatena. Nii leidub toidu lisaainete loetelus glutamiinhape (E620), mononaatriumglutamaat (E621), monokaaliumglutamaat (E622), kaltsiumdiglutamaat (E623), monoammooniumglutamaat (E624) ja magneesiumdiglutamaat (E625). Kõik need lisaained on kasutusel kui lõhna- ja maitsetugevdajad. Need on ühendid, mis tugevdavad toidule omast maitset ja (või) lõhna. Glutamiinhape kuulub põhiaminohapete hulka ja tema soolasid omastab inimorganism hõlpsalt. Aasia köögil on tugevad traditsioonid naatriumglutamaadi kasutamises liha maitseainena. Kuid ka selline ühend võib palju probleeme tekitada. Et naatriumglutamaati kasutatakse eriti rohkelt just Hiina köögis, siis on ülalkirjeldatud nähtust hakatud kutsuma ka
Kõik kommentaarid