Mis veebilehti külastad? Anna Teada Sulge
Facebook Like
Küsitlus


TOIDUINFEKTSIOONID (0)

1 Hindamata
Punktid
 
Säutsu twitteris





TOIDUINFEKTSIOONID
Uurimustöö








Sisukord
Sissejuhatus……………………………………………………………..3
Düsenteeria…………………………………………………………......4
Kõhutüüfus………………………………………………………..…....5
Tuberkuloos …………………………………………………….….…...6
Tuberkuloosi tekkepõhjused………………………………….….…..…7
Tuberkuloosi avaldumine………………………………….……….......8
Brutselloos……………………………………………………….….….9
Koolera ……………………………………………………………..…..10
Listerioos ……………………………………………………….……...11
Listerioosi sümptomid…………………………………………….…...12
Kampüloos………………………………………………………….….13
Jersinioos …………………………………………………………….....14
Jersinioos sümptomid………………………………………………......15
Escherichia coli nakkuslike tüvede poolt põhjustatud infektsioonid …..16
Kokkuvõte ……………………………………......................................17
kasutatud kirjandus.................................................................................18
Sissejuhatus
Toiduinfektsioone on väga palju erinevaid ja kõik need põhjustavad erinevaid haigusi inimestele ja selles töös on neist vaid vähesed välja toodud.






3
Düsenteeria
Düsenteeria ehk šigelloos ehk verine kõhutõbi on nakkushaigus , mis kulgeb eelkõie jämesoole limaskesta kahjustuse ja kõhulhtisusega.
Enamasti esineb düsenteeria väikestel lastel, kõrgaeg jääb augusti ja oktoobri piiresse.
Düsenteeria kutsuvad esile viis erinevat sigellabakterit; Shigella dysenteriae, Shigella flexneri, Shigelle boydii ja Shigella sonnei. Eri piirkondades on ülekaalus eri bakterid .
Kõigile neile bakteritele on iseloomulik suur vastupidavus väliskeskkonnale ning äärmiselt suur infektsioossus.
Nakatumine toimub oraalsel teel. Inimene puutub kokku nakkusaige väljaheidetetega ning hügieeninõuete mittejärgimisel satuvad haigustekitajad suu kaudu organismi või kantakse nad üle toiduainetele, mida ta hiljem tarvitab.
Šigella jõuab suu kaudu jämesoolde ja tungib limaskestarakkudesse, kutsudes esile limaskestade turse, hüpereemia, haavandid , palaviku ja üldise halva enesetunde. Haigetel võib esineda ka kõhuvalu ning oksendamine ja sellega kaasnev iiveldusdunne.Roe on vedela konsistensiga ja sisaldab sageli erütrosüüte. Roojamine võib olla valulik. Düsenteeria raviks kasutatakse näiteks sulfoonamiidi koos trimetraprimiga või ampilitsiini, ofloksatsiini.





4
Kõhutüüfus
Kõhutüüfus on palaviku, kõhuvalu ja nahalööbega kaasnev haigus, mida põhjustab salmonellabakter ( Salmonella typhi). Kõhutüüfus levib vee ja toiduga ning inimeselt inimesele. Esineb piirkondades, kus on halvad olmetingimused. Haiguse peiteaeg on
3-60 päeva. Kõhutüüfusesse nakatumine toimub siis, kui bakterid suudavad ellu jääda mao happelises keskkonnas ning jõuda soolde . Jämesooles tungivad nad soole limaskesta ning sealt edasi verre. Sel ajal haigus sümptoome ei anna.
Veres ründavad baktereid õgirakud, õgivad nad enese sisse. Kui inimorganismis pole tüüfusevastaseid antikehi ehk vastuaineid, jääb Salmonella õgiraku sees ellu ning paljuneb seal.
Umbes kaks nädalat hiljem õgirakud lõhkevad ning bakterid satuvad uuesti verre. Bakterid jäävad pidama sapipõide ning soole lümfisõlmedesse, kus nad tekitavad põletiku.
Tüüfust tekitav Salmonella eritab ka toksiini, mis tekitab kõrge palaviku.
Selle tulemusena tekib inimesel kõhuvalu, kõhulahtisus, verine väljaheide. Halvemal juhul võib soolesein isegi rebeneda.
Haigus algab palavikuga , mis tõuseb paari päeva jooksul 39-40° C-ni.
Palavikuga kaasneb nõrkus, jõuetus, kõhuvalu, isutus .
Võib olla ka kõhulahtisust ning iiveldust, harva oksendamist. Vahel ilmub kõhule ja rinnale lööve punaste laikude näol.
Tüsistusteks võivad olla erinevate organite põletikud – maksa, ajukelmete, neerude, südamelihase, bronhide, kopsude, liigeste
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla

Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele faili TASUTA e-mailile

Vasakule Paremale
TOIDUINFEKTSIOONID #1 TOIDUINFEKTSIOONID #2 TOIDUINFEKTSIOONID #3 TOIDUINFEKTSIOONID #4 TOIDUINFEKTSIOONID #5 TOIDUINFEKTSIOONID #6 TOIDUINFEKTSIOONID #7 TOIDUINFEKTSIOONID #8 TOIDUINFEKTSIOONID #9 TOIDUINFEKTSIOONID #10 TOIDUINFEKTSIOONID #11 TOIDUINFEKTSIOONID #12 TOIDUINFEKTSIOONID #13 TOIDUINFEKTSIOONID #14 TOIDUINFEKTSIOONID #15 TOIDUINFEKTSIOONID #16 TOIDUINFEKTSIOONID #17 TOIDUINFEKTSIOONID #18
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 18 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-04-09 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 30 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Heitti Sammalpärg Õppematerjali autor

Lisainfo

Uurimustöö

Märksõnad

Mõisted


Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

25
doc
Haiguspuhangud referaat toiduhügieeni õpetusest
31
doc
Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes
937
pdf
Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat
21
docx
Patogeensed bakterid
86
pdf
Bakterid
39
docx
Mikrobioloogia
54
docx
LASTEHAIGUSED
21
doc
MIKROBIOLOOGIA- AASIA RIIKIDES OHUSTATAVAD NAKKUSHAIGUSED





Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele
faili e-mailile TASUTA

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
või
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun