Toiduainete keemia
Toidu komponendid
Inimesele kasutatavad toitained :
Valgud
Süsivesikud
Lipiidid
Vitamiinid
Vesi
Mineraalained
Mikroelemendid
Valgud
Valgud on biopolümeerid , mille
monomeerideks on aminohappejäägid.
Valgud on unikaalsed ja asendamatud
toitained. Valkude mitmekesisus on
molekulaarne /materiaalne alus, mis
lubab lahendada enamiku elutegevuseks
vajalikke füsioloogilisi probleeme.
Toiduvalgud peavad oma aminohapetega
tagama keha kudede kasvu ja säilimise.
Süsivesikud
Süsivesikud on keemilised ained, mis
koosnevad süsiniku, vesiniku ja hapniku
aatomitest, üldvalemiga Cn(H2O)m.
Süsivesikud on meie toidus esmase
tähtsusega. Nad on hästi kättesaadavad,
odavad, kõrge energeetilise väärtusega ja
neid on lihtne säilitada.
Aju energeetilised vajadused rahuldatakse
peaaegu täies mahus glükoosi arvel.
Lipiidid
Lipiidid on vees lahustumatud,
vähemalt kahest komponendist
(alkohol ja rasvhape ) koosnevad
biomolekulid .
Lipiidide koostises olevad rasvhapped
on inimorganismis rakkude jaoks
kontsentreeritud energeetiline kütus .
Vitamiinid
Vitamiinid on väga erineva
struktuuriga orgaaniliste bioaktiivsete
biomolekulide rühmad ja organismide
jaoks asendamatud mikrotoitained.
Vesi
Vesi on keemiline ühend, mille üks
molekul koosneb kahest vesiniku ja
ühest hapniku aatomist.
Toidust saadud vesi on vajalik kõikide
organismide eksisteerimiseks.
Vesi on dünaamiline süsteem, kus
vesiniksidemed tekivad ja lagunevad,
mis võimaldab ainetel vees lahustuda.
Lisaained
Lisaaineteks nimetatakse aineid, mida
lisatakse toitudesse ja toiduainetesse nii
nende tööstusliku tootmise kui koduse
toiduvalmistamise
juures eesmärgiga parandada toidu
maitset , lõhna, värvust, struktuuri ning muid
omadusi ja pidurdada riknemist.
Igal lisaainel on numbriline kood.
Tähis E( Europe ) ja numbrikood viitavad
konkreetsele keemilisele ühendile.
Lisaainete jagunemine
Looduslikud – looduses esinevast
toormaterjalist töötlemise teel saadud
lisaained.
Loodusidentsed – ained, mida leidub
looduses, kuid toiduainetes kasutatuna
on saadud sünteetilisel teel.
Loodusvõõrad – ained, mida
looduses ei esine.
Lisaainete rühmad.
Värvained E100 – E199
Säilitusained E200 – E299
Antioksüdandid E300 – E322
Emulgaatorid E400 – E499
Happesuse regulaatorid E500 –
E578
Maitsetugevdajad E620 – 650
Magusained E900 – E999
Värvained E100 – E199
Mõeldud toidule värvuse andmiseks või
loodusliku värvi tugevdamiseks.
Kasutatakse ka looduslike ja loodusidentseid,
kuid enamus värvainetest on saadud
sünteetilisel teel. Seetõttu on suur osa
toiduvärvidest inimorganismile kahjulikud ja
võivad põhjustada terviserikkeid.
Eriti ohtlikeks peetakse põlevkivi tõrvast
valmistatud asovärve, mis osades riikides on
ka keelustatud.
Säilitusained E200 – E299
Säilitusained ehk konservandid pidurdavad mikroobide,
pärmi- ja hallitusseente arengut.
Säilitusained jagunevad:
• sorbaadid- enim levinud E202 kaaliumsorbaat, mida
kasutatakse loomasöödas ja kosmeetikas
• bensoaadid- enim levinud E211 naatriumbensoaat,
looduses leidub pohlades, jõhvikates, mustikates
• nitraadid - nitraadid või nitritid on praktiliselt kõigi
lihatoodete koostises. Kuulsaim E250 naatriumnitrit.
Pärsivad botulismitoksiini teket vorstides. Lisaks
annavad vorstitoodetele ilusa punase värvuse.
Potentsiaalselt kantserogeensed ühendid.
Antioksüdandid E300 - E322
Pärsivad oksüdatsiooniprotsesse, mis
on tingitud ensüümidest ja vabadest
radikaalidest; pidurdavad rasvade
rääsumist, säilitavad toidu värvi ja
lõhna.
Kasutatakse nii loodusidentseid kui
sünteetilisi.
Kuulsaimad antioksüdandid on
askorbiinhape ehk C- vitamiin E-300, E-
vitamiin E-306, sidrunhape E-330,
letsistiin E322.
Emulgaatorid E400 – E499
Emulgaatorid on ained, mis võimaldavad
hüdrofiilsel (vees lahustusval) ja
hüdrofoobsel (õlis lahustuval) ainel
omavahel ühtlaseks seguks muutuda.
Emulgaatoreid kasutatakse kastmete,
jäätiste, minariinide, dessertide
valmistamisel.
Loodusliku päritoluga ainetest on
tuntuim letsitiin.
Maitsetugevdajad E620-650
Kasutatakse suurel hulgal lihatoitudes,
puljongikuubikutes, kastmetes,
kuivsuppides, maitseainesegudes,
kartulikrõpsudes jne
Kuulsaim esindaja MSG
ehk monosodiumglutamat ehk E-621
Võimendab liha maitset, ka seal kus
teda pole.
Magusained E900 – E999
Kasutatakse toidu magususe
tõstmiseks, aga ka säilitamiseks.
Suhkur ei kuulu E- ainete nimekirja.
Sünteetilised magusained on
odavamad ja sadades kordades
suhkrust magusamad.
Kokkuvõte
Toiduga seotud ohtudest on lisaained
alles 6. kohal. Ohtlikumad on
toidumürgitused , tasakaalustamata
toitumine, tööstuslikud saasteained ,
looduslikult toidus esinevad mürgid ja
pestitsiidid.
Selleks, et mõista sünteesitud ainete
kasutamise mõju toidus, on vaja tunda
põhjalikult inimtoitainete olemust.
Viited
Kuressaare Kolledži toiduainekeemia kursuse
õppematerjalid:
http://toidukeemia.weebly.com/lisaained.html
Urmas Kokasaar, jt. Inimtoidu loomulikud ja
sünteetilised komponendid(1996).
JAKOB WESTHOLMI GÜMNAASIUM Karoliina Tammik(9A klass) E-AINED JA PAKENDID Referaat TALLINN 2011 Sisukord Sisukord.........................................................................................................................2 Sissejuhatus.................................................................................................................. 3 E-ainete jagunemine päritolu järgi.................................................................................4 Looduslikud................................................................................................................4 Loodusidentsed..........................................................................................................4 Sünteetilised.............................................................................................................. 5 Lisaainete grupid...................................
Lisaained on jaotatud tulenevalt nende põhifunktsioonist rühmadeks, kuid kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone. E-ainetest: Erinevad nii keemilise koostise kui ka funktsionaalsete omaduste poolest. Tähis E (Europe) ja numbrikood viitavad konkreetsele keemilisele ühendile. Vastav koodisüsteem kehtib Euroopa Liidu maades. Lisaainete kogused Teadlaste hinnangul on lisaained ohtlikuselt kuuendal kohal. Kogus rangelt piiratud. Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsent Tiiu Liebert Allergia ühel 10 000 täiskasvanust ja ühel 400 lapsest. Grupid Toiduvärvid (E100-E199) Säilitusained (E200-E299) Antioksüdandid (E300-E399) Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad (E400-E499) Muud lisaained (E500-E1500). Lisaaineid saab jagada ka looduslikeks, loodusidentseteks ja sünteetilisteks. Looduslikud lisaained on inimesele kõige ohutumad. Loodusidentsed ained on looduses esinevatega samalaadsed. Sünteetilised ained, mis ei pruugi
Toiduvärvid http://www.youtube.com/watch?v=JYx0- G51kLo 15 Antonina Zguro, TTÜ Virumaa Kolledž Toiduvärvid Toiduvärvide kasutamise eesmärgiks on toodete tarbijale meelepäraseks muutmine ja sortimendi mitmekesistamine, kusjuures kasutatakse nii sünteetilisi kui ka naturaalseid toiduvärve. Looduslikud värvid on sageli ebapüsivad ning lagunevad toiduainete töötlemisprotsessi käigus. Seetõttu kasutatakse sünteetilisi toiduvärve, et anda tootele soovitud ere ja püsiv värvus. Sünteetilisi toiduvärve, sh. asovärve, saadakse keemilise sünteesi teel. 16 Antonina Zguro, TTÜ Virumaa Kolledž Toiduvärvid Toiduvärve kasutatakse eriti ohtrasti kondiitritoodete ja karastusjookide tootmisel, samuti lisandina jogurtitele, jäätistele,
Tartrasiiniga parandatakse karastusjookide, puuvilja-ja marjasiirupite värvust, värvitakse jäätist ja maiustusi. Paljude toiduainegruppide puhul on lubatud kasutada ainult teatud kindlaid toiduvärve, kusjuures neile on kehtestatud ka lisatavate koguste piirnormid. Kondiitritoodete dekoreerimisel ning mõnedes liköörides leiavad käsutamist kulla- ja hõbedapigmendid, mille kogust ei normeerita, vaid neid lisatakse vastavalt vajadusele. Säilitusained Kergesti riknevate toiduainete paremaks säilitamiseks ning mikroobide elutegevuse takistamiseks lisatakse neile toiduainetele konservante ehk säilitusaineid. Tuntumad säilitusained on bensoe-hape ja sorbiinhape ning nende Na- ja K-soolad, mida looduses leidub mitmesugustes marjades (jõhvikates, pohlades, pihlakates, murakates). Sorbiinhape on antifungitsiidse toimega: surub alla hallituse arengu. Bensoehape pidurdab aga pärmiseente ja bakterite kasvu. Keediste, mahlade, karastusjookide,
E-ained · Lisaks toitainetele (valgud, süsivesikud, lipiidid, vesi, vitamiinid, mineraalained, mikroelemendid) sisaldab nüüdisajal pakutav toit veel ka saaste- või lisaaineid. · Nüüdisaegne toiduainete tehnoloogia on mõeldamatu lisaaineteta. · Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil ning mis ise või mille derivaadid muutuvad otseselt või kaudselt toidu koostisosaks. · Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet iseseisva toiduna ega toidu põhikoostisosana. · Lisaaineid on vaja selleks, et pidurdada toiduainete riknemist, anda talle vajalik välimus, parandada tema
Valisin nendeks šokolaadi, ketšupi, kanamunad, viinerid ja limonaadi. Heameelt tekitas see, et leidsin kaks toodet, milles ei olnud üldse lisaaineid ning kurvastas see, et viinerid olid nii kahjulikud. Töös on ka olemas nõuanded, mida peaks tegema, et vältida lisaaineid toidus ning süüa tervislikumat toitu. 3 Mis on lisaained? Need on ained, mida lisatakse toiduainetesse tahtlikult toiduainete töötlemisel, eesmärgiga pidurdada riknemist, parandada välimust, struktuuri, maitset, aroomi või mõnda muud omadust. Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata seda iseseisva toiduna ega toidu põhikoostisosana. Lisaained on jaotatud tulenevalt nende põhifunktsioonist rühmadeks, näiteks toiduvärvid, säilitusained, antioksüdandid, magusained, paksendajad, kuid kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone.
Parim viis orienteeruda nüüdisaja toitumisprobleemides on vallata kontrollitud ja usaldusväärset infot ja osata seda kasutada. Inimorganismi massi talitluse pidevaks säilitamiseks eluea jooksul on vaja keskmiselt: 56 tonni vett; 14 tonni süsivesikuid; 2,5 tonni valku; 2,5 tonni lipiide. 2. Peatükk. MÕISTEID Toiduained - taimse või loomse (mineraalse) päritoluga saadused või tooted, mida inimene tarvitab toiduks ja suudab seedida. Toitained - toiduainete komponendid mis seeduvad seedekulglas ja imenduvad ning mida organism kasutab. TOIDUAINED TOITAINED Organism kasutab toitaineid: · kehaomaste ainete sünteesiks; · energeetilistel eesmärkidel. Elusorganism on termodünaamiliselt ebapüsiv süsteem mis lakkab töötamast, kui energiat väljastpoolt pidevalt ei lisandu. Energiat on vaja selleks, et teha tööd: · liikuda; · biosünteesida; · teostada ainete transporti; · jätkata sugu, jne.
TOIDUAINETE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINED HANNES JAAGO, BIANKA KARLSON JA JANNE KAARNEEM XII ÕA SISUKORD 1) FIZZ RASBERRY LK 3 2) KEELETARREND Atria LK 4 3) TÄISSUITSU PÕDRAVORST Linnamäe Lihatööstus LK 5 4) PANDA SOKOLAADIKOMMIDE SEGU 250G LK 6 5) FELIX LIHAPALLISUPP LK 8 6) FELIX KARTULIPUDER LK 9 7) FELIX KANA-KARRI RIISIROOG LK 10 8) FUN LIGHT VAARIKA LK 11 9) KÜÜSLAUGU MARINAAD Santa Maria LK 13 10) LU PIMS LK 15 11) LISAAINETE LOETELU LK 17 12) E-AINED MEIE TOIDULAUAL LK 32 2 FIZZ RASBERRY Koostis: Valmistatud õunaveinist ning vaarika-tähtvilja lõhnaainest. · E221 - Naatriums
Kõik kommentaarid