Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"deso" - 15 õppematerjali

thumbnail
8
doc

Puhastusained

PUHASTUSAINED Tallinn 2009 PUHASTUSVAHENDID Klar Glass Klaas- ja portselannõude loputusvahend Kasutamiseks nii kodustes, kui tööstuslikes nõudepesumasinates klaasnõude pesul. Annab klaasnõudele kirka läike. Väldib veeplekkide tekkimist klaaspindadele. Mofix KDS Desinfitseeriv nõudepesuvahend käsitsipesuks Hea rasvu ja valke lagundava toimega nõudepesuvahend käsitsipesuks. Kasutuskontsentratsioon: 50-100ml/10 liitrit vee kohta. Pesta nõud pesulahuses puhtaks ja asetada restile nõrguma 5 minutiks, seejärel loputada puhta veega. Toimespekter: bakteritsiidne, fungitsiidne, viiruseid inaktiveeriv, Hepatit B, HIV. Mofix M Nõudepesuvahend masinpesuks Nõudepesuvahend kasutamiseks tööstuslikes ja kodustes automaatpesumasinates. Doseerimine vastavalt kasutatava automaatpesumasina juhendile. Puhastab efektiivselt, annab nõudele hea läike. Pehme vee korral ei ole vajalik kasutada loputusvahendit. Koostis: tensiidid, E...

Turism → Puhastusteenindus
36 allalaadimist
thumbnail
8
xlsx

ENESEKONTROLLISÜSTEEMI JUURUTAMINE

2. Kanda pesulahus madalsurve Kasutatakse 1 ­ 5% vahupesuseadme või Seadmed FOOD 12 DESO list lahust (10 ­ 50 harja abil pinnale. Lasta tööpäeviti dl/100 l vees) toimida 10 ­ 20 min. 3. Eemaldada vaht ja mustus loputamisel

Psühholoogia → Enesejuhtimine
14 allalaadimist
thumbnail
14
odt

Puhastusvahendid köögis

Tallinna Teeninduskool Puhastusvahendid Iseseisev töö Juhendaja: Heikki Esskuson T11K Tallinn 2009 Mofix KDS Desinfitseeriv nõudepesuvahend käsitsipesuks pH 5,5 Hea rasvu ja valke lagundava toimega nõudepesuvahend käsitsipesuks. Kasutuskontsentratsioon: 50-100ml/10 liitrit vee kohta. Pesta nõud pesulahuses puhtaks ja asetada restile nõrguma 5 minutiks, seejärel loputada puhta veega. Toimespekter: bakteritsiidne, fungitsiidne, viiruseid inaktiveeriv, Hepatit B, HIV. NB! Koos teiste nõudepesuvahenditega mitte kasutada! Beko DES Leeliseline desinfitseeriv puhastusvahend toiduainetööstusele pH 10,6 Kasutusvaldkond: seadmete, reservuaarjahutite, tööpindade, tootmisruumide seinte ja põrandate pesuks ja desinfektsiooniks käsitsi, - surve- ja masinpesul. Sobib kõikidele niisket pesu taluvatele pindadele. Toime: lahustab efektiivselt taimseid ja loomseid r...

Masinaehitus → Seadmete õpetus
25 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Juustutehnoloogia

Kordamisküsimused juustutehnoloogias I osa 1. Juustu tähtsaim koostisosa. Juust on kontsentreeritud ja pika säilivusajaga piimatoode, mille põhikomponentideks on valk ja rasv.Valminud juustudes on suur osa valkudest ensümaatiliselt hüdrolüüsitud lühemaahelalisteks ühenditeks, nagu polüpeptiidid, oligopeptiidid ja aminohapped. Juustu võib nimetada valgukonsentraadiks. J.sisaldab kõiki asendamatuid AH ja on hea omastatavusega (95-97%) 2. Iseloomustada juustu põhikomponente Juustuvalgud 17 ­ 27% Piimarasv , sisaldus kuivaines 14-32%, ei tekita depoorasva Ca P Vitamiine A, B, D Lenduvad rasvhapped Bioaktiivsed ühendid 3. Iseloomusta juustude klassifikatsiooni Traditsiooniliselt on juuste kvalifitseeritud 3 kategooria alusel: · Kõvaduse · Rasvasisalduse · Valmistamisviisi alusel Süstemaatilise klassifitse...

Tehnoloogia → tehnomaterjalid
66 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Toiduohutuse kordamisküsimused ja vastused

Biokiled: Pindadele kinnituvad ekstratsellulaarsed polümeersed ühendid, mis ümbritsevad eluvõimelisi ja võimetuid mikroorganisme. Probleemid toidukäitlejale: raske eemaldada ilma otsese füüsilise kontaktita pindaktiivsete ainete jm puhastusvahendite läbipääsemine väheneb mikroorganismide suurem vastupidavus pesuja desoainetele mikrobioloogilised analüüsid peegeldavad vaid osa probleemi tõsidusest Ennetamise teed: Regulaarne puhastamine + deso 24. Meetmed kahjuritõrjeks ja ennetamiseks Kahjurite ennetamise meetmed Hoia kõike kaetuna Välista sissepääs Puhasta pudemed Teata kahjurite märkidest Vaatle regulaarselt Kontrolli saadetisi Ära ladusta materjale põrandale 25. Töötajate isikliku hügieeni nõuded. Käte pesemine Juuksed kinni Ehted ei tohi kanda Küüned peab oöema lühikesed 26. Käte hügieen. Õiged kätepesuvõtted, millal pesta käsi?

Toit → Joogiõpetus
25 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Toiduohutus eksami kordamisküsimused

Biokiled: Pindadele kinnituvad ekstratsellulaarsed polümeersed ühendid, mis ümbritsevad eluvõimelisi ja võimetuid mikroorganisme. Probleemid toidukäitlejale: raske eemaldada ilma otsese füüsilise kontaktita pindaktiivsete ainete jm puhastusvahendite läbipääsemine väheneb mikroorganismide suurem vastupidavus pesuja desoainetele mikrobioloogilised analüüsid peegeldavad vaid osa probleemi tõsidusest Ennetamise teed: Regulaarne puhastamine + deso 24. Meetmed kahjuritõrjeks ja ennetamiseks Kahjurite ennetamise meetmed Hoia kõike kaetuna Välista sissepääs Puhasta pudemed Teata kahjurite märkidest Vaatle regulaarselt Kontrolli saadetisi Ära ladusta materjale põrandale 25. Töötajate isikliku hügieeni nõuded. Käte pesemine Juuksed kinni Ehted ei tohi kanda Küüned peab oöema lühikesed 26. Käte hügieen. Õiged kätepesuvõtted, millal pesta käsi?

Toit → Toiduohutus
159 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Saasteallikad

inimese tervisele ohtlik ja ei vasta seadusandluses toidule esitatavatele nõuetele. Ülesanded 1. Täida tabel Ohutegur Teguri/saasteallika näide pagar ­ kondiitri töökeskkonnas bioloogiline Mitte kvaliteetne tooraine, puudulik tootmishügieen, puudulik isiklik hügieen, vale säilitamistemperatuur, külmaahela katkestamine keemiline Pesu ja deso jäägid, vale loputamine 2. Kirjutage füüsikaliste saastetegurite mõju tarbijatervisele Vastus: Füüsikaline võib olla allergia karvade vastu, kui satub nt. juuksekarv toidu sisse, näiteks kui satub toidu sisse väike klaaskillustik, võib põhjustada inimesele haigust.

Toit → Toiduohutus
16 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toiduohutuse kordamisküsimused 2013

ja aevastamisel, määrdunud riietus, õhk. nn tehnoloogilised ristid 1) tooraine ja valmistoodang 2) personal ja tooraine 3) jäätmed ja tooraine 4) jäätmed ja personal jne. Transpordivahendite kaudu, tööliste ja töövahendite kaudu. Võimalused vältimiseks 1) töötlemata toit eraldada valmistootest kas ajas või füüsiliselt, efektiivse vahepealse puhastamise/desinfitseerimise abil 2) juurdepääs tootmisruumidesse piiratud/reguleeritud 3) pindade ja seadmete pesu ja deso Toiduga kokkupuutes olevad materjalid (TKM). Nõud, köögitarbed, seadmed, pinnad pakendid Nõuded- ei tohi põhjustada toidu saastamist, halvendada selle omadusi ega ohustada inimese tervist. (ning peavad vastama toiduga kokku puutuda lubatud materjalide ja esemete kohta esitatud nõuetele) TKM-i nõuetele vastavuse (sobivuse toiduga kokkupuuteks) tõendab märgistus ja/või vastavusdeklaratsioon.

Toit → toiduainete sensoorse...
55 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Karja tervis ja veterinaarprofülaktika

Võib põhjustada kiiret surma (6-12 tunni jooksul). Põhjus: lihtne seedimatud võib üle minna nakkuslikuks. Ternespiimaga saadavad kaitsekehad peavad tagama kaitse kolmel esimesel elunädalal. Keskkonnas liiga palju haigustekitajaid. Lahendus: vasikate jootmisskeemide ümberkorraldus. Üleminek täispiimalt täispiimaasendajale peab toimuma sujuvalt. Vasikate elupaiga vahetus ei tohi käia koos söötade samaaegse vahetusega. Bokside ja asemete puhastus ja deso. 14. Karjatervishoiu korraldus vasikate kopsuhaiguste vältimiseks Kui vasikaid peetakse individuaalsulgudes, tuleb nad grupisulgu üle viia 2-3 nädalat pärast võõrutamist. Kui me kohe viime enne võõrutust või liiga vara päras võõrutust, on see vasikatele suur stressi allikas. Stressi tagajärjel tekib alati suur haigestumine ja ka üksteise imemine. Põrandapinda peaks olema 6-12 nädala vanustel vasikatel: 1,5-2m2, õhupinda 8-9m3

Varia → Kategoriseerimata
44 allalaadimist
thumbnail
38
doc

Karjatervis (eksami küsimuste vastused)

Mõnel juhul vasikal kõhuvalud. Võib põhjustada kiiret surma (6-12 tunni jooksul). Põhjus: lihtne seedimatud võib üle minna nakkuslikuks. Ternespiimaga saadavad kaitsekehad peavad tagama kaitse kolmel esimesel elunädalal. Keskkonnas liiga palju haigustekitajaid. Lahendus: vasikate jootmisskeemide ümberkorraldus. Üleminek täispiimalt täispiimaasendajale peab toimuma sujuvalt. Vasikate elupaiga vahetus ei tohi käia koos söötade samaaegse vahetusega. Bokside ja asemete puhastus ja deso. 15 . Karjatervishoiu korraldus vasikate kopsuhaiguste vältimiseks Kui vasikaid peetakse individuaalsulgudes, tuleb nad grupisulgu üle viia 2-3 nädalat pärast võõrutamist. Kui me kohe viime enne võõrutust või liiga vara päras võõrutust, on see vasikatele suur stressi allikas. Stressi tagajärjel tekib alati suur haigestumine ja ka üksteise imemine. Põrandapinda peaks olema 6-12 nädala vanustel vasikatel: 1,5-2m2, õhupinda 8-9m3. Kui vasikaid peetakse väiksemas õhuruumis, on

Muu → Ainetöö
20 allalaadimist
thumbnail
29
doc

Veisekasvatuse vastused 2013

Noorkarjakoplid peavad olema tingimata tarastatud. · Vasikate kadu peab olema alla 7% · Kuni 14. Elupäevani tuleb vasikaid pidada eraldi, vabalt vaikakuudis välistingimustes või vasikaboksis külmlaudas. · Seejärel ei tohi viia neid sooja lauta => hingamisprobleemid · Valitud pidamissüsteemi tuleb jätkata lõpuni · Sobiv temp +5...+18 ja õhuniiskus 60-80% 85. Veiste naha- ja sõrahoole Sõrad: puhastamine, lühendamine, värkimine, deso Nahk: puhastamine, deso 86. Udarahoole Mehaaniline puhastus, pesemine, deso 87. Maheveisekasvatus Eestis Suvel peetakse lihaveiseid karjamaal (6-7 k). Lihaveiseid on võimalik ka talvel väljas pidada, eelduseks on siiski varjualuse olemasolu. Laudas, kus loomi peetakse, peab olema piisavalt päevavalgust ja hea loomulik ventilatsioon. Laudas vajavad loomad nii palju ruumi, et nad saaksid vabalt liikuda, lamama heita, ennast puhastada jne. Puhkease- puhas, kuiv, põhk

Kategooriata → Veisekasvatus
71 allalaadimist
thumbnail
56
pdf

HACCP põhimõte

TOITLUSTAMISEGA TEGELEVALE ETTEVÕTTELE ENESEKONTROLLIPLAANI KOOSTAMISE JUHEND Käesolev juhend on mõeldud abimaterjaliks enesekontrolliplaani koostamisel ja haldamisel ning enesekontrollisüsteemi rakendamisel kohvikutes, sööklates, restoranides jt toitlustusettevõtetes (välja arvatud toitlustusettevõttes, kus käideldakse ainult sellist toitu, mida ei tule toidu ohutuse tagamiseks hoida toatemperatuurist erineval temperatuuril nt alkohol, kuumad joogid, näksid, maiustused). Toimiv enesekontrollisüsteem on vajalik mitmel põhjusel: • Seadusest tulenev kohustus. HACCP põhist enesekontrollisüsteemi nõuab seadusandlus ja enesekontrolliplaani ja –süsteemi toimimist hindab regulaarselt järelevalveasutus • Tarbija tervis. Toimiv enesekontrollisüsteem aitab ennetada ja kõrvaldada ohtusid, mille tulemusena võivad tekkida tarbijal tervisehäireid • Majanduslik kasu. Toimiv enesekontrollisüsteem on ettevõttel...

Toit → Toiduhügieen
113 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Enesekontrolliplaan ja HACCP. referaat

,,Enesekontrolliplaan ja HACCP." referaat 2012 Enesekontrolliplaan. Enesekontroll on osa heast klienditeenindusest. Enesekontrolli abil on võimalik vähendada toidu valest käitlemisest/ säilitamisest tulenevaid kadusid ja materiaalset kahju. Enesekontrolliplaan on osa töötajate tööalasest juhendamisest ettevõttest, sest selles on lühidalt lahti kirjutatud kogu ettevõtte tegevus. Enesekontrolliplaan sisaldab järgmisi punkte: Soovi korral ettevõtte tunnustamine Ettevõtte tegevuse kirjeldus Ettevõtte asendiplaan ja ruumide plaan Käitlemisettappide kirjeldus Toidu varumine ja vastuvõtt Säilitamistingimust...

Meditsiin → Hügieen
549 allalaadimist
thumbnail
83
docx

Psühhopatoloogia

2 teadvuse seisundit: ärkvelolek ja uneseisund Teadvuse hägunemise sündroom Raskusastmed 4. Soopor 5. Kooma 1. Hägunemine 2. Obnubilatsioon 3. Somnolents - Võime ärritajaid vastu võtta on hägunenud ja tekib kognitiivsete funktsioonide süvenev halvenemine - Desorientatsioon: 1. allopsüühiline desorientatsioon – ajas ja ruumis 2. autopsüühiline deso rientatsioon – oma isikus Viitab nt sündmuste ebatäpne rekonstrueerimine ruumilises ja ajalises suhetes või täielik mälulünk - Nõutus, segasus Deliirium - Teadvuse hägunemine koos segasuse, desorientatsiooni ja meelepetetega, ärevuse- hirmu ja psühhomotoorse rahutuse ning hallutsinatsioonidega Hämarolekuseisund - Sügav teadvushäire koos hallukatega - Inimene ei joo palju, tegutseb aga pärast ei mäleta Stuupor

Psühholoogia → Psühhomeetria
19 allalaadimist
thumbnail
72
doc

KALAKASVATUSE eriala kordamisküsimused

poegimissigala (arvestades et kõik ei tiinestu, paaritatakse 20-30% rohkem). Tiinestunud emised viiakse umbes 1 nädala enne poegimist poegimissigalasse, kus nad poegivad ja kus neid peetakse kuni põrsaste võõrutamiseni. Seejärel viiakse emised uuesti vabade ja tiinete emiste sigalasse, kus nad uuesti tiinestatakse. Põrsad viiakse üle võõrdepõrsaste sigalasse. Poegimissigala jääb tühjaks ja seal tehakse korralik puhastus ja deso. Paariks päevaks jäetakse sigala kuivama ja siis tuuakse uus voor sisse. Täistsükliga seafarmis on lisaks poegimissigalala veel vabade ja tiinete emiste sigala, kus peetakse ka sugukulte ja oma karja uuendamiseks kasvatatavaid noori sugusigu. Võõrutaud põrsaid peetakse võõrdepõrsaste sigalas ja nuumsigu eraldi nuumikute sigalas. 8. Poegimiste organiseerimine, emiste ja põrsaste hooldamine.

Merendus → Kalakaubandus
40 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun