Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Maitseained (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS
TOIDUVALMISTAMINE
I ISESEISEV TÖÖ
MAITSEAINED
KAISA KOTTER K-10B
PÄRNU 2010
SISUKORD

  • KLASSIKALISED MAITSEAINED………………………………………………………..... 3
  • ÜRDID…………………………………………………………………………………………...4
  • MAITSEAINETESEGUD……………………………………………………………………...5
  • KAUPLUS……………………………………………………………………………………….6



    KLASSIKALISED MAITSEAINED
    INGVER :
    Kasutatakse küpsetisdes, eelroogades, magustoitudes, vahukoores, jäätises, puuviljades, külmades ja kuumades jookides.
    Santa Maria
    KANEEL :
    Kasutatakse küpsetisdes, magustoitudes, pudrudes, jäätises, kana - ja liha toitudes.
    Santa Maria
    KARDEMON :
    Kasutatakse küpsetisdes, jäätises, vahukoores, kuumades jookides, liha- ja kana toitudes.
    Santa Maria
    KARRI :
    Kasutatakse riisi-, kana- ja sealiha toitudes.
    Santa Maria
    MUSKAATPÄHKEL :
    Kasutatakse suppides, küpsetisdes, kartulipudrus, pajaroogades, omletis, puuvlijasupis, lasanjes, salatites.
    Santa Maria
    MUST PIPAR :
    Kasutatakse munaroogades, magustoitudes, salatites, liha-, kana ja taimetoitudes.
    Santa Maria
    VÜRTS EHK PIMENT :
    Kasutatakse liha- ja kalasuppides, liha- ja taimetoitudes, marineerimisel ning konserveerimisel, magustoitudes ja küpsetisdes.
    Santa Maria
    VANILL :
    Kasutatakse küpsetisdes, magustoitudes, piima- ja kakaojookide maitsestamiseks.
    Santa Maria

    ÜRDID
    KÖÖMNED :
    Kasutatakse küpsetisdes, kondiitritoodetes ja marinaadides.
    Anatols
    LOORBERILEHT :
    Kasutatakse tervelt või jahvatatult. Liha, ulukliha, suppide ja marinaadide maitsestamiseks.
    Santa Maria
    KANEELIKOOR :
    Kasutatakse magustoitude, kuumade jookide, puu- ja juurviljade, seenehoidiste maitsestamiseks.
    Santa Maria
    TÜÜMIAN :
    Kasutatakse taime-, kala-, liha-, tomati- ja seenetoitude, salatite ja salatikastemete, punase veini kastmete ja marinaadide maitsestamiseks.
    Santa Maria
    KUIVATATUD TILL :
    Kasutatakse kala-, liha- ja taimetoitudes, salatite, suppide ja
  • Maitseained #1 Maitseained #2 Maitseained #3 Maitseained #4 Maitseained #5 Maitseained #6
    Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
    Leheküljed ~ 6 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-02-27 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 22 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Kaisa Kotter Õppematerjali autor
    TOIDUVALMISTAMINE
    ISESEISEV TÖÖ

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    9
    docx

    Maitseainete töö

    PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS TOIDUVALMISTAMINE I ISESEISEV TÖÖ KAUBANDUSES MÜÜDAVAD MAITSEAINED JA NENDE KASUTAMINE TOIDUVALMISES Janika Lensment KK-12 Juhendaja: Heli Kruusamägi PÄRNU 2012 SISUKORD: Sissejuhatus Oma iseseisva töö tegin Ülejõe Selveris leiduvatest maitseainetest ja ise internetis juurde otsides. Toidu saame maitsestada maitseainetega. Maitsetaimede abil saad kerge vaevaga ka tetud tuntud toiduainetele anda uusi erinevaid maitseid

    Kokk
    thumbnail
    27
    ppt

    Vürtsid

    Kasutatavamad ürdid: till, iisop, basiilik, kurgirohi, loorberileht, petersell, koriander, piparmünt, sidrunirohi, sidrunmeliss, oregano e. pune, majoraan, rosmariin, köömen, salvei, estragon, tüümian, murulauk, kasutatavamad vürtsid: aniis, tähtaniis, kadakamari, ingver, kaneel, cajun, kardemon, kurkum, köömen, nelk, pipar, vürts e piment e nelkpipar e vürtspipar, safran jne. Vürtsid on... Vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede: Seemnetest (nelk, safran) Koorest (kaneel) Risoomist (ingver) Tuntuimad vürtsid Ingver Aroomilt värske lõhnaga, maitselt vürtsine ja teravalt mõrkjas On olemas ka ingverijuurt Kasutatakse india ja hiina köökides Jahvatatud ingverijuur sobib hästi küpsetistesse, eelroogadesse Soodustab seedimist, mõjub hästi maksale, hajutab kõhugaase, tõstab potentsi. Kasutatakse... Idamaised liha-, kana-, kala ja vähitoidud Põrsaliha

    Toiduainete õpetus
    thumbnail
    15
    doc

    Vürtsid

    kindlasti lähtuda konkreetsest lihatükist. Lihade tsillit, kaneeli ja kardemoni, lisaks omadused (rasvasus, pehmus jne) on nii erinevad, et veel rosinaid, puuvilju, kõigi puhul samu maitseaineid kasutada ei saa. seesamiseemneid, pähkleid, Kuid loomulikult on olemas ka maitseained ja lisandid, mandleid ja muud põnevat. Osa mis sobivad paljudele lihadele. kauplusi müüb lambaliha värskete ürtide ja vürtsidega maitsestatud Sealiha maitsestamine toiduõli marinaadis - nii säilib liha

    Toiduaineõpetus
    thumbnail
    16
    docx

    Maitseained

    Maitseained Ürdid: Basiilik Heamaitseline ja meeldiva magusa lõhnaga maitsetaim. See põhjamaa loorberiks kutsutud maitsetaim sobib kõikvõimalike toitude juurde. Ta on oma omadustelt nii mitmekülgne, et sellega maitsestades ei tule teised maitsetaimed meeldegi. Samuti pole basiilikuga maitsestades karta ebaõnnestumist. Maitsetaimedega tutvumist on hea alustada basiilikust. Algajagi vaimustub selle pehmest maitsest ja otsustab proovida ka teiste maitsetaimede kasutamist. Basiilik on püstise varrega, mitmeharuline healõhnaline taim. Ta pärineb Aasiast ja Aafrikast ja teda tuntakse paarikümmet eri liiki. Peale tavalise basiiliku on saada mitmekülgse kasutusega väike- ja käharaleheline basiilik. Uued maitselt on kaneel- ja sidrunbasiilik. Maitseaineks kasutatakse peeni võrseid, lehti ja latvu. Basiilik sobib mitmetesse toitudesse. Parim on see värskena, kuid säilitab maitse ka kuivatatuna. Proovi basiilikut kala, liha, riisi, suppide, kastmete, salatite, pizza, juust

    Kokandus
    thumbnail
    8
    doc

    Maitsetaimed

    Nelk............................................................................................................................6 Kaneel.........................................................................................................................7 Kasutatud kirjandus..................................................................... 8 Sissejuhatus Maitseained on laiemas mõttes kõik ained, mida me lisame toidule, et anda sellele paremat maitset ja lõhna. Kitsamas mõttes on maitseained vürtsitaimede aromaatsed osad, mida tarvitatakse värskelt või kuivatatult. [kalev.ee] Vürtse kasutatakse äärmiselt paljude, nii soolaste kui magusate roogade maitsestamisel. Vürtsid on tavaliselt troopiliste alade taimedest saadavad ained, mille maitse on suuremal või vähemal määral aromaatne, kirbe või terav. Nimi ise tuleb saksa murdekeelsest sõnast Wurz. [Renate Kissel, 2001, lk.16] Klassikalisi ehk ehtsad vürtse, nagu nelk, pipar, kaneel, tarvitatakse ainult kuivatatult

    Kokandus
    thumbnail
    22
    doc

    Vürtsid ja ürdid

    Munakollases, tomatis, porgandis leiduvad fermendid - karotinoidid - on kuumtöötlemisele väga vastupidavad ning neid toiduaineid kasutatakse toitude värvuse parandamiseks. Lihas leiduv müoglobiin annab toorele lihale punase värvuse. Kuumtöötlemisel tekib müoglobiini ühend rauaga, mis on hallika värvusega. Lihtsamad eelroad Et tänapäeval rosoljest õiget pilti saada, tasub seda valmistada ise, hoides kinni siintoodud ainete loetelust. Kogus Koostis- ja maitseained 400 g Peet (keedetud) 200 g Kartul (keedetud) 200 g Porgand (keedetud) 2 tk Heeringafilee 2 tk Hapukurk 2 tk Hapukamad õunad 200 g seapraad või keedetud veiseliha 3 tk Muna (keedetud) KASTE 5 dl Paksem hapukoor 1 tl Sool 0.5 tl Kange sinep Suhkrut lusikaotsaga

    Kokandus
    thumbnail
    14
    doc

    Kursuse töö - vürtsid

    Mõned maitsetaimed vajavad enne kasutamist keerukat töötlust ja teised mitte. Seepärast tuleb maitseainete liigitamisel eelkõige arvestada kaht suurt maitseainete rühma: klassikalised ehk eksootilised vürtsid ja kohalikud maitseained. Klassikalisteks vürtsideks nimetatakse maitseaineid, millega kasutamise algus ulatud ajaloo hämarusse, mis tänapäeval on levinud kogu maailmas, ning mida traditsiooniliselt kasutab enamus rahvuslikke kööke. Kohalikud maitseained on vürtsid, mida iseloomustab ajaliselt ja geograafiliselt märksa piiratum kasutamine. Siia kuuluvad ka need maitseained mis ei talu pika maataha vedamist. Seepärast kasutatakse neid vaid nende kasvualal või selle lähedal. Eri rühma moodustavad kombineeritud vürtsid ehk vürtsisegud, mis koosnevad 3-24. maitseainest ja tänapäeval levinud kuntslikud maitseained, mida saadakse sünteetiliselt. (,,Maitsetaimed,Maitseained"-autor V.Pohljobin Tallinn ,,Valgus ,, 1983.)

    Toit ja toitumine
    thumbnail
    46
    doc

    Praktika aruanne - Sõpruse Rimi Hüpermarket

    TALLINNA TEENINDUSKOOL Sören Sakkeus 011M Sõpruse Rimi Hüpermarket Praktikaaruanne Juhendaja:Külliki Türi TALLINN 2011 Sören Sakkeus Sõpruse Rimi Hüpermarket SISUKORD SISUKORD.................................................................................................................................2 SISSEJUHATUS........................................................................................................................ 3 1.MÜÜGITÖÖ ALUSED........................................................................................................... 4 1.1TUTVUMINE KAUPLUSEGA........................................................................................ 4 1.2AJALOOLINE ÜLEVAADE JA ARENG........................................................................7 1.

    Müügitöö alused




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun