Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"Tsöliaakia" - 68 õppematerjali

tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on haigus, mille vallandavad päriliku eelsoodumusega isikutel nisust, rukkist, odrast ja võimalik, et ka kaerast valmistatud toidud ja tooted. Nendes teraviljades sisalduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakiahaigel peensoolelimaskest ning järk-järgult hävivad limaskesta hatud kuni täieliku kaoni – atroofiani.
thumbnail
22
pdf

TSÖLIAAKIA EHK GLUTEENITALUMATUS

SISUKORD Sissejuhatus................................................................................................................3 Tsöliaakia olemus.......................................................................................................4 Tundemärgid ja avaldumine.......................................................................................4 Millal ja millega haigus hakkab?............................................................................4-5 Millised on tsöliaakia haigusnähud?..........................................................................5 Tsöliaakia diagnoosimine...........................................................................................5 Kas tsöliaakiat on võimalik ravida?...........................................................................6 Kui sageli esineb?.......................................................................................................6 Kui tihti peab tsöliaakiahaigeid kontrollima?..........

Bioloogia → Bioloogia
23 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tsöliaakia

mineraalained ja mikroelemendid ­ kujuneb kahjustunud peensoole limaskestaga tsöliaakiahaigel nende vaegus. Tsöliaakia tüüpilised haigusnähud ­ krooniline kõhulahtisus ja kõhnumine ­ väljendavadki toitainete kadu organismist. Tsöliaakiahaige vaevused taanduvad ja peensoole limaskesta hatud taastuvad aga täielikult, kuid ainult siis, kui haige järgib rangelt nisu-, rukki-, odra- ja soovitatavalt ka kaeravaba dieeti. See, niinimetatud gluteenivaba dieet, ongi tsöliaakia ainus ravi, mida tsöliaakiahaige peab järgima väga rangelt kogu elu. Kuigi esimesed andmed tsöliaakia kohta pärinevad juba II sajandist eKr, selgus haiguse põhiolemus alles 1997. aastal. Siis avastati, et nisus, rukkis, odras ja kaeras leiduvate valkude toimel kahjustuvad inimese omaenese koed ­ see tähendab, et tsöliaakia on autoimmuunhaigus. Nii võivad tsöliaakia korral lisaks peensoolekahjustusele esineda muutused ka organismi muudes kudedes, näiteks närvisüsteemis.

Toit → Kodundus
10 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Toidutalumatus

kadumiseni (Joonis 1). Kuid just tänu peensoolele, imenduvad organismi kõik eluks vajalikud toitained- valgud, rasvad, süsivesikud, vitamiinid, mikroelemendid ja mineraalid. Seega tuleks igal juhul vältida soole ärritamist mittesobiva toiduainega. (Ida-Tallinna Keskhaigla, 2007). Talumatuse esinemissagedus suureneb kogu maailmas aastatega aina enam, arvatavasti toidukvaliteedi tõttu. 100-st inimesest 1 vaevleb tsöliaakia käes. See tähendab, et Euroopas peaks kokku olema tsöliaakia diagnoosiga inimesi umbes 7 miljonit, kuid vaid ainult 12%-15% tsöliaakiahaigetest on saanud reaalse diagnoosi. Nagu eelnevalt öeldud, võib haigus tekkida igas vanuses ja igal inimesel ning on tõestatud, et

Toit → Toit ja toitumine
10 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Toidutalumatus, laktoositalumatus, tsöliaakia

2013/2014 õppeaasta Sissejuhatus Valisin selle teema, sest sain selle loosiga kodunduse tunnis. Töö põhieesmärgid on saada teada mis on toidutalumatus, laktoositalumatus ja tsöliaak. Lisaks saab veel teada, mida toidutalumatus võib põhjustada, mis on toidutalumatuse erinevad vormid, mis on laktoositalumatuse 2 vormi, on veel soovitusi mis laktoositalumatusega inimesele on hea ja mis ei ole hea, veel saab teada, et kellel võib tsöliaakia tekkida ja mis on tsöliaakia kuus levinumat sümptomit. Toidutalumatus Toidutalumatus on mitteallergiline ülitundlikkus mõne toidu või joogi suhtes, mille tulemusel võivad esineda erineva raskusastmega tervisehäired alates kõhuvalust kuni verise väljaheiteni. Toidutalumatust on tavaliselt raskem diagnoosida kui allergiat. Haigusnähud võivad ilmneda peaaegu vahetult pärast söömist kuni kahe ööpäeva jooksul. Toidutalumatuse tunnuseks on tavaliselt seedetrakti- ja hingamishäired ning nahakahjustused

Bioloogia → Loomad
11 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Tsöliaakia

Tsöliaakia Jaak Timberg Ravi · Range gluteenivaba dieet elu lõpuni · Prognoos paranemisele on seda kiirem, mida varasemas staadiumis haigus diagnoositi ja mida rangem on gluteenivaba dieet · Gluteeni sisaldavad nisu, rukis, oder ja kaer · "peidetud gluteen" · Gluteenivabad: riis, hirss, tatar ja mais · Tüüpilise tsöliaakia puhul taanduvad vaevused ja sümptomid juba mõne nädala jooksul · > 90% patsientidest gluteenivaba dieedi järgimise korral paraneb peensoole limaskest täielikult 1- 2 aasta jooksul Teraviljad Lubatud keelatud · Mais, tatar, tatrajahu, · Nisu (nisuliigid: spelta, durum, · makaronid, graham, triticale, kuskuss),

Meditsiin → Arstiteadus
29 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Erivajadustega inimeste toitlustamine

Erivajadustega inimeste toitlustamine Koostaja: Kaja Maiste Juhendaja: Õile Aavik Diabeet Diabeet ehk suhkrutõbi on energiaainevahetusehäire, mis on tingitud kõhunäärme vähesest insuliinitootmisest või insuliini toime nõrgenemisest ja insuliini eritumise puudulikkusest. Eristatakese 1. tüüpi e. insuliinsõltuvat ja 2. tüüpi e. insuliinsõltumatut diabeeti. Diabeetikute arv maailmas suureneb kiiresti ning enamik neist on 2. tüübi diabeetikud. Seda seostatakse elanikkonna vananemisega ja eluviisi muutustega. Ei tohiks pakkuda: Kuldpruunid praekartulid Rohkelt rasvased toidud Karastusjoogid Väga magusad saiakesed Pasta Soovitatavad toiduained: Marjad Puuviljad Täisteratooted Köögiviljad Väherasvane liha Piimatooted Eelistatud on hautamine, keetmine. Vältida tuleks liigse soola tarbimist. laktoositalumatus Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisavalt laktaasi ehk en...

Toit → Toitlustus
37 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Teraviljasaadused

Peab kohe ütlema, et tsöliaakiat ei põhjusta mitte teraviljad kui sellised, vaid neis leiduv konkreetne taimevalk - gluteen. Tsöliaakia puhul on tegemist multifaktoriaalse haigusega, mis avaldub ainult päriliku eelsoodumusega isikutel ja see protsess sõltub mitmest tegurist (organismi immuunsüsteemi seisund, viirusinfektsioonid, teised ainevahetushäired, keskkonnatingimused, toitumistavad jne). Oma olemuselt on tsöliaakia autoimmuunne haigus, mille vallandab gluteen paljude tegurite kokkulangemisel. Gluteeni toimel kahjustub tsöliaakiasoodumusega isikutel peensoole epiteel. Selle tagajärjeks on kõikide organismile vajalike toitainete imendumise häirumine. Juhul kui see toimub lapseeas, siis võib sellise lapse areng oluliselt pidurduda. Tsöliaakiat diagnoositaksegi kõige sagedamini just varases lapseeas, eriti pärast üleminekut teraviljatoitudele. Täiskasvanutel avaldub tsöliaakia tavaliselt vanuses 30.

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
50
ppt

Seedeelundite haigused

infektsioonhaigus ja vajab nädalaid kestvat kombineeritud antibiootikumravi Uuringud: • Põhiuuring: gastroduodenoskoopia+ limaskesta biopsia koos H.p. määramisega • Uurea hingamistest jt. Ravi : kombineeritud 3-ik ravi (Amoxicillin (1 nädal)+ KLACID (1 nädal) + antasiidne nt. Omeprasool) Tüsistused: maoverejooks, - perforatsioon Endoskoopia pilt gastriidi puhul Endoskoopia pilt maohaavandi puhul Tsöliaakia I • ...e. gluteenenteropaatia on päriliku eelsoodumusega haigus, mida vallandab teraviljades (nisu, oder, rukis, ka kaer?) sisalduv gluteen, kutsudes esile peensoole limaskesta hattude atroofia, see omakorda põhjustab toitainete imendumise häireid • Tegemist on autoimmuunse haigusega (1997a.) • Soodustab < 6. kuu vanusele imikule või esmakordselt suures koguses antud teraviljatooted, lühike rinnapiimaga toitmise periood

Bioloogia → Bioloogia
22 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Gluteeni talumatus ehk tsöliaakia

Konservatiivne hinnang on, et üks inimene seitsmest kannatab tegelikkuses gluteeni talumatuse all. Tsöliaakia (e gluteenitalumatus) on seedesüsteemihaigus, mis kahjustab peensooles olevaid hatte, põhjustades kroonilist põletikku viies võimetuseni toitu seedida. Need hatid võimaldavad toitu seedida. Hatte kahjustab gluteen, mida võib leida järgmistes teraviljades: nisu, rukis ja oder. Osad inimesed ei talu ka hirssi ja kaera ning piima. Inimestel, kellel on diagnoositud tsöliaakia ning kes tarbivad gluteeni, hakkab immuunsüsteem kahjustama peensoolt, mis ajapikku põhjustab alatoitumist vähesest toitainete omandamisest. See omakorda võib põhjustada anoreksiat kuid ka ülekaalulisust. Ala- ja ülekaalulisus on üks gluteenitalumatuse märke. Suur kääritamata täisteraviljade tarbimine, eriti nisu tarbimine, tekitab tohutut pinget kogu seedesüsteemile. Lõpuks ütleb süsteem üles ning sulle jäävad allergiad, vaimsed haigused,

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toitude kohandamine allergikutele ja erivajadustega klientidele

Tsöliaakia Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on haigus, mille vallandavad päriliku eelsoodumusega isikutel nisust, rukkist, odrast ja võimalik, et ka kaerast valmistatud toidud ja tooted. Nendes teraviljades sisalduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakiahaigel peensoolelimaskest - järk- järgult hävivad limaskesta hatud kuni täieliku kaoni. Tsöliaakiat vallandavaid nisu-, odra-, rukki-, kaeravalke nimetatakse koondnimetusena gluteenideks ning tsöliaakia ravimeetodit gluteenivabaks dieediks. Lubatud toiduaeined Keelatud toiduained -piim - jogurtid, mis sisaldavad nisu, rukist, otra ja - hapupiimatooted: keefir, pett, hapupiimajook kaera - jogurtid, mis ei sisalda nisu, rukist, otra ja - jäätis vahvliga või küpsistega, jäätisetort kaera - osad juustud*, lahjad määrdejuustud*

Toit → Toitlustus
18 allalaadimist
thumbnail
32
docx

hiuhiuhiuhhiu

Haigusnähud võivad olla erinevad, alates kergest kõhuvalust kuni krampide ja kõhulahtisuseni. Madala laktaasiaktiivsusega inimesed taluvad laktoosi erinevalt. Primaarne laktoositalumatus on geneetiliselt päritav, sõltub vanusest ja avaldub tavaliselt 5. ja 20. eluaasta vahel. Tavaliselt säilib 50–70% laktaasi aktiivsusest. Haigus ei ole ravitav. Sekundaarne laktoositalumatus on tingitud peensoole ajutistest kahjustustest, mis võib omakorda olla tekkinud alatoitumise, tsöliaakia, peensoolepõletiku, gastroenteriidi või teiste haiguste tagajärjel. Sekundaarset laktaasidefitsiiti esineb ka beebidel ja väikelastel soolehaiguste järel. Haigusnähud kaovad tavaliselt 2–4 nädala jooksul. Laktoositalumatust võib aimata juba haigusnähtude põhjal. Kuna laktoositalumatuse puhul peaks vähendama laktoosi sisaldavaid piimatooteid, millel aga on küllalt oluline koht inimese toidusedelis, siis on tuleks enne kindlalt veenduda, et tegemist on just selle haigusega.

Toit → Toit ja toitumine
38 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat valgud

erinevate toitude suhtes korraga. Toiduallergiat tuleb eristada toidutalumatusest. Lapsevanemad võiksid jälgida oma lapse toidueelistusi ja püüda vältida toite, mis lapsele ei meeldi. Seejuures tuleb säilitada tasakaalustatud dieet. Mõnest toiduainest loobumisel tuleb leida uus toiduaine või ainete kombinatsioon, mis kindlustab organismile samad toitained. Teatud toiduvalgud võivad põhjustada ka püsihaigusi. Klassikaliseks näiteks on siin tsöliaakia. Tsöliaakia võib kujuneda teraviljadest ainult nisu, rukki, odra või kaera tarbimisel. Peab kohe ütlema, et tsöliaakiat ei põhjusta mitte teraviljad kui sellised, vaid neis leiduv konkreetne taimevalk - gluteen. Tsöliaakia puhul on tegemist multifaktoriaalse haigusega, mis avaldub ainult päriliku eelsoodumusega isikutel ja see protsess sõltub mitmest tegurist (organismi immuunsüsteemi seisund, viirusinfektsioonid, teised ainevahetushäired, keskkonnatingimused, toitumistavad jne)

Toit → Toiduainete õpetus
52 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Võrdlustabel toitlustusettevõtte supi ja prae kohta

Valga Kutseõppekeskus Dana Makejenko KS 14 VÕRDLUSTABEL toitlustusettevõtte supi ja prae kohta Referaat juhendaja: Klaire Vaher VALGA 2014 Dana Makejenko Võrdlustabel SISUKORD: lk 3 Sissejuhatus lk 4 Võrdludlustabel lk 5 Oma arvamus lk 5,6 Austrian Airlines menüü eripakkumise tabel lk 7 Allikad 2 Dana Makejenko Võrdlustabel SISSEJUHATUS tsöliaakiast Laktoositalumatus Veganism Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia Taimetoitlus on toitumisharjumus, mis haigus, mille vallandavad päriliku ...

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Referaat: Valgud

allergiat paljude täiesti erinevate toitude suhtes korraga. Toiduallergiat tuleb eristada toidutalumatusest. Lapsevanemad võiksid jälgida oma lapse toidueelistusi ja püüda vältida toite, mis lapsele ei meeldi. Seejuures tuleb säilitada tasakaalustatud dieet. Mõnest toiduainest loobumisel tuleb leida uus toiduaine või ainete kombinatsioon, mis kindlustab organismile samad toitained. Teatud toiduvalgud võivad põhjustada ka püsihaigusi. Klassikaliseks näiteks on siin tsöliaakia. Tsöliaakia võib kujuneda teraviljadest ainult nisu, rukki, odra või kaera tarbimisel. Peab kohe ütlema, et tsöliaakiat ei põhjusta mitte teraviljad kui sellised, vaid neis leiduv konkreetne taimevalk - gluteen. Tsöliaakia puhul on tegemist multifaktoriaalse haigusega, mis avaldub ainult päriliku eelsoodumusega isikutel ja see protsess sõltub mitmest tegurist (organismi immuunsüsteemi seisund, viirusinfektsioonid, teised ainevahetushäired, keskkonnatingimused, toitumistavad jne)

Bioloogia → Bioloogia
47 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Fazer

ELEIVA- JA SAIATOOTED ERIVAJADUSTEGA INIMESTELE Eridieedid Järjest enam on meie seas erivajadustega tarbijaid, kes peavad (või tahavad) erinevatel põhjustel tarbima ka pagaritooteid teatud kindlatest nõuetest lähtuvalt. Järgnevatelt lehekülgedelt leiate mõnede eritoitumist nõudvate haiguste lühitutvustused, mille juures antakse infot ka vastavate dieetide ning nendega sobivate pagaritoodete kohta. · Diabeet · Tsöliaakia ja teravilja-allergia · Piimaallergia · Laktoositalumatus · Südamesõbralikud tooted · Taimetoitlastele · Tooted salenejatele · Tooted allergikutele · DIABEET Leib diabeetiku menüüs Leib ja teraviljatooted, eriti täisterajahust valmistatud, on diabeetikute menüü nurgakivi. Need täidavad kõhtu, kuid annavad vähe energiat. Leib ja teraviljatooted on ka kehakaalu langetava diabeetiku tähtsaim toiduaine. Teraviljatoodete kasutamissoovitused diabeetikutele on

Toit → Pagar-kondiiter
44 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Toiduallergia ja toidutalumatus

tõenäosus 80% Emapoolne allergia on tugevam riskifaktor kui isapoolne. Seda esineb Toiduallergiat esineb peamiselt väikelastel piimale, munale ja nisule Vanematel lastel ka kalale ja pähklitele Ka toored puu ja aedviljad põhjustavad toiduallergiat Näiteks: porgand, maasikas, õun, mustsõstar, viinamari Toidutalumatus Toidutalumatus on mitteallergiline ülitundlikkus mõne toidu või joogi suhtes. Toidutalumatus ei ole allergia, laktoositalumatus ega tsöliaakia. Toidutalumatuse avaldumine Toidutalumatus avaldub näiteks diabeedina, liigesepõletikuna, kilpnäärme põletikuna, naha probleemidena, migreenidena, depressioonina ja krooniliste peavaludena. Toidutalumatuse avastamine Toidutalumatus on raske avastada, kuna ei teata, et selliste häirete põhjus on toiduainete talumatuses. Avastamiseks tehakse teste. Võetakse veeniverd ning jälgitakse valgeliblede reageerimist erinevate allergeensete aineosadega. Tänan tähelepanu eest!

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Eksamiküsimused

sisaldada alkoholi. 14. Hele põhikaste Sulata või keedunõu põhjas, sõelu või raputa juurde jahu ja sega hästi läbi, väldi jahu pruunistumist. Kui jahu ja või on segunenud, kalla korraga juurde kogu külm vedelik ja sega kaste ühtlaseks. Kui lisatav vedelik on soe, lisa see vähehaaval ja peene nirena, kastet kogu aeg põhjast segades. Maitsesta soovikohaselt ning keeda madalal kuumusel ja vahetevahel labidakesega mööda põhja segades vähemalt 10 minutit. 15. Tsöliaakia Tsöliaakia on haigus, mille korral teraviljas sisalduv valk (gluteen) tekitab geneetilise eelsoodumusega isikul peensoole limaskesta hattude atroofia. Tsöliaakia ehk teraviljavalgu talumatus on üks sagedamini esinevaid kroonilisi haigusi enamikus Euroopa maades. Ka gluteenenteropaatia või mittetroopilise spruu nime all tuntud haiguse vallandavad päriliku eelsoodumusega inimestel nisust, rukkist ja odrast valmistatud toidud.

Toit → Kokandus
85 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eritoitumine

1 dl HYLA tooteid sisaldab alla 1g laktaasi. Tsöliaakia ehk gluteenitalumatus See on pärilik haigus, mille puhul inimene ei talu teraviljas, eriti nisus leiduvat valku gluteeni (odras hordeiin, rukkis sekaliin, kaeras aveniin). Haigus esineb nii täiskasvanutel kui ka lastel. Tsöliaakiahaigete soolestikus gluteen ei imendu ja kutsub seal esile peensoole limaskesta põletikulise protsessi. Eriti kahjulik on gluteeni lagunemisel tekkiv aine - gliadiin. Inimese peensool on kaetud hattudega. Tsöliaakia puhul on iseloomulik soole limaskesta hattude atroofia (taandareng), mistõttu on häiritud toitainete imendumine. Nisu, rukki, odra ja kaera valkude toimel hävivad peensoole limaskesta hatud. Aga just peensooles imenduvad mikro- ja makrotoitained. Kui peensool on kahjustatud, siis ei jõua vajalikud ained organismi. Gluteeni ei sisalda tatar, mais, riis ja hirss. Piirkonniti on haiguse esinemissagedus väga erinev. Nt. Rootsis 1:300, Inglismaal 1:3000. Keskmine

Toit → Toitumisõpetus
99 allalaadimist
thumbnail
4
doc

TOIDUAINETE KONSERVEERIMINE

TOIDUAINETE KONSERVEERIMINE Konserveerimine- eriliste abinõudega toiduaine kaitsmine. Konserviks tegemine- teatud ajaks seisma panemine. Jahutamine- toiduainete jahutamine külmumistemperatuurini ;erinevatel toiduainetel erinev, +2°C kuni +4°C. Külmutamine- toiduainete jahutamine alla külmumistemperatuuri, -18°C kuni -45°C. Näited: Liha -0,6°C kuni -1,2°C; piim -0,5°C ; kala -0,6°C kuni -2,0°C. Külmutamisel ei ole vaja lisada konservante, sest madalal temperatuuril mikroobide elutegevus peatub.Mida kiiremini ja madalamalt toiduaineid külmutatakse, seda paremini säilivad toiteväärtus ja maitseomadused. Ei tohi külmutada majoneesi jt valke sisaldavaid toiduaineid ( munavalge muutub vedelaks). Külmutatakse puu- ja köögivilju, seeni, liha, kala, valmistoitu. Konserveerimine kõrgetel temperatuuridel. Mikroorganismid on kuumuse suhtes tundlikud, enamus hävivad temperatuuril 60-75°C. 100°C juures hävivad kõik, 120°C häv...

Toit → Toiduainete õpetus
37 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Downi sündroomi referaat

Sageli ei olegi sellist kaassündinud riket lihtsalt südame kuulatlusel võimalik leida vaid tuleb teha täpsemad uuringud. Kaasasündinud väärarenguid võib esineda ka seedetraktis. Ka hüpotüreoos ning autoimmuunne peensoole haigus (tsöliaakia) kaasnevad Downi sündroomiga küllalt sageli, mistõttu tuleks Downi sündroomiga isikuid kogu elu nende haiguste osas regulaarselt jälgida, tehes iga paari aasta järel vereanalüüse, määramaks kilpnäärme hormoone ning tehes tsöliaakia sõelteste. Enamikel Downi sündroomiga lastest on nägemisprobleeme, mis vajavad pidevat jälgimist ja vajadusel ravi. Samuti esineb paljudel Downi sündroomiga isikutest kerge kuni tugev kuulmislangus. Selle põhjusteks on enamasti keskkõrvapõletikud ning vaigu peetus väliskuulmekäigus. Nii nägemisteravuse langust kui ka kuulmislangust ei pruugi täheldada ilma süstemaatilise kontrollita. 3.1 Diagnoosimine

Meditsiin → Meditsiiniteadus
15 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Kõhulahtisuse sündroom lastel

Kõhulahtisuse sündroom lastel .ee www.tlu Koostasid: Ele Ostrat, Ailiis Põllu ja Greete Undrits Kõhulahtisuse mõiste Kõhulahtisus on sümptom,mille puhul roojamissagedus on üle kolme korra ööpäevas ja/või on suurenenud rooja kogus. Üle kahe nädala kestnud kõhulahtisuse korral on tegemist kroonilise kõhulahtisusega. et.iliveok.com Kõhulahtisust võib põhjustada kõige sagedamaks põhjustajaks on rotaviirused võib olla põhjustatud bakterite poolt antibiootikumide tarvitamise tagajärjel võib kaasneda neeruvaagnapõletiku ja kopsupõletikuga laktoositalumatus tsöliaakia-gluteiinitalumatus Kõhulahtisus põhjustab mitmeid terviseprobleeme rotaviirusliku kõhulahtisuse korral vedel roe (oksendamine ja palavik) bakteriaalse kõhulahtisuse korral kõrge palavik, ver...

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
8
docx

LAKTOOSITALUMATUS

sest nad ei joo nii palju piima. Laktoositalumatuse 2 vormi Laktoositalumatus esineb kahes vormis. Primaarne laktoositalumatus on geneetiliselt päritav, sõltub vanusest ja avaldub tavaliselt 5 ja 20 eluaasta vahel. Tavaliselt säilib 50­70% laktaasi aktiivsusest. Haigus ei ole ravitav. Sekundaarne laktoositalumatus on tingitud peensoole ajutistest kahjustustest, mis võib omakorda olla tekkinud alatoitumise, tsöliaakia, peensoolepõletiku, gastroenteriidi või teiste haiguste tagajärjel. Sekundaarset laktaasidefitsiiti esineb ka beebidel ja väikelastel soolehaiguste järel. Haigusnähud kaovad tavaliselt 2­4 nädala jooksul. Laktoositalumatuse diagnoosimine ja kontrolli all hoidmine Laktoositalumatust võib aimata juba haigusnähtude põhjal. Kuna laktoositalumatuse puhul peaks vähendama laktoosi sisaldavaid piimatooteid, millel aga on küllalt oluline koht inimese

Meditsiin → Meditsiin
9 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Küsimused - lihastik, seedeelundkond, hingamiselundkond

Bioloogia LIHASTIK 1 Müoloogia ­ õpetus lihastest Lihas ­ lihaskiudude kogum, mis koordineeritult funktsioneerides võimaldab loomorganismil sooritada liigutusi. Lihastoonus ­ püsiv ja passiivne lihaskiudude kokkutõmbumine 2 Lihased pildil: 1 - skeletilihas. 2 ­ südamelihas. 3 ­ vöötlihas. 3 Düstroofiad ­ pärilikud haigused, mis põhjustavad lihaste kärbumist. Lihaste kõhetumine, aeglaselt arenev lihasnõrkus, valusad ja kanged lihased, neelamis- ja kõnelemisraskused, ptoos, diploopia. Müopaatiad ­ pärilik või omandatud lihashaigus, mis väljendub lihaste nõrkuses. Uriinipidamatus, krambid, lihasvalu ja -nõrkus, lihaste paistetus, liigesevalu. Müotooniad ­ viitab viivitusele lihaste lõdvestumisel. Lihasjäikus. 4 Südame lihaskoe kokkutõmmete ja lõtvumise rütmi võib muuta hormoon adrenaliin. Lihaste tööks vajaminev energia saadakse glükoosi lagundamisel. Skeletilihas kinnitub luudele pehmete ku...

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Eritoitlustamine

nii suur allergiline reaktsioon, mis võib lõppeda isegi haiglaga. Tavaliselt hotellides on asi teistmoodi. Hotellid enamasti arvestavad eritoitumisega inimesi ning hommiku,-lõuna ja õhtusöökidel pakutakse ikka gluteeni-,laktoosivaba jms toite. Eritoitumine on ka nt. Taimetoitlased, kes ei söö liha ja lihatooteid, diabeet ehk suhkruhaigus, kus inimesed samuti pavad vaatama ja valima toitu, tsöliaakia kui ka toiduallergia,mis on üks suurimaid probleeme inimeste seas. Mõnel inimesel võib olla väga tugev allergia mingi teatud toidu vastu ning kui ta läheb näiteks hotelli vms ja sööb näiteks ära kartulipudru, kus oli sees mingi aine, mis põhjustab tugevat allergiat, siis see võib automaatselt inimesel hinge kinni lüüa, inimene võib minestada ja kõik võib lõppeda väga kurvalt, sellepärast on ka väga oluline kui söögi juures

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Eksami küsimused Kokk

· Toiduaine praadimine · Hautamine · Suitsutamine · Küpsetamine madalal temperatuuril · Kupatamine · Blanseerimine ­ toiduainete lühiajaline töötlemine kuuma vee või auruga värvi säilitamiseks 3. Nimeta erinevaid toidutalumatuse liike ja nimeta toitumist nende korral. · Laktoositalumatus - haigus, tänu millele ei suuda organism lahustada laktoosi ehk piimasuhkrut. Loobuma peaks piimast ja piimatoodetest ja tarbima soja tooteid. · Gluteenitalumatus ehk Tsöliaakia on päriliku eelsoodumusega eluaegne haigus, mille vallandavad nisust, rukkist, odrast ja kaerast valmistatud tooted. Süüa võib aga tatart, maisi ja riisi. 4. Kirjelda liha hautamist, nimeta hautatud lihatoite. · Valitakse sobiv liha tükk · Liha tükeldatakse kuubikuteks, kangideks või viiludeks risti kiudu · Pruunistatakse väheses rasvas · Lisatakse eraldi rasvaines kuumutatud maitseköögiviljad, vedelik ja maitseained

Toit → Kokk
78 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mis on laktoos ja laktoositalumatus

Mõnikord võivad lisanduda higistamishood, külmatunne, valud liigestes või kuklas, väsimustunne. Laktoositalumatuse kaks vormi Laktoositalumatus esineb kahes vormis. Primaarne laktoositalumatus on geneetiliselt päritav, sõltub vanusest ja avaldub tavaliselt 5 ja 20 eluaasta vahel. Tavaliselt säilib 50­70% laktaasi aktiivsusest. Haigus ei ole ravitav. Sekundaarne laktoositalumatus on tingitud peensoole ajutistest kahjustustest, mis võib omakorda olla tekkinud alatoitumise, tsöliaakia, peensoolepõletiku, gastroenteriidi või teiste haiguste tagajärjel. Sekundaarset laktaasi defitsiiti esineb ka beebidel ja väikelastel soolehaiguste järel. Haigusnähud kaovad tavaliselt 2­4 nädala jooksul. Laktoositalumatuse diagnoosimine ja kontrolli all hoidmine Laktoositalumatust võib aimata juba haigusnähtude põhjal. Kuna laktoositalumatuse puhul peaks

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Erivajadustega klientide kohta eripära toitlustamisel

Valga Kutseõppekeskus Dana Makejenko KS 14 VÕRDLUSTABEL erivajadustega klientide kohta eripärat toitlustamisel Referaat juhendaja: Klaire Vaher VALGA 2014 Dana Makejenko Võrdlustabel SISUKORD: lk 3 Sissejuhatus lk 4 Toidupüramiid lk 5 Taldrikureegel lk 5 Valgusfooritabel lk 6, 7 Võrdlustabel lk 8 Kõik on nii lihtne lk 9 Oma arvamus; Allikad: 2 Dana Makejenko Võrdlustabel SISSEJUHATUS MILLEKS VAJAME TOITU? Kõikideks igapäevasteks toiminguteks (liikumine, magamine, rääkimine, aga ka seedeelundite töö ja hingamine) vajab inimene energiat. Energiat saadakse toidust. Lisaks on söömine veel nauditav ja meeldiv tegevus, mis annab ka rahulolutunde. TOIT KOOS...

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Toitumisõpetus

Valgud 10-15% 5,38 + 20,66 + 9,56 + 1,4 + 0,1 = 37,1 Süsivesikud 55-60% 13,94 + 1,11 + 18,05 + 29,57 + 17,53 = 80,2 15 KOKKUVÕTE Analüüs Valisin joogiks mahla, sest inimesel on laktoositalumatus ja menüü sisaldas liiga vähe energiat. Kahjuks annab aga mahl väga palju süsivesikuid. Prae kõrvale leiba ei valinud, sest inimesel on tsöliaakia. Selle asemel võiks praadi pisut suurendada, lisada sinna mõne toiduaine. Haiguste tõttu tuleks menüüst välja jätta nisujahu, sai, rõõskkoor, juust. Kasutada tooteid, mis on sobilikud inimesele. Lumepallisupp tuleks menüüst kõrvaldada ja asendada millegi muuga, sest laktoositalumatuse all kannatajale ei ole see supp sobilik. Võiks panna asemele midagi kalorirohkemat, sest inimesel jäi vajalikust energiast puudu. Toidu kogus oli sobilik. Menüüs võiks olla rohkem puu- ja juurvilju

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
55 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Menüü koostamise alused

(MENÜÜ KOOSTAMISE ALUSED) 1. Mis on menüükaart, toidukaart, joogikaart? Menüükaart- See on vabalt valitav roogade loetelu. Toidukaart- Kliendile kajastub müügil olev sortiment toidu ja joogikaardis. 2.Restoranimenüü tüübid Ühe eine kindle menu- table´d hote menu Vaba valiku menu- a la carte menu Banketi menu 3.Millised toidusektsioonid on retorani toidukaardid? 4.Argieinete roakäikude serveermuse järjekord * külm eelroog * kuum eelroog * supp või puljong *kalaroog *pearoog *kuum vaheroog *külm eelroog * sorbet *liha-või linnuliha roog * aedvilja roog * kuum järelroog *külm järelroog *Juust * tõeline magusroog *värske puuviljad * kohv või tee lisandiga 5.Mis on kogupäeva menu ja mida selle koostamisel arvestada ? 6.Nimeta menüüde tüübid toitumisaja järgi Hommiku, lõuna, õhtu, einete, oodete menüüd. 7.Rahvusvaheliselt tuntud hommikusöögimenüüd, kirjelda. *mandrieine- continental breakfast menüüs on: kohv ja tee piim röstsa...

Toit → Toitlustus
82 allalaadimist
thumbnail
16
odp

Läti Sotsiaalpoliitika tutvustus

vägivallatsejaid. Laste sünnitoetus -296 latti. Lati kurss 0.71750 Ema ja isa toetus-summarselt 112 p x 11.51 latti Vanemate toetus ­ 70% kindlustussummast Lapsehooldus toetus -50 latti kuus Riiklik peretoetus- iga laps 8 latti kuus kuni 18.a Riiklik sotsiaaltoetus-45 latti kuus. Inv.75latti kuus Läti iseseisvuse eest hukkunute laste toetus 90l/kuus Matusetoetus-45 latti ja inv. 75 latti 1x kord. Riiklik toetus tsöliaakia haigetele lastele.75 latti kuus Puudega laste toetus 150 latti kuus. Keskmine palk 440 latti 2.Läti tööturupoliitika Riiklik Sotsiaalkindlustus Agentuur Riiklik asutus , mis allub Riigi Sotsiaalministeeriumile. Realiseerib ja organiseerib riikliku juhtimist sotsaalkindlustuse ja sotsiaalteenindamise korraldamist riigis. 1,5% sotsiaal maksust,mis moodustab 35% töötasust, kulub töötuskindlustusele. 3,4% riigisotsiaaleelarvest on ettenähtud töötuabirahaks.

Sotsioloogia → Sotsioloogia
42 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Valgud

Maos on HCl, mis abistab toidu seedimisel ka valkude lahtipakkimist. · Vibratsoon, kiirgus ­ muundavad valgu struktuuri. · Orgaanilised lahustid - bensiin, eeter · Alkaloidid ­ nikotiin, kofeiin · Raskmetallid ­ seostuvad valkudega, näiteks nende mürgistuse puhul manustatakse piima, et siduda metallid sellega. · Valguvajadus · Mis on kwashiorkor? · Mis on marasmus? · Valgu allergia ­ millistes toiduainetes olevad valgud põhjustavad eriti rohkelt allergiat? · Mis on tsöliaakia? · Loe lisaks valkude kohta http://www.gag.ee/materjalid/12klassile/BIOKEEMIA.doc

Toit → Toiduained
5 allalaadimist
thumbnail
54
docx

LASTEHAIGUSED

· · sotsiaalsed: halvad elutingimused, ebaõige päevakava, eale mittevastav uneaeg, värske õhu, hoolduse-hügieeni vajakajäämine. Tagajärjeks lapsel häirub närvisüsteem ja seedetrakti funktsioon, mis omakorda takistab-raskendab toitainete kasutamist ning soodustab toitumisvaeguse teket. Endogeensed põhjused ● arenguanomaaliad; ● ainevahetusanomaaliad: fermentopaatiad, malabsorptsiooni sündroom, tsöliaakia, mukovistsidoos, kesknärvisüsteemi kahjustused, pärilikud immuunpuudulikkuse seisundid, endokriinsed haigused diabeet. Millised on kolm hüpotroofia astet? Hüpotroofia jaotatakse vastavalt haiguse raskusele kolmeks astmeks: I astme hüpotroofia - toitumuse% on 90-75%; II astme hüpotroofia - toitumuse% on 75-60%; III atme hüpotroofia ehk atroofia - toitumuse% on alla 60% . NB! Normotroofia toitumuse% on 110-90%. Toitumuse %= tegelik kehakaal:vajaliku kehakaaluga x 100%

Meditsiin → Meditsiin
212 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Toitumisõpetuse kordamisküsimused

omastamisel. Insuliin reguleerib vere suhkrusisaldust. Laktoos ehk piimasuhkur Laktoosi lõhustamiseks seedimisel on vajalik ensüüm laktaas. laktoositalumatus seega piimasuhkru talumatus ehk laktoosi imendumishäire. Värske piim, rõõsk koor, piimapulber, piima- ja koorejäätised, hapukoor, kohupiim, toor- ja kodujuust, vorst, küpsetised, mis sisaldavad laktoosi, juustud, või, margariin 15. Taimetoitlus, allergia, tsöliaakia, sportlaste toitumine. Allergia on organismi seisund, mille korral mõni iseenesest kahjutu aine (allergeen) kutsub esile spetsiifiliste antikehade tootmise immuunsüsteemi poolt. See on teatud liiki ülitundlikkus vastava aine suhtes. Allergiaga kaasnevad haigusnähud. Allergial on palju võimalikke sümptomeid. Sagedasemate seas on nohu, hingamisraskused, aevastushood, silmapõletik ja lööbed nahal.

Toit → Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Koka eksami materjal (erinevad teemad)

Mulgi puder Viljandimaalt. Sellest maakonnast on pärit kaks tuntud rooga ­ mulgipuder ehk kartuli-tangupuder ja mulgikapsad. Mulgipudru keetmiseks pane ligi kilo muredat sorti kooritud kartuleid liitri soolaga maitsestatud veega keema. Lisa juurde pool teeklaasi odrakruupe. Keeda, kuni tangud on pehmeks muutunud. Siis klopi poti sisu puulusikaga ühtlaseks pudruks. Pruunista pannil tubli ports sealihakuubikuid (väga hästi sobib ka suitsuliha) ja hakitud sibulaid. Serveerimiseks tõsta taldrikule kuhi putru ning sea keskele silmaks praetud pekirasva, liha ja sibulat. Hapukapsasupp 1. Pane liha külma veega keema, riisu vaht. 2. Pane liha peale kapsad ja kapsaste peale tangud , riivitud porgand ja sibul. 3. Keeda nõrgal tulel 1-2 tundi. 4. Veidi enne keetmise lõpetamist lisa maitseained. 5. Kapsasuppi võib ka keeta ilma tangudeta, sel juhul sega supi sisse 10-15 minutit enne keetmise lõpetamist 2-3...

Toit → Kokandus
85 allalaadimist
thumbnail
5
doc

LAKTOOSI TALUMATUS – HÜPOLAKTAASIA

[1] Laktoosi ehk piimasuhkru talumatus on olukord, mille korral piima või piimasaaduste tarvitamisel tekivad inimesel kõhuvaevused (kõhupuhitus, -korisemine, -lahtisus ja -valu). Seda põhjustab laktoosi imendumishäire, mis omakorda on tingitud laktoosi lõhustava ensüümi - laktaasi - madalast aktiivsusest soolelimaskestas (hüpolaktaasia). [4] Hüpolaktaasia võib olla esmane ehk primaarne (geneetiliselt määratud) või teisene ehk sekundaarne (soolehaigustest tulenev, näiteks tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia, põletikulise soolehaiguse, ägeda soolepõletiku, düsbakterioosi või lühikese soole sündroomi korral - viimasel juhul on mõne haiguse tõttu haigel eemaldatud osa peensoolest).[4] Äärmiselt harva esineb kaasasündinud hüpolaktaasiat - sel juhul ei talu vastsündinu ega imik emapiima ning viimase tarvitamisel sugenevad kõhuhäired. Enamasti kujuneb esmane hüpolaktaasia välja pärast emapiima tarvitamise lõppemist. Indiviiditi võib selle

Bioloogia → Geneetika
51 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Läbiv materjal

Kuna ei kasutata mürke, väheneb ka keskkonna saastatus. Miinusteks on see, et me veel ei tea, kuidas see võib mõjuda meie järeltulevatele põlvedele, samuti võib tekkida ka nn. superumbrohi. 4. Dolly klooniti 1997.ndal aastal, kuid nüüdseks on ta surnud kopsuhaigusesse. 5. Päriliku eelsoodumusega haigused on need, mis kujunevad välja pärilikkuse ja keskkonnategurite koostoimes. Nendeks on suhkrutõbi, rasvumine, alkoholism, kopsuvähk, tsöliaakia, laktoositalumatus. Profülaktika: tervislikud eluviisid. 6. Viiruse genoomis asendatakse mõni geen rakulise geeniga, viirus siseneb rakku koos lisatud geeniga, lisatud geen integreerub raku genoomiga, antud geeni pealt sünteesitakse vajalikku valku. 7. 1) hingamisgaaside sisaldus veres 2) adrenaliin- hormoon vastuseks stressile, erutusele või teistele emotsioonidele 3) jäsemete liigutamine 8. Veresuhkrusisaldust veres reguleerib insuliin

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Toitumise alused

sisaldavad laktoosi. Eriti raske häire Värske piim, rõõsk koor, piimapulber, piima- ja koorejäätised, hapukoor, kohupiim, toor- ja kodujuust, vorst, küpsetised, mis sisaldavad laktoosi, juustud, või, margariin Tsöliaakia all kannatavd kliendid Tsöliaakiat vallandavaid nisu-, odra-, rukki-, kaeravalke nimetatakse koondnimetusena gluteenideks ning tsöliaakia ravimeetodit gluteenivabaks dieediks. Gluteenivaba dieedi korral teraviljatoodete ja ­ toitude valikud on järgmised: Peab vältima Nisu-, odra-, rukki- ja kaeratooted: sai, leib, riivsai, -leib, pirukad, tangud, kruubid, koogid, küpsised, vahvlid, kaerahelbed, müsli, manna, pasta, viljakohv, pelmeenid, keeduvorst, viinerid, sardellid

Toit → Toitumisõpetus
92 allalaadimist
thumbnail
10
docx

SANATOORIUM TERVIS HINNAPAKKUMINE

majas. Hotellitoad on valgusküllased ja mugavad. Samuti on kõik toad suitsu- ja allergiavabad. Teie viibimise ajal Sanatoorium Tervises pakume Teile maitsvaid ja tervislike roogasid. Pakume Teile nii kohvipause kui ka lõuna- ning õhtusööki meie õdusas kohvikus kui ka buffet restoranis. Õhtusteks pidulikeks üritusteks pakume Teile suupisteid ja Eesti rahvusmenüüd. 12.juuni õhtusöögiks pakume Teile restorani VIP ruumi. Tsöliaakia haigetest lähtuvalt pani meie peakokk kokku lihtsa eestimaise menüü Meelelahutuseks pakume Teile Pärnu kammerkoori ja ansambel Hero. Golfimängimiseks valisime välja Teile White Beach Golfi, mis asub Valgeranna vahetus läheduses. Täpsemat infot soovikorral leiate siit: http://www.golfpiste.com/whitebeachgolf/ . Teie külastuse viimasel päeval viib giid Teid Pärnu linnaekskursioonile, kus näidatakse Teile nii Tallinna väravaid kui ka

Majandus → Konverentsiteenused
60 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Reisikorralduse hinnapakkumine kliendile

[http://www.meritonhotels.com/veekeskus_hinnakiri/] (08.04.2013) 7. CitySightseeing Tallinn ­ avatud katusega bussiekskursioon, 2013 [http://www.tourism.tallinn.ee/est/fpage/vaatamis/ekskursioonid/newwin- place/print/id-176365] (09.04.2013) 8. Tallinna lillefestival 2013, 2013 [http://kadri.keerub.ee/lillefestival/tallinna- lillefestival-2012/] (09.04.2013) 9. Grupimenüü, 2013 [http://www.meritonhotels.com/Grupimen%C3%BC %C3%BCd/id/1907/] (09.04.2013) 10. Tsöliaakia toitumine, 2013 [http://www.toitumine.ee/tsoliaakia/] (11.04.2013) 11. Toad Meriton Hotellis, 2013 [http://www.meritonhotels.com/Toad/id/44/] (11.04.2013)

Turism → Turism
15 allalaadimist
thumbnail
34
docx

Reproduktiivbioloogia ja –meditsiin

Kui emal on autoimuunhaigus, mõjutab see raseduse kulgu. Nt süsteemne luupus (SLE) – so haigus kus on häirunud apoptoos ja apoptootiliste rakkude ära koristamine. Kui emal on need AK olemas võivad need kanduda lapsele ja laps võib saada kahjustatud. Haigus ise võib raseduse ajal halveneda Th2 osakaalu tõusuga. Rasedust võib mõjutada hilise raseduse katkemise kaudu, võib esile kutsuda enneaegse sünnitus (seotud haiguse rasedusaegse ägenemisega). Tsöliaakia – gluteeni vastu reageerimine, tulemusena kahjustub limaskest. Viljatute patsientide seas on tsöliaakia esinemissagedus kõrge ning viljatus võib olla tsöliaakia ainus ilming – autoantikehad põhjustavad embrüotoksilisust ja implantatsioonihäireid. Antifosfolipiidsündroomi võimalik mõju rasedusele: habituaalsed abordid, pre-eklampsia, platsentaarpuudulikkus, enneaegne sünnitus ja sünnitusjärgsed komplikatsioonid. Raseduspatoloogia

Bioloogia → Geneetika
29 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Koka 2. kursuse eksamiküsimused vastustega.

Friipraadimine, Röstimine, Grillimine, Küpsetamine, Hautamine ja töötlemine mikrolaineahjus. 3) Nimeta erinevaid toidutalumatuse liike ja kirjelda toitumist nende korral. Laktoositalumatus - Laktoositalumatus on haigus, tänu millele ei suuda organism lahustada laktoosi ehk piimasuhkrut. Eelistama peaks hapupiimatooteid ja eriti probiootilisi toiduaineid, sest need eritavad vähesel määral laktaasi, seda hoitakse laktoositalumatust kontrolli all. Gluteenitalumatus - Tsöliaakia ehk gluteenitalumatus on päriliku eelsoodumusega eluaegne haigus, mille vallandavad nisust, rukkist, odrast ja kaerast valmistatud tooted. Peaks tarbima värskeid teravilju, mis ei ole veel kääritatud 4) Kirjelda liha hautamist, nimeta hautatud lihatoite Lihatükid pruunistatakse väheses rasvas, lisatakse pruunistatud maitseköögiviljad, maitseained ja hautatakse 140 kraadi juures pehmeks. Hautatakse nii suuri-, kui väikseid tükke

Toit → Kokk
182 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Koka eksami kordamisküsimused

· Hautamine- Toiduained esmalt praetakse pruuni kooriku tekkimiseni, seejärel keedetakse väheses vedelikus. · Töötlemine mikrolaineahjus 3. Laktoositalumatus - Laktoositalumatus on haigus, tänu millele ei suuda organism lahustada laktoosi ehk piimasuhkrut. Eelistama peaks hapupiimatooteid ja eriti probiootilisi toiduaineid, sest need eritavad vähesel määral laktaasi, seda hoitakse laktoositalumatust kontrolli all. Gluteenitalumatus - Tsöliaakia ehk gluteenitalumatus on päriliku eelsoodumusega eluaegne haigus, mille vallandavad nisust, rukkist, odrast ja kaerast valmistatud tooted. Peaks tarbima värskeid teravilju, mis ei ole veel kääritatud 4.Hautamine on kuumtöötlemise võte, mille puhul töödeldavad toiduained esmalt praetakse kuni pruuni kooriku tekkimiseni, seejärel keedetakse väheses vedelikus. Nt. Pikitud liha, rulaad, liharullid, klopsid, pajaroog, asuu, guljass, rahuu, pilaff, risoto, stroogonov. 5

Toit → Kokandus
79 allalaadimist
thumbnail
11
rtf

DIABEET

suhkrutõve puhkemisele viiv sündmuste ahel algab juba sageli aastaid enne tõeliste sümptomite avaldumist. I tüüpi diabeedi puhul on haigusnähud selged ja arenevad haiguse puhkemise järel kiiresti mõne päeva või nädala jooksul. (Ilanne- Parikka jt 1999:15) Haiguse teket soodustab umbes pooltel juhtudel pärilik eelsoodumus(30 ­ 50 % tekkepõhjustest); mis kohtub mingi välise faktoriga ( nt. viirused), muud kaasuvad haigused nagu näiteks tsöliaakia ehk gluteenitalumatus, kilpnäärmepõletik, neerupealse vaegtalitlus, aga ka toitumisharjumused, kuid kõiki diabeeti vallandavaid tegureid ei teata. Diabeedi esmased tunnused on janu ja ülemäärane joomine, urineerimise sagenemine, näljatunne, suurenenud isu ja samal ajal kehakaalu langus. Väsimus ja energiapuudus ning sagedased nakkushaigused. (Täht:1999) Diagnoosi hilinemise korral võivad tekkida isutus, iiveldus, oksendamine, üldine nõrkus ja isegi teadvuse häired

Meditsiin → Rahvatervis
43 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eksami konspekt

kui palju meie keha üldse energiat kulutab.  Toidutalumatus on mitteallergiline ülitundlikkus mõne toidu või joogi suhtes, mille tulemusel võivad esineda erineva raskusastmega tervisehäired alates kõhuvalust kuni verise väljaheiteni.  Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisavalt laktaasi ehk ensüümi, mis lõhustab piimasuhkrut ehk laktoosi.  Tsöliaakia ehk gluteenanteropaatia ehk gluteenitalumatus on päriliku eelsoodumusega haigus, mille vallandab nisust, rukkist, odrast ja võimalik, et enamikel juhtudel ka kaerast valmistatud toit. 7. Sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna vahelised seosed (sotsiaalteenused meditsiinilise probleemiga klientidele) Sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna spetsialist võib spetsialiseeruda tööle intellektihäire ja vaimse

Sotsioloogia → Sotsiaaltöö
12 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Toit

erinevate toitude suhtes korraga. Toiduallergiat tuleb eristada toidutalumatusest. Lapsevanemad võiksid jälgida oma lapse toidueelistusi ja püüda vältida toite, mis lapsele ei meeldi. Seejuures tuleb säilitada tasakaalustatud dieet. Mõnest toiduainest loobumisel tuleb leida uus toiduaine või ainete kombinatsioon, mis kindlustab organismile samad toitained. Teatud toiduvalgud võivad põhjustada ka püsihaigusi. Klassikaliseks näiteks on siin tsöliaakia. Tsöliaakia võib kujuneda teraviljadest ainult nisu, rukki, odra või kaera tarbimisel. Peab kohe ütlema, et tsöliaakiat ei põhjusta mitte teraviljad kui sellised, vaid neis leiduv konkreetne taimevalk - gluteen. Tsöliaakia puhul on tegemist multifaktoriaalse haigusega, mis avaldub ainult päriliku eelsoodumusega isikutel ja see protsess sõltub mitmest tegurist (organismi immuunsüsteemi seisund, viirusinfektsioonid, teised ainevahetushäired, keskkonnatingimused, toitumistavad jne)

Keemia → Keemia
91 allalaadimist
thumbnail
95
ppt

Gastroenteroloogia e. seedeelundite haigused

- kaugelearenenud vähk: palpeeritav tuumor, astsiit, verejooks, pülorostenoos, kaalulangus Diagnoos: kliinik, rauapuudusaneemia, veri faeceses, gastroskoopia+biopsia, piltdiagnostika Ravi: oluline varane diagnostika - kirurgia: resektsioon jääktuumorita - radiokemoteraapia - palliatiivne ravi (stendid, fistlid) Profülaktika: toitumine, gastriidi ravi ja kontroll Mao patoloogiad Gluteenenteropaatia e. tsöliaakia Etioloogia: Geneetilise soodumusega talumatus teraviljaproteiini gluteeni gliadiinfraktsiooni vastu Patogeneesi alus: peensoole limaskesta ensüümidefekt gluteen ei hüdrolüüsu toksiline mõju limaskestale sümptomid Kliinik: kõhulahtisus Diagnoos: kliinik, peensoole biopsia, labor - IgA-ak, patoloogiline malabsoptsioonitest, paranemine gluteenivabal dieedil Ravi ja profülaktika: gluteenivaba dieet (kartul, riis, mais, hirss, sojaoad) ning nisu-, kaera-, odra-, rukkiproduktid

Meditsiin → Tervishoid
26 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Seedetrakti haigused, ravimid

või kiireneb (tekib kõhulahtisus), need võivad ka vahelduda. Mõned antibiootikumid (näiteks ampitsilliin) kahjustavad soole normaalset mikrofloorat sedavõrd, et “võimule pääseb” Clostridium difficile nimeline bakter ning tekib kõhulahtisus. Hüpolaktaasia korral kutsub piimasuhkrut sisaldav toit esile gaasi kogunemise soolestikku ja kõhulahtisuse. Tsöliaakia korral tekib kõhulahtisus teraviljades sisalduvate valkude (gluteen)talumatuse tõttu. Haavandilise koliidi ja Chroni tõve korral tekib kõhulahtisus soolte põletiku tõttu. Ravimitest põhjustatud: - lahtistid - Mg antatsiidid + vitamiinid - Mikroobivastased ained(tekib pseudomembranoosne koliit(soolepõletik) Clostridium difficile. - Fruktoos,laktoos, sorbitool(toiduallergia) - NSAIDid

Meditsiin → Meditsiin
20 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Koka eksamiküsimused vastustega.

laktoositalumatust kontrolli all. Võib kasutada laktoosivaba piima. Tsöliaakia ­ gluteenitalumatus e. teraviljavalkude talumatus Tsöliaakia on haigus, mis tekib vaid päriliku eelsoodumusega inimestel. Haiguse ainukeseks raviks on nisu-, rukki- ja odravaba (soovitavalt ka kaeravaba) dieet. Selline dieet on tuntud ka gluteenivaba dieedina. Piirkondades, kus toiduteraviljaks on riis, mais või hirss, tsöliaakiat ei esine. Tsöliaakia esineb ligi 2 korda sagedamini naistel kui meestel. Nisus, rukkis, odras leiduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakia haige peensoole limaskest. Sel põhjusel on häiritud vajalike toitainete imendumine. Haigel kujunevad vaevused ­ krooniline kõhulahtisus, kõhuvalu, liigesevalu. Haige kõhnub, tema kasv peetub. Peensoole limaskest taastub ja vaevused kaovad, kui haige järgib gluteenivaba dieeti. Gluteenivaba dieedi korral on:

Toit → Kokandus
256 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toidukaupade pakendamine ja säilitamine

PÄRM-presspärm, kuivpärm TARRENDAINED ZELATIIN-lehed, pulber AGAR-AGAR-merevetikatest PEKTIIN- toodetakse taimsetest jääkidest (kiivi ja värske ananass puhul kasutada alati pektiini- sulatavad zelatiini üles) KASTME PAKSENDAJAD KARTULITÄRKLIS- .............................................................................. MAISITÄRKLIS- ................................................................................... SOBENFIX- sobib ka tsöliaakia haigetele LEIB , SAI Põhitoorained: nisu- ja/või rukkijahu, sool, vesi, pärm Abitoorained: suhkur, rasvaine, piim, linnased, seemned, muna, siirup, maitseained Leiva ja saia tootmise operatsioonid: 1. Põhi- ja abitooraine ettevalmistamine: · Nisusaia küpsetamisel kasutatakse pärmi · Rukkileiva küpsetamisel kasutatakse juuretist 2. Taigna valmistamine · Vedela juuretisega-(osa jahu ja piimhappe bakterite puhaskultuurid)

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
67 allalaadimist
thumbnail
13
doc

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL

Kasutusala: Valmistoidud, supid, kastmed. Omadused: Lõhna- ja maitsetugevdaja Kõrvalmõjud: Pole teada. E150d - Ammooniumsulfitkaramell, karamell IV Kasutusala: Tumedad õlled, karastusjoogid, koolajoogid, maiustused, jäätis ja kastmed. Omadused: Pruun värvi- ja maitseaine. Kõrvalmõjud: Täpsed andmed puuduvad. Ammoniaagi abil valmistatud suhkruliköör on tekitanud rottidel halvaloomulisi kasvajaid. Inimestel on tekitanud kõhulahtisust. Gluteen põhjustab haigust Tsöliaakia. Valgusegu, millele on antud üldnimeks gluteen (ld gluten - liim). See valgusegu kahjustab peensoole hattusid, umbes 1 mm kõrgusi kindasõrmelaadseid limaskesta jätkeid, mis osaliselt või täielikult hävivad. Gluteeni sisaldavad nisu-, kaera-, rukki- ja odravalgud. Piirkondades, kus toiduteraviljaks on riis, mais või hirss, tsöliaakiat ei esine. Kokkuvõte:Eks need puljongid on teada tuntud keemia aga siiski toidule lisada natukene ei ole minuarust kõige hullem

Bioloogia → Bioloogia
37 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun