Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Antiikmütoloogia (5)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Titaanid ja kaksteist olümplast.
Titaanid olid kõige vanemad jumalad. Kõige tähtsam neist oli Kronos. Ta valitses titaanide üle, kuni tema poeg Zeus tema aujärjelt minema kihutas ja võimu enda kätte haaras. Kaksteist suurt olümplast olid kõige tähtsamad titaanidele järgnenud jumalate hulgas. Neid kutsuti olümplasteks kuna Olümpus oli nende kodu. See mis Olümpus on, seda ei saagi pmst seletada.
  • Zeus ( Jupiter ). Zeus ja tema vennad heitsid liisku, et selgitada, missugune osa universumist kellelegi pidi kuuluma .Meri langes Poseidonile, allmaailm Hadesele.Zeusist sai ülemvalitseja.Ta oli taeva isand , vihmajumal ja pilvede koguja, kes käsutas hirmuäratavaid piksenooli.Tema oli võimsam kui kõik teised taevalised kokku. Ometipolnud ta kõikvõimas ja kõiketeadja. Talle võis vastu hakata ja teda võis tüssata.“ Iliases “ veab teda Poseidon ninapidi ja seda teeb ka Hera . Teda kujutatakse armumas ühesse naisesse teise järel ja kasutamas kõikvõimalikke võtteid, et oma truudusetust naise Hera eest varjata. Kõige varasemates müütides on Zeus õilis. Ta nõudis peale ohvrite ka õigeid tegusid .Kreeka vägedele Trooja all öeldakse, et Zeus ei abista kunagi valelikke, kes tõotust ei pea.Tammelehtede sahin, preestrid tõlgendasid.
  • Hera ( Juno ). Oli Zeusi naine ja õde. Titaanid Okeanos ja Tethys kasvatasid ta üles. Oli abielu kaitsja ja abielunaised olid tema erilise hoolitsuse all.Kuid jutt temast kisub aga üksikasjalikumaks, selgub et tegelikult on ta peamine tegevus Zeusi armukeste karistamine , isegi kui naised ise süüdi polnud.Nt kui Zeus vägistas ja pettuse teel võrgutas.Peajumalanna kohtles neid kõiki ühtviisi. Ometigi teda austati igas kodus. Eileithyia , kes abistas naisi sünnitusel, oli Hera tütar. Lehm ja paabulind olid Herale pühendatud.
  • Poseidon ( Neptunus ). Oli meredevalitseja, Zeusi vend ja üldise tunnustuse poolest peajumalast järgmine. Kreeklased olid suured meremehed ja merejumal oli neile kõige tähtsam. Tal oli hiilgav palee keset merd , kuid teda võis sagedamini leida Olümposelt.Peale merede isandana, kinkis ta inimesele esimese hobuse ja teda austati nii selle kui ka veel paljude muude teenete eest. Tavaliselt kutsuti teda maaväristajaks ja teda kujutati alati kolmhark käes, millega võis ta väristada ja raputada, mida iganes ta soovis.
  • Hades (Pluto). Olümplaste kolmas vend, kes oli allmaailma ja surnute valitseja.Teda hüüti ka Plutoniks, jõukuse jumalaks , maapõue peidetud väärismetallide isandaks .Harva lahkus ta oma riigist, et külastada Olümpost või maapealseid. Ega ta ei soovinudki seda eriti.Ta polnud ju teretulnud külaline, ta oli halastamatu, kuid õiglane; kardetud kuid mitte õel jumal. Hadese naine oli Persephone kelle ta röövis maa pealt ja tegi allilma kuningannaks. Hades oli surmajumal kuid mitte surm ise.
  • Athena ( Minerva ). Ainult Zeusi tütat. Kargas välja Zeusi peast täiskasvanuna ja täies relvastuses. „Iliases“ kujutatakse teda pöörase ja hoolimatu lahingujumalannana, kuid teistes müütides on ta sõjakas ainult riigi ja kodu kaitsmisel võitluses välisvaenlaste vastu. Athena oli peamiselt linna jumalanna, tsivilisatsiooni, käsitöö ja põlluharijate kaitsja, ratsutamiskunsti rajaja, kes esimesena taltsutas hobuse, et inimesed saaksid seda kasutada. Athena oli Zeusi lemmiklaps. Zeus usaldas tema kätte oma piksenoole. Kolmest neitsilikust jumalannast oli tema kõige tähtsam.Hilisemas poeesias on Athena tarkuse , arukuse ja puhtuse kehastus.
  • Apollon ( Apollo ). Zeusi ja Leto poeg. Kutsuti „suurimaks kreeklaseks kõigist jumalaist“.Apollon on ilus kuju Kreeka poeesias, meister muusik , kes lõbustab Olümpost oma kuldsel lüüral mängides.Samuti on ta tervendaja, kes esimesena õpetas inimesele tohterdamist.Kõige rohkem austatakse teda aga valgusejumalana, kelles pole mingit varju ja seega on ta tõejumal. Delfis asus Apolloni oraakel .Delfi Apollon oli otsene sidemees jumalate ja inimeste vahel. Õpetas kuidas sõlmida rahu. Ta oli ka puhastaja , võis süüdlastelt maha pesta isegi sugulaste vere.
  • Artemis ( Diana ). Apolloni kaksikõde.Zeusi ja Leto tütar.Üks kolmest neitsijumalannast.Artemis oli metsloomade emand , kõige kõrgem kütt jumalaist.Hea kütina hoolitses noorloomade eest.Oli ka neitsiliku nooruse kaitsja kõikjal.Mitmes loos esineb Artemis aga ka metsiku kättemaksjana.
  • Aphrodite ( Venus ). Armastuse- ja ilujumalanna, nii jumalate kui inimeste kaval võrgutaja, naeru armastav jumalanna kes naeris magusalt või pilkavalt kõiki kes ta võludele alistusid, vastupandamatu jumalanna, kes röövis aru isegi tarkade peast. Zeusi ja Dione tütar, kuid „Iliases“ mainitakse, et ta sündis merevahust. Roomased kirjutasid, et Venusega kaaseb ilu.Ilma temata polnud kuskil rõõmu ega armastus. Aphroditel oli ka teine külg. Kahvatumaks käid ta Iliases, kui kirjutati palju kangelaste lahingutest.Seal on Aphrodite malbe , jõuetu olend , keda surelikul polnud vaja karta . Hilisemates poeemides kujutatakse teda tavaliselt õelana, kes kuritarvitab oma hukutavat mõju inimeste üle. Enamikus müütides on ta abikaasaks Hephaistos , inetu lombakas sepatööjumal.
  • Hermes ( Mercurius ). Hermes oli meeldiv ja kärmas. Kandis jalas tiivulisi sandaale, tiivad ehtisid tema madalapõhjalist kübarat ja võlukeppi.Ta oli Zeusi käskjalg, kes lendas käsku täitma sama kiiresti kui mõte. Kõigist jumalaist oli ta nutikaim ja kavalaim.Ta oli ka surnute pidulik teejuht, kes näitas hingedele teed alla viimasesse koju. Teda esineb jumalatest müütides kõige rohkem.
  • Ares ( Mars ). Sõjajumal, Zeusi ja Hera poeg, kes mõlemad teda põlgasid.Ares on põlatud kogu Iliase ulatuses, kuigi see on sõjapoeem. Homeros nimetab teda tapahimuliseks, verejanuliseks, samuti ka argpüksiks, kes röögib valu tundes ja põgeneb kohe kui haavata saab. Roomlastele meeldis Mars rohkem, kui kreeklastele Ares. Roomlastel oli ta suurejooneline kangelane sädelevas soomusrüüs, tahtejõuline, võitmatu taevaline. Arest esineb müütides vähe. Ühes loos on ta Aphrodite armuke .
  • Hephaistos ( Vulcanus ). Tulejumal , kes mõndades müütides on Zeusi ja Hera poeg, mõndades ainult Hera oma. Ilusate surematute hulgas on Hephaistos ainuke inetu. Ta on lombakas ka.Hephaistos oli suure au sees, surematute töömees. Lahke rahuarmastav jumal, kes oli populaarne nii taevas kui ka maa peal. Koos Athenaga oli ta tähtis Ateena linnas. Mõlemad kaitsesid käsitööd ja kunsti, mis olid põlluharimise kõrval tsivilisatsiooni alustugedeks.
  • Hestia (Vesta). Zeusi õde, neitsilik jumalanna.Pole väljakujundatud isikupära ja ta ei etenda müütides mingit osa. Oli kodukoldejumalanna, kodu sümbol, mille ümber tuli kanda vastsündinud last, enne kui too võidi perekonda vastu võtta. Iga eine algas ja lõppes ohvrianniga Hestiale. Igal linnal oli Hestiale pühendatud avalik kolle, kus põles igavene tuli. Roomas valvasid tuld kuus preestrinnat, keda kutsuti Vesta neitsiteks.
    Väiksemad Olümpose jumalad
    Väiksematest jumalatest on tähtsaim Eros ( rooma Amor). Hesiodos kirjutab, et Eros on kõige kaunim jumalaist.Ta oli Aphrodite poeg..Tema suurimaks auks on see, et ta ei tee kellelegi halba ega luba seda ka teistel teha, sundus ei pääse kunagi tema lähedale.Kõik teenivad teda vabast tahtes. Teda kujutatakse sageli kinniseotud silmadega , sest armastus on tihti pime.
    Hebe oli noorusejumalanna, Zeusi ja Hera tütar. Puhuti esineb ta jumalate karikatäitjana.Müüdid ei ütle Hebe kohta muud, kui temast sai Heraklese naine.
    Iris oli vikerkaarejumalanna ja jumalate käskjalg.Iliases on
  • Antiikmütoloogia #1 Antiikmütoloogia #2 Antiikmütoloogia #3
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2008-12-09 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 83 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 5 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor joujoujoujou Õppematerjali autor
    Allilm, Vetejumalad, Väiksemad Olümpose jumalad, titaanid, 12 olümplast. Hästi põhjalik ja täpne;)

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    18
    doc

    Kaksteist olümplast - Taevalik perekond

    Pärnu Hansagümnaasium Kaksteist olümplast-Taevalik perekond Referaat Koostaja: Silver Naar Juhendaja: Tiiu Sarv Klass: 10.b Pärnu 2008 Sissejuhatus Kreeklastel polnud "Top Kümmet" listi jumalatest, kuid neil oli "Top Kaksteist", Kreeklased ei uskunud, et jumalad l6id maailma. Nemad väitsid vastupidist: maailm lõi jumalad. Enne kui olid jumalad, loodi taevas ja maa. Need olid esimesed vanemad. Titaanid olid nende lapsed ja jumalad nende lapselapsed. Titaanid, keda keda kutsutakse vanemateks jumalateks,olid lõpmatult kaugetel aegadel isandad. Nad olid päratult suured ja võimasad, neid oli palju, kuid vähesed jõudsid jätta jälje mütoloogiasse. Kõige tähtsam titaan oli Kronos, ladina keeles Saturnus. Kaksteist suurt olümplast olid kõige tähtsamad titaanidele järgnenud jumalate hulga

    Kirjandus
    thumbnail
    14
    doc

    12 olümplast

    Sissejuhatus Kreeklased ei uskunud, et jumalad lõid maailma. Nemad väitsid vastupidist: maailm lõi jumalad. Enne kui olid jumalad, loodi taevas ja maa. Need olid esimesed vanemad. Titaanid olid nende lapsed ja jumalad nende lapselapsed. Kaksteist suurt olümplast olid kõige tähtsamad titaanidele järgnenud jumalate hulgas. Neid kutsuti olümplasteks seepärast, te Olümpos oli nende kodu. Kuid mis oli Olümpos, seda polegi nii hõlbus seletada. Kahtlemata peeti seda esialgu mäetipuks ja identifitseeriti Kreeka kõrgeima mäe Olymposega Tessaalias, maa kirdeosas. Ent juba varasemas kreeka poeemis "Ilias" on see arvamus andmas maad seletusele, et Olümpos tähendab mingit salapärast paika, mis asub kõrgemal kõigest maailma mägedest. "Iliases" mainitakse, et Zeus räägib jumalatega paljuharjalise Olümpose kõige kõrgemalt tipult, seega mäelt. Kuid pisut edasi ütleb Zeus, et kui ta tahaks, võiks ta tõ

    Kirjandus
    thumbnail
    15
    doc

    Kaksteist olümplast - taevalik perekond

    Ereli Laar 10a klass Kaksteist olümplast ehk taevalik perekond 2008. aasta Sissejuhatus Kreeklased ei uskunud ,et jumalad lõid maailma. Nemad väitsid vastupidist: maailm lõi jumalad. Enne kui olid jumalad, loodi taevas ja maa. Need olid esimesed vanemad.Titaanid olid nende lapsed ja jumalad nende lapselapsed. Sageli kutsutakse titaane vanemateks jumalateks. Nemad olid lõpmatult kaugetel aegadel maailma isandad.Nad olid päratu suured ja uskumatult võimsad. Neid on palju, kuid vähesed jõudsid jätta jälje mütoloogiasse. Kõige tähtsam oli Kronos, ladina Saturnus. Tema valitses titaanide üle, kuni ta poeg Zeus tema aujärjelt minema kihutas ja võimu enda kätte haaras. Roomlased ütlesid, et kui Jupiter (kreeka Zeus) troonile astus, põgenes Saturnus Itaaliasse ja tõi kaasa kulds

    Kirjandus
    thumbnail
    12
    doc

    Referaat 12 jumalast

    Zeus ja tema vennad heitsid liisku, et selgitada, missugune osa universumist kellelegi pidi kuuluma. Meri langes Poseidonile, allilm Hadesele. Zeusist sai ülemvalitseja. Tema oli taeva isand, vihmajumal ja pilvede koguja, kes käsutas hirmuäratavaid piksenooli. Ometi polnud ta kõikvõimas ega ka kõiketeadja. Talle võis vastu hakata ja teda võis tüssata. ,,Iliases" veab Poseidon teda ninapidi ja sedasama teeb ka Hera. Mõnikord kõneldakse, et ka salapärane jõud on temast tugevam. Zeus on Kronose ja Rhea poeg. Kronos oli v?

    Kirjandus
    thumbnail
    16
    doc

    Kaksteist olümplast ja titaanid !

    Kaksteist olümplast- taevalik perekond. Nende ülesanded, tähtsamad teod ja vastsed rooma müoloogias. Kreeklased ei uskunud, et jumalad lõid maailma. Nemad väitsid vastupidist: maailm lõi jumalad. Enne kui olid jumalad, loodi taevas ja maa. Need olid esimesed vanemad. Titaanid olid nende lapsed ja jumalad nende lapselapsed. Titaanid ja kaksteist suurt olümplast Titaanid , keda sageli kutsutakse vanemateks jumalateks, olid lõpmatult kaugetel aegadel maailma isandad. Nad olid päratud suured ja uskumatult võimsad. Neid oli palju, kuid ainult vähesed jõudsid jätta jälje mütoloogiasse. Kõige tähtsam oli Kronos, ladina Saturnus. Tema valitsed titaanide üle, kuni ta poeg Zeus tema aujärjelt minema kihutas ja võimu enda kätte haaras. Roomlased ütlesid ,et kui Jupiter(kreeka Zeus) troonile astus, põgenes Saturnus Itaaliasse ja tõi endaga kaasa kuldse ajastu, täieliku rahu ja õnne peroodi, mis kestis seni, kuni ta valitses. Teised tähtsama

    Kirjandus
    thumbnail
    16
    doc

    Kaksteist olümplast - taevalik perekond

    Kaksteist olümplast ­ taevalik perekond Sisukord Olümpos ..................................................................................lk 3 Zeus (Jupiter) ..................................................................................lk 4 Hera (Juno) ..................................................................................lk 5 Poseidon (Neptunus) .......................................................................lk 6 Hades (Pluto) ..................................................................................lk 7 Pallas Athena (Minerva).................................................................lk 8 Phoibos Apollon ..............................................................................lk 9 Artemis (Diana) ...............................................................................lk 10 Aphrodite (Venus) ...........................................................................lk 11 Hermes (Mercurius) .........

    Kirjandus
    thumbnail
    16
    doc

    Kaksteist olümplast

    KAKSTEIST OLÜMPLAST TAEVALIK PEREKOND Referaat Sisukord 1. Sissejuhatus.................................................................................3 2. Zeus(Jupiter).................................................................................4 3. Hera(Juno)...................................................................................5 4. Poseidon (Neptunus)......................................................................6 5. Hades(Pluto).................................................................................7 6. Athena (Minewa/Minerva) ...............................................................8 7. Apollon (Apollo).............................................................................9 8. Artemis (Diana)...........................................................................10 9. Aphrodite (Venus)........................................................................11 1

    Kirjandus
    thumbnail
    16
    docx

    Kaksteistolümplast - taevalik perekond

    TALLINNA TEENINDUSKOOL Airo Vainjärv HT12-KE KAKSTEIST OLÕPLAST ­ TAEVALIK PEREKOND Referaat Juhendaja:Annely Raudsepp Tallinn 2012 Sisukord Sissejuhatus Kreeklased ei uskunud, et jumalad lõid maailma, vaid maailm lõi jumalad. Enne kui olid jumalad, loodi taevas ja maa. Need olid esimesed vanemad. Titaanid olid nende lapsed ja jumalad nende lapselapsed. Kaksteist suurt olümplast olid kõige tähtsamad titaanidele järgnenud jumalate hulgas. Neid kutsuti olümplasteks seepärast, et nad elasid Olümposel. Olümpus oli jumalate eluase, kus nad veetsid aega, magasid, nautisid ambroosiat, nektarit ja kuulasid Apolloni lüürat. Zeus(Jupiter) Zeus oli kreeka pea- ja taevajumal, jumalate ja inimeste isa, jumalate kuningas. Ta oli Kronose ja Rhea noorim poeg, haaras isalt võim

    Kirjandus




    Kommentaarid (5)

    m2ikret profiilipilt
    m2ikret: oleks võinud natukene rohkem olla materjali aga päris hea !
    15:23 15-09-2009
     profiilipilt
    : väga palju abi oli sellest (Y)
    22:15 16-09-2009
    bmw-devil profiilipilt
    bmw-devil: Päris hea :P
    23:33 10-06-2009



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun