Facebook Like

Valgud (0)

1 Hindamata
Punktid
 
Säutsu twitteris
Valgud
Valgud mõjutavad toidu maitset .
On aroomiühendite ja värvuse prekursoriteks.
Valkude koostises:
1) Süsinik – 48-55%
2) Hapnik – 20-34%
3) Lämmastik – 15-19,5%
4) Vesinik – 5-7,5%
5) Väävel – 0,3-2,5%

Ülesanded inimorganismis


  • Ensümaatiline/biokatalüütiline funktsioon
  • Regulatoorne funktsioon
  • Retseptoorne funktsioon
  • Struktuurne funktsioon
  • Kontraktiilne ehk mehhanokeemiline funktsioon
  • Varuaineline ehk troofiline roll
  • Energeetiline funktsioon
  • Detoksikatsioon
  • Transpordifunktsioon
  • Kaitsefunktsioon
  • Geeniregulatoorsed ülesanded
    Valkude üldine ainevahetus ja metabolism on lahutamatuses seoses aminohapete omaga .
    Asendamatuid aminohappeid peab kindalt saama toiduga.
    Valgud uuenevad pidevalt
    Oma osa on valkudel ka üldises energeetilises metabolismis.

    Valgusüntees

    Seedeensüümid (eriülesandega valgud) lõhustavad toidust saadavad valgud nende koostisesse kuuluvateks aminohapeteks. Seejärel moodustavad teised keharakkude ensüümid uusi valke, ühendades aminohapped uuesti erilisteks ühenditeks, mida kehal on vaja talitlemiseks.
    Valgusünteesi ajal toimub järgnev:
  • Aminohapped liituvad rasvadega -> moodustuvad lipoproteiinid (toimetavad kolesterooli kehas ringi ja sellest välja)
    Aminohapped liituvad süsivesinikega -> moodustuvad glükoproteiinid
  • Proteiinid liituvad fosforhappega -> moodustuvad fosfoproteiinid (nt kaseiin , mis on piimavalk )
  • Nukleiinhapped ühinevad valkudega -> moodustuvad nukleoproteiinid (tsütoplasma ja rakutuuma komponendid)
    Süsinik, vesinik ja hapnik, mis jäävad järele pärast valgusünteesi lõppu, muudetakse glükoosiks ja kasutatakse energiana. Lämmastikujääki (ammoniaaki) töötleb maks (muudab kusiaineks).

    Aminohapped

    Valgu koostises on ca. 20 aminohapet.
    Aminohappe struktuur: R-CH-COOH

    NH2
    Klassifikatsioon :
    Külgahelate järgi:
  • Aminohapped mittepolaarsete, hargnemata külgahelatega (glütsiin, alaniin , valiin , leutsiin, iseoleutsiin, proliin , fenüülalaniin, trüptofaan,
  • 80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
    Valgud #1 Valgud #2 Valgud #3 Valgud #4 Valgud #5 Valgud #6
    Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
    Leheküljed ~ 6 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-12-06 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 33 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor MPatsaan Õppematerjali autor

    Lisainfo

    Mõisted


    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


    Sarnased materjalid

    30
    pdf
    Valgud
    15
    ppt
    Valgud
    3
    odt
    Valgud
    98
    doc
    Spordibiokeemia - eksami kordamisküsimused
    26
    docx
    Biokeemia täielik kordamine
    8
    pdf
    Aminohapped-peptiidid-valgud
    5
    docx
    Ainete tuvastamine kvalitatiivsete reaktsioonidega-valkude reaktsioonid
    48
    pdf
    Biokeemia I test



    Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
    Kasutajanimi / Email
    Parool

    Unustasid parooli?

    UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
    Pole kasutajat?

    Tee tasuta konto

    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun