Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"mustsõstra" - 57 õppematerjali

mustsõstra - vaarikatoormoosiga 4. Eelroog:Kuldne kalasupp, Põhiroog:kanakoivad sulatatud juustu ja seentega koos riisiga, Dessert:jäätis šokolaadi- ja maapähklivõikastmega
thumbnail
10
doc

Viinamarjasordid

Joogiõpetus. Praktiline tund . VEINIVIINAMARJAD. Ülesanne: Täida tabelid - punased viinamarjad, valged viinamarjad - viinamarjade iseloomustamiseks: PUNASED VIINAMARJAD Punane viinamari Veinimaa Piirkond ( kui Iseloomustus (maitsed, on) lõhnad) Cabernet Sauvignon Bordeaux Aroomis võib leida mustsõstra, seedripuu ja rohelise paprika lõhna. Suure parkhappesisalduse tõttu lisatakse kaberneele tihti Merlot või mõnda muud pehmemamaitselist

Toit → Joogiõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Eesti Vabariigi sünnipäeva õhtusöök neljale

mustsõstra tarretisega, mille serveerin konjaki pokaalist. Magustoidu puhul saab panna selle välja väga kaunilt kihiti, et tekib Eesti lipuvärvides muster. Kõige peale paneksin kaunistuseks kuivatatud rukilille õied. Need kaks toitu valisin ka sellepärast, et komponendid sobivad teineteise vahel kokku. Kadakamarja kaste sobib suurepäraselt kokku lambalihaga ning samas annab ta ka mõnusa eelmaitse järgnevale magustoidule. Nimelt sobib kaste kokku ka mustsõstra tarretisega, mis on magustoidus esindatud 3 Lauakate Lauale teen kahekordse katte, kuna tegemist on kahekõigulise õhtusöögiga. Laua kaunistusteks on isamaalistes värvides dekoratsioonid. Näiteks rukkililled ja lipuvärvides küünal. Igale kliendile läheb pearoa nuga ning kahvel, lisaks magustoidu lusikas. Kõigile on ka pearoa noa otsa pandud vee pokaal, millele järgneb veini pokaal

Toit → Kalkulatsioon
12 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Eesti veinitootjad.

1998. aasta sügisel sai Valtu veinitehase omanikuks AS Tallinna Karastusjoogid. Lahenesid turustusprobleemid ja algas tehase rekonstrueerimine. Otsingute ja uute retseptide katsetamise tulemusena on tunduvalt laienenud veinide sortiment. Senistele magusatele veinidele on lisandunud poolkuivad puuviljamarjaveinid. Aastaringselt jätkub ostjaid hõõgveinile. Naturaalsed puuviljamarjaveinid · Tegija Kirsi · Tegija Vaarika · Tegija Mustsõstra · Tegija Jõhvika · Pohla Vein · Kirsi Vein · Valtu Mustsõstra Vein · Valtu Jõhvika Vein · Valtu Ebaküdoonia Vein · Rubiin · Jõhvikavein · Ebaküdooniavein Kangendatud puuviljamarjaveinid · KõutsKange õunavein , SusiKange sõstravein , SõnnKange õunajõhvikavein , JäärKange Õunaebaküdooniavein , KrantsKange õunakirsivein,KultKange pohlavein , Ardam. AS Linda Nektar

Turism → Restoraniteenindus
56 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Selveri märgitooted

Selveri märgitooted Selveri laiast kaubavalikust leiad nüüd hulgaliselt Selveri märgitooteid. Tooteperekonna kujundamisel oleme arvestanud parima hinna ja kvaliteedi suhtega, nii on märgitooted oma kaubagrupis soodsamad. Toidukaupadest kuuluvad tooteperesse Selveri mahlad, vitamiinijoogid, õlu, saiad, munad, ketsup, majonees, pähklisegu, maisihelbed, kakaopallid, müsli, jogurti, makaronid, jahu, suhkru, pelmeenid, kiirnuudlid, toiduõli, erinevad hoidised (ananassilõigud, puuviljakompoti, pirnikompoti, kirsikompoti, ploomikompoti, virsikukompoti, letso, pritamin paprika, peperoni, erinevad kurgihoidised, maisi konservid, herned), dzemmid (aprikoosi, maasika, metsamarja ja mustsõstra), pähklikreemi, jäätised (1 l vanilli koorejäätis ja vanilli koorejäätis glasuuris 90 ml). Samuti leiad Selveri märgitoodete seast kuivtoidud ja konservid lemmikloomadele. Selveri märgitoodete seast leiad ka kvaliteetse külmpressitud oliiviõli (500...

Majandus → 10. klassi majandus
8 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Istandused (puuvilja- ja marjaaed)

Istandused Puuvilja- ja marjaaed Taimed Puuviljaaed: · Õunapuud · Pirnipuud · Ploomipuud · kirsipuud Taimed Marjaaed: · Maasikataimed · Vaarikataimed · Karusmarja põõsad · Mustsõstra põõsad · Punasesõstra põõsad Putukad Puuvljaaed: · Õunamähkuri valmik, · Õunamühkur, · Mesilane, · Kimalane, · Lehetäid, · Lepatriinu, Putukad Marjaaed: · Vaarikamardikas, · Mesilane, · Nälkjas(tigu) Linnud · Varblane · Rasvatihane · Hallrästas · Laulurästas · Kuldnokk Loomad · Mutt · Mügri · Hiir · Siil · Vihmauss

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
38 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Vitamiinid A, B, C, D ja E

loote kahjustused (teratogeenid). VITAMIIN B Leidumine: pärm, kaerahelbed, sealiha, täisteravilja tooted, maks, kala. Miks vaja? Oluline roll raku ainevahetuses. Puudusel: Seedehäired, nõrkus, isutus, meeleoluhäired, emotsionaalne labiilsus, mäluhäired, koordinatsioonihäired. Üledoseerimisel: nõrkus, hüpotensioon, ülitundlikkus, oksendamine, südamepekslemine, naha punetus, äge tahhükardia, hingamispuudulikkus ning harva ka anafülaktiline sokk. VITAMIIN C Leidumine: mustsõstra ja kibuvitsa marjades, jõhvikas, kapsas, paprikas, pähklites, tsitruselistes. Miks vaja? Suurendab organismi vastupanuvõimet haigustele. Puudusel: organismi vähene vastupanuvõime haigestumisele, veritsevad igemed, haavade aeglane paranemine, stress. Üledoseerimisel: üledoosi ei saa tekkida. VITAMIIN D Leidumine: enamik D-vitamiinist omandame päikeselt. Toidust saamiseks on vajalik A-vitamiini olemasolek. Miks vaja? Kaltsiumit siduva valgu sünteesi ergutamiseks.

Bioloogia → Bioloogia
38 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Aia kooslus

Kobras- nõges, tarn, angervaks, piiliroog, mügri- rohttaimi ja nende juuri, pungi ning marju, konn- mardikad ja kahetiivalised (sääsed, kärbsed), sihktiivalisi (tirdid, tirtsud) ja nälkjaid, arusisalik- väikesed selgrootud Kass, koer, Rebane- jänes Toonekurg, haigur ­ konnad, putukad, selgrootud..... (Nahkhiir) pruun suurkõrv- aias ja vee ääres ­ veelendlane ­ putukad, selgrootud Aias kasvab ­ kõrvenõges, ristik, hundinui, porgand, kartul, kapsas, mustsõstra, maasikad, vaarikad (sellest toituvad putukad) Territooriumil kasvab madal rohi, erinevad puud.

Põllumajandus → Põllumajandus
1 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Vitamiinide tabel

TÄHIS KEEMILINE OLULISED ALLIKAD VAEGUSE MÕJU LIIGSUSE MÕJU PÕHINIMETUS Rasvlahustuvad vitamiinid A retinoidid Porganid, maguskartul, põhjustab kanapimedust, kuivsilmsust, põhjustab kaheli nägemist, juuste tumerohelised sarvkesta pehmumust, kasvuhäireid väljalangemist, maksa suurenemist, lehtköögiviljad, spinat, iiveldust, peavalu kõrvits, melon, aprikoosid, tomat, sibul D kaltsiferoolid mõõdukas päevitamine, põhjustab rahhiiti ja luude pehmenemist põhjustab kasvupeetust, kaltsiumi D-vitamiini toidulisandid ...

Meditsiin → Patoloogia
44 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ringlev menüü

Pearoa nimetus Seenepirukas Praeliha Kotletid Makaronivorm Pikkpoiss Kanaraguu Lisandid puljong Keedukartul, hautatud porgandi- herne Muna-sibula sulavõi, praekaste, leib köögiviljad, leib segu, külm kaste puder, kurgisalat tomatisalat Järelroog magus sai piimakissell ananassi viilud pannkoogid kaneelirull mustsõstra keedisega vahukoorega keedisega kompott 4 nädal Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Laupäev Peatooraine köögivili seened sealiha muna veiseliha riis Roa vorm puder salat kaste praad pada vormiroog

Toit → Toitumisõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
4
docx

10 ravimtaime peavalu vastu

ning põletikuvastane toime. 7. Rosmariin Aroomiteraapia: Keeda peotäis rosmariini väheses vees, või lisa rosmariin keevasse vette. Aseta rätik üle pea ning hinga seda rosmariini auru sisse nii kaua kui suudad. Korda seda seni kuni peavalu kaob. 8. Sidrun Värske sidrunimahl tees on parim peavalu leevendaja. Samuti sidrunikoor on väga kasulik. Peenesta sidrunikoor pastaks ning aseta see otsaette. 9. Mustsõstar Joo mustsõstra mahla. 10. Seesam Määri iga päev sõrmeotsaga ninasõõrmetesse seesamiõli.

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
3
doc

NASOFARÃœNGIIT

Koduse ravi võimalused · Eemaldada kodust kõik esemed, millelt on raske tolmu kätte saada NASOFARÜN GIIT · Eemaldada allergeen ninaõõnsusest. ­ vaibad, kaltsuvaibad, paksud Kummiballooni abil tuleb nina läbi kardinad jne. pesta kas sooja vee või kerge söögisooda/soola lahusega. · Viia lapse toast välja esemed, mis · Soola/soodalahusega kurku võivad olla tolmukogujad ­ raamatud, ajalehed, ajakirjad, EHK kuristada. sulepadjad jne. · Rohkesti sooja jooki anda. Joogiks · Tuulutada sagedamini ruume, NINA sobivad kuum tee vaarika-, kasutada koristamisel mustsõstra- või kibuvitsamarjakeedis...

Meditsiin → Tervis
8 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Vitamiinid

Vitamiinid Keemiline Tähis Olulised allikad Vaeguse mõju Liigsuse mõju põhinimetus Rasvlahustuvad vitamiinid kala- ja loomamaks, või, põhjustab põhjustab kaheli keedetud porgand, kanapimedust, nägemist, juuste A retinoidid spinat, kõrvits ja kuivsilmsust, sarvkesta väljalangemist, maksa lehtkapsas, melon, pehmumust, suurenemist, iiveldust, aprikoosid, tomat, kasvuhäireid peavalu sibul põhjustab kasvupeetust, kalaõli, põhjustab rahhiiti ja kaltsiumi kogunemist D ...

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Mineraalid ja vitamiinid

B1 pärm,kaerahelbed, sealiha,täisteravilja tooted B2 piim, maks, kala, pärm,kaunviljad,spinat B4 liha,kroovimata jahust leib, munarebu,maks,piim PP nikotiinhape maks,pärm,kanaliha,kalasaadused,nisukroov B6 maks,munakollane,porgand B8 neerud,süda,kartul,mais B10 foolhape maks, oad rohelised taimeosad,neerud,liha B12 verivorst,maks,tailiha,juust, pärm,seened B13 loomsed produktid B15 loomsetest produktides ja seemnetest BT karnitiin lihasaadused,pärm C-vitamiin ­ mustsõstra ja kibuvitsa marjad,jõhvikas,kapsas, Paprika, pähklid, tsitrused H-vitamiin ­ biotiin maks,neerud, piim,oad,tomad,munarebu U-vitamiin ­ kapsas, spargel,petersell,tomat P-vitamiin ­ värsked puu-ja juurviljad 4

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
10
rtf

Nimetu

Viljandi Ühendatud Kutsekeskkool Teenindusosakond Kadri Uuspalu KK11 AS Pühajärve Puhkekodu Aruanne Juhendaja Ariaane Truu Viljandi 2013 Sisukord Sissejuhatus...............................................................................................3 Ettevõtte üldine iseloomustus...........................................................................4 Restoran.........................................................................................................5-6 Pubi...............................................................................................................7 Tornikohvik......................................................................................................8 Tootmise iseloomustus............................................................................................9 Köögitöö i...

Toit → Kokk
21 allalaadimist
thumbnail
9
rtf

PRAKTIKA ARUANNE - Kokk

Sisukord Sissejuhatus...............................................................................................3 Ettevõtte üldine iseloomustus...........................................................................4 Restoran.........................................................................................................5-6 Pubi...............................................................................................................7 Tornikohvik......................................................................................................8 Tootmise iseloomustus............................................................................................9 Köögitöö iseloomustus............................................................................................10 Teenindustöö iseloomustus.......................................................................................10 Tööhügieen ja t...

Toit → Kokk
121 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Barbeque

- Mopiks nimetatakse kastet, mida kantakse lihale küpsemise käigus. Mopis olevad maitseained imbuvad lihasse ning annavad vajaliku maitsebuketi ja värvi. Lisaks kaitseb intensiivse suitsu ja kuivamise eest. - Liha mopitakse ahjus 10-30 minuti tagant (olenevalt lihatüki suurusest, küpsemisajast, niiskusest, mopi paksusest ja maitse tugevusest). - Mopina kasutatav kaste peab olema kuum, see ei tohi liha jahutada. - Lihaga sobivad hästi kokku marjade baasil (mustika, mustsõstra, jõhvika, pihlaka, kirsi, kreegi jne) ja alkoholi baasil valmistatud mopid (tume õlu, punane vein, liköörid - nt Jäägermeister jms). - Klassikalise mop-kastme (sea ribile) koostisesse võiks kuuluda mustasõstramoos, tume õlu, taluvõi, rabarberitükid, kadakamarjad, Cayenne'i pipar, tüümian, rosmariin ja köömned. Võib lisada ka natuke ingverit, apelsinimahla ja mett või vanillsuhkrut. - Kõik komponendid tuleb panna potti ning keeta aeg-ajalt segades 1-2 tundi. Seejärel kaste

Toit → Toit ja toitumine
4 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Väimela Mõisahotelli majutus

Hinnapakkumine Väimela Mõisahotelli majutus 13. ­ 15.aprill 2012 Väimela Mõisahotell Sigrit Viira Mõisa 87 Kontakt telefon: 56084566 E-mail: [email protected] Lp. Malle Sookail InFacTo projektijuht Kontakt telefon: 5032341 E-mail: [email protected] Hinnapakkumine 13. ­ 15.aprill 2012 Tere päevast! Täname Teid, et tunnete huvi meie Väimela Mõisahotelli vastu. Saadame Teile hinnapakkumise, mis on koostatud 22- le inimesele. Teenus Teenuse Kogus Hind Hind kokku Märkused kirjeldus 1-le Majutus 2 10 750.- 750x2x10=15000 Sisseregisterimine ööd,kahesed 3 EEK .-EEK toimub alatest kella toad,sviit 1000. 1000x2x3=6000.- 14-st,kokkuleppel -EEK EEK saab väikese lisatasu ...

Turism → Eestimaa tundmine
26 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Aia kirjeldus

Inventeerimisel kogutav informatsioon: Mere pst. 8 Toila Ida- Virumaa Ümbritsev piirkonna kasutus: elurajoon ja puhkepiirkond. Aia ümbrusesse jäävad kortermajad ja elumajad. Toila vald on suvel puhkepiirkonnaks paljudele ranna külastajatele ja Toila SPAs puhkajatele. Naabruse iseloom: aia ümbrusesse jäävad elamud on enamjaolt kortermajad, kuid on ka üksikuid elumaju. Kõik majad on vanad, aga nendest enamusi on renoveeritud. Kortermajade ees on hekid ja lillepeenrad, üleüldiselt esineb üksikuid vanu tammesid. Naabruse üldmulje on esteetiline. Liikluse iseloom: läänest ja lõunast ümbritsevad aeda kõvakattega sõiduteed. Lõuna küljes asuv tee on väga vähese liiklusega, seal sõidavad vaid kohalikud. Lääne küljes asuv tee on rohkem kasutatav, sest seda mööda saab sõita Toila Oru parki ja randa. Suvel on liiklus tihedam kui talvel. Paar korda päevas sõidab sealt ka ühistrantsport. Põhjas asuv kõvakattega tee jääb aiast kaugemale ja ida pool...

Loodus → Keskkond
1 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Viirushaigused

ägenemist. Seejuures kergemini levib ja ägedamalt kulgeb just A-gripp. Kõik ülemiste hingamisteede viirushaigused vajavad tüsistuste ärahoidmiseks korralikku arsti järelevalve all ravimist. Gripi raviks on olemas ka spetsiaalne ravim Relenza, mida saab retsepti alusel ja mis aitab nii A- kui ka B-tüvega gripi puhul. Teiste viirusnakkuste raviks see ravim ei sobi. Igasuguse hingamisteede haiguse korral on soovitav koju jääda, olla voodis ja juua palju sooja jooki, näiteks mustsõstra teed, ja kontakteeruda arstiga. Tervisekaitseinspektsiooni paljude aastate andmete põhjal on Eestis esimene suurem grippi ja teistesse hingamisteede viirushaigustesse haigestumise laine olnud novembri teisel poolel ja detsembri algul, teine tõusulaine võib järgneda veebruari teisel poolel ja märtsi algul. Kuna tervel inimesel tekib immuunsus 14­21 päeva jooksul pärast vaktsineerimist ja kestab

Bioloogia → Bioloogia
28 allalaadimist
thumbnail
34
xlsx

Informaatika I kontrolltöö nr. 2

04 € 2.10 € 1.97 € Kurk pikk kiles kg 1.32 € 1.36 € 1.28 € Plööm tume kg 1.60 € 1.64 € 1.54 € Keefir Valio 1L 0.78 € 0.80 € 0.75 € Sealiha Küla moodi kg 7.47 € 7.68 € 7.21 € Kurk Luunja kg 1.43 € 1.46 € 1.37 € Sprotid õlis karp 1.53 € 1.57 € 1.47 € Tee Dilmah Mustsõstra 20tk pakk 1.22 € 1.25 € 1.18 € Tee DilmahSidruni 20tk pakk 1.22 € 1.25 € 1.18 € Tee Dilmah Earl Grey 20tk pakk 1.22 € 1.25 € 1.18 € Tee Dilmah Sencha 20tk pakk 1.22 € 1.25 € 1.18 € Õun Golden kg 1.19 € 1.25 € 1.18 € Kohupiim rosinatega pakk 0.58 € 0.61 € 0.65 € Kohupiimapasta Tere vanilje pakk 0.69 € 0.71 € 0.68 €

Majandus → Informaatika I
9 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Omatooted

TALLINNA TÖÖSTUSHARIDUSKESKUS "Omatooted" Helen Heinat 205MRA Tallinn 2010 Selver Selveri laiast kaubavalikust võib leida hulgaliselt Selveri märgitooteid.Tooteperekonna kujundamisel on arvestatud parima hinna ja kvaliteedi suhtega.Selveri märgitooted on oma kaubagrupis kõige soodsamad. Toidukaupadest kuuluvad tooteperesse Selveri mahlad, vitamiinijoogid, õlu, saiad, munad, ketsup, majonees, pähklisegu, maisihelbed, kakaopallid, müsli, jogurti, makaronid, jahu, suhkru, pelmeenid, kiirnuudlid, toiduõli, erinevad hoidised (ananassilõigud, puuviljakompoti, pirnikompoti, kirsikompoti, ploomikompoti, virsikukompoti, letso, pritamin paprika, peperoni, erinevad kurgihoidised, maisi konservid, herned), dzemmid (aprikoosi, maasika, metsamarja ja mustsõstra), pähklikreemi, jäätised (1 l vanilli koorejäätis ja vanilli koorejäätis glasuuris 90 ml). Samuti võib ...

Õigus → Müügiõpetus ja...
29 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Marjad

Aedmarja sorte on väga palju. Nad erinevad üksteisest kuju, suuruse, saagikuse, samuti maitse ja viljaliha õrnuse poolest. Säilivad halvasti. Hooajal süüakse toorelt, aga kuna see aeg on lühike, siis valmistatakse nendest keediseid ja kompotte. Suurepäraselt sobivad sügavkülmutamiseks. Suhkrusisaldus on 7-8%, energiasisaldus on 100 g kohta väike (46 kcal). Rahva seas levinud arvamus, et on üks rauarikkamaid marju, kuid see ei pea paika. On kibuvitsamarja ja mustsõstra järgi üks vitamiin C rikkamaid marju (70-80 mg%). Tegemist on .maasikaga 9. Põhjamaa apelsin on punase või kollase värvusega liitmari. Sisaldab kuni 105 mg C-vitamiini 100 g kohta ja 6% suhkruid. Hinnatud on mari ka mangaani, seleeni ja räni sialduse poolest. Kasutatakse keedise, mahla ja veini valmistamiseks. Parandab ainevahetust. Eestis kasvava marja liigid on raba- , (mesikollane), kitse-, (tumepruun), soo- ehk mesi(punane) .murakaga 10

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Turismitoote disain ja arendus maasihtkohas

Mahe Maamajutus 1) Mahe Maamajutus on ettevõte, mis pakub majutust ning hommiku- ja õhtusööki. Mahe on meie majutusettevõtte sellepärast, et kõik, mida serveeritakse hommiku- ja õhtusöögiks on sama asutuse enda põllul kasvatatud. Lisaks on ettevõtte võimalikult loodussõbralik, mis tähendab, et järgitakse jäätmekäitlus seadusi ning ettevõttes kasutatakse looduslikke tooteid (koristusvahendid, hügeenivahendid jne). Prügi sorteeritakse majutusettevõtte töötajate poolt ja seda soovitatakse teha ka klientidel. Mahe Maamajutuses on võimalik kuulata loenguid ökotoodetest ja nende valmistamisest, samuti püütakse külastajaid kaasata nende valmistamisesse. Igal sammul soovib Mahe Maamajutus tõsta külastajate keskkonnateadlikkust. 2) Meie turismitoote puhul saavad kliendid kogeda tõelist maa elu. Kliendid saavad ise kaasa lüüa maaharimisel, tegeleda käsitööga ning muude maal tehtavare tööd...

Turism → Turismitoote disain ja arendus
19 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kontrolltöö selgrootud

Tagakeha tipus on mürgiastel, millega surmatakse saak. Vajaliku vee saavad toidust. Lestalised on olulised looduse laguahelas. Mullas elab sametlest ja vees elav vesilest on erepunase värvusega röövtoidulised liigid. Puukidest elavad võsa- ja laanepuuk. Viirusega nakatanud puugid põhjustavad puukentsefaliiti, bakteritega nakatunud aga borrelioosi. Süüdiklest elab inimese ja imetajate nahas. Jahulest elab ja toitub jahus. Sõstra-pahklest kahjustab mustsõstra pungasid. Võrgendilest toitub taimemahlast, kasutab liiklemiseks võrguniiti.

Bioloogia → Bioloogia
41 allalaadimist
thumbnail
10
rtf

Rakendusbioloogia

Kordamisküsimused rakendusbioloogias 1. Nimeta kõik toiduainete säilitamise viisid (pikemaks ajaks säilitamine)! 1.Konserveerimine kõrge temperatuuri abil 2.Konserveerimine madala temperatuuri abil 3.Soolamine 4.Marineerimine 5.Hapendamine 6.Suhkru abil konserveerimine 7.Suitsutamine 8.Kuumutamine 9.Kuivatamine 10.Sügavkülmutamine 11.Konserveerimine kõrgsagedusvooluga 12.Konserveerimine radioaktiivse kiirusega 13.Ultraviolettkiiritus 2. Nimeta hallituse abil valmistatavaid tooteid ja mõnda sulle maitsevat sorti nendest! Sinihallitusjuust, suitusvorst, antibiootikumid, vinnutatud liha, juustud, salaami. Mulle maitsevad kõik peale antibiootikumide. 3. Miks kasutatakse toiduainete säilitamiseks hallitusi? Toiduainete säilitamiseks kasutatakse hallitust selleks, et bakterid ei saaks ligi. 4. Miks peab toorpiima kuumutama, kuid ei tohi keeta, enne jogurti valmistamist? Kuna see peab olema pastöriseeritud ja pastörisee...

Bioloogia → Rakendus bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
17
pdf

Ideekaardid

TALLINNA TEENINDUSKOOL Ksenija Kuzmina MK17-KET IDEEKAARDID Praktika ülesanne Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2018 SISSEJUHATUS Selles praktikatöös kirjeldan 4 ideekarte järgmiste kaupade kohta: hambapasta, sampoon, pesupesemisvahend ja üks väike majapidamismasin. Toon välja 7 erinevat tunnust ja 1-2 näitega konkreetsest tootest. Selline töö annab õpilasele toodetest ülevaadet ja edaspidi annab oskuse soovitada kõrgel tasandil seda toodangud kliendile. Toodete kaardistamine on vajalik nii müüjale kuid ka müügikorraldajale. 1 HAMBAPASTA 2Kellele 3 9Hind ...

Muu → Ainetöö
17 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Veinid

Barbara- Kasvatatakse laialdaselt Itaalias ja Californias, kuid iseloomulikku veini valmistatakse ainult Piemontes. Cabernet Franc- Etendab olulist osa Bordeaux´ veinides ja sellest valmistatakse huvitavaid, kuid alaväärtustatud veine Loire´i orus. Cabernet Sauvignon- Kõige massilisemalt tuntud punase viinamarjasort maailmas. Selle kodukant on Bordeaux, kuid nüüd on see levinud ka Californias, Toscanas ja Austraalias. Aroomis võib leida mustsõstra, seedripuu ja rohelise paprika lõhna. Suure parkhappesisalduse tõttu lisatakse kaberneele tihti Merlot või mõnda pehmemamaitselist viinamarjasorti. Gamay- Kasvatatakse Burgundia lõunaosas Beaujolais´s, kuid see viinamarjasort pole kuigi laialdaselt levinud. Gamay´st valmistatakse noori veine, mille värv on sinakaspunane ning mille aroomis domineerivad marja- ja lillelõhnad. Veinid on kerged st vähese parkhappesisalduse ja täidlusega.

Majandus → Kaubandus ökonoomika
84 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Hollandi toidud

neid võib lisandina leida paljude roogade juures. Hollandi kaste ­ õhuline kaste, mida valmistatakse selitatud võist, munakollasest ning maitsestatakse soola, musta pipra ja valge veini äädika või sidrunimahlaga. Lõppmaitset võib viimistleda oma äranägemise järgi. Gouda ­ Gouda juustule on Hollandis kombeks lisada erinevaid maitsevarjundeid, nt nõges, sinep või pesto. Jenever ­ Hollandi gin, mida hollandlased väga armastavad. Bessenjenever ­ mustsõstra gin on kohalikes pubides oluline jook. Riisipuding - Tegemist on traditsioonilise hollandi desserdiga, millele lisab eksootilist hõngu mango. Rijsttafel ­ otseses tõlkes riisilauda tähendav roog, mille kõrvale lisatakse väikestes portsjonites munarulle, tsillikastet, kala, 2.3 Pannkoogirestoranid Hollandis olles ei saa maitsmata jätta nende kuulsaid pannkooke. Pannkoogirestoranides on korraga saadaval mitukümmend eri sorti suuri

Eesti keel → Eesti keel
7 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Ajalugu kontrolltöö eesti keskaeg

Kontrolltöö 7-12 kordamisküsimused Gümnaasiumi Eesti ajaloo keskaeg Nimi ................................................ 1. Millise linna teke võimaldas ristisõdijatel pöörata oma tähelepanu Läänemere äärsetele rahvastele? 1p Tähelepanu pöördus Pühalt Maalt Põhja-Euroopasse. 1143 rajati ka Lübecki. 2. Nimeta vähemalt 3 ristisõdade algpõhjust Läänemere suunas 3p - Sakslaste soov vallutada alasid Ida- Euroopas, et suurendada oma asula(Ekspositsioon itta ehk Drank nach Osten; Lübecki linna rajamine 1143, mis sai lähtepunktiks edasistel vallutusel) - Rooma paavst soovis levitada katoliku usku ja kristianiseerida (ehk ristida) ka viimased paganlikud rahvad Euroopas-eestlased, lätlased, leedulased. - Soov hõivata kaubandusmonopool Venemaaga - Saksa aadlikud soovisid Baltimaade alistamisega saada elatus vahendeid maad ja sõjatulu ...

Varia → Kategoriseerimata
134 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Joogid

mineraalidest vabastatud veega. Seejärel filtreeritakse söe- ja mehhaaniliste filtrite abil, millest oleneb viina puhtus ja kvaliteet. Valmistatakse kangusega 38%, 40%, 80%. Põhitootja AS Liviko, veel AS Onistar, AS Ofelia NAPS Sisaldavad võrreldes viinaga rohkem komponente ja jaotatakse - kibedad napsud ­ siia kuuluvad ka maitsestatud viinad. Sisaldavad piirituseleotist, mahlu, ekstrakte, aroomiaineid.. ( Viru valge mustsõstra, Pipra viin 35%;.Akvavit maitsestatud köömnete, tilli ja koriandriga. Tervisenapsud Stroh 60 ja 80%, balsamid, mis valm. 33 ravimtaime baasil, dzinn( kadakamarja leotise baasil valmistatud naps. Aluse tootmisele panid Hollandlased Sobib lahjendamaks toonikutega, samuti koksides - magusad napsud ­ rektif.-tud piirituse, mahlademorsside, aroomi- ja maitseainete, värvainete ja vee segamisel

Toit → Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

VENE KÖÖK

VENE KÖÖK Vene köögi ajalugu · Vene kokakunst on lahutamatu osa vene kultuurist ja ajaloost. Esimesed teated vene köögi kohta pärinevad XIXVII sajandi kirjalikest allikatest. Jõgede, järvede ja metsade rohkus aitasid kaasa rohkearvuliste kala, linnu ja seeneroogade ning metsamarjadest toitude tekkimisele. Oma põldudel kasvatasid venelased rukist, kaera, nisu, otra, hirssi, tatart. · Tunti hapnemata ja hapendatud taigna valmistamist. Lihtsast hapendamata taignast tehti karaskeid ja kohupiimakakukesi, hiljem lapsaad, pelmeene, vareenikuid. Rukkijahust küpsetati musta leiba, milleta ei kujuta ette vene söögilauda tänapäevalgi. Pärmiga kergitatud nisutainast küpsetati ümmargusi saiu ja rõngassaiu, plaadipirukaid, täidistega pirukaid, pliine. · Ammustest aegadest on vene köögis kasutatud naerist, kapsast, rõigast, hernest, kurke. Juurvilju söödi toore...

Toit → Rahvusköök
21 allalaadimist
thumbnail
4
docx

JOOGID

Seejärel lisatakse mahlad, maitsestatakse jook suhkruga ja lastakse seista, kuni suhkru on lahustunud. Enne serveerimist segada jook läbi ja lisatakse gaseeritud mahla või vett, mineraalvett, vahuveini. Serveerida jahutatult. Glögid On maitsestatud kuum jook kas alkoholiga või alkoholita. Maitsestajaks on enamasti kaneel, nelk, kardemon, rosinad ja mandlid. Magustajateks valge ja pruun suhkur, mesi. Alkoholivaba glögi valmistatakse naturaalse mahlaga, näiteks mustsõstra, jõhvika, õuna, viinamarja või marja- ja puuviljateedest. Valmistamiseks keedetakse klassikali vürtse vees, tees või mahlas 5 ,min, soovi korral lasta 10-15 min tõmmata veel. Pikemal keetmisel muutuvad vürtsid mõruks. Saadud segu kasutatakse maitse andmiseks. Glögi on Skandinaavia maadele omane jook.

Toit → Toiduvalmistamine
26 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Alkohoolse joogide liigitus, destileeritud joogid, destileerimata joogid, õlu.

veega. Seejärel filtreeritakse söe- ja mehhaaniliste filtrite abil, millest oleneb viina puhtus ja kvaliteet. Valmistatakse kangusega 38%, 40%, 80%. Põhitootja AS Liviko, veel AS Onistar, AS Ofelia NAPS Sisaldavad võrreldes viinaga rohkem komponente ja jaotatakse - kibedad napsud ­ siia kuuluvad ka maitsestatud viinad. Sisaldavad piirituseleotist, mahlu, ekstrakte, aroomiaineid.. ( Viru valge mustsõstra, Pipra viin 35%;.Akvavit maitsestatud köömnete, tilli ja koriandriga. Tervisenapsud Stroh 60 ja 80%, balsamid, mis valm. 33 ravimtaime baasil, dzinn( kadakamarja leotise baasil valmistatud naps. Aluse tootmisele panid Hollandlased Sobib lahjendamaks toonikutega, samuti koksides - magusad napsud ­ rektif.-tud piirituse, mahlademorsside, aroomi- ja maitseainete, värvainete ja vee segamisel

Toit → Joogiõpetus
60 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Toiduainete koostise tabelid

TOIDUAINETE KOOSTISE TABELID Koostanud: Merle Rehand Roogade ninetused Kogus Valgud Rasvad Süsivesikud Kalorsus gr gr gr gr K/cal 1. Kirsi-mustsõstra-jõhvika rabarberi jook 200 0 0 22 92 2. Tomatimahl 200 2 0 7 38 3. Õuna-viinamarja jook 200 0.8 0 25.6 102 4. Ploomimahl 200 0.6 0 32.2 132 5. Viinamarjamahl 200 0.6 0 27.6 108 6. Õunamahl-morss 200 1 0 18.2 76 7. Mandariinimahl 200 1.6 0 ...

Bioloogia → Bioloogia
36 allalaadimist
thumbnail
24
docx

EESTI LEIVATÖÖSTUS

Tartu Kutsehariduskeskus Toiduainete tehnoloogia osakond Kaia-Liisa Peek EESTI LEIVATÖÖSTUS Õppekäigu aruanne Juhendaja Lilija Suburg Tartu 2014 Sisukord 1. Ettevõtte nimetus 2. Ettevõtte tegevusvaldkond 3. Ettevõtte kliendirühmad 4. Ettevõtte suurus,ruumide paigutus ja kirjeldus 5. Toodangu sortiment,kogused 6. Nimeta võimalikud töökohad ettevõttes 7. Tehnilise varustatuse iseloomustus 8. Millised on ettevõttes töö tingimused 9. Too välja kondiitritöö positiivsed ja negatiivsed küljed 10. Ettepanekud ja arvamused õppekäigu kohta 11. Kas sa tahaksid olla sellise ettevõtte praktikant või töötaja? 2 Sissejuhatus Eesti Leivatööstus on traditsiooniliste leiva ja pagaritoodete valmistaja.See au varustada oma riiki vajaliku lauakattega on tänu meie töötajate oskustele ja teadmistele.Eesti leivatööstuse m...

Toit → Toidutehnoloogia
21 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Stress

Psühholoogia STRESS Referaat 10b klass 2007 SISSEJUHATUS Stressi peetakse ,,kahekümnenda sajandi haiguseks", mis põhjustab rohkem vaevusi kui ükskõik milline tänapäeva meditsiiniline tuntud haigus. Vaatamata sellele, kas me endale sellest aru anname või mitte, on enamikule meist saanud see harjumuseks, millest me ei oska vabaneda. Juba hulk aastaid on arstid meid hoiatanud, et stress on tervisele kahjulik. Pidev stressisolek võib põhjustada suuri probleeme nagu vähk, kõrge vererõhk või südame pärgarterite haigused. Uurimused on tõestanud, et stress võib olla ühe üheks tähtsamaks teguriks, mis kiirendab HIV-viiruse kandja haigestumist AIDS-i. Kõike halba, mida me stressist teame, kuid on ikkagi raske sellest vabaneda ja õppida lihtsalt lõõgastuma. Põhjus võib olla sellest, et me ei osuta oma stressireaktsioonidele samasugust tähelepanu kui mõnele teisele harjumusele. Sellepärast ongi muutunud stress m...

Psühholoogia → Psühholoogia
247 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kodunetöö toidukaubaõpetus

MK 1 Kodune töö Toidukaubaõpetuses nr 2 1. Loetle ainult rukkijahust valmistatud leibade nimetused ja tootjad. (Vao A&O kauplus) As Pere Leib Tootmine ­ Pere Rukkileib, Kroovleib, Lihtne Rukkileib, Muuli Leib, Wabariigi must leib, Wabariigi vormileib, Pärnu leib, Rae leib, Tartu Meelise leib As Leibur- Klassikaline rukkileib, Leiburi SAIB Vändra Leib ­ Mahe (öko) rukkileib Oü Saare Leib ­ Kroovleib, Saare peenleib As Lõuna Pagarid - Rukkileib 2. Kirjelda müüdavate tsitrusviljade sortimenti ja müügikohti. (Selver As, Paide Selver) Vaatlesin tsitrusviljade müüki Selver As-is, Paide Selveris. Tsitruselisi müüakse koos teiste puuviljadega puuviljade ja köögiviljade sektsioonis, kas külmikuriiulilt või puuviljakastist. Esindatud olid järgmised tsitruselised: apelsin, mandariin (pole hetkel müügil), klementiin, sidrun, greip, pomelo, lime, switie (pole hetkel müügil) Lahtine ...

Toit → Toiduainete õpetus
38 allalaadimist
thumbnail
12
doc

VEINIMAA HISPAANIA

Manchas ja Valdepeñases), Tinto Fino (Ribera del Dueros), Tinto de Toro (Toros), Ull de Llebre (osaliselt Kataloonias) jne. Tempranillo on väga hea viinamari valmistamaks nii mahlaseid, värskeid, noori veine, kui ka tammevaatides laagerdunud rariteete. Selles viinamarjas peitub tõelisele veinile iseloomulikud meelitav vürts, värskendav happesus, mõrkjas ja tervislik tanniin, tubaka kõrkus, isikupärane aroom ning täidlus. Veini aroomis võib leida maasika, vürtside, naha ning mõnikord mustsõstra lõhna. Garnacha - Traditsiooniline, eriti just Põhja-Hispaanias laialdaselt levinud viinamari. Pea-aegu alati kasutatakse Garnachat Kataloonia rosé veinide valmistamisel. Garnacha on omamoodi kuulus, kuid tundmatu, kuna on levinud nn. segumarjana. Kasutatakse palju teiste viinamarjade toetamiseks, kus Garnacha annab veinile tugeva struktuuri ja jõulise alkoholi. Graciano - Rioja piirkonnas kasvatav hilise küpsemisega punane viinamari. Ka teistes

Geograafia → Geograafia
8 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Tsitsruselised

Tsitruselised (Aurantioideae) pole mitte omaette taimesugukond, vaid ruudiliste alamsugukond. Lisaks tsitruse perekonnale kuuluvad siia veel kinkanipuu (Fortunella), kalamondiinipuu (x Citrofortunella), liitlehtedega heitlehine väheväärtuslike viljadega hekitaim Põhja ja Kesk Hiinast pontsirus (Poncirus) ja meile vähemtuntud perekondade esindajad nagu Clausena , keda kasvatatakse viljapuuna. Indiast pärit liigil C. dendata on viljad mustsõstra, LõunaHiinast pärit liigil C. lansium (wampi) aga laimimaitselised. Indias ja Birmas kasvava astlalise ja heitlehise hindude püha puu Aegle (beli, Bengali küdoonia, kuldõun) viljadest tehakse õli, jooke ja riidevärve. Indiast Jaavani kasvaval üheliigilisel perekonnal Limonia (elevandiõun, metsõun) on söödavad viljad, tema lehti armastavad süüa aga elevandid. 16 liigilise tsitruse (Citrus) perekonna esindajad on pärit

Toit → Kokandus
106 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toisulisandid, vitamiinid

B6 püridoksiin maks, munakollane, porgand B8 inosiit (müoinosiit) neerud, süda, kartul, mais B10, foolhape, folatsiin maks, oad, rohelised taimeosad, neerud, liha B11 B12 kobalamiinid verivorst, maks, tailiha, juust, pärm, seened B13 oroothape loomsed produktid B15 pangaamhape loomsetes produktides ja seemnetes BT karnitiin lihasaadused, pärm C askorbiinhape mustsõstra ja kibuvitsa marjad, jõhvikas kapsas, paprika, pähklid, tsitrused H biotiin maks, neerud, piim, oad, tomat, munarebu N lipoehape pärm, piim, liha U S-metüülmetioniin kapsas, spargel, petersell, tomat 6 pAB p-aminobensoehape maks, piim, munad, pärm P bioflavonoidid värsked puu- ja juurviljad VITAMIINIDE DEFITSIIT

Meditsiin → Terviseõpetus
25 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Ettevõtte analüüs -Selver AS

Tallinna Tööstushariduskeskus. Selver As Ettevõtte analüüs Laura Oiluk 206 RMÜ 16.03.10 Tallinn 2010 Üldinfo Selver on Eestis ja Lätis tegutsev super- ja hüpermarketite kett, mis kaupleb peamiselt toidu- ja esmatarbekaupadega. Selver on AS Tallinna Kaubamaja tütarettevõte, registreeritud kaubamärk, mis kuulub AS-le A-Selver. Selveri kauplusteketile pandi alus 1995. aastal, mil Tallinnas Lasnamäel avati Punane Selver. Selver alustas üksiku kauplusega, visioon areneda ühtsetel põhimõtetel toimivaks kaupluseketiks kasvas välja igapäevase töö käigus. Aastatel 1998-2001 kujundati Selver ketiks, millel on ühtsed väärtused, arengueesmärgid ning identiteet. 2002. aasta oli Selveri jaoks aktiivse laienemise ja arengu aasta, mil Selver kahekordistas oma kaupluste arvu ning ...

Õigus → Müügiõpetus ja...
223 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Vitamiinid

nikotiinhape B6 püridoksiin maks, munakollane, porgand B8 inosiit (müoinosiit) neerud, süda, kartul, mais B10, foolhape, folatsiin maks, oad, rohelised taimeosad, neerud, liha B11 B12 kobalamiinid verivorst, maks, tailiha, juust, pärm, seened B13 oroothape loomsed produktid B15 pangaamhape loomsetes produktides ja seemnetes BT karnitiin lihasaadused, pärm C askorbiinhape mustsõstra ja kibuvitsa marjad, jõhvikas kapsas, paprika, pähklid, tsitrused H biotiin maks, neerud, piim, oad, tomat, munarebu N lipoehape pärm, piim, liha U S-metüülmetioniin kapsas, spargel, petersell, tomat pAB p- maks, piim, munad, pärm aminobensoehape P bioflavonoidid värsked puu- ja juurviljad Vitamiinide defitsiit Inimorganismil on võime talletada vitamiinide teatud varu, millest jätkub enamike

Bioloogia → Bioloogia
24 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Praktika aruanne, Valga Selver

Valgamaa Kutseõppekeskus Müüja 3 Eva Pulver AS- A VALGA SELVER Praktikaaruanne Juhendaja Olavi Ennu Valga 2010 Sissejuhatus Igal kursusel peab müüja õpilane valima endale praktika koha. Oma viimast praktikat soovisin ma sooritada Valga Selveris. Selver tundus mulle just õige valikuna, sest ta on suhteliselt uus ja asub piiri ääres ning on populaarne Läti Valka elanike hulgas.Lootsin saada ka keelepraktikat. Võtsin endale eesmärgiks saada uusi töövõtteid, saada palju informatsiooni Selveris müüdavate kaupade kohta, täiendada ja kinnitada koolist saadud teadmisi. Kuna ees seisab kutseeksam, siis arvasin, et Selver on õ...

Majandus → Müügitöö alused
271 allalaadimist
thumbnail
11
docx

5 eesti ja 5 välismaist kaubamärki

Tallinna Tööstushariduskeskus Kaubamärgid Referaat Tallinn 2010 Sisukord Balbiino .................................................................................................3 Kalev ......................................................................................................4 Felix .......................................................................................................5 A.Le.Coq ................................................................................................6 Liviko .....................................................................................................7 Ella's ......................................................................................................8 Coca-Cola Company ...........................

Majandus → Müügitöö alused
27 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Elustamisõpetus ja esmaabi võtted

 kui jood igapäev ,siis krampe ei teki.  Kõrge palavik on üle 40kraadi.Kui hakkad 38,0kraadist alandama, siis tapad organismi kaitsevõime.  Kui palavik langeb 35kraadini siis imuunsüsteem ei võitle.  6-8% imendub vitamiin ära, juhul kui ta on 50% looduslik  Sügisel on astelpaju korjamis aeg (september)  Piparmünti ei tohi kuivatada, tuleb külmutada et maitse säiliks.  Punane päevakübar tugevndab imuunsüsteemi.  Mustsõstra lehed alandavad palaviku.  Pärvaõis lahtistab köha.  Ravimtaime teed ei tohi juua rohkem kui 2nädalat järjest.  Vitamiinid tuleb süüa õhtul kui imuunsüsteem on aktiivne 20.00-22.00 aeg Kui leiad krampidega haige, palun  ära takista haige liigutusi, kuid jälgi, et ta end ei vigastaks  krambihoo möödudes keera ta küljele  vabasta kaelus, et hingamine oleks vaba  ära paku midagi juua

Inimeseõpetus → Haigused ja ravi
5 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Porgandi ja mustika silmanägemist parandavad omadused

TARTU ÜLIKOOL Farmaatsia instituut PORGANGI JA MUSTIKA SILMANÄGEMIST PARANDAVAD OMADUSED Proviisoriõppe I kursuse üliõpilase referaat õppeaines Sissejuhatus erialasse ja farmaatsia ajalugu Juhendaja: TARTU 2015 Sisukord 2.SISSEJUHATUS........................................................................................................ 3 3.AEDPORGAND......................................................................................................... 3 3.1............................................................................................... Üldiseloomustus 3 3.2.................................Karotenoidid: alfa- ja beeta-karoteen, luteiin, zeksantiin 3 3.3...............................................

Meditsiin → Farmakoloogia
18 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Probiootilised piimhappebakterid

Koostis: piim, suhkur, vaarikad (1,5%), glükoosi-fruktoosisiirup, õunamahl (0,6%), paksendaja modifitseeritud tärklis, lõhna- ja maitseained, toiduvärv kontsentreeritud porgandimahl, happesuse regulaator naatriumtsitraat, juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel), L. acidophilus ja Bifidobacteria.  Hellus Haps marja Koostis: piim, suhkur, marjamahl ja -püree 2,1% (põldmarja, vaarika, mustsõstra ja õuna mahl, maasikapüree), glükoosi-fruktoosisiirup, paksendaja modifitseeritud tärklis, lõhna- ja maitseained, toiduvärvid: E 163 (viinamarja kestade ekstrakt) ja peedipunane (kontsentreeritud punase peedi 6 mahl), happesuse regulaatorid: sidrunhape ja naatriumtsitraat, juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel), L. acidophilus ja

Toit → Toiduainete õpetus
37 allalaadimist
thumbnail
31
odt

Joogiõpetus

VESI Pakutakse mineraal, allika ja lauavett. Puhas kraani vesigi võib osutuda õigel serveerimisel väga tulusaks müügi artikliks (sidrunivesi). Euroopa standardite kohaselt peab mineraalne naturaalne vesi olema püsiva mineraalide koostisega, pumbatud looduslikult kaitstud maa-alusest allikas, mille juures toimub ka villimine. Villitud vett, mis ei vasta nendele nõuetele, kuid peab samuti olema puhas ja bakterioloogiliselt ohutu, tuleb Euroopa standardite kohaselt nimetada allikaveeks (springwater) või laua veeks (table water). Naturaalse mineraalvee koostis sõltub pinnasest, läbi mille vesi filtreeritakse. Soola sisalduse järgi jaotatakse mineraalveed kolme rühma: 1. väga madala mineraalide sisaldusega (mineraal soolade sisaldus alla 50 mg 1 liitri kohta. 2. madala mineraalide sisaldusega (oligo mineral) (mineraal soolade sisaldus alla 500 m...

Toit → Joogiõpetus
193 allalaadimist
thumbnail
27
docx

Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused

Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 4,1 kcal 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? tärklis 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 55-60% 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? amülaas lõhustab tärklist ja saadusteks on maltoos 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6. Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide? insuliin 7. Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama, miks? Päevas peab täiskasvanud inimene saama 25­35 g kiudaineid. suurendavad toidukördi mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde, kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles, aitavad vältida kõhukinnisust ja võivad enne...

Toit → Toitumisõpetus
156 allalaadimist
thumbnail
31
doc

KORDAMISKÜSIMUSED inimese toitumisõpetus

kerge aneemia; kahvatud igemed; valusad liigesed; haavade aeglane paranemine. Tõsise defitsiidiga kaasneb: skorbuut, mida iseloomustavad lihasnõrkus, kapillaaride katkemised, hemorraagia, tursed, katkised põletikulised igemed ja hammaste väljalangemine, raskesti paranevad haavad (armkoe rabestumine), kergesti murduvad luud , kõhulahtisus; osteoporoos; tugev aneemia. Varusid pole. C-vitamiini allikad: Mustsõstra ja kibuvitsa marjad, jõhvikas, kapsas, paprika, tsitrused. B1 ­ veeslahustuv, Vajalik: süsivesikute lõhustamiseks >närvirakkude talitluseks, virgatsainete tekkeks, närviimpulsside edastamiseks, ajutegevuseks ja mälu talitluseks, rasvhapete ja aminohapete lõhustamiseks, soolhappe sünteesiks; organismi ainevahetuses energia tootmiseks, kuna ta aitab organismil vabastada süsivesikutest energiat, · närvisüsteemi, lihaste ning südame normaalseks funktsioneerimiseks,

Bioloogia → Toitlustuse õpetus
20 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun