Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Piimatööstuse üldseadmed 2009 küsimused (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Piimatööstuse üldseadmed
(kordamisküsimused 2009)
  • Püsi- ja demonteeritavad liited
    Keevisliite näited: a – detailide ristühendus, b – lapikühendus
    Liiteid jaotatakse püsi- ja demonteeritavateks liideteks. Tüüpiliseks püsiliiteks on keevisliide.
    Masinavõllide ja rataste ühendamiseks sobivad hästi hammas- ja kiililiited. Telgede kinnitamiseks kasutatakse kleemliited. Neis on klemmikujuline telje kinnitusava ja seda saab koomale pingutada poldiga.
    Lihtsaim masinaelementide kategooria on liited. Need on mõeldud masinaelementide omavaheliseks jäigaks ühendamiseks. Liiteid jaotatakse püsi- ja demonteeritavateks liideteks.
    Keermesliide :a-poldi ja mutru abil, b kolmnurk- keere

    Kiilliite ehitus ristlõikes: 1-võll, 2-võlli kinnituv ratas, 3- kiil , ja pikilõikes: a-kiil, b-võllile kinnituv ratas
  • Võllid, teljed ja sidurid
    Tüüpiline ratta ja võlliga masinasõlm:1-võll,2-laagrikaas,3-võlli kaelatihend,4-kinnituspolt,5-korpus,6-laagri tihend ,7-rattakinnitusmutter, 8-ratas, 9-kiil, 10-laagrid
    Kiililiidetega võlle ühendav jäik silindriline siddur:1,2-ühendatavad võllid,3- sidur ,4-kiilud
    Korpuse (3) tappidele (2) toetuv telg (1), millel on vabalt pöörlev ratas (4)
    Võllid ja teljed on eelkõigile mõeldud mitmesigiste rataste monteerimiseks masinatesse. Mõlemad on silindrilise proofiliga elemendid, mis toetuvad otstega seadme korpuseletelg on selline masinaelement, mis ise ei pöörle, võimalades näiteks pöörelda sellel oleval rattal. Võlli otsad aga toetuvad laagritele, mis võimaldab neil pöörelda koos sellele(kiil või hammasliite abil) kinnitud rattaga .

  • Hüdroajami (hüdromootori) tööpõhimõte
    Ajamiks nim. masina jõuallikat. Tänapäevases piimatööstuses on selleks tavaliselt elektrimootor . Kuid esineb ka muude ajamistüüpide kasutamist, eriti hüdromootoreid, turbine , pneumosilindreid jms. Ajamite parameetrid on tavaliselt ajas ei muutu. Näiteks asünkroonmootoritel on kindel pöörlemiskiirus, võlli väändemoment ja võimsus.
  • Ülekanded
    Peamised piimatööstustes kasutatavad ülekanded on kiilrihmülekanne, kütteülekanne, hammasülekanne ja tiguülekanne. Ülekannega saab muuta ajamit masinale üle kantavad jõumomenti ja pöörlemiskiirust. Nende suuruste suhet ajami ja masina vahel iseloomustatakse ülekandeteguriga, mille väärtus on arvutatav vedava ja veetava ratta raadiuste suhtarvuna. N=R/r
    Kiilrihmade profiilid : a – koordriidest rihmad (1- koordriide kiht, 2- kummist survetsooni kiht, 3- kummeeritud riidest ümbris), b – kordnöörrihmad (1- koordnöörid, 2- kummist täitekiht, 3- kummeeritud riidest ümbris), c – hammasrihm, d – kiilrihma paiknemine rattapöia süvendis
    Hammasülekanne. A-hambumise profiil ,B-ülekannete tüüpe:a,b,c-välise hambumisega ülekanne(a- sirg ,b-kald,c-noolhammastega),d-sisemise hambumisega ülekanne,e-hammaslatt, f,g,h- kooniline ülekanne(f-sirg,g-kald,h-kaarhammastega)
    Tiguülekande põhielemendid: 1-tigurattas, 2- tigu
    Rullpuks-keti ehitus: 1 ja 3 – šarniirsed sisemised ja välimised ketiahela lülid, 2 – telgpuks, 4 – distantspuks, 5 – pöörlevad rullid
  • Hammas- ja tiguülekanne
  • Reduktorid
    Kolmeastmeline reduktor ja selle õlitus määrdeaine nivooni ulatuva ülekanseratta ja õlitushammasrattaga.
    Hammas ja tiigiülekanded võivad olla mitmeastmelised ja selles osalevad hammasrattad paikneda ühises korpuses. Sellise ehitusega masinaelemente nimetatakse reduktoriteks. Reduktori korpus kaitseb ülekannet võõrkehade eest ja lihustab määramist.

  • P Piima veetakse üldjuhul spetsiaalsete autodega ning alati jahutatult, et selle kvaliteet ei saaks teel oluliselt halveneda. Seepärast on kõik piimaautod termiliselt isoleeritud mahutitega. Uuemad masinad võivad olla varustanud ka külmutusseadmetega. Piima veoks talust piimatööstusse kasutatakse 2-4 sektsioonilisi tsisternautosid mahuga kuni 15000l. tsisternid on ovaalse kujuga, roostevabast terasplekist kokkukeevitatud sisse- ja väliskestaga, mille vahel on termoisolatsioonikiht. Igal sektsioonil on hermeetiliselt suletav luuk .
    iimaauto
    Külgmise vastuvõtusõlmega Scwarte piimaauto skeem:1-välised ühendused,2-piimapump, 3-piimahulga loendi, 4- klappide süsteem piimavoolu ja pesu juhtimiseks , 5-7-tsisterni sektsioonid
  • Piima kogumist puudutav informatsioon
    Piimakoguse, temperatuuri, pH, kuupäeva, kellaaja, läbitud kilometraaži ja muude andmete salvestamiseks kasutatakse kontrollerjuhtimisel põhinevat andmehõive süsteemi.
    Joonis. Andmehõive ja andmete edastus piima transpordiga.
  • Piima vastuvõtt
    Piima vastuvõtuks tööstuses kasutatakse tankikaalusid, autokaalusid ja vooluhulga arvesteid. Varasemalt oli kasutusel ka spetsiaalsed piima vastuvõttukaalud, mille roostevabast terasest valmistatud piimavann oli riputatud mehhaanilise kangkaalu kluge. Viimane oli omakorda ühendatud osutiga, mis näitas kaalutist 0,5kg täpsusega. Mõnes väiketööstuses hoitakse neid seini alles ja kasutusel automaatselt töötavate piima vooluhulga arvestite tareerimiseks.
  • T Kaalumisega vastuvõttu korral suunatakse vastuvõetav piim tanki , mille jalgade kluge on monteeritud jõuandurid. Üldjuhul mõõdetakse jõudu tensomeetriliselt, kusjuures määravaks füüsikaliseks suuruseks on tanki jalgade pikisuunaline deformatsioon . Samal põhimõttel võivad töötada elektroonilised koormakaalud, mille platvormile sõidab tsisternauto. Nii tanki kui ka platvormi kaalutusi määravad spetsiaalsed kaalukontrollerid, millised kaalutatakse mitmetonnilised koguseid umbes 100 g täpsusega.
    anki-ja autokaalud
  • Rõngaskolviga piimarvesti kasutamine
  • Elektromagnetiline vooluhulga määramise põhimõte
    Elektromagnetilise vedelike vooluhulga mõõteseadme ehitus: 1- korpus, 2- elektroodid , 3- vedeliku voolutoru, 4- elektromagneti mähis, 5- elektromagneti südamik, 6- kattekiht, 7- magnetväli
    Uuemate seadmetena on vooluhulga määramiseks hakatud kasutama magnetinduktsiooni põhimõttel töötavaid seadmeid. Nendes liikuvad osad puuduvad täiesti. Mõõdetavaks suuruseks on alalispinge , mis tekkib piimatorusse diametraalselt paiknevate elektririididele. Seda pinget põhjustab magnetinduktsiooni nähtus. Kuna piima on elektrijuht , siis käitub ta elektrijuhina ka püsivas magnetväljas liikumisel.

  • Silotankid
    Silotank ja selle elemendid:A- õhutusava, B- valgusti, C- ringpesu pihusti, D- segisti, E- luuk, manomeeter piimakoguse määramiseks, G-temperatuurimõõtur. Piima vastuvõtmise järgselt suunatakse jahutatud piim piimahoiutankidesse, mille mahutavus võib ulatuda paarikümnest mitmesaja tonnini. Piima hoiuks kasutatakse vertikaalseid ja horisontaalseid sise- ning vertikaalseid välistanke. Sisetankid on enamasti mahuga kuni 30000l, välistankidkuni 400 000 liitrit.

  • Tehnoloogilised tankid .
  • Piimatorustikud
  • Piimatorustike armatuur

  • Klapid
  • Pneumaatiliselt töötava piimaklapi ehitus
  • Pumba tootlikkus , imi- ja tõstekõrgus
  • Tsentrifugaalpumbad
    Tsentrifugaaljõu teke(C) ja tsentrifugaalpumba põhimõte: A-pumba imipool. B-pumba survepool. 1- imitoru , 2-pumba korpus, 3-imipoolelt avatud tiivik , 4- survetoru
    Spiraalkanalitega tsentrifugaalpumba ehitus: 1-pingutusrõnga kinnitusklamber, 2-pingutusrõngas, 3-survekamber, 4-tööorganina kasutatav ketas , 5-imikamber, 6-pumba mootori võll, 7-kinnitusmutter, 8-pumba tagakaas, 9.pumba korpus, 10-tihend tagakaane ja korpuse vahel
  • V Vesirõngaspumba põhimõte ja elemendid: 1- pumba korpus, 2- imitoru, 3- klapp algvaakumi tekitamiseks, 4- rootori labad , 6- survekamber ja toote väljutusava, 7- vesirõngas, 8- imikamber ja toote sisestusava
    Vesirõngaspumpades paikneb labadega rootor pumba korpuses ekstsentriliselt . Imi- ja survetorud on korpusega ühendatud läbi tagaseina, kus on selleks kaks kaarjalt pöörlemistelje ümber lähedal olevat ava. Rootori pöörlemisel paiskub korpusesse sattunud vedelik perifeeriasse, moodustades vastu seina liibuva vesirõnga.
    esirõngaspumbad
  • K Kolbpump: A- imipool, B- survepool, 1- mootor, 2- reduktor, 3- kulgmehhanism, 4- kolb , 5- silinder , 6- klapid.
    Kolbpumbad on mahtpumpadest enimtuntud. Nad koosnevad silindrist, milles liigub edasi-tagasi kulgliikumisega tihedalt vastu silindri seina liibuv kolb. Kolvi siirdumisel silindri põhja suunas tekitatakse surve ja vastassuunas liikumisel hõrendus.
    olbpumbad
  • Membraanpumbad
    Membraanpumba ehitus: A- imipool, survepool, 1- surveklapp, 2- membraan , 3-membraani koolutusketas, 4- imiklapp, 5- juhtvarras , 6- membraani kinnitus korpusega, 7-käigukamber, 8-ajamimehhanism.
    Membraanpumbad on eriti sobivad õrna konsistentsiga piimatoodete ja vaheproduktide pumpamiseks . Nendeks on näiteks juustukalgend (-tera) ja mitmesugused jogurtid.
  • Rootorpumbad
    Rootorpumba põhimõte: 1- imitoru, 2- survetoru, 3- rootorid, 4-pumbatava toote ühikmahud.
    Rootorpumbad eriti sobivad viskoossete toodete nagu koor, hapupiim jt pumpamiseks. Samuti saab nendega pumbata mitmesuguseid pastasid, void, rasva ja muid poolplastilisi tooteid. Mitmeid rootorpumbad on kasutatavad toodete täpseks doseerimiseks või pumbatavate koguste mõõtmiseks
  • Lamellpumbad (siiberpumbad)
    Avatud lamellpumba ehitus: 1-
    imitoru, 2- survetoru, 3- pumba kamber, 4- lamellidest labad, 5- lamellitoed.
    Väga õrnade toodete või vaheproduktide (nagu juustukalgend) pumpamiseks on ideaalnkasutada lamell - ehk siiberpumpa. Selles toimub ühikmahu siirdamine läbi pumba korpuslabadest koosneva tööorganiga, mis on paigutatud pumba korpusesse ekstsentriliselt.
  • Voolikpumbad
    Voolikpumba ehitus: 1-töökambrina kasutatav elastne voolik , 2-pumba koorpus, 3-tugiratas, 4-survetoru, 5-imitoru, 6-kolmnurke rootor, 7-pumbatav ühikmaht.
    Voolikpumbad võimaldavad samuti käsitleda pumbatavat toodet selle struktuuei oluliselt rikkumata. Voolikpumba töökambriks on elastne voolik, mida mööda välise tööorgani pooltsurutakse pumbatavat toodet imipoolelt survepoolele.
  • Kruvipumbad
    Kruvipumbad koosnevad plastmassist sisekestaga horisontaalsest korpusest ja selles pöörlevast kruvitaolisest rootorist. Sisekesta profiil vastab täpselt kruvitaolise ehitusega rootori profiili.
    Firma NETZSCH- kruvipumba ehitus: A- imipool, B- urvepool, 1- survetoru, 2- pumba väliskest, 3- sisekest;4kruvirootor;5liigendsidur,6kardaanvõll, 7- korpus; 8- kaas; 9- ajami korpus, 10 - laagrid; 11- ajamivõll
  • Separaatorite klassifikatsioon ja kasutamine
  • Tsentrifugaalseparaatori tööpõhimõte ning piima, koore ja lõssi liikumine trumlis
    Tänapäeval on separaatorite kasutusala lai. Neid kasutatakse peale piimatööstuse veel õlle-, veini-, mahla-, pärmi-, õli-, jt. toiduainetööstuse harudes, samuti keemia-, farmaatsia-, nafta - jt. saaduste tootmisel tahkete osakeste või erineva tihedusega vedelate fraktsioonide eraldamiseks. Separeerimine põhineb tsentrifugaaljõu rakendamisele, mille tulemusena erineva tihedusega osad separeeruvad ehk eralduvad
  • Separaatori ajamimehhanism
    Separaatori ajam: A- mootor, B- tiguülekanne, C- võlli kaelalaager, D- vertikalvõll, E - sidur
  • Separaatorite sisestus -väljutussõlm
    Baktofuugi sisestus ja väljutussüsteem: A – piima sissevool , B – piima väljavool, C – baktofugaadi väljutus
  • Isepuhastuvate separaatorite trummel
    Isepuhastava separator-koorelahuti trammel: 1-piima sissevoole kesktoru, 2-taldrikud, 3-koore ja lõssi survekettad, 4-koore väljutustoru, 5-lõssi väljumistoru, 6-kõntsaruum- 7-kõntsapilu, 8-rõngaskolb, 9-veeklapp, 10-kolvialune veeruum
  • Kestevpastöriseerimise seadmed
  • T 1-korpusesse toruaparaadi ehitus, 2-kanalitega otsasein, 3-otsaseina kanalid toote suunamiseks torude vahel, 4- tihendiga kaas, 5- aurutoru . 6-põrkeraud, 7-termoisolatsioon, 8-toote sisestus-väljutustorud. Toruaporaadid on analoogselt plaataparaadiga ette nähtud toote eelsoojendamiseks, pastöriseerimiseks ning jahutamiseks . Neid võidakse kasutada ka kombineeritud plaataparaatidega.
    oruaparaadid
  • Plaatoojusvahetusseadme tööprintsiip ja ehitus
    Plaatsoojusvaheti ja selle osad:A-tervislik soojusvaheti, 1- plaadid , 7-raam,8-pingutusvardad, 9-sisestus ja väljutusavad, B-plaatide ehitus ja C-plaatide ühendamine paketiks: 1-plaadid, 2-platide vahelised tihendid , 3-plaatide vahelised kanalid, 4-avad toote ja soojusvahetusagensi suunamiseks, D-toote (6) ja (5) soojusvahetusagensi liikumised.

  • Plaatsoojusvahetiga pastörisaatori kuumavee sõlm
    Auruga töötava kuumavee ehitus:A-täiendava veevärgivee sisestus,B-auru sisestus, C-vee ülejäägi väljutus, d-kuuma vee sisestus pastörisaatorisse, I-piima temperatuuriandur , II-kuuma vee temperatuuriandur. 1-auru automaatklapp, 2-veevärgivee toru, 3-vee ventiil , 4-perforeeritud toru, 5-kuuaveesõlme korpus, 6-kuuma vee pumba imitoru, 7-kuuma vee pump , 8-juhtkontroller, 9-manomeeter, 10-manomeetri toru, 11-pastöriseerimise sektsiooni vee valjutustoru ja reguleerimisventiil
  • Pastöriseerimisrežiimi juhtimine rigvooluklapiga
  • Desodoraator
  • Piima pastöriseerimise, separeerimise, normaliseerimise ja homogeniseerimise liin
    A-piima sisestus, B-normaliseeritud piima väljutus, C-jäävee ringvool , D-koore jääk, E…L-toote liikumisteed, 1-nivoopaak, 2-jahutussektsioon, 3,4-regeneratiivsektsioonid, 5-pastöriseerimissekstioon, 6-termorakk, 7-homogenisaator, 8-separaator, 9-normaliseerimissõlm, 10-esimene ringvooluklapp, 11-kontrollseade, 12-teine ringvooluklapp, 13- automaatjuhtimise kilp, 14-kuuma vee seade
  • UHT liin (Tetra Pak VTIS näitel)
    A- toote sisestus, B- toote väljutus, C- aur, D- vesi, 1- ujukipaak, 2- tsentrifugaalpump , 3- plaataparaat (regeneraator-jahuti), 4- injektorpump (vaakumi tekitamiseks), 5- toote survepump , 6 - auru sisestusseade tootesse, 7 - ringvooluklapp, 8-vaakumkamber, 9- plaatsoojusvaheti vaakuumkambri kondensaatori vee jahutamiseks, 10- aseptiline tsentrifugaalpump, 11-aseptiline homogenisaator;
  • Tsüklilise tegevusega sterilisaatorid (autoklaavsterilisaatorid)
  • Pidevtegevuslikud sterilisaatorid

  • Homogeniseerimisprintsiip
  • Klapphomogenisaatorite põhisõlmed
  • Kaheastmeline homogeniseerimissõlm
    8
  • Vasakule Paremale
    Piimatööstuse üldseadmed 2009 küsimused #1 Piimatööstuse üldseadmed 2009 küsimused #2 Piimatööstuse üldseadmed 2009 küsimused #3 Piimatööstuse üldseadmed 2009 küsimused #4 Piimatööstuse üldseadmed 2009 küsimused #5 Piimatööstuse üldseadmed 2009 küsimused #6 Piimatööstuse üldseadmed 2009 küsimused #7 Piimatööstuse üldseadmed 2009 küsimused #8
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 8 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2012-06-12 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 66 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor romka2k Õppematerjali autor
    See on täpne spikker Üdlseadmete osas Eesti Maaülikoolis

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    4
    doc

    Nimetu

    Seadmed-mitmesugused inimtööd hõlbustavad vahendid.jaguneb:üld-ja eriseadmex. Üldseadmed on sellised, mida vajatakse suvalise piimatoote valmistamiseks. Nendeks on torustikud, vastuvõtuseadmed, esmatöötluse seadmed jms. Eriseadmed on tootespetsiifilised. Masin-seade, mille kooskõlas toimivad osad siirdavad energiat, materjale või informatsiooni. Töömasinad jaotatakse tehnoloogilisteks ja transportmasinateks. Tehnoloogilistes masinates töödeldakse tavaliselt mingit gaasilist, vedelat või tahket materjali, muutes selle kuju, omadusi, olekut. Niisugusesse masinaklassi kuulub ka enamik piimatööstuse seadmeist Piimatööstuses kasutatavateks transpordimasinateks on piima kokkuveoautod, tõstukid,

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    4
    doc

    Piimanduse üldseadmed

    ujukikamber, koore ja lõssi surveketastest vastavate torukestega, koore ja lõssi väljumis(surve)kambritest nende küljest väljuvate torudega ning reguleerimisventiilidega. Koore (0,2...0,3Mpa) koguse mõõtmiseks rotameeter, lõssi rõhu (0,3...0,4Mpa) mõõtmiseks manomeeter. 32. Isepuhastuvate separaatorite trummel: taldrikutes puuduvad avad, neid on vähem ja on väiksemad. Kõntsapilude avam-sulgemiseks ringkolb (agens-vesi) 1x poole tunni jooksul. 33. Kestevpastöriseerimise seadmed: Vannid, tankid väiksemateks kogusteks. Kasut. hapendamiseks, juuretise tootmiseks/säilitamiseks. Vertikaalsed, silinderjad, soojusisolatsioon, soojusvahetussärk, vee sisestus-väljutusava, segisti, tooteväljutusava, kaas. 34. Toruaparaadid: toode liigub läbi silinderkorpuses olevate torudekompleksi, torude vahel on agens (aur, kuum-külm vesi) Soojusülekanne agensilt tootele läbi aparaadi seina (õhuke, hea juht ­ roostevaba) 35

    Lihatehnoloogia
    thumbnail
    48
    docx

    Toiduainetööstuse üldseadmete eksamiküsimused, joonistega

    detailide ühenduskohta metalli (vms). Tekkiva sulami ja sulami hangumisel saadakse detailide liitekohas püsiv ühendus. Sulamiseks vajalik temperatuur luuakse kas elektrilise kaarleegi või intensiivse gaasileegi abil. Enne keevisliiteid kasutati neetimist...kasut. senini seal, kus ei tohi materjali nende liitmiseks kuumutada. Demonteeritavate liidete tüüpnäide on keermesliited, mis saadakse poltide ja mutrite või tikkpoltide ja korpuses olevate keermete abil. Piimatööstuse masinates leidub rohkesti keermesliiteid. Need ühendavad selliseid detaile ja sõlmi, mida tuleb korduvalt avada kas hoolduseks või remondiks. Poldi ja mutri keeramisel tekib teljesuunaline jõuvektor, mis märgatavalt suurendab keermete vahelist hõõrdejõudu. Sellest tingitud hõõrdumine hoiab liidet pinge all ega lase sel lahti minna, tagades püsivuse. Keermesliidetes võidakse kasut

    Toiduainete loomne toore
    thumbnail
    9
    doc

    Toiduainetööstuse üldsedamed

    Keevitamisel sulatatakse detailide ühenduskohta metalli (või muud materjali). Tekkiva sulami ja metalli hangumisel saadakse detailide liitekohas püsiv ühendus. Neetliite teostamise oluliseks detailiks on neet ja olemasolevad kanalid (pesad). Neetliidet kasutatakse kohtades, kus ei ole võimalik teostada kuumutamist. Demonteeritavate (taasavatavate) liidete tüüpnäide on keermesliited, mis saadakse poltide ja mutrite või tikkpoltide ja korpuses olevate keermete abil. Piimatööstuse masinates leidub rohkesti keermesliiteid. Masinavõllide ja rataste ühendamiseks sobivad hästi hammasliited. Hammasliide moodustatakse võllile ja sellele kinnituva rattarummu sisepinnale ühesuguse, kuid peegelpildis profiiliga pikisoonte abil. Hammasliite eeliseks on vastupidavus suurele väändemomendile. Kiilliite moodustamiseks freesitakse võllile ja ratta rummu sisepinda soon, millesse paigutatakse sobiva suurusega kiil. Kiilliiteid eelistatakse nende lihtsuse pärast

    Toidu töötlemise alused
    thumbnail
    53
    doc

    LAEVA ABIMEHHANISMID

    Näiteks veemagestusseadmed ,mida varem kasutati aurukatla toitevee saamiseks , võis lugeda peaenergeetikaseadmete hulka , kasutatakse edukalt pikematel reisidel majandus ja joogivee saamisel. Seega võib abimehhanismid tinglikult liigitada . a. Peamasinat teenindavad abimehhanismid ( jahutusseadmed, õlitusseadmed , pumbad , kompressorid jne. ). b. Üldotstarbelised ( rooliseade, kuivendussüsteemid , ventiltsiooni- õhukonditsoneeri, küttesüsteemi seadmed, majandusveevarustus, tuletõrjeseadmed haalamisseadmed, bukseerimisseadmed, laadimisseadmed, pääasteseadmed jne. ) c. Eriotstarbelised abimehhanismid ( kalapüügiseadmed , spetsiaalsed meretingimustes ümberlaadimise seadmed, reisilaevadel laeva kõikumise summutusseadmed jne.) Laeva süsteemid kujutavad endast hulk torustikke spetsiaalsete mehhanismide , aparaatide , mahutite , armatuuri ja näidikutega. Laeva üldsüsteemid peavad tagama

    Abimehanismid
    thumbnail
    82
    ppt

    LAEVA ABIMEHHANISMID

    LAEVA ABIMEHHANISMID Abimehhanisme võib tinglikult Liigitada: Peamasinat teenindavad abimehhanismid ( jahutusseadmed, õlitusseadmed ,pumbad , kompressorid jne. ). Üldotstarbelised ( rooliseade, kuivendussüsteemid , ventiltsiooni- õhukonditsoneeri, küttesüsteemi seadmed, majandusveevarustus, tuletõrjeseadmed haalamisseadmed, bukseerimisseadmed, laadimisseadmed, pääasteseadmed jne. ) Eriotstarbelised abimehhanismid ( kalapüügiseadmed , spetsiaalsed meretingimustes ümberlaadimise seadmed, reisilaevadel laeva kõikumise summutusseadmed jne.) Hüdrauliste mehhanismide mõiste • Hüdraulika on teadus ,mis tegeleb vedelike tasakaalu ja liikumise

    Laevandus
    thumbnail
    65
    doc

    AM kordamiskusimused lopueksamiks ( vastused)

    Küsimus 1. 1. Pumpade kasutusalad Pümba tööd iseloomustavad järgmised parameetrid: M ­ manomeeter näitab rõhku selles paigas, kus ta ise on (sest manomeetri toru on vett täis) Rõhk pumba survetorus p = M+ zm , kus zm on kõrgusvahest põhjustatud rõhk. V ­ vaakum ehk rõhk imitoru selles punktis kuhu vaakummeeter on ühendatud. Pumpade tööparameetrid. Pumba tööd iseloomustavad järgmised parameetrid: 1. Imemiskõrgus hi (m), 2. Kavitatsioon ja kavitatsioonivaru h (m) - ingliskeelses kirjanduses NPSH - net positive suction head ehk lubatav vaakum pumba Tööpiirkonnas, H lub/vac(m), 3. Tõstekõrgus e. surve ( H - m veesammast ), 4. Tootlikkus (jõudlus , vooluhulk) 5. Tarbitav võimsus P (kW), 6. Kasutegur ( absoluutarv või % ), 7. Tööorgani liikumissagedus n ( pöörlemis-või käigusagedus p /min või käiku/minutis ). 1 Küsimus 2. Pumba imemiskõrgus ja selle avaldamine Bernoulli võrra

    Abimehanismid
    thumbnail
    24
    doc

    Kolbpumpade ehitus

    Tallinn 2010 R L x S S=2 R Kolbpumpade ehitus Tallinn 23 1 MATHPUMBAD. Tööorgani ehituse ja liikumisviisi poolest jagunevad mahtpumbad kahte pearühma : - edasi-tagasi liikuva tööorganiga kolb-,varbkolb- e.plunzer- , membraan-, tiib-, jt. pumbad ning - pöörleva tööorganiga rootorpumbad (hammasratas-, kruvi-, tiivik- , jt.) 2 Kolbpumbad. Kolbpumbad moodustavad mahtpumpade suurima ja vanima grupi. Esimesed teadaölevad kolbpumbad valmistati juba ligi 200 aastat enne Kr. Kolbpumpade liigitus. 1. Tootlikkuse järgi: - väikese tootlikkusega ( kuni 20 m3/h ), - keskmise tootlikkusega (20 kuni 60 m3/h ), - suure tootlikkusega ( üle 60 m3/h ). 2. Rõhu järgi: - madalrõhu pumbad ( kuni 50 mH2O) , - keskrõhupumbad (50 kuni 500 mH2O), - kõrgrõhupumbad (üle 500 mH2O). 3

    Merendus




    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun