E-ained · Lisaks toitainetele (valgud, süsivesikud, lipiidid, vesi, vitamiinid, mineraalained, mikroelemendid) sisaldab nüüdisajal pakutav toit veel ka saaste- või lisaaineid. · Nüüdisaegne toiduainete tehnoloogia on mõeldamatu lisaaineteta. · Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil ning mis ise või mille derivaadid muutuvad otseselt või kaudselt toidu koostisosaks. · Olenemata lisaaine toiteväärtusest ei kasutata lisaainet iseseisva toiduna ega toidu põhikoostisosana. · Lisaaineid on vaja selleks, et pidurdada toiduainete riknemist, anda talle vajalik välimus, parandada tema struktuuri, koospüsimist ning tema organoleptilisi omadusi. · Lisaained on jaotatud tulenevalt nende
Lehmapiimaallergia tabab 0,54% lastest ja möödub tavaliselt koolieas. Lehmapiimas on mitmeid valke, allergiat võib põhjustada neist üks või mitu. Lehmapiimaallergia puhul on vaja leida teisi asendustoiduaineid. Küllalt levinud on sojavalgu baasil valmistatud piimaasendajad, kuid umbes 25% lehmapiimaallergia all kannatavaid imikuid ei talu ka sojavalku. Lehmapiimavalkude hüdrolüüsimisel kuni peptiidide ja aminohapeteni on võimalik saada lehmapiimaasendajaid. Mida väiksema moolmassiga on hüdrolüüsiproduktid, seda ebameeldivama maitsega on segud. Sama kehtib ka sünteetilistest aminohapetest valmistatud toidusegude kohta. Mõningatel juhtudel piisab, kui lehmapiima enne tarbimist kuumutada. Sellest on abi vaid sel juhul, kui allergiat põhjustavad termolabiilsed valgud. Kuna kitsepiima keemiline koostis erineb lehmapiima omast, võib abi olla ka lehmapiima asendamisest kitsepiimaga. Lehmapiimaallergia
...................................................................... 8 Pakendid........................................................................................................................8 Kasutatud kirjandus.......................................................................................................9 2 Sissejuhatus E-ained on toiduainetesse juurde lisatud ained, lisaained. E-ained, mida on maailmas kasutusel 2000-2500 ja Eestis umbes 300 erinevat ainet, kasutatakse toidu kvaliteedi parandamiseks. Lisaained annavad toidule värvi, maitset, välimust, lõhna, teisi omadusi ja pikendavad säilivust. Gruppid mille järgi e-ained põhiliselt eristatakse on toiduvärvid, säilitusained, antioksüdandis, emulgaator-stabilisaatorid, lõhna-ja maitsetugevdajad ja mitmesugused muud ained. Päritolu järgi jaotatakse lisaained aga kolmeks:
E-ained Marell Rõss MIS ON TOIDU LISAAINE EHK E-AINE? Lisaaine, rahvapäraselt tuntud ka kui E-aine, on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil. Lisaaineid kasutatakse näiteks toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), vajaliku konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarretavad ained, emulgaatorid), toidule atraktiivsema värvuse andmiseks (toiduvärvid) jne. Lisaainete kasutamise vajadus peab olema põhjendatud. See tähendab, et lisaained on lubatud vaid juhul, kui toidu omaduste parandamist või
......................................................... LISAD Igapäevaselt kasutavate toiduainete lisaained.......................................................................................... 2 Sissejuhatus Kõik me teame,et tervis on meie kõige suurem vara. Selleks,et tervislikult toituda, peame teadma missuguseid aineid me igapäev sisse sööme. Minu uurimistöö eesmärgiks oleksi teada rohkem teada saada meie toidus olevatest lisaainetest. Üha rohkem inimesi on hakanud oma tervise eest hoolitsema. Hinnates sealjuures puhast ja kvaliteetset toitu. Tehes valiku mahekauba kasuks, saab kindel olla, et vilju on kasvatatud ilma taimekaitsevahenditeta ning valmistoodetesse pole lisatud kunstlikke E-aineid. Tihti tuleb aga valik teha suurpoodides müüdavate toodete seast, milles paratamatult leidub E-aineid. Kui valmistoitude pakenditel peenes kirjas koostist lugeda,
....................................................................................... 4 Lisaained..............................................................................................................................4 E `d meie toidus, nende kahjulikkus....................................................................................7 Lisaained ja ülitundlikkus..................................................................................................10 E - ainete tabel, ehk mida mingi E - aine põhjustab.......................................................... 10 KASUTATUD KIRJANDUS............................................................................................15 3 Toidulisandid ja lisandid toitudes Mida jälgida toitumisel E- lisandid. Võimalusel vältida, kui ei tea täpselt, mis lisandiga tegu, sest pikemas
Toidu lisaained R.Vokk Terminid · Toidu lisaaine on aine, mida lisandatakse kavatsuslikult toidule tehnoloogilises protsessis, et muuta toidu sensoorseid omadusi, säilivust ja kvaliteedi püsimist. Tavaliselt üksikuna ei kaubastata. · Toidulisand on tavatoidule lisaks mõeldud toitainete kontsentraadid (looduslikud segud või ainete segud), mida tarbitakse toidule lisaks. Toidu seadusandlus · Väljaandja : Vabariigi Valitsus · Akti või dokumendi liik : määrus · Teksti liik : terviktekst · Redaktsiooni jõustumise kpv. : 01.04.2008 · Redaktsiooni kehtivuse lõpp : Hetkel kehtiv TOIDUS LUBATUD LISAAINETE LOETELU JA PIIRNORMID TOIDUGRUPPIDE KAUPA, LISAAINETE KASUTAMISE TINGIMUSED JA VIISID NING LISAAINETE MÄRGISTAMISE JA MUUL VIISIL TEABE EDASTAMISE ERINÕUDED JA KORD
........................................................................................................... 13 Kasutatud allikad...................................................................................................... 14 2 Sissejuhatus Paljudesse toiduainetesse on lisatud lisaaineid, osad neist on kahjutud, teised jälle võivad olla väga kahjulikud. Õnneks on inimesed hakanud üha rohkem huvi tundma selle vastu, mida nad söövad. Pakenditel on toodud rühma- ja lisaaine nimetused või siis Euroopa Liidus kehtivad E- koodid. Lisaainete nimetused ja kahjulikud omadused on ka inimestele kergesti kättesaadavad nii Interneti vahendusel kui kauplustes jagatavatel brošüüridel. Uurimustöös on välja toodud lisaainete olemus, nende kuuluvus ja kahjulikkus. Analüüsisin enda nädala menüüs oleva viie toiduaine lisaainete sisaldust. Valisin nendeks šokolaadi, ketšupi, kanamunad, viinerid ja limonaadi.
Kõik kommentaarid