Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Ohtlikud nakkushaigused maailmas (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Ohtlikud nakkushaigused maailmas

Andra Pant , NT 12
Shigelloos , teise nimega düsenteeria
Shigelloosiks nimetatakse Shigella perekonda kuuluvate bakterite poolt põhjustatud ägedat soolenakkust. Shigelloos on tüüpiline  troopika  ja arengumaade haigus, mis levib bakteritega saastunud vee ja toiduga. Inimene on shigella ainus peremeesorganism, loomade nakatumist ei ole avastatud. 
Eestis esineb sagedamini kahte selle bakteri alaliiki. 
Shigellade tekitatud düsenteeria on üks kõige kergemini nakkavamatest bakteriaalsetest kõhulahtisustest.  Shigelloosile on iseloomulik kõhulahtisus,  palavik ,kramplikud valud
Ohtlikud nakkushaigused maailmas #1 Ohtlikud nakkushaigused maailmas #2 Ohtlikud nakkushaigused maailmas #3 Ohtlikud nakkushaigused maailmas #4
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-05-06 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 25 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Andra Pant Õppematerjali autor
Lühiülevaated eeltoodud haigustest.

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
18
odt

TOIDUINFEKTSIOONID

.................................................................17 kasutatud kirjandus.................................................................................18 Sissejuhatus Toiduinfektsioone on v�ga palju erinevaid ja k�ik need p�hjustavad erinevaid haigusi inimestele ja selles t��s on neist vaid v�hesed v�lja toodud. 3 D�senteeria D�senteeria ehk sigelloos ehk verine k�hut�bi on nakkushaigus, mis kulgeb eelk�ie j�mesoole limaskesta kahjustuse ja k�hulhtisusega. Enamasti esineb d�senteeria v�ikestel lastel, k�rgaeg j��b augusti ja oktoobri piiresse. D�senteeria kutsuvad esile viis erinevat sigellabakterit; Shigella dysenteriae, Shigella flexneri, Shigelle boydii ja Shigella sonnei. Eri piirkondades on �lekaalus eri bakterid. K�igile neile bakteritele on iseloomulik suur vastupidavus v�liskeskkonnale ning ��rmiselt suur infektsioossus. Nakatumine toimub oraalsel teel

Tööohutus ja tervishoid
thumbnail
25
doc

Haiguspuhangud referaat toiduhügieeni õpetusest

P�rast tervenemist v�ib patsient veel terve aasta v�ltel tunda lihasn�rkust. Ennetamine Et botulismi ennetada, tuleks hoidiseid keeta v�hemalt 10 minutit 100�C juures. Toidust v�ib botulismi saada juhul, kui s�ilitatavad toiduained on nakatunud botulinumi eostega. Botulism. Inimene.ee terviseportaal (27.09.10) 16 7 LISTERIOOS Listerioos on bakteri Listeria monocytogenes poolt p�hjustatud nakkushaigus, mis levib eesk�tt loomsete toiduainete kaudu. Listeria monocytogenes v�ib nii loomade kui ka inimeste organismis elada haigusn�hte p�hjustamata. Seda nimetatakse as�mptomaatiliseks bakterikandluseks. Listerioos on nakkushaigus, mis ohustab eelk�ige immuunpuudulikkusega inimesi ning avaldub p�hiliselt kas meningiidi ehk ajukelmete p�letiku, palaviku v�i seedetrakti h�irete kaudu. Listeria monocytogenes on levinud maapinnas, loomas��tades ja loomade soolestikus.

Toiduhügieen
thumbnail
11
doc

Referaat: Bakterid ja hallitusseened

SALMONELLA Salmonelloosiks nimetatakse Salmonella perekonda kuuluvate bakterite poolt p�hjustatud soolenakkust, millesse nakatutakse suukaudselt. Salmonellad on liikuvad bakterid, mis v�ivad p�hjustada k�hut��fust v�i salmonella- enteriiti ehk soolep�letikku. K�hut��fust tekitavad bakteri alaliigid Salmonella typhi ja Salmonella paratyphi. Soolep�letiku ehk salmonellaenteriidi k�ige sagedasemaks tekitajaks on Salmonella enteritidis. Salmonellaenteriit on maailmas k�ige levinum salmonellade poolt p�hjustatud nakkus ning peaaegu alati toidum�rgistuse tagaj�rg. Iseloomulik on rohke vesine k�hulahtisus v�i siis limane ja/v�i verine v�ljaheide ning palavik. 4 Salmonellad sisenevad organismi seedetrakti kaudu saastunud toidu v�i joogiga. Nakkusallikaks v�ivad olla paljud koduloomad. Mikroobide sattumisel

Toiduhügieen
thumbnail
6
ppt

Haigusetekitajad

inkubatsiooniperiood, s�mptomiteks on koordinatsiooni- ja k�itumish�ired, m�lukaotus, n�drameelsus. Ravi puudub ja haigestumisele j�rgneb praktiliselt 100% surm. BOTULIIN Botuliin on m�rkaine, mida eritavad ainetegevuse k�igus gram-positiivsed anaeroobsed bakterid. Tegemist on k�ige kangema loodusliku m�rgiga. P�hjustab botulismi. Ohtlikud on toidud, mida hoitakse �hukindlalt, n�iteks (peam. kodus valmistatud) lihakonservid jne. Botulismitekitaja h�vib, kui toitu kuumutada 15 minuti jooksul �le 100 �C. V�ib olla surmav.

Tervishoid
thumbnail
2
doc

Haiguste levik ja sellega seotud probleemid maailmas

Haiguste levik ja sellega seotud probleemid maailmas. Nakkushaigused Nakkushaigus on haigus, mis on p�hjustatud nakkustekitaja sattumisest organismi ja levib v�i mille puhul on alust oletada levikut inimeselt inimesele v�i loomalt inimesele otseselt v�i kaudselt. T�nap�eval on levinud erinevad troopilised nakkushaigused, n�iteks malaaria, kollapalavik, dengue viiruspalavik, koolera, d�senteeria, salmonella jt. Malaariast on ohustatud umbes 40 % maakera elanikest. Selle levik inimestele toimub nakatanud emaste s��skede kaudu, kes toituvad inimeste verest ja seda p�eb 2 v�i 3 miljardit inimest mis omakorda p�hjustab 1-2 miljonit surmajuhtu igal aastal ning iga p�ev sureb 3000 alla 5-aastast last, mis t�hendab �hte surmajuhtu igas 30 sekundis.

Inimgeograafia
thumbnail
21
doc

MIKROBIOLOOGIA- AASIA RIIKIDES OHUSTATAVAD NAKKUSHAIGUSED

TALLINNA ÜLIKOOL Kasvatusteaduste Instituut Õpetajahariduse osakond AASIA RIIKIDES OHUSTATAVAD NAKKUSHAIGUSED Referaat Juhendaja: Tallinn 2012 SISUKORD SISSEJUHATUS.........................................................................................................................3 POLIOMÜELIIT EHK LASTEHALVATUS..............................................................................4 Etioloogia.............................................................................................

Bioloogia
thumbnail
20
doc

Pärilikud ja mittepärilikud haigused

verejooksudest. � Korduvad verekomponentide �lekanded v�ivad t�sta hepatiidiviirusega v�i inimese immuundefitsiitse viirusega (HIV) nakatumise ohtu; praegu kasutusel olevad faktorikontsentraadid on suhteliselt ohutud. � Ajusisese verevalumi tekkimise oht, mille tagaj�rjed v�ivad olla eriti rasked 13 Mittep�rilikud haigused Mittep�rilikud haigused on nakkushaigused. Nakkushaigusi e. viirusi saab kergemini l�bip�deda, kui on tehtud vaktsineerimine. Tuuler�uged Tuuler�ugeviirus kuulub herpesviiruste hulka � Varicella-zoster-viirus, mis m�ne aasta tagant p�hjustab epideemiaid ehk j�rsku levikut. Organismi sattudes levib viirus kogu organismis spetsiaalsete vere valgeliblede � monots��tide � sees, p�hjustades nahal ja harvem ka limaskestadel l��vet. S�mptomid: Tuuler�ugeviirus kuulub herpesviiruste hulka � Varicella-zoster-viirus, mis m�ne aasta

Bioloogia
thumbnail
8
docx

Mikrobioloogilised toidumürgitused

valiku mikroorganisme. SALMONELLOS Salmonelloosiks nimetatakse Salmonella perekonda kuuluvate bakterite poolt p�hjustatud soolenakkust, millesse nakatutakse suukaudselt. Salmonellad on liikuvad bakterid, mis v�ivad p�hjustada k�hut��fust v�i salmonella-enteriiti ehk soolep�letikku. K�hut��fust tekitavad bakteri alaliigid Salmonella typhi ja Salmonella paratyphi. Soolep�letiku ehk salmonellaenteriidi k�ige sagedasemaks tekitajaks on Salmonella enteritidis. Salmonellaenteriit on maailmas k�ige levinum salmonellade poolt p�hjustatud nakkus ning peaaegu alati toidum�rgistuse tagaj�rg. Iseloomulik on rohke vesine k�hulahtisus v�i siis limane ja/v�i verine v�ljaheide ning palavik. TEKKEP�HJUSED JA -MEHHANISMID Salmonellad sisenevad organismi seedetrakti kaudu saastunud toidu v�i joogiga. Nakkusallikaks v�ivad olla paljud koduloomad. Mikroobide sattumisel toiduainetesse v�ivad tekkida laialdased haiguspuhangud. Salmonellad s�ilivad eluv�imelistena

Tööohutus ja tervishoid




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun