Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"piimavalk" - 67 õppematerjali

piimavalk - kaseiin. TAIMEDE MERISTEEMPALJUSUS: Kloon->geneetiliselt identse järglane,kromosoomistik identne. Kui paljundame taimi vegetatiivselt,saab klooni.
thumbnail
16
docx

Piimatoodete tehnoloogia konspekt

Piima koostis Vesi- 87,3 % (85,5- 88,7%) Rasv- 3,9 % (2,4-5,5%) Rasvata kuivaine ­ 8,8% (7,9%- 10,0%): *Valk- 3,25% *Laktoos- 4,6% *Mineraalained- 0,65 % (Ca, P, Mg, K, Na, Zn, Cl, Fe, Cu) *Vitamiinid (A, C, D jne), ensüümid (peroksidaas, katalaas, fosfataas, lipaas) Piimarasv piima kõige kõikuvam koostisosa. Et rasv piima veefaasis ei lahustu, võtavad rasvaosakesed juba epiteelirakkudes keraja kuju (rasvakuulike). Lüpsisoojas piimas on rasv emulsioonina. Piimarasva sünteesil on olulisteks lähteaineteks vatsast pärinevad lenduvad rasvhapped. Glütseriin kui rasva lähteaine pärineb osaliselt verest, osalt moodustub glükoosist. Piimavalkudest sünteesitakse piimanäärmeis kaseiin, albumiin ja globuliin. Nende sünteesi lähteaineteks on vere aminohapped. Otseselt kanduvad verest piima immunglobuliinid ning vereseerumi albumiin. Pimasuhkur e laktoos on piima spetsiifiline ja stabiilne süsivesikuline komponent. Laktoosi lähteaineks on vere lakto...

Põllumajandus → Piimatoodete tehnoloogia
148 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Valktehiskiud

...................................................................................................10 7.Kokkuvõtte......................................................................................................................................11 2 SISSEJUHATUS Valktehiskiud võivad olla nii loomsed kui taimsed. Loomsete hulka kuulub piimavalk ehk kaseiin ja taimsete valkkiudude hulka kuuluvad sojavalk, maisivalk ja maapähklivalk. Enamasti toodetakse kaseiinkiudu, kuid ka mingil määral sojavalkkiudu, maisi- ning maapähklivalkude tootmine on lõpetatud. Valktehiskiudude omadusi on kõige parem iseloomustada kaseiinkiu järgi. Üldiselt on valktehiskiud soojapidavad, villa värvidega hästi värvitavad, ka villa vastu allergilisele inimesele ihusõbralikud,

Materjaliteadus → Materjaliõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
19
doc

KEEDUVORSTID

naatriumglutamaat E621-st kogu sarja ulatuses loobus. Maks & Mooritsa rohke lihasisaldusega tooted on sellest hoolimata erakorselt maitsvad ja võivad põhjustada soovi söömisega liialdada. Seetõttu soovitab Atria Eesti tasakaalustatult toituda ning valida enda ja oma pere toidulauale üksnes parim. Maks ja Mooritsa tooted on kõik E621 vaba. 4.1 Tooted Koostis: sealiha (61%), joogivesi, kamar, Ülesuitsutatud keeduvorst sea- ja tärklis, soja, keedusool (max 1,6%), piimavalk veiselihast. (sh laktoos), loomne valk (sealihast), stabilisaatorid E450, E451, dekstroos, vürtsid (sh seller), lõhna- ja maitseained (sh gluteen), antioksüdant E316, toiduvärv E120, säilitusaine E250. Koostis: sealiha (55%), joogivesi, kamar, Uuendatud koostisega keeduvorst, tärklis, soja, keedusool (max 1,6%), piimavalk sealiha 55%. (sh laktoos), loomne valk (sealihast), stabilisaatorid E450, E451, dekstroos, vürtsid

Toit → Toiduaine õpetus
18 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Probiootilised piimhappebakterid

regulaator: sidrunhape, lõhna- ja maitseained ''Farmi'' tooted. Jogurtid  FARMI maitsestamata jogurt Koostis: pastöriseeritud piim, lõssipulber, piimaproteiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebaktereid: L. acidophilus, Bifidobacterium bifidum, L. casei)  FARMI maitsestamata jogurt kilepakendis Koostis: pastöriseeritud piim, lõssipulber, piimavalk, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka 16 probiootilisi piimhappebaktereid: L. acidophilus, Bifidobacterium, L. casei )  FARMI Pirnijogurt pähklitega Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, pirni lisand pähklitega (suhkur, pirnid, pähklid, vesi, modifitseeritud tärklis, lõhna- ja maitseained, paksendaja pektiin, värvisafloori kontsentraat, suhkru

Toit → Toiduainete õpetus
37 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kloonimine

Feromoonid- putukate lõhnaained, olulised siginemisperioodil. Piimavalk-kaseiin. TAIMEDE MERISTEEMPALJUSUS: Kloon->geneetiliselt identse järglane,kromosoomistik identne. Kui paljundame taimi vegetatiivselt,saab klooni. Totipotentsed rakud: rakud,mis võivad areneda ükskõik milliseks koeks,nendest võib areneda terve organism. Taimedel asuvad totipotentsed rakud, kõikide pungade kasvupuhikuks, juuretipu kasvupuhikutes lambiumis,kalluses. Meristeemkude e algkude. Meristeemkoest lõigatakse väike rakkude kogum,pannakse kasvama söötmele,rakud hakkavad paljunema,moodustuvad taimele iseloomulikud koes,kasvab väike taim. Milleks kasutatakse:1) raskesti paljundatavate taimede istutusmaterjali kiireks tootmiseks. 2)loodusekaitses ühe meetodina hävimisohus taimeliikide kaitses.3) et ei oleks viiruseid. EMBRÜOSIIRDAMINE: seisneb arengu algusjärgus oleva embrüo ülekandes indleva emaslooma/rasestumisvalmis ...

Bioloogia → Bioloogia
26 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Majoneesi plussid ja miinused

äädika, soola, pipra ja sinepiga. Majoneesi pannakse ka looduslike paksendajaid, nagu näiteks tärklis, nisujahu ja zhelatiin, lubavad vähendada rasvasisaldust kuni neli korda, säilitades samas majoneesi iseloomuliku maitse ja konsistentsi. Majoneesi (ise)tegemisel on oluline munade päritolu, sest majonees sisaldab toorest muna. Majonees "Tarplan" Koostis: taimeõli, vesi, paksendaja (modifitseeritud tärklis, guar- ja ksantaankummi), suhkur, sinepipulber, sool 1,2%, toiduäädikas, piimavalk, lõhna- ja maitseaine, säilitusaine (kaaliumsorbaat, naatriumbensonaat), toiduvärv (beeta-karoteen). Toitainete sisaldus 100g tootes: süsivesikud 6,14g; valgud 0,72g; rasvad 24,92g. Energiasisaldus: 251,7kcal (1038,7kJ) /100g. Pakend: 900 grammised pudelid. Majonees Provansaal Koostis: taimne õli, vesi, suhkur, sinepipulber, sool 1,1%, vadakupulber, munapulber, paksendaja (modifitseeritud kartulitärklis, ksantaankummi), toiduäädikas, säilitusaine

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Piima keemiline koostis

See on vastsündinute põhiline toit enne seda, kui nad suudavad mitmekesisemat toitu seedida. Kõige sagedamini mõistetakse Eestis piima all lehmapiima.Piima tootmise, käitlemise ja töötlemisega seotud majandusharu nimetatakse piimanduseks. Piim sisaldab täisväärtuslikke valke 2,7...3,8%. Piimavalgud on aminohappeliselt koostiselt täisväärtuslikud, sest nad sisaldavad asendamatuid aminohappeid, mida organism ise ei suuda valmistada. Tähtsaim piimavalk on kaseiin, väiksemal hulgal leidub ka albumiini ja globuliini. Happesuse suurenemisel kaseiin kalgendub (juustu ja kohupiima tootmine). Piima rasvasisaldus kõigub 3...5%-ni. Rasv esineb piimas väikeste kuulikestena. Inimesele on piimarasv hästi omastatav ning on hea energiaallikas. Piimarasva omastamist soodustab selle suhteliselt madal sulamistemperatuur (alla 37ºC). Piimarasv on väga tervislik temas leiduva A ja D vitamiini allikana, viimane on vajalik ka piimast saadava

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
3
doc

E-ained konspekt

Keemia 1. Säästu keedusink Koostis: Sealiha(65%), vesi, kartulitärklis, sojavalk, piimavalk, keedusool, lõhna - ja maitseained, stabilisaatorid E407-Karrageen ja tema naatriumi-, kaaliumi-, ja ammooniumisoolad, k.a. furtsellaraan- Omadused: Paksendaja, zheleeriv aine, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Võib põhjustada koliide ja soolestikuvaegusi.häirib immuunsüsteemi. Võimalikud anafülaktilised reaktsioonid. E450-Difosfaadid- Omadused: Emulgaator, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. Loomakatsetel

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Siirdamine ja kloonimine

Feromoonid(biotõrjes-kahjurite meelitamine surmalõksu) ­ putukate lõhnaained, olulised sigimisperioodil Kloonimine (taimel, inimesel) Kloon ­ geneetiliselt identne järglane Kui paljundame taimi vegetatiivselt, saame klooni. Taimede uudne kloonimisviis on meristeempaljundus Imetajate kloonimine: embrüo kloonimine ­ I Embrüonaalkloonimine (loomuliku protsessi tehnoloogiline teisend. II Tuumkloonimine ­ keharaku tuuma siirdamine munarakku. Imetaja tuumkloonimine Dolly-meetod 1) tuumadoonori udararakud ja munarakudoonor 2)munaraku tuum eemaldatakse 3)rakud liidetakse elektriimpulsiga 4)"vegetatiivse" sügoodi areng kultuuris 5) embrüo siirdamine kolmandale lambale 6)embrüo arenemine 7)Kloonlammas Dolly ­ geneetiliselt identne tuumadoonoriga. Siirdamine (loomal, inimestel) Embrüosiirdamine- seisneb arengu algusjärgus oleva embrüo ülekandes indleva emaslooma või rasestumisvalmis naise emakasse. Embrüosiirdamise huvi koduloomadel ­ kui avasta...

Bioloogia → Bioloogia
20 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Jogurt ja keefir

kinnisust; rikastavad ja mitmekesistavad mikroobikooslust, mis on eriti oluline seedehäirete korral ning pärast vajalike bakterite kogukonda laastavat antibiootikumiravi. Süsivesikud, valgud, rasvad Põhiliseks süsivesikuks on piimasuhkur e. laktoos. Võrreldes piimaga sisaldab jogurt vähem piimasuhkrut ning seetõttu sobib jogurt eriti hästi neile inimestele, kelle seedekulgla piimasuhkrut üldse ei talu. Kõige vähem süsivesikuid on maitsestamata jogurtis. Piimavalk on organismile väga vajalik kuna on täisväärtuslik toiduvalk. Piimavalgus sisalduvad kõik inimkehale vajalikud asendamatud aminohapped. Piimahappebakterite tegevusena on jogurtis piimavalgud rohkem või vähem kalgendunud, mistõttu seedub jogurt võrreldes piimaga oluliselt kiiremini. Jogurti rasvasisaldus sõltub otseselt toorme rasvasusest. Rasvasuse alusel jaotuvad jogurtid kolme rühma: kõigepealt on rasvavaesed tooted, mille rasvasisaldus jääb vahemikku 0,1- 0,5%;

Toit → Toiduvalmistamine
16 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kitsekasvatus

Kitsekasvatus Eestis kasvatatakse piimakitsi. Kõige enam levinud on eesti kohalik kits, keda tõuna Eestis ei ole tunnustatud, kuna tõuraamatut ei ole senini peetud. Eesti kohalik kits on enamasti....... Tõud : Saane kits, Thüringi kitsetõug, Rootsi maatõugu kits. Lihakits on Boeri tõug ja villakits angoora tõug.(eestis neid ei kasvatata)Angoora kitse tõug annab mohäär villa. Saane piimakitsed , Suurim kitsefarm on Konju mõisa talus( 400 kitse, neist 250 lüpstavad).Saane kitsed on pärit ...... Saane kitsed on emased 50-60 kg isased 70-80 kg, Kitsed on tugeva ja kuiva kehaehituega , kere on pikk ja sügavpiimatüüpi kits . Udarad on hästi arenenud nisadega ja mahukad.Viljakus on kõrge .Karja keskmine piimatootlus on 600-700 kg.(Piimas rasva on keskmiselt ja 3,4% ja valku 2,9 %) Thüringi kitsetõug ...Pärineb ida saksamaalt, on ka ohustatud ja vähearvukas tõug, Värvus helepruunist tumepruunini, ja on tiheda aluskarvaga. Talledel on suurem ka...

Tehnoloogia → Loomsed toormed
6 allalaadimist
thumbnail
32
pptx

Piim ja hapupiimatooted

Piim ja hapupiimajoogid Mis on piim? • Piim on imetajate piimanäärmetes moodustuv vedel toiduaine, mis sisaldab eluks vajalikke mikro- ja makrotoitaineid. • ? Mis on mikro- ja makrotoitained? Piima koostis: http://et.wikipedia.org/wiki/Piim Piimarasvad, kas kahjulikud või kasulikud? • Piimarasvad on kergesti omastatavad • Piimas sisalduvatest rasvhapetest vaid 14% võivad tõsta kolesteroolitaset veres • 45% rasvhapetest aga pigem langetab kolesterooli taset • Ühes klaasis 3,5% piimas on 28- 32mg kolesterooli (päevane norm 300- 340mg) • ? Miks on orgamismile kolesterool Piimavalgud • Piim sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid piim on täisväärtusliku valgu allikas • Põhilise osa valkudest piimas (80%) moodustab kaseiin- sadeneb happe toimel • Lisaks veel albumiinid ja globuliinid • Erinevad ensüümid Piimasuhkur • Laktoos= glükoos+ gal...

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
1
odt

tv lk 60 ja 61 Keemia 11.klass

Muna kalgendub kuumutamisel ja seetõttu ei ole võimalik munavalku renatueerida,sest kõrgemat järku valgustruktuurid ei saa taastuda. E.Lihastoidu valmistamisel peaks vältima selle tugevat pruunistamist ja pikaajalist hautamis,sest lihavalkude intensiivsel töötlemisel toimub teistkordne denaturatsioon,väheneb ensüümide ligipääs lõhutavatele sidemetele ja liha omastavus väheneb.Piimakokteilide valmistamisel ei saa kasutada suure happesusega mahla,sest piima happesuse suurenemisel piimavalk laguneb. 3.Täitke lüngad ja vastka küsimustele. A.Liigse kalorsuse hirmus püüavad inimesed rasvade osakaalu toidus vähendada,kuid organsim vajab asendamatuid rasvhappeid.Vähendatud rasvasisaldusega toitude tarvitamine võib põhjustada erinevaid tervise probleeme ning ka rasvaasendajate kasutamisel on kõrvalmõjud,Seejuures ei tohi unustada,et paljud vitamiinid on rasvlahustavad,Kõige mõistlikum on kasutada siiski mõõdukas koguses võimalikult

Keemia → Anorgaaniline keemia
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Eluks olulisemad süsinikuühendid

valgud erinevateks aminohapeteks. Valgu omadused olenevad sellest, millises järjekorras aminohapped paiknevad. Geneetiliste haiguste üks põhjusi on vead valgu molekulide sünteesil organismis. Valgud on elusorganismide kõige tähtsamad ühendid. Nad võtavad osa organismi kasvamisest ja paljunemisest, on organismi ehitusmaterjaliks ja panevad organismi liikuma. Valgud on väga reageerimisvõimelised ja välismõjude vastu tundlikud ühendid. Valkudeks on näiteks munavalge ja piimavalk. SÜSIVESIKUD (SAHHARIIDID)Süsivesikud on toitained, mis koosnevad peamiselt mitmesugustest SUHKRUTEST ja TÄRKLISEST. Näiteks: glükoos = viinamarjasuhkur fruktoos = puuviljasuhkur sahharoos = tavaline ehk roosuhkur laktoos = piimasuhkur Tärklis on süsivesik, mis koosneb tuhandetest üksteisega liitunud glükoosi osakestest. Tärklisest ja suhkrutest saadakse suurem osa toiduenergiast.

Keemia → Keemia
41 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Juust

tükkideks, vormitakse, nõrutatakse, soolatakse ja külvatakse hallitusseened. Nõeltega süstitakse juustu sisse hapnik, et juba varem juustu sisse pandud hallituskultuur seal arenema hakkaks. Seeneniidistik hakkab arenema seespoolt väljaspoole. Juustu valmistamise põhiprotsess Piima töötlemine separeerimine kooreks ja lõssiks, pastöriseerimine ja normaliseerimine vajaliku rasvaprotsendi saavutamiseks. Juustupiima kalgendamine juuretise ja laabi lisamisel piimavalk tahkestub. Vadaku eraldamine juustutera lõikamine ja järelsoojendamine. Tekkinud juustumassi nõrutamine, jagamine juustuvormidesse, pressimine ja soolamine soolvannis. Juustu pakkimine ja valmimine laos. Juustu pakendamine/säilitamine Juustude paremaks säilitamiseks pakendavad tootjad need gaasikeskkonda. Kui selline väikepakend on juba avatud, kaob ka keskkonna kaitsev mõju ja juustuviilud tuleks toiduks tarvitada

Toit → Toiduaine õpetus
10 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Organismide keemiline koostis.

kalarasv) 2) rasvataolised ained; a) lipiidid b)steroidid (tsükliline ühend) c)hormoonid: õstrogeen (N) ja testosteroon (M) c)valk on aninohapetest moodustunud biopolümer. Valgud ehituslik reaktsioon, koos hiab pertiitside(tugev side) Valk on ebastabiilne. Eksisteerib ainult valgu sünteesi keskuses.: a) primaarstruktuus e esmane b) sekundaarne; püsiv, hoiavad koos vesinik sidemed, stabiilne. C) tertsiaalstruktuur 1.erinevad nõrgad sidemed 2.ilmnevad keemilised omadused nt piimavalk d) kvaternaarstruktuur e neljandane side. c)Nukleiinhapped, ül pärilikkuse säilitamine, pärilikkuse edasi kandmine. Omadused: komplementaarsus- saab pärilikkust edasi kanda. Replikatsioon-DNA ja RNA Vvahetavad infot, saavad taastada. transkriptsioon. : 1. DNA-deooksüribonukleiinhape. A) desoksüriboos b) monümeriks desoksüribonukletiit c) AGCT (N-alused) 2. RNA- ribonukleiinhape a. Riboos b.menomer, nibonukletiit c. AGCU

Bioloogia → Bioloogia
60 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

Piimast valgehallitusjuustu saamine

Liis Hendrikson KATB-41 Milline on valgehallitusjuust? Valgehallitusjuustud on pehmed juustud. Hallitus esineb põhiliselt juustu pinnal. Maitse on mahedam kui teistel hallitusjuustudel. Võib olla kergelt seenelõhnaline. Tooraine: piim Valgehallitusjuustu valmistatakse pastöriseerimata lehmapiimast. Piimavalgud on aminohappeliselt koostiselt täisväärtuslikud, nad sisaldavad asendamatuid aminohappeid. Tähtsaim piimavalk on kaseiin, leidub ka albumiini ja globuliini. Happesuse suurenemisel kaseiin kalgendub. Piim... Rasv esineb piimas väikeste kuulikestena. Inimestele on piimarasv hästi omastatav ja heaks energiaallikaks. Süsivesikutest leidub piimas laktoosi ehk piimasuhkrut. Laktoos soodustab kaltsiumi ja fosfori imendumist, reguleerib seedetraktis elunevate mikroobide kasvu. Piim... Piimhappebakterite toimel käärib laktoos piimhappeks.

Toit → Toidu töötlemise alused
38 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Keeduvorstide liha sisaldus

naatriumglutamaat E621-st kogu sarja ulatuses loobus. Maks & Mooritsa rohke lihasisaldusega tooted on sellest hoolimata erakorselt maitsvad ja võivad põhjustada soovi söömisega liialdada. Seetõttu soovitab Atria Eesti tasakaalustatult toituda ning valida enda ja oma pere toidulauale üksnes parim. Maks ja Mooritsa tooted on kõik E621 vaba. 5.1 Tooted Koostis: sealiha (61%), joogivesi, kamar, Ülesuitsutatud keeduvorst sea- ja tärklis, soja, keedusool (max 1,6%), piimavalk veiselihast. (sh laktoos), loomne valk (sealihast), stabilisaatorid E450, E451, dekstroos, vürtsid (sh seller), lõhna- ja maitseained (sh gluteen), antioksüdant E316, toiduvärv E120, säilitusaine E250. Koostis: sealiha (55%), joogivesi, kamar, Uuendatud koostisega keeduvorst, tärklis, soja, keedusool (max 1,6%), piimavalk sealiha 55%. (sh laktoos), loomne valk (sealihast), stabilisaatorid E450, E451, dekstroos, vürtsid

Tehnoloogia → Loomsed toormed
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Bioloogia küsimused vastustega

nende koostis võimaldab üle elada ebasoodsad tingimused. Antibiootikumidega ravitakse bakteriaalseid nakkushaiguseid, viirushaiguseid aga nendega ravida ei saa, kuna viirused on rakutud olesed, mis kasutavad paljunemiseks peremeesraku struktuure ja ainevahetust, mida antibiootikumid enamasti ei kahjusta. 5. Kirjelda järgmisi bioloogilisi rakendusi(Milliseid organisme kasutatakse? juustu tootmine ­ piimast eraldatakse kalgendamise teel juustu põhiaine piimavalk kaseiin, selleks lisatakse piimale laapensüümi või piimhappebaktereid. toiduainete hapendamine - hapendamiseks lisatakse hapendatavale toiduainele bakterite juuretist või hapnemine võib toimuda ka keskkonnas leiduvate juhuslike mikroobide elutegevuse mõjul keefiri valmistamine ­ piim pastöriseeritakse, et hävitada metsikud piimhappebakterid, seejärel jahutatakse ja segatakse juuretisega jogurti valmistamine ­ täispiima hapendatakse piimhappebakterite puhaskultuuriga

Bioloogia → Bioloogia
52 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Eesti kohupiimatootjatest ja nende erinevatest toodetest

TALLINNA TEENINDUSKOOL Jevnika Samofalova 011KM Eesti kohupiimatootjatest ja nende erinevatest toodetest Referaat Juhendaja: Riina Laht Tallinn 2010 Kohupiimakreem Hellus mustika-banaani-jogurti-kohupiimakreem 150g Koostis: rasvata kohupiimapasta, piim, suhkur, rõõsk koor, mustikad, kiudaine (inuliin), banaanid, paksendaja modifitseeritud tärklis, zelatiin, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator sidrunhape, juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel). Tootes on 32% jogurtit, 2,3% mustikaid ja 1,5% banaane. 100 g toodet sisaldab keskmiselt 113 energiatkcal süsivesikuid16,1 g (475 kJ) valke 5,6 g rasvu 2,5 g Lumivalgekese sidruni-kohupiimakreem 150g Koostis:...

Toit → Köögi õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Sahhariidid, amiinid, tselluloos, kollageen.

SAHHARIIDID Sahhariidid koosnevad süsinikust ja veest. Cn(H2O)m Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid. Taimedes leidub neid 75-90%, looduses kuni 2% ja seentes 1-3%. Hästi kättesaadavad, kõrge energiaväärtusega, odav, kerge säilitada. H­C=O | CH2OH | C=O 1g=4kcal süsivesikuid 30% glükoosist muudetakse neutraalseks ja rasvhapeteks. Glükoos ja Fruktoos sama valemiga C6H12O6 Maltoos(linnasuhkur) ja Laktoos(piimasuhkur) sama valemiga C12H22O11 Suhkurhaige uriin sisaldab glükoosi, mida võib kindlaks teha Cu(OH)2, millega Cu seob kaks O aatomit j...

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Konkureerivate toodete analüüs

Kaimo Lorents K09 Konkureerivate toodete analüüs Jogurti tarbijad on eelkõige kindlasti lapsed, aga üldiselt on jogurt toode, mis olenemata soost, vanusest, haridusest või ühiskondlikust positsioonist, maitseb väga paljudele inimestele ja siinkohal kindlat sihtgruppi välja tuua ei ole ilmselt võimalik. Vajadus on põhjus, mis paneb inimesed tegutsema. Vajadus, esimese rühma moodustavad vajadused, mille rahuldamine aitab organismil ellu jääda. Neid nimetatakse füsioloogiliseks vajaduseks. Näiteks söömis-, joomis-, magamis-, hapnikuvajadus. Ootused toodetele tähtsuse järjekorras: 1. Väga oluline · Kvaliteet · Hind 2. Oluline · Maitse 3. Oluline, kuid mitte väga · Pakendi välimus Võrdluskriteerium A ettevõtte B ettevõtte C ettevõtte toode toode toode Me...

Majandus → Turundus
37 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Rasv, valk

mõjutavad samuti vesiniksidemete tugevust, mille tulemusena valgu struktuur muutub, renatureerumine- valk võib end esialgsesse vormi tagasi kerida ning isegi taastada oma bioloogilised omadused. Mis toimub valkudega organismis? Mida tuleb arvestada toitumisel? Lõhutakse aminohapeteks ning sünteesitakse uuesti. Kasut valkude ehitamisel. Tuleb iga päev süüa piisavalt loomset valku sisaldavat toitu. Oluline on toiduaine aminohappeline koostis (kasulikud on piimavalk, loomaliha (filee), kala (tursk)). Peab sööma piisavalt loomset valku sisalduvat toitu. Muna on väga kasulik toiduaine, sisaldab suures koguses vett, rasvu ja valke.

Keemia → Keemia
13 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Põrn

vöödest. Lisaks saab põrnale head teha vaske sisaldavate toitude söömisel. Võib väita, et põrn töötab vase baasil. Vaske leidub ohtralt kakaos, lambalihas, vasikalihas, eksootilises kaamelilihas, läätsedes, mereandides, õuntes, kirssides, vaarikates, murakates, jõhvikates, baklazaanides, pähklites ja mitmesugustest seemnetes. Peale nende söömist võib põrna ergutuseks peale juua näiteks rohelist teed. Piima ei tohi vaske sisaldavatele toiduainetele peale juua -- piimavalk, kaseiin, takistab selle elemendi imendumist. Fütoterapeudid süüa rohkem rohelist värvi köögivilju -- paprikat, tomateid, musti sõstraid (igas olekus), keeta nõgesesuppi, hapukapsasuppi, juua kibuvitsatõmmist ning unustada ei tohiks ka tsitruselisi -- neis leidub külluses C-vitamiini, mis on eluliselt vajalik põrnale ning kogu vereloomesüsteemile tervikuna. Et põrn puhastaks korralikult verd, peab iga päev tarbima ligi 2 liitrit vett. Kui te ei peleta

Bioloogia → Inimene
4 allalaadimist
thumbnail
5
doc

TARBIJAKÄITUMINE

E452, E339. 9 ostaks, 1 mitte + Mõnus juustune maitse. Näeb välja täpselt selline, nagu üks õige sulatatud juust olema peab. Ilus kollakas värv ka. Sulab mõnusalt suus. Mingit kõrvalmaitset nagu ei tunneks. 3 54 punkti Valio sulatatud juust Atleet, toodetud Soomes 200grammine karp maksab 15 kr 90 s, kilo hind 79 kr 50 s Koostis: juust, vesi, piimarasv, piimavalk, emulgaatorid (polüfosfaadid, naatriumfosfaadid), säilitusaine (sorbiinhape). 5 ostaks, 5 mitte + Värvilt ilus kollane, järelmaitse on täitsa juustune. - Kleepub hammaste külge. Täiesti maitsetu. 53 punkti Parma sulatatud juust, toodetud Eestis 150grammine tops maksab 19 kr 50 s, kilo hind 130 kr Koostis: itaalia tüüpi kõva juust 35%, juust, joogivesi, lõssipulber, emulgeerivad soolad E452, E339, säilitusaine kaaliumsorbaat. 4 ostaks, 6 mitte

Psühholoogia → Tarbijakäitumine
96 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Lapsed söövad nii nagu nende vanemad

tutvustada alates 7 kuu vanuses. Alles pärast teraviljasaadusi tulevad kõne alla puuviljad. Hästi sobivad metsa- ja aiamarjad. Maasikas ja must sõstar ei pruugiks olla just esimesed valikud, kuna need on tugevateks allergeenideks. Kuhu jäävad piimatooted? Paarkümmend aastat tagasi olid lapsetoidu soovitused teised, siis pakuti lapsele lisatoitu varem. Need aga püsivad veel sotsiaalses mälus ja tänapäevalgi püütakse lapsele lisatoitu anda varem. On selgunud, et piimavalk on lapsele suhteliselt raskesti seeditav, moodustab suuri valgukämpusid ja koormab neerud üle. Tänapäeva meditsiinis leidub teooriaid, et laste ülekaalu põhjus on varakult saadud valguliig, mitte liigsed süsivesikud, nagu varem arvati. See võib olla ka põhjuseks, miks tasub lastel kuni 1 aastaseks saamiseni joogipiima piirata. Esimese eluaasta teisel poolel võib teha piimaga toite, näiteks putru pooleks piimaga. Ka

Toit → Toitlustus
13 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Konspekt "Rakendusbioloogia"

toota inimesele vajalikke aineid. Eelised: *säästab energiat Puudused: *ajakulu vastavate organismide *vähem ja kahjutud jäätmed leidmiseks, kasvatamiseks *odav tooraine *tundlikkus keskkonnategurite suhtes FUNKTSIONAALNE TOIT- toit, mis sisaldab seedetegevusele kasulikke mikroorganisme. VADAK- juustu ja kohupiima kõrvalsaadus, millest on eraldatud piimavalk (keefir). Erinevad biotehnoloogilised töötlemised: 1) Piimatööstus (jogurt, 4) Sinihallitustooted morfiin) keefir, juust, kodujuust) (seeneensüümid maitseks, 8) Põllumajandus (silo, laktopatsilli kasutatakse lõhnaks) mügarbakterid, biotõrje) funktsionaalses toidus; 5) Erinevate siirupite 9) Biopuhasti

Bioloogia → Rakendus bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kulinaaria õpiku kordamisküsimused

toiduained 7. Kuidas valmistada selitatud võid? Milliste kastmete valmistamisel kasutatakse selitatud võid ühe põhitoorainena? Või kergel kuumutamisel eralduvad piimavalgud võirasvast ning selge vedela rasva saab välja valada. Selitamiseks sobib mage või paremini kui soolane. Või selitamiseks lõigatakse või kuubikuteks, asetatakse potti ning kuumutatakse ainult nii kaua, kuni piimavalk on rasvast eraldunud, tekib vaht. Vaht eemaldatakse. Selge vedelik valatakse teise anumasse, järele jäänud sade visatakse ära. Kuumade võikastmete (beurre noisette ; beurre noir) 10. Millised lähteained on vajalikud pruuni põhikastme valmistamiseks? Brun roux, röstitud maitseköögiviljad, seened, purustatud tomatid, pruun puljong 16. Nimetage heleda põhikastme tuletisi. Sauce vin blanc, sauce supreme ja sauce

Toit → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Keemia mõisted

Põlevad maavarad ­ looduslikud kütused ­ maagaas(soogaas), naftagaas, nafta- vedel, kivisüsi, põlevkivi, puit(tahked), kunstlikud, tööstuslikud ­ vingugaas, piiritus, puupiiritus(vedelad), brikett. Eesti Põlevkivi ehk kukersiit, mida peetakse maailma parimaks, paikneb Eesti kirdeosas umbes 6000km2 suurusel alal. Kukersiit on ordoviitsiumi madalmeres kuhjunud orgaaniline sete, olemuselt tüüpiline settekivim, mis koosneb umbes 50% ulatuses põlevast fossiliseeritud orgaanilisest ainest ja savi- ning lubiaine lisandist. Orgaanilist ainet (kerogeeni) on temas 15-70%. Kerogeeniga on seotud kukersiidi kui põleva maavara omadused ja kvaliteet. Põlevkivi varieerub värvilt kakaopruunist kollakaspruunini, on alati tumedam kui lubjakivi. Turvas on kõrgemate taimede jäänustest koosnev orgaaniline setend, milles mineraalainete sisaldus ei ületa 35% kuivainest. Turva kujuneb surnud taimeosakestest soodes, kus need vees hapnikuvaegusel täielikult ei la...

Keemia → Keemia
18 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Tehis ja sünteeskiud uurimustöö

TEHIS JA SÜNTEESKIUD Jõhvi Gümnaasium Toomas Tint Sisukord Tehiskiud ....................................................................................................... 3 Viskoos ........................................................................................................... 3 Viskoosi tüübid ............................................................................................ 4 Modaal ............................................................................................................ 4 Lyocell..........................................................................................................5 Vaskammoniaakkiud.................................................................................5 Atsetaat.........................................................................................................6 Triatsetaat...............................................................................

Keemia → Keemia
41 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Valgud

Valgud Valgud mõjutavad toidu maitset. On aroomiühendite ja värvuse prekursoriteks. Valkude koostises: 1) Süsinik ­ 4855% 2) Hapnik ­ 2034% 3) Lämmastik ­ 1519,5% 4) Vesinik ­ 57,5% 5) Väävel ­ 0,32,5% Ülesanded inimorganismis 1) Ensümaatiline/biokatalüütiline funktsioon 2) Regulatoorne funktsioon 3) Retseptoorne funktsioon 4) Struktuurne funktsioon 5) Kontraktiilne ehk mehhanokeemiline funktsioon 6) Varuaineline ehk troofiline roll 7) Energeetiline funktsioon 8) Detoksikatsioon 9) Transpordifunktsioon 10)Kaitsefunktsioon 11) Geeniregulatoorsed ülesanded Valkude üldine ainevahetus ja metabolism on lahutamatuses seoses aminohapete omaga. Asendamatuid aminohappeid peab kindalt saama toiduga. Valgud uuenevad pidevalt Oma osa on valkudel ka üldises energeetilises metabolismis. Valgusüntees Seedeensüümid (eriülesandega valgud) lõhustavad toidust saadavad valgud nende ko...

Keemia → Toidukeemia
39 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Nimetu

Udar kujuneb lõplikult välja tiinusajal. Alveoolides moodustub globuliinirikas kleepjas vedelik, mis annabki hiljem piimaga ühinedes ternespiima.  Piima eritumine algab alles veidi enne poegimist või kohe pärast seda  Lehma toodanguvõimu määrab alveoolirakkude arv udaras  Alveoolide ja väikeste viimakäikude epiteelrakkudes toimuvad keerukad biokeemilised protsessid- piimasekretsioon  Piima moodustamisest udaras võtab kaudselt osa kogu organism  Piimavalk moodustub vereplasma globuliinist ja vabadest aminohapetest  Osa valke läheb verest üle piima keemiliste muutusteta  Piimasuhkur tekib veresuhkrust ja madalmolekulaarsetest lenduvatest rasvhapetest  Piimarasva koostises on peamiselt vereplasma neutraalsed rasvad ja rasvhapped  Vere glükoos muundub glütseriiniks, mida kasutatakse piimarasva sünteesiks  Vitamiinid ja mineraalid lähevad muutumatult verest piima.

Varia → Kategoriseerimata
2 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kasulikud toiduained

sisaldavad asendamatuid aminohappeid, mida inimorganism ei suuda ise valmistada. Et täiskasvanu saaks enam-vähem vajalikus vahekorras kätte tarvilikud aminohapped, on vaja umbes 0,5 l täispiima. Kui kasutada ainult vedelaid piimatooteid, võib puudu jääda metioniinist ja tsüsteiinist, seepärast tuleb süüa ka juustu või kohupiima. Piim sobib hästi taimse toidu juurde (leib, sai, oad, kruubid, mais, riis, kartul, juurviljad). Oma aminohappelise koostisega on piimavalk taimetoidu täienduseks. Juurde võiks pakkuda kala ja mõõdukalt liha. Hästi sobib ka juust ja muna. Valgurikas on hapukoorega kartulisalat, kuhu lisatud muna ja juustu. Piim ja piimatooted sobivad mitmete ainevahetuse eripärade puhul. Lausa dieettoidu komponentidena soovitatakse neid mao- ja maksahaigetele. Kui on kalduvus neerukivide tekkeks, on piimatooted väärtusliku loomse valgu allikaks. *MINERAALAINED Mineraalainetest on piimas kaltsiumi, fosforit, kaaliumi, naatriumi, kloori,

Kategooriata →
16 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Spordi toidulisandid

Creatine. 6.1 MASS2 Koostis: vadakuvalgukontsentraat, piimapulber, maltrodekstriin, dekstroos, maisikiud, piimavalk, aroomaine, värvaine, magusaine (sukraloos). Sisaldab sojaletsitiini. Kasutamine: 2 dl(~6 spl)pulbrit segada 4-5 dl jaheda vee või piimaga 1-2 korda päevas. Üks dl pulbrit kaalub 45 g. Üks annus tarbida vahetult peale koormust. MASS2 sobib kasutamiseks ka toidukorra asendajana. 6.2 MUSCLE+ Koostis: vadakuvalgukontsentraat, dekstroos, maltodekstriin, piimavalk, tärklis(vitargo), kreatiinmonohüdraat, vadakuvalguhüdrolüsaat, glutamiin, aroomained, sool, magusaine(sukraloos). Sisaldab sojaletsitiini. Kasutamine: 1-2 dl pulbrit 3-5 dl vee või piimaga 1-2 korda päevas. Tarbida vahetult peale treeningut ja tund enne koormust või kasutada toidukorra asendamiseks päeva vältel. Üks detsiliiter pulbrit kaalub 45 g. 6.3 ELEMENTAARNE KOMBO Kombo mis koosneb kolmest tootest: HERA80 Koostis: aminohapped ja glutamiin

Kategooriata → Uurimistöö
56 allalaadimist
thumbnail
6
docx

BIOKEEMIA arvestuse vastused

26. Valkude struktuur on üles ehitatud mitmetasemeliselt. Ruumiline struktuur. (Reeglina ei ole tavaline valk üksik polüpeptiidi molekul, vaid on ruumiline struktuur mitmest erinevast polüpeptiidahelast) 27. Valgud klassifitseeritakse: lihtvalgud ja liitvalgud 28. Tähtsamad liitvalgud: glükoproteiin - membraanide retseptorvalgud, viirusvastane interferoon. nukleoproteiin ­ kromosoomides ja ribosoomides. kromoproteiin ­. heem ja klorofüll fosfoproteiin ­ piimavalk kaseiin. lipoproteiin ­ biomembraanides ja verest lipiidide transportija 29. Süsivesikud koosnevad- sisaldab kas aldehüüdide (polühüdroksüaldehüüd) või ketoonide (polühüdroksüketoon) funktsionaalseid gruppe ning mitut hüdroksüülrühma. Valgud koosnevad- (üle 50) aminohappejäägist . Lipiidid koosnevad- baasalkohol ja rasvhappejääk. Rasvhapped koosnevad- karboksüülhapped ja nende derivaadid 30. Rasvhapete klassifikatsioon:

Keemia → Biokeemia
14 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Inimese evolutsioon

Antikehad ­ humoraalne reaktsioon ­ antikehad blokeerivad ära nakatunud raku e antigeeni, ei tapa ära kuid märgistavad ära ja suunatakse t-lümfotsüütide poolt lagundamisele e Tapjarakud lagundavad nad ära. Allergia Organismi kiiks e reageerib ülitundlikult täiesti ohutule ainele - Allergeen ­ aine mis põhjustab allergilist reaktsiooni o Organismis endas o Väliskeskkonnast - Allergeenid võivad olla o Toiduained: Tsitrulelised, piimavalk o Ravimid: aspiriin + analoogid, antibiootikumid, kontrastained o Putukamürgid: mesilase, herilase ja sääse hammustused o Kemikaalid: ehituses ja siseehituses kasutatavad materjalid, tööstuskeemia o Õhus leiduvad osakesed: Õietolm, olmetolm, hallitusseente eosed, loomade karv ja kõõm - Reaktsioon allergiale o Kiire: 10-30 min, kuni 4-8h, taandub 24-72h o Aeglane-päevadega

Bioloogia → Bioloogia
18 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kodunetöö toidukaubaõpetus

punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla 12-nädalastele lastele. 4. Leia kõige vähem lisaaineid sisaldav või ilma lisaaineteta jogurt. Arvan, et kõige vähem lisaaineid või ilma lisaaineteta on nn maitsestamata jogurtid näiteks: 1) Tere maitsestamata jogurt 3% (Koostis: piim, piimavalk, jogurti juuretis), müügil nn tetrapakis 2) Farmi maitsestamata jogurt (pastöriseeritud piim, lõssipulber, piimaproteiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebaktereid: L. acidophilus, Bifidobacterium bifidum, L. casei), müügil plastmass karbis 3) Nopri maitsestamata jogurt, müügil plastmass karbis Pilt 4 Maitsestamata jogurtid MK 1 Kodune töö Toidukaubaõpetuses nr 2 5. Nimeta müüdavaid kannu ja filtrikohvid

Toit → Toiduainete õpetus
38 allalaadimist
thumbnail
180
ppt

Toiduainete õpetus

rühma vitamiinide vahel Jogurt On vaja kvaliteetset piima või rõõska koort ja piimhappebaktereid bakterjuuretis sisaldab alati vähemalt kaht tüüpi piimhappebaktereid: laktobatsille streptokokke Jogurt Konsistentsi järgi jagatakse kaheks: joogijogurt söögijogurt Jogurti paksendamiseks kasutatakse modifitseeritud tärklisi või tarrendaineid Maitsestamata ja maitsestatud jogurt Kohupiim Valmistatakse pastöriseeritud piimast või lõssist Piimavalk kalgendatakse kas happemeetodil või happelaabimeetodil piimhappebakterid laapferment CaCl2 Kohupiim Piimavalgudkalgenduvad ja kuumutamisel sadestuvad Kalgendist pressitakse vadak välja Rasvata kohupiim Pasöriseeritud rasvata piim, juuretis 100gr toodet sisaldab keskmiselt Energiat 83 kcal Valke 18.0 % Süsivesikuid 1.5 % Rasvu 0.5 % Tere kohupiim 5% rasvata kohupiim, rõõsk koor. Kohupiimapasta

Toit → Toitlustusettevõtete...
12 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Aminohapped, peptiidid, valgud

Mida ühekülgsem on Ah koostis, seda spetsiifilisemat funktsiooni see valk täidab. Liitvalgud ­ koosnevad valgulisest ja mittevalgulisest osast. 1. valk + glükoos = glükoproteiin ­ membraanides retseptorvalgud, viirusvastane interferoon. 2. valk + nukleiinhape = nukleoproteiin ­ kromosoomides ja ribosoomides. 3. valk + pigment = kromoproteiin ­ heem ja klorofüll. 4. valk + fosfor = fosfoproteiin ­ piimavalk kaseiin. 5. valk + lipiid = lipoproteiin ­ biomembraanides ja verest lipiidide transportija. 6. valk + metall = metalloproteiin ­ liiteensüümid ja transferiin (Fe transportiv valk). 1. Valkude ehitusprinsiibid: 1) Primaar- e esmane struktuur ­ AH suhteline hulk ja järjestus polüpeptiidahelas, mis on geneetiliselt määratletud. On aluseks kõikide kõrgemat järku struktuuride moodustamisele. Siduvaks sidemeks on

Keemia → Biokeemia
127 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Piimatooted

8. Keefir Keefir ehk kefiir on fermenteeritud piimajook, mida valmistatakse lehma-, kaameli-, kitse- või lambapiimast. Keefir on hapuka maitsega, kergelt gaseeritud ja vähese alkoholisisaldusega hapupiimatoode. Keefiri saamiseks hapendatakse piima keefiriseente juuretisega. 9. Kohupiim Kohupiim (Lõuna-Eesti murretes vaarapiim) on piimatoode, mida valmistatakse hapendatud piimast madalal temperatuuril (50...60°C) kuumutamise teel, nii et piimavalk (kaseiin) kalgendub terakesteks ja eraldub peaaegu värvitu vadak. Kohupiimale sarnane piimatoode on kodujuust, mida valmistatakse lõssist, lisades sellele hapendavat piimhappebakterite kogumit ehk juuretist ja kalgendavat laapi ning lastes vadakul kalgendunud juustuterast välja nõrguda. Kohupiim on kõrge kaltsiumi- ja fosforisisalduse ning suhteliselt madala energeetilise väärtuse tõttu hinnatud dieettoiduaine. Kohupiima süüakse nii soola kui suhkruga maitsestatult ja kasutatakse

Bioloogia → Bioloogia
114 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Looduslikud v�rvid ehituses

EESTI MAAÜLIKOOL Metsandus- ja maaehitusinstituut Triin Tõnisson 105 308 EAKI Materjalide taaskasutus ja ettevõtte juhtimine 2 TTÜ Tartu Kolledz Looduslikud värvid ehituses Referaat Õppeaines säästev ja keskkonnasõbralik ehitamine Juhendaja: K. Akermann Tartu 2011 Autorideklaratsioon Käesolevaga tõendan, et olen antud referaadi koostanud iseseisvalt ning selle alusel ei ole varem arvestust taotletud. Kõik allikmaterjalid on vormikohaselt viidatud. Triin Tõnisson Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 1 Looduslikud värvid ehituses....................................................................................

Ehitus → Ehitus
47 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Toitumise alused.

oder, riis, rukis ja nisu. Taimsetest toiduainetest on parima koostisega soja ja tema baasil valmistatud tooted, teistes esineb vajakajäämisi ühe või mitme aminohappe osas. Piima, liha- ja kalavalgud on segatoitumise korral meile põhiliseks valguallikaks, sest nende valgusisaldus on kõrge ning aminohappeline koostis suhteliselt hea. Päevase valguvajaduse rahuldamiseks piisab, kui me sööme 200-300g kohupiima või 300-400 g kala või liha. Lehmapiim sisaldab keskmiselt 3,4% valku. Piimavalk on täisväärtuslik ja kergesti seeditav. Kalaliha valk on samuti kõrge toiteväärtusega, sisaldab vähem sidekudet kui veise- või sealiha ning seetõttu kergesti seeditav. Enamiku kalade valgusisaldus on piirides 16-19%, erandi moodustavad siig, makrell ja tuunikala, mille valgusisaldus on keskmiselt vastavalt 21,5%, 22,3% ja 26%. Liha valgusisaldus sõltub looma liigist ja jaotustükist. Liha keskmine valgusisaldus on piirides 15-21%. Vasika- ja

Toit → Toitumisõpetus
22 allalaadimist
thumbnail
40
docx

Piim ja piimatooted

molekulid) on piimas lahustunud kujul. 3.1 Vesi Piimas on umbes 87% vett, milles on lahustunud piima erinevad koostisosad. Vesi on universaalne lahusti, mis lõhub lahustuva aine molekulide vahelised keemilised sidemed. 3.2 Valk Piim sisaldab täisväärtuslikke valke 2,7...3,8%. Piimavalgud on aminohappeliselt koostiselt täisväärtuslikud, sest nad sisaldavad asendamatuid aminohappeid, mida organism ise ei suuda valmistada. Tähtsaim piimavalk on kaseiin, väiksemal hulgal leidub ka albumiini ja globuliini. Happesuse suurenemisel kaseiin kalgendub (juustu ja kohupiima tootmine). 6 3.3 Rasv Piima rasvasisaldus kõigub 3...5%-ni. Rasv esineb piimas väikeste kuulikestena. Inimesele on piimarasv hästi omastatav ning on hea energiaallikas. Piimarasva omastamist soodustab selle suhteliselt madal sulamistemperatuur (alla 37ºC). 3

Toit → Toiduained
23 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Referaat: Juustud

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool IK KÕ Raili Kääramees JUUSTUD Referaat Õppejõud: Liina Maasik Mõdriku 2011 SISUKORD 1. SISSEJUHATUS Juust on piimavalgu ja -rasva kontsentreeritud tahke, madala veesisaldusega suhteliselt pikaajalises säilivusega toode. Juustu valmistatakse osaliselt või tervikuna piimast, lõssist, osaliselt kooritud piimast, koorest, vadakukoorest, petist või nende toorainete kombineeritud segust. Juustu tehakse peamiselt lehmapiimast, harvemini lamba-või kitsepiimast. 2. JUUSTU AJALUGU 2.1 Legend juustu tekkimise kohta Legendi järgi leiutas juustu üks araabia kaupmees, kes läks kaameliga kõrberetkele, lambamaost paunas kaasas päevanorm piima. Õhtuks olid kuumus, loksutamine ja lambamaos sisalduvad ensüümid muutnud piima tahkeks kohupiimak...

Toit → Toidukaubandus
71 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eksami küsimused & vastused

transport organismis) Valgud koosnevad aminohappejääkidest, toiduvalgus esineib neid 20 erinevat, millest 8 (lüsiin, metioniin, trüptofaan jne) on inimesele asendamatud ehk organism pole võimeline neid teistest toidukomponentidest sünteesima. Täisväärtuslik valk ­ selline, mis sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid inimorganismile vajalikus koguses ja omavahelises suhtes. Piimavalk on täisväärtuslik, samuti muna. Loomses valgus on asendamatuid aminohappeid rohkem. Taimses valgus on ühe või teise asendamatu aminohappe puhul puudujäägid. Valguvajadus sõltub vanusest, soost, töö ja tegevuse iseloomust, lihasmassist jne. Valgud peaksid katma 10-15% päevasest toiduenergiast. Taimsetest toiduainetest on valgurikkaim soja. Valgurikkaimad toidud on liha-, kala- ja piimatooted. Toit peab

Toit → Toitumise alused
216 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Rakendusbioloogia - Bioloogia saavutuste kasutusvõimalusi

juuretiseks tainatömp eelmisest leivateost. Keefiri tegemisel pastöriseeritakse kõigepealt piim, jahutatakse ja segatakse juuretisega. Käärimine ja valmimine toimub madalal temperatuuril. Jogurti lähteaineks on täispiim, mida hapendatakse piimhapebakterite puhaskultuuriga. Iseärasus seisneb selles, et talle lisatakse mitmesuguseid kuivaineid - puuvilja- ja marjasiirupeid, mett, nüüd ka rasvavaba piimapulbrit. Juustu valmistatakse lehma-, kitse- või lambapiimast. Juustu põhiaine - piimavalk kaseiin (eraldatakse piimast kalgendades). Lisatakse laapensüümi. Saadud kaseiinkalgend lastaksa parajates tükkides seista. Seejärel seda vormitakse ja pressitakse (vadaku täielikuks eraldamiseks), soolatakse ning lastakse temperatuuril 10-14 C laagerdada 2-6 kuud. Louis Pasteur - keemik ja mikrobioloogia ja immunoloogia rajaja. 1857. a selgitas Pasteur käärimise olemuse. Ta tõestas eksperimentaalselt, et käärimine, hapendumine ja roiskumine on

Bioloogia → Bioloogia
22 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eritoitumine

Laktovegetaarlus o Süüakse piima ja piimatooteid ja taimset toitu o Ei lihale ja munale o Liha ja muna asemel hernes, uba, sojatooteid, piimatooteid. Toidu kõrvale pakutakse rohkelt vett, mahla Ovolaktovegetaarlus o Süüakse taimset toitu, piim ja piimatooteid, muna ja munatooteid o Ei lihale o Tasakaalustatud menüü on valgulise koostisega, piimavalk ja munavalk on täisväärtuslikud Preskovegetaarlus o Süüakse taimset toitu ja kala, kalatooteid ja meresaaduseid Semivegetaarlus ehk pooltaimetoitlus o Ei punasele lihale ­ siga, veis, uluk o Süüakse kana ja kala, piima ja piimatooteid, muna Taimetoitluse soodsad mõjud Väheneb rasvumine (nende hulgas vähe ülekaalulisi) Väheneb südamehaiguste risk (veres vähem kolesterooli)

Toit → Toitumisõpetus
99 allalaadimist
thumbnail
10
doc

II vaheeksami kokkuvõte

Seetõttu reovete töötlemisel rakendatakse settimist töötlemisskeemi esimeses astmes.Sellele järgnev protsess on tavaliselt kas biofiltratsioon või aktiivmudaprotsess. Tööstusreovete tüüpilised ja suuremad allikad Eestis 1. Põlevkivi termiline töötlemine utteproduktideks -tõrv ja põlevkivifenoolid. 2. Kalatöötlemise ettevõtted -kalarasva ja ­jäätmeid 3. Tapamajad ja lihatööstused - valgud ja vere komponent. 4. Piima- ja juustutööstused - raskeltlagunev piimavalk, vadak, pesuained. 5. Mahla, alkoholi ja pärmi tootmine - taimsed töötlemisjäägid, suhkrud, pärmid, pesuained (väikses mahus). 6. Tahkete jäätmete ladustuskohad, prügilad. Nõrgvees on orgaanilised happed, fenoolid (Kohtla - Järve tuhamäed). 7. Keemiline metallurgia ja metallide pindamine. Reovees on Ni, Cu, Zn, Cr- nitraadid jt soolad, NH4+, mineraalhapped (galvaanika, Sillamäe). 8. Vedelkütuste transport, jaotamine, ladustamine - pilsiveed sisaldavad naftasaaduste jääke. 9.

Loodus → Tööstuslike jäätmete käitlus...
28 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

Saada lahjendatud piima täispiimapulber lahustatakse soojas ja lasta seista vähemalt 3-4 tundi suurim turse valk, kaotades vee maitse, samuti saavutada normaalne tihedus ja viskoossus. Segu puhastati seejärel, homogeenitud, pastöriseeritud, jahutatud ja villitud. > PIIM rasvane valmistatud standarditud piima 6% rasva suhtes homogeensuse. > Töödeldud nimetatakse piim rasvasisaldusega üle 6% allutada homogeensuse, pastöriseerimine temperatuuril alla 95 kraadi ja hoidke 3-4 tundi. > Piimavalk sisaldab suurenenud rasva massist. Koostada see piimast, normaliseeritud rasvasisaldus, kuiva või kondenspiima. > Rikastatud piima valmistatakse täielikult või rasvavaba piima rikastatud vitamiinide A, C, D2. > Madala rasvasisaldusega piim - piim on pastöriseeritud, mille tulemusena eraldamine ja mis ei sisalda rohkem kui 0,05% rasva. Kõrgkuumutatud piima. Maitse, lõhn ja värvus (pruun spetsiifilise maitse) on sarnane sulanud.

Toit → Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Kaubamärgid

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtlus ja majandusarvestuse õppetool I K KÕ EESTI TOOTJATE KAUBAMÄRGID Referaat Mõdriku 2009 SISUKORD SISSEJUHATUS.....................................................................3 1. TOIDUAINED 1.1 Estover 1.2 Veski Mati 1.3 Tere 1.4 Viru Rand 1.5 Saku Õlletehas 1.6 Kalev 2. TÖÖSTUSKAUBAD 2.1 Orto Puhas Limpa 2.2 Orto Puhas kodu Sanit-M 2.3 Mayeri Pesugeel Sensitive 2.4 Suva Etno 3. KOKKUVÕTE SISSEJUHATUS Kauplemine on toiminud juba sajandeid.Algselt vahetasin inmesed kaupu teiste kaupade vastu ja hiljem võeti kasutusele juba maksevahendid. Kui preagusel ajal kaupluses singi vaadata on valik nii suur ,et paneb algselt mõtlema ,mida valida.Sama toodet pakutakse mitmelt ...

Majandus → Kaubandus ökonoomika
108 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun