Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Probiootilised piimhappebakterid (2)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis on ning mida sisaldavad?
  • Mis on ning mida sisaldavad?

Lõik failist


TALLINNA TEENINDUSKOOL



Probiootilised piimatooted
Annili Pill
021K


Juhendaja : Milvi Kasemäe
TALLINN 2010
Sisukord
Sissejuhatus 3
Mis on ning mida sisaldavad? 4
Lactobacillus acidophilus 4
Bifidobacterium spp. 4
Probiootilised piimatooted. 5
''Tere'' tooted. 5
Piimad ja hapupiimad. 5
Keefirid 7
Hapukoor 7
Jogurtid 8
''Farmi'' tooted. 16
Jogurtid 16
Kasutatud kirjandus. 27








  • Sissejuhatus


    Selles referaadis uurin ma probiootilisi piimatooteid. Millised tooted on olemas ning milleks on vaja probiootilisi piiatooteid.






  • Mis on ning mida sisaldavad?


    Piimatoodetes kasutatavad probiootikumid on defineeritavad kui elusad mikroorganismid, mis mõjutavad soodsalt peremeesorganismi, aidates säilitada või taastada soolestiku mikrofloora tasakaalu. Enim kasutatavad probiootilised tüved Eesti piimatoodetes on Lactobacillus acidophilus ja Bifidobacterium spp. Nn AB-kultuuridena. Kasutatakse ka L. rhamnosus GG’d ja Lactobacillus fermentum ME-3. Probiootiliste toodete edukas müük algas 1994. aastast, kui ettevõtted hakkasid lisama oma toodetele probiootilisi kultuure.
  • Lactobacillus acidophilus

    Lactobacillus acidophilus'el on väidetavalt vähemalt kuut liiki kasulikke omadusi: seedefloora tasakaalustamine ja diarröade ravi, laktoositalumatuse leevendamine, positiivne mõju immuunsüsteemile, toiduallergiate ravi, kolesteroolisisalduse vähendamine vereplasmas, vähi ennetamine.
  • Bifidobacterium spp.

    Bifidobacterium spp. annab oma panuse inimorganismi seedetrakti mikrofloora tasakaalustamiseks .
    Probiootikumi mõju inimesele sõltub sissevõetavast doosist. Elusate, elujõuliste mikroobide hulk
    probiootilises tootes on otseses seoses toote mõjususega (Songisepp, 2002). Terapeutiliseks miinimumiks loetakse 1·106 elusat mikroobirakku grammis tootes. Eri autorid on leidnud, et probiootilised bakterid ei suuda tihti tootes kuni realiseerimisaja lõpuni ellu jääda või ei suuda säilida piisavates kontsentratsioonides, mis tagaksid probiootiliste toodete tarbijale vähemalt nende bakterite terapeutilise miinimumi taseme. Eri riikides on kehtestatud erinevad normid elusrakkude hulga kohta tootes.
  • Probiootilised piimatooted.


  • ''Tere'' tooted.


  • Piimad ja hapupiimad.


    • Hellus piim 2,5%
      Koostis: pastöriseeritud piim, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel).

    • Atsidofiilhapupiim Ats klassikaline

    Koostis: pastöriseeritud piim, juuretis (sh. L. acidophilus LA-5TM).
    • Atsidofiilhapupiim tsitrusega Ats tsitrusega

    Koostis: pastöriseeritud piim, tsitruselisand 9% (suhkur, sidrunimahl 14%, apelsinid 13%, paksendajad modifitseeritud tärklis ja pektiin , happesuse regulaator naatriumtsitraat, lõhna- ja maitseained ), juuretis (sh. L. acidophilus LA-5TM).


    Koostis: piim, suhkur, maasikad (1,8%), glükoosi-fruktoosisiirup,
    õunad (0,3%), paksendaja modifitseeritud tärklis, lõhna- ja
    maitseained, toiduvärv peedipunane (kontsentreeritud punase
    peedi mahl ), happesuse regulaator sidrunhape , juuretis, probiootilised
    piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud
    Tartu Ülikooli litsentsi alusel), L. acidophilus ja Bifidobacteria.

    Koostis: piim, suhkur, vaarikad (1,5%), glükoosi-fruktoosisiirup,
    õunamahl (0,6%), paksendaja modifitseeritud tärklis, lõhna- ja
    maitseained, toiduvärv kontsentreeritud porgandimahl, happesuse
    regulaator naatriumtsitraat, juuretis, probiootilised piimhappebakterid
    Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi
    alusel), L. acidophilus ja Bifidobacteria.
    • Hellus Haps marja

    Koostis: piim, suhkur, marjamahl
    ja -püree 2,1% (põldmarja, vaarika, mustsõstra ja õuna mahl,
    maasikapüree), glükoosi-fruktoosisiirup, paksendaja modifitseeritud
    tärklis, lõhna- ja maitseained, toiduvärvid : E 163 (viinamarja
    kestade ekstrakt ) ja peedipunane (kontsentreeritud punase peedi
    mahl), happesuse regulaatorid : sidrunhape ja naatriumtsitraat,
    juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum
    ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel), L. acidophilus ja
    Bifidobacteria.
    • Atsidofiilhapupiim 1 %
    Koostis: pastöriseeritud väherasvane piim, juuretis (sisaldab looduslikke, tervisele kasulikke piimhappebakterite L. acidophilus LA-5TM kultuure).
  • Keefirid


    • Hellus keefir 2,5%
    Koostis: pastöriseeritud väherasvane piim, juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel).
    • Hellus keefir 2,5%
      Koostis: pastöriseeritud väherasvane piim, juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel).

  • Hapukoor


    • Hellus hapukoor 20%

    Koostis: pastöriseeritud koor, juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel).
  • Jogurtid


    • Hellus Oomega-3 maasikajogurt

    Koostis: piim, suhkur, maasikad (7,1%), paksendajad: modifitseeritud maisitärklis ja želatiin, glükoosi-fruktoosisiirup, mikrokapseldatud kalaõli (0,167%), lõhna- ja maitseained, happesuse regulaatorid: naatriumtsitraat ja sidrunhape, toiduvärvid: musta porgandi ja punapeedi kontsentreeritud mahlad ning karmiin , jogurti juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel).
    • Hellus Oomega-3 kirsijogurt

    Koostis: piim, suhkur, kirsid (7,1%), paksendajad: modifitseeritud maisitärklis ja želatiin; glükoosi-fruktoosisiirup, mikrokapseldatud kalaõli (0,167%), happesuse regulaator naatriumtsitraat, toiduvärvid: punapeedi kontsentreeritud mahl ja E163; lõhna- ja maitseained, jogurti juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel).
    • Hellus Oomega-3 virsikujogurt
      Koostis: piim, suhkur, virsikud (7,1%), paksendajad: modifitseeritud maisitärklis ja želatiin, glükoosi-fruktoosisiirup, mikrokapseldatud kalaõli (0,167%), lõhna- ja maitseained, happesuse regulaatorid: naatriumtsitraat ja sidrunhape, toiduvärvid: paprika ekstrakt ja karoteenid , jogurti juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel).


    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, banaanid , paksendaja: modifitseeritud maisitärklis ja želatiin, lõssipulber , happesuse regulaator sidrunhape, lõhna- ja maitseaine , juuretis (sh. Lactobacillus acidophilus). Jogurt sisaldab 2,2% banaane.
    • Meloodia maasikajogurt

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, maasikad, paksendaja: modifitseeritud maisitärklis ja želatiin, lõssipulber, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaator naatriumtsitraat, toiduvärv karmiin, juuretis (sh. Lactobacillus acidophilus). Jogurt sisaldab 2,2% maasikaid.
    • Mumuu rukkileiva ja sarapuupähklitega jogurt

    Koostis: pastöriseeritud piim, rukkileiva-sarapuupähkli lisand 10% (suhkur, fruktoosi-glükoosisiirup, sarapuupähklid 10%, rukkileib 10%, lõhna- ja maitseained, paksendajad: pektiin ja ksantaankummi, säilitusaine kaaliumsorbaat), suhkur, paksendajad: modifitseeritud maisitärklis ja želatiin, lõssipulber, juuretis (sh. Lactobacillus acidophilus).
    • Meloodia banaanijogurt

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, banaanid, paksendaja: modifitseeritud maisitärklis ja želatiin, lõssipulber, happesuse regulaator sidrunhape, lõhna- ja maitseaine, juuretis (sh. Lactobacillus acidophilus). Jogurt sisaldab 2,2% banaane.
    • Meloodia maasikajogurt

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, maasikad, paksendaja: modifitseeritud maisitärklis ja želatiin, lõssipulber, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaator naatriumtsitraat, toiduvärv karmiin, juuretis (sh. Lactobacillus acidophilus). Jogurt sisaldab 2,2% maasikaid.
    • Meloodia mustika jogurt

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, mustikad , paksendaja: modifitseeritud maisitärklis ja želatiin, lõssipulber, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaator naatriumtsitraat, juuretis (sh. Lactobacillus acidophilus). Jogurt sisaldab 1,7% mustikaid.

    Koostis: piim, suhkur, kiudaine inuliin (2,7%), mustikad (2,1%), oligofruktoos, paksendaja modifitseeritud tärklis, želatiin, banaanipüree (1,1%), toiduvärvid: peedipunane ja E163 (viinamarja kestade ekstrakt), lõhna- ja maitseained, happesuse regulaatorid: sidrunhape ja naatriumtsitraat, jogurti juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel).
    • Väike TOM jäätisemaitseline jogurt krõbeda riisiga

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, paksendaja modifitseeritud tärklis, želatiin ja pektiin, lõssipulber, krõbe riis 8%, jäätisemaitseline lisand 3,5% (suhkur, paksendaja modifitseeritud maisitärklis, jäätisemaitseline lõhna- ja maitseaine, toiduvärv beetakaroteen ), juuretis (sh. Lactobacillus acidophilus ja Bifidobacterium).
    • Väike TOM jäätisemaitseline jogurt krõbedate riisikuulidega šokolaadis

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, paksendaja modifitseeritud tärklis, želatiin ja pektiin, lõssipulber, krõbedad riisikuulid šokolaadis 8% (suhkur, kakaovõi, piimapulber , kakaomass, laktoos , vadakupulber, emulgaator letsitiin, vaniliin, riisikuulid (riisijahu, nisujahu, suhkur, odralinnas, keedusool ), glükoosisiirup, paksendaja kummiaraabik ja modifitseeritud tärklis, taimne õli, happesuse regulaator sidrunhape), jäätisemaitseline lisand 3,5% (suhkur, paksendaja modifitseeritud maisitärklis, jäätisemaitseline lõhna- ja maitseaine, toiduvärv beetakaroteen), juuretis (sh. Lactobacillus acidophilus ja Bifidobacterium).
    • Tere maasika jogurt

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, maasikad, paksendaja modifitseeritud tärklis, želatiin, looduslikud ja looduslähedased lõhna- ja maitseained, toiduvärvid peedipunane (punase peedi mahl) ja karmiin, kontsentreeritud porgandimahl, happesuse regulaatorid: sidrunhape ja naatriumtsitraat, juuretis mis sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebakterid L. acidophilus ja Bifidobacteria. Jogurtis on 7% maasikaid.
    • Tere mustika jogurt

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, mustikad, paksendaja modifitseeritud tärklis, želatiin, looduslikud ja looduslähedased lõhna- ja maitseained, toiduvärv E 163 (viinamarja kestade ekstrakt), happesuse regulaatorid: sidrunhape ja naatriumtsitraat, juuretis mis sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebakterid L. acidophilus ja Bifidobacteria. Jogurtis on 7% mustikaid.

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, kirsid, paksendaja modifitseeritud tärklis, želatiin, looduslikud ja looduslähedased lõhna- ja maitseained, toiduvärvid: peedipunane (punase peedi mahl) ja E 163 (viinamarja kestade ekstrakt), happesuse regulaator naatriumtsitraat, juuretis mis sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebakterid L. acidophilus ja Bifidobacteria. Jogurtis on 7% kirsse .
    • Tere virsiku jogurt
      Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, virsikud, paksendaja modifitseeritud tärklis, želatiin, looduslikud ja looduslähedased lõhna- ja maitseained, happesuse regulaatorid: naatriumtsitraat ja sidrunhape, toiduvärvid: beeta- karoteen ja kapsantiin , juuretis mis sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebakterid L. acidophilus ja Bifidobacteria. Jogurtis on 7% virsikuid.


    Koostis: piim, suhkur, rabarber , kiudaine inuliin, paksendajad modifitseeritud tärklis ja guarkummi, želatiin, jahvatatud kaer , looduslähedased lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator naatriumtsitraat, jogurti juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel). Jogurtis on 2,8% rabarberit ja 0,6% kaera.
    • Hellus jogurt õuna-muraka-mee
      Koostis: piim, suhkur, õunad, murakad , mesi, paksendaja modifitseeritud tärklis, želatiin, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator naatriumtsitraat, toiduvärv beeta-karoteen, juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3(lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel). Jogurtis on 1,7% õunu, 1,1% murakaid ja 1,1% mett.


    Koostis: piim, suhkur, metsamarjad (põldmarjad, mustikad, vaarikad), paksendaja modifitseeritud tärklis, želatiin, kiudaine inuliin, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator naatriumststraat, jogurti juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel). Jogurtis on 3,8% metsamarju.
    • Hellus Omega3 jogurt tomati-maasika
      Koostis: piim, suhkur, tomatid , maasikad, paksendaja modifitseeritud tärklis, želatiin, mikrokapseldatud kalaõli, lõhna- ja maitseained, toiduvärv karmiin, happesuse regulaator naatriumtsitraat, jogurti juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel). Jogurtis on 3,9% tomateid ja 3,2% maasikaid.

    • Hellus Omega3 jogurt ananassi-basiiliku
      Koostis: piim, suhkur, ananassid, paksendaja modifitseeritud tärklis, želatiin, mikrokapseldatud kalaõli, lõhna- ja maitseained, basiilik , happesuse regulaator õunhape, toiduvärvid paprikaekstrakt ja kurkumiin , jogurti juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel). Jogurtis on 3,9% ananasse ja 0,03% basiilikut.

    • Hellus Omega3 jogurt õuna-spinati

    Koostis: piim, suhkur, õunad, paksendaja modifitseeritud tärklis, želatiin, spinat , mikrokapseldatud kalaõli, happesuse regulaator sidrunhape, lõhna- ja maitseained, jogurti juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel). Jogurtis on 2,6% õunu ja 0,7% spinatit.
    • Hellus jogurt rabarberi-kaera

    Koostis: piim, suhkur, rabarber, kiudaine inuliin, paksendajad modifitseeritud tärklis ja guarkummi, želatiin, jahvatatud kaer, looduslähedased lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator naatriumtsitraat, jogurti juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel). Jogurtis on 2,8% rabarberit ja 0,6% kaera.
    • Tere Vitamin Bomb maasika
      Koostis: jogurt (rasvata piim, juuretis), 9% maasikalisandit (33% maasikamahla (kontsentraadist), glükoosi-fruktoosisiirup, 7% maasikapüreed, paksendaja modifitseeritud maisitärklis, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaator sidrunhape, toiduvärvid: köögivilja- ja taimeekstraktid (must porgand , punapeet), suhkur, glükoos , paksendaja pektiin, vitamiinid A, C ja E, probiootilised piimhappebakterid Bifidobacterium lactis BB-12, Lactobacillus acidophilus LA-5.

    • Tere Vitamin Bomb õuna-banaani

    Koostis: jogurt (rasvata piim, juuretis), 9% puuviljalisandit (30% õunamahla (kontsentraadist), glükoosi-fruktoosisiirup, 10% banaane, paksendaja modifitseeritud maisitärklis, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaator sidrunhape), suhkur, glükoos, paksendaja pektiin, vitamiinid A, C ja E, probiootilised piimhappebakterid Bifidobacterium lactis BB-12, Lactobacillus acidophilus LA-5.
    • Tere Vitamin Bomb apelsini-porgandi

    Koostis: jogurt (rasvata piim, juuretis), 9% puuvilja-köögiviljalisandit (22% apelsinimahla (kontsentraadist), 18% porgandimahla (kontsentraadist), glükoosi-fruktoosisiirup, paksendaja modifitseeritud maisitärklis, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaator sidrunhape, toiduvärv kapsantiin), suhkur, glükoos, paksendaja pektiin, vitamiinid A, C ja E, probiootilised piimhappebakterid Bifidobacterium lactis BB-12, Lactobacillus acidophilus LA-5.

    Koostis: 1% rasvasusega jogurt, sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid L.acidophilus LA-5®, Bifidobacterium BB-12®, L.casei ja Lactobacillus fermentum ME3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel), suhkur, troopiliste viljade mahlad kontsentreeritud mahlast 4,7% (ananassimahl 1,3%, virsikumahl 1,2%, apelsinimahl 1,3%, maasikamahl 0,9%), dekstroos, paksendaja: pektiin, happesuse regulaator: naatriumtsitraat, sidrunhape, karamelli suhkrusiirup, lõhna-ja maitseained.
    • Hellus jogurtijook maasika

    Koostis: 1 % rasvasusega jogurt, sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebakterid L.acidophilus LA-5®, Bifidobacterium BB-12®, L. case ja Lactobacillus fermentum ME3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel), suhkur, maasikamahl kontsentreeritud mahlast 5%, dekstroos, kiudaine: inuliin, paksendaja: guarkummi, antioksüdant : askorbiinhape , happesuse regulaator: sidrunhape, porgandimahla kontsentraat , lõhna- ja maitseained.

    • Hellus jogurtijook metsamarja

    Koostis: 1 % rasvasusega jogurt, sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebakterid L.acidophilus LA-5®, Bifidobacterium BB-12®, L.case ja Lactobacillus fermentum ME3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel), suhkur, metsamarja mahlad kontsentreeritud mahlast 5% (vaarikamahl, põldmarjamahl, maasikamahl, leedrimarjamahl), dekstroos, kiudaine: inuliin, paksendaja: guarkummi, antioksüdant: askorbiinhape, happesuse regulaator: sidrunhape, lõhna- ja maitseained
  • ''Farmi'' tooted.


  • Jogurtid


    • FARMI maitsestamata jogurt

    Koostis: pastöriseeritud piim, lõssipulber, piimaproteiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebaktereid: L. acidophilus, Bifidobacterium bifidum, L. casei)
    • FARMI maitsestamata jogurt kilepakendis

    Koostis: pastöriseeritud piim, lõssipulber, piimavalk , juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid: L. acidophilus, Bifidobacterium, L. casei )
    • FARMI Pirnijogurt pähklitega

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, pirni lisand pähklitega (suhkur, pirnid , pähklid, vesi, modifitseeritud tärklis, lõhna- ja maitseained, paksendaja pektiin, värvisafloori kontsentraat, suhkru siirup , happesuse regulaatorid: sidrunhape, kaltsiumtsitraadid), lõssipulber, paksendajad: modifitseeritud tärklis, pektiin, želatiin; juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei). Toode sisaldab 3,9% pirne ja 0,7% pähkleid.
    • FARMI Martsipanijogurt mooniseemnetega

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, martsipani mooniseemnetega lisand (vesi, suhkur, mooniseemned, martsipan, modifitseeritud tärklis, glükoosi-fruktoosi siirup, lõhna- ja maitseaine, paksendajad: pektiin, guarkummi; happesuse regulaatorid: sidrunhape, naatriumtsitraadid, kaltsiumtsitraadid, suhkrusiirup), lõssipulber, paksendajad: modifitseeritud tärklis, pektiin, želatiin; juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei). Toode sisaldab 1,3% mooniseemneid ja 0,7% martsipani.
    • Koorene jogurt mustikatükkidega, rasvasus 4 %

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, mustikatükkidega lisand (mustikatükid, suhkur, vesi, modifitseeritud maisitärklis, happesuse regulaator naatriumtsitraadid, lõhna- ja maitseained), lõssipulber, rõõsk koor 2,8%, modifitseeritud maisitärklis, zelatiin , paksendaja pektiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei). Toode sisaldab 7,7% mustikaid.
    • Koorene jogurt kirsitükkidega, rasvasus 4 %

    Koostis pastöriseeritud piim, suhkur, kirsitükkidega lisand (kirsid, suhkur, modifitseeritud maisitärklis, puu- ja juurvilja kontsentraat (porgand, aroonia, viinamari ), paksendajad: pektiin, ksantaankummi; happesuse regulaatorid: sidrunhape, naatriumtsitraadid, kaltsiumtsitraadid; lõhna- ja maitseained), lõssipulber, rõõsk koor 2,8%, modifitseeritud maisitärklis, zelatiin, paksendaja pektiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei). Toode sisaldab 7,7% kirsse.
    • Koorene jogurt maasikatükkidega, rasvasus 4 %

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, maasikatükkidega lisand (maasikatükid, suhkur, vesi, modifitseeritud maisitärklis, porgandi kontsentraat, peedi kontsentraat, paksendaja pektiin, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaatorid: sidrunhape, naatriumtsitraadid, kaltsiumtsitraadid), lõssipulber, rõõsk koor 2,8%, modifitseeritud maisitärklis, zelatiin, paksendaja pektiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei). Toode sisaldab 7,7% maasikaid.
    • Koorene jogurt vaarikatükkidega, rasvasus 4 %

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, vaarikalisand (vaarikad, suhkur, vesi, modifitseeritud tärklis, happesuse regulaator naatriumtsitraadid, peedimahla kontsentraat, lõhna- ja maitseained), lõssipulber, rõõsk koor 2,8%, modifitseeritud maisitärklis, zelatiin, paksendaja pektiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei). Toode sisaldab 7,7% vaarikaid.
    • Koorene jogurt virsikutega 4%

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, virsikulisand (virsikud, suhkur, modifitseeritud tärklis, lõhna- ja maitseaine, paksendaja pektiin, porgandi kontsentraat, happesuse regulaatorid: sidrunhape, kaltsiumtsitraadid, naatriumtsitraadid), lõssipulber, rõõsk koor 2,8%, modifitseeritud maisitärklis, zelatiin, paksendaja pektiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei). Toode sisaldab 7,7% virsikuid.
    • Farmi jogurt kirsikeedisega

    Koostis: jogurt 80% (pastöriseeritud piim, suhkur, lõssipulber, rõõsk koor, modifitseeritud maisitärklis, zelatiin, paksendaja pektiin), kirsitükkidega keedis 20% (suhkur, kirsitükid (30%), vesi, modifitseeritud tärklis, pektiin, punase peedi kontsentraat), looduslikud lõhna- ja maitseained , happesuse regulaator: sidrunhape, juuretis (lisaks jogurtibakteritele sisaldab probiootilisi piimhappebaktereid Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium ja Lactobacillus paracasei).
    • Farmi jogurt maasikakeedisega

    Koostis: jogurt 80% (pastöriseeritud piim, suhkur, lõssipulber, rõõsk koor, modifitseeritud maisitärklis, zelatiin, paksendaja pektiin), maasikatükkidega keedis 20% (suhkur (41,5%), maasikatükid (40%), vesi, glükoos-fruktoossiirup, porgandi kontsentraat, peedi kontsentraat, paksendaja pektiin ja guarkummi, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaatorid: sidrunhape, naatriumtsitraadid, kaltsiumtsitraadid), juuretis (lisaks jogurtibakteritele sisaldab probiootilisi piimhappebaktereid Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium ja Lactobacillus paracasei).
    • Farmi jogurt mustikakeedisega

    Koostis: jogurt 80% (pastöriseeritud piim, suhkur, lõssipulber, rõõsk koor, modifitseeritud maisitärklis, zelatiin, paksendaja pektiin), maasikatükkidega keedis 20% (suhkur (41,5%), maasikatükid (40%), vesi, glükoos-fruktoossiirup, porgandi kontsentraat, peedi kontsentraat, paksendaja pektiin ja guarkummi, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaatorid: sidrunhape, naatriumtsitraadid, kaltsiumtsitraadid), juuretis (lisaks jogurtibakteritele sisaldab probiootilisi piimhappebaktereid Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium ja Lactobacillus paracasei).
    • Farmi jogurt virsikukeedisega

    Koostis: jogurt 80% (pastöriseeritud piim, suhkur, lõssipulber, rõõsk koor, modifitseeritud maisitärklis, zelatiin, paksendaja pektiin), virsikutükkidega keedis 20 % (suhkur (43 %), virsikutükid (41%), vesi, glükoos-fruktoos siirup, paksendajad: pektiin, guarkummi; happesuse regulaatorid: sidrunhape,kaltsiumtsitraadid; looduslikud lõhna- ja maitseained), toiduvärv beta karoteen, juuretis (lisaks jogurtibakteritele sisaldab probiootilisi piimhappebaktereid Lactobacillus acidophilus , Bifidobacterium ja Lactobacillus paracasei).
    • Farmi magus jogurtipõhi

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, rõõsk koor, lõssipulber, modifitseeritud maisitärklis, zelatiin, paksendaja pektiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei).
    • FARMI mustikamaitseline joogijogurt

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, mustikamaitseline siirup 5 % (suhkur, vesi,õunakontsentraat, looduslähedane lõhna-ja maitseaine, toiduvärvid: peedipunane ja antotsüaanid ,happesuse regulaatorid: naatriumtsitraat ja sidrunhape),tardaine pektiin, jogurtijuuretis, mis sisaldab probiootilisi piimhappebaktereid (L.acidophilus, Bifidobacterium, L.casei).
    • FARMI vaarikamaitseline joogijogurt

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, vaarikamaitseline siirup 6% (suhkur, vesi, õunakontsentraat, toiduvärv peedipunane, vaarika lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaatorid: naatriumtsitraat, sidrunhape), paksendaja pektiin, (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei).
    • FARMI Maasika joogijogurt

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, vesi, maasikad 0,9%, stabilisaator pektiin, modifitseeritud tärklis, porgandi kontsentraat, peedi kontsentraat, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaatorid: naatriumtsitraadid, sidrunhape, kaltsiumtsitraadid; juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei).
    • LOTTE maasika joogijogurt kannus 2,1 %

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, vesi, maasikad 0,9%, stabilisaator pektiin, modifitseeritud tärklis, porgandi kontsentraat, peedi kontsentraat, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaatorid: natriumtsitraadid, sidrunhape, kaltsiumtsitraadid; juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei).
    • LOTTE Mustikamaitseline joogijogurt kannus 2,1%

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, vesi, õunakontsentraat, stabilisaator pektiin, toiduvärvid: betaniin , antotsüaanid; mustika lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaator sidrunhape, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracase).
    • FARMI Maasika joogijogurt kannus

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, vesi, maasikad 0,9%, stabilisaator pektiin, modifitseeritud tärklis, porgandi kontsentraat, peedi kontsentraat, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaatorid: natriumtsitraadid, sidrunhape, kaltsiumtsitraadid; juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei).
    • FARMI Mustikamaitseline joogijogurt kannus

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, vesi, õunakontsentraat, stabilisaator pektiin, toiduvärvid: betaniin, antotsüaanid; mustika lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaator sidrunhape, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracase).
    • FARMI Kirsi jogurtijook pudelis

    Koostis: pastöriseeritud piim, kirsisiirup (suhkur, vesi, kirsid, toiduvärv betaniin, kirsi lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaatorid: sidrunhape, naatriumtsitraadid), suhkur, stabilisaator pektiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei). Toode sisaldab 0,5% kirsse.

    Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, karusmarja-sidruni lisand 6% (suhkur, vesi, karusmari 4%, kontsentreeritud sidrunimahl 1%, toiduvärv beeta-karoteen, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaatorid: sidrunhape, naatriumtsitraadid), stabilisaator pektiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid:Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei).
    • FARMI Maasika jogurtijook pudelis

    Koostis: pastöriseeritud piim, maasikalisand (suhkur, vesi, maasikad, modifitseeritud tärklis, porgandi kontsentraat, peedi kontsentraat, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaatorid: naatriumtsitraadid, sidrunhape, kaltsiumtsitraadid; paksendaja pektiin), suhkur, stabilisaator pektiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei). Toode sisaldab 0,9% maasikaid.
    • LOTTE Maasika jogurtijook pudelis 2,1%

    Koostis: pastöriseeritud piim, maasikalisand (suhkur, vesi, maasikad, modifitseeritud tärklis, porgandi kontsentraat, peedi kontsentraat, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaatorid: natriumtsitraadid, sidrunhape, kaltsiumtsitraadid; paksendaja pektiin), suhkur, stabilisaator pektiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimhappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei,). Toode sisaldab 1,5% maasikaid.
    • LOTTE Metsamarja jogurtijook pudelis 2,1%

    Koostis: pastöriseeritud piim, metsamarjalisand - 10% (suhkur, glükoosi-fruktoosisiirup, vesi, pohlad , jõhvikad, mustikad, lõhna- ja maitseaine, toiduvärv: peedimahla kontsentraat, happesuse regulaatorid: sidrunhape, naatriumtsitraadid; paksendaja pektiin), suhkur, stabilisaator pektiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebakterid : Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei). Toode sisaldab 0,4 % pohli, 0,3% jõhvikaid, 0,3% mustikaid.
    • Farmi BASIC Sidruni-rohelise tee jogurtijook inuliiniga

    120 g toodet sisaldab 2,7 g Frutafit® inuliini. 3 pudelit (360 grammi) Basic jogurtijooki sisaldab 8,1 grammi Frutafit ® inuliini.
    3 pudelit Basic jogurtijooki annavad 32% päevasest kiudainete vajadusest ning hoiavad korras seedimise. 8 grammi Frutafit® inuliini päevas aitab kaasa kaltsiumi imendumisele ning tugevamate luude tekkele.3 pudelit Basic jooki annab 33,3% päevasest kaltsiumivajadusest.
    Koostis: pastöriseeritud piim, vesi, sidrun -rohelise tee lisand 8% (suhkur, vesi, sidrunikontsentraat 10%, glüskoosi-fruktoosisiirup, paksendajad: modifitseeritud tärklis, guarkummi; rohelise tee ekstrakt 0,5%, puu- ja köögivilja kontsentraat, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaator naatriumtsitraadid), suhkur, inuliin, paksendaja pektiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebakterid:Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei).
    • Farmi BASIC Vaarika-punase päevakübara jogurtijook inuliiniga 1,4%

    120 g toodet sisaldab 2,7 g Frutafit® inuliini. 3 pudelit (360 grammi) Basic jogurtijooki sisaldab 8,1 grammi Frutafit® inuliini. 3 pudelit Basic jogurtijooki annavad 32% päevasest kiudainete vajadusest ning hoiavad korras seedimise. 8 grammi Frutafit® inuliini päevas aitab kaasa kaltsiumi imendumisele ning tugevamate luude tekkele. 3 pudelit Basic jooki annab 29,6% päevasest kaltsiumivajadusest.
    Koostis: pastöriseeritud piim, vaarika-punasekübara lisand 8% (suhkur, vaarika kontsentraat 30%, vesi, glükoosi-fruktoosi siirup, modifitseeritud tärklis, lõhna- ja maitseaine, puu- ja köögivilja kontsentraat, punase päevakübara ekstrakt, paksendaja guarkummi, happesuse regulaator sidrunhape), suhkur, inuliin, paksendaja pektiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebakterid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei).
    • Farmi BASIC Apelsini- astelpaju jogurtijook inuliiniga 1,4%

    20 g toodet sisaldab 2,7 g Frutafit® inuliini. 3 pudelit (360 grammi) Basic jogurtijooki sisaldab 8,1 grammi Frutafit® inuliini. 3 pudelit Basic jogurtijooki annavad 32% päevasest kiudainete vajadusest ning hoiavad korras seedimise. Vähemalt 8 grammi Frutafit® inuliini päevas aitab kaasa kaltsiumi imendumisele ning tugevamate luude tekkele. 3 pudelit Basic jooki annab 33,3% päevasest kaltsiumivajadusest.
    Koostis: pastöriseeritud piim, apelsini-atelpaju lisand 8% (suhkur, astelpajupüree 14%, apelsini kontsentraat 4%, lõhna- ja maitseaine, puu- ja köögivilja kontsentraat, happesuse regulaatorid: sidrunhape, naatriumtsitraadid), suhkur, inuliin, paksendaja pektiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebakterid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei.
    • JÄNKS Maasika jogurtishake

    Koostis: pastöriseeritud piim, maasikalisand (suhkur, vesi, maasikad, modifitseeritud tärklis, porgandi kontsentraat, peedi kontsentraat, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaatorid: natriumtsitraadid, sidrunhape, kaltsiumtsitraadid; paksendaja pektiin), suhkur, stabilisaator ( sahharoos , emulgaator glütseriidide estrid , piimavalk, želatiin), jogurtijuuretis (lisaks sisaldab ka probiootilisi piimhappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus casei). Toode sisaldab 1,4% maasikaid.
    • JÄNKS Mustikamaitseline jogurtishake

    Koostis: pastöriseeritud piim, mustikamaitseline siirup (suhkur, vesi, õunakontsentraat, toiduvärvid: betaniin, antotsüaanid; mustika lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaator sidrunhape), suhkur, emulgaator glütseriidide estrid, piimavalk, želatiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebakterid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei).
    • JÄNKS Pirnimaitseline jogurtishake

    Koostis: pastöriseeritud piim, pirnimaitseline siirup (suhkur, vesi, õunakontsentraat, toiduvärvid karoteenid, pirni lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaator sidrunhape), suhkur, emulgaator glütseriidide segud , piimavalk, želatiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebakterid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei).
    • JÄNKS vaarikamaitseline jogurtishake

    Koostis: pastöriseeritud piim, vaarikamaitseline siirup(suhkur, vesi, õunakontsentraat, toiduvärv betaniin, vaarika lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaatorid: naatriumtsitraadid, sidrunhape), suhkur, emulgaator glütseriidide estrid, piimavalk, želatiin, juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebakterid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei).
    • JÄNKS Ploomimaitseline jogurtishake

    Koostis: pastöriseeritud piim, ploomimaitseline lisand (suhkur, vesi, kontsentreeritud aroonimahl, happesuse regulaatorid: naatriumtsitraadid, sidrunhape; ploomi lõhna- ja maitseaine), suhkur, sahharoos, emulgaator glütseriidide estrid, piimavalk, želatiin, jogurtijuuretis (lisaks sisaldab ka probiootilised piimhappebakterid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus casei).
  • Kasutatud kirjandus.


    http://www.farmi.ee/tooted
    http://www.tere.eu/products/tooted/p iim
    http://www.eau.ee/~aps/pdf/20034/juhkam.pdf


    27
  • Vasakule Paremale
    Probiootilised piimhappebakterid #1 Probiootilised piimhappebakterid #2 Probiootilised piimhappebakterid #3 Probiootilised piimhappebakterid #4 Probiootilised piimhappebakterid #5 Probiootilised piimhappebakterid #6 Probiootilised piimhappebakterid #7 Probiootilised piimhappebakterid #8 Probiootilised piimhappebakterid #9 Probiootilised piimhappebakterid #10 Probiootilised piimhappebakterid #11 Probiootilised piimhappebakterid #12 Probiootilised piimhappebakterid #13 Probiootilised piimhappebakterid #14 Probiootilised piimhappebakterid #15 Probiootilised piimhappebakterid #16 Probiootilised piimhappebakterid #17 Probiootilised piimhappebakterid #18 Probiootilised piimhappebakterid #19 Probiootilised piimhappebakterid #20 Probiootilised piimhappebakterid #21 Probiootilised piimhappebakterid #22 Probiootilised piimhappebakterid #23 Probiootilised piimhappebakterid #24 Probiootilised piimhappebakterid #25 Probiootilised piimhappebakterid #26 Probiootilised piimhappebakterid #27
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 27 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2010-11-13 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 37 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 2 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Henri Pill Õppematerjali autor
    Selles referaadis on kirjutatud kõikidest piimatoodest mis sisaldavad probiootilisi piimhappebaktereid. Toote nimetus+ mida sisaldab

    Kasutatud allikad

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    10
    doc

    PROBIOOTILISED PIIMATOOTED

    TALLINNA TEENINDUSKOOL Georg Badasjan 021PK PROBIOOTILISED PIIMATOOTED Referaat Juhendaja: Eha Martma Tallinn 2011 Georg Badasjan Probiootilised piimatooted SISUKORD SISSEJUHATUS............................................................................................................... MIS ON PROBIOOTIKUMID.......................................................................................... PROBIOOTILISTE PIIMATOODETE KASULIKKUS INIMORGANISMILE.......... MEIE LEIDUVAD PROBIOOTILISED PIIMATOOTED POODIDES........................... KOKKUVÕTE.................................................................................

    Pagar-kondiiter
    thumbnail
    9
    doc

    Jogurtid

    saadakse jogurtist kõik olulised toitained. Jogurtid jaotatakse joogi- ja topsijogurtiteks. Joogijogurtit saab tassist rüübata ning see sobib hästi hommikusöögiks koos müsli või maisihelvestega. Topsijogurtit süüakse lusikaga, see sobib nii desserdiks kui ka kergeks eineks. Elusbakterite võlujõud Soolestiku loomulik mikrofloora tagab roiskumis- ja käärimisprotsesside tasakaalu ning pärsib potentsiaalsete haigusetekitajate elutegevuse. Peamise tähtsusega on seejuures piimhappebakterid, mida hapendatud piimatooted sisaldavad suurel hulgal. Mitmel põhjusel võib aga seedetrakti mikrofloora saada häiritud. Teaduslikest uurimistöödest on selgunud, et ligikaudu 10% inimestest esineb peale antibiootikumikuuri kõhulahtisus, oksendamine või kõhuvalu. Selline olukord on ajutine ning soolestiku normaalne mikrobioloogiline tasakaal taastub varem või hiljem. Samuti väheneb seedetrakti bakterite hulk stressi ajal ning vananemisel. Selleks et olukorda parandada,

    Toiduainete õpetus
    thumbnail
    7
    docx

    Probiootilised piimatooted

    Probiootikumid on elusad mikroorganismid, prebiootikumid aga toidu seedimatud koostisosad, mis on kasulikud käärsooles toimivatele nn headele mikroobidele, sest prebiootikumid ergutavad valikuliselt nende bakterite juurdekasvu käärsooles. Prebiootilised on süsivesikuterikka toidu koostisosad: oligosahhariidid, nt inuliin ja oligofruktoos. Need toidukomponendid jõuavad käärsoolde ja avaldavad seal soodsat toimet. Piimad ja hapupiimad Hellus piim 2 5% Koostis: pastöriseeritud piim probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME 3 lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel Atsidofiilhapupiim Ats klassikaline Koostis: pastöriseeritud piim juuretis sh L acidophilus LA 5TM Atsidofiilhapupiim tsitrusega Ats tsitrusega Koostis: pastöriseeritud piim tsitruselisand 9% suhkur sidrunimahl 14% apelsinid 13% paksendajad modifitseeritud tärklis ja pektiin happesuse regulaator naatriumtsitraat lõhna ja maitseained juuretis sh L acidophilus LA 5TM 3 Hellus Haps maasika

    Tooraine õpetus
    thumbnail
    7
    docx

    Probiootilised piimatooted

    Probiootikumid on elusad mikroorganismid, prebiootikumid aga toidu seedimatud koostisosad, mis on kasulikud käärsooles toimivatele nn headele mikroobidele, sest prebiootikumid ergutavad valikuliselt nende bakterite juurdekasvu käärsooles. Prebiootilised on süsivesikuterikka toidu koostisosad: oligosahhariidid, nt inuliin ja oligofruktoos. Need toidukomponendid jõuavad käärsoolde ja avaldavad seal soodsat toimet. Piimad ja hapupiimad Hellus piim 2 5% Koostis: pastöriseeritud piim probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME 3 lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel Atsidofiilhapupiim Ats klassikaline Koostis: pastöriseeritud piim juuretis sh L acidophilus LA 5TM Atsidofiilhapupiim tsitrusega Ats tsitrusega Koostis: pastöriseeritud piim tsitruselisand 9% suhkur sidrunimahl 14% apelsinid 13% paksendajad modifitseeritud tärklis ja pektiin happesuse regulaator naatriumtsitraat lõhna ja maitseained juuretis sh L acidophilus LA 5TM 3 Hellus Haps maasika

    Tooraine õpetus
    thumbnail
    6
    doc

    Eesti kohupiimatootjatest ja nende erinevatest toodetest

    Eesti kohupiimatootjatest ja nende erinevatest toodetest Referaat Juhendaja: Riina Laht Tallinn 2010 Kohupiimakreem Hellus mustika-banaani-jogurti-kohupiimakreem 150g Koostis: rasvata kohupiimapasta, piim, suhkur, rõõsk koor, mustikad, kiudaine (inuliin), banaanid, paksendaja modifitseeritud tärklis, zelatiin, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator sidrunhape, juuretis, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel). Tootes on 32% jogurtit, 2,3% mustikaid ja 1,5% banaane. 100 g toodet sisaldab keskmiselt 113 energiatkcal süsivesikuid16,1 g (475 kJ) valke 5,6 g rasvu 2,5 g Lumivalgekese sidruni-kohupiimakreem 150g Koostis: rasvata kohupiimapasta, rõõsk koor, suhkur, sidrunimahl (1%), paksendajad: maisitärklis ja pektiin, lõhna- ja maitseaine. 100 g toodet sisaldab keskmiselt 117

    Köögi õpetus
    thumbnail
    4
    docx

    Konkureerivate toodete analüüs

    Kaimo Lorents K09 Konkureerivate toodete analüüs Jogurti tarbijad on eelkõige kindlasti lapsed, aga üldiselt on jogurt toode, mis olenemata soost, vanusest, haridusest või ühiskondlikust positsioonist, maitseb väga paljudele inimestele ja siinkohal kindlat sihtgruppi välja tuua ei ole ilmselt võimalik. Vajadus on põhjus, mis paneb inimesed tegutsema. Vajadus, esimese rühma moodustavad vajadused, mille rahuldamine aitab organismil ellu jääda. Neid nimetatakse füsioloogiliseks vajaduseks. Näiteks söömis-, joomis-, magamis-, hapnikuvajadus. Ootused toodetele tähtsuse järjekorras: 1. Väga oluline · Kvaliteet · Hind 2. Oluline · Maitse 3. Oluline, kuid mitte väga · Pakendi välimus Võrdluskriteerium A ettevõtte B ettevõtte C ettevõtte toode toode toode Metsamarja jogurti-

    Turundus
    thumbnail
    34
    doc

    E ained - Toiduainete koostise analüüs

    TOIDUAINETE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINED HANNES JAAGO, BIANKA KARLSON JA JANNE KAARNEEM XII ÕA SISUKORD 1) FIZZ RASBERRY LK 3 2) KEELETARREND Atria LK 4 3) TÄISSUITSU PÕDRAVORST Linnamäe Lihatööstus LK 5 4) PANDA SOKOLAADIKOMMIDE SEGU 250G LK 6 5) FELIX LIHAPALLISUPP LK 8 6) FELIX KARTULIPUDER LK 9 7) FELIX KANA-KARRI RIISIROOG LK 10 8) FUN LIGHT VAARIKA LK 11 9) KÜÜSLAUGU MARINAAD Santa Maria LK 13 10) LU PIMS LK 15 11) LISAAINETE LOETELU LK 17 12) E-AINED MEIE TOIDULAUAL LK 32 2 FIZZ RASBERRY Koostis: Valmistatud õunaveinist ning vaarika-tähtvilja lõhnaainest. · E221 - Naatriums

    11.klassi bioloogia
    thumbnail
    8
    doc

    Kodunetöö toidukaubaõpetus

    MK 1 Kodune töö Toidukaubaõpetuses nr 2 1. Loetle ainult rukkijahust valmistatud leibade nimetused ja tootjad. (Vao A&O kauplus) As Pere Leib Tootmine ­ Pere Rukkileib, Kroovleib, Lihtne Rukkileib, Muuli Leib, Wabariigi must leib, Wabariigi vormileib, Pärnu leib, Rae leib, Tartu Meelise leib As Leibur- Klassikaline rukkileib, Leiburi SAIB Vändra Leib ­ Mahe (öko) rukkileib Oü Saare Leib ­ Kroovleib, Saare peenleib As Lõuna Pagarid - Rukkileib 2. Kirjelda müüdavate tsitrusviljade sortimenti ja müügikohti. (Selver As, Paide Selver) Vaatlesin tsitrusviljade müüki Selver As-is, Paide Selveris. Tsitruselisi müüakse koos teiste puuviljadega puuviljade ja köögiviljade sektsioonis, kas külmikuriiulilt või puuviljakastist. Esindatud olid järgmised tsitruselised: apelsin, mandariin (pole hetkel müügil), klementiin, sidrun, greip, pomelo, lime, switie (pole hetkel müügil) Lahtine Võrgus Paki

    Toiduainete õpetus




    Kommentaarid (2)

    gerda121 profiilipilt
    gerda sokk: Jaa, päris hea on!!
    20:35 08-12-2010
    ClubMusic profiilipilt
    Roel Eevald: Suhteliselt hea.
    17:31 08-12-2010



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun