Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"toiduhügieeni" - 64 õppematerjali

thumbnail
38
ppt

Toiduhügieeni alused

Toiduohutuse tagamise menetlused Toidumürgistust põhjustavate bakterite allikad Inimene Toores toit Putukad Närilised Tolm Prügi ja toidujäätmed Loomad ja linnud Toidumürgistuse 10 peamist põhjust Toidu kaitsmine saastumise eest Isikliku hügieeni nõuded Toiduhügieeni 10 kuldreeglit Küsimusi mõtlemiseks Kasutatud allikad Kaja Rahu 2 Toiduhügieeni eesmärk 1. Kaitsta toitu saastumisohu, sh. kahjulike bakterite, ohtlike ainete ja võõrkehade eest. 2. Takistada kõigi olemasolevate bakterite paljunemist, et ära hoida tarbijate haigestumist ja toidu kiiret riknemist. 3. Hävitada toidust kõik patogeensed bakterid põhjaliku keetmise-, küpsetamise või töötlemise abil. Kaja Rahu 3 Toiduhügieeni ülesanded Toidu kaitsmine mikrobioloogilise, keemilise ja füüsikalise saastumise eest

Majandus → Teenindus ja müük
105 allalaadimist
thumbnail
8
xlsx

ENESEKONTROLLISÜSTEEMI JUURUTAMINE

8 17.40 9 kontor põrand, pindadelt tolm, prügi väljaminek Malle Piip tööpäeviti 10 17.50 Koostas: Heneli Sepp, VTA mitteloomse toiduhügieeni peaspetsialist Lisa 12 ENESEKONTROLLISÜSTEEMI JUURUTAMINE Kahjuritõrje registreerimine Ettevõtte nimi Tõrje teostaja (nimi, Jrk.nr

Psühholoogia → Enesejuhtimine
14 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toiduhügieeni eesmärgid

kahjustavad toidu ohutust. ·TOIDUOHUTUS ­ kindlus, et toit ei põhjusta tarbijale kahju, kui seda valmistatakse ja/või süüakse kavandatud viisil. ·TOIDUKÕLBLIKKUS ­ kindlus, et toit on inimtoiduks kõlbulik, kui seda kasutatakse kavandatud viisil. ·TOIDUKÄITLEJA ­ iga isik, kes vahetult käitleb pakendatud ja pakendamata toitu, kasutab toiduvalmistamise seadmeid ja tööriistu või toiduga kokku puutuvaid pindu, ning kellelt seetõttu oodatakse, et ta peab kinni toiduhügieeni nõuetest. Hügieen kui mõttelaad Üks viga väljaõpetamata toidukäitleja poolt ka kõige moodsamates toiduainetetööstuses/toitlustusettevõttes võib põhjustada tõsise toidumürgistuse puhangu. Efektiivsuse tagamiseks tuleks toiduhügieeni põhimõtteid õpetada süstemaatiliselt ning see peaks olema olulisel kohal toiduhügieeni algõpetuse andmisel. Hügieenist peaks saama elulaad kõigi toidukäitlejate jaoks kohe karjääri alustades, kuna juba

Toit → Toiduohutus
54 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Toiduhügieen

 Käitleja koostab vastavalt toiduseaduse paragrahvile 29 käitlemisettevõtte töötajate toiduhügieenikoolituse kava, mille alusel korraldab perioodiliselt töötajate tööülesannetele vastavat koolitust ja hindab töötajate toiduhügieeniteadmisi. Toiduhügieenikoolituse kava ja korraldamise aeg ning teadmiste hindamine peavad olema dokumenteeritud. 8 Koolituskava peab sisaldama järgmisi teemasid:  Toiduhügieeni põhimõtted  Mikroorganismid ning nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid  Toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja –infektsioonid  Toidu füüsikaline, keemiline ja mikrobioloogiline saastumine ja selle vältimine  Toidu säilitamise viisid ja tingimused ning temperatuuri kontroll  Käitlemisettevõtte struktuur, tehnoloogia ja seadmed  Puhastamine ja desinfitseerimine  Kahjuritõrje

Toit → Toiduohutus
38 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Toiduhügieeni koolituse küsimused ja vastused

Toiduhügieeni koolituse küsimused ja vastused 1. Milline alljärgnev väide on õige? : bakteritega nakatunud toit on alati paha maitsega (vale) bakteritega nakatunud toit käärib alati (vale) bakteritega nakatunud toit võib olla normaalse maitsega (õige) bakteritega nakatunud toit on tumedamat värvi (vale) 2. Toiduhügieeni koolituse tunnistusi tuleb hoida igapäevaselt... : kodus (vale) saata Veterinaar- ja Toiduametisse (vale) tööl (õige) saata perearstile (vale) 3. Heaks toitekeskkonnaks mikroobidele on... : piimaga valmistatud toidud (vale) veerikkad toidud (vale) valgurikkad toidud (õige) kuivatatud toiduained (vale) 4. Kus peavad olema kätepesukohad toidukäitlejatele? : ainult WC-s (vale) toidukäitlemisruumides ja WC-s (õige) ainult toidukäitlemisruumides (vale)

Toit → Toiduhügieen
306 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Toiduseaduse reguleerimisalasse kuuluvad

Toiduseaduse reguleerimisalasse kuuluvad : ettevõtetesse teavitamine ja ettevõtete tunnustamine. Üldnõuded toidule ,käitlemisele, ettevõttele .Teatud toidugruppidele koostis ja kvaliteedinõuded Erinõuded toidulisantitele eritoitudele geneetilised muundatud toidule, uuend toidule ja külmutatud toidule. Toidus lubatud saasteained .Toidu mikrobioloogilised nõuded .Toidus lubatud lisaained ning tehislikud lõhna ja maitseained .Toiduhügieeninõuded Nõuded toitu käitlevate töötajate ning nende toiduhügieeni-ja kutsealaste teadmiste kohta. Toiduga kokkupuutumiseks ettenähtud materjalid ja esemed Puhastamise, desinfitseerimise ja kahjuritõrjenõuded . Nõuded ettevõttes kasutavate veele Toidu märgistamise ja muul viisil teabe edastamise nõuded .Käitleja enesekontroll .Riiklik järelvalve ja järelvalve käigus võetud proove analüüsivad laborid .Enesekontrolli kohustusega on tihedalt seotud ka toiduseaduse üks põhialuseid käitleja ainuvastutus oma teg...

Ühiskond → Avalik haldus
2 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ruumid toitlustusettevõttes, nõuded

nõudepesuruumiga ja puhkeruumi. Kohvikutes, toidubaarides või bistroodes asuvad teenindusruumid on klientide teenindusala, laudade, toolide, riidenagide jmt. sisustusega ja teenindajate teenindusala, mis on ühenduses köögi ja nõudepesuruumiga. Külmkapid või külmlett jookide ja külmtoitude hoidmiseks asuvad teenindajate teenindusalal, samuti kohviaparaat, kapid nõude jaoks, kassaaparaat jne. Toitlustusettevõtte ruumid, territoorium, hooned ja rajatised peavad olema vastavuses toiduhügieeni eeskirjades sätestatud nõuetega. Puhastusvahendeid ja aineid tuleb kasutada nii, et need ei põhjustaks toidu saastumist ega ohustaks inimese tervist. Ruumid peavad olema tuulutatud. Toitlustusettevõttes suitsetamine on lubatud üksnes selleks ettenähtud kohas, kas eraldi ruumis või väljaspool siseruume asuval territooriumil. Suitsetamiseks ette nähtud ruumides ei ole lubatud toidu valmistamine ega serveerimine. Kasutatud allikad: 1. Toitlustuse alused (S. Rekkor; A. Kersna; A

Toit → Toitlustus
92 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Toiduhügieen

· Ei sisalda jääkaineid üle piiratud normi; · On vaba haigustest, eriti looma tervishoiu seisukohalt olulisest haigustest; · On vaba ilmsest saastatusest · On vaba defektidest; mis on ebameeldivad tarbijate jaoks; · On toodetud adekvaatse hügieenilise kontrolli all. Kvaliteetne toit: · On ohutu, · On toiteainete koosluselt sõbralik, · Maitsev ning omase lõhnaga, · On valmistatud vastavalt sanitaarnõudmisele Toiduhügieeni eesmärgid: · Kaitsta toitu saastumisest, · Hävitada patogeensed bakterid, · Takistada bakterite paljunemist, · Tagada tarbijale ohutu toitu. Toiduhügieen koosneb: 1. hügieen farmi tasandil 2. ettevõtte tootmishügieen 3. töötajate isiklik hügieen Heast hügieenist tulenevad tulud: · tarbijate rahulolu, ettevõtte hea reputatsioon, suurenev läbimüük; · toodete säilivuse pikenemine; · kasumi suurenemine; · meeldiv töökeskkond;

Meditsiin → Hügieen
96 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kutsehariduskeskuse infosüsteem

Kutsehariduskeskuse infosüsteem Leidke kooli kodulehelt vastused järgmistele küsimustele. Vastused kirjutage tabelisse vastava küsimuse juurde põhitekstist erineva värviga Milline on meie kooli juriidiline aadress? kopli 1, tartu Millistel erialadel toimub sessioonõpe? Põhihariduse baasil: kutseharidus pagari (ka sessioonõpe) ja lihatöötleja (sessioonõpe) erialal keskhariduse baasil: sessioonõppes pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia ja pagari erialal ja sessioonõppes meisterkondiitri (jätkuõpe) Mida on kirjutatud kooli sisekorraeeskirjade punktides 3.2 ja 3.3? 3.2. kooli maine ja eriala kutse-eetika kahjustamine; 3.3. teiste õpilaste eest teadmiste kontrolli sooritamine; Mida tähendavad grupinimede lühendid IS117? IT-süsteemide nooremspetsialisti Mitmeks semestriks jaguneb õppeaasta Tartu KHK-s? 2 Mitu õppeperioodi on meie koolis ühel õppeaastal? 4 Millistel gruppidel toimuvad...

Muu → Ainetöö
2 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Hügieen

Toiduhügieen Toiduainete ja vee saastumine mikroobidega On meetmete kogum, mis tuleb ette näha toidu tervislikkuse ja ohutuse INIMENE tagamiseks. LOOM Käed, suu, nina,limaskest Väljaheited Et tagada ohutu toidu jõudmine tarbijani, juuksed peab toidukäitleja tundma toiduhügieeni põhimõtteid. Toiduained, vesi Suurimad ohuallikad inimese tervisele Inimene ja heaolule on mikroorganismid, bakterid ja hallitusseened. 1 - toodetakse rakku sisse -toodetakse rakust välja

Meditsiin → Tööohutus ja tervishoid
101 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Nimetu

1. ülesanne seadusandluse kohta Määrus nr 852/2004 - toiduainete hügieeni kohta Millist valdkonda antud seadus reguleerib? Käesolevas määruses sätestatakse toiduhügieeni üldeeskirjad toidukäitlejatele, võttes arvesse eriti järgmisi põhimõtteid: a) esmane vastutus toidu ohutuse eest lasub toidukäitlejal; b) vajalik on toiduohutuse tagamine kogu toiduahela ulatuses, alustades esmatootmisest; c) oluline on külmaahela säilitamine toidu jaoks, mida ei saa säilitada ümbritseva keskkonna temperatuuril, eelkõige külmutatud toidu puhul; d) HACCP põhimõtetel põhinevate menetluste üldine rakendamine koos heade

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Haigusetekitajad

või mõne päeva pärast ja need on mõõdukast kõhuvalust kuni kõrge palaviku ja teiste üldnähtudeni. Shigelloosi esineb rohkesti just arengumaades ning see ohustab turismireisidel käijaid. Põhiline shigelloosist hoidumise viis on käte hügieen ja mõistagi köögi- ja puuvilja pesemine enne sööki ning muude toiduhügieeni nõudmiste täitmine. JERSINIOOS Jersinioosi võib nakatuda haigustekitajaga saastunud sea- ja veiseliha liha kaudu, kuhu bakter pääseb looma keelelt ja neelust. Jersiiniate hulka kuulub kolm patogeenset mikroobi: kaks põhjustavad tüüpilisi seedetraktsi vaevusi, üks aga katku. Jersinioosi sümptomid ilmnevad mõni päev pärast nakatumist kõhuvalu ja kõhulahtisusena. Kõhuvalu annab tunda rohkem paremal pool, tekitades pimesoolepõletikukahtlusi.

Meditsiin → Tervishoid
13 allalaadimist
thumbnail
6
doc

TOIDUHÜGIEENI KOOLITUS

TOIDUHÜGIEENI KOOLITUS INTERNETIS TEST 1. 1. Milline on soojade toitude serveerimise puhul madalaim lubatud sisetemperatuur? : 75 kraadi (vale) 63 kraadi (õige) 100 kraadi (vale) 60 kraadi (vale) 2. Millised keemilised saasteained ohustavad toidukaupa? : hallitusseened (vale) nitraadid, väetised (õige) pinnud, juuksekarvad (vale) pärmseened (vale) 3. Toidukauba transpordiks peab kasutama... : jalgratast (vale) toidu veoks ette nähtud autot (õige) kilekotte (vale) pole vahet (vale) 4. Mikroobid vajavad oma elutegevuseks kindlasti... : valgust (vale) niiskust (õige) suhkrut (vale) õhku (vale) 5. Toidukauba vastuvõtmisel ei pea jälgima... : reliseerimistähtaegu (vale) autojuhi nime (õige) toidukauba temperatuuri (vale) tootjapoolset kvaliteedisertifikaati (vale) 6. Mis ...

Toit → Toiduhügieen
556 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Toiduhügieen

10) Märgi järgnevast loetelust käitlemisel ristsaastumist põhjustavad nähtused: a) puhas taara X b) määrdunud riietus, kindad, põlled c) hügieeniline üleriietus d) ettevõtte juhtkond X e) toored toiduained 11) Ühekordseid kaitsekindaid kasutades ei ole vaja käsi pesta. Väide on .... a) õige X b) vale 12) Käte haavandite ja väiksemate vigastuste korral peab toidukäitleja need kinni katma veekindla värvilise plaastriga. Väide on ..... X a) õige b) vale 13) Toiduhügieeni nõuetest peavad kinni pidama ........ a) ettevõtte töötajad, kes otseselt puutuvad kokku toiduga X b) kõik ettevõtte töötajad 14) Toidu külmutamisel hävinevad bakterid täielikult. Väide on ...... a) õige X b) vale 15) Toidumürgistuste peamised põhjused on .... X a) toidu mitteküllaldane kuumtöötlemine b) toidu liiga pikk külmutamine c) joogivee standardile vastav vesi d) ettevõtte juhtkond X e) temperatuuri reziimidest mitte kinni pidamine

Toit → Toiduhügieen
104 allalaadimist
thumbnail
6
doc

TOIDUHÜGIEENI KOOLITUS

TOIDUHÜGIEENI KOOLITUS INTERNETIS TEST 2 1. Peamine põhjus miks toiduainete valmistamisel ei tohi kanda ehteid? : need võivad kukkuda toidu sisse (õige) see võib põhjustada kaastöötajate kadedust (vale) see on kujunenud harjumuseks (vale) need võidakse ära varastada (vale) 2. Kas toidukäitlejal peab olema tervisetõend? : peab olema enne tööle asumist (õige) ei pea (vale) peab olema ainult suvel (soojal aastaajal) (vale) ei pea, kui tunneb end tervena (vale) 3. Inimene võib nakatuda laiusstõppe, kui ta sööb... : bakteritega nakatunud kala (vale) mitteküllaldaselt termiliselt töödeldud kala (õige) mitteküllaldaselt termiliselt töödeldud liha (vale) pesemata puu ja köögivilju (vale) 4. Peamine põhjus käte kuivatamiseks kasutada paberkäterätte on... : mugavus (vale) toidu saastumise vältimiseks (õige) ...

Toit → Toiduhügieen
496 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toiduhügieen loengukonspekt

TOIDUHÜGIEENIKOOLITUS Käitleja koostab vastavalt toiduseaduse paragrahvile 29 käitlemisettevõtte töötajate toiduhügieenikoolituse kava, mille alusel korraldab perioodiliselt töötajate tööülesannetele vastavat koolitust ja hindab töötajate toiduhügieeniteadmisi. Toiduhügieenikoolituse kava ja korraldamise aeg ning teadmiste hindamine peavad olema dokumenteeritud. Koolituskava peab sisaldama järgmisi teemasid: 1. Toiduhügieeni põhimõtted 2. Mikroorganismid ning nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid 3. Toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja ­infektsioonid 4. Toidu füüsikaline, keemiline ja mikrobioloogiline saastumine ja selle vältimine 5. Toidu säilitamise viisid ja tingimused ning temperatuuri kontroll 6. Käitlemisettevõtte struktuur, tehnoloogia ja seadmed 7. Puhastamine ja desinfitseerimine 8. Kahjuritõrje 9

Toit → Toiduhügieen
257 allalaadimist
thumbnail
27
doc

TOIDUHÜGIEEN

TOIDUHÜGIEEN TOIDUMÜRGISTUSTE JA MADALA HÜGIEENITASEME HIND: Toiduaineettevõtete omanikele: · Tööpäevade kadu (tootlikkuse langus) · Võimalik ettevõtete sulgemine · Reputatsiooni alanemine · Võimalikud trahvid ja uurimismaksumused · Võimalikud tsiviilhagid kahju kannatanud isikute poolt · Kaod saastunud toiduainetega · Suur töötajate voolavus Töötajatele: · Võimalik töökohast ilmajäämine · Võimalik lisatasude äravõtmine KÕRGE TOIDUHÜGIEENI EELISED: · Rahulolevad tarbijad · Vastavus seadusesätetele · Toidu säilivusaja pikendamine · Head töötingimused · Töötajate kõrge moraal · Madal tööjõu voolavus HÜGIEENI ÜLDREEGLID- peavad tagama toidu kvaliteedi ja ohutuse inimese tervise kaitse eesmärgil. Need nõuded on kohustuslikud toidu käitlemisel. TOIDUKÄITLEJA- füüsiline või juriidiline isik, kelle ülesandeks on tagada toidualaste õigusnormide nõuete täitm...

Toit → Toitumise alused
24 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kaubandus Test

26. Kuidas satub toidusse saasteaine? - lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil - satub sinna keskkonna saastumise tagajärjel - lisatakse toidusse abiainena 27. Kuidas satub toidusse lisaaine? - lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil - satub sinna keskkonna saastumise tagajärjel - lisatakse toidusse abiainena 28. Kes peab koostama ettevõtte toiduga kokkupuutuvate töötajate toiduhügieenikoolituse kava? - töötaja ise - käitleja - toiduhügieeni koolitaja 29. Millistest osadest koosneb toiduhügieenikoolituse kava? - koolituse sagedus ja maht - koolituse sagedus, maht ja osavõtjad - koolituse eesmärgid, maht, sagedus ja kord 30. Mis moodustab enesekontrollisüsteemi? - enesekontrollikoolituse kava ja kirjalik enesekontrolliplaan - kirjalik enesekontrolliplaan - enesekontroll ja kirjalik enesekontrolliplaan

Majandus → Kaubandus
19 allalaadimist
thumbnail
18
ppt

Bufee laua teenindamise korraldamine

Jäätmete kogunemisel paigutatakse jäätmed nende tekkekohas kogumisvahenditesse Jäätmed pakitakse nii, et need ei levitaks lõhna ega ei põhjustaks ohtu tervisele ega kekskkonnale Kogumisvahendite puhul tuleb vältida sademete ja loomade pääsemist nendesse Paber ja papp Pakendid Biolagunevad köögija sööklajäätmed Suurjäätmed Segunenud olmejäätmed Hügieeniline toiduaine on: Puhas Tervislik Inimtoiduks sobiv Toiduhügieeni hulka kuulub: Toiduainete ja toodete turvalisus Säilitamine Ohutu käitlemine Kaitsta toitu saastumisohu eest Takistada kõigi patogeensete mikroorganismide paljunemist määrani, mis võiks põhjustada tarbijate haigestumist või toidu kiiret riknemist Hävitada patogeenseid mikroorganisme või takistada nende paljunemist Keemiline oht (toidus on nt. puhastusvahendite jäägid) Füüsikaline oht (toidus on nt. Puupinnud lõikelauast, ehted jne)

Majandus → Teenindus
16 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Hügieeninõuded kala esmakäitlemisel

vastuvõetavat vastuvõtmatust.Seiresüsteemi loomisel kriitilistes kontrollpunktides, korrigeerivate tegevuste kasutuselevõtmises, kui on ületatud kriitiline piir ning lisaks veel tegevusel, mis tõestab enesekontrolli efektiivsust ja kogu selle tegevuse dokumenteerimisel. Nõuanded kalatöötlemisettevõttele: Ettevõte peab olema ehitatud ja tootmisprotsessis hooldatud nii seest- kui väljaspoolt selliselt, et toidutoorme ja toidu käitlemisel säiliks toiduhügieeni kvaliteet. Ettevõttes peavad olema piisavalt suured tööruumid, et oleks tagatud hügieeninõuete järgimine. Ruumide paigutus peab välistama ristsaastumise võimaluse ja tagama tehnoloogilise protsessi järjepidevuse. Ettevõte peab olema kaitstud kahjurite ja saastatuse eest, mis rikuvad kala või kalatoodete kvaliteeti. Kala või kalatoodete käitlemiseks ettenähtud ruumides peavad olema täidetud järgmised nõuded:

Merendus → Kalakaubandus
7 allalaadimist
thumbnail
20
ppt

Järvamaa Kutsehariduskeskuse

Eriala õppimine annab põhjalikud teadmised, praktilised oskused ja vilumused töötamisel arvuti andmebaasidega, tark- ja riistvaraga. Lõpetajad asuvad tööle süsteemiadministraatoritena, arvutivõrkude hooldajate või paigaldajatena. Kodumajandus Õppeaeg 3 aastat Saadakse põhjalikud teadmised toiduvalmistamis - ja kondiitritöö alustest, köögitöö korraldusest, klienditeenindusest, lauakatmisest, etiketist ja teenindamisest, kodukultuurist jm. Võimalik läbida toiduhügieeni koolitus ja saada vastav tunnistus. Käsitööhuviline saab valikainete raames õppida ka õmblemist ja kangakudumist . Laohoidja Õppeaeg 3 aastat Omandatakse põhjalikud teadmised kaasaegsetest lao tehnoloogiatest, laotöö toimingutest ja operatsioonidest, kaupade käsitsemisest, pakendamisest ja pakkimisest, logistikast, infotehnoloogia kasutamine laos, tollindusest jm. Võimalik saada tõstukijuhi load. Võimalik sooritada kutseeksam Kaubakäsitleja I

Logistika → Logistika
3 allalaadimist
thumbnail
16
rtf

Puhastamine ja desinfitseerimine

Puhastamine ja desinfitseerimine Puhastamise eesmärk on: meeldiva ja ohutu keskkonna loomine usalduse loomine klientidele saastumise vähendamine desinfitseerimise läbiviimine võõrkehade kõrvaldamine kahjurite peletamine Puhastamise meetodid 1. Füüsiline puhastamine - käsitsi - mehhaaniliselt 2. Terminile puhastamine - keetmine 100'C juures vähemalt 5 min - kui on eelnenud põhjalik puhastus, siis 3 min 72'C või 1 min 82'C juures (nõudepesumasina loputusprogramm) 3. Keemiline puhastamine - puhastusainetega Puhastusmeetodi valiku määrab otstarbekus Bakteritsiidid- surmavad bakterid Detergendid (pesuained)- lahustavad rasva ja mustuse ning kergendavad desinfitseerimisvahendite tööd Desinfektsiooni ained- vähendavad mikroorganismid arvu ohutule tasemele, kuid ei hävita endospoore Steliliseerimine hävitab kõik elusad organismid. Puhastamine liigid on: * Kuivpuhastus * Märgpuhastus Põrandaid, tööp...

Toit → Toiduhügieen
22 allalaadimist
thumbnail
14
docx

TOIDUHÜGIEENIKOOLITUS INTERNETIS EKSAM

juba kord sulatatud kodulindu tuleb töödelda 6 tunni jooksul (vale) sulatamisel tekkinud vedelik kasutatakse toidu valmistamisel ära (vale) 8. Milline alljärgnev väide on õige? : bakteritega nakatunud toit on alati paha maitsega (vale) bakteritega nakatunud toit käärib alati (vale) bakteritega nakatunud toit võib olla normaalse maitsega (õige) bakteritega nakatunud toit on tumedamat värvi (vale) 9. Toiduhügieeni koolituse tunnistusi tuleb hoida igapäevaselt... : kodus (vale) saata Veterinaar- ja Toiduametisse (vale) tööl (õige) saata perearstile (vale) 10. Desinfitseerimisvahendeid kasutatakse selleks, et... : vähendada bakterite arvu ohutu tasemeni (õige) eemaldada plekke (vale) eemaldada rasva ja mustust (vale) hävitada kõik bakterid täielikult (vale) 11. Kõige sagedasemaks toidumürgistuse põhjuseks on..

Toit → Töötervishoid ja tööohutus
333 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tervislik toitumine

Rakvere Ametikool Tervislik toitumine Referaat Koostas: Merle Kaasik MT-12 2014 Rakvere Ametikool Toidupüramiid. Toidupüramiidi jälgides on lihtsam igapäevaselt vajalikud toitained kätte saada. Esimene põhikorrus tärkliserikkad toiduained: teraviljasaadused ja kartul ( nt. 1 viil rukkileiba, 1 dl putru, 3 spl helbeid, 1-2 viilu sepikut ). Teine põhikorrus puu-, köögiviljad ja marjad (ka mahlad, nektar, kuivatatud puuvili) ( nt. 100 g puu-, köögivilja või salatit, 2 dl mahla, 2 dl marju, 15 g kuivatatud puuvilju ). Kolmas põhikorrus piim ja piimatooted (jogurt, kohupiim, juust) ( nt. 1 2 dl piima või hapendatud piimatooteid, 100 g kohupiima, 80 g kodujuustu, 20-35 g juustu ). Liha, kala, kana, muna (eelistada kala, väherasvaseid lihatooteid) ( nt. 50 g taist liha, 60 g kanaliha, 30 g vorsti, 50 g pasteeti, 50 g rasvast kala, 75 g väherasvast kala, ...

Meditsiin → Terviseõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Internetikohviku äriplaan

tagasinõudmisel. [RT I 2004, 27, 177 - jõust. 1. 05. 2004] § 26. Toiduhügieen (1) Käesolevas seaduses käsitatakse toiduhügieenina meetmeid, mida käitleja rakendab kõigis käitlemisvaldkondades ja -etappides toidu nõuetekohasuse tagamiseks. (2) Käitlemisettevõte, selle territoorium, hooned, rajatised ja ruumid ning nende planeering, samuti sisseseade ja käitlemisvahendid ning töökorraldus peavad vastama käesoleva paragrahvi lõigete 3 ja 4 alusel kehtestatud toiduhügieeni eeskirjades sätestatud nõuetele. Toiduhügieeni eeskirjades kehtestatakse ka veovahendite, toidutoorme ja toidu veo, veevarustuse ja kanalisatsiooni ning käitlemise ja käitlemisettevõtte töötajate hügieeni ning käitleja enesekontrolli nõuded. (3) Toiduhügieeni üldeeskirja kehtestab Vabariigi Valitsus. (4) Lisaks toiduhügieeni üldeeskirjale võib põllumajandusminister kehtestada toiduhügieeni tagamiseks vajalikud eeskirjad toidutoorme kohta ja

Majandus → Majandus
792 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Hügeeniõpetus

· Mõista hügieenireeglitest kinnipidamise vajalikkust · Omandada teadmisi toidu säilitamisest · Omandada teadmisi toidu saastumise võimalustest, saastumise vältimisest · Omandada teadmisi toiduga levivatest haigustest, mõista nende ohtlikkust · Õppida tundma mikroorganismide, toidukahjurite kasvu ja paljunemist mõjutavaid tegureid · Omandada teadmisi käitlemisettevõtete ­ ja ruumide kohta esitatavatest nõuetest. Õppematerjali teemad: 1. Sissejuhatus ainesse - toiduhügieeni õppimise vajalikkus, mõisted ja määratlused. 2. Mikroorganismid ja toiduained: temperatuuri mõju mikroorganismidele, mikroorganismide levik. Bakterid, viirused,seened 3. Toidu säilitamise viisid ja tingimused 4. Puhastamine ja desinfitseerimine 5. Toidukahjurid ja nende tõrje 6. Toiduinfektsioonid, toidumürgitused, helmintoosid. 7. Töötajatele esitatavad nõuded, isiklik hügieen. 8. Käitlemisettevõtete ruumid.

Toit → Toiduhügieen
44 allalaadimist
thumbnail
31
doc

Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes

kõrvaldatud. Kui rikkumised korduvad ja ohutus pole tagatud, võetakse kaalumisele toidukäitleja kauplemisluba. Nõuete mittetäitmise korral tehtavas ettekirjutuses määrab toidu- ja veterinaarametnik toidukäitlemisettevõtte omanikule täitmise tähtaja sõltuvalt terviseriskist. Väiksemate rikkumiste korral määrab toidu ja veterinaarametnik trahve. Trahvi suurused olenevad rikkumisest. Kõige rohkem põhjustavad trahve järgmised toiduhügieeni eeskirjade rikkumised: · koristamata ja määrdunud ruumid; · liiga soojad tingimused madalat temperatuuri nõudvate toitude valmistamiseks ja säilitamiseks · aegumistähtaja ületanud toiduainete müük. NÄIDE: Kui tuleb Toidu- ja Veterinaarametnik toidukäitlemisettevõttesse ja leiab külmikust eilse kuupäevaga hapukoorepaki (seda ei tohi toidukäitlemisettevõte enam realiseerida, vaid peab olema käitlusest kõrvaldatud). Selle eest võib ametnik toidukäitlejat trahvida.

Toit → Toiduhügieen
96 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Külmkappide jagunemine ja hooldus

Sellisel juhul peab külmkappi pärast puhta veega loputama.Äädikalahusest on abi ka siis, kui olete hädas halva lõhna või külmikus leviva hallitusega. Lõhnastatud kodukemikaal on külmkapi puhastamiseks ebasobiv, sest see võib rikkuda nii toidu lõhna kui ka maitset.Külmiku puhastamise juures on ülimalt tähtis pesta puhtaks tihendid ustel. Kui uksed mustuse tõttu korralikult ei sulgu, kulutab külmkapp rohkem energiat. Mustade tihenditega külmik ei ole hea ka toiduhügieeni seisukohast. Tihendeid puhastatakse pehme lapi või pehmemat sorti harjakesega. Mitte kunagi ei tasu külmkapi puhastamisel kasutusele võtta keevat vett, küürimispulbrit või kangeid lahusteid, kuna need võivad tekitada erinevaid kahjustusi.Väga oluline on jätta külmkapp peale puhastamist kuivama. Kui see niiskelt taas tööle lülitada, siis tekib hallitus väga kergesti.Kui olete külmiku seest puhtaks saanud, siis puhastage pehme lapi või tolmuimejaga ka külmiku tagumist külge. Nii

Tehnika → Tehnikalugu
7 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Eksamiküsimused inimese toitumisõpetuses

Isikliku hügieeni reeglitest kinnipidamine c. Toidu steriliseerimine mikroorganismide hävitamiseks d. Kõik eelpooltoodud 2. Mis on toiduseaduse eesmärk? a. Tagada toidukäitlejatele pidev kasum b. Tagada kaupade ja teenuste vaba liikumine Eesti Vabariigis c. Tagada tarbijale ohutu ja nõuetekohane toit 3. Kes on riskirühmad toidust tingitud haigestumistele? a. Lapsed ja vanad inimesed b. Meditsiiniõed ja arstid c. Kiirabipersonal 4. Toiduhügieeni ja enesekontrolli põhimõtteid rakendatakse kogu toidukäitlemisahela ulatuses, ehk piltlikult öeldes a. sõbralt sõbrale b. maalt linna c. laudast lauale 5. Ristsaastumine on a. toidu saastumine ristämblike või teiste võrkurlaste kaudu. b. otsene või kaudne saastavate mikroorganismide kandumine ühelt keskkonnalt teisele c. ristmikul asuvast kiirtoidukohast haigustekitajatega saastunud toidu soetamise tulemus 6

Toit → Toitumisõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Pagari praktiline töö 20.Mai – 21. Juuni 2013

Toiduainete tehnoloogia osakond Pagari praktiline töö 20.Mai ­ 21. Juuni 2013 Iseseisev töö Tartu 2013 Sisejuhatus Praktikalised isiklikkud eesmärgid Minu eesmärk on see et ma saain teha pirukaid, küpsiseid isesisvalt , vahepeal ka küsida abi kui vaja on. Sain palju kogemusi praktikaajal . Kus ma töötan seal ma koristan ka ise enda eest . Toiduhügieeni kasutasin ka , nt enne kui tulen pesen käed ära , vahetan riided ära , koristan enda eest ära. Pagari töökojas praktilise arvestuslikku tööna valmistasin : Väikesai-Harjusai Väikesai (pärmi-lehttaigen) Viinisai Küpsis-Lehe-juustu Viinisai Pärmi-lehttaigen Tooraine koguse arvestus: 25tk Tooraine Taigen Täidis Vormimine Kihistus(zelee) Nisujahu 550 0,625 0,062+0,062 Presspärm 0,05

Toit → Pagar-kondiiter
34 allalaadimist
thumbnail
42
pdf

Toiduhügieen ja ohutus

see aga iseenesest veel piisav toidumürgistuse vältimiseks. Toidumürgistuse põhjustajaks on tavaliselt hooletus või teadmatus, seepärast usub enamik toiduhügieenieksperte, et praeguse aja sünge statistika paranemist võib saavutada ainult toidukäitlejate harimise kaudu. Üks väljaõpetamata toidukäitleja viga kõige moodsamas toiduainetööstuse ettevõttes võib põhjustada tõsise toidu- mürgistuse puhangu. Toiduhügieeni põhimõtteid tuleks õpetada süstemaatiliselt ning see peaks olema olulisel kohal toiduhügieeni algõpetuse andmisel. 15 Enam kasutatavad toiduhügieeni-alased mõisted TOIDUHÜGIEEN ­ vajalikud tingimused ja abinõud ohutu, tervisliku, inimtoi- duks kõlbliku toote valmistamiseks, säilitamiseks ja turustamiseks. TOIDU TURVALISUS ­ inimeste varustamine piisavas koguses toiduga, mis

Meditsiin → Toitumisõpetus
36 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Organisatsiooni arendustegevuse analüüs

Töötaja tuli esimesel päeval tööle ja selgus, et ta ei saa mitte kuidagi hakkama. Kui oli vaja kassas olla ja kliente teenindada, siis läks töötaja nii närvi, et ei suutnud kassasse istuda ning hakkas nutma. See juhus näitab, et teoorias võivad olla kõik tugevad, aga palju enam annab inimesest aimu ikkagi praktika. Koolitused, mis toimuvad alati uutele töötajatele: 1. Töö ­ja sisekord 2. Klienditeeninduse koolitus 3. Toiduhügieeni koolitus Need koolitused toimuvad kõigile uutele töötajatel. Tavaliselt püütakse korraldada nii et koolitustel jõuaks töötaja käia ära ennem, kui asub tööle. Lisaks toimub katseajal kaks atesteerimist. Atesteerimise läbisaamiseks peab töötaja saama vähemalt 70% õigeid tulemusi, et jätkata oma tööpostil. Kui ei saa seda tulemust, siis lõpetatakse töötajaga tööleping. Lisaks toimub jooksvalt alati tööks vajalikke koolitusi, kuhu suunatakse kõik töötajad.

Majandus → Arendustegevus
133 allalaadimist
thumbnail
12
odt

SUURKÖÖGI PRAKTIKA ARUANNE

Seadmed Seadmed töölaud, Köögitöötajate arv: Sööklas on kaks töötajad, üks on peakokk ja teine on köögiabiline. Köögi tööaeg : hommikul kella 07.00- õhtuni kella 15.00. Köögitöötajate kohustused: Peakoka kohustused on teha iga nädala menüü, kaupa tellida, valmistada toit ja vaadata, et õigeks ajaks oleks toit valmis ja vastutada seadmete ja töövahendite korrashoiust. Jälgida tööohutust, toiduhügieeni, saabuva kauba kontrollimine, kauba jaguvusest ja õigest ja säilitamisest. Köögi abilise kohustused on, et nõud oleks puhtad, kartul, ja köögiviljad oleks 6 ära puhastatud, söögisaal oleks puhas, ja aidata peakoka kui tal abi läheb vaja. Tootmistegevuse analüüs: Ressursihaldus: Nad kasutavad korralikult oma ressurse.

Toit → Kokk
29 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Tööruumi planeerimine

ohustada töövahendi kasutaja ega teiste isikute tervist ning töö- ja elukeskkonda. Tööandja tagab, et töövahend sobib tööülesande täitmiseks, vastab kasutaja kehamõõtmetele ning füüsilistele ja vaimsetele võimetele Töökoha korraldamise eesmärk on paigutada kõik vajaminevad töövahendid ja toorained töötaja lähedusse, nii et töötamine oleks efektiivne ja tööasendid ei väsitaks. Töövahendeid ja tooraineid korraldades tuleb alati silmas pidada ka toiduhügieeni ja toiduohutuse reegleid. Tähtis on süsteemsus - töö kulgeb etappidena ja töötamisel arvestatakse ümbritsevaid tingimusi ja keskkonda (ruume).TTOS-i § 13 punkti 11 kohaselt peab tööandja oma kulul andma töötajale isikukaitsevahendid, tööriietuse ning puhastus- ja pesemisvahendid, kui töö laad seda nõuab, ning korraldama töötajale isikukaitsevahendi kasutamise väljaõppe. Toidukäitlejatel peabolema vastav riietus (tööriietus) mis peab olema puhas ja mitte

Õigus → Ehitusõigus
11 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Toiduseadus

vastavat toitu · Käitleja peab tagama toidu jälgitavuse · Käitleja on kohustatud töötajale selgitama õigusaktidest tulenevaid käitlemisnõudeid ning kontrollima nende täitmist · Käitleja peab korraldama töötaja hügieenialase juhendamise · Käitlejal peab olema töötajate toiduhügeenikoolituse kava, milles nähakse ette, koolituse eesmärgid, maht, sagedus ja kord · Koolituskava alusel toimub toiduhügieeni koolitus ja teadmiste kontroll · Käitleja on kohustatud kontrollima, toidu ja selle käitlemise nõuete kohasust( enesekontroll) ning rakendama abinõud selle tagamiseks · Abinõud kirjeldatakse enesekontolli plaanis · Enesekontroll koos enesekotrolliplaaniga moodustab enesekontrollisüsteemi · Käitleja peab määrama kindlaks toidu ohutuse seisukohalt olulised käitlemisetapid, seal hulgas kriitlises kontrollpunkitd, kontrollima neid ning

Toit → Toitumise alused
28 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Praktikaaruanne - mehhatroonik/pakkeliini operaator

Ettevõtte nimi peamiseks tegevusalaks on erinevate toodete pakendamine ühe käega avatavasse ja ühekordseks kasutamiseks mõeldud pakkidesse. Töötajaid on ettevõttes kuus: tegevdirektor, tootmis- ja kvaliteedijuht ning neli pakkeliinioperaatorit. Tööd organiseerisid tegevdirektor ning tootmis- ja kvaliteedijuht. Operaatorite ülesandeks oli tagada töö õigeaegne ja kvaliteetne valmimine. Tööohutuse alast juhendust viis läbi tootmis- ja kvaliteedijuht. Lisaks läbisime ka toiduhügieeni ja lennuohutuse teemalised koolitused, kuna tegeleme osaliselt toiduainete pakendamisega ja osa kaubast läheb lennukitele. 4 1.2 Praktikandi tegevus ettevõttes Tööülesanded olid suurel määral seotud masina õigeks seadistamisega, et saaks tooteid kvaliteetselt pakendada. Järgnevalt on välja toodud põhilised tööülesanded, millega igapäevaselt tegeleda tuli:  masina seadistamine tööks – sellega kaasnes pumpade kokkupanek ning nende

Mehhatroonika → Mehhatroonika
24 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Äriplaan - toitlustus ettevõte

madalamate käivetega perioodid. Samas säilivad kõik püsikulud. Sellega tuleb arvestada ning nende perioodide kulude katteks raha varuda. · Töötajad- Teeninduse Kutsenõukogu on kehtestanud kutsestandardid kokkadele, kelneritele/ettekandjatele ja baarmenidele. Kõikidel töötajatel peab olema tervisetõend. Ilma selleta töötajat tööle lubada ei tohi. Kõik töötajad peavad olema läbinud toiduhügieeni koolituse. (Arvestada tuleb ,,Toiduhügieeni üldeeskiri" VIII Käitlemisettevõtte töötajatele esitatavad nõuded. XI Toiduhügieenikoolitus). · Potentsiaalsed riskid - probleemid - stsenaariumid. Kerkinud riskide arutamiseks ja lahenduste leidmiseks kutsutakse kokku osaühingu koosolek, kes organiseerib ettevõtte käitumist. Ettevõtte juht võtab nimetatud riskifaktorid arvesse ja püüab ettevõtet nende ebakindluste-eest hoida

Majandus → Äritegevuse alused
793 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Kilekottide maksustamine Eestis

vähendada õhukeste kilekottide kasutamist 90 kilekotini inimese kohta aastas. 2025. aasta lõpuks soovitakse sama number tuua 40-ni. Vakra viitas aastal 2015. tehtud kilekottide tarbimise uuringule, mille kohaselt vaadeldud 500-s kaupluses üle Eesti tarbitakse inimese kohta aastas 6 https://ragnsells.ee/kuukiri/kas-kilekotid-eestis-keelustatakse/ 9 keskmiselt umbes 40 kilekotti ja umbes 165 eriti õhukest kilekotti, millest toiduhügieeni otstarbel kasutatakse umbes 63. "Kilekottide tasuta jagamise keelamise põhiline eesmärk on panna tarbija mõtlema. Kas ma vajan seda kilekotti ja olen nõus selle eest maksma kasvõi ühe sendi või on tegemist lihtsalt harjumusega, millest võin puhtama keskkonna nimel loobuda," ütles Vakra. Ta toonitas: "Kilekottide masskasutuse piiramine aitab hoida loodust. Kilekotte jäetakse kõigist pakendi liikidest loodusesse kõige sagedamini." Pakendiseaduse muudatuste

Majandus → Majandus
7 allalaadimist
thumbnail
8
doc

PE composite

Novaator The Independenti. 1933. aasta 27. märtsil sünteesisid Eric Fawcett ja Reginald Gibson briti keemiakompanii ICI laboris selle uuesti. Nad katsetasid suure rõhu all olevate gaasidega ning märkasid samasugust vahajat ainet, mida von Pechmann oli näinud oma katseklaasis 35 aastat varem. Tänapäeval pole suhtumine sellesse materjali enam kaugeltki nii soosiv ­ toiduhügieeni õnnestus küll parandada, aga tohtu saastamise hinnaga. «See on klassikaline näide sellest, kuidas lühiajaline lahendus osutub halvimaks,» ütles Lang. 1935. aastal alustas ICI polüetüleeni tootmist ning varsti pärast seda leidis materjal kasutust esimese ümber maailma kulgeva telefonikaabli isolatsioonina. Teises maailmasõjas kasutati polüetüleeni radarites. 1950ndad tõid kaasa supermarketid ning

Keemia → Keemia ja materjaliõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed

39. PC- polükarbonaat  Kategoorias “muu” (7)  Tehakse lutipudeleid, kõvasid plasttopse, toidukarpe. BPA- polükarbonaat bisfenooliga –võib kahjustada hormoonide tööd. 40. PLA, PHA  Sellise märgistusega on biolagunev polümeer e bioplast  Valmistamisel on kasutatud maisi, kartulit , suhkruroogu.  Valmistatakse pikniku nõusid ja biolagunevaid kilekotte. 41. tabel 42. Tänapäeval pole suhtumine nendesse materjalidesse enam kaugeltki nii soosiv – toiduhügieeni on õnnestunud küll parandada, aga tohutu saastamise hinnaga. 43. mõttetu 44.  polõetüleenist tehakse näiteks torusid ja kütusepaake. Pehmema materjali sisse pakitakse võileibu või mähitakse televisioonikaableid.  Plastikkott on kujunenud reostusprobleemi sümboliks. Maailmas kasutatakse neid igas minutis miljon tükki.  Kotte kasutatakse väga lühikest aega ning nende lagunemiseks kulub kuni tuhat aastat, osa merre sattunud kilest ei pruugi kunagi laguneda. 45

Toit → Toitumise alused
17 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Transrasvad

mõne aasta taguse ajaga märgatavalt vähenenud. Esmakordses uuringus tuvastati Eestis toodetud võietes kõrge transrasvhapete sisaldus, mis jäi vahemikku 11-18,2 protsenti rasvhapetest. Rasvasisaldus on omakorda toodetes erinev, võis 82 protsenti, kuid margariinides ja võietes väiksem. ,,Eestis toodetud võided on muutunud võrreldes 2008/2009 praktiliselt tööstuslikult toodetud transrasvhapete vabaks," ütles Eesti Maaülikooli toiduhügieeni osakonna juhataja Mati Roasto. Vanemteadur Merike Henno selgitas, et piimarasv sisaldab alati vähesel määral naturaalseid transrasvhappeid, kuid terviseriske seostatakse põhiliselt tööstuslike transrasvhapetega, mis tekivad taimsete õlide tahkestamisel. Kokkuvõte Silja Lättemäe artiklist ,,Liigne võiete söömine on tervisele ohtlik" (18.03.2012)

Bioloogia → Üldbioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
25
doc

Haiguspuhangud referaat toiduhügieeni õpetusest

Eesti Hotelli- ja Turismikõrgkool Hotellimajandus HM34 Meelis Magus HAIGUSPUHANGUD Referaat toiduhügieeni õpetusest Õpetaja: Aune Põldma Tallinn 2010 Sisukord 1 Sissejuhatus..............................................................................................................................4 2 Haiguspuhangud .................................................................................................................... 5 Olmeliste haiguspuhangute iseloomustus ....................................................................

Toit → Toiduhügieen
68 allalaadimist
thumbnail
16
pdf

Ruumide jaotus toitlustusettevõttes

Ruumide jaotus toitlustusettevõttes Tööpõhimõtte järgi jagatakse toitlustusettevõtete köögid järgmiselt: • Valmistusköögid ehk keskusköögid • kuumutusköögid • jaotusköögid • või eelmiste kombinatsioonid Valmistusköökides road valmistatakse ise alates toorainest. Valmistusköögis sooritatakse eeltöötlus suuremale osale toorainetele ise, või kasutatakse toiduainetetööstuses eeltöödeldud tooraineid. Valmis roog serveeritakse teenindussaalis. Seda võidakse transportida ka jaotusköökidesse või toitlustuspunktidesse. Selliselt tegutsevaid valmistuskööke nimetatakse keskusköökideks. Kuumutusköögis kasutatakse roogade valmistamiseks toiduainetetööstuses valmistatud eineid või külmutatud tooteid. Valmis toit kuumutatakse serveerimistemperatuurini. Köögis valmistatakse lisaks salateid ning kuumtöödeldakse aedvilju. Rooga serveeritakse nagu valmistusköögiski. Jaotusköökides serveeritakse kesk...

Toit → Toitlustusettevõtete...
37 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

Toitlustusettevõtte liigitus ja äriidee

teenindamine) (1;4-5) Kvaliteetse toodangu kindlustamiseks on toitlustusettevõttes vajalik luua ettevõttele spetsiifilised tingimused (korraldada ja planeerida järgmised sõlmpunktid): • poolfabrikaatide kasutamine • kiiresti riknevate toiduainete kohaletoomine väikestes kogustes • roogade ja kulinaaria toodete valmistamine väikeste partiidena • erinevate toiduainete säilitamiseks vajalike tingimuste loomine • toiduhügieeni nõuete järgmine toiduainete töötlemisel ja valmistoodangu realiseerimisel • hooajalise tooraine ratsionaalne kasutamine • mitmesuguste teenindusvormide kasutamine vastavalt klientuurile • toodangu põhimassi realiseerimine vahetult pärast valmistamist • eeltellimisega roogade valmistamine ainult pärast tellimuste saamist kliendilt (1;5) 2005 Maire Merits 1 Toitlustusettevõtete tüübid

Majandus → Majandus
34 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Toiduohutuse kordamisküsimused ja vastused

piisavale kogusele ohutule ja taisväärtuslikule toidule tervislikuks ja aktiivseks eluks. Hõlmab 4 tingimust: kohane või kattesaadav toiduvaru; stabiilne toiduvaru ilma koikumisteta või sesoonsusest või aastatest tingitud kitsikuseta; juurdepääs toidule või võimalus seda endale lubada; kvaliteetne ja ohutu toit 3. FAO: Toidu ja Põllumajandusorganisatsioon WHO: Maailma Terviseorganisatsioon CAC: toiduhügieeni alused DG SANCO: Tervise ja Tarbijakaitse Peadirektoraat FDA: USA Toidu ja Ravimiamet ISO: Rahvusvaheline standardiorganisatsioon YOPI: Riskiruhmadesse kuuluvate inimeste arvukuse kasv EFSA: Euroopa Toiduohutusamet RASFF: Toidu ja sööda ohuteadete süsteem HACCP: ohu analüüsi ja kkp ohje KKP: kriitiline kontrollpunkt 4. Toidust tingitud haiguste arvukuse kasvu põhjused. 1. Elustandardi arenemine, kasvav nõudlus loomse päritolu toidu järele 2

Toit → Joogiõpetus
25 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Toiduohutus eksami kordamisküsimused

piisavale kogusele ohutule ja taisväärtuslikule toidule tervislikuks ja aktiivseks eluks. Hõlmab 4 tingimust: kohane või kattesaadav toiduvaru; stabiilne toiduvaru ilma koikumisteta või sesoonsusest või aastatest tingitud kitsikuseta; juurdepääs toidule või võimalus seda endale lubada; kvaliteetne ja ohutu toit 3. FAO: Toidu ja Põllumajandusorganisatsioon WHO: Maailma Terviseorganisatsioon CAC: toiduhügieeni alused DG SANCO: Tervise ja Tarbijakaitse Peadirektoraat FDA: USA Toidu ja Ravimiamet ISO: Rahvusvaheline standardiorganisatsioon YOPI: Riskiruhmadesse kuuluvate inimeste arvukuse kasv EFSA: Euroopa Toiduohutusamet RASFF: Toidu ja sööda ohuteadete süsteem HACCP: ohu analüüsi ja kkp ohje KKP: kriitiline kontrollpunkt 4. Toidust tingitud haiguste arvukuse kasvu põhjused. 1. Elustandardi arenemine, kasvav nõudlus loomse päritolu toidu järele 2

Toit → Toiduohutus
159 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Tööohutusjuhend

täita tööülesandeid õigeaegselt ja kvaliteetselt, tegema kokkulepitud tööd; täita tööandja, tema esindaja ja tööohutuse järelvalvet teostavate isikute seaduslikke korraldusi; jälgida tööandja kehtestatud tööja puhkeaja korraldust; kasutada õnnetuste ja tervisekahjustuste vältimiseks isikukaitsevahendeid; käia meditsiinilisel läbivaatusel vastavalt ettevõtte töötajate tervisekontrolli korrale; täita tööohutuse nõudeid, mis on ette nähtud vastavalt tööohutuse, toiduhügieeni ja tuleohutuse alal; kasutada ettenähtud isikukaitsevahendeid ning hoida neid töökorras; tagada vastavalt väljaõppele ja tööandja antud juhistele, et tema töö ei ohustaks tema enda ega teiste elu ja tervist ega saastaks keskkonda; hoida ettevõtte vara ja vahendeid ning töökoha korras ja puhtana; õnnetusjuhtumi või selle tekkimise ohu korral, tööõnnetusest või tööülesande täitmist

Meditsiin → Tööohutus ja tervishoid
316 allalaadimist
thumbnail
17
rtf

10 EESTI KAUBAMÄRKI

Praegu töötab ettevõttes üle 200 inimese. 3.1 Tooted Viru Rand pakub kalatooteid erinevatel viisidel ­ konservides, klaaspurkides, vaakumpakendites jne. Säilitus temperatuurid on erinevad. Tuntuimad on Sprotid õlis, Vürtsikilu fileed. 3.1.1 Kalatoodete valmistamisviis Kalatoodete valmistamisviis on pikaajaliste traditsioonidega. Tootmises järgitakse põhjalikult läbiproovitud tehnoloogiaid, toodang on alati ühtlase kvaliteeditasemega ja valmistatud kaasaegseid toiduhügieeni reegleid järgides. Kaupa ostes võib tarbija olla kinde, et iga toote maitseomadused ja välisilme on alati just sellised, nagu selle toote puhul tavapärane. 4 BALBIINO Balbiino olemusest Baliino eesmärgiks on valmistada parimat eesti jäätist naturaalsest koorest ning olla Euroopas tunnustatud jäätisetootja ja külmavaldkonna ekspert. Balbiino on ettevõte, mis eelistab kodumaist toorainet ning tooted on võimalikult naturaalsed ja lisaainete vabad. 4.1 Balbiino ajalugu

Toit → Toidukaubandus
74 allalaadimist
thumbnail
11
odt

TEENINDAJAST TALENDIKS

· personali kujundamine ja järelkasvu tagamine. · töötajate töötulemuste parandamine ning kohanemisvõime suurendamine. Personali koolitamine on töötajate plaanipärase ettevalmistamise ja arendamise süsteem, mille käigus täiendatakse töötajate teadmisi ja oskusi. Koolitamise eesmärgid on erinevad ja on suunatud organisatsiooni, ameti ja isiku arendamisele. Kohvikus regulaarselt töötajad läbivad toiduhügieeni koolitused. Koolitusasutustesse välja- ja täiendõppele suunamine toimub vastavalt kehtivale korrale juhataja poolt, kes informeerib sellest töötajat. Sel aastal baaridaam käis kohvikoolitusel.

Majandus → Klienditeenindus
94 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Saasteallikad

Toiduhügieeni tagamise nõuded II osa Vedu 1. Toiduainete veoks kasutatavad veokid ja/või mahutid peavad olema puhtad ja heas seisukorras, et toiduained oleksid kaitstud saastumise eest, ning vajaduse korral projekteeritud ja ehitatud selliselt, et võimaldada piisavat puhastamist ja/või desinfitseerimist. 2. Veokite nõudes ja/või mahutites ei tohi transportida midagi muud peale toiduainete, kui see võiks põhjustada toiduainete saastumist. 3. Kui veokeid ja/või mahuteid kasutatakse toiduainetele lisaks muude kaupade veoks või kui nendega koos veetakse erinevaid toiduaineid, siis peavad need vajaduse korral olema saastumise vältimiseks tõhusalt eraldatud. 4. Vedelaid, granuleeritud või pulbrilisi toiduaineid tuleb vedada nõudes ja/või mahutites/tankerites, mis on ette nähtud toiduainete veoks. Sellised mahutid peavad olema märgistatud selgesti nähtavalt ja püsivalt ühes või mitmes ühenduse keeles, et neid kasutatakse toiduainete veoks või ...

Toit → Toiduohutus
16 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun