Ensüümid Vitamiinid Hormoonid 1 Ensüümid On biokatalüsaatorid reaktsioonide kiirendajad elusas rakus. (2100-2150) Liigid (valgud): Lihtensüüm(lihtvalk) ainult aminohj; Liitensüümid(liitvalk) aminohj + koeensüüm-vitamiin. Ensüümi molekul on hiigelsuur. Substaat on aine, mida ensüüm mõjutab. Ensüümi molekul:- (aktiivtsenter)-(regulatoorne tsenter)- Substraadi molekul: - Organismis on temp madalad, ainete kontsentratsioonid tühised. Reaktsioonid toimuvad väga kiiresti tänu ensüümidele. Ensüümis aktiivtsenter haakub substraadiga struktuuri sobivuse tõttu. Reaktsiooni energeetiline barjäär alaneb, reaktsioon kiireneb. Toime spetsiifiline. Toodetakse raku ribosoomides. Häired: piimasuhkru talumatus; pigmentatsioonihäired; vere hüübimatus. 2-Hormoonid Hormoonid on bioaktiivsed ühendid, mida sisenõrenäärmed süntee...
on biokatalüsaatorid -reaktsiooni kiirendajad elusas organismis (2100-2150 erinevat ensüümi organismis) 4% org 2.koostis: kõik ensüümid on valgud 1)lihtvalgud e lihtensüümid *aminohappejäägid 2)liitvalgud e liitensüümid *aminohappejäägid+muu aine (nt vitamiin) 3.toime: Organismis on temperatuurid madalad, konsentratsioonid tühised, aga reaktsioonid toimuvad suure kiirusega. *subtraat on aine, mida ensüüm mõjutab. Ensüüm kui valgu molekul on hiigelsuur võrreldes subtraadi molekuliga, seetõttu on ensüümist aktiivne ainult üks osa, aktiivtsenter, mille suurus on võrreldav subtraadi molekuli suursuega. Ens aktiivtsentri ja subtraadi vahel on struktuuri sobivus. 4.haigused: *piimasuhkru talumatus(laktoos) *pigmentatsioonihäired *verehüübimatus vitamiinid: 1.mõiste madal molekulaarsed, bioaktiivsed, orgaanilised ühendi, mis kuuluvad liitensüümide koostisesse ja reguleerivad ainevahetust 2.liigitus *rasvlahustuvad A,D,E,F,K (varud...
Peatükk. SISSEJUHATUS TOITUMINE sisaldab toidu hankimist, tarbimist ja toidu ja joogiga seotud toitainete omastamist. Toitumine - toidu hankimine, tarbimine, omastamine. Puudujäägid toitumises viivad varem või hiljem järgmiste häireteni: · nõrgenenud kaitsesüsteemid; · pidurdunud haavade paranemine; · lihaste jõudluse vähenemine; · vaimse võimekuse langemine, jne. Maakeral kasvab ligi 80 000 söödavat taimeliiki, millest toiduks tarvitatakse umbes 120, 8 liiki nende seast annab 75% meie tänastest toiduainetest. 90% lihast pärineb 4...5 koduloomaliigilt. Senikasutamata taimed - loomad kujutavad endast olulist tulevikuressurssi. Tervislik toitumine hõlmab: · inimtoidu põhitoitainete tundmist; · toidu hulka ja kvaliteeti; · toidu valmistamisviise; · söömisharjumusi ning seedeelundkonna talitlust. Väärtoitumine on oluline haigust vallandav ja soodustav tegur. Parim viis orienteeruda nüüdisaj...
Loomulikult tekivad vitamiinide megadooside kestval tarbimisel mitmesugused häired, kuid see nähe on iseloomulik liialdamisele teistegi biomolekulidega. Järelikult organismi jaoks pole mõningane, ajutine vitamiinidega üledoseerimine terav probleem. Ohtlik on hoopis vitamiini kestev defitsiit. Nii on avitaminoosi (väljakujunenud avitaminoos on raske haigus) täheldatud kõigi seni tuntud vitamiinide puudumisel organismis/toidus. Sellel on ka kindel põhjus. Kõik senituntud vitamiinid nii või teisiti vastavate liitensüümide ehituse ja funktsioneerimise hädavajalikud komponendid. See tähendab, et kui organism saab antud vitamiini pidevalt alla vajaliku miinimumkoguse, siis häirub vastav ensüümreaktsioon, mis üsna varsti väljendub konkreetses haiguspildis...
vesilahustuvad: B rühm (B1-B15), C, H, N, S, U jne Puudub üksmeel täpse vitamiinide arvu suhtes (inimesele umbes 20 ringis). Häired vitamiinidega varustamises 1. Puudus a) hüpovitaminoos - ühe või mitme vitamiini ajutine osaline puudus, põhjustab pöörduvaid üldisi tervisehäireid nt unisus, väsimus, töövõime langus, lihasvalud, sage nakatumine jne. Põhjamaades kevadväsimus b) avitaminoos - mingi konkreetse vitamiini pikk täielik puudus organismis, kindlad tunnused ja pöördumatud tagajärjed nt vitamiin A avitaminoos- kuivsilmsus ja pimedaksjäämine; vitamiin D avitaminoos - rahhiit; vitamiin C avitaminoos on skorbuut (haige sureb sisemiste verejooksude tõttu, kuna veresooned haprad) Puuduse põhjused: a) ühekülgne rafineeritud toiduainete kasutamine b) siseelundite kahjustused, nt maksa, peensoole jt...
; Regulatiivne - osalevad rakkude ainevahetuse REGULATSIOONIS (rasvlahustuvad vitamiinid). Organismi vitamiinidega varustamise teed: Saadakse toiduga.; Sünteesitakse soolestiku mikrofloora poolt.; Sünteesitakse kudedes vastavatest lähteühenditest. NB! Loomorganismid on minetanud võime enamikku vitamiinidest ise sünteesida, saavutades seliega arvukate ensüümide sünteesiks vajaliku energia kokkuhoiu! Põhimõisteid: Avitaminoos - haigus, mis on tingitud vitamiini kestvast nappusest või puudumisest dieedis, ilmnevad iseloomulikud muutused ainevahetuses.; Hüpovitaminoos - ainevahetushäire, mis on tingitud toidu puudulikust vitamiinisisaldusest.; Hüpervitaminoos - vitamiini liigsest organismi sattumisest tingitud haiguslik seisund; esineb nn akumuleeruvate vitamiinide (A, D) puhul.; Vitameerid - ühe ja sama vitamiini nimetuse alla paigutatavad, mõnevõrra erineva keemilise ehitusega, kuid...
Luustumisprotsessides (vitamiin D) b. Vitamiin A osaleb nägemisfunktsioonis Vitamiinide jaotus (jaotus lähtub lahustuvusest): 1) Rasvlahustuvad: A, D, E, K, Q 2) Vesilahustuvad: B-rühm, vitamiinid C, H, N, S, U Häired: 1) Puudus: a. Hüpovitaminoos Ühe või mitme vitamiinid ajutine või osaline puudus. Põhjustab pöörduvaid üldisi tervisehäireid (unisus, väsimus) b. Avitaminoos mingi konkreetse vitamiini pikk täielik puudus organismis, mida iseloomustavad tunnused ja pöördumatud tagajärjed 2) Liigsus: Hüpervitaminoos Vitamiinipreparaatide või vitaminiseeritud toidu väärtarbimine. Oluliselt ohtlikum on rasvlahustuvate vitamiinide tarbimine. Eriti ohtlik on vitamiin D üleannustamine Vitamiinipuuduse põhjused: 1) Ühekülgne rafineeritud toiduainete kasutamine 2) Siseelundite kahjustused...
Toit Toit on igasugune rasvadest, süsivesikutest, veest ja/või valkudest ning vitamiinidest koosnev aine, millest inimene või muud loomad saavad eluks vajalikke aineid (sealhulgas mineraalaineid ja vitamiine) ning energiat. Põllumajandusloomade toitu nimetatakse tavaliselt söödaks. Euroopa Parlament ja Euroopa Nõukogu esitavad mõistele "toit" alljärgneva määratluse: Mõiste "toit" tähendab töödeldud, osaliselt töödeldud või töötlemata ainet või toodet, mis on mõeldud inimestele tarvitamiseks või mille puhul põhjendatult eeldatakse, et seda tarvitavad inimesed. Mõistega "toit" hõlmatakse joogid, närimiskumm ja muud ained, kaasa arvatud vesi, mis on tahtlikult lülitatud toidu koostisesse tootmise, valmistamise või töötlemise ajal. Mõiste hõlmab ka vett. Mõiste "toit" alla ei kuulu: Sööt; Elusloomad, välja arvatud juhul, kui need on ette valmistatud turuleviimiseks inimtoiduna;...
Need ei ole sisuliselt võttes vitamiini defitsiidile spetsiifilised seisundid ja seetõttu on neid raskem avastada. Hüpovitaminoosid ilmnevad sõltumata sellest, millist vitamiini organism piisavalt ei saa, seetõttu avalduvad üldised kurnatuse nähud: väsimus, kehakaalu ja töövõime langus, vastuvõtlikkus nakkushaigustele, tihti ka peavalud, lihaste ja liigeste valulikkus, südamepekslemine jne. Avitaminooside puhul esineb konkreetne haiguspilti. Avitaminoos kuulub niinimetatud "defitsiidi haiguste" ehk selliste haiguste hulka, mille põhjuseks on hädavajalike toitainete puudus toidus.Avitaminoos kujuneb reeglina ühe konkreetse vitamiini kestval, täielikul puudumisel. Näiteks vitamiin C puudusel skorbuut, vitamiin B1 puhul beribeeri jne. Tekkepõhjustest tulenevalt jagatakse hüpo- ja avitaminoose kolme rühma: 1) Toitumuslikud ehk primaarsed: tekivad kas vitamiinivaese toidu või näiteks...
Lahustuvus : a) rasvlahustuvad = A,D,E,F,K,Q b) vesilahustuvad = B rühm(B1-B15), C, H, P [N,S,U e. vitamiinitaolised ühendid] Häired vitamiinide ainevahetuses: Puudus : a) Hüpovitaminoos - kas ühe, või mitme vitamiini osaline puudus. Tekib väsimus, uimasus, nõrgad lihasvalud, vastuvõtlikus nakkushaigustele. (püsivaid kahjustusi ei jää). N : kevadväsimus(C vitamiini puudus.) b) Avitaminoos - Mingi vitamiini täielik puudumine. (eluohtlik ja tagajärjed on pöördumatud). N : vitamiin A puudus - kuivsilmsud, pimedus, surm. Vitamiin C puudus - Skorbuut (veresooned muutuvad hapraks ja sisemiste verejooksude tõttu inimene sureb ja hambad lähevad katki) Vitamiin D puudus - rahhiit e. luudepehmenemine. eriti väikelastel. Vitamiin B12 puudus - verevähi teatud vorm. Üleküllus : Hüpervitaminoos - vitamiinpreparaatide valesti kasutamine. Ohtlik on rasvlahustuvate...
Nad on üldisemat laadi nähud (väsimus, kehakaalu langus, vastuvõtlikkus nakkushaigustele, peavalud, liigeste ja lihaste valulikkus jne), mis ilmnevad sõltumata sellest, millist vitamiini organism ei saa. Seega nad ei ole vitamiini defitsiidile spetsiifilised seisundid. Avitaminoos Avitaminoos kujuneb reeglina ühe konkreetse vitamiini kestval, täielikul puudumisel ja erinevalt hüpovitaminoosist on avitaminoos konkreetne haigus (nt vitamiin B1 puhul beriberi ja vitamiin C puhul skorbuut jne) Tähtis teada · vitamiinid on eluks vajalikud · nende kestev defitsiit on organismile kahjulik ja koguni ohtlik · nad ei oma sisulist energeetilist väärtust · nad ei asenda teisi toitaineid · üks vitamiin ei asenda teist vitamiini · nad pole rakkude ehituskomponendid · vitamiinide kestev tarvitamine liigsuurte kogustena on lõppkokkuvõttes kindlasti...
Vitamiinide osalise, ajutise defitsiidi korral tekivad hüpovitaminoosid. Need ei ole sisuliselt võttes vitamiini defitsiidile spetsiifilised seisundid. Nad ilmnevad sõltumata sellest, millist vitamiini organism piisavalt ei saa. Teisisõnu, need on üldisemat laadi nähud: väsimus, kehakaalu ja töövõime langus, vastuvõtlikkus nakkushaigustele, tihti ka peavalud, lihaste ja liigeste valulikkus, südamepekslemine jne. Avitaminoos tähendab aga konkreetset haiguspilti. Avitaminoos kuulub niinimetatud "defitsiidi haiguste" hulka. Need on haigused, mille põhjuseks on hädavajalike toitainete puudus toidus. Taoliste toitainete hulka kuuluvad asendamatud aminohapped, asendamatud rasvhapped ja mikrotoitainetest vitamiinid. Avitaminoos tekib juhul kui inimene ei saa toiduga mingit konkreetset vitamiini või organismi varud on lõppenud. Avitaminoos kujuneb reeglina ühe konkreetse vitamiini kestval, täielikul puudumisel...
Keskne vesilahustuv antioksüdant 5. Ravimite biotransformatsioon 6. Fe2+ imendumise stimulatsioon 7. Raua vabanemine transferriinist 8. Foolhappe koensüümse vormi tekke soodustamine 9. Immuunsüsteemi tugevdamine Defitsiit: · Alkoholism, suitsetamine, antibiootikumid Tunnused: · Kahvatud igemed, valusad liigesed, haavade aeglane paranemine, murdunud luude aeglane paranemine, siniste laikude teke kehal, kerge aneemia, kiirenenud hingamine · Avitaminoos skorbuut: lihasnõrkus, kapillaaride katkemised, hemorraagia, tursed, katkised, põletikulised igemed, hammaste väljalangemine, raskesti paranevad haavad, kergesti murduvad luud, kõhulahtisus, osteoporoos, tugev aneemia · Nõrk sidekude tingitud Hyp/Hyl tekke puudulikkusest ja protropokollageeni heeliksi ebastabiliseerumises anormaalne kollageen Allikad: · Mustsõstramarjad, kibuvitsamarjad, paprika, lehtkapsas, hapukirsid, mädarõigas,...
Neid võidakse nimetada ka organismis toimuvate protsesside katalüsaatoriteks. Vitamiinid jaotatakse kahte rühma: 1) Rasvlahustuvad A, B, D, E ja K vitamiinid. 2) Veeslahustuvad B ja C vitamiinid. Vitamiinide allikad inimese jaoks · toit annab põhiosa (enamiku vitamiine saab inimene taimsest toidust) · seedekulgla mikrofloora tegevus · vitamiinpreparaadid Hüpo ja avitaminoos Hüpovitaminoos on vitamiini osalisest puudusest tingitud häire organismis. Selle juures avalduvad häired ei ole väga täpsete ja avaldumise joontega. Näiteks C vitamiini hüpovitaminoos avaldub kevadväsimusena. Avitaminoos on aga vitamiini täielikust puudusest tingitud organismi häire. Sellele on iseloomulikud kindlad tunnused. Hüpo- ja avitaminoosi tekke põhjused: 1) Vitamiini vähesus toidus või vähene UV saamine (D-vitamiin);...
Rasvlahustuvad · Vitamiin A, D, E, K, Q aga F pole enam vitamiin, sest see on asendamatu rasvhapped, sellest saab energiat. Vitamiinide vaegus ja üleküllus 1. Vaegus · Lühiajaline, osaline- Hüpavitaminoos. Iseloomustab üldised häired: väsimus, töövõime langus; need nähud on pöörduvad; püsivaid tervisekahjustusi ei teki. Näiteks kevadväsimuse sündroom. · Pikaajaline, täielik puudus Avitaminoos . Iseloomustab: kindlad kliinilised tunnused; pöördumatus; häire süvenemisel lõppeb surmaga. Vitamiin A puudusest tuleneb kuivsilmsus jääb pimedaks. Vitamiin C puudusest tuleneb skorbuut tekib sisemine verejooks. Vitamiin D puudusest tuleneb rahhiit luude pehmenemine ja deformeerumine. Vaeguse põhjused: · Nälgus või ebakvaliteetne toit. · Mitte vastavus kõrgenenud vitamiini nõudlusele (raseduse korral, tippsportlastel)....
On ülikõrge aktiivsus, mida reguleeritakse vastavalt vajadusele, süntees on allutatud geneetilisele kontrollile. Katalüüs toimub väga kindlal temperatuuri ja pH juures. Vitamiinid Liigitus: veeslahustuvad (C, H, B) ja rasvlahustuvad (K, A, D, E, Q) K-vitamiini sünteesivad soolestiku elavad bakterid D-vitamiini moodustub nahas UVkiirguse toimel Vitamiinide vaegus avitaminoos . C skorbuut naha ja seedeelundite veritsemine, hammaste väljalangemine. D rahhiit luude pehmenemine ja kõverdumine A kanapimedus Tekkepõhjused: vitamiinide vaene toit, imendumisprobleemid, haigused, ravimid. Hormoonid Koostiselt kahte tüüpi: steroidhormoonid ja valkhormoonid Hormoonide mõjul toimivat regulatsiooni nim humoraalseks regulatsiooniks....
Aju normaalseks stress kaalikas ja vastased funktsioneerimiseks; kartul. tabletid Tasakaalustab vere kolesteroolitaset; Vajalik luudele, hammastele ja igemetele; Soodustab paranemist; Antiosüdant, kaitseb vähi ja südamehaiguste vastu; B1 Energia tootmiseks Avitaminoos , päevalillesee Teised B- Rafineerit aitab vabastada väsimus, mned, rühma ud süsivesikutest energiat; depressioon, nisuidud, vitamiinid, süsivesiku Närvisüsteemis, südame söögiisu langus pärm, vitamiin C tega ja lihaste tööks; seafilee, liialdamin...
loeng Refleksid, refleksi mõiste Refleks on organismi vastus ärritusele. Refleks realiseerub mööda refleksikaart. Refleksikaar: Erutuse võtab vastu retseptor---aferentsed(sensoorsed)---keskus(KNS) levib edasi efektorile. Efektorile saadavad eferentsed kiud (motoorsed (juhul kui efektoriks on lihas) v sekretoorsed (juhul kui efektoriks on närvirakk). Tulemuseks on reaktsioon e. vastus (see pole enam tegelt refleksikaare osa). Refleks on organismi talitluse regulatsiooni põhiline vahend. Närvisüsteemi regulatsioon realiseerub reflekside kaudu. Et regulatsioon oleks efektiivne, on vaja tagasisidet. Reaktsioonist informeeritakse nii keskust, kui retseptorit. Seljaaju, ehitus ja funktsioonid Seljaaju paikneb lülisamba kaares. Ta koosneb üksikutest luudest, mille vahel on kõhrekettad. Need annavad lülisambale liikuvuse. Slejaaju ise on sekmentaarse ehitusega st. et koosneks justkui ükstei...
Bioaktiivsed ühendid Ühendid, mis väga väikestes kogustes mõjutavad organismi ainevahetust (eksogeensed [vitamiinid] ja endogeensed [ensüümid, hormoonid]) Vitamiinid Väikse molekulmassiga orgaanilised ühendid, mis on elutegevuseks hädavajalikud mikrotoitained. Vita- elu, amiin- vastav keemiline ühend (enamus vitamiine pole amiinsed ühendid, aga I avastatud oli) Vitamiinide allikad inimeste jaoks: 1) Segatoit (osa vitamiine taimsest toidust ei saa üldse- B12 nt) 2) Seedekulgla mikroobikooslused sünteesivad. (NT: Vitamiin K, B5) 3) Süntees eelühenditest (NT: beetakaroteenist sünteesitakse vitamiini A) 4) Vitamiinpreparaadid ja vitaminiseeritud tarbekaubed (kosmeetikatooted, toiduained jne) Vitamiinide biofunktsioonid 1) Vitamiinid kuuluvad liitensüümide koosseisu mittevalgulise osana. 2) Mõjusad antioksüdandid (vesilahustes vitamiin C, rasvades vitamiin E) 3) Olulised arenguprotsesside reguleerijana. NT: a) vitamiin C hulk mõjutab mees...
5) Vitamiinidel on ka teisi funktsioone (paljud vitamiinid on antioksüdandid takistavad hapniku osküdeerivat mõju; vitamiinid on olulised ka arenguprotsessides näiteks vitamiin D on vajalik luustumiseks) Vitamiinid: 1) Rasvlahustuvad A, D, E, K, Q 2) Vesilahuvtuvad B rühm B1-B15, C, H jne Häired 1) Vaegus a) hüpovitaminoos (osaline ajutine puudus) tagajärjeks on üldiselt pöörduvad häired (väsimus, lihasvalud, töövõime langus= kevadväsimus); b) avitaminoos vitamiini pikaajaline täielik puudumine, tagajärjeks pöördumatud haigusnähud ja surm (vitamiin C -> skorbuut, tekivad sisemised verejooksud, kuna veresooned on muutunud nii hapraks; vitamiin A puudus kuivsilmsus ja pimedaks jäämine) 2) Üleküllus ehk hüpervitaminoos põhjuseks vitamiinide üle kasutamine, toidust on hüpervitaminoosi praktiliselt võimatu saada. Põhioht on vitamiin D, kuna toimekogus on väga...