Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Miks võib TKM põhjustada inimese tervisele ohtu?
  • Kus hakkab eralduma a?

Lõik failist

Toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed (TKM)
  • Toiduga kokkupuutumiseks ettenähtud materjalid ja esemed ei tohi põhjustada toidu saastumist, halvendada selle omadusi ega ohustada inimese tervist ning peavad vastama toiduga kokku puutuda lubatud materjalide ja esemete kohta esitatud nõuetele.
  • Hõlmavad endas kõiki materjale ja esemeid, mis on mõeldud toiduga kokkupuutumiseks:
    • Mis juba puutuvad toiduga kokku ja on selleks ette nähtud;
    • Mille puhul võib eeldada, et need puutuvad toiduga kokku;
    • Või eraldavad toitu oma koostisosi.

    Sisuliselt on TKM mistahes toiduga vahetusse kontakti minev/olev materjal ja ese.
  • TKM on näiteks kõik toidu vahetud pakkematerjalid:
    • Söögiriistad,
    • Nõud (sh ühekordsed nõud)
    • Töötlemisseadmed,
    • Vahetud säilitamisanumad,
    • Lõikelauad jne.


    • TKM liigitatakse ka inimtarbimiseks mõeldud veega kokkupuutuvad materjalid ja esemed välja arvatud ühis- või eraveevärgi püsiosad.
    • TKM ei liigitata materjale/esemeid, mida tarnitakse antiikesemetena; samuti katte- või pindmaterjale, mida võib koos toiduga süüa (nt söödavad juustukoorikud).

  • TKM võib olla valmistatud:
    • Plastist (nt plastkarbid, joogitopsid)
    • Klaasist (nt pudelid)
    • Keraamikast (nt kruusid, ahjupotid)
    • Metallist (nt konservitoosid, pannid)
    • Paberist (nt pakkepaber) ja papist (nt koogikarbid)
    • Puidust (nt lõikelauad)


    • muust materjalist, näiteks korgist (nt veinipudeli korgid), kummist (nt toidukäitlemisel kasutatavad kindad), silikoonist (nt ahjunõud) jne või ka mitmest eelpooltoodud materjalist korraga (nt plastaknaga paberist saiakotid, plastkorkidega kartongist tetrapakendid jm).

  • tabel
  • Miks võib TKM põhjustada inimese tervisele ohtu?
    • Kõikidest materjalidest /esemetest, mille me asetame toiduga kokkupuutesse, kandub mingisugune kogus materjaliosakesi toitu.


    • Selleks, et materjalid/esemed oleksid inimese tervisele ohutud , on lubatud toiduga kokkupuutumisel nendest toitu üle kanduda väga väike kogus materjaliosakesi.


    • Kui materjaliosakesi on toidus lubatust rohkem, siis võivad need pideva tarbimise tulemusena hakata organismis kogunema ja aja möödudes organismi mõjutama .


    • See, kui osakesi kandub materjalist/esemest toitu sõltub ühelt poolt materjali/eseme koostisest (kasutatud lähteained , tootmise tingimused) ja teiselt poolt materjali/eseme enda kasutamise tingimustest toiduga kokkupuutel.

  • TKM märgistus
    • Märgistatud peavad olema toiduga veel mitte kokkupuutuvad materjalid ja esemed. Märgistus peab olema nähtav ja selgesti loetav.

  • Märgistus koosneb vähemalt (alus: määrus 1935/2004/EÜ, Artikkel 15) järgmisest teabest:
  • Sõnad “toiduga kokkupuutumiseks” või konkreetset kasutussotstarvet näitav märge, nagu “kohvimasin”, “veinipudel”, “supilusikas” või peekrit-kahvlit’ kujutav eristusmärk; eelnev teave ei ole kohustuslik esemete korral, mis on oma omaduste poolest üheselt ettenähtud kokkupuutumiseks toiduga;
  • vajaduse korral ohutu ja asjakohase kasutamise erijuhised;
  • 3) materjalide ja esemete turule viimise eest vastutava, ühenduses asutatud tootja, käitleja või müüja nimi/ärinimi ning kummalgi juhul aadress või registreeritud asukoht;
    4) küllaldane märgistus või identifitseering, mis tagab materjali jälgitavuse;
    5) aktiivsete materjalide ja esemete puhul
  • Toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed #1 Toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed #2 Toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed #3 Toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed #4 Toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed #5
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 5 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2013-04-20 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 17 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor TriinRoos Õppematerjali autor
    Toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed (TKM)

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    54
    pdf

    TKM-toiduga kokkupuutuvad materjalid ja esemed

    tarvitamine keeruline; ● jookide puhul, mille etanoolisisaldus on üle 1,2 mahuprotsendi, tegelik etanoolisisaldus mahuprotsentides; ● toitumisalane teave on kohustuslik alates 13.12.2016; kui soovitakse toitumisalast teavet esitada vabatahtlikult enne seda kuupäeva, siis alates 13.12.2014 peab toitumisalane teave olema kooskõlas toidualase teabe määruse uute nõuetega. Mis on TKM? ● Toiduga kokkupuutuvad materjalid, mis puutuvad toiduga kokku, on selleks ette nähtud või mille puhul võib eeldada kokkupuudet toiduga. ● pakkematerjalid,söögiriistad, nõud (sh ühekordsed), seadmed,säilitusanumad, lõikelauad ● v.a. matejale esemeid, mida tarnitakse antiikesemetena, katte ja pindmaterjalid mida võib koos toiduga süüa. ● valm. Plast, klaas, keraamika, metall, paber, papp, puit, kork, kumm .....mitu materjali koos Õigusaktid, TKM-i reguleerivad.

    Toiduohutus
    thumbnail
    8
    doc

    Referaat: Plastmass kui materjal

    Madala tihedusega polüetüleenist tehakse kilekotte ja muid pakendid. LDPE-st ei eraldu toidu sisse mürgiseid kemikaale. Toodandult teine plast on polüpropüleen (PP). See on kõvemam ja jäigem kui polüetüleen ja tal on kõrgem kasutustemperatuur (umbes100 oC). Polüpropüleen on vastupidavam õlile ja rasvale. Orienteeritud polüpropüleeni on võimalik kasutada kile kahesuunalise või ühesuunalise venitamisega. Sellest valmistatakse toiduga kokkupuutuvaid asju, nagu pudrlid, mahutid, leiva pakkekiled, kausid. Polüpropüleenist ei imendu toidu sisse mürgiseid kemikaale. Polüvinüülkloriid (PVC) on madala termilise stabiilsusega. Selle lagunemisel eraldub tervisele ohtlik HCl. See sisaldab samuti plastiku pehmendajaid, mida nimetatakse ftalaatideks. Uuringud kinnitavad, et ftalaadid kahjustavad hormonaalsüsteemi talitust. Polüvinüülkloriidi tootmisprotsessis vabaneb dioksiine,

    Keemia
    thumbnail
    7
    doc

    Pakenduse kordamisküsimused

    Leidub ka tetrapakendites. Korgid on tehtud Pest. Eelised: Odav,Veekindel,Hästi keevitatav,Külmakindel Puudused:Ei talu kõrget temperatuuri, halb soojuskindlus,Halb rasvakindlus,Laseb läbi gaase. Tooraineks on eteen, see on tuleohtlik, kuid vähe toksiline.PE on keemiliselt väga vastupidav Põletamine suhteliselt ohutu. Suurema koguse põlemisel võib tekkida formaldehüüdi, akroleiini, jm. Taaskasutatav – helvestatakse või granuleeritakse – kasutatakse toiduga mitte kokku puutuvate pakkematerjalide ja kanistrite või torude valmistamiseks PP-hea vee ja temperatuurikindlusega.Materjal on odav kuna kasutakse madalatihedusega polümeere,.Hästi värvitavad ja heade barjääriomadustega.Pudelid,mahutid, leiva ja saia pakkkiled, ämbrid,kausid ja topsid.Margariini topsid näiteks. Eelised:Kerge,Hea barjäär veeaurule (8 g/m2/24h),Keemiliselt püsiv hapete ja leeliste suhtes,Ei lahustu orgaanilistes

    Pakendamine
    thumbnail
    11
    doc

    Toiduohutuse kordamisküsimused 2013

    · Ristsaastumine tooretelt toiduainetelt (6%) · Kuuma toidu säilitamine temperatuuril alla 63 °C (5%) · Nakatunud toidukäitlejad (4%) · Toidu ülejääkide kasutamine (4%) · Ülisuurte toidukoguste valmistamine (3%) Toidujärelevalve korraldus Eestis (Alates 1. juulist 2007) Toiduohutuse ja järelvalve korraldajaks on Põllumajandusministeerium ja järelevalveasutuseks Veterinaar- ja Toiduamet. Järelevalve etteteatamata. VTA kontrollib toiduga kokkupuutes olevaid pindasid ja esemeid ning nende valmistamist, töötlemist, turustamist ja vastavust nõuetele. Toiduohutuse ja järelevalve planeerimise ja koordineerimisega tegeleb toiduosakond.- käitlemisettevõtete liigid, toidugrupid, toiduliigid, uuringute liigid. VTA teavitamise ja tunnustamise kohustus. Tarbijakaitseamet- teabe esitamise nõuete täitmise kontroll ja teabe õigsusele vastavus. Maksu- ja tolliamet- teatud

    toiduainete sensoorse hindamise alused
    thumbnail
    20
    docx

    kordamine toiduohutus

    Kordamisküsimused ‘Toiduohutus’ (2018) 1. Toiduohutus. Toiduhügieen, ülesanded. Toidu julgeolek e –turvalisus e toiduga varustatus. Toiduohutus – kindlustunne, et toit ei põhjusta ettenähtud viisil valmistamisel/kasutamisel/säilitamisel kahju tarbijale. Toiduhügieen – kõik tingimused ja meetmed, mis on vajalikud ohutuse ja sobivuse tagamiseks toiduahela kõigis etappides. Toidu kõlblikkuse tagamine inimtoiduks, ohtude ohjeldamiseks. Toiduhügieeni ülesanneteks kõik tegevused, mis: kaitsevad toitu saastumise eest; hoiavad ära olemasolevate bakterite paljunemise piirini, mis

    Toiduohutus
    thumbnail
    17
    doc

    Kordamiskusimused I Pakendus

    kriteeriumid, tootmise viis, valmistamise aeg, eesmärgid, kasutatavad vahendid ning kulude ulatus. Pakendi loomise protsessi kuuluvad prototüüpide loomine, disaini loomine arvutiprogrammide abil, automatiseeritud tootmine ja automaatne andmetöötlus. Teatud tüüpi toodete pakenditele on kehtestatud seadustega erinõuded. Näiteks toiduainete pakendamisel peavad toksikoloogid (vt toksilisus) ning toiduteadlased veenduma, et toiduga kokkupuutuv materjal vastab kehtestatud nõuetele. Insenerid peavad kindlustama, et pakend hoiab toodet värskena oma säilivusaja lõpuni. Pakendite loomise protsess on suunatud tarbija heaolule. 4. Mis on pakendi korduskasutus? Pakendi korduskasutus on mis tahes toiming, mille käigus korduskasutuspakend täidetakse uuesti või kasutatakse pakendit algselt mõeldud otstarbeks, tehes seda turul

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    23
    doc

    Põhiliste plastide leiutamine ja ajalugu

    6 nimetatakse viskoosist, mille edasisel töötlemisel väävelhappe ja naatriumsulfaadiga saadakse pärast väävli eemaldamist, glütseriini lisamist ja valgendamist tsellofaaniks nimetatud kortsuv kiletaoline materjal[11]. ,,Tõelised" plastid, plastikud 20-ndal sajandil 20-ndal sajandil kulges plastikute areng ja tootmine lausa plahvatuslikult. Alates 1935-ndast aastast lisandusid sellised nüüdseks harjumuspärased materjalid nagu vahtpolüstüreen, PVC, akrüül, polüuretaan, epoksü, tsellofaan, nailon, sünteetiline kummi, sünteetilised tekstiilikiud jpt [12]. Fenoolformaldehüüd ehk fenoplast (bakeliit) Olulisim leiutis plastide arenguteel oli tõenäoliselt bakeliit. Ligi pool sajandit domineeris bakeliit plastide maailmas leides rakendus kõikvõimalikes tööstusharudes. Väidetavalt algas bakeliidi kasutuselevõtuga

    Looduskaitsebioloogia
    thumbnail
    30
    docx

    TEHNOMATERJALIDE EKSAM

    Sitkus on materjali võime purunemata taluda dünaamilist koormust. Sitkusnäitajateks on löökteimil määratav purustustöö, eriteimiga määratav purunemissitkus. Staatilisel kormamisel määratavad omadused: tõmbeteim, surveteim. Tõmbeteimiga määratakse peamiselt tugevusomadused : voolavuspiir, tõmbetugevus Lisaks plastusnäitajad : katkevenivus ehk suhteline pikenemine, katkeahenemine. Surveteimiga määratakse peamised tugevusomadused : voolavuspiir, survetugevus. Plastsed materjalid survejõudude toimel ei purune, vaid jämenevad. Mida laiemaks on läinud proovikeha, seda suuremat jõudu tuleb tema edasiseks deformeerimiseks rakendada. Dünaamilisel koormamisel määratavad omadused: löökpaindeteim. Dünaamilisel koormamisel muutub jõud suure kiirusega.Charpy löökpaindeteim on materjali sitkuse määramise põhimooduseid. Selle järgi hinnatakse, kas materjalil on kalduvus haprale purunemisele. Löökpaindeteim seisneb sisselõikega teimiku purustamises

    tehnomaterjalid




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun