Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"antioksüdandid" - 180 õppematerjali

antioksüdandid on ühendid, mis kõrvaldavad või suruvad alla vabade radikaalide kahjustavat toimet, nad aitavad vähendada oksüdatiivset stressi: • toidu kaudu omastatavad ehk eksogeensed antioksüdandid (nt C- ja E-vitamiinid, karotinoidid, flavonoidid) • organismi poolt sünteesivad ehk endogeensed antioksüdandid
thumbnail
2
docx

Antioksüdandid

Antioksüdandid Antioksüdandid on ained, mis pidurdavad ja reguleerivad vabade radikaalide teket. Terves organismis valitseb antioksüdantide ja vabade radikaalide vahel tasakaal. Vabad radikaalid muutuvad ohtlikuks kui tasakaal saab rikutud. Antioksüdandid katkestavad vabade radikaalide poolt alustatud ahelreaktsioone. Radikaalide poolt alustatud ahelreaktsiooni tulemusena võib hakata arenema kasvaja. Antioksüdante saame: · toiduga, kusjuures antioksüdandid tugevdavad vastastikku teineteise toimet, mistõttu on oluline, et organism saaks neid toiduga üheaegselt terve komplekti · keha toodab organismis (koeensüüm Q10, lipoehape, melatoniin) Meie organism on välja arendanud kolm antioksüdantset ensüümi, mis kaitsevad meid 24 tundi päevas pidevalt terve elu. Ebatervislike eluviiside ja tasakaalustamata toitumise korral sellest ei piisa. Antioksüdantide toimel: · pidurduvad vananemisprotsessid; · alaneb kolesteroolitase;

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Antioksüdantsus

Lipiidide peroksüdatsioon Vabade radikaalide rünnaku eelismärklauaks on lipiidides esinevad küllastamata rasvhapped. Lipiidide peroksüdatsioon on ahelprotsess, mille käigus tekivad rasvhapete vabad radikaalid, hüdroksüperoksiidid, aldehüüdid. Ei ole patoloogiline protsess. Väikses koguses bioregulaatorid. Liias kahjustavad teisi ühendeid + vabade radikaalide teke oksüdatiivne stress, koekahjustused Rasvhapped alluvad lipiidide peroksüdatsioonile rasvhapete LV Neid kontrollivad antioksüdandid. 10 ,,käsku" Antioksüdandid Ühendid, mis kontrollivad/reguleerivad oksüdatiivsete stressorite tööd. Terviklik ja antioksüdatiivne regulatoorne süsteem. Lipiidses keskkonnas töötavad vitamiinid E ja A, ubikinoon, -karoteen jt. Vesilahustuvad keskkonnas toimivad vitamiin C, mitmed vereplasma valgud, kusihape jt. Oksüdatiivne stress ­ häire pro- ja antioksüdatide normaalses tasakaalus. Antioksüdandid inimorganismis Preventiivsed antioksüdandid 1) Tekkinud RO kõrvaldajad

Keemia → Toidukeemia
29 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Antioksüdandid

biomolekule, rakke ja kudesid ning põhjustavad kahjustusi, eelisjärjekorras ründavad vabad radikaalid lipiide. Vabad radikaalid kahjustavad rakumembraane, ründavad kollageeni mis seob rakke omavahel, tulemuseks on kortsus nahk, jäigad liigesed, jne. · Vabade radikaalidega on seotud: · infarkt; · insult; · vähk; · ateroskleroos; · enneaegne vananemine. · Vabad radikaalid alustavad ahelreaktsioone mille tulemusena tekib hulk uusi vabu radikaale. · Antioksüdandid on ained, mis pidurdavad ja reguleerivad vabade radikaalide teket. Terves organismis valitseb antioksüdantide ja vabade radikaalide vahel tasakaal. Vabad radikaalid muutuvad ohtlikuks kui tasakaal on rikutud. Kust me saame antioksüdante? · toiduga, kusjuures antioksüdandid tugevdavad vastastikku teineteise toimet, mistõttu on oluline, et organism saaks neid toiduga üheaegselt terve komplekti; · keha toodab ise (koensüüm Q10, melatoniin, lipoehape). · NB

Loodus → Keskkond
25 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Köögiviljad

Köögiviljad 1 Saame teada: Miks meie toidulaual on köögiviljadel tähtis koht Et toit on inimese tervise alus toiduga saab vältida haigusi Mis on antioksüdandid Vabadest radikaalidest 2 Antioksüdandid Seovad vabasid radikaale, mis lõhuvad molekule ja tekitavad mutatsioone pärilikkusaines Tähtsamad antioksüdandid on vitamiinid C-; E- ja vitamiini A eelvitamiin ehk beeta ­karotiin Lisaks sekundaarsed ained: Flavonoidid ja karotenoidid ( tuntum beeta- karotiin)kõik pakuvad igakülgset kaitset 3 Seller Petersell Spinat Brokkoli Kapsas lillkapsas Tomat Paprika Küüslauk ja sibul Porgand Peet 4 Seller Aitab väljutada organismist vedelikku Sellerit võib ka söögikordade vahel dipikastmega näksida

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Rasvad, lipiidid

tekstuur, valgu lahustuvus väheneb, muutub toidu värvus (pruunistumine), muutub toidu toiteväärtus (asendamatud aminohapped kaovad). 4) Valgud lagunevad Lipiidide peroksüdatsiooni inhibeeritakse (keemilise reaktsiooni kiiruse vähendamine) 1) Hapniku kõrvaldamisega 2) Säilitamisega madalatel temperatuuridel pimedas 3) Antioksüdantide lisamisega toidule Antioksüdatiivse aktiivsuse peamiseks rolliks on radikaalide eemaldamine. Toidus leiduvad antioksüdandid: 1) Looduslikud antioksüdandid a. Tokoferoolid b. Askorbiinhape c. Karotenoidid d. Flavanoonid ja flavoonid e. Kvertsetiin f. Polüfenoolid g. Vanilliin h. Reduktoonid 2) Sünteetilised antioksüdandid Ei tohi olla toksilised, peavad olema tugevalt aktiivsed madalatel kontsentratsioonidel, peavad kontsentreeruma õli või rasva pinnale

Keemia → Toidukeemia
59 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Allergiad, e-ained, grupid, nitritid, nitraadid

ohutumad. Loodusidentsed ained on looduses esinevatega samalaadsed. Sünteetilised ained, mis ei pruugi ainevahetusega lõplikult laguneda on ohtlikud. Nitritid ja nitraadid Säilitusainete ehk konservantide (E2...) hulgas on küllaltki palju kantserogeenseid aineid. Näiteks E249-252 on nitritid ja nitraadid, E280-283 nitroühendid. Nitriteid kasutatakse liha esialgse punase värvuse säilitamiseks. Soodustavad kasvajate ja suhkurtõve teket. Aspiriini mitte taluvad inimesed. e-ained ja ohud Antioksüdandid BHA ja BHT (E320, E321) võivad suurendad vähi tekke riski. Stabilisaatorid ja paksendajad (näiteks E400-404 ja E406-407) võivad suurendada kasvajate tekke Tsüklamaat (E952) on tavalisest suhkrust 30 korda magusam ja on lubatud karastusjookides, kookides, magustoitudes ja magustajates. Võib meestel soodustada impotentsuse teket. Allergiad Ülitundlikus Inimesed, kes on allergilised aspiriini suhtes, võivad reageerida pakendatud toidus kasutatavale bensoe- ja sorbiinhappele (E210 ja E200)

Bioloogia → Bioloogia
18 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Valgud ja lisaained

Valk. 08.02.10 Saamine ·1.Kõik taimed , osa bakterieid ja seeni sünteesivad kõik aminohapped ise ·2. loomad sünteesivad osaliselt asendamatud - Neid inimene ise ei sünteesi ja peab saama inimene toiduga ·neid on 8. Sünteesiradade arvelt hoitakse kokku 10-15% eneriast Häda ·taimedes on aminohapped ebaproportsionaalselt ·N ainevahetuse koormus suureneb oluliselt mis avaladab mõju neerudele ·Taimsed valgud(kaunviljad pähklid,seemned) on sellised, kus puuduvad osad asendamatud AH-d Asendamatud ·asendamatud AH-d vastavates hulkades ja sobivates vahekordades sisaldavad nt muna,piim,juust ja liha. ·segatoidus loomsed ja vaimsed valgud täiendavad üksteist (soovtavalt 55% loomsed ja 45% taimseid valke). Valkude sünteesiks vajalikud aminohapped saadakse ·toiduvalkude seedimine ja aminohapete imendumine; ·koevalkude lammutamine ·seedetrakti jõudnud seedenõrede koostis ol...

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Lisaained juustudes

Säilitusained/konservandid (E200-E299) Antioksüdandid (E300-E399) Emulgaatorid, stabilisaatorid, paksendajad (E400-E499) Toiduvärvid on ained mis parandavad toidu väljanägemist ja annavad värvi Kasutatakse ka sünteetilisi, mis suuremas koguses põhjustavad allergiat. Säilitusained e konservandid on ained, mis pikendavad toidu säilimisaega, kaitses seda mikrobioloogilise riknemise eest. Konservandid on enim kasutatud lisaained. Antioksüdandid on ained, mis pikendavad toidu säilimisaega. Looduslikud antioksüdandid on askorbiinhape, õunhape ja sidrunhape.Teiste antioksüdantide grupi moodustavad sulfitid, mis toimivad kui konservandid. Juust Juust on valgurikas toiduaine, mida valmistatakse piimast, lõssist, koorest, petist või nende segust piimhappebakteritest juuretise lisamise ning saadud kalgendist vadaku eraldamise teel. Juustu võib valmistada ükskõik millise looma piimast. Meie lettidel

Toit → Toiduohutus
9 allalaadimist
thumbnail
36
pptx

Toiduainete keemia

Säilitusained jagunevad: • sorbaadid- enim levinud E202 kaaliumsorbaat, mida kasutatakse loomasöödas ja kosmeetikas • bensoaadid- enim levinud  E211 naatriumbensoaat, looduses leidub pohlades, jõhvikates, mustikates • nitraadid- nitraadid või nitritid on praktiliselt kõigi lihatoodete koostises. Kuulsaim E250 naatriumnitrit. Pärsivad botulismitoksiini teket vorstides. Lisaks annavad vorstitoodetele ilusa punase värvuse. Potentsiaalselt kantserogeensed ühendid. Antioksüdandid E300 - E322 Pärsivad oksüdatsiooniprotsesse, mis on tingitud ensüümidest ja vabadest radikaalidest; pidurdavad rasvade rääsumist, säilitavad toidu värvi ja lõhna. Kasutatakse nii loodusidentseid kui sünteetilisi. Kuulsaimad antioksüdandid on askorbiinhape ehk C-vitamiin E-300, E- vitamiin E-306, sidrunhape E-330, Emulgaatorid E400 – E499 Emulgaatorid on ained, mis võimaldavad hüdrofiilsel (vees lahustusval) ja hüdrofoobsel (õlis lahustuval) ainel

Toit → Toiduainete keemia
10 allalaadimist
thumbnail
27
ppt

E-ained ja lisaained toidus

derivaadid muutuvad otseselt või kaudselt toidu koostisosaks. · Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet iseseisva toiduna ega toidu põhikoostisosana. · Lisaaineid on vaja selleks, et pidurdada toiduainete riknemist, anda talle vajalik välimus, parandada tema struktuuri, koospüsimist ning tema organoleptilisi omadusi. · Lisaained on jaotatud tulenevalt nende põhifunktsioonist rühmadeks, näiteks toiduvärvid, säilitusained, antioksüdandid, magusained, paksendajad, kuid kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone. · Tähis E ja numbrikood viitavad konkreetsele keemilisele ühendile, mis on kantud toiduainetes kasutada lubatud lisaainete registrisse. · Igal lisaainel on numbriline kood, mis võimaldab neid erinevatesse kasutusklassidesse jagada. · Vastav koodisüsteem kehtib Euroopa Liidu maades. · Tähis E (Europe) peaks olema ka lisaainete ohutuse garantii. See tähendab, et neid aineid

Keemia → Keemia
92 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Lisaained

pektiin) Third level Fourth level jaotatud rühmadeks: · Esinevad looduslikus Fifth level toiduvärvid toidus, kuid on saadud säilitusained sünteesi teel nö antioksüdandid loodusidentsed ained magusained (askorbiinhape , paksendajad bensoehape ) · saadud keemilise sünteesi teel ja millel pole looduses analoogi (asotoiduvärvid ) Lisaainetel on Euroopa numbritunnus ehk E tunnus! E tunnus tähendab, et lisaaine on läbinud vastavad ohutuse hinnangud ja Euroopa Liidus heaks kiidetud. ·

Toit → Kokandus
32 allalaadimist
thumbnail
14
doc

E-ained toidus

1. Toidu lisaainetest üldiselt 3 Lisaainetel on Euroopa numbritunnus ehk E tunnus. E tunnus tähendab, et lisaaine on läbinud vastavad ohutuse hinnangud ja Euroopa Liidus heaks kiidetud. Toidu lisaaine võib pakendil olla välja kirjutatud lühidalt ja ka täispika nimetusega (nt E 621 või naatriumglutamaat). 1.1. Toidu lisaainete põhilised grupid · toiduvärvid (E 100 ­ E 199) · säilitusained (E 200 ­ E 299) · antioksüdandid (E 300 ­ E 399) · emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad (E 400 ­ E 499) · mitmesugused muud lisaained (E 500 ­ E 1500) - happed, alused ja nende soolad, aroomiained, zeleerijad, pakendamisgaasid ja vahutekitajad. 1.2. Päritolu Lisaained on mitmesuguse päritoluga. kõige süütumad on ained, mis on eraldatud mõnest toiduainest või muust looduslikust ainest (nt sojaletsitiin E 322), teise rühma moodustavad ained,

Keemia → Keemia
67 allalaadimist
thumbnail
6
docx

TOIDU LISAAINED

E330 sidrunhape: loodusidentne antioksüdant. Kasutatakse kui happesuse regulaatorit, sekvestranti, emulgaatorit. Lisatakse lastetoitudele, liha- ja kalatoodetele, saiakestele, salatikastmetele, toiduõlidele, juustutoodetele, margariinidele, jookidele, toormahladele, mahladele, dzemmidele, jäätistele, veinidele. Võib tekitada hammaste dentaalkihi defekte. Vajalikus koguses Eestis lubatud lisaaine. E306-309 tokoferoolid (kokkuvõetuna):looduslikud rasvlahustuvad antioksüdandid, neid esineb õlides, salatikastmetes, majoneesides, lastetoitudes. Kõrvalmõjusid ei teata. Vajalikus koguses Eestis lubatud lisaaine. E320 BHA (butüülhüdroksüanisool): sünteetiline antioksüdant. Tuletatud petrooleumist. Toitudes esineb tihti koos BHT ga. Lisatakse margariinidele, õlidele, piima- ja koorepulbritele, määrdejuustudele, kartulikrõpsudele, salatikastmetele, saiakestele, maiustustele, supisegudele, närimiskummidele

Meditsiin → Keemilised ohutegurid
6 allalaadimist
thumbnail
3
doc

E-ained, toiduvärvid, säilitusained

Nii ei saa me alati öelda, et toiduained, millesse on tahtlikult lisatud lisaaineid, oleksid ohtlikumad kui looduslikud. Näiteks võivad köögiviljad sisaldada rohke lämmastikväetusega väetamise ja jaheda suve korral suurema koguse nitriteid, kui kasutatakse säilitusainena. Toidu lisaainete ehk E-ainete põhilised grupid on järgmised: 1. toiduvärvid (E 100 ­ E 199) 2. säilitusained (E 200 ­ E 299) 3. antioksüdandid (E 300 ­ E 399) 4. emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad (E 400 ­ E 499) 5. mitmesugused muud lisaained (E 500 ­ E 1500) - happed, alused ja nende soolad, aroomiained, zeleerijad, pakendamisgaasid ja vahutekitajad. Toiduvärvid on eriti ohtlikud sünteetilised asovärvid, mis parandavad toidu värvust või annavad toidule värvi. Toidu lisaainetest on just toiduvärvid kutsunud esile kõige negatiivsema hoiaku

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Mida teada E-ainetest?

Mida teada E-ainetest? Mis on toidu lisaained? Looduslikud või sünteetilised ained; Riknemise edasi lükkamine; Välimuse parandamine; Struktuuri, maitse või aroomi muutmine; Tähistus E (Europe). E-ainete jaotus Toiduvärvid; Säilitusained; Antioksüdandid, happesuse regulaatorid; Paksendajad, stabilisaatorid, emulgaatorid, želeed moodustavad ained, kergitusained jt konsistentsi mõjutavad ained; Lõhna-ja maitsetugevdajad ; Glaseerained; Magusained. Sünteetiliste lisaainete oht Üldksenobiootikumid  metabolismirajad inimorganismis puuduvad; Võivad moodustuda mutageensed, teratogeensed või isegi kantserogeensed vaheühendid; kumulatiivsed või sünergistlikud kõrvaltoimed; Tugev allergeenne toime; Ei suudeta ohufaktoreid prognoosida. Kokkuvõte Lisaainete maailm on keeruline; Võimatu leida lisaaineteta tooteid; Palju sünteetilisi lisaaineid; Katsed ei pruugi langeda kokku iga indiviidiga; Kahjulikud mõjud avaldu...

Keemia → Orgaaniline keemia
2 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toidulisandid

Toidu pakendil oleval koostisosade loetelus tähistatakse lisaained rühmanimetusega, millele järgneb lisaaine nimetus või numbriline tunnus, näiteks "säilitusaine vääveldioksiid" või "säilitusaine E 220". Lisaained on jaotatud tulenevalt nende põhifunktsioonist rühmadeks. Kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone. Kõige enam toidus kasutatavad lisaainete rühmad on järgmised: toiduvärvid (E 100­E 199); säilitusained (E 200­E 299); antioksüdandid (E 300­E 399); emulgaatorid, stabilisaatorid (E 400­499). Lisaks nimetatutele on kasutusel lisaainerühmad nagu happesuse regulaatorid, jahu parendajad, paakumisvastased ained, lõhna- ja maitsetugevdajad, glaseerained, magusained, paksendajad, zeleerivad ained, pakendamisgaasid jne (E500 - ...). Enne kui lisaaine lubatakse Euroopa Liidus kasutusele võtta, hindab selle ohutust inimese tervisele põhjalikult Euroopa Toiduohutusamet. Lisaaineid hinnatakse nende

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
131 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Õlide test

1.Missuguseid mootoriõlisid toodetakse vahetult naftat destilleerides? -mineraalõlisid - õige -poolsünteetilisi õlisid -sünteetilisi õlisid 2. Kui mootoriõlile lisatud antioksüdandid on ära kulutatud... -hangub õli väga madalatel temperatuuridel kergemini -väheneb õli dünaamiline viskoossus järsult -vananeb õli väga kiiresti õige 3.Missuguste standardite järgi määratakse mootoriõli kvaliteeti? -API ja ACEA - õige -ACEA ja SAE -API ja SAE -Ainult SAE 4. Missuguse õliga käivitub muude tingimuste samasuse korral mootor väga külma ilma korral paremini? -SAE 15W 40 -SAE 10W 40 -SAE 5W 40 - õige 5

Auto → Auto õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Tee tootmine, valmistamine, ajalugu

· Sel on leitud artriiti leevendavad omadusi. · See võib edasi lükata vananemise tunnused. · Tee lisab vedelikku sinu dieedile. · Must tee sisaldab umbes ½ kuni ¾ kohvis sisalduvat kofeiini ja rohelises tees on umbes 1/10 kuni ½ mustas tees sisalduvat kofeiini. Iga tee on erinev ja kofeiinitase varieerub. Teadusuuringud on tõestanud, et nii must, valge- kui roheline tee suurendab organismi antioksüdantide aktiivsust kui 45%. Antioksüdandid muudavad kahjutuks organismis leiduvad liigsed vabad radikaalid; viimased tekivad kiirgusest, tubakasuitsust ja saasteainetest. Tees sisalduvad antioksüdandid aitavad ennetada südame- ja veresoonkonna haigusi. Pidev teejoomine vähendab kolesterooli taset. Üks tass teed sisaldab 1-4 mg fluoriidi, mis tugevdab hambaemaili ja vähendab kaariese teket. Tee stimuleerib ainevahetust. Lisaks mitmesugusele ravivale toimele on USA ja Jaapani teadlased teinud kindlaks tee

Toit → Toitumise alused
17 allalaadimist
thumbnail
9
doc

E-ained ja pakendid

Sünteetilised.............................................................................................................. 5 Lisaainete grupid........................................................................................................... 5 Toiduvärvid E100-199................................................................................................5 Säilitusained E200-299..............................................................................................6 Antioksüdandid E300-399..........................................................................................6 Emulgaatorid-stabilisaatorid E400-499......................................................................7 Happesuse regulaatorid E500-599............................................................................7 Lõhna- ja maitsetugevdajad E600-699......................................................................7 Magusained E900-999...............................................

Bioloogia → Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Automaatkäigukasti vedelik

· vähendavad kulumist ja kaitsevad laagreid · vähendavad müra ja lööke · voolavad vabalt madalatel temperatuuridel · kannavad võimsust üle hüdrotrafodes 4 põhiülesannet: 1. pöördemomendi ülekandmine 2. hüdrosiduri sideaine 3. määrdeaine 4. soojuse kandja Sisaldavad mitmesuguseid lisandeid: 1. Viskoossusindeksi parendajad 2. Hõõrdemodifikaatorid - võimaldavad sujuvat käiguvahetust 3. Antioksüdandid 4. Kulumisvastased lisandid 5. Dispergendid 6. Korrosiooniinhibiitorid 7. Vahutamisvastased lisandid 8. Tihendi paisutid ATF spetsifikatsioonid 3 suurt ameerika tootjat: · GM koos Dexroni ja Allisoniga, · Ford koos Merconiga · Chrysler. Euroopa autotootjad eeldavad Dexron II või Dexron III kasutamist. Omadused: · Viskoossus + 100oC juures: ca 6,0 cSt · VI: 150 ... 195 · Hangumistemperatuur: -40...-48 oC

Varia → Kategoriseerimata
9 allalaadimist
thumbnail
50
docx

Nimetu

Nendest neli on rasvlahustuvad – A,D,E ja K ning üheksa neist on vesilahustuvad vitamiinid – C ja B grupp. Rasvlahustuvad vitamiinid erinevad vees lahustuvatest erinevate aspektide poolest. Veeslahustuvad vitamiinid on kergesti imenduvad ja ei vaja transpordi proteiine plasmas. Samas aga rasvlahustuvaid vitamiine hoitakse maksas ja rasvkoes ja seetõttu on neid võimalik kasutusele võtta perioodil, mil tekib nende puudus. Mõned vitamiinid nagu A,C ja E toimivad kui antioksüdandid ja kaitsevad rakke vabade radikaalide kahjustuste eest. Vabad radikaalid on kõikjal inimese kehas ja segavad rakutasandil füsioloogilist funktsioneerimist. (Eperjesi 2006:73) 3.1. Vitamiin A Peamised A vitamiini osad toidulisandites on retinüülpalmitaat ja retinüülatsetaat. Samuti on ka beeta-karoteen peamine A-vitamiini allikas toidulisandites, kas siis eraldi või kombineerituna retinooliga. (Eperjesi 2006:75) 3.2. Vitamiin E

Inimeseõpetus → Inimese füsioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
6
odt

ETOLOOGIA II MOODULI KONTROLLTÖÖ

Sellise stressi allikad: traumad, haigused, ülekoormus, suitsetamine, alkoholism, UV-kiirgus, heitgaasid, toksiinid, toidulisandid, kiirtoit. Optimaalne immuunvastus ­ haigusele vastupanust saadav kasu suurem kui immuunpatoloogiast tulenev hind. Antioksüdandid on ühendid, mis kõrvaldavad või suruvad alla vabade radikaalide kahjustavat toimet, nad aitavad vähendada oksüdatiivset stressi: · toidu kaudu omastatavad ehk eksogeensed antioksüdandid (nt C- ja E-vitamiinid, karotinoidid, flavonoidid) · organismi poolt sünteesivad ehk endogeensed antioksüdandid Ornamendid ­ sekundaarsed sootunnused; sugulises valikus olulised tunnused. Nende väljaarendamine kulukas ja konditsioonist sõltuv; ausad signaalid isendi kvaliteedist. Värvid enesekaitses Pigmendid ­ keemilised ühendid, mis peegeldavad teatud lainepikkusega valgust. Nt melaniinid inimese juustes ja nahas, ning karotinoidid loomade kehakatetes).

Bioloogia → Algoloogia
57 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Toitumisõpetus

Soovitusi soola tarbimiseks: · Töödeldud toitudele eelistada töötlemata toite; · sarnaste toiduainete seast valida väiksema soolasisaldusega toode; · maitseainete ja ürtide lisamine annab võimaluse vähendada keedusoola kogust; · puljongikuubikuid kasutada piiratud koguses; · valmistoidule mitte lisada soola; · vahepaladeks puu- ja juurviljad värskelt; · makaroni ja riisi maitsestamisel kasutada tomatimahla. 12. Peatükk. Antioksüdandid ja oksüdatiivne stress 95......97% inimese poolt sissehingatud hapnikust läheb biomolekulide lõhustamiseks. Hapnikku kasutatakse bioloogilisel oksüdatsioonil, seedimisel, hingamisahelas. Oksüdatsiooni käigus tekib paratamatult vabu radikaale. Vabad radikaalid on molekulid, mille välisel elektronkihil on paardumata elektron ja seetõttu on nad ülimalt reaktsioonivõimelised. Oo paardumata elektron Oo hapnikradikaal O2 &hibar; o superoksiidradikaal

Toit → Kokandus
151 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Tarbimine (Ettekane)

Klaas Plast Paber ja papp Metall ja muu pakendimaterjal PAKENDATUD KAUP II Nagu varem öeldud kõik kaup oli pakendatud. Kilekotte kogunes vastavalt poeskäikude arvule(13) Pudeleid ning tetrapakke ei kogunenud märkimisväärselt palju. PROTSENTI TARBIJATEST E AINEID Toiduliidu juhi sõnul samastab ligi 50 protsenti tarbijatest E aineid säilitusainetega, kuid tegelikkuses on E numbriga märgistatud näiteks ka antioksüdandid ning emulgaatorid stabilisaatorid, mille kasutamine on vajalik toidu omaduste parandamiseks ja toiteväärtuse säilitamiseks. Ostetud toodete päritoluriigid TÄNAME KUULAMAST!

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
55 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Hoidistamine

vajaliku konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarretavad ained, emulgaatorid), toidule atraktiivsema värvuse andmiseks (toiduvärvid) jne. Lisaainete kasutamise vajadus peab olema põhjendatud. See tähendab, et lisaained on lubatud vaid juhul, kui toidu omaduste parandamist või toiteväärtuse säilitamist ei ole võimalik saavutada muude tehnoloogiliste võtetega. Näiteks:toiduvärvid (E 100­E 199); säilitusained (E 200­E 299); antioksüdandid (E 300­E 399); emulgaatorid, stabilisaatorid (E 400­499). Mis on pastöriseerimine ? Pastöriseerimine on toiduainete kuumtöötlemine, enamasti keemistäpist madalamatel temperatuuridel. Pastöriseerimine on protsess, mida kasutatakse eesmärgiga minimeerida patogeensetest mikroorganismidest tingitud võimalikku ohtu tervisele; see on kuumtöötlemine, mis põhjustab minimaalseid keemilisi, füüsikalisi ja organoleptilisi muudatusi toiduaines.

Kategooriata → Tööõpetus
16 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Väävel

Väävel-kokkuvõte Väävel on mittemetalliline keemiline element järjenumbriga 16. VI A rühmas ehk kalkogeenid. Väävli stabiilsemad oksüdatsiooniastmed on −2, 0, 4 ja 6. Oksüdeerivas keskkonnas valdab oksüdatsiooniaste 6; redutseerivas keskkonnas on oksüdatsiooniastmed −2, 0 ja 4 võrreldava stabiilsusega ja lähevad kergesti üksteiseks üle. Aatomi väliskihil on 6 elektroni.Võib siduda kuni 2 elektroni saades miinimum oksüdatsiooni astmeks -II.Võib loovutada 6 elektroni saades maksimum oks.astmeks VI. Elektronskeem S:+16|2)8)6) Keemilised omadused  Oksüdeerija Madalaima oks.astmega ühendid ei saa olla oksüdeerijad.kui oks.aste on 0,siis oksüdeerib metalle ja vesinikku.kui oks.aste on kõrgeim ehk VI,siis ta on tugev oksüdeerija. Süütab näiteks puupilpa C0 + 2 SVIO3 = CIVO2 + 2SIVO2  Redutseerija Oks.aste on -II siis ta põleb ja on redutseerija.oks.aste on 0 ,siis väävel põ...

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Tarbimine ja toitumisharjumused

TARBIMINE JA TOITUMISHARJUMUSED EMÜ 2014 Meid ei üllatanud…  lihatoodete suur E-ainete sisaldus.  see, et valdavalt osteti odavamaid tooteid.  see, et iga grupi liige tarbis nädala jooksul vähemalt 1 alkohoolse joogi.  see, et tarbiti koduaiast pärit aedvilju. Suurimad üllatused  Vaid 1 grupi liige sõi nädala jooksul kiirnuudleid  Kõik grupi liikmed sõid vähemalt 1 korra nädala jooksul kiirtoitu  Toiduainete ostmisel ei mõelnud mitte keegi grupi liikmetest tekkivatele jäätmetele Tooted, mida ostsid vähemalt 3 grupi liiget:  Makaronid  Leib  Sai  Võileivavorst  Juust  Õlu  Pelmeenid  Hapukoor  Riis  Jogurt  Piim  Banaanid Ostueelistusi mõjutanud tegurid tähtsuse järjekorras 1. Hind – mida odavam, seda tõenäolisemalt osteti see toode 2. Toote välimus – arvestati puuviljade ostmisel 3. Toote kvaliteet – ostmisel tu...

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse
15 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Lisaained

Alates 1. jaanuarist 1995 peavad pakendatud toiduainete pakendil olema näidatud kasutatud lisaained rühma ja lisaaine nimetusega või EL maades kehtiva numbrilise koodiga /E- numbritega/. Enamkasutatavad toiduainete lisaained Lisaained jaotatakse nende toime alusel rühmadesse. Mõni lisaaine võib toimida ka näiteks nii konservandina kui ka antioksüdandina. Tuntumad lisaainete rühmad on: · toiduvärvid E 100 ....E 199 · konservandid E 200 ... E 299 · antioksüdandid E 300 ... E 399 · emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad E 400 ... E 499 · mitmesugused muud lisaained alates E 500 Konservandid Toiduained võivad rikneda kahel viisil. Esimesel, mis kujutab ohtu inimesele, võivad toiduainetes arenevad bakterid, pärmid või hallitusseened põhjustada toiduinfektsioone või toota mürke. Teisel juhul võib toiduaine säilitamisel kaotada iseloomuliku maitse, halveneb välimus.

Kategooriata →
19 allalaadimist
thumbnail
20
ppt

Lisaained.

eesmärgiga pidurdada riknemist, parandada välimust, konsistentsi, maitset, aroomi või mõnda muud omadust. Päritolu 1. Ained, mis on eraldatud toiduainetest 2. Ained, mis esinevad küll toiduainetes, kuid on saadud sünteesi teel. 3. Ained, millel ei ole looduses analoogi. Liigitus Jaotatakse nende toime alusel rühmadesse. Põhifunktsiooni alusel võib lisaainetel olla veel teisi omadusi. Toiduvärvid E100 ­ E199 Säilitusained e. konservandid E200 ­ E299 Antioksüdandid E300 ­ E399 Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad E400 E499 Happed, alused, soolad E500...E585 E500 ­ naatriumkarbonaadid (söögisooda) happesuse regulaator, kergitusaine E501 ­ kaaliumkarbonaadid E502 ­ ammooniumkarbonaadid E507 soolhape Kunstlikud maitse ja aroomained ning nende intensiivistajad E620 ­ glutamiinhape ­ lõhna ja maitsetugevdaja ­ lihatoidud, puljongikuubikud, salatikastmed jt. E621 ­ 625 ­ glutamaadid ­ nn. hiina restorani sündroom

Kategooriata →
11 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lisaained

Lisaained Rühmad: 1) Kondiitritooted ja kommid Kommikott “Päkapikkude selfie” (Draakon vaarikamaitseline marmelaadikompvek, Päkapiku piimabatoonike pauksuhkruga, “Mesikäpp” vahvlikompvek pralineekreemiga, Draakon maasikamaitseline närimiskompvek) Sisaldab: E500 (Happesuse regulaatorid, paakumisvastased ained) - Naatriumkarbonaadi ja naatriumvesinikkarbonaadi segu, söögisooda. Kõrvalmõjud pole teada E414 (Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendid) – Kummiaraabik. Kõrvalmõjud pole teada, kuigi suurtes kogustes võib tekitada kõhupuhitusi. E407 (Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendid) – Karrageen. Karrageen võib olla põhjuseks koliidile ja soolestikuvaevustele. Lõhustatud karrageen on EU- maades keelatud. Häirib immuunsüsteemi. Võimalikud anafülaktilised reaktsioonid. 2) Karastusjoogid ja siirupid Apelsinimaitseline karboniseeritud karastusjook “Fanta Orange” Sisalda...

Toit → Toiduohutus
3 allalaadimist
thumbnail
5
docx

VITAMIIN A

Lisaks vähendab A-vitamiin naha kuivust ning ''vanana väljanägevat'' nahka, mida nimetatakse naha keratomalaatsiaks (naha vananenud välimus). A-Vitamiinin kuulub inimorganismis ka antioksüdantide hulka. Takistab vabade radikaalide teket ning seeläbi hoiab ära erinevaid ohtlikuid ahelreaktsioone. Vabade radikaalide rünnaku mõju ei avaldu kohe, vaid alles mõne aja pärast: hävivad rakud, tekivad koekahjustused ja käes ongi haigus või enneaegse vananemise ilmingud. Antioksüdandid kaitsevad rakke oksüdantide rünnaku eest ja kõrvaldavad liia. Seega on antioksüdandid meie organismi eluea, tervise ning rakkude ja DNA kvaliteedi parendamise oluline tegur. Lisaks teistele antioksüdantidele nt C-vitamiin, E-vitamiin jne on ka A-vitamiinil antioksüdantsed omadused olemas. A-VITAMIINI DEFITSIIDI TUNNUSED A-Vitamiini defitsiit ohustab eeskätt kasvueas laps ja ühekülgseid toitujaid. Vitamiin A teke

Meditsiin → Farmakoloogia
11 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Sealiha

LIHA- on tapamajas tapetud ja töödeldud koduloomade ja lindude tapetud, kütitud ja farmis peetud suurte ulukite toidukõlblikuks tunnistatud rümbad ja inimesele toiduks kasutatavad tapasaadused sealhulgas seapea, saba ja jalad. Ta peab olema tunnistatud toidukõlblikuks Punane liha - on punase värvusega liha: sea-, veise-, lamba-, talle- ja vasikaliha Beef- veiseliha Pork- sealiha baby beef- Veise noorloomad, keda tapetakse noorelt. Liha on valge ja mahlane. Teda liigitatakse punase liha alla. Valge liha on üldiselt kana- ja kalaliha. Liha jaotus päritolu järgi: · kodustatud loomade liha ( sead, veised, vasikad, lambaliha, talleliha, hobuseliha, kitseliha jne) · linnuliha ( kana, broileriliha, kanapojaliha, pardiliha, haneliha, vutiliha, kalkuniliha jne) · merest saadav liha( enamasti kalad, vähid, austrid, kaheksajalad, koorikloomad jne) · ulukiliha( põder, metskits, karuliha, metssiga) Eluslooma tapmise ...

Toit → Toiduaine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toidu lisaained

Alates 1. jaanuarist 1995 peavad pakendatud toiduainete pakendil olema näidatud kasutatud lisaained rühma ja lisaaine nimetusega või EL maades kehtiva numbrilise koodiga /E-numbritega/. Enamkasutatavad toiduainete lisaained Lisaained jaotatakse nende toime alusel rühmadesse. Mõni lisaaine võib toimida ka näiteks nii konservandina kui ka antioksüdandina. Tuntumad lisaainete rühmad on: · toiduvärvid E 100 ....E 199 · konservandid E 200 ... E 299 · antioksüdandid E 300 ... E 399 · emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad E 400 ... E 499 · mitmesugused muud lisaained alates E 500 Lisaainete rühmad Lisaained jaotatakse tulenevalt nende põhifunktsioonist rühmadeks, kuid kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone. Lisaainete rühmad on järgmised: 1) toiduvärvid ained, mis parandavad toidu värvust või annavad toidule värvi;

Keemia → Keemia
58 allalaadimist
thumbnail
12
odp

Toiduainete keemia

Toiduainete keemia Toiduaine tööstuse lisaained: Säilitusained Antioksüdandid Emulgaatorid, stabilisaatorid, tihendusained Lõhna- ja maitsetugevdajad Magusained Aroomid ja toiduvärvid Maitseainesegud Mille jaoks kasutatakse? Lihale ja lihatoodetele sageli lisatavad säilitusained nitritid ja nitraadid suruvad alla bakterite elutegevuse, andes samas lihale ja lihatoodetele roosa värvuse. Jookides sageli kasutatavad

Keemia → Keemia
46 allalaadimist
thumbnail
1
docx

E-ained maiustustes

tagajärjel võivad varem mitteallergilisel lapsel välja lüüa allergiad, samuti võib laste sagedaste haiguste põhjusena näha ebatervislikku toitumist, mis nõrgestab organismi ning teeb selle eriti vastuvõtlikuks erinevatele bakteritele ja viirustele. Mitmed Eained põhjustavad lastele ka tähelepanuhäireid ning hüperaktiivset käitumist. Toidu lisaainete põhilised grupid on järgmised: · toiduvärvid (E 100 ­ E 199) · säilitusained (E 200 ­ E 299) · antioksüdandid (E 300 ­ E 399) · emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad (E 400 ­ E 499) · mitmesugused muud lisaained (E 500 ­ E 1500) happed, alused ja nende soolad, aroomiained, zeleerijad, pakendamisgaasid ja vahutekitajad. Toodetes nagu kommid, jäätised, limonaadid, närimiskummid, jogurtid ja kompotid on kasutatud värvaineid ­ eriti ohtlikud on neost sünteetiliste asovärvidega tooted

Keemia → Keemia
30 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Tarbeplastid - kodune ülesanne

Polüpropüleen on kõrgkristalne polümeer. PP on hea keemilise vastupanuga, kõrge väsimustugevuse ja väga hea korduvpainutustugevusega plast. Madalatel temperatuuridel muutub PP hapraks ning samuti on materjal väga tundlik UV-kiirguse suhtes. See eest on polüpropüleen väga hästi ümbertöödeldav. PP-st valmistatakse ka plastkomposiite (klaaskiudarmeeritud), mis annab materjalile suurema kõvaduse ja tugevuse ning lisaks peavad kindlastikompositsiooni kuuluma ka antioksüdandid ja UV-filtrid. Kõrgema löögisitkusega materjali saamiseks kasutatakse polüetüleeni polümeeri mehaanilist segamist väikestes kogustes elastomeeridega. PP leiab kasutust survevalutoodetena autoosades, laudades, toolides, konteinerites, majapidamistarvete jne. Samuti on oluline pakkekiledes, külmkedratud kiudlindist kootakse kotte, vaibaaluseid, kiust valmistatakse köisi, võrkusid, pakendinööre.

Tehnoloogia → tehnomaterjalid
29 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Karastusjoogid ja nende mõju

lahustites. Veel on kahjulikud alumiiniumpurgid, kuna jookides sisalduv fosforhape söövitab alumiiniumi. Karastusjookide tööstuse esindajad küll väidavad, et see probleem on lahendatud purkide sisepinna töötlemisel plastikukihiga. Sellele vaatamata jõuavad aliumiiniumimürgid jooki. Alumiinium ladestub ajus ja luudes ning võib põhjustada aja jooksul Alzheimeri tõbe ja osteoporoosi. EAINETEST Toiduvärvid: E100E199 Säilitusained: E200E299 Antioksüdandid: E300E399 Emulgaatorid, Stabilisaatorid: E400E499 Lisaaineühendid nagu happesuse regulaatorid, lõhnaja maitsetugevdajad jne: E500E1500 KAHJULIKUD AINED KARASTUSJOOKIDES Tähis Nimetus Aine Kõrvalmõjud omadused; lisamise põhjus E102 Tartrasiin Asovärv. Põhjustab Kollane või allergilist nohu

Toit → Toiduohutus
6 allalaadimist
thumbnail
17
docx

E-ained uurimistöö

Kõikide 7-9-nda klasside õpilaste arvates kasutatakse lisaaineid eelkõige toidu säilitamiseks ja selle paremaks muutmiseks nii välimuse kui maitse poolest. 1.2. E-ainete peamised rühmad E-ained on jaotatud rühmadesse. Nendeks on: toiduvärvid (E100­E199) ­ toodete väljanägemise ning värvuse parandamiseks; säilitusained (E200­E299) ­ toodete mikroobilise riknemise vältimiseks ja pikaajalisemaks säilimiseks; antioksüdandid (E300­E399) ­ kasutatakse selleks, et kaitsta toidu maitset, lõhna ja värvust muutumiste eest; emulgaatorid, stabilisaatorid, paksendajad (E400­E499) ­ kasutatakse toidu vajaliku konsistentsi saamiseks; happesuse regulaatorid, paakumisvastased ained (E500­E599) ­ vajalik toiduaine pikemaks säilimiseks ning maitse- ja konsistentsi säilitamiseks ning tagamiseks müügiperioodi jooksul; 2

Bioloogia → E-aine
20 allalaadimist
thumbnail
2
doc

E-ained E102- E954

Lisaainet ei kasutata iseseisva toiduna või toidu põhikoostisainena. Päritolu järgi jagatakse lisaained kolme gruppi. Esimese grupi lisaained on eraldatud toiduainest või mõnest muust elusast ainest. Teise grupi ained on looduslikult olemas, kuid need on saadud sünteesi teel (nn loodusidentsed ained). Kolmanda grupi moodustavad ained, millele ei ole looduses analoogi. Toime põhjal jagatakse lisaained viide suuremasse gruppi: toiduvärvid E 100 - E 199; konservandid E 200 - E 299; antioksüdandid E 300 - E 399; emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad E 400- E 499 ning muud ained E500 - ... Kuigi lisaained on etteantud piirides toiduainetes lubatud, ei ole paljud neist tervisele kasulikud. Allpool on väike nimekiri neist aineist, mida võiks vältida. E102 Tartrasiin. Võib põhjustada hüperaktiivsust, astmat, mitmeid allergilisi reaktsioone. E104 Hiniinkollane. Võib põhjustada hüperaktiivsust, dermatiiti, mitmeid allergilisi reaktsioone. E110 Päikeseloojangukollane

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Keemia KT Areenid

o Värvaine (riiete o Mürgine, kantserogeenne jaoks) o Imendub naha kaudu o Ravimid 15.Fenoolid tehnikas ja nende mõju keskkonnale o Fenooli on põlevkivi- ja puutõrvas o Kirde-Eestis suur keskkonnaprobleem sellega o Ohutu ühend on ligniin (puit) Falvonoidid – taimsed värvained – sinine, violetne, punane o Fenool on plastmassi vahelüli o Nailoni tooraine o Antioksüdandid (säilitusained) Bha, BHT, looduslik on C, E, P-vitamiinid (roheline tee, kakao, šokolaad, kohvi), parandavad organismis „vigu“

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kordamisküsimused lisandite ja biokütuste kohta

Siin kordamisküsimused lisandite ja biokütuste kohta: 1. Millised on põhilised tänapäeval kütustesse lisatavad lisandid (tanklas müüdavatel kütustel firmade enda poolt lisatavad)? Jääkainete tekkimise vastased lisandid; Veeldajad/DCA komponent; Hõõrdumist vähendavad lisandid; roostevastased lisandid; Antioksüdandid; antistaatilised lisandid; oktaaniparandajad. 2. Nimeta kolm metalli, millel põhineb oktaaniarvu tõstjate keemia. Mangaan; Kaalium; Plii 3. Millise kontsentratsioonini loetakse lisatav aine lisandiks (ATC järgi)? 4. Kas tanklast ostetud kütusel on lisandid sees, või peab neid sinna ise juurde lisama? On sees olemas 5. Kas etanool on kütuselisand või kütusekomponenent? Kütusekomponent 6. Kas väävel kütuses tuleneb lisanditest või toornaftast? Toornaftast 7. Kütus on muutunud mõne kuuga kollaseks. Mis juhtus ja mida oleks saanud selle vältimiseks teha? Hakkas vaiguliseks muutuma. Nõu väga tihedalt kinni ja pimedasse. 8. ...

Keemia → Üldkeemia
7 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Eksami spikker

· K, füllokinool · Vitamiinid on mikrotoitained, mis ei anna energiat, kuid on eluliselt tähtsad organismi normaalseks tööks · Vitamiinid tagavad ainevahetuse õige kulgemise (sisalduvad ensüümide koostises), kaitsevad nakkus- ja viirushaiguste eest, reguleerivad närvide, lihaste ja luude tööd · Antioksüdantideks on vitamiinid A, E, C, karoteenid, flavonoidid, tsink, vask ja seleen · Antioksüdandid kontrollivad ja reguleerivad oksüdatiivsete stressorite tööd ja kaitsevad rakumembraane oksüdatiivsete kahjustuste eest ­ Nii endogeensed kui ka toidus sisalduvad antioksüdandid pidurdavad vabade radikaalide teket, eemaldavad kahjustatud molekulid ja parandavad oksüdatiivseid kahjustusi · Kõige suurem risk antioksüdantide puuduse tekkimiseks on neil kes ­ järgivad madala rasvasisaldusega dieeti

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
101 allalaadimist
thumbnail
66
pdf

Aaloe vera

harilikuks aaloeks. 4. Täiskasvanud taime lehtedes oleva segu ja lehtede välispinna mahla võib koguda, konserveerida ja villida. Saadav toode on maksimaalselt sarnane taime naturaalse mahlaga. 5. Seespidiseks tarvitamiseks mõeldud Aloe Vera jook on toidulisand. Aloe Vera: lehe sees Aloe Vera geeli koostisse kuulub vähemalt 75 tuntud toitainet, mida võib jagada järgmistesse gruppidesse: ● Vitamiinid- aaloe sisaldab palju vitamiine, kuid kõige olulisemad nendest on antioksüdandid – vitamiinid C ja E, samuti aga beetakarotiin (vitamiin A). Aaloe on üks vähestest taimedest maailmas, mille koostisse kuulub vitamiin B12. ● Mineraalid- magneesium, mangaan, tsink, vask, kroom, kaltsium, naatrium, kaalium ja raud. ● Suhkrud- terve rida olulisi mono- ja polüsahhariide, mis tugevdavad immuunsüsteemi. ● Aminohapped- inimorganismile on vajalikud 22 aminohapet, mis on valkude ehitusained, ning Aloe Vera geel sisaldab neist 20. Veel tähtsam on see, et

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Tarbekeemia

· Rasvaplekkide kõrvaldamiseks töödeldakse materjali orgaaniliste lahustega (puhastatud bensiin), mis lahustab hästi rasvu ja õlisid. · Olmes kasutatakse desinfitseerija ja pleegitina vesinkiperoksiidi H2O2. See laguneb kergesti: H2O2=H2O + O · E tähistab eurostandardiga lubatud lisaaineid.E100E199 on värvained, mida toiduaine valmistamisel kasutatakse, E200E299 on säilitusained, mida lisatakse, et vältida toiduainete riknemist säilitamisel, antioksüdandid E300E399 takistavad oksüdatsiooni, E400... on emulgaatorid ja stabilisaatorid, mis soodustavad emulsioonide püsivust. · Sideaineks on looduslikud v sünteetilised kõrgmolekulaarsed ained.Varem kasutati sideaineks rasvõlisid, mis segati värvipigmendiga õlivärviks. · Kuivavateks rasvõlideks nim. neid, mille seismisel õhu käes tekib õlile tahke läbipaistev kelme, mis on püsiv välismõjudele. · Värnitsat saadakse õli kuumutamisel plii või mangaaniühenditega.

Keemia → Keemia
74 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Säilitusained

Säilitusained võib mikroobivastaseid säilitusaineid, mis inhibeerivad kasvu bakterid või seened , sh hallituse või antioksüdante nagu hapniku neelajad , mis inhibeerivad oksüdatsiooni toidu koostisosad. Ühine antimikroobsete säilitusained hõlmavad kaltsiumpropionaat , naatriumnitraat , naatriumnitrit , sulfitid ( vääveldioksiid , naatrium bisulfite , kaaliumvesiniktartraat sulfite jne) ja dinaatrium Etüleendiamiintetraäädikhape. Antioksüdandid hulka Butüülhüdroksüanisool(Peamine kasutusalasäilitusainena toidus, toiduainete pakendid, loomasöödas, kosmeetika, kumm ja naftasaadused) ja Butüülhüdroksütolueen(lisaaine kosmeetika , farmaatsia, reaktiivkütused). Muud säilitusained hõlmavad etanooli ja metüülkloroisotiasoliinoon(antibakteriaalse ja seenhaiguste mõjud ainele). Säilitusained põhjustavad allergilisust, astmat ja ärrituvust.

Toit → Toiduhügieen
11 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tarbimine

pakendamata kaupa kauplustes. Meie rühm eelistab keskkonnasõbralike pakendeid, mida saab hiljem ära põletada v6i uuesti kasutada. Nädalaga kogunes meie rühmal umbes1 6o pakendit. Meie rühm koosnes linnalastest, nii et pead kokku pannes leidsime, et meie toidust moodustas kodutalust pärinev väga väikse osa, milleks oli 1/9. Põhiliselt toome kodust ainult kartuli. Lisaainete rühmad · Toiduvärvid (E100-E199) · Säilitusained (E200-E299) · Antioksüdandid (E300-E399) · Emulgaatorid, stabilisaatorid (E400-E499) Lisaks nimetusele on kasutusel veel lisaainerühmad nagu happesuse regulaatorid, jahu parendajad, paakumisvastased ained, lõhna- ja maitsetugevdajad, glaseerained, magusained, paksendajad, pakesendamisgaasid jt (E500-...) Lisaaine on looduslik või sünteetiline, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil. Lisaaineid kasutatakse näiteks toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), vajaliku kontsistentsi

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
113 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Vitamiinid

Antioksüdatiivsed omadused ­ Tokoferoolide tähtsaim omadus on kerge oksüdeeritavus, nad toimivad toiduainetes ja inimorganismis looduslike antioksüdantidena. Ise oksüdeerudes kaitsevad teisi aineid. Kaasatud arahidoonhappe muundamisse prostaglandiinideks. Aeglustab vereliistakute koondamist. Osaleb veresoontes paiknevate silelihasrakkude tööd reguleerivate ensüümide töös. Vajadus, leidumine Tokoferoolid on antikoagulandid ja antioksüdandid, s.t et nad vähendavad vere hüübimisvõimet ja vähendavad niiviisi trombiga seotud insuldi ja infarkti ohtu. Antioksüdandid takistavad vabadel radikaalidel liituda teiste molekulide või molekuli osadega, et moodustada mürgiseid aineid, mis võivad rünnata kehakudesid. Vajadus suureneb, kui toit sisaldab palju küllastumata rasvhappeid (peatab vabade radikaalide reageerimise polüküllastumata rasvhapetega, soodustades niimoodi luude kasvu) Kontsentratsioon vereplasmas on 12-46 mol/l.

Keemia → Toidukeemia
54 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toitumisõpetus

korral ei pea piimatoodetest loobuma, tarvitada ei tohi sel juhul ainult piima, hapupiimatooted või laktoosivaba piim on igati soovitavad. 4. Oksüdatiivne stress soodustab põletike (nt reumatoidartriidi), südamehaiguste, pahaloomuliste kasvajate, Alzheimeri ja Parkinsoni tõve ning paljude teiste haiguste teket. Rakkude reageerimisel hapnikuga tekkivate vabade radikaalide kahjustava toimega aitavad toime tulla antioksüdandid nagu A-, C- ja E-vitamiin, flavonoidid, koensüüm Q10, seleen, tsink jt, mille mõjul pidurduvad vananemisprotsessid, alaneb vere kolesteroolisisaldus, väheneb ateroskleroosi, südamehaiguste, insuldi ja kasvajate tekke risk jne. Oksüdatiivse stressi puhul on paigast ära organismi happe-leelise tasakaal: happeline seisund loob soodsad tingimused kasvajate arenguks ja muudab meid vastuvõtlikuks rasvumisele ja paljudele muudele hädadele.

Meditsiin → Õenduse alused
64 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Alkoholid

PRAKTIKAS südame- ja maksakahjustustest ja õnnetusjuhtumitest. Küllalt tihti on surma põhjuseks ka alkoholimürgitus. Alkoholi toime ja kasulikkus - Alkohol on joovet tekitav keemiline aine, mida sisaldavad kõik alkohoolsed joogid. Alkoholi pidev tarbimine kahjustab suurel määral meie tervist. Alkohol kahjustab tervist ja võib põhjustada varajast surma, aga ka väheses koguses punase veini tarbimine on inimesele kasulik. Punases veinis olevad antioksüdandid osutavad tervisele positiivset toimet ja vähendavad südamehaigustesse haigestumist, ent sama mõju saadakse ka näiteks tumeda viinamarjamahla joomisel. Peamisteks häireteks, mida rohke alkohol põhjustab, on südamelihase kahjustus, südame rütmihäired, kõrge vererõhk ja insult. Alkoholi muutuste mõju südamele suurendab südame äkksurma riski. Mõõdukas alkoholikogus aitab eakatel naistel kauem elada. Mõõdukalt alkoholi tarbivad inimesed haigestuvad harvemini mõningatesse

Keemia → Keemia
34 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Keemia referaat - Nafta

1.Mis on nafta? Nafta on looduslik maakoores leiduv peamiselt vedelate süsivesinike segu, õlitaoline põlev vedelik helepruunist (peaaegu värvitust) tume pruunini (peaaegu mustani). Kohati tungib nafta ise maapinnale või purskab puuraukudest välja, kuid suure tihedusega ja viskoossusega naftat tuleb maapõuest välja pumbata alates kümnetest meetritest kuni 5-6 km-ni (enamikel juhtudel 1 km-3 km). Nafta koosneb põhiliselt süsinikust (82...87%), vesinikust (12...15%), väävlist (1,5%), lämmastikust (0,5%) ning hapnikust (0,5%). Omadused: Eri maardlatest ammutatud naftal võib olla väga erinev koostis ning sellest tulenevalt ka erinevad omadused. Nafta on väga tuleohtlik. Nafta erikaal on muutlik, kuid väiksem kui veel. Nafta värvus ulatub peaaegu värvitust kuni mustani, enamasti on see pruunikat tooni. Et nafta on ühendite segu, millel on erinevad keemis- ning sulamistemperatuurid, ei ole naftal ühtset keemis- ega sulamistemperatuuri. Naft...

Keemia → Keemia
22 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun