Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"köömned" - 85 õppematerjali

köömned on arvatavasti Euroopa vanim maitseaine, kasvab hästi ka Eestis.
thumbnail
7
odt

Köömned

Arvatavasti kõik need nimetused on taim saanud saksakeelsest sõnast Kümmel. Tänapäeval puutume köömnetega kokku tavalist leiba süües, kuid vanasti kasutati seda palju rohkemates toitudes maitseainena. Eestis hakati köömneid kasutama rukkipüülijahust tehtud leivale, et tasakaalutada nende magusamat maitset. Eestlastele omastes toitudes kasutati köömneid hapukapsas ja sõiras. Kuna köömned soodustavad seedimist, siis kasutati köömneid rasvase sea-, lamba-, ja linnuliha maitsestamiseks. Vee- või piimapõhine köömnetee leevendab soolegaasidest tingitud valusid. Köömneid kasutati ka jookide maitsestamiseks, näiteks haputaarile või ivajoogile, kuid ka kangemate kraadidega jookides, näiteks köömnenaps, mis on tegelikult kange magustatud munaliköör. Köömneid kasutati ka rituaalsetes toimingutes. Inimesed kandsid kaelas kotikest köömnetega, et...

Toiduvalmistamine
13 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kiviaegsed maitseained - köömned

Aravatavasti kõik need nimetused on taim saanud saksakeelsest sõnast Kümmel. Tänapäeval puutume köömnetega kokku tavalist leiba süües, kuid vanasti kasutati seda palju rohkemates toitudes maitseainena. Eestis hakati köömneid kasutama rukkipüülijahust tehtud leivale, et tasakaalutada nende magusamat maitset. Eestlastele omastes toitudes kasutati köömneid hapukapsas ja sõiras. Kuna köömned soodustavad seedimist, siis kasutati köömneid rasvase sea-, lamba-, ja linnuliha maitsestamiseks. Vee- või piimapõhine köömnetee leevendab soolegaasidest tingitud valusid. Köömnei kasutati ka jookide maitsestamiseks, näiteks haputaarile või ivajoogile, kuid ka kangemate kraadidega jookides, näiteks köömnenaps, mis on tegelikult kange magustatud munaliköör. Köömneid kasutati ka rituaalsetes toimingutes. Inimesed kandsid kaelas kotikest köömnetega, et...

Ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Eesti elu 1950-1960. aastatel

1950. aastatel olid igapäevaselt joodavad joogid peaaegu samad nagu praegugi. Joogiks oli puhta puurkaevu vee kõrval piim. Teopäevadel hinnati petipiima. Aga talvel ning hommikuti ja õhtuti joodi rohkesti kohvi ja teed. Tollel ajal joodi viljakohvi. See oli tehtud jahvatatud viljast, mis oli eelnevalt pruunistatud. Tee materjali korjati põhiliselt aiamaalt, selleks olid vaarika oksad, pärnaõied ja köömned , kibuvits, piparmünt ja kuivatatud marjateed. Talguteks aga pruuliti linnastest õlut. Ei puudunud laua pealt viin ega veingi. Kuid õlut oli majas alati, kui vanataat (pereisa) veel elas. See ei tähendanud sugugi mitte purjusolekut, õlut võeti kui õhtust rahustavat- lõõgastavat jooki. Õlut hoiti keldris. Vaadist välja lastud õlu oli külm. Et jook omandaks värske maitse, pandi selle sisse korraks kuumaks aetud tuletangid. Peod, tähtpäevad ja nendega kaasnevad toidud 1950...

Ajalugu
119 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Eksamiks õppimise konspekt

Kakaopulber, granaatõun, täisterarukkileib 10 Toiduaine ,g Nisuhelbed, kama, rosinad 10 Kuivatatud kibuvitsamarjad 43 Leib, neljaviljahelbed, läätsed 9 Nisukliid, köömned 38 Pekaan-, kookos-, parapähkel 9 Täisterahommikuhelbed 30 Maapähkel, piparmünt 8 Kookoshelbed 24 Verileib, odrajahu, odrakruubid, kuiv.ploom 8...

Biokeemia
329 allalaadimist
thumbnail
18
rtf

Kama

Püüan selles suhtes abistada mõnede retseptidega lihtsatest keerulisemateni. Pole vaja õpetust hapupiima-kama joogile ega ka kamapallide valmistamiseks. Kamakäkke ehk palle võite valmistada magusatena kohupiima, hapukoore, marjade, puuviljade, kohupiima ja vahukoorega ning veeretada neid või ja suhkruga röstitud helvestes, seemnetes, suhkruga kamajahus, röstitud riivleivas jt. Maitseainetest sobivad kaneel, vanilje, muskaatpähkel, köömned (soolastele) jt. Serveerimisel võib lisada veidi vahukoort, marju või puuvilju jm soovikohast. Kui suvel ja sügisel veel värsked marjad ja puuviljad olemas, siis kasutage ikka toorena, näiteks riivitud pirn ja õun sobivad imeliselt kamajahuga segamiseks. Kuid kamajahu sobib ka soolasena ja kamapallidele sobib hästi (pisukese soolaga) riivitud porgand, kuid ka peeneks hakitud punane paprika ning värske kurk. Jahu sidumiseks võib kasutada jogurtit või hapukoort...

Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Köögiviljatoidud

lausa päikese käes on kadu veelgi suurem Lehtköögivilja ja maitsetaimi hoida niisutatult suletud kilekotiga külmkapis Kasutusel kõik kuumtöötlemise meetodid Mitmekordne kuumtöötlemine ­ ei ole tervislik Maitsestamine soola ja suhkru asemel tuleks eelistada maitserohelist ja teisi maitsetaimi aed-haraputk, tüümian, basiilik, estragon, harilik pune, koriander, kurgirohi, köömned , leesputk, meliss, piparmünt, piparrohi, till, petersellilehed, roheline sibul ja murulauk, riivitud tsitruseliste koor vürtsid ­ Cayenne pipar, karri, muskaat, must pipar, piment, valge pipar, kadakamarjad, koriander Köögiviljade maitsestamisel peab olema väga hoolikas, domineerima peab jääma köögivilja maitse. Väga tähtis on välimus (tükelduskuju, mitte üle valminud) Serveerimine kohe peale valmistamist temperatuuril 65ºC...

Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise-...

Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

2. Mis on maitseaine? On sellised toiduained, mida kasutatakse toitude, jookide, küpsetiste maitse täiendamiseks ja parandamiseks ning neile maitsenüansside lisamiseks. 3. Mida nimetatakse klasikalisteks vürditeks? On enamikus pärit troopikast või lähitroopikast. Need on piprad, ingver, kaneel, kappar, kardemon, loorber, muskaat, nelk, vürts, vanill, safar. 4. Millised on kodumaised klassikalised vürtsid? Kadakamarjad, köömned ja aniis. 5. Mis on maitsetaimed? Võib kasutada kogu maapealset osa, mida nim. Maitseürdiks, kas värskelt või kuivatatult, mingit osa ürdist või taime maa-alust osa. 6. Loetle, milliseid maitsetaimi tunned? Basiilik, tüümian jne. 7. Mis on maitsesoolad? Too näiteid. On maitseainete segud sooaga. Nt: pitsamaitseaine, karri, kalamaitseaine jne. 8. Kuidas maitseaineid säilitatakse? Jahedas kuivas suletud kapis. 9. Millal toitu maitsestatakse?...

Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Toitude maitsestamine

Miks toite maitsestatakse? Toite maitsestatakse maitse täiendamiseks ja parandamiseks. 10. Millal toite maitsestatakse? Maitseaineid lisatakse toidule kas enne töötlemist või kuumtöötlemise järel, oleneb toidust. Vormitoitudele ja hakkmassist toodetele lisatakse enne kuumtöötlemist. Suppide ja kastmete maitsestamine toimub nende valmistamise ajal. Peenestatud maitseained kuumtöötlemise lõpus. 11. Nimeta kodumaised vürtsid? Kodumaised vürtsid on: kadakamarjad, köömned , koriander ja aniis. 12. Nimeta ehtsad ehk klassikalised vürtsid? Ehtsaid vürtse kasutatakse kuivatatult. Pipar, ingver, kaneel, kappar, kardemon, loorber, nelk, muskaat, vanill. Puljongid ja supid 13. Mis on konsomee, nende valmistamine, serveerimine Konsomee on selge puljong see on hele puljong, kurnatud selitatud. Serveeritakse kõrvale antavate või puljongisse pandavate lisanditega. 14. Millest keedetakse supipuljongeid?...

Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Rahvusköök

10% Sibul Kg 0,090 0,081 0,180 0,162 7,00 kr 0,63 kr 10% Ingveri juur(riivitud) Kg 0,005 0,004 0,010 0,008 52,00 kr 0,26 kr 5% Küüslauk Kg 0,010 0,009 0,020 0,018 21,00 kr 0,21 kr 0% Kardemon Kg 0,001 0,001 0,002 0,002 150,00 kr 0,15 kr 0% Köömned Kg 0,001 0,001 0,002 0,002 140,00 kr 0,14 kr 0% Sool Kg 0,001 0,001 0,002 0,002 7,00 kr 0,01 kr Jahv.Cayenne 0% pipar Kg 0,001 0,001 0,002 0,002 150,00 kr 0,15 kr 1% Õli Kg 0,010 0,009 0,020 0,018 23,00 kr 0,23 kr...

Kokandus
44 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Jaanipäev

Tehti palju külmsuppe, kuhu sisse pandi palju rohelist, kõike mida aiast juba võtta oli. Joodi hapendatud kõivomahla, söödi kama, tehti lihaleiba. Söödi mune, mis värviti kollaseks. Tehti sõira, pirukaid, kisselli. Aias oli juba mõni mari võtta, siis see küpsetati saia sisse. Traditsiooniline sõir 500 g kohupiima, 1 l. toorpiima, 3 muna, 60 g võid, 1 tl meresoola 2 tl köömneid. Valmistamine: Munad kloppida lahti, lisada sool ja köömned , kloppida kuni sool on sulanud. Piim kuumutada kuni pind hakkab kergelt värelema, lisada kohupiim (kui on suureteraline, siis suruda läbi sõela või peenestada köögikombainis). Kuumutada pidevalt segades kuni eraldub vadak (kollakas vedelik). Kohupiim nõrutada hästi kuivaks. Või sulatada kastrulis, lisada kohupiim ja kuumutada veidi segades. Lisada munasegu ja pidevalt kuumutades segada kuni moodustub ühtlane pall. Mass kallata külma veega uhutud kaussi või vormi ja jahutada...

Kirjandus
17 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maitsetaimed

[Renate Kissel, 2001, lk.16] Klassikalisi ehk ehtsad vürtse, nagu nelk, pipar, kaneel, tarvitatakse ainult kuivatatult. Need säilivad üsna kaua, on kergesti transporditavad ja kasutatakse kogu maailmas. Tihti tuleb vürtse algul röstida või õlis kuumutada, et nende maitse paremini esile tuleks. Eriti oluline on see India vürtside puhul. Enamik ehtsaid vürtse on troopilise või lähistroopilise päritoluga. Kodumaistest vürtsidest kuuluvad siia köömned ja kadakamarjad, meil kohandatud liikidest koriander ja aniis. Kasutatavamad vürtsid: aniis, tähtaniis, kadakamari, ingver, kaneel, Cayenne'i pipar, kardemon, kurkum, köömen, nelk, pipar, vürts e piment e nelkpipar e vürtspipar, safran jne. [kalev.ee] Ürdid on aga jaheda või külma ilmastikuga maade rohttaimed, mida tihti kasvatatakse taimekasvandustes. Tooreid ürte peab hakkima, et nende maitse paremini esile tuleks. Tooreste ürtide maitse on mahedam kui kuivatatutel...

Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
26
doc

TAASTUMISVAHENDID

25 Mineraalained Mineraal Milleks on hea? Kust saab? Defitsiit Piim ja piimatooted, Luukoe Vajalik luudele ja mooniseemned, juust, hõrenemine, Kaltsium hammastele köömned , sprotikonserv, luumurrud mandlid, till, halvaa Värsked rohelised Vajalik närvitalitluseks köögiviljad, piim, Häired lihastöös Magneesium ja südamelihase kõrvitsaseemned, e. krambid normaalseks tööks nisukliid, kakaopulber, seemned, pähklid...

Filosoofia
62 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Carum carvi ehk harilik köömen

Jon. 1. Köömen. Koostisosad Köömen rahvamedetsiinis Omal ajal oli köömnel tähtis koht ka arstiteaduses, juba ammu hakati teda ravimtaimena kasvatama kloostrihoovides ja haiglate läheduses. Siin toon mõned näited: · Hambavalu vastu: köömneid, linaseemneid suitsutada piibus tõrva pääl pidada · Köha vastu oli köömne- ja kummelitee. · Kõhuvalu puhul söid köömneid. · Kõhulahtisuse vastu on kõrvetatud köömned , mustikad, oakeetmise vesi ja rõõsk piim soolaga (3 x näpuga soola suhu panna ja siis piima pääle juua). · Valutavasse kõrva juhtida köömneseemnete auru. Maitseainena Seemneid tarvitati: teeks, kapsasupi hulka, sepikute peale, vorsti sisse....

Ajalugu
9 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Soome toidud

Toiduaineid segatakse omavahel vähe, toiduainete maitset ning toiteväärtust säilitatakse otstarbekate töövõtete ja vahendite abil. Tunda on rootsi mõju: kuivikleivad, rikkaliku kattega võileivad ja leelises leotatud kalad on sealt pärit. Toitude maitsestamine on tagasihoidlik, peamiseks maitseaineks on till, peterselli- ja sibulapealsed, sageli köömned . Küüslauku lisatakse haruharva, sinepit veidi rohkem. Saiade ja kookide retsepte on soomlastel rikkalikult. Eelistatumad taignad on mure-, pärmi- ja mitmekesised piparkoogitainad. Kuulsad on ka üsna õhukesed kuivad leivad. Palju valmistatakse marja- ja puuviljakooke: vaarikas-, mustikas-, pohla-, õuna-, rabarberikook jt. Soome köök on oma olemuselt üsna sarnane eesti köögile, lähtudes lihtsast, looduslähedasest talupojatoidust...

Kokandus
31 allalaadimist
thumbnail
31
odt

Joogiõpetus

Puhas kraani vesigi võib osutuda õigel serveerimisel väga tulusaks müügi artikliks (sidrunivesi). Euroopa standardite kohaselt peab mineraalne naturaalne vesi olema püsiva mineraalide koostisega, pumbatud looduslikult kaitstud maa-alusest allikas, mille juures toimub ka villimine. Villitud vett, mis ei vasta nendele nõuetele, kuid peab samuti olema puhas ja bakterioloogiliselt ohutu, tuleb Euroopa standardite kohaselt nimetada allikaveeks (springwater) või laua veeks (table water). Naturaalse mineraalvee koostis sõltub pinnasest, läbi mille vesi filtreeritakse. Soola sisalduse järgi jaotatakse mineraalveed kolme rühma: 1. väga madala mineraalide sisaldusega (mineraal soolade sisaldus alla 50 mg 1 liitri kohta. 2. madala mineraalide sisaldusega (oligo mineral) (mineraal soolade sisaldus alla 500 m...

Joogiõpetus
193 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Jogurtid

kcal valke süsi- vesikuid rasvad 138 9g 12g 6g 7% 18% 4% 9% Leiva-pähkli jogurt 400 g Toote kaal 400 g Portsjonite arv 1 Säilivustemperatuur +2..+6 Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, lõssipulber, rukkipüül, rukkikroovjahu, rukkilinnasejahu, vesi, pähkel, pähkli lõhna- ja maitseaine, modifitseeritud tärklis, paksendajad: pektiin, ksantaankummi; keedusool, köömned , pärm, zelatiin, happesuse regulaator sidrunhape, säilitusaine kaaliumsorbaat. Jogurtis on 3,5% riivleiba ja 0,9% pähkleid.100 grammi toodet sisaldab: Energiat 448 kJ / 106 kcal Valke 3,5 g Rasvu 2,6 g Süsivesikuid 17 g Ühe portsjoni toiteväärtus: * kcal valke süsi- vesikuid rasvad 424 14g 68g 10g 21% 28% 25% 14%...

Toiduainete õpetus
76 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Eesti rahvustoidud

5 g suhkrut Third level (2 g köömneid) Fourth level 20 g taluvõid Fifth level 4 g söögisoodat soola Valmistusviis Hapupiim, sool, suhkur, köömned , sulatatud või segada ja lisada vähehaaval segades odrajahu ja söögisooda. Tõsta taigen võitud või küpsetuspaberiga varustet plaadile ja suruda laiali, et jääb ca 2 cm paksune kiht. Pealt määrida munaga ja küpsetada ca 15-20 minutit....

Kokandus
87 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Karask, rukkijahuvaht, sõir, mulgipuder

Valmistamine: kohupiima peale valada piim pooleks veega. Kuumutada keskmisel tulel, kuni eraldub vadak ja kohupiim läheb kokku. Nõrutada. Poti põhja panna või ja sulatada. Nõrutatud kokkuläinud kohupiim panna potti ja lisada lahtiklopitud munad. Pidevalt tampida-segada pudrunuiaga, kuni kõik on muutunud ühtlaseks massiks. Maitsestada soola ja köömnetega ning valada kuumalt laiale taldrikule jahtuma. II viis Vaja läheb: 1 kg kohupiima, 200 g võid, 1sl. toiduõli, 3 muna, 2 l piima ja 1 l vett. Valmistamine: kohupiim tuleb hästi ära sõtkuda. Piim, segatuna veega, kuumutada keemiseni. Nõrutatud ja sõtkutud kohupiim panna piima sisse. Õrnalt segades kuumutada, kuni kohupiim muutub ühtlaseks massiks. Seejärel kallata kohupiimamass sõelale ja lasta hästi ära nõrguda. Või sulatada ja lisada juurde supilusikatäi...

Kultuurilugu
11 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Chilli con carne

Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Chilli con carne on vürtsikas hautis. Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Toiduainetena on peamiselt kasutatud tsillipipar, liha, küüslauk, sibul ja köömned koos tükeldatud või hakitud lihaga. Sageli ka oad ja tomatid. Click to edit Master text styles Võib sisaldada ka Second level suhkrumaisi, maapähklivõid, Third level ananassi, banaani, apelsine, Fourth level kakaod, sokolaadi (enamasti Fifth level must), kohvi, tequilat, colat, mett, kaneeli, pimenti, safrani, siirupit, äädikat, veini...

Käsitöö
17 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun