Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"jahuta" - 103 õppematerjali

thumbnail
24
pptx

PÕLETUS

• Kõrge temperatuur • Kuumad vedelikud, aur, vahad, õlid • Lahtine tuli • Elekter • Päikese UV jt kiirgused • Kemikaalid Põletused • I astme põletus Esimese astme põletuse korral kahjustub naha pealmine kiht, tekib punetus ning turse. ESMAABI Jahuta 15-20 minutit jaheda veega, jääga! Põletused • II astme põletus • Teise astme põletus haarab ka naha aluskude ning tekivad lisaks tursele ka villid. • ESMAABI • Jahuta põletuspind veega, • jääga! • Eemalda riided! • Pöördu arsti poole! Põletused • III astme põletus • Kolmanda astme põletus ulatub juba sügavamatesse kihtidesse ning nahk võib olla mustjas (nekroos) ning tihke. • ESMAABI • 112 • Jahuta veega Põletused • Leegipõletusega võib kaasneda ka mürgise suitsu sissehingamise tagajärjel tekkiv hingamisteede kahjustus, mis halvemal juhul võib põhjustada

Inimeseõpetus → Inimese füsioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Korea köök

pulgakeste või lusikaga. Enamsti süüakse samal viisil nagu Jaapanis ja Hiinas: kaussi tõstetud toidust süüakse pulgakestega paksemad palad välja, siis juuakse vedelik üle kausi ääre. Korea porgandisalat. Porgand, sibul, küüslauk, tsillipulber, jahvatatud koriandriseeme, röstitud seemned, suhkur, äädikas. Pese ja koori porgandid. Riivi, maitsesta soolaga ning lase 30 minutit tõmmata. Lõika sibul ribadeks ning prae õlis kuldseks. Jahuta. Haki küüslauk.Maitsesta riivitud porgandid küüslaugu, pipra, praetud sibula, koriandri- ja seesamiseemnete, suhkru, õli, äädika ja soolaga.Sega ning lase tund aega külmkapis maitsestuda. Korea peedisalat. Toores punapeet, sibul, küüslauk, jahvatatud koriandriseeme, tsillipulber, õli. Pese ja koori peet, riivi üsna peene riiviga. Lõika sibul

Toit → Kokandus
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Taigna kaunistused

Suhkrumass 0,5 kg tuhksuhkrut 3 tl kummiaraabikumi (soojendatud) 5 tl vett 3 tl zelatiinipulbrit paisutada ja sulatada 2 tl rasvainet 2 tl vedelat glükoosi 1 munavalge Pane kõik ained eelsoojendatud vahustamisanumasse ja mikserda venivaks valgeks seguks. Pane kilekotiga vähemalt 12 tunniks külma. Besee Valmistusained 4 munavalget 350 g suhkrut vanilliini Valmistusviis 1. Kui Sa ei kasutata otse külmutuskapist võetud mune siis jahuta eelnevalt munavalged. Jahuta ka vahustamisnõu. 2. Alusta mikseriga vahustamist aeglasel käigul. Umbes 2030 sekundi pärast lülita mikser kiiremale käigule. 3. Kui munavalge on muutunud valkjaks vahuks, alusta vähehaaval suhkru lisamist, samal ajal vahustamist jätkates. Vaht peab olema tihe ja kohev, mitte raske ja läikiv. Vahustamise lõpul peab vaht olema täiesti valge ja tihe ning seisma vahustil. 4

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
19 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kuum eelroog ja parfeed

Riivi porgand peene riiviga ja pigista välja apelsini mahlaks 50g porgandimahl. munakollane 1 tk, 2. Riivi natuke apelsini koort ja pigista ka apelsinist välja suhkur 30g mahl.. 35% rõõska koort 1dl 3. Vahusta munakollane osa suhkruga, millele lisa tsitruse liköör 15ml porgandimahl ja apelsinimahl, inver ja kuumuta ingverit vesivannil paksenemiseni. Jahuta, pidevalt vahustades. Kaste 4. Vahusta rõõsk koor ülejäänud suhkruga. Punane siirup 70ml 5. Ühenda segud ettevaatlikult ja lisa liköör. Suhkur 30g Liköör 1cl 6. Soojenda parfeed kätega ja löö parfee vormist välja serveerimistaldrikule. 7

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Hispaania rahvusköök

Kella 8 ja 10 vahel õhtuoode Kell 10 - õhtusöök, mis ei ole küll enam nii rikkalik kui lõuna. Kataloonia kreem 2 apelsini 3 munakollast 3 dl piima 60 g suhkrut 1 spl maisi või kartulitärklist kaneelikoort 1 McCormick vaniljekaun suhkrut karamelliseerimiseks mõned rabarberivarred 80 g külmutatud vaarikaid 20 g suhkrut paar passionit Grüne Fee melissi Riivi pestud apelsinilt peene riiviga koor. Pane koos 2 dl piimaga potti ja kuumuta keemiseni. Jahuta. Sega suhkur munakollastega kergeks vahuks. Lahusta tärklis järelejäänud piimaga ja sega see munakollase-suhkru segu hulka. Lisa muna- suhkrusegu piima-apelsinikoore segule. Klopi läbi ja jaota kogus küpsetus- kindlatesse nõudesse. Küpseta 125 kraadi juures 30-40 minutit. Jahuta. Keeda vaarikatest, suhkrust, veest ja vaniljekaunast siirup ning marineeri rabarber siirupis. Enne sööma asumist puista magustoidule suhkur ja kõrveta see leeklambi abil karamelliks

Keeled → Hispaania keel
60 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Tervislik magustoit

1 tk Apelsin 1 dl Vesi 7 sl Suhkut 2 tk Muna Valmistamine: Pese apelsin, lõika ära koor ja pressi mahl välja. Püreeri saumikseriga maasikad koos apelsinimahlaga. Kalla vesi keedunõusse, lisa suhkur ja apelsinikoored. Lase mõni minut keeda, jahuta. Kalla kokku maasikapüreega ja sega läbi. Pane pisut suurema anumaga sügavkülmikusse, et edaspidisel vahustamisel võiks segu kogus kahekordistuda. Kui segu on poolenisti külmunud, mikserda hulka vahustatud munavalged. Sorbett tuleb õhulisem, kui veel paar korda aeg-ajalt segu vahustada. Tõsta pool tundi enne serveerimist külmkappi, jaga pokaalidesse.

Meditsiin → Terviseõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Muffinid valge šokolaadiga

· · 1 muna ·2 dl piima · 100 g valget sokolaadi · 2 dl mustikaid või hakitud ploome Sega kuivained. Sulata või ning jahuta. Klopi muna lahti, lisa piim ning sulavõi. Vala munasegu kuivainete hulka ning sega läbi. Puista tainasse hakitud valge sokolaadi tükke ning mustikaid. Kuna Oma Maitse vastu oktoobrit enam mustikaid ei leidnud, kasutasime hakitud ploome. Jaga tainas 12 paberkorvikesega vooderdatud muffinipanni pesadesse ning küpseta 200 kraadini eelsoojendatud ahjus 25 minutit.

Toit → Kokandus
13 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Taignad

Vormi taigen palliks ja tee kolmveerandit taignat läbilõigates keskele sügav rist. Ava taignaosad ja rulli taigen nii, et keskkoht jääks paksemaks kui ääred. Pane ülejäänud või taigna keskele, keera lahtised osad peale ja suru servad kinni. Rulli taigen 40x20 cm suuruseks nelinurgaks, nii et või välja ei imbuks. Keera alumine kolmandik taignast üles keskkohani, siis keera ülemine kolmandik selle peale. Suru servad kokku, keera taigent veerandi pöörde võrra. Kata toidukilega ja jahuta külmikus 20 minutit. 3. Korda rullimist ja jahutamist külmikus 6 korda. 4. Kata toidukilega ja enne kasutamist jahuta 30 minutit. Küpsetatakse tavaliselt 230°C juures. Lehttaigen peaks küpsedes kerkima umbes kuuekordseks oma algsest kõrgusest. Täidise valmistamiseks vajuta feta juust kahvliga peeneks. Tükelda oliivid ja tomatid väikesteks kuubikuteks ning sega riiv- ja feta juustuga. Lõika tainaplaadid pooleks ja seejärel iga tüki servast veel kaks 0,5 cm laiust riba,

Toit → Kokandus
69 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

KOHUPIIMA-VAARIKAKOOK

Ettevalmistusaeg: 20 min Küpsetusaeg: 30 min 20 inimesele Taigen: 1 pakk Vilma Juubeli tordipulbrit 1 dl nisujahu 1 tl küpsetuspulbrit 2 dl kookoshelbeid 200 g võid Täidis: 1 kg kohupiima 400g hapukoort 5 muna 3 dl suhkrut 1 tl vanillisuhkrut Katteks: 4 dl (külmutatud) vaarikaid Sega omavahel tordipulber, jahu, küpsetuspulber ja kookoshelbed. Näpi juurde tükeldatud külm või ja sega purutaoliseks taignaks. Täidise jaoks sega omavahel kohupiim, hapukoor, muna, suhkur ja vanillisuhkur. Pudista 2/3 taignapurust ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Vala peale kohupiimatäidis. Kata vaarikatega. Pudista peale ülejäänud taignapuru. Küpseta 200 C juures 30 minutit. Jahuta ja lõika ruutudeks. Vihje: Vaarikate asemel võid proovida ka kirsse.

Toit → Kokandus
9 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Singi-ananassi-sinihallitusjuustu plaadipirukas

300 g singikuubikuid (Nõo pitsakate) 0,5 väikest suvikõrvitsat 1 väike ananassikonserv 100 g sinihallitusjuustu 3 dl kohvikoort 2 muna Rulli lehttaigen veidi õhemaks, nii et saad sellega katta 30x40 cm ahjuvormi. Viiluta suvikõrvits ja lõika väikesteks tikkudeks. Nõruta ananass ja lõika vajadusel väiksemateks tükkideks. Puista ananassi, suvikõrvitsaja singitükid taignale. Kuumuta kohvikoor ja pudista sisse sinihallitusjuust. Tõsta pott pliidilt ja sega kuni juust on sulanud. Jahuta veidi ja klopi hulka munad. Vala kooresegu pirukale ja küpseta 200 kraadises ahjus 30 minutit. Lase mõni minut jahtuda ja lõika siis serveerimiseks paraja suurusega tükid.

Toit → Retseptid
24 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Tööohutuse Referaat

bensiin, lahustid, vaigud, liimid, rasv, enamik plaste jms) C-Klassi tulekustuti - Kustutab gaaside tulekahjusid (maagaas, atsetüleen, propaan, vesinik jms) 2.1.1 Lähtuvalt tulekustusainest liigitatakse tulekustutid vesikustutid; vahtkustutid; pulberkustutid; süsihappegaaskustutid halogeenitud süsivesinikke (haloone) sisaldavad tulekustutid 3. Esmaabi põletuste korral · Jahuta kiiresti põletuspiirkonda! - Kuuma saanud käsi või jalg või muu kehaosa pane kiiresti jaheda (18­20 °C) voolava kraanivee alla! Jahuta vähemalt 15­20 minutit. Jahutamiseks ei sobi jää või jäävesi. Tugev külm võib kahjustust isegi süvendada. Kui vett ei ole käepärast, võib kasutada jääd mähituna puhtasse riidesse. Kui tegemist on tulisest vedelikust põhjustatud põletusega, vabasta kahjustatud kehaosa kiiresti riietest ning siis jahuta

Meditsiin → Tööohutus ja tervishoid
78 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Toorjuustukook apelsiniga

Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru lusikapõhja abiga koogivormi põhja, kuhu on eelnevalt asetatud ka küpsetuspaber. 2. Valmista kahe apelsini mahlast apelsinisiirup. Sega apelsinidest pigistatud mahl 1 dl suhkruga ja keeda madalal kuumusel umbes 20 minutit. 3. Sega toorjuust, koor, apelsinisiirup ja suhkur ühtlaseks massiks. Lisa ühekaupa munad ja munakollased, tainamassi vahepeal segades. 4. Küpseta 160-kraadises ahjus 1 tund. Lülita ahi välja, jäta ahjuuks paokile ja jahuta kooki esmalt ahjus 1 tund. Edasi lase koogil toatemperatuurini jahtuda ning tõsta üleööks külmkappi. 5. Kui kook on üleöö seisnud, valmista kate. Kuumuta pliidil koor, lisa riivitud apelsini koor ja sokolaad, sega ühtlaseks massiks ja määri koogile.

Toit → Retseptid
25 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kirsi-toorjuustutort

I Täidis: 450 g toorjuustu 2 muna 1 dl suhkrut 1 tl vanillsuhkrut II Täidis: 500 g 20% hapukoort 0,5 dl suhkrut 1 tl vanillsuhkrut Kate: 400500 g külmutatud või kompotikirsse (1 dl suhkrut) 2 sl kirsilikööri või brändit Purusta küpsised ja sega sulavõiga. Suru küpsisepuru küpsetuspaberiga vooderdatud 2426 cm lahtikäiva tordivormi põhja. Sega mikseriga omavahel toorjuust, munad, suhkrud ja vala küpsisepõhjale. Küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit, tõsta ahjust välja ning jahuta vormis 30 minutit. Sega hapukoor suhkrutega, tõsta toorjuustutäidise peale ja aja ühtlaselt laiali. Küpseta 200 kraadises ahjus 10 minutit. Hoia torti vähemalt 6 tundi kuni üleöö külmas Kui kasutad sügavkülmutatud kirsse, siis sulata need eelnevalt. Kompotikirsside puhul kurna need, kui jäta alles u. 1 dl vedelikku. Vala kirsid koos vedelikuga kastrulisse, külmutatud kirssidele lisa juurde suhkur. Kuumuta keemiseni ja keeda

Toit → Retseptid
26 allalaadimist
thumbnail
5
pptx

Toidu ohutus

tingimustes. Toiduhügieen 1. Jälgi toidu pakendil olevat säilimisaega 2. Toidu säilitamisel jälgi tootja poolt ette nähtud temperatuuri 3. Enne toidu valmistamist pese käsi 4. Pese hoolikalt värskelt tarbitavaid puu- ja juurvilju 5. Ära külmuta sulanud toitu uuesti, vaid valmista sellest kuumtöödeldud roog 6. Väldi toore ja töödeldud toidu kokkupuudet 7. Jälgi tootja soovitusi toidu valmistamiseks 8. Kuumuta toitu vähemalt 75 °C sisetemperatuurini 9. Jahuta kuumtöödeldud toitu enne külmkappi asetamist 10.Hoia köök ning köögi tööpinnad, -vahendid ja toidunõud puhtana Kasutatud allikad • http://www.agri.ee/et/eesmargid-teg evused/toiduohutus • http://www.toitumine.ee/avalehekulg/ • http://www.toitumine.ee/toiduhugieen i-abc/ Pilt: • http://www.toitumine.ee/avalehekulg/

Toit → Toiduohutus
9 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Annona muricata

mahlakas viljaliha • Sisaldab suures koguses B3- ja B2- vitamiini, C-vitamiini ning umbes 12% suhkrut • Kaalub kuni 5kg • Valmivad väga kiiresti, korjatakse peaaegu küpselt. Retsept Annoonašerbett • 5 dl annoonapüreed • 1 spl sidrunimahla • 200 g suhkrut • 2,5 dl vett • 2,5 dl väherasvast koort 1. Valmista püree, aja annoona viljaliha läbi sõela või pressi läbi marli.  2. Sega vesi ja suhkur ning keeda segu viis minutit. Jahuta, kuni suhkruvesi on leige.  3. Lisa segule püree, koor ja sidrunimahl.  4. Vala segu madalasse nõusse, kata see ning pane sügavkülma, kuni see on peaaegu tahkeks muutunud. Klopi. Pane segu uuesti sügavkülma, kuni see on muutunud täiesti tahkeks. Meditsiin • Tuntud rahustina ja soolte tervise korrashoidjana • Hea vererõhu alandaja • Annoona puust kasutatakse kõike – lehed, viljad, seemned, juured ja koor • Lehed ja viljad nt.

Toit → Toiduained
2 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Prantsuse köögi ülevaade

Seadus sätestab valmistamisperioodi ­ septembrist märtsini. Kevadisest ja suvisest piimast tohib toota Gruyere'i ja Comtéd. Sööma hakates jätke juust silindrisse, eemaldage keskelt tihe valkjashalli pinnaga koorik ja võtke lusika või saiatükiga keskelt täiesti vedelat, kreemjat puidu- ja lillelõhnalist juustu. Hea kvaliteediga juustus on tunda käimasolevat käärimisprotsessi. · Nizza salat keeda kartulid, keeda rohelised oad vees ja jahuta külma veega, viiluta karutlid , tükelda oad, rebi salatilehed, poolita tomatid, tõsta komponentidele ansoovisefileed, tuunikalatükid, lõigatud keedumunad, oliivid, kapparid kastmeained segada ja salatile valada Boeuf Bourguignon- lisanditeks küüslauk, sibulad, porgandid , maitsestatud prantsuse maitseainete seguga

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Jogurti-kookose panna cotta

60 g kuivatatud aprikoose 60 g varssellerit 2 värskelt pressitud laimi mahla mandlilaaste Salatikaste : 150 g väherasvast majoneesi 150 g hapukoort noaotsaga värsket ingverit peeneks hakitult soola Rosepipra teri kaunistuseks. Aseta Talleggi Rosepipra kanafilee lõikelauale ja lõika horisontaalselt kanafilee kaheks ühepaksuseks tükiks. Seejärel rösti/prae fileed kuumal pannil väheses õlis. Jahuta kanafilee ja lõika 0,5 cm kuubikuteks. Õun ja aprikoos tükelda ühesuurusteks 0,5 cm suurusteks kuubikuteks, pane anumasse ja pigista üle värske laimi mahlaga . Sega komponendid omavahel ja jäta mõneks ajaks marineerima. Varssellerist lõika õhukesed viilud. Mandlilaastud rösti ahjus kuival ahjuplaadil pruuniks. Salatikaste: Salatikastme valmistamiseks sega kokku omavahel kastme komponendid ja maitsesta vähese soolaga

Toit → Kokandus
19 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Piim

kasvuks ja närvide funktsioneerimiseks, kuid mõningatel andmetel ei lase piimas sisalduvad valgud selles leiduvat kaltsiumi luude ehitamiseks kasutada. Retsept piimast 2tk Muna, 2sl Suhkur, 2sl Jahu, 0.25l Piim, Vanilliin, 40g Või Valmistusaeg: 20 min Valmistusviis Vahusta munad suhkruga, lisa jahu, 34 sl piima ja sega ühtlaseks massiks. Lase piim keema tõusta, sega munavahuga, kuumuta pidevalt segades, kuni kreem pakseneb, lisa või, maitsesta vanilliga ja jahuta kiiresti külmaks. Hyla piim HYLA piim piim, mis sobib laktoosikutele, sest piimasuhkur on eemaldatud mittekeemilise meetodiga. Kasutatud kirjandus http://et.wikipedia.org/wiki/Piim 20.10.2012 http://eope.khk.ee/ek/2012/toiduvalmistamine_suurkoogis/toiduainete_opetus/piim_ja 20.10.2012 https://www.google.ee/search?q=piim&hl=et&client=firefoxa&hs=lrD&rls=org.mozilla:e 20.12.2012 http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=196 20.10.2012

Toit → Toiduvalmistamine
15 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sügavkülmutamine

Kiirel külmutamisel moodustuvad väikesed kristallid, mis toiduainete kvaliteeti ei kahjusta. Külmutamise 10 käsku 1. Külmuta vaid kvaliteetseid tooteid ja toorainet. 2. Lülita sügavkülmkapp külmutamistemperatuurile vähemalt pool päeva varem. 3. Vali sobiv taara või pakkematerjal. Toiduained mis levitavad lõhna paki eriti hoolikalt (soovitav kasutada kauplustes müügil olevaid spetsiaalseid sügavkülmutamiseks mõeldud karpe ja kilekotte). 4. Jahuta toiduained enne külmutamist 5. Valmistoit paki portsjonitena. 6. Vedelatele toitudele jäta umbes 1/10 jagu paisumisruumi. 7. Märgi pakenditele sisu ja külmutamise kuupäev. 8. Ära külmuta liiga suurt kogust korraga. 9. Ära ava sügavkülmuti ust või kaant asjata. 10. Sulata sügavkülmuti, kui härmatist on 0,5 - 1 cm. Tärnid * - temperatuur - 6C ** - temperatuur - 12C *** - temperatuur - 18C **** - temperatuur - 18C, pikaajaliseks säilitamiseks

Kategooriata → Tööõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Kreemid ja magusad kastmed

kuumaveevannis,lisa zelatiinsidruniveele ja lase seista. Vahusta koor ja sega kokku osaliselt tarretunud sidruniveega Mõlemad komponendid peavad kokkusegamisel olema samal temperatuuril. Enne laualeandmist lase paar tundi jahedas seista. Kakaokreem Kakaokreem. 4 dl piima. 6 dl koort 100g suhkrut 30g zelatiini 30 g kakaopulbrit vanillsuhkrut väheke soola Kuumuta piim ja suhkur ning lisa vanillsuhkur.Lisa nüüd kakaole ja sega hoolega läbi. Lisa sool ja jahuta. Paisuta zelatiin veega,sulata kuumaveevannis.Lisa jahtunud kakaopiimale zelatiin ja lase seista, kuni kreem on kergelt tardunud. Vahusta koor ja sega jahtunud kakao piimaseguga.(kakao ja vahukoor peavad kokkusegamisel olema ühel temperatuuril) Magusad kastmed Magusaid kastmeid valmistatakse värsketest, külmutatud ja konserveeritud puuviljadest ja marjadest,puuvilja-ja marjamahladest,mehudest ja püreedest, veinidest, piimast, rõõsast koorest,

Toit → Kokandus
58 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Sääsed

Vähenda magusasöömist ­ sääsed näikse eelistavat inimesi, kes palju maiustavad. Söö küüslauku või küüslaugukapsleid, seda lõhna verdimevad tiivulised ei salli. Ära jäta oma aeda seisvat vett, milles saaksid areneda sääskede vastsed. Sääski ahvatlevad ligi igasugused lõhnaained. Proovi kasutada lõhnavabasid tooteid, kindlasti väldi aga tugevaid, magusaid lille- ja puuviljaaroome. Kui sääsk on juba jõudnud sinu kallist verd imeda, siis tekkinud kublat jahuta sügelemise leevendamiseks jääkuubikuga või tupsuta saialilletee, soodalahuse või teepuuõliga. KASUTATUD KIRJANDUS: http://et.wikipedia.org/wiki/Kahetiivalised http://www.loodusajakiri.ee/loodusesober/artikkel210_39.html https://www.google.ee/search? hl=et&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=591&q=s %C3%A4%C3%A4sk&oq=s %C3%A4%C3%A4sk&gs_l=img.3...392.392.0.575.1.1.0.0.0.0.0.0..0.0...0.0...1a c..5.img.U2R5Wo3cHys#imgrc=klsvH4u35dzSLM%3A%3B5TT-_1jaewg5GM %3Bhttp%253A%252F%252Fstatic1

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Iiri kohv

komponendina. Väga tuntud on ka Iiri kreemiga maitsestatud kohvijook, kusjuures on võimalik osta ka selle joogi vaimustava lõhna- ja maitsebuketiga küllastatud kohviube. Joogi võite ka lihtsalt kallata kõrgesse klaasi, mis on tihedalt täidetud kas purustatud jääga või jääkuubikutega ning serveerida kõrrega varustatult. Iiri kohv kuuele 2 dl 35% rõõska koort 4 sl suhkrut 1 l kanget kuuma kohvi 3 dl Iiri viskit Vahusta koor 3 sl suhkruga kõvaks vahuks, jahuta seda 30 minutit külmkapis. Aja kuumakindlast klaasist kõrged kruusid keeva veega tuliseks. Pane igasse klaasi 0,5 tl suhkrut ja kalla kuum kohv peale, lahusta suhkur lusikaga. Lisa igasse klaasi 0,5 dl (3 sl) viskit ja tõsta kõige peale vahukoor. Omatehtud Irish Cream I 1 pudel (750 ml) Iiri viskit 250 g piimaokolaadi 1 purk suhkruga kondenspiima 1 purk suhkruta kondenspiima 5 dl vähemalt 45% rõõska koort 0,25 tl lahustuvat kohvi

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Sõidukite värvimise eeltöö kirjeldus

Eeltöö Õpilane : Tarmo Ungur Juhendaja : Valdur Leppik Tartu 2014 Leotamine Ära kanna leotusainet liiga soojale pinnale, sest see kuivab kiiresti ära. Vajadusel jahuta pinda jaheda veega. Leotusaine peale kandmist alusta määrdunumatest kohtadest (veljed, auto alumine osa) ja jätka puhtamatel kohtadel. Nii saavad mustemad kohad kauem leotuda. Kanna leotusainet ka uste vahedesse. Vajadusel lase leotusainel mõni minut mõjuda, kuid jälgi ,et pind ära ei kuivaks. Talvist leotusainet maha loputades liigu alt ülespoole! Jälgi, et veega puutuks kokku vaid pesuri joa all olev pind, et loputamata pind enneaegselt märjaks ei saaks (külmas vees leotusaine hangub ning seda on hiljem raskem maha loputada). Suvist leotusainet loputa alustades katusest ning liikudes allapoole (loputatud pinnale ei satu enam leotusainet ja vee kulu väheneb). Putukate eemaldamiseks kasuta spetsiaalset vahendit! Pihusta segu p...

Tehnoloogia → Tehnoloogia
12 allalaadimist
thumbnail
4
txt

Retseptid

Vala tainas suurele ahjuplaadile. K�pseta 175 kraadi juures 30 minutit. 2. Pane tordike kokku Umbes 1 kg hapukoort L�ika kaks �hesuurust p�hja, �lej��nust tee kuubikud. Pane esimesele kihile hapukoort, aseta sellele teine kiht ja m��ri ka sellele hapukoort. Sega kuubikud paksult hapukoorega kokku ja aseta tordile. 3. Tee �okolaadikaste Sulata potis v�i, lisa sellele suhkur ja kakaopulber. Viimasena sega juurde hapukoor ja/v�i piim. Jahuta ning nirista tordile. T�eliselt maitsev ja mahlane kook. Kr�sus�su osa annab koogile head mahlasust.

Toit → Pagar-kondiiter
5 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Jahutussüsteemi tehniline hooldus

Täpsemaks termostaadi kontrollimiseks eemalda see ja pange see kuumutatavasse klaasnõusse kus on vesi ja termomeeter. Kuumutage ja jälgige millisel temperatuuril hakkab avanema(avanema hakkab 87 kraadi juures ja täielikult lahti 105 kraadi juures). Kui ei vasta nõuetele siis vaheta see. Enne tagasi asetamist pange vahele tihend või hermeetikut. Radiaatori rikkeks võib olla ebaeffektiivne jahutamine või leke. Kui radiaator ei jahuta siis võib kasutada kemikaale selle puhastamiseks või võtta lahti radiaatori alumine ja ülemine paak ja torud puhastada plastvardaga. Kui on lekkekoht siis selle kindlaks tegemiseks lastakse sisse surve kuid mitte üle 1 bar-i, uputad selle vette ja jälgid kust tulevad õhumullid. Parandamiseks võib kasutada liime, kuid kui on messing radiaator siis võib joota pehme joodisega nii mehhaaniliselt kui ka keemiliselt pind eelnevalt puhastada.

Auto → Auto õpetus
66 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Kihiline pärmitaigen ja pärmi-lehttaigen

Kui soovid kihistamiseks võid kasutada, siis:  või ei tohi olla soojem, kui +18°C  või tuleb töödelda vähese jahuga plastiliseks  pärmitainas peab olema kihistamiseks jahe  tainast tuleb kihistada jahedas ruumis Tehnoloogia:  Valmista lihtne  Kata 2/3 tainast eelkergituseta kihistusmargariiniga, pärmitainas ja kergita kuhu on lisatud sool umbes 1 h (võirooside jaoks) või  Jahuta tainas +20- suhkur ja nisujahu, 22°C-ni jäta äärest kuni 3 cm vabaks  Rasvaine peab olema sama temperatuuriga  Tõsta tainas kokku nii, ja tainaga sama et 1/3 tainast, mis jäi tihedusega ilma margariinita, jääb rasvainega kihtide  Rulli tainas 1-2 cm vahele, nii tekib 3 kihti paksuseks

Toit → Toiduaineõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Köögiviljaroog ja hakkmassist valmistatud roog kus on kasutatud vähemalt kahte kuumtöötlusmeetodit

vähemalt kahte kuumtöötlusmeetodit Täidetud kartulikotletid 1, 5 l keedetud ja riivitud kartulitele kasuta (sobib ka eilne v üle-eilne kartulipudru) 3/4 tl soola 2 muna 1 spl jahu (mina panin 2 spl) Täidiseks: 200 g metsaseeni(pilvikud, puravikud vm seen) või suitsukana. (Prae paar minutit, kuni sibulad on kuldpruunid. Lisa hakitud metsaseeni ja ploomid ja prae veel minutike). 100 g riivitud juustu soola pipart Kartulid keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks, jahuta ning riivi lisada munad ja jahu.Sega ühtlaseks taignaks.Tee peopesa külmaveega märjaks tõsta lusikaga kotleti suurune pätsike tainast ning vajuta laiaks ning sellele tõsta täidist teelusikaga sellele oma uus pätsike tainast.Vormi ääred ilusti kinni ning paneeri kas riivsaias või jahus ning prae kuumal pannil või siis ahjus 200 kraadi juures Serveeri kas hapukoorekastme või mõne muu külmakastmega Seenekaste Kastme valmistamiseks läheb tarvis: 400 g seeni (šampinjonid)

Toit → Toiduvalmistamine
7 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kõrvits

Pane tainasga vooderdatud vorm pooleks tunniks külmikusse. Tainas vajab eelküpsetamist: vooderda tainaga kaetud pirukavorm küpsetuspaberiga ja täida kuivatatud herneste või riisiga. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 10 minutit. Eemalda küpsetuspaber ja riis/herned. Pane vorm uuesti ahju ja küpseta veel 10 minutit, kuni pirukapõhi on kuldne. Lase jahtuda. Valmista täidis: Keeda, püreesta ja jahuta kõrvitsa viljaliha. Vahusta munad suhkruga, lisa jahtunud kõrvitsapüree, rõõsk koor, magus serri ja maitseained. Sega hoolega ning vala täidis jahtunud pirukapõhjale. Silu ühtlaseks ja küpseta 175-kraadises 2.12.2012 ahjus umbes 40 minutit, kuni täidis on settinud. Vajadusel kata vorm pealt fooliumiga, et vältida liigset pruunistumist. Lase pirukal toatemperatuuril jahtuda, serveeri vahukoore või jäätisega. Kõrvitsa-juustutort Põhi : 200 g Digestive küpsiseid 75 g võid

Toit → Toitumisõpetus
37 allalaadimist
thumbnail
308
xlsx

Kokk tase 4 kalkulatsioonid-1

012 58 0.005 0.024 0.010 10 sidrun/ viilud kaunistamiseks kg 0.011 10 0.010 0.022 0.020 11 sool 0.000 0.000 12 till kaunistamiseks kg 0.001 26 0.001 0.003 0.002 13 salatileht kaunistamiseks kg 0.001 33 0.001 0.003 0.002 Kokku: 0.157 0.314 Mise en place: 1. Keeda muna 10 minutit, jahuta ja koori. 2. Pese köögiviljad. 3. Puhasta õunad seemnekodadest. 4. Koori kurk. Pressi sidrunist mahl. Valmistamine 1. Tükelda suitsukala, õunad, kurk, tomat ja muna kuubikuteks. 2. Sega salatiained kergelt omavahel. 3. Kastme valmistamiseks sega hapukoor, majonees ja sidrunist pressitud mahl. Vajadusel lisa veidi soola. 4. Sega kaste salatiga. 5. Kontrolli maitset. Serveerimine: 1. Temperatuuril 2-6 °C 2. Kaunistada salatilehtede, sidruniviilu ja tilliga.

Toit → Toit ja toitumine
28 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

India köök

all 40 minutit. Lisa sidrunimahl ja koor ning lase siis ilma kaaneta ägedalt keeda.Maitsesta soolaga. Kedgeree 400 g kuumsuitsu-tursafileed või muud paksu valge lihaga kala 2 kotikest pruuni riisi 4 muna 1 sl karrit 1sl õli soola 1 tl jahvatatud paprikat näputäis purustatud musta pipart näputäis jahvatatud muskaatpähklit 1 sl sidrunimahla peotäis siledaid petersellilehti 2 dl paksu maitsestamata jogurtit Keeda mune 9 minutit, jahuta külmas vees. Keeda riis pakendi õpetuse järgi, lase jahtuda. Kuumuta karrit pannil õlis keskmisel kuumusel pidevalt segades 1 minut, lase jahtuda. Haki petersellilehed peeneks, lõika munad ja kala tükikesteks, sega riisiga läbi. Lisa maitseained jogurti hulka, kalla kaste teiste ainete peale ja tõsta õrnalt segamini. Jogurti-piparmündiraita 1 lavakurk 8 dl maitsestamata jogurtit veidi murulauku peotäis mündilehti 1 peenestatud küüslauguküüs

Toit → Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tervislik toitumine

5. Ära külmuta sulanud toitu uuesti, vaid valmista sellest kuumtöödeldud roog. 6. Väldi toore ja töödeldud toidu kokkupuudet. Töödeldud toit võib toore toiduga kokku puutudes saastuda. 7. Jälgi tootja soovitusi toidu valmistamiseks. 8. Kuumuta toitu vähemalt 75 °C sisetemperatuurini. Toidu taaskuumutamisel ei piisa toidu soojendamisest, kuna temperatuur vahemikus 10­60 °C on soodne paljude mikroorganismide kasvuks. 9. Jahuta kuumtöödeldud toitu enne külmkappi asetamist. 2014 Rakvere Ametikool 10.Hoia köök ning köögi tööpinnad, -vahendid ja toidunõud puhtana. KASUTATUD KIRJANDUS 1. http://www.syg.edu.ee/ 2. http://www.toitumine.ee 2014

Meditsiin → Terviseõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Taignad

Vahusta munakollased ¾ osa suhkruga, vahusta (eraldi nõus) ka munavalged, lisades järk- järgult ülejäänud ¼ suhkrukogusest, vahustatud munakollastele lisa ¼ vahustatud munavalgest, sega, lisa sõelutud jahu ja tärklise segu ning alles siis sega ettevaatlikult sisse ülejäänud ¾ munavalgest Keedutaigna valmistamine:Kuumuta piim keemiseni, lisa sool ja rasv, lisa korraga jahu, sega hästi keeda paar minutit, kuni taigen moodustab ühtse keedunõust eralduva tombu, jahuta 60 70°Cni, lisa ükshaaval munad, iga järgnev muna taignaga täiesti läbi segades, valmis taigen peab olema veidi läikiv ja ühtlaselt paks, koogid vormi kahe lusika abil või kasutades taignapritsi. Küpseta ahjus. Filotaigna valmistus: Pane 0,5 kl jahu kõrvale, seda läheb sõtkumisel vaja. Sõtku ülejäänud jahust, õlist, äädikast ja soolast pehme taigen. Vormi taignapall ja pane tunniks ajaks sügavkülmutusse.

Toit → Kokandus
40 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Suuskade määrimine(II)

Wide (+1/2...- (+10...-5C) 1/2C) Nulli ümber olev temperatuur ja uue lume puhul palju kasutatud suusarada tekitavad olukorra, kus suusajälje põhi hakkab vettima ja rajapind jäätub. Sellisel puhul on suusakde pidamise saavutamine eriti raske. Kasuta siis kombinatsiooni kliistrist ja selle peale kantavast purgimäärdest. Määrdesoovitus: Määri suusad Universal Wide kliistriga vastavalt kliistri pealekandmise juhistele. Jahuta suusad välistemperatuurini ja kanna jahtunud kliistri peale kiht Tõrva Null-määret. Tasanda kõige lõpuks ettevaatlikult määrdekorgiga, nii et määrded ei seguneks. Pidamismäärete mahavõtmine: Eemalda vanad pidamismäärded alati enne uute pealekandmist. Selleks kasuta metalltsiklit, määrde- eemaldusvedelikku, soojaõhupuhurit ja kuivatuspaberit ( kiudpaberit). Väldi suuskade liialt kuumutamist.

Sport → Kehaline kasvatus
14 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Fosforhappe määramine Cola-jookides, potentsiomeetriline tiitrimine

Cola-jookides potentsiomeetriline tiitrimine Õpperühm: Töö teostaja: Töö teostatud: Protokoll esitatud: Õppejõud: Protokoll arvestatud: Töö käik: Mõõda 100 ml Cola-jooki Erlenmeieri kolbi, kata kolb uuriklaasiga, keeda tasasel tulel 20 min selleks, et eemaldada proovist CO2. Jahuta toatemperatuuril ja lahjenda proov 100 ml mõõtkolvis dest. H2O-ga märgini, s.o. 100 ml-ni. Määra kindlaks NaOH täpne kontsentratsioon. Täida bürett NaOH lahusega, fikseeri algnäit. Pese 20 ml pipetti 3x väikeste koguste dekarboniseeritud Cola joogiga. Mõõda 20 ml Cola-jooki 100 ml-sse keeduklaasi. Kalibreeri pH-meeter puhverlahustega. Seejärel mõõda Cola- joogi pH ning tiitri 0,5 ml kaupa NaOH lahusega. Igakordsel NaOH lisamisel märgi büreti näit V ml-s ja pH

Keemia → Instrumentaalanalüüs
93 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

Kokku keedetud e. Redutseeritud puljongid (fondid) Kasutatakse kastmete jm. Maitsetamiseks 4. Puljongikuubikud, puljongipulbrid 5. Prantsuse puljong ­ vesi KÖÖGIVILJAPULJONGID · Porgand, kapsas, pastinaak, selleri- ja petersellijuuri, kaalikas, naeris, peet, sibul, porru · Valmistamine o Pese, koori, tükelda köögiviljad o Külma vette, kiiresti keema, riisu vaht o 10 ­ 15 min. Enne valmimist maitseained o Kurna, vajadusel jahuta kiiresti LIHAPULJONGID · Veise-, vasika-, sea-, linnu-, ulukilihast ja kontidest · Valmistamine o Külma vette, kiiresti keema o Riisu vaht o Edasi keeda madalal temperatuuril (tasasel tulel) o 1 tund enne keetmise lõppu lisa maitseköögiviljad o (10-15 min enne keetmise lõppu lisa maitseained) o Kurna o Vajadusel jahuta kiriesti KALAPULJONGID

Toit → Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
34
docx

MEIE LASTE LEMMIKRETSEPTID

Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool ja vanillisuhkur. Lisa munad, õli ja piim. Koori õunad, eemalda südamik ja lõika tükkideks. Sega õunaviilud taignasse ning vala segu koogivormi. Küpseta ahjus 35-40 minutit. Soovi korral võib koogile teha ka katte: ¾ dl suhkrut, 1 tervisemuna ja 50 g võid. Sega omavahel suhkur, muna ja sulatatud või ning vala koogile. Küpseta veel 10 minutit. Jahuta vormis 10 minutit ja serveeri. Head isu ja tervist! HENRIK JOHANNESE (TERVISLIKUD) MÜSLIMUFFINID 3dl puuvilja- või marjamüslit (või eelnevalt kergelt röstitud kaerahelbeid, lisades ise kuivatud puuvilju ja/või metsamarju vastavalt soovile) 3dl täisteranisujahu (soovitalt mahe põllumajandusest) 2dl suhkrut (soovitavalt rafineerimata roosuhkur) 2dl maitsestamata jogurtit (soovitavalt mahejogurt, näit. Saidafarmi) 100gr võid (võimalusel mahedat päritolu)

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nektariin

5 6. Retseptid Nektariinikook · 500g lehttainast · 500g mascarpone toorjuustu · 2dl vahukoort · 2sl heledat rummi · 1,5dl tuhksuhkurt · 0,5tl vanillisuhkurt · 6tk nektariine Kuumuta ahi 220°C-ni. Rulli tainas laiali ja tõsta võitatud 26 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele. Küpseta 15-20 minutit. Jahuta ning eemalda vormist. Sega omavahel toorjuust, vahustatud koor, tuhk- ja vanillsuhkur ning soovi korral ka rumm. Kata põhi täidisega. Lõika nektariinid viiludeks, kaunista kook ja serveeri kohe. Retsept on mõeldud umbes kaheksale sööjale. Nektariinimagustoit · 400 g hommikust kaerahelbeputru · 100 g Vilma tordipulbrit · 0,5 dl vett/ 1 muna · 2 spl võid Katte jaoks: · 6 nektariini · 100 g suhkrut · 2 tl kardemoni · 0,5 tl vanillisuhkrut

Meditsiin → Terviseõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Inimese elundkonnad KT

2. Postiivne tagasiside Negatiivne tagasiside Võimendatakse organismis tekkinud Käivitub esialgsetele muutustele kõrvalekallet vastupidine reaktsioon,mis kindlustab organismis esialgse olukorra Oksendamine,sünnitamine, vere Keha temp. regulatsioon hüübimine 3. Ülemine kriitiline temp Alumine kriitiline temp Kui higistamine ei jahuta Väliskk on külm ja organism ei suuda püsivalt sooja hoida Keemilised reaktsioonid kiirenevad- Ainevahetus peatub toodetakse veel rohkem soojust päikesepiste alajahtumine 1. Hapniku ja süsihappegaasi transport toimub vere vahendusel. Hapnik- aktiivne transport Süsihappegaas- passiivne transport 2. Sissehingamine Väljahingamine

Bioloogia → Inimene
20 allalaadimist
thumbnail
12
xlsx

Kalkulatsioonid

Tooraine (neto) kokku: Kuumtöötlus, serveerimiska Valmistatavate portsjonite v Lõika maasikad pooleks või neljaks. Koori sparglid varre alumisest osast pisut õhemaks. Keeda neid 3-5 minutit maitsestatud vees või auruta. Jahuta ja tükelda. Pane salatilehed taldrikutele või suurele vaagnale. Laota peale maasikad ja spargel. Tõsta peale fetakuubikud. Sega kastmeained ja nirista lusikaga salatile. Serveeri kohe, kui valmis, et salatilehed ära ei vettiks. Valmistamise kaal 1 neto ...bruto ...neto 0,106 0,5 0,425 0,027 0,15 0,109 0,1 0,4 0,4 0,075 0,3 0,3

Toit → Toitlustus
64 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Kalad ja Mereannid

On teada, et emase homaari liha on hõrgum kui isase oma. Lisaks sisaldab see marja, mida hinnatakse kõrgelt ning kasutatakse roosat värvi kastmete tegemiseks ja roogade kaunistamiseks. Homaare müüakse nii elusalt kui keedetuna. Homaari keetmine : · Vähki keedetakse samuti nagu homaari. On hea, kui potis on eraldi metallvõrk või sõel, millega keedetud vähidvõib kiiresti potist välja tõsta. · Kurna keeduleem suurde kaussi ja pane vähid leende ning lisa tilli. Jahuta vähid või homaarid kiiresti selles leemes. · Serveeri kohe pärast valmistamist,sest vähid muutuvad kiiresti maitsetuks. Kui sa ei saa kohe serveerida, siis hoia jahedas. Homaari lõikamine · Homaari lõikamiseks on vaja tugevat, terava otsaga kööginuga ning lõikelauda. · Pane homaar kõhuli lõikelauale nii, et homaarist valguv vedelik kaduma ei läheks. · Lõika homaar piki selga ja lakka kaheks

Toit → Kokandus
30 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Kergejõustik eksami töö

Mees-mees kaitse saame jagada kaheks: tavaline kaitse oma korvi all ¼ väljakul aktiivne kaitse ehk pressing poole, ¾ osa ja üle väljaku. 8. korvpalli sünnimaa USA 9. Tuntumad Eesti korvpallurid Martin Müürsepp, Valdu Suurkask, Siim Raudla, Tanel Kurbas, Rain Kärner Esmaabi ja venitusharjutused 1. esmaabi hüppeliigese vigastuse puhul (KKK) Kompressioon - suru tugevasti viga saanud kohast kehatüve poole, et takistada veretoide, mis põhjustaks suure verevalumi; Külm - jahuta vigastatud piirkonda jääkoti või külmaspreiga, kui neid ei ole, siis kättesaadavate külmade esemetega (lumi, külmutatud toidud vms), et ahendada veresooni ning et vähendada kahjustunud koest põletikku tekitavate ainete vallandumist; Kõrgemale - tõsta jalg üles ja anna talle rahu. Ülestõstmine vähendab verevarustust trauma piirkonnas. 2. Miks on vaja teha venitusharjutusi? Vähendab lihaspinget, aitab ennetada vigastusi, paraneb

Sport → Kehaline kasvatus
28 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Prantsuse köök

2 vanilje kauna Valmistusviis 1. Esmalt pane ahi sooja 170 °C juurde. Sega omavahel munakollased ja suhkur seni kuni suhkru kristallid on sulanud. 2. Kuumuta koor paksupõhjalises potis koos vaniljekaunadega. Kui koor on keema tõusnud lisa munakollase ja suhkru segu. Keera pliidil kuumus vaiksemaks ja sega intensiivselt nii, et munasegu ei läheks tükki. 3. Võta ja pane lusika selg kreemi sisse. Kui kreem katab lusika selja ilusti ühtlaselt ära on kreem valmis. 4. Jahuta kreem külmas jäävannis või külmikus, seda aeg-ajalt segades. 5. Vala ahjuvormi põhja sooja vett ja pane brülée vormid omakorda ahjuvormi. Kalla jahtunud kreem vormidesse ja pane ahju ning küpseta 20 minutit. 6. Enne serveerimist lase brûléel jahtuda. Jahtunud brûléel karamelliseeri suhkur brûlée pinnal kas gaasipõleti või ahjugrilli abil. Serveeri magustoit toatemperatuuril. Sibulasupp Valmistusained 5-6 sibulat 2 sl õli või võid

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
59 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Soome toidud

Lisa riis, vesi ja puljongikuubik. Keeda pea-aegu pehmeks ja lisa köögiviljad. Kuumuta ja kaunista peterselliga või basiilikaga Karjala pirukas Taigen: 3½ dl rukkijahu, ½ dl nisujahu, 2 dl vett, 1 teelusikas soola, 1 supilusikas õli Täidis: 2 dl pudruriisi, 1 l piima, 1 tl soola, 1 sl õli Taigen valmista jahedatest ainetest. Lisa külma vette jahu, soola ja õli, sega ühtlaseks massiks ja pane taigen seejärel külmkappi. Valmista tavaline riisipuder ja jahuta. Soojenda ahi 250-270 kraadini. Sel ajal kui puder jahtub, võta taigen ja võta sellest sobiva suurusega pallikesi, pöörita neid õrnalt jahus ja rulli seejärel taignarulliga üsna õhukesteks ringideks. Rullimise ajal kasuta ohtralt rukkijahu, et taigen ei takerduks laua külge. Kui taigen on valmis rullitud, võib hakata pirukaid täitma pudruga. Lõpuks tõsta taigna servad üles ja krousi need sõrmede vahel. Pane pirukad ahju 15-20 minutiks küpsema. Ahjust võetud pirukatele võib

Toit → Kokandus
31 allalaadimist
thumbnail
56
docx

ESMAABI küsimused - vastustega

• Kui kannatanu on teadvuseta ja ei hinga, siis aseta kannatanu selili maha ja alusta elustamist. • Kui kannatanu elustamist ei vaja, aga on teadvuseta, keera ta lamama stabiilsesse külili asendisse. • Pea peab jääma ka küljeli olekus kuklasse. • Kannatanu alumine jalg on sirge, alumine käsi selja taga. • Pane tema pealmise käe laba põse alla, et pea püsiks paigal. • Kannatanu pealmine jalg on kõverdatud nii, et see fikseerib külili asendi ja kannatanu ei vaju kõhuli. • Jahuta ja niisuta nahka märja rätikuga. • Pane otsmikule külma veega niisutatud rätik. Väldi • Ära tõsta kuumarabandusega kannatanu jalgu üles (ajuturse oht). • Ära jahuta kannatanut liigselt maha. c) Kuumakrampide esinemisel? d) Päikesepiste saanu aitamiseks? Tegutsemisjuhised • Aseta kannatanu varjulisse kohta lamavasse asendisse, võimalusel ülakeha pisut kõrgemale. • Pärast kannatanu seisundi hindamist ja elupäästva esmaabi andmist helista kohe numbril

Meditsiin → Esmaabi
71 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Potentsiomeetria

Õppejõud: Aini Vaarmann Hinne: Cola-jookides H3PO4 määramine potentsiomeetrilisel tiitrimisel Töövahendid ja reaktiivid: Ph-meeter Klaaselektrood Kalomelektrood Magnetsegaja Bürett 0,01 M KOH lahus pH 4,01 puhverlahus pH 9,18 puhverlahus Cola-jook Töö käik: Mõõda 100 ml Cola-jooki Erlenmeieri kolbi, kata kolb uuriklaasiga, keeda tasasel tulel 20 min, et eemaldada CO2 proovist. Jahuta toatemperatuurini ja lahjenda proov 100 ml mõõtekolvis destileeritud H2O-ga märgini, s.o. 100 ml-ni. Kleebi kolvile silt oma andmetega. Määra kindlaks KOH täpne kontsentratsioon. Pese büretti 3x KOH lahuse väikeste portsjonitega. Täida bürett KOH-a, fikseeri algnäit. Pese 20 ml pipetti 3x väikeste koguste dekarboniseeritud Cola-joogiga. Mõõda 20 ml Cola-jooki 100 ml-sse keeduklaasi. Kalibreeri pH-meeter puhverlahusega. Seejärel mõõda Cola-joogi pH ning tiitri 0,5 ml

Keemia → Instrumentaalanalüüs
136 allalaadimist
thumbnail
25
odp

Pähklid

PÄHKLID KREEKA PÄHKEL Nimetus, kreeka pähkel, pärineb sellest, et puu vilju, puitu kui ka majesteetlikku ilu hinnati juba antiikses Kreekas. Heal lapsel on palju nimesid seepärast tuntakse kreeka pähkleid ka pärsia, inglise, karpaatia ja väärispähklitena Kreeka pähkli tuumi süüakse toorelt ja ka töödeldult. Eriliseks teeb selle pähkli suur E vitamiini sisaldus. E vitamiin võitleb aktiivselt vananemise vastu noorendab immuunsüsteemi! Kreeka pähkel on kõrge toiteväärtusega, mis tuleneb suurest mineraalainete (kaalium, kaltsium) ja küllastumata rasvhapete sisaldusest. Seega on kreeka pähklitel ka kolesteroolitaset alandav ja südant säästev toime. Sarnaselt teiste analoogiliste viljadega on ka Kreeka pähklites ohtralt õli, üle 50%. Pähkliõli on parim söögiõli, mida kasutatakse kulinaarias ja kondiitritööstuses, aga ka...

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Urtikaaria - nõgestõbi

Väldi happerohkeid puuvilju, köögivilju. Väldi histidiinirikkaid toiduained ­ tomatit, hallitusjuuste, loomaliha, seamaksa, lõhet, tuunikala, konserveeritud liha -ja kalatooteid, hapukapsaid. Väldi toiduaineid, mis võivad organismis histamiini vabastada ­ aedmaasikad, kakao, munavalge. Väldi säilitus- ja värvainetega toiduaineid, kondiitritooteid (eriti E102, benzoaadid E210-220). Väldi alkohoolseid jooke, higistamist ja tihedaid riideid. Jahuta turselisi sügelevaid kuplasid külma mähisega, jääga või jahutavate loksutistega. (mitte külmaurtikaaria puhul). Vältige võimalusel füüsikalist 6 urtikaariat esilekutsuvaid faktoreid, nagu külm, kuum, rõhk, vibratsioon, higistamine, füüsiline koormus, mehhaaniline trauma jt. Abi võite saada antihistamiinikumi võtmisest 1

Meditsiin → Meditsiin
4 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Šokolaad

Sega, kuni kõik on ühtlaselt sulanud. Vooderda kandilise umbes 20 cm läbimõõduga vormi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Tükelda valge ja piimasokolaad. Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Vala veidi jahtunud sokolaadisegu munavahu hulka. Sega õrnalt läbi. Sega omavahel jahu ja kakaopulber, sõelu sokolaadisegusse ja sega ühtlaseks. Väldi ülesegamist. Lõpuks lisa tükeldatud sokolaadid. Vala tainas vormi ja küpseta 160 kraadi juures pool tundi. Jahuta kook vormis täielikult ja kummuta lauale. Lõika kook esmalt neljaks ruudukujuliseks tükiks ja seejärel veel omakorda neljaks ruudukujuliseks tükiks. Nüüd lõika need tükid veel diagonaalis pooleks. Brownised säilivad õhukindlas nõus külmkapis kuni nädal. 9 Maarja Lubi Sokolaad KASUTATUD KIRJANDUS 1. Kang, A, Suitsu, M, Virkus, L, ,,Sokolaadiraamat", 2004

Toit → Pagar-kondiiter
52 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Bioloogia - inimene

lagundamine, sapi tootmine, rasvade sisalduse kontroll, vitamiinide varu säilitamine. 12) Mis on palavik? Keha temperatuuri kõrgenemine. Kutsuvad esile palaviku tekitajad ehk pürogeenid. Satuvad väljast organismi viiruste või bakterite koostises. Pürogeenideks võivad olla ka organismi enda vigastatud rakudest pärit valgud. Palaviku korral hakkavad ensüümid kehas kiiremini tööle ja toodetakse veel rohkem sooja. Higistamine enam keha ei jahuta, kuna keha on 100% higiga kaetud. Vähese palaviku kasulikkus- sisetekkelised pürogeenid ergutavad immuunsussüsteemi(moodustub rohkem antikehi ja õgirakke) Kõrge palaviku kahjulikkus- häirib närvisüsteemi talitlust, halveneb söögiisu ja pidurdub seedenõrede eritumine, süljeeritus väheneb. Häirub ensüümide talitlus. 13) Kaitse haiguste eest Pidev kokkupuude haigust tekitavate mikroorganismidega(viirused,bakterid,seened).Organism tuleb toime tänu kaasa sündinud või

Bioloogia → Bioloogia
41 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Loodusõpetuse referaat - Eesti ilmastik

ilmastiku niiskemaks ja jahedamaks,kui see on päiksekiirtest soojendatud mandri siseosas.(2,lk13) 3. Neli aastaaega Kevad Kevad tuleb aeglaselt. Kevade tuleku esimesed märgid on kui lumi hakkab sulama,päike hakkab päeval aina rohkem paistma ja maa muutub poriseks. Jõe või järve jää peal kõndimine muutub ohtlikuks,sest jäässe tekivad praod ja algab jääminek. Suvi Suvi algab juunis siis käib päikegi kõige kõrgemalt. Eestis on kõige soojem juulis kuna meri ei jahuta enam nii palju õhku. Augustis läheb juba vihmasemaks. Sügis Sügise hakul muutuvad õhtud jahedamaks. Puulehed muudavad värvi ja lähevad kollakas pruunideks.Sügisel on ka tugevad tuuled ja vihmased ilmad. Talv Talv kestab Eesti umbes 4-5 kuud ja on päris külm. Ilmad on pilvised ja tuulised, sajab lund ja sageli lörtsi.(2,lk 8) 4. Ida-ja Lääne-Eesti ilma erinevused Väiksemaid temperatuuri erinevusi võib märgata isegi Eesti piires. Meie

Loodus → Loodus õpetus
13 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun