Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kontrolltöö: kesk- ja uusaeg. (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Millised olid 3 põhiseisust keskajal?
  • Mida kujutas endast keskaegne kuningavõim?
  • Mida kujutas endast keskaegne hansa- ja idamaakaubandus?
  • Millal tekkisid keskaegsed ülikoolid kuidas toimus õppetöö?
  • Kes oli Jeesus Kristus?
  • Mida nad saavutasid 13 sajandiks?
  • Milles seisnes katoliku kiriku positiiv ja negatiivne roll keskaegses ühiskonnas?
  • Mida tähendab renessanss ja kuidas muutus inimeste mõtteviis ning kunsti?
  • Milline oli suurte maadeavastuste mõju alistatud rahvaste saatusele?
  • Miks puhkes reformatsioon millised muutused toimusid reformitud kirikutes?
  • Milline oli reformatsiooni positiivne ja negatiivne mõju Euroopa arengule?
  • Miks puhkes Prantsusmaal Suur Prantsuse revolutsioon?
  • Mida see muutis Prantsusmaa valitsemises majanduses kultuuris?
  • Millised olid Suure Prantsuse revolutsiooni positiivsed ja negatiivsed tagajärjed?
  • Miks algas tööstusrevolutsioon ja milles see seisnes?
  • Millised muutused toimusid ühiskonnas?

Lõik failist

Kontrolltöö: kesk- ja uusaeg .
  • Millised olid 3 põhiseisust keskajal? 3 põhiseisust keskajal olid: I seisus vaimulikud- palvetajad , kiriklik hierarhia ; II seisus aadlikud -sõdurid feodaalne hierarhia; III seisus talupojad- töötegijad.
  • Mida kujutas endast keskaegne kuningavõim?Keskaegne kuningavõim kujutas endast seda, et võim pärines hõimujuhi võimust ning oli päritav meesliinipidi, võimu aluseks oli kuninga maavaldused ja isikuomadused .
  • Mida kujutas endast keskaegne hansa- ja idamaakaubandus? Hansakaubandus toimus Läänemerel, mis oli Lääne- ja Põhjamere-äärsete linnade kaubaliit, millesse kuulus 100 linna ja tähtsaimaks keskuseks oli Lübeck, Eesti linnadest oli seal Tallinn, Tartu, Uus-Pärnu ja Viljandi. Veeti Venemaalt Euroopasse: karusnahka, vaha, mett ,puitu, vilja, loomanahkasi jne ning Läänest itta soola, vürtse, metalli ja veini. Idamaakaubandus oli läbi Vahemere sadamalinnade. Idamaakaubandus aarablaste vahendusel, oli Siiditee Hiinast: siid , portselan, paber, vürtsid, juveelid , klaas ja Vürtsitee Indoneesiast: maitseained , narkoained, oopium . Kaubad jõudsid Konstantinoopolisse, Firenzesse, Veneetsiasse ja sealt edasi Euroopasse.
  • Millal tekkisid keskaegsed ülikoolid, kuidas toimus õppetöö? Ülikoolid:Tekkisid umbes 12.-13. Sajandil, Bologna Itaalias, Pariisis Prantsusmaal, Oxford ja Cambridge Inglimaal, Salamanca Hispaanias. Kesk-Euroopas 14.s ja Põhja-Euroopas 17.s .Õppetöö toimus ladina keeles ja suuliselt, koolitati vaimulikke, juriste, arste. Õpilasteks olid al 14 eluaastast noormehed. Filosoofiateaduskonnas õpetati 7 vaba kunsti: grammatika, retoorika, dialektika , artimeetika, geomeetria , astronoomia , muusika - bkalaureaus ja sai spetsaliseeruda arsti-, teoloogia -, õigusteaduskonnas.
  • Kes oli Jeesus Kristus? Jeesus Kristus oli juut , kes sündis Juudamaal jõulupühal, ristiti 30 aastasena, suri jeruusalemmas kolgata mäel risti lööduna, tõusis surnust üles 3 päeva pärast surma, uskus oma missiooni.
  • Milliseid meetodeid kasutasid Rooma paavst ja Konstantinoopoli patriarh kristluse levitamiseks Euroopas ning mida nad saavutasid 13. sajandiks? Rooma piiskop võttis endale kõigi Lääne-Rooma riigi aladel elavate kristlaste juhtimise-paavstivõimu kujunemine. Konstantinoopoli patriarh juhtis kirstlasi Bütsanti keiririigis. Rooma paavst saatis misjonäre paganaid ristiusku pöörama. Algas kirikute, kloostrite asutamine kiriku tugipünktidega.
  • Millal lõhenes ristiusu kirik katoliiklikuks ja õigeusklikuks ning mille poolest need sarnanesid ja erinesid ? Ristiusu kirik lõhenes katoliiklikus ja õigeusklikuks 1054 aastal kirikulõhe ajal. Õigeusk Juhtis Konstantinoopoli patriarh, kes toetus Bütsantsi keisrile. Piibel ja jumalateenistus kreeka + slaavi keeltes. Peakirik Hagia Sophia katedraalKonstantinoopolis.Kirikutes imettegevad ikoonid , ikonostaas, mosaiikkaunistused.Vaimulikel oli lubatud abielluda.8. – 10. s ristiusustati Serbia, Bulgaaria , Rumeenia, Venemaa Katoliku usk Juht Rooma paavst, kes oli liidus kristlike monarhidega. Piibel ja jumalateenistus ladina keeles. Peakirik Püha Peetruse katedraal Roomas.16.s rajati indulgentside müügist saadud rahaga uus katedraal.Kirikuid kaunistasid freskod, reliikviad ,altar. Vaimulike abielukeeld (tsölibaat). Kirik korraldas 11.- 13.saj ristisõdasid paganate ja moslemite vastu.
  • Milles seisnes katoliku kiriku positiiv ja negatiivne roll keskaegses ühiskonnas? Katoliku kiriku positiivne ja negatiivne roll keskaegses ühiskonnas seisnes selles, et kirik muutus mõttevabaduse ja teaduste arengu takistajaks, kirku ettekirjutised ja dogmad pidurdasid teaduse arengut, piibel muutus absoluutseks tõeks ja kui teadlaste väited läksid vastuollu piibliga olid need valed, tänu sellele kirikule Kreeka-rooma ja araabia teadlaste tekstide kõrvaleheitmine, 13.saj alguseks olemas ja ladina keelde tõlgitud teosed, aga need olid paganlikud kirjutised. Astronoomia arengu pidurdamise tõi kaasa, samuti ka arstiteadus oli taanarengus- kirik keelas laipade lahkamise ning haigused olid jumala karistus pattude eest.
  • Mida tähendab renessanss ja kuidas muutus inimeste mõtteviis ning kunsti? Renessanss on antiikkultuuri taasünd 14-16 s pärast 1000-aastast seisakut ja uus mõtteviis. Muutused mõtteviisis: Humanism-inimese maapealne elu on väärtus. Antiikkultuuri ei pea põlgama vaid tundma õppima, väärtustama, jäljendama. Muutused kunstis: Antiikaegse iluideaali tagasitule, piibliteemade kõrvale tuli antiikmütoloogia, palja inimkeha näitamine palju loomulikumalt ja täpsemalt.
  • Millal toimusid suured maadeavastused ning kuidas need muutsid Euroopa riikide arengut ning mõjutasid majandust? Suured maadeavastused: toimusid alates aastast 1488. Tänu sellele toimus Euroopa rahvastiku kasv, rikastumine.
  • Milline oli suurte maadeavastuste mõju alistatud rahvaste saatusele ? Alistatud rahvast hakati orjastama mis tõi kaasa arengu pidurdamise.
  • Miks puhkes reformatsioon , millised muutused toimusid reformitud kirikutes? Reformatsioon puhkes, sest katoliku kiriku rahaahnus oli, kiriku rikkused ja vaimulike jõude- ja patuelu, privileegid. Paavstide võitlus võimu pärast ilmalike valitsejatega. Ladinakeelne kirik rahvast irdunud. Kiriku ettekirjutused läksid vastuollu teadusega, kirik pidurdas teaduse arengut. . Reformitud kirik: polnud seintel pühapilte, kloostrite laialisaatmine, vaimulike abieluluba, rahvuskeelne piibel ja jumalateenistus. Gregooriuse ladinakeelse laulu asemel koguduse emakeelne laul. Pihist, pühakute säilmete kummardamisest, palverännakutest loobumine, vaimulike riietus muutus must-valgeks, kirikujuhiks kohalik kõrgeim vaimulik, mitte preester .maksdi kirikule kirikukümnist.
  • Milline oli reformatsiooni positiivne ja negatiivne mõju Euroopa arengule? Euroopale negatiivne: Rahutused ja sõjad Saksamaa linnades ja maal, hugenottide sõjad Prantsusmaal, Madalmaade Isesisvussõda Hispaania vastu, Inglismaa ja Hispaania. Positiivne: Usurahu kehtestamise katsed Augsburgis, 30aastane Euroopa sõda fikseeris usutunnistuste piirid. Põhja-ja Kesk-Euroopas kinnistus reformitud usk; Põhjamaades ja Põhja-Saksamaal luteri usk; Madalmaades ja Sveitsis kalvinism ; Inglismaal anglikaani kirik; Algas rahvusliku kirjakeelte areng; Protestanlikes riikides allutati kiriku ilmalikule võimule.
  • Miks puhkes Prantsusmaal Suur Prantsuse revolutsioon? Puhkes, sest et Louis XVI absolutistlik valitsemine. Õukonna pillav eluviis Versailles ’i lossis. Marie- Antoinette . Riigivõim aadlike + vaimulike käes - moodustasid 2% ühiskonnast, olid maksudest vabastatud. III seisus moodustas 98%, aga sel puudus poliitiline võim, maksis kõrgeid makse.Valgustusideoloogia ja USA Iseseisvussõja mõju.Revolutsiooni ajend : Hindade tõus. Maksude tõstmise vajadus, sest riik pankroti äärel.
  • Mida see muutis Prantsusmaa valitsemises, majanduses, kultuuris? ValitseminePrantsusmaa kuulutati vabariigiks. Vabariikliku riigikorralduse väljakujunemine. Uus riigilipp , hümn “Marseljees” Senise seisusliku süsteemi lagundamine. Aadlikud ja vaimulikud kaotasid poliitilised eesõigused. Kodanike võrduse põhimõte. Katoliku kiriku majanduslik ja poliitiline nõrgendamine. Usuvabadus. Vaimulike allutamine riigile.Majandus Varapõhine maksustamine.Keelati talupoegade teotöö – raharendisuhted.Riigistati ja müüdi maha kiriku- ja riigist lahkunud aadlike maad.Likvideeriti tsunftid – vaba ettevõtlus. Sisetollide kaotamine.Meetermõõdustik.Kultuur:Kultuurivarade hävitamine: kirikute, losside, kloostrite rüüstamine, nt Notre Dame ja St Denis ’ katedraalid, Versailles’ loss. Raamatukogude, arhiividokumentide hävitamine.Riikliku kaitse korraldamine: Louvre kunstimuuseumiks, avalike raamatukogude, rahvusarhiivi asutamine.Uute koolide ja kõrgkoolide asutamine.Tiitlite kaotamine. Kodanik, proua, härra. Puhvpükste asemel pikad püksid. Parukad moest , lihtne juus. Antiigi jäljendamine.
  • Millised olid Suure Prantsuse revolutsiooni positiivsed ja negatiivsed tagajärjed? Suur Prantsuse revolutsiooni Positiivne- Prantsusmaa kuulutati vabariigiks. Vabariikliku riigikorralduse väljakujunemine. Uus riigilipp, hümn “Marseljees” Senise seisusliku süsteemi lagundamine. Aadlikud ja vaimulikud kaotasid poliitilised eesõigused. Kodanike võrduse põhimõte. Katoliku kiriku majanduslik ja poliitiline nõrgendamine. Usuvabadus. Vaimulike allutamine riigile.Varapõhine maksustamine.Keelati talupoegade teotöö – raharendisuhted.Riigistati ja müüdi maha kiriku- ja riigist lahkunud aadlike maad.Likvideeriti tsunftid – vaba ettevõtlus.Sisetollide kaotamine.Meetermõõdustik Negatiivne Kultuurivarade hävitamine: kirikute, losside, kloostrite rüüstamine, nt Notre Dame ja St Denis’ katedraalid, Versailles’ loss. Raamatukogude, arhiividokumentide hävitamine.
  • Miks algas tööstusrevolutsioon ja milles see seisnes? Eeldus – üleminek teorendilt raharendile põllumajanduses - vaba tööjõud tööstuse jaoks. Aurumasina leiutamine – J. Watt 18. s Inglismaal – uus tehnoloogiline tase - auruajastu algus. Olemus Üleminek käsitöölt masinatele . 19. s – auruajastu.
  • Kuidas muutis tööstusrevolutsioon tööstuslikku tootmist, transporti, põllumajandust, sidepidamisvahendeid, ehitusideoloogiat, millised muutused toimusid ühiskonnas? Tööstuses: ketrus -kudumismasinad tekstiilitööstuses; auruvedur ja aurik Transpordis , aurutraktor põllumajanduses metallurgias auruhaamrid jm. Masinate tootmiseks vaja metalli ja kõrget kuumust (kaevandused) .Üleminek käsitöölt masinatele. 19. s – auruajastu Põllumajanduses metallurgias auruhaamrid jm. Manufaktuuride, käsitöökodade kõrvale tekkisid vabrikud – masstoodang.Tootmise koondamine ühte kohta : tööjõud + tooraine – suurte tööstuspiirkondade teke.Masstoodang vajas suurt turgu ja head transporti - rahvusvaheline kaubandus, raudteed, kanalid, ookeanilaevandus
  • Miks on tähtsad järgmised isikud:
    • Michelangelo - maalis Sixtuse kabeli lae Vana Testamendi sündmuste põhjal ja temalt pärineb ka Sixstuse kabeli altarimaal .
    • Leonardo da Vinci- oli maalikunstnik , skulptor, leiutaja. Maalis seinamaalid ,,Püha õhtusöömaaeg“ ja „Mona Lisa“
    • Kolumbus- avastas meretee Indiasse üle Atlandi ookeani
    • Montesquieu- Prantsuse akadeemia liige, tuntud oma võimude lahususe käsitluse poolest
    • Rosseau - Prantsuse valgustuskirjanik, Geneva instituudi õpingute juht
    • Robespierre- oli Prantsuse revolutsiooni tuntuim juht
    • Danton - Prantsuse revolutsiooni üks juhte
    • Napoleon - sai Prantsusmaa keisriks ja Prantsusmaast sai taas monarhistlik riik
    • Peetrus oli Uue Testamendi ja kristliku traditsiooni järgi üks Jeesuse kaheteistkümnest apostlist, kristliku koguduse juht pärast Jeesuse surma ja katoliku kiriku esimene paavst. Teda peetakse paavstluse ja kirikukaitsepühakuks.
    • Paulus oli üks esimesi aktiivseid kristluse levitajaid, tõlgendajaid ja organiseerijaid.Paulust kirjeldatakse Uues Testamendis kui kreeka juuti.
    • Magalhaes oli portugali meresõitja ja maadeavastaja, kes Hispaania lipu all purjetades püüdis leida läänepoolset teed Vürtsisaarteni Indoneesias. Kuigi ta ei jõudnud ümbermaailmareisilt tagasi, oli ta üks esimesi, kes läbis kõik meridiaanid, sest Mactani saar, kus ta hukkus, oli Vürtsisaartest, kus ta varem oli käinud, lääne pool. Ta oli ka esimene, kes juhtis ekspeditsiooni Euroopast Aasiasse lääne suunas ja ületas Vaikse ookeani. 
    • Luther oli saksa kristlik teoloog  ja augustiini  munk , kelle seisukohtadest sai alguse reformatsioon ning kes on oluliselt mõjutanud protestantismi ja ka teiste kristlike traditsioonideõpetust
    • Calvin oli prantsuse usureformaator, kes pani aluse kristlikule teoloogiasüsteemile, mida hiljem hakati nimetama kalvinismiks.Calvin sündis 1509 Põhja-Prantsusmaal Noyonis
    • Gutenberg oli saksa leiutaja, trükkal ja kullassepp, keda peetakse liikuvate metalltähtedega trükikunsti leiutajaks.Ajavahemikus  1452 –1454 trükkis ta umbes 180 eksemplaris ladinakeelse 42-realise Piibli
    • Henry VIII oli  Tudorite dünastiast Inglismaa ja Iirimaa kuningas 1509– 1547 .Henry sai põhiliselt tuntuks oma abielude ja usupoliitikaga, mis olid omavahel väga tihedalt seotud. Samas oli ta ka riigijuhtimise teistes valdkondades suhteliselt edukas, pidas tihti sõdu ning püüdis oma varandust pidevalt kasvatada. Samuti oli ta kõrgelt haritud, oskas paljusid keeli, tegeles musitseerimise ning filosofeerimisega .
    • Louis XVI oli viimne Prantsusmaa ja  Navarra  kuningas enne revolutsiooni 10. maist  1774 14. septembrini 1791 ja prantslaste kuningas 14. septembrist 1791 – 21. septembrini 1792. Ta krooniti Reimsis 11. juunil 1775. 16. mail 1770 abiellus ta Austria ertshertsoginna Marie Antoinette'iga, kellega tal oli kaks poega ja kaks tütart.
    • Voltaire oliprantsuse deistlik filosoof, kirjanik, ajaloolane ja üks Euroopa valgustusliikumise juhtkujudest.Ta sai kuulsaks  näitekirjaniku ja poeedina, hiljem oli tuntud John Locke 'i ja Isaac Newtoni vaadete populariseerijana. Muuhulgas võitles tasallivuse ja kodanliku avalikkuse eest ning katoliku kiriku piiramatu türannia vastu, ka õpetas ta Preisi kuningat  Friedrich II.
    • J.Watt oli šoti insener, kes leiutas uut tüüpi aurumasina, mis pani aluse tööstuslikule pöördele 18. sajandil. James Watt ei olnud küll aurumasina leiutaja, kuid täiustatud ja väga tootliku aurumasina autor.
    • Püha peetruse katedraal on Vatikanis Püha Peetruse väljakul asuv kirik, mille ehitus algas 18. aprillil   1506  ja lõpetati 1626.See on ka püha Peetruse, kes oli üks kaheteistkümnest Jeesuse apostlist ja esimene Rooma piiskop, matmispaik. Basiilika allakatakombidesse on maetud 91 valitsenud paavsti.
    • Hagia Sophia katedraal on endine basiilika, hiljem mošee ja nüüd muuseum  İstanbulis .See onbütsantsi arhitektuuri üks kuulsamaid mälestusmärke. See ehitati aastail 532–537.Bütsantsi kirikuteenistus oli väga pidulik ning vajas avarat ruumi. Sellepärast eelistati bütsantsi sakraalarhitektuuris kupliga kaetud tsentraalehitist, kus protsessiooni, kirikliku rongkäigu ilu on mitmest küljest vaadeldav.

  • Mida tähendavad mõisted

    • Peapiiskop- kiriku hierarhias kindla kirikupiirkonna kõrgeim ülevaataja, piiskopist järgmine aste ja enne kardinali.
    • Absoluutne monarhia - valitsemisvorm, kus riigijuhile kuulub piiramatu võim
    • Konstitusiooniline monarhia- riigikord, kus monarhia võim on piiratud põhiseaduse ja teiste seadustega ning võib olla demokraatlik
    • Jakobiinide diktatuur- Prantsusmaa revolutsiooni päästmise vahendina kehtestatud tugev ja piiramatu vägivallavõim
    • Reformatsioon  oli 16. sajandil sündinud usuline uuendusliikumine, mille tulemusena katoliku kirikust eraldusid nn reformeeritud harud, neist peamised olid  luterlus , kalvinism ning anglikaani kirik. Traditsiooniliselt seostatakse reformatsiooni algust Martin Lutheri  nime ja kuupäevaliselt 31. oktoobriga 1517.
    • Renessans oli  keskajale  järgnenud, 14.-16. sajandil väldanud periood Euroopa  kultuuriloos .Renessanss sai alguse hiliskeskaegses Itaalias 

  • Miks on tähtsad järgmised dokumendid :
    • 95 teesi- Levisid saksa keelde tõlgituna kogu riigis ja panid liikuma sündmuste ahela, mis paisus kristliku kiriku revolutsiooniks.
    • Inimese ja kodaniku õiguste deklaratsioon- see sätestas inimeste põhivabaduses(usu-,sõna-,koosolekute- ja muud vabadused ) ning võrdsuse seaduste ees.
    • 1791.a põhiseadus Prantsusmaal- selle järgi muutus Prantsusmaa konstitutsiooniliseks monarhiaks

  • Kontrolltöö-kesk- ja uusaeg #1 Kontrolltöö-kesk- ja uusaeg #2 Kontrolltöö-kesk- ja uusaeg #3 Kontrolltöö-kesk- ja uusaeg #4
    Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
    Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2013-11-26 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 29 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor marksike13 Õppematerjali autor
    1.Millised olid 3 põhiseisust keskajal? 3 põhiseisust keskajal olid: I seisus vaimulikud- palvetajad, kiriklik hierarhia; II seisus aadlikud-sõdurid feodaalne hierarhia; III seisus talupojad- töötegijad.2.Mida kujutas endast keskaegne kuningavõim?Keskaegne kuningavõim kujutas endast seda, et võim pärines hõimujuhi võimust ning oli päritav meesliinipidi, võimu aluseks oli kuninga maavaldused ja isikuomadused.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    20
    doc

    Euroopa poliitiline kaart keskajal, linnad, kultuur

    Linnade taasteke 11.s, 13.s enesestmõistetav suures osas Eur. Põhjuseks käsitöö-ja kaubanduse areng. Linnad tekkisid kauplemiseks soodsatesse kohtadesse- jõesuudmed, silla v koolmekoha juures, sadamapaik. Linnastatuimad piirkonnad tekkisid paikadesse, kus oli talupoegi, kellele toodand linlase toidaks ja kelle hulgast saaks linn täiendust elanikkonnale.Kõigepealt hakkasid linna tekkima Vahemere piirkonda, antiiksete linnade kohale, hiljem kesk- ja põh-euroopas. Suurimad linnas u 50-100 tuh, keskmine linn 10 tuh, väikelinn 1000 elanikku. Tähtsamad ehitised olid kirik, linnavalitsuse hoone, turuplats, sadam. Linnaõigus e linnaharta saadi valitsejalt, õigus omavalitsusele (nõukogu e raad), raha vermimine, seadused, kohus, maksud, kaitsemeeskond. Linnaelanikud olid osa III seisusest, vabad inimesed- käsitöölised, kaupmehed, lihtrahvas. 1.a linnas- vaba inimene

    Ajalugu
    thumbnail
    7
    docx

    Kõrg- ja hiliskeskaeg, KT kordamine.

    KT: Kõrg- ja hiliskeskaeg pt 22-23, 26, 29-32 1. Keskaegsed linnad Euroopas. 2. Millised olid linnade taastekke põhjused, aeg ja kohad Euroopas? Linnad taastekkisis 11 sajandil. Kõigepealt tekkisis linnad Vahemere prk antiikaegsete linnade kohal. Hiljem Kesk- ja Põhja-Euroopas (Köln, Hamburg, Bremen, Lübeck, Danzig, Riia) 3. Kui suured olid linnad, millised olid tähtsamad ehitised- rajatised, milline oli elanike staatus ja organisatsioonid (gild, tsunft) Suurlinnad ­ kuni 50 -100 tuh el, keskmine linn -10 tuh, väikelinn 1000 elanikku Tähtsaimad ehitised: kirik, linnavalitsuse hoone, turuplats, sadam. Linna ümbritsesid linnamüür/id, vallikraav. Osa III seisusest, vabad inimesed, käsitöölised, kaupmehed, lihtrahvas

    Ajalugu
    thumbnail
    10
    doc

    Uusaeg kordamine

    Absolutism. V: Absolutism tekkis 16. saj . Valitseja käes seadusandlik, täidesaatev ja kohtuvõim + sõjavägi. 1) Monarhi jumalikule õigusele valitseda ainuisikuliselt. 2) Alalisele palgaarmeele. Ohvitserid aadlike hulgast ­ sõjakoolid. Soldatid lihtrahva hulgast. 3) Valdavalt väikeaadlike hulgast palgatud ametnikud/bürokraatia (ministrid, maksuametnikud, õukonnaametnikud, kohtunikud, provintside ametnikud) 4) Merkantilistlik majanduspoliitika. Riik sekkub majandusse, raha riigikassasse. Riigimanufaktuurid, tulumaks, tollimaksud, raha vermimine, riiklik kaubandusmonopol. Prantsusmaa 17. s. V: Louis XIV valitsusaega loetakse absolutismi kõrgajaks kogu Euroopas. Ligi kaks aastakümmet valitses kuninga kõrval esimese ministrina Itaaliast pärit Jules Mazarin. Louis XIV hakkas piirama hugenottide usuvabadust. Neile määrati suuremad maksud ja vallandati riigiametitest, tühistati Natesi edikt. Protestantide kirikud suleti või lammutati. Louis XIV ajal hakkas Prantsusmaa mää

    Uusaeg
    thumbnail
    19
    doc

    Ajaloo ülemineku eksami vastused 2010

    10b humanitaarklassi ajaloo üleminekueksami piletite vastused Pilet 1 *Lääne-Rooma ja Ida-Rooma riigid. Lääne-Rooma langus. Bütsants | Lääne- ja Ida-Rooma provintside erinevused; Constantinus Suure tegevus, impeeriumi lõplik jagunemine; Lääne Rooma lõpp; Ida-Rooma püsimajäämise põhjused; valitsemise; kultuur. Lääne-Rooma langes tänu Hunnide pealetungile Euroopas, tänu millele germaani võimud rändasid Lääne- Rooma aladele. Itaalia vallutas põhja poolt sisse tunginud germaani hõim-langobardid. Nende sissetung kiirendas tsivilisatsiooni allakäiku. Allakäigu põhjuseks peeti kohut kristlaste üle.Kujunesid sõltumatud väikesed riigid vana Lääne-Rooma aladele. Lääne provintsi alla kuulusid Põhja-Aafrika, Hispaania, Gallia ja Britannia-need olid ennem roomlaste vallutamist riigi ja tsivilisatsiooni tekke staadiumis. Ida- Rooma provintsile kuulusid: Kreeka, Väike-Aasia, Süüria, Egiptus-need olid ennem room

    Ajalugu
    thumbnail
    17
    odt

    Keskaeg ja Uusaeg

    Pilet 1 *Lääne-Rooma ja Ida-Rooma riigid. Lääne-Rooma langus. Bütsants Lääne-Rooma ja Ida-ooma provintside erinevused: Lääne-Rooma oli roomalik, kuid üsna vaesed ja ka ei olnud nad kõige arenenumad. Lääne-Roomas oli väga vähe linnu. Ida-Rooma oli arenenud nii oma kultuurilt, kui ka jõukuselt. Ida-Rooma linnades räägiti kreeka keelt ning sealt ekporditi palju erinevaid kaupu Läände. Constantinius Suur: Oli Vana-Rooma keiser, kes legaliseeris ristiusu. Teine oluline samm oli see, et ta lasi rajada riigi idaossa uue pealinna Konstantinoopoli. Lääne-Rooma riigid: Põhja-Aafrika, Hispaania, Gallia, Britannia. Need riigid olid roomalikud, jõukuselt ja arengult jäid Ida-Rooma riikidele alla, linnu oli vähe. Ida- Rooma riigid: Kreeka, Väike-Aasia, Süüria, Egiptus. Linnad olid kõrge kultuuriga ja jõukad, räägiti kreeka keelt, eksporditi luksuskaupu Läände. Lääne-Rooma lõpp: Lääne-Rooma nõrkes 395. aastal, kui olude sunnil hakati armeesse palkama germaanla

    Ajalugu
    thumbnail
    6
    doc

    Katoliiklus ja palvetajad 5lk, VÄGA PÕHJALIK KOKKUVÕTE

    VAHEKESKAEG (11. saj. II p. – 14. saj.) I KATOLIIKLUS ja VAIMULIKE SEISUS PALVETAJAD (oratores) Kristliku keskaja põhiideeks jäid: Jumal on kõige looja ja kõige kontrollija, tema teab nii minevikku, olevikiku kui ka tulevikku. Jumala tahtmise järgi süõnnib kõik. Keskaja inimese mõistes oli maine elu lühike ja ajutine, hauatagune elu igavene. Selleks tuli valmistuda ja igavene õndsus ära teenida. Maapealne elu oli inimese füüsiliste ja moraalsete jõudude järelekatsumine. Siit tulenesid ka asketismi, halastuse ideed ja kannatuse õilistamine. Mõtlemine ja kahtlemine oli siiralt usklikule vale tegevus. Teadmised, otsimine, avastamine ärgitasid uhkust ja upsakust, kehaline ilu ja kehaline nauding oli saatanast. Halastustegevus, kaastunne alandatute, vaeste vigaste vastu oli Jumalale meelepärane. Igaüks peab oma kohaga siin ilmas rahul olema. Jumal näeb kõike, seega karistamatust olla ei saa. Inimest saadab kõikjal ime. See o

    Ajalugu
    thumbnail
    10
    docx

    Kordamine üleminekueksamiks

    “Kui paavst teaks, milliseid kuritarvitusi indulgentside müük kaasa toob, eelistaks ta kiriku mahapõletamist.” 31. oktoobril 1517 tõi Martin 95 oma vaateid seletavat ladinakeelset teesi. Saksamaal oli vaimulik kirjandus au sees Ta soovis et piibel tõlgitaks mitmesse keeled, et kõik saaksid sellest aru. Ta oli jäiga kirikuhierarhia vastu. Tema põhimõte oli see, et inimene peab ise usust aru saama.. Preestril õigus abielluda. Jumalateenistus emakeelseks. 8) Uusaeg. Algus ja lõpp. Uusaja tunnused Uusaeg algas: 1) 1453 vallutati Konstantinoopol türklaste poolt; 2) 1492- Kolumbus avastas Ameerika; 3) 1517- Reformatsiooni algus. Uusaeg Lõppes:  20 sajandi algus 1900  1 maailmasõja algus 1914 Uusaja tunnused:  Valgustusfilosoofia  Absolutism  Kirku võimu vähenemine  Rahvusriikide tekkimine 9) Valgustus. Tunnused  1680-1780

    10.klassi ajalugu
    thumbnail
    14
    docx

    Keskaeg 5 -16 saj

    Antiiksed linnad ja tsivilisatsioon jäid püsima Ida-Rooma riigis e Bütsantsis. Ladina keel jäi püsima kogu keskaja vältel. Ladina keelt kasutati kirikutes, kloostrites, kohtutes, diplomaatias. Ka suur osa raamatuid ja käsikirju pandi kirja ladina keeles. FRANGI RIIGI TEKE 496.a Algselt tekkis keltide Gallia (esimesena vallutas selle Caesar ja muutis selle Rooma provintsiks).  Merovingide Gallia (5.-8.saj)  Karolingide Gallia (8.-10.saj) Frangid elasid Reini jõe kesk- ja alamjooksul. Kui 5.saj sai frankide kuningaks Merovingide soost Chlodovech, haarati enda alla kogu Gallia. Ta võttis vastu ristiusu (katoliikluse vormis) , mis kindlustas märkimisväärselt tema võimu. Katoliikluse vastuvõtmine andis Chlodoveckile hea ettekäände alustada sõda ariaanlastest naaberhõimude vastu. Chlodovech muutis võimu päritavaks ja lasi kirja panna Saali õiguse. Frangi riigis polnud pealinna. Kuningas rändas riigis ringi. 7

    10.klassi ajalugu




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun