Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"e621" - 47 õppematerjali

e621 – Naatriumvesinikglutamaat Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud. Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud.
thumbnail
1
doc

E-ainete sisaldus toiduainetes

E-ainete sisaldus toiduainetes Uuri 3 toiduaine pakenditelt, milliseid E-aineid need sisaldavad Toiduaine Milliseid E-aineid sisaldab? Felixi paprikamaitselised maapähklid E100,E621,E627,E631 Rannarootsi juustuviinerid E450,E250,E120 Talleggi juustuvorst E451,E621,E120,E250,E450 Täida tabel E-ainete kohta (ained võta eelmisest tabelist). Tabeli täitmisel võid kasutada Interneti lehekülge http://www.sahver.ee/files/Mida_tahendavad_erinevad_e.d.pdf E- Nimetus Milleks kasutatakse? Kõrvalmõjud aine inimese tähis tervisele. E100 Kurkumiin Veeslahustuv kollane värvaine. Suurtes ...

Meditsiin → Terviseõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tarbimine

meie laual veel Itaalia, Läti, Poola, Bulgaaria, Tsehhi, Saksamaa ja Jamaika päritolu toitu. Toode Päritolumaa Hind E-ained Suitsuvorst Eesti 18,90 E450,E451,E300,E621, E575,E120,E250 Õnne sepik Eesti 6,50 E471,E322,E330, E480 Juust Eesti 22,90 Kaaliumnitraat, kaaliumkloriid Kalapulgad Eesti 13,90 E621 Makaronid Tsehhi 10,50 Majonees Eesti 15,60 Naatriumbensonaat, kaaliumsorbaat, beetakaroteen Peenleib Eesti 12,50 Farmi piim Eesti 9,60 Pelmeenid Eesti 24,90 E621 Jäätis Eesti 14,20 Emulgaatorid E322, E476 Pestud porgand Eesti 14,20 Pizza Saksamaa 13,50 E451 Jogurt Eesti 14,50 E163, naatriumtsitraat

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
113 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Keeduvorstide liha sisaldus

naatriumvesinikglutamaat; antioksüdant: askorbiinhape, värvaine: E120, säilitusaine naatriumnitrit. Säilitamine +2…+6. 9 3.2 Lastevorst Lastevorsti koostis sisaldab kanalihamass (51%), vesi, seakamar, tärklis, sool, sojavalk, vadakupulber, lõhna- ja maitseained, stabilisaator: E450, antioksüdandid: askorbiinhape, naatriumaskorbaat, happesuse regulaator: E451, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, värvaine: E120, säilitusaine E250. 10 Nagu jooniselt näha, siis Lastevorst sisaldab rohkem liha, kui juustuvorst. 5. MAKS JA MOORITS Maks & Moorits oli Eesti esimene lihatoodete bränd, mis maitsetugevdajast, naatriumglutamaat E621-st kogu sarja ulatuses loobus. Maks & Mooritsa rohke lihasisaldusega tooted on sellest hoolimata erakorselt maitsvad ja võivad põhjustada soovi

Tehnoloogia → Loomsed toormed
10 allalaadimist
thumbnail
3
docx

E-ained toiduainetes

E-Ained toiduainetes Martin Kristal T11HT Valla Võileivavorst E422 ­ Glütserool Hommikuhelbed, maiustused ja jäätis. Suurel hulgal võivad tekitada peavalu, iiveldust. E450 ­ Difosfaadid. Piimapulber, jahud, liha, sulatatud juustud Kõrvalmõjud pole teada E452 ­ Polüfosfaadid Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Kõrvalmõjud pole teada E621 ­ Naatriumvesinikglutamaat Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud. Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla...

Loodus → Keskkonnaõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
3
doc

E-ained konspekt

Keemia 1. Säästu keedusink Koostis: Sealiha(65%), vesi, kartulitärklis, sojavalk, piimavalk, keedusool, lõhna - ja maitseained, stabilisaatorid E407-Karrageen ja tema naatriumi-, kaaliumi-, ja ammooniumisoolad, k.a. furtsellaraan- Omadused: Paksendaja, zheleeriv aine, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Võib põhjustada koliide ja soolestikuvaegusi.häirib immuunsüsteemi. Võimalikud anafülaktilised reaktsioonid. E450-Difosfaadid- Omadused: Emulgaator, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. Loomakatsetel tekitab suurtes kogustes rotidel neerukive. E451- Trifosfaadid- Omadused: Sekvestrant, happesuse regulaator. E316-Naatriumisoaskorbaat- Omadused: Antioksüdant. Kõrvalmõjud: Pole teada. E621-Naatriumvesinikglutamaat- Lõhna- ja maitsetugevdaja. E425-paksendaja, stabilisaator, emulgaator, zeleeriv aine. E250-Naatriumnit...

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Tarbimine

Õlu Eesti 9,90+1 Või ,,keiju" Soome 14,90 Banaan Panama? 14,90kg Röstsai ,,Tosta" Eesti E481 11,90 Leib ,,Rehe" Eesti E482 6,90 Sokolaad Austria 13,90 ,,Milka" Kanapooltiivad Eesti E621,E300,E412 jne 44,90 ,,Tallegg" Pereviinerid Eesti E450,E621,E120,E250 25,00 ,,Rakvere" Kohuke Läti 5,00 ,,Karums" Toorsuitsu Eesti E621,E250 18.00 seljafilee Endla Reintam, 2010/2011 1 ,,Oskar" Sink ,,Wõro" Eesti 18,90

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
99 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lisaained

 Linnaseekstrakt 6. Rino teraviljarõngad meega 150 g Tootjamaa: Poola  E150c – ammooniumkaramell, värvaine  E500 – naatriumvesinikkarbonaat, kergitusaine  E450 – dinaatriumdifosfaat, happesuse regulaator 7. Lahustuv kakaojook 300 g Tootjamaa: Poola  E322 – emulgaator (sojast) 8. Loveme kanalihamaitselised nuudlid 65 g Tootjamaa: Hiina  E306 – antioksüdant  E621 – maitse- ja lõhnatugevdaja  E551 – paakumisvastane aine 9. Kalamaitseaine 20 g Tootjamaa: Läti  E330 – happesuse regulaator  E621 – maitse –ja lõhnatugevdaja 10. Sool Ekstra 1 kg Tootjamaa: Mozõrol (Valgevene)  E536 – paakumisvastane aine (max 0,001%)

Majandus → Kaubandus
2 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Tarbimine1

Piim Eesti Puuduvad Vaarikajogurt Eesti Puuduvad Kit Kat sokolaad Bulgaaria Puuduvad Kurk Hispaania Puuduvad Apelsinid Hispaania Puuduvad Tomat Poola Puuduvad Põltsama jõhvikajook Eesti Puuduvad Makaronid Soome Puuduvad Valla viiner Eesti Stabilisaator E450, lõhna- ja maitsetugevdaja E621, säilitusaine E250 Pitsa Eesti E412, E 415, E621, E300, E407 Meie toit tuleb Aitäh!

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
38 allalaadimist
thumbnail
5
doc

5 toidukauba e-ainete analüüs

Mõju inimestele:Võib tekitada nõgeslöövet, soolestiku probleeme, peavalu. E-aine nr: E300 Nimetus: Askorbiinhape Kasutusvaldkond: Joogid, jahud, leivad, marja-, puuvilja- ja taimepooltooted, liha, lastetoidud. Mõju inimesele: Kahjulikud toidu lisaainena. Eriti suured üleannustused võivad tekitada kõhulahtisust ja maoärritust. Üle 10 grammi päevas arvatakse tekitavat neerukive. 2 E-aine nr: E621 Nimetus: Naatriumvesinikglutamaat Kasutusvaldkond: Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud. Mõju inimesele: Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla 12 nädalastele lastele. Sink E-aine nr: E330

Loodus → Keskkonnaõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Hiina restorani sündroom

Chinese restaurant syndrome Monosoodium glutamate E621 Kujutab endast valget kristallilist pulbrit, mis on vees hästi lahustuv. On võimalik kätte saada naturaalsetest ressurssidest või keemiliste sünteeside tulemusena. Väiksem kogus ka Kiirtoit tomatites, seentes ja PARMESAN juustus Külmutatud lõunasöök Konserveeritud suppides Lihtnuudlid

Toit → Toitumisõpetus
37 allalaadimist
thumbnail
4
odt

E- ained

TALLINNA TEENINDUSKOOL Anna Popova MK13-TE1 Kodutöö Juhendaja: Antson Aive Tallinn 2013 Battery energiajook E-ained: E330 happesuse regulaator E150 toiduväv E202 säilitusaine Sült Atria E-ained: Maitse- ja lõhnatugevdaja E621 ­ Naatriumvesinikglutamaat Antioksüdant E300 - Askorbiinhape Säilitusaine E250 ­ Naatriumnitrit Täissuitsu põdravorst Linnamäe Lihatööstus E-ained: Säilitusaine E250 ­ Naatriumnitrit E301 - Naatriumaskorbaat E450 ­ Difosfaadid Salvest Majonees E-ained E260, E270 happesuse regulaator E1450 emulgaator E211, E202 säilitusainued FELIX supp E-ained E621 ­ Naatriumvesinikglutamaat E627 - Dinaatrium-5-guanülaat E631 - Dinaatrium-5-inosinaat

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Tarbimine

9% Lihatooted 5% Alkohol 5% Piimatooted Kala 14% Karastusjoogid 19% 2% Puuviljad 9% 2% Juurviljad Lisaained  Toiduga sõime peamiselt järgmisi lisaaineid  Säilitusained – E211, E252  Värvained – E150d  Lõhnained  Maitseained – E621 E-ained  E330 - sidrunhape  E211 – naatriumbensoaat (säiltusaine)  E322 – letsitiin (antioksüdant/emulgaator)  E621 – naatriumglutamaad (maitsetugevdaja)  E500 – naatriumvesinikkarbonaat (kergitusaine)  E150d – ammooniumsulfiitkaramell (värvaine)  E252 – salpeeter (säilitusaine)  E509 – kaltsiumkloriid (tardaine) Märgistused - taaskasutatav - viska prügikasti taara (pakend) - tunnustatud Eesti maitse - taaskasutatav või

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse
8 allalaadimist
thumbnail
19
doc

KEEDUVORSTID

naatriumnitrit. Säilitamine +2...+6. Turba kaupluses saab neid tooteid osta teenindusletist soovitud kaalus ja 440 g pakendis. 7 2.2 Lastevorst Lastevorsti koostis sisaldab kanalihamass (51%), vesi, seakamar, tärklis, sool, sojavalk, vadakupulber, lõhna- ja maitseained, stabilisaator: E450, antioksüdandid: askorbiinhape, naatriumaskorbaat, happesuse regulaator: E451, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, värvaine: E120, säilitusaine E250. Turba kaupluses saab neid tooteid osta teenindusletist soovitud kaalus ja 190 g pakendis viilutatult. 8 3 KEHTNA LIHATÖÖSTUS OÜ Kehtna Lihatööstus on välja arenenud kunagisest, 1987 a. tööd alustanud Kehtna NST vorstitsehhist. Ettevõte kuulub 100% eesti kapitalile. Põhitegevusalaks on liha- ja vorstitoodete valmistamine ja realiseerimine. Kuus toodame umbes 8 tonni liha- ja vorstitooteid.

Toit → Toiduaine õpetus
18 allalaadimist
thumbnail
13
doc

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL

jätan ma kindlasti selle natukesegi söömata. Kindluse mõttes jätaks kasutamata kuna ei tea kunagi täpselt kellel miskit viga on või mille vastu tundlik. Sest siin on nii palju asju mida tuleb jälgida. Laste vorst AS Rakvere Lihakombinaat Koostis: sealiha (35%), vesi, veiseliha (14%), seakamar, seapekk, lõssipulber (sh. Laktoosi), tärklis, kanamuna, keedusool (1.9%), stabilisaator: E1422, E450, E452, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator E451, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, antioksüdant: E300, säilitusaine E250 E450 ­ Difosfaadid Kasutusala: Piimapulber, jahud, liha, sulatatud juustud Omadused: Emulgaator, stabilisaator, happesuse regulaator, kergitusaine, sekvestrant, veesiduja. Kõrvalmõjud: Pole teada. Loomkatsetel tekitab suurtes kogustes rottidel neerukive. E452 ­ Polüfosfaadid Kasutusala: Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Omadused: Emulgaator, stabilisaator, sekvestrant, veesiduja. Kõrvalmõjud: Pole teada. E451 ­ Trifosfaadid

Bioloogia → Bioloogia
37 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Toiduained ja selle liigitus

Ei soovita. 6.Konservid/purgisupid Salvest Seljanka Netokaal: 530g Koostis: veiseliha(28% sissepanekul), sibul, soolakurk, sink(8%), (sealiha, joogivesi, stabilisaatorid E450, E501, E452, E407, antioksüdant E316, säilitusaine E250), tomatipasta, suitsuvorst, (3,5%), (sealiha, kanaliha, joogivesi, seakamar, searasv, kartulitärklis, sojavalk, lõhna-ja maitseained, dekstroos, toiduvärv E120, stabilisaator E450, E451, E407a, antioksüdant E300, E307, lõhna-ja maitsetugevdaja E621, säilitusaine E250), nisujahu, või, soolatill, paprika, searasv, keedusool, (max 1,8%), oliivid, maitseained. 100 g tootes: Energiasisaldus 395 kJ/ 94 kcal; valgud 8g, süsivesikud 3g, rasvad 5g. Tarvitamisjuhis:Lahjendada 0,5 L veega ja keeta 3-4 min.Säilitamine temperatuuril 0...+20 °C Parim enne:15.02.2014 08.29 Iga 250 g portsjon sisaldab Kcal suhkruid rasvu küllastunud rh naatriumi 125 3,0g 7,0g 4,3g 0,6g

Toit → Kokk
26 allalaadimist
thumbnail
4
ods

E-ained poest saadavates toidukaupades, ning nende E-ainete võimalikud kõrvalmõjud.

Grand Multivitamii- E414 Kummiaraabik Stabilisaator ni jook E445 Kampoli glütseroolestrid Emulgaator Rakvere Viru sink E1422 Ditärklisadipaat Pole teada E407 Karrageen Stabilisaator E301 Naatriumaskorbaat Antioksüdant E451 Trifosfaat Happesuse regulaator E621 Naatriumvesinikglutamaat Lõhna- ja maitse- tugevdaja E250 Naatriumnitrit Säilitusaine Sokolaadisüdamed E420 Sorbitool Niiskusesäilitaja E160a Karoteen Värvaine Perenaise sai E481 Naatriumlaktülaat Emulgaator Saare lihaleib E451 Trifosfaat Stabilisaator

Keemia → Keemia
25 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Toiduaineteõpetus 10 toote kohta informatsioon

Hiina kapsas Teine osa Lihatooted Nimi: Piiskopi keedusalaami Firma: Rannarootsi Netokaal: 300g Säilitada temperatuuril: +2...+6C Tootja: AS Maag Lihatööstus Kirimäe, Taebla vald, 90805 Läänemaa Tel. + 372 472 5080 Koostis: sealiha 44%, veiseliha 27%, seapekk, sojavalk, keedusool 3%, lõhna- ja maitseained, stabilisaator E450, E451, antioksüdant E300, E316, happesuse regulaator E575, lõhna ja maitsetugevdajad E621, säilitusaine E250, toiduvärv E120 Stabilisaator- Difosfaadid -E450 Ei teata. Loomkatsetel tekitab suurtes kogustes rottidel neerukive. Stabilisaator- Trifosfaadid-E451 Ei teata. Antioksüdant- Askorbiinhape-E300 Eriti suured üleannustused võivad tekitada kõhulahtisust ja maoärritust. Üle 10 grammi päevas arvatakse tekitavat neerukive. Antioksüdant- Naatriumisoaskorbaat-E316 Ei teata Happesuse regulaator- Glükoondeltalaktoon-E575 Ei teata.

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kodunetöö toidukaubaõpetus

1,5%), lõhna- stabilisaatorid keedusool (max 2%), ja maitseained, E1422, E450, stabilisaator E450, lihavalk, karrageen, happesuse maitseained ja maltodekstriin, regulaator, lõhna- ja -ekstraktid (s.h. sinep glükoos, suhkur. maitsetugevdajad ja seller), E621, värvaine, maitsetugevdaja säilitusaine E250 E621, E627, E 631, toiduvärv E180, säilitusaine E250. Toiteväärtus 100 gr sisaldab: 100 gr sisaldab: 100 gr sisaldab Energiat 918 kJ (221 Energiat 221 kcal Energiat479 kJ (114 kcal) Rasva 17 g. kcal)

Toit → Toiduainete õpetus
38 allalaadimist
thumbnail
12
doc

E-ainete sisaldus valitud toiduainetes

TALLINNA TEENINDUSKOOL Siret Püi T11ME E-AINED Iseseisev töö Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2009 2 Siirup( troopiliste puuviljade maitseline) E950 - Atsesulfaamkaalium (ka atsesulfaam K) Kasutusala:Karastusjoogid, mahlad, jäätis, marmelaadid, dzhemmid, shokolaad, maiustused saiakesed. Omadused:Magusaine. Kõrvalmõjud:Kuna on üks uuematest suhkruasendajatest, ei teata kõrvalmõjusi. E951 - Aspartaam Kasutusala:Karastusjoogid, mahlad, hapendatud piimatooted, jäätis, suhkruasendajad, närimiskummi. Omadused:Magusaine, lõhna- ja maitsetugevdaja. Kõrvalmõjud:Mõned inimesed võivad olla allergilised aspartaamile. Võib tekitada peavalu. Loomkatsetes on tekitanud epilepsiat. Aspartaami kõrvalmõjudest 2/3 on neuroloogilised või käitumishäired, nagu näiteks ahistustunne, ärritustunne, masendus, unetus, pearinglemine. Epilepsia puhul ettevaatust. E952 - Tsükla...

Toit → Kokandus
56 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Toitumisharjumused

TOITUMISHARJUMUSED KUST PÄRIT? 3% 3% 3% 3% 3% 3% 84% Eesti Soome Läti Bankok Itaalia Belgia Leedu KAS TULEMUS OLI ÜLLATAV? ÜLLATAV OLI E-AINETE SUUR OSAKAAL. MIKS OSTSITE KAUGELT PÄRIT TOOTEID? KAS NAD ON MAITSELT PAREMAD KUI KOHALIKUD? · HEA HINNA JA KVALITEEDI SUHE. · ÜLDISELT MITTE. KAS OSTUEELISTUSI MÄÄRAS KA TOOTE VÄLIMUS? PAKEND? VÕI AINULT HIND? · SUUR ROLL ON HINNAL. · OTSUSEELISTUSI MÄÄRAS TOOTE VÄLIMUS. MISSUGUSE OSA MOODUSTASID KESKKONNASÕBRALIKUD TOOTED TEIE RÜHMA OSTUDE KOGUHULGAST? · KASUTASIME VÄHE SELLISEID TOOTEID. KUI SUURE OSA OSTUDEST MOODUSTAS PAKENDATUD KAUP? KUI PALJU KILEKOTTE, PUDELEID, TETRAPAKKE TE NÄDALAGA KOGUSITE? 9% 3% ...

Toit → Toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Keemia meie igapäeva elus

Keemia meie igapäeva elus Andrea Neerot K113 Keemia on tänapäevase elukvaliteedi pant. Kuna kemikaalina käsitletakse ainet või valmistist, mis on looduslik või saadud tootmismenetluse teel, siis kõik meie sees ja ümber ongi keemia. Laialdaselt levinud arusaam nagu oleksid kemikaalid vaid laborites kasutatavad või sünteetilised ained, on tõest väga kaugel. Kuna elusolemise ja ümbritseva tunnetamise aluseks on meie kehas toimuvad biokeemilised reaktsioonid, siis on maailma mõistmiseks hädavajalik omada teadmisi keemiast.Kogu meid ümbritsev mateeria koosneb Mendelejevi tabelis toodud elementide erinevatest kombinatsioonidest ja variatsioonidest, kusjuures võimalused näivad lõpututena. Tuues igapäevaelu keemiast mõned näited, siis näiteks ilutooted sisaldavad kõik äärest ääreni keemiat. Juukselakid, kreemid, ripsmedushid, sampoonid, palsamid, jumestuskreemid, näohooldusvahendid jne. Puhastusvahendi...

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Tarbimine (Ettekane)

TARBIMINE TÖÖ ÜLESANNE: Määrata milliseid toiduaineid meie rühma liikmed ostavad ja koosta nädala sees ostetud toiduainetest tabel Määrata toitudes kasutavaid lisaaineid (E) Kanda kaardile kohad, kust ostetud tooted pärinevad. Märkida miks olin sunnitud just seda kaupa ostma TOP 10 TOOTEID MEIE RÜHMAS 1 Coca Cola 2 Rumm 3 Piim 4 Leib (Paksendaja: guarkumm; emulgaator: E482) / Sai (Emulgaator : E 471,E 481) 5 Makaronid 6 Kartul 7 Munad 8 Õlu 9 Lastevorst (Stabilisaatorid: karrageen, E450; Antioküdant: askorbiinhape, naatriumaskorbaat; Happesuse regulaator: E451; Lõhnaja maitsetugevdaja: E621; Säilitusaine: E250) 10 Kala MIKS JUST COCA COLA? Kes ei tea, siis seda kasutatakse alkohoolsete kokteilide valmistamiseks. Selles lauses on ka vastus sellele miks populaarsuse järgi teisel kohal on rumm! :) KUI AGA TÕ...

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
55 allalaadimist
thumbnail
6
pdf

Tervislik toitumine referaat

Toode Päritolumaa E-ained Tootemärgis Pakendimärgis Hind; € Märkused Kohvikoor Eesti - - - 0,29 Tetrapakk vahukoor Eesti - - Pure-pak 0,84 tetrapakk E1402, e450, e621, e300, Juustuvorst Eesti - Roheline punkt, pet 0,65 kile e120, e250 E330, E331, E327, E300, PET, valmistatud taaskasutatud materjalist, viska Plastik Aloe vera vesi Taiwan vegan 1,25

Loodus → Eesti keskkonnakaitse...
6 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Tarbimine ja toitumisharjumused

TARBIMINE JA TOITUMISHARJUMUSED EMÜ 2014 Meid ei üllatanud…  lihatoodete suur E-ainete sisaldus.  see, et valdavalt osteti odavamaid tooteid.  see, et iga grupi liige tarbis nädala jooksul vähemalt 1 alkohoolse joogi.  see, et tarbiti koduaiast pärit aedvilju. Suurimad üllatused  Vaid 1 grupi liige sõi nädala jooksul kiirnuudleid  Kõik grupi liikmed sõid vähemalt 1 korra nädala jooksul kiirtoitu  Toiduainete ostmisel ei mõelnud mitte keegi grupi liikmetest tekkivatele jäätmetele Tooted, mida ostsid vähemalt 3 grupi liiget:  Makaronid  Leib  Sai  Võileivavorst  Juust  Õlu  Pelmeenid  Hapukoor  Riis  Jogurt  Piim  Banaanid Ostueelistusi mõjutanud tegurid tähtsuse järjekorras 1. Hind – mida odavam, seda tõenäolisemalt osteti see toode 2. Toote välimus – arvestati puuviljade ostmisel 3. Toote kvaliteet – ostmisel tu...

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse
15 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Liha-ja kalakonservide sortiment erinevate tunnuste alusel

1,4%), maitseained, taimne õli, želatiin, säilitusaine E250. 100 grammi toodet sisaldab: Energiat 208 kcal Valke 16 g Rasvu 16 g Süsivesikuid 0 g 4.3 Lisaks vürtsiveiseliha, hautatud veiseliha 5. Sea- ja veiselihast konservid 5.1 Rannarootsi Turistieine 240 g Koostis: Sealiha (45%), joogivesi, veiseliha (10%), seasüda, seakamar, porgand, keedusool (1,2%), paksendajad E407, E425, E415, maitsetugevdaja E621, lõhna- ja maitseained, säilitusaine E250. 5.2 Frank Pott Turisti eine "Rakvere" 240 g 8 Sealihamass (min.32%), joogivesi, seakamar (max.19%), veisesüda, seapekk, porgand, keedusool (max. 1,4%), maitseained, säilitusaine E250. Energiat 241 g Valke 12 g Rasvu 21 g Süsivesikuid 1 g 6. Pasteedid 6.1 Rannamõisa Kalkuni maksapasteet “Delikatess”

Majandus → Kaubandus
11 allalaadimist
thumbnail
20
ppt

Lisaained.

Säilitusained e. konservandid E200 ­ E299 Antioksüdandid E300 ­ E399 Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad E400 E499 Happed, alused, soolad E500...E585 E500 ­ naatriumkarbonaadid (söögisooda) happesuse regulaator, kergitusaine E501 ­ kaaliumkarbonaadid E502 ­ ammooniumkarbonaadid E507 soolhape Kunstlikud maitse ja aroomained ning nende intensiivistajad E620 ­ glutamiinhape ­ lõhna ja maitsetugevdaja ­ lihatoidud, puljongikuubikud, salatikastmed jt. E621 ­ 625 ­ glutamaadid ­ nn. hiina restorani sündroom Vahad E 901 ­ 914 E901 ­ meevaha ­ loomne, ohutu, glaseerija E902 ­ candelilla vaha ­ valmistatakse vaha ­ piimalille lehtedest ­ glaseerija E903 ­ karnauubavaha ­ valmistatakse karnauubapalmi lehtedest ja pungadest Vahad E904 ­ Sellak ­kollakaspruun vaigutaoline aine, tekib troopilistel puudel parasiteerivate putukate elutegevuse tagajärjel. E905 ­ Parafiin ­ valmistatakse naftast.

Kategooriata →
11 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Sealiha

pidurdavad või takistavad mikroobide elutegevust. Naatriumnitrit 250E, naatirumnitraat E251, bensoehape E210, Antioksüdandid - askorbiinhape E300- väldivad ja takistavad hapniku toimet, pidurdavad rasvarääsumist ja takistavad kõrval lõhna teket. Stabilisaatorid , emulgaatorid ja paksendajad - Katavad vee ja rasva osakesi, välitides eraldumist stuktuurist. Tüüpilisemad emulgaatorid on karrageen, fosfaadid . Lõhna ja maitsetugevdajad- naatirumglutanilaat E621. glutamiinhape happesuseregulaatorid : GTL gülteendeltalaktoon E575

Toit → Toiduaine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
17
docx

E-ained uurimistöö

suurimates poekettides (Prisma, Selver, Rimi). Antud tabelis on näha ,et kõik tooted pärinevad Eestist samuti on tabelis ka kirjeldatud, mis firmale nad kuuluvad ning mis e-aineid sisaldavad. Toode Riik Firma E-ained tootes Linnamäe ahjupeekoni lõigud Eesti Linnamäe E327, E262 American grill ribi Eesti Rakvere E621 Kana kintsuliha Eesti Tallegg E451, E327, E262, E452, E450, E415, E250 Ahjukael röstsibulaga Eesti Rakvere E452, E450, E415, E412, E451 Liharullid keefiri-kamaga Eesti Maks & Moorits E262 , E412, E415, E300 Rakvere pihvid Eesti Rakvere E450

Bioloogia → E-aine
20 allalaadimist
thumbnail
9
doc

E-ained ja pakendid

looduslikud, loodsidentsed ja sünteetiliselt. Euroopa Liidus on lisaainetel kasutusel juba teda nimi, e-aine. Nimi e-aine tähendab, et aine on ohutuks kinnitatud ja Euroopa Liidu poolt heaks kiidetud. Kuid teadmised lisaainete kohta muutuvad pidevalt ning paljud heaks kiidetud lisaained, e- ained, ei olegi tegelikud nii kahjutud kui algul arvati. Võttes külmkapis välja esimese vostipaki mis kätte juhtub, loen sealt pealt välja sellised ained nagu E450, E451, E301, E621 ja E250. Mida need numbrid tähendavad, kuhu grupidesse nad kuuluvad ja kas nad on ohutud saab kindlaks tehtud referaadi käigus. 3 E-ainete jagunemine päritolu järgi Looduslikud Looduslikud lisaained on nagu nimejärgi juba järeldada saab taimse või loomse päritoluga. Looduslike e-ainte rühmas on kõige vähem kahjulikke ained, nende lagundamisega saab organism ise hakkama. Kuid nende seas on võimalikke

Bioloogia → Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
1
docx

E-ained maiustustes

Milliseid eaineid sisaldavad maiused ning kuidas need inimesele mõjuvad? Pahatihti maiustusi valides köidavad meie silm need tooted, mis on kõige värvilisemad, kõige kenama pakiga või lihtsalt ilusa kujuga­enamasti on neis ka kõige rohkem toidu lisaaineid ehk eaineid. Eained on loodusliku või sünteetilise päritoluga keemilised ühendid, mida tahtlikult lisatakse toiduainetesse vastavalt tehnoloogilistele vajadustele ja eeskirjadele riknemise pidurdamiseks, toiduainete välimuse, struktuuri, koostise ning organoleptiliste (meeltega tajutavate) omaduste parandamiseks. Kestva Eaineid sisaldava toidu tarbimise tagajärjel võivad varem mitteallergilisel lapsel välja lüüa allergiad, samuti võib laste sagedaste haiguste põhjusena näha ebatervislikku toitumist, mis nõrgestab organismi ning teeb selle eriti vastuvõtlikuks erinevatele bakteritele ja viirustele. Mitmed Eained põhjustavad lastele ...

Keemia → Keemia
30 allalaadimist
thumbnail
14
doc

E-ained toidus

neis on. Lisaainete rohkuse poolest paistavad üsna ootuspäraselt silma: · värvilised joogid · maiustused Need sisaldavad keskmiselt seitset-kaheksat lisandit, suuremalt jaolt toiduvärve ja vahel ka magusaineid. Seejärel tulevad: · töödeldud lihatooted · võileivamäärded · töödeldud piimatooted (kohukesed, jogurtid) Kõige sagedamini tuleb vaadeldud toiduainetes ette maitsetugevdajana kasutatavat naatriumglutamaati E621. Seda leidub nii lihatoodetes, puljongis, krabipulkades, röstsaias, kiirnuudlites kui maitseainetes. 14

Keemia → Keemia
67 allalaadimist
thumbnail
2
doc

E-ained E102- E954

E-ained Hendrik Saarmäe Toiduainete lisaained on sünteetilised või looduslikud ained, mis lisatakse töötlemisprotsessis toidu sisse tahtlikult. Lisaainete eesmärgiks on tagada toidu parem ja pikem säilivus, parandada välimust või struktuuri, maitset, aroomi või mingit muud omadust. Lisaainet ei kasutata iseseisva toiduna või toidu põhikoostisainena. Päritolu järgi jagatakse lisaained kolme gruppi. Esimese grupi lisaained on eraldatud toiduainest või mõnest muust elusast ainest. Teise grupi ained on looduslikult olemas, kuid need on saadud sünteesi teel (nn loodusidentsed ained). Kolmanda grupi moodustavad ained, millele ei ole looduses analoogi. Toime põhjal jagatakse lisaained viide suuremasse gruppi: toiduvärvid E 100 - E 199; konservandid E 200 - E 299; antioksüdandid E 300 - E 399; emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad E 400- E 4...

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toidukaupade analüüs

Lastevorst (300 g) Koostis: sealiha (35%), vesi, veiseliha (14%), seakamar, seapekk, lõssipulber (sh. laktoos), tärklis, kanamuna, keedusool (1,9%), stabilisaator, E1422, E450, E452, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator E451, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, antioksüdant: E300, säilitusaine: E250 100 g tootes keskmiselt: - energiat 867 kJ / 209 kcal - valku 10 g - süsivesikuid 4 g - rasva 17 g Analüüs: Kõige väiksema energiasisaldusega võrreldes teiste toodetega. Antud toode sisaldab suhteliselt palju erinevaid koostisosi ning lisaaineid, mis muudab mind natuke skeptiliseks. Toode ei tundu küll organismile ohtlik, kuid kui vähegi võimalik millegi naturaalsema vastu see välja vahetada, siis ma teeks seda.

Bioloogia → Toidukaubaõpetus
15 allalaadimist
thumbnail
34
doc

E ained - Toiduainete koostise analüüs

Inimestel on tekitanud kõhulahtisust · E163 - Antotsüaanid Kasutusala: Jäätised, marmelaadid,magustoidud, karastusjoogid, maiustused. Omadused: Puna-sinine värv, sõltub pH-st. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Pole teada. 3 KEELETARREND Atria Koostis: Veise- või seakeel (40%), joogivesi, zelatiin, keedusool (2%), maitseained, kuivatatud petersell. · Maitse- ja lõhnatugevdaja E621 ­ Naatriumvesinikglutamaat Kasutusala: Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud. Omadused: Lõhna- ja maitsetugevdaja. Kõrvalmõjud: Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla 12 nädalastele lastele.

Bioloogia → 11.klassi bioloogia
77 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Juustu nimetused -Selver

51. Farmi juustu snäkk 10.65 juust (pastöriseeritud piim, laap, juuretis, keedusool, säilitusaine E252), maitseainete segu 1.8% (keedusool, paprika, maitsetugevdaja E621, sibul, hüdrolüüsitud sojavalk, must pipar, selleriseeme, küüslauk, paakumisvastane aine E551, cayenne). 100 grammi toodet sisaldab:

Toit → Toitumisõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
6
doc

E-ainete analüüs

TALLINNA TEENINDUSKOOL Freddy Kriisa 011PK 5 TOIDUKAUBA E-AINETE ANALÜÜS Iseseisev töö Juhendaja: Ülle Toots Tallinn 2009 Komfekk ,,Piena" E-aine nr: E322 Nimetus: Letsiin Kasutusvaldkond: Lastetoidud, saiakesed, salatikastmed, majoneesid, margariin, jäätis, shokolaad ja maiustused. Mõju inimesele: Pole teada.. E-aine nr: E471 Nimetus: Rasvhapete mono- ja diglüt-seriidid Kasutusvaldkond: Lastetoidud, pasta, kartulikrõpsud, piima-ja koorepulbrid, salatikastmed, majoneesid, leivad, jäätis ja maiustused. Mõju inimesele:Pole teada. E-aine nr: E330 Nimetus: Sidrunhape Kasutusvaldkond: Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Mõju inimesele: Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte . E-aine nr: E202 Nimetus: Kaaliumsorbaat Kasutusvaldkond: Väga lai kasutusala: ...

Toit → Pagar-kondiiter
50 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Lisaained toidus

Õnneks on mul maakodu ning saan oma munad sealt, siiski et salmonelloosi vältida, toorelt muna süüa ei tohi. Munades lisaaineid ei ole, seega seda oma toidulaualt välja vahetada kindlasti ei tasuks. Viinerid Rakvere viiner, 500g. Koostis: sealiha(30%), vesi, veiseliha(21%), seapekk, seakamar, tärklis, sojavalk, keedusool (1,9%), lõhna- ja maitseained (saadud sinepiseemnetest, nisust), stabilisaatorid: E422, E450, karageen, antioksüdant: askorbiinhape, lõhna- ja maitsetugevdaja: E621, säilitusaine:E250. Ei ole lisatud laktoosi. Nendes viinerites on päris palju lisaaineid. Enamus neist on ohutud lisaained aga näiteks E621 ehk naatriumvesinikglutamaat on päris kahjulik lisaaine. Selle kõrvalmõjudeks on märgitud südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Samuti E250 ehk naatriumnitrit võib tekitada nõgeslöövet, soolestiku probleeme ja peavalu.

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
5 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Toiduainete keemiline koostis e-ainete põhjal

Säilitusaine: Na-nitrit 100g toote toitumisalane teave: 759kJ/181kcal Valgud 14,4g Süsivesikud 2,8g Rasvad 12,5g Tootes sisalduvad e-ained E120 ­ Karmiin Kasutusala: Alkohoolsed joogid, karastusjoogid, supid, saiakesed, magustoidud, maiustused, kosmeetika. Omadused: Punane värvaine. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Võib tekitada astmat ja ka eluohtlikke allergilisi reaktsioone. Tootes sisalduvad e-ained E621 ­ Naatriumvesinikglutamaat Kasutusala: Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud. Omadused: Lõhna- ja maitsetugevdaja. Kõrvalmõjud: Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla 12 nädalastele lastele

Bioloogia → Bioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
40
ppt

Toiduainete keemia

Toiduainete keemia Toiduainete koostis 2 Antonina Zguro, TTÜ Virumaa Kolledž Toitained Toitained on keemilised ained, mida organismid vajavad ainevahetuses või kasutavad energiaallikana  Sünteesiained: valgud, mineraalained (Ca, P,Mg); tagavad rakkude kasvu ja paljunemise ning organismi normaalse arengu  Energeetilised ained: süsivesikud, rasvad  Reguleerivad ained: vesi, vitamiinid, mikroelemendid 3 Antonina Zguro, TTÜ Virumaa Kolledž Toidupüramiid 4 Antonina Zguro, TTÜ Virumaa Kolledž E­ained ehk toiduainete lisaained  Toidu lisaained on ained, mis lisatakse kavatsuslikult toidule tehnoloogilises protsessis, et muuta toidu sensoorseid omadusi, säilivust ja kvaliteedi püsivust.  Lisa...

Keemia → Toidukeemia
20 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Töökohapõhine ülesanne - konservid

naturaalseteks, suitsutatud ja praetud kaladeks. 2.5.1 Praetud kala Viru Rand praetud räimefileed tarrendis, 390g Koostis: Praetud räimefileed, vesi, suhkur, taimne õli, zelatiin, jahu, paprika, sibul, sool (max 2,5%), happesuse regulaatorid E260, E330, maitseained, säilitusaine E211, lõhna- ja maitsetugevdaja E621 Säilivusaeg: 2 kuud Säilitamine +0...+6˚ 2.6 Kalade tükeldamisastmed – tükeldamisastmete järgi jagatakse kalad fileeks, suurteks ja väikesteks tükkideks ning purustatud kaladeks. 2.6.1 Heeringafileed Viru Rand marineeritud heeringafileed tilliga, 200g Koostis: Heeringafilee, sool (max 4%), suhkur, till,

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Toiduallergia

''KOGU TÕDE TOIDUALLERGIAST'' lapsevanematele Tallinn 2012 Kuidas ma tean, et just minu lapsel on toiduallergia? Toiduallergiat esineb kõige sagedamini alla kolmeaastastel lastel. Toiduallergia avaldusteks võivad olla: kõhuvalu, iiveldus, oksendamine ja/või kõhulahtisus huulte, keele ja suu limaskesta sügelus, kipitus ja turse nõgesetõbi ja/või näoturse atoopilise nahapõletiku ägenemine allergiline nohu ja/või silmapõletik kõrvapõletik kõriturse astma (hingamisraskus) anafülaktiline shokk Mis võiks olla põhjus? Iga toiduaine võib põhjustada allergiat. Kõige sagedasemad toiduallergeenid imikutel ja väikelastel on: lehmapiim muna kala nisu soja Mis on toiduallergeenid? Toiduained võivad põhjustada allergiat rinnapiimatoidul oleval lapsel emapiima kaudu. Üldtuntud toiduallergee...

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
12
rtf

Lisaained

teket, hapniku toime suhtes tundlike vitamiinide muutumist, pikendavad säilivust, soodustavad värvust, vähendavad nitroosoamiinide tekke võimalikkust. Takistavad toote toiteväärtuse langust 3. Stabilisaatorid, emulgaatorid ja paksendajad katavad vee ja rasvaosakesi vältides eraldumist struktuurist. Esindajad on toidufosfadid. Paksendajana jäävad sellisesse tüüpi karrageen. 4. Lõhna ja maitsetugevdajad 5. E620 glutamiinhape, E621 naatriumglutaminaat 6. Happesuse regulaator GDL glükoondeltalaktoon E575, lisatakse 0,50,7 %, lisatakse eesmärgiga alandada toote pHd Teistes tööstuse harudes kasutatavad lisaained. 1) Pagari ja leivatööstuses jahutöötlemisained, kergitusained 2) Kondiitritööstuses tehismagusained Karrageen E407 Karrageen on süsivesik, tihendav ja tarrendav agar agari taoline aine. Valmistatakse punavetikatest ja teda on võimalik lisada kõikidele lihaliikidele konsistensi

Toit → Toiduained
7 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat valgud

Samuti vähendab glutamaadi lisamine ka naturaalse liha kasutamist. Osa uurijaid on seisukohal, et naatriumglutamaat tekitab keele maitsmisretseptoritele aistingu, mida tajutakse omalaadselt vürtsika maitsena. Glutamaate võib leida puljongikuubikutest, maitsesegudest, lihatoodetest, pakisuppidest, kastmetest, kartulikrõpsudest ja mujalt. Toote pakendilt annab üht-teist välja lugeda. Kindel tõend naatriumglutamaadi sisalduse kohta on selle ühendi nimetus või lisaaine kood E621. Mõnikord on eelnimetatud ühendi sünonüümiks tähekombinatsioon MSG ehk lühend ingliskeelsest sõnapaarist monosodium glutamate. Glutamaadirikkust tähistavaid sünonüüme on pakenditel teisigi, näiteks proteiinihüdrolüsaat, pärmi-autolüsaat, hydrolyzed vegetable protein, natural flavor jne. Et glutamaate võib toote kilo kohta lisada lausa mitmetes grammides, siis tasuks kuivkontsentraatide ostmisel hinnata ka selle ühendi ligikaudset hulka tootes. Nimelt peab

Toit → Toiduainete õpetus
52 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Anatoomia konspekt

pind. 83. Maitsmisanalüsaatori osad ja joonis 22. Maitsmispunka retseptoorne rakk ­ IX ja VII (vahenärvi kaudu) PAN(peaajunärv) ­ suuraju poolkerade koore posttsentraalkääru alaosa. (tagapool, ees on pretsentraalkäär ­ aju peal on punane osa postsentraalosa, tumesinine pretsentraalkäär). Tunneme väga väheseid maitseid. Umami ­ viies maitseaistig naatriumglutamaat E621 talitlevad samaaegselt soolase ja mõru maitseretseptoritega. Umami maitse tekib selgelt kuivataatud seente, parma singi söömisel, rokfori juustus. 84. Naha ehitus, kihid, nendes paiknevad elundid. Joonis 23, joonis 171. Ainult nimetada, missuguseid signaale saame naha kaudu. 85. Naha retseptorid.

Meditsiin → Anatoomia
53 allalaadimist
thumbnail
45
docx

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST E-AINED TOIDUS Üha rohkem eestlasi on hakanud hoolima oma tervisest, hinnates sealjuures kvaliteetset ja puhast toitu. Tehes valiku mahekauba kasuks, saab kindel olla, et vilju on kasvatatud ilma taimekaitsevahenditeta ning valmistoodetesse pole lisatud kunstlikke E-aineid. Tihti tuleb aga valik teha suurpoodides müüdavate toodete seast, milles paratamatult leidub E-aineid. Alljärgnevalt leiad vastused küsimustele - millised on toidu lisaained, miks neid toitudesse lisatakse ning milliseid lisaaineid tervislik toituja kindlasti vältima peaks. Kui valmistoitude pakenditel peenes kirjas koostist lugeda, siis selgub, et lisaks tavapärastele toiduainetele sisaldub enamuses neist ka mingi võõrapärase nimega ühend või E-täht koos numbrikoodiga. E ja numbrikoodiga tähistatakse Euroopa Liidus toidu lisaaineid, kuid toidu lisaaine võib pakendil olla välja kirjutatud ka täispika nimetusega (nt E 621 või naat...

Toit → Toitumine
52 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Toit

Samuti vähendab glutamaadi lisamine ka naturaalse liha kasutamist. Osa uurijaid on seisukohal, et naatriumglutamaat tekitab keele maitsmisretseptoritele aistingu, mida tajutakse omalaadselt vürtsika maitsena. Glutamaate võib leida puljongikuubikutest, maitsesegudest, lihatoodetest, pakisuppidest, kastmetest, kartulikrõpsudest ja mujalt. Toote pakendilt annab üht-teist välja lugeda. Kindel tõend naatriumglutamaadi sisalduse kohta on selle ühendi nimetus või lisaaine kood E621. Mõnikord on eelnimetatud ühendi sünonüümiks tähekombinatsioon MSG ehk lühend ingliskeelsest sõnapaarist monosodium glutamate. Glutamaadirikkust tähistavaid sünonüüme on pakenditel teisigi, näiteks proteiinihüdrolüsaat, pärmi-autolüsaat, hydrolyzed vegetable protein, natural flavor jne. Et glutamaate võib toote kilo kohta lisada lausa mitmetes grammides, siis tasuks kuivkontsentraatide ostmisel hinnata ka selle ühendi ligikaudset hulka tootes. Nimelt peab

Keemia → Keemia
91 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

Artikkel. Instituut toidu TTÜ pöördus põllumajandusministeeriumi poole ettepanekuga luua klassifikatsioon Eesti lihatoodete, et aidata tarbijatel teha valik selle kasuks tervislik toitumine. Vastavalt instituudi direktor Raivo VÕK, palgaaste määratakse minimaalne sisu liha vorstitooted ja piirata sisu liha asendajad, ütles portaali aripaev.ee. Samuti on tehtud ettepanek, et keelata lisada mõned toidu lisaainete nagu maitsetugevdaja E621, ja toiduvärv lihatoodetega kõrgeima kvaliteediga. Kui nõukogude ajal olid kõik järgima myasoproizvoditeli GOST, nüüd erinevate tootjate, kuid mis kannab sama nime, võivad olla vägagi kvaliteeti. Seega, vastavalt Tarbijakaitseamet sisu liha vorsti sorte "Lapsed" (Laste) ulatub 53,5%-lt 3%. 2.3 Alenka Alguses 60-ndatel võttis valitsus vastu toidu programm, mis muu hulgas tähelepanu pöörata uute piimasokolaad.

Toit → Toiduaineõpetus
85 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun