4. Patogeenidega saastunud kuumtoodeldud toiduainete ja konservide kasutamine 5. Liha ja lihatoodete mittetaielik kuumtöötlemine 6. Kulmutatud liha ja linnuliha mittetaielik sulatamine 7. Ristsaastumine tooretelt toiduainetelt 8. Kuuma toidu sailitamine temperatuuril alla 63 °C 9. Nakatunud toidukaitlejad 10. Toidu ülejaakide kasutamine 6. Toidujärelevalve korraldus Eestis Alates 1. juulist 2007 on toiduohutuse ja järelevalve korraldajaks Põllumajandusministeerium ning järelevalveasutuseks Põllumajandusministeeriumi haldusalas olev Veterinaar ja Toiduamet. Reguleerimise aluseks on toiduseadus, 178/2002 EÜ, EL määrused, EL direktiivid, EL otsused ja teised seadused. 7. Enesekontrollikohustus Käitleja on kohustatud kontrollima toidu ja selle kaitlemise nõuetekohasust ning rakendama abinõud selle tagamiseks.
· Patogeenidega saastunud kuumtöödeldud toiduainete ja konservide kasutamine (17%) · Liha- ja lihatoodete mittetäielik kuumtöötlemine (15%) · Külmutatud liha ja linnuliha mittetäielik sulatamine (6%) · Ristsaastumine tooretelt toiduainetelt (6%) · Kuuma toidu säilitamine temperatuuril alla 63 °C (5%) · Nakatunud toidukäitlejad (4%) · Toidu ülejääkide kasutamine (4%) · Ülisuurte toidukoguste valmistamine (3%) Toidujärelevalve korraldus Eestis (Alates 1. juulist 2007) Toiduohutuse ja järelvalve korraldajaks on Põllumajandusministeerium ja järelevalveasutuseks Veterinaar- ja Toiduamet. Järelevalve etteteatamata. VTA kontrollib toiduga kokkupuutes olevaid pindasid ja esemeid ning nende valmistamist, töötlemist, turustamist ja vastavust nõuetele. Toiduohutuse ja järelevalve planeerimise ja koordineerimisega tegeleb toiduosakond.- käitlemisettevõtete liigid, toidugrupid, toiduliigid, uuringute liigid. VTA teavitamise ja tunnustamise kohustus.
3) Ebapiisav toidu taas-kuumutamise temp 4) Patogeenidega saastunud kuumtöödeldud toiduainete ja konservide kasutamine 5) Liha- ja lihatoodete mittetäielik kuumtöötlemine 6) Külmutatud liha ja linnuliha mittetäielik sulatamine 7) (Kuuma) toidu säilitamine alla 63 kraadi ja üle 4 8) Nakatunud toidukäitlejad 9) Toidu ülejääkide kasutamine 10) Ülisuurte koguste valmistamine 5. Toidujärelevalve korraldus Eestis Toiduohutuse ja –järelevalve korraldajaks on Maaeluministeerium ja järelevalveasutuseks Veterinaar- ja Toiduamet. 6. Tegevusloa taotlemine (endine tunnustamine). Teatamine (endine teavitamine). Tegevusloa andmine on menetlus, mille käigus hinnatakse ja kinnitatakse ettevõtte või selle osa, kus toitu käideldakse, vastavust. Hinnatakse ja kinnitatakse tervikuna või osade kaupa. 1) Loomse toidu töötlemine 2) Toidu töötlemine
kokkupuutuv töötaja, samuti toidu käitlemisruume puhastav töötaja peab nakkushaiguste tuvastamiseks ning nende leviku tõkestamiseks käima enne töösuhte algust ja ka töösuhte ajal korrapäraselt tervisekontrollis ning tal peab vastavalt nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadusele olema kirjalik tervisetõend. Töötajat, kellel puudub kehtiv tervisetõend, kes võib levitada nakkustekitajaid või parasiite või kellel on toiduohutuse seisukohalt ohtlik muu tervisehäire või haigus, ei tohi lubada tööle, kus ta võib toitu saastata. Tee näiteks nii: Töötaja tööle võtmisel peab tal olema kehtiv tervisetõend, ära alusta töösuhet enne seda, kui töötaja on esitanud kehtiva tervisetõendi. Tervisetõendid hoia kaustas, kuhu on lisatud töötajate nimekiri ja tervisetõendite kehtivusaja lõpud, et jõuaksid töötajat õigeaegselt informeerida tervisetõendi uuendamise vajadusest.
kokkupuutuv töötaja, samuti toidu käitlemisruume puhastav töötaja peab nakkushaiguste tuvastamiseks ning nende leviku tõkestamiseks käima enne töösuhte algust ja ka töösuhte ajal korrapäraselt tervisekontrollis ning tal peab vastavalt nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadusele olema kirjalik tervisetõend. Töötajat, kellel puudub kehtiv tervisetõend, kes võib levitada nakkustekitajaid või parasiite või kellel on toiduohutuse seisukohalt ohtlik muu tervisehäire või haigus, ei tohi lubada tööle, kus ta võib toitu saastata. Tee näiteks nii: Töötaja tööle võtmisel peab tal olema kehtiv tervisetõend, ära alusta töösuhet enne seda, kui töötaja on esitanud kehtiva tervisetõendi. Tervisetõendid hoia kaustas, kuhu on lisatud töötajate nimekiri ja tervisetõendite kehtivusaja lõpud, et jõuaksid töötajat õigeaegselt informeerida
TOIDUHÜGIEEN 1.LOENG Toiduseaduse eesmärk: Tagada tarbijale tervislik ja ohutu ja igakülgselt nõuetele vastav toit Tagada, et tarbijal oleks piisavalt onfot oma valiku tegemiseks TERVIST OHUSTAVAD TEGURID (TOP 5) looduslikud mürgid: seened, marjad, taimed. Valed toitumisharjumused toidulisandid keskkonna saastatus patogeensed mikroorganismid (bakterid jms) MIS ON TOIDUHÜGIEEN? Mitte ainult puhtus vaid ka tööharjumused Meetmete summa, mis on vajalik toidu ohutuse ja tervislikkuse tagamiseks SEE ON: Toiduainete saastumise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide paljunemise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide hävitamine TOIDUHÜGIEEN Inimesed Toiduaine Ruumid, seadmed, vahendid *personali hügieen
korras, kergesti puhastatav ja vajaduse korral desinfitseeritav. Käitlemisettevõtte töötaja peab hoidma isiklikku puhtust ning kandma puhast tööriietust ja vajaduse korral eririietust ning peakatet ja jalanõusid, mis on kergesti puhastatavad või ühekordselt kasutatavad. Eririietuse pesemise korraldab käitleja. Eririietust pestakse ruumis, kus toitu ei käidelda. Töötajat, kes võib levitada nakkusetekitajaid või parasiite või kellel on toiduohutuse seisukohalt ohtlik muu tervisehäire või haigus, ei tohi lubada tööle, kus ta võib toitu saastata. Toitu käitlev töötaja ning oma tööülesannete tõttu toidutoorme või toiduga ja selle käitlemisvahenditega vahetult kokkupuutuv töötaja peab sageli ja hoolikalt käsi pesema. Käsi pestakse enne tööle asumist, pärast tualeti kasutamist ja muudel vajalikel juhtudel. 42
Õpetatav aine: HÜGIEENIÕPETUS Õppeaine maht tundides : 32A, 8 IsT Õpetatavad erialad : kokk, pagar-kondiiter, toidukaupade müüja, kelner-ettekandja, hotelliteenindaja, müügiassistent. Mooduli eesmärk: Moodul võimaldab õpilasel: · Omandada teadmisi hügieeninõuetest, mis tagaksid toiduohutuse · Mõista hügieenireeglitest kinnipidamise vajalikkust · Omandada teadmisi toidu säilitamisest · Omandada teadmisi toidu saastumise võimalustest, saastumise vältimisest · Omandada teadmisi toiduga levivatest haigustest, mõista nende ohtlikkust · Õppida tundma mikroorganismide, toidukahjurite kasvu ja paljunemist mõjutavaid tegureid · Omandada teadmisi käitlemisettevõtete ja ruumide kohta esitatavatest nõuetest. Õppematerjali teemad: 1
Kõik kommentaarid