SAMM HACCP Kehtesta seiresüsteem. Merlin Sippul Kko14 Mis seiresüsteem on? See on toitlustusettevõttes erinevate etappide kontrolliimine kasutades selleks vajalikke seirelehti Töötajal peavad olema head teadmised selle kohta Lehel peavad olema kirjas kellaajad/kuupäevad ja vastutavad nimed Erinevad seiresüteemid: Toidu vastuvõtt: Seirelehel kontrollitakse toidutarinijat, soovitatavalt üks kord nädalas. Lehe peale märgitakse kvaliteeti,temperatuure ja realiseerimisaegu. Samuti kontrollitakse ka saatelehel olevat infot kas kõik klapib nii nagu peab koguseliselt Külmaahela katkematuse tagamine Toidukaup peab olema tempreatuuril mis ei kahjusta inimest Liha temperatuur ei tohi olla üle 3 kraadi Külmkappide seirelehel kontrollitakse külmkappide töötamist,kas temperatuur vastab õigesti.Vähemalt kord päevas tuleks...
haldamisel ning enesekontrollisüsteemi rakendamisel kohvikutes, sööklates, restoranides jt toitlustusettevõtetes (välja arvatud toitlustusettevõttes, kus käideldakse ainult sellist toitu, mida ei tule toidu ohutuse tagamiseks hoida toatemperatuurist erineval temperatuuril nt alkohol, kuumad joogid, näksid, maiustused). Toimiv enesekontrollisüsteem on vajalik mitmel põhjusel: • Seadusest tulenev kohustus. HACCP põhist enesekontrollisüsteemi nõuab seadusandlus ja enesekontrolliplaani ja –süsteemi toimimist hindab regulaarselt järelevalveasutus • Tarbija tervis. Toimiv enesekontrollisüsteem aitab ennetada ja kõrvaldada ohtusid, mille tulemusena võivad tekkida tarbijal tervisehäireid • Majanduslik kasu. Toimiv enesekontrollisüsteem on ettevõttele kasulik ka majanduslikult (protsesside kontrollimine ja selle läbi ohtude ohjamine...
Toiduainete suhtes kehtestatud nõuded vt 852/2004, lisa II Toidukäitleja ei võta vastu toidutooret või koostisained Toorained ja koostis ained tuleb hoida sobivates tingimustes Tuleb kasutada piisavaid kahjuritõrjemeetmed Ei hoida tooded kohal, kus võib põhjustada riski tervisele 40. HACCP süsteemi juurutamise 12 etappi ja 7 põhimõtet 1põhimõte: ohuanalüüs 2: KKP määramine 3: Kriitiliste piiride määramine 4: seiresüsteemi määramine 5: Korrigeerivad tegevused 6: nõetekohasuse tõendamine ohuanalüüs 1etapp: moodusta töörühm 23: Tootekirjelduse koostamine ja kasutusala. 45: Tehnoloogilise skeemi koostamine 6: ohuanalüüs ja ohumeetmeid kaalumine 7: KKP 8: kehtestamine kriitilised piirid igale KKPle...
,,Enesekontrolliplaan ja HACCP ." referaat 2012 Enesekontrolliplaan. Enesekontroll on osa heast klienditeenindusest. Enesekontrolli abil on võimalik vähendada toidu valest käitlemisest/ säilitamisest tulenevaid kadusid ja...
Kui sulatamisel tekkiv vedelik võib põhjustada riski tervisele, tuleb tagada selle asjakohane äravool. Pärast sulatamist tuleb toitu käsitseda nii, et patogeensete mikroobide kasvu ja toksiinide tekke risk oleksid minimeeritud. 8. Ohtlikud ja/või mittesöödavad ained, sealhulgas loomasööt tuleb vastavalt märgistada ning neid tuleb hoida eraldi ja kindlates mahutites. HACCP süsteemi juurutamise 12 etappi ja 7 põhimõtet 1 Eelnevad Moodusta töörühm tegevused 2 Kirjelda toodet 3 Täpsusta ettenähtud kasutamine 4 Koosta tehnoloogiline skeem 5 Kinnita tehnoloogiline skeem kohapeal 6 1. põhimõte Loetle kõik potentsiaalsed ohud Tee ohuanalüüs Kaalu ohjemeetmeid 7 2...
TALLINNA TEENINDUSKOOL Sille Jürimaa 031PK KEEMILISED OHUTEGURID TOIDUAINETÖÖSTUSES Referaat Juhendaja: Heikki Eskusson Sille Jürimaa Keemilised ohutegurid toiduainetööstuses Tallinn2009 SISUKORD SISSEJUHATUS.........................................3 OSOON....................................................4 ABSEST...................................................5 KEMIKAALI OHUTUSKAART......................6 SOOVITUSED RISKI VÄHENDAMISEKS........7- 8 KEEMILISED ÜHENDID..............................9 MÕNINGAD OHUTUSMÄRGID....................10 KOKKUVÕTE..........................................11 KASUTATUD KIRJANDUS..........................12 2 Sille Jürimaa Keemili...
LOENG Toiduseaduse eesmärk: Tagada tarbijale tervislik ja ohutu ja igakülgselt nõuetele vastav toit Tagada, et tarbijal oleks piisavalt onfot oma valiku tegemiseks TERVIST OHUSTAVAD TEGURID (TOP 5) looduslikud mürgid: seened, marjad, taimed. Valed toitumisharjumused toidulisandid keskkonna saastatus patogeensed mikroorganismid (bakterid jms) MIS ON TOIDUHÜGIEEN? Mitte ainult puhtus vaid ka tööharjumused Meetmete summa, mis on vajalik toidu ohutuse ja tervislikkuse tagamiseks SEE ON: Toiduainete saastumise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide paljunemise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide hävitamine TOIDUHÜGIEEN Inimesed Toiduaine Ruumid, seadmed, vahend...
Valio Eesti toodete eestimaist päritolu ja kvaliteeti on tunnustatud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja poolt välja antava Tunnustatud Eesti Maitse kvaliteedimärgiga. 2006. aasta lõpus väljastati Valio Eestile ISO 9001:2000 piima- ja teiste toiduainete turunduse, tootearenduse, müügi, tootmise ja logistika sertifikaat. Valio Eesti laboratoorium on akrediteeritud ISO 17025 järgi. Ettevõttes on juurutatud HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points) toiduohutuse süsteem. Valio Eesti ostab toorpiima pea 40 tootjalt üle Eesti, kellest suurem tegutseb just Lõuna-Eestis. Ettevõte väärtustab pikaajalisi partnerlussuhteid, mistõttu on paljude piimafarmidega koostööd tehtud juba enne 1990ndat aastat. Kokkuostetud toorpiim jaguneb Laeva Meierei ja Võru juustutehase vahel järgmiselt: veidi üle poole piimast...
ristmikul asuvast kiirtoidukohast haigustekitajatega saastunud toidu soetamise tulemus 6. Toidust tingitud haigestumistest saab kõige rohkem (>50%) alguse a. haigetelt toidukäitlejatelt b. toidu ülejääkide kasutamisest c. toidu varakult valmistamisest ja toatemperatuuril säilitamisest 7. Ühenda akronüüm ja vaste a. EFSA 3. Euroopa Toiduohutusamet b. RASFF 4. Toidu ja sööda ohuteadete süsteem c. HACCP 1. Ohu analüüs ja kriitiliste kontrollpunktide ohje d. DG SANCO 2. EK Tervise- ja Tarbijakaitse Peadirektoraat 8. Toidust tingitud haigestumiste ennetamiseks a. ära söö loomset päritolu toiduaineid b. pese hoolikalt seebiga käsi c. jälgi kuufaase 9. Millise institutsiooni vastutusalas on toiduvaldkonna järelevalve Eestis? a. Veterinaar- ja toiduamet (VTA) b. Õiguskantsleri büroo c. Riigikontroll 10...
5 Eritoidu all mõistetakse sellist toitu, mis on mõeldud tavapärasest erinevate toitumisvajadustega inimestele ning mis on seetõttu valmistatud eritehnoloogiat kasutades või millel on tavatoidust erinev koostis. Eritoidud on näiteks imiku- ja väikelapsetoit, gluteenivaba toit, laktoosivaba toit, sportlaste toidud, kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toit, meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud toit. . 5 Eritoit on spetsiaalselt valmistatud inimestele, kes on haiguse tõttu piiratud, halvenenud või häiritud tavatoidust saadavate toitainete või nendest moodustunud ainevahetusproduktide saadavus, seedimine, imendumine, metabolism või eritumine ja kui tavalist toiduvalikut m...
JOONISED................................................................................................................3 2. NUMBRILISED SÜMBOLID.................................................................................5 3. TEHNILINE INFORMATSIOON...........................................................................6 4. KIRJELDUS.............................................................................................................6 5. FUNKTSIOONID....................................................................................................6 5.1. VarioCooking Control reziim.....................................................................6 5.2. Käsireziim...................................................................................................7 5.3. Lisafunktsioonid...
toidu kaitsmine mikrobioloogilise, füüsikalise ja keemilise saastumise eest e. kontaminatsiooni ärahoidmine. ·Takistada bakterite paljunemist selle tasemeni, mis võib põhjustada tarbija haigestumist või toidu kiiret riknemist: hävitada kõik toidus esinevad patogeenid täielikult või seadusandluses kehtestatud tasemeni, kuumtöötlemise või mõne muu töötlemisviisi abil. termolabiilsete toksiinide hävitamine. Kindlaks on tehtud üle 200 toidutekkelise haiguse. Olulisemad toidupatogeenidest tingitud haigused ·Salmonelloos ·Kampülobakterioos ·Kolibakterioos ·Listerioos ·Botulism ·Jersinioos ·Trihhinelloos ·Koolera Toiduga seonduvad ohud Toiduoht on seotud järgnevaga: ·Inimene teadmised ja oskused, suhtumine, koolitus jne. ·Meetod valesti valitud töötlemisviis või tegevus. ·Seadmed füüsilised ja moraalselt vananenud seadmed, nende ebapiisav pesemine ja desinfitseerimine. ·Toor...
Toiduainete suhtes kehtestatud nõuded vt 852/2004, lisa II Toidukäitleja ei võta vastu toidutooret või koostisained Toorained ja koostis ained tuleb hoida sobivates tingimustes Tuleb kasutada piisavaid kahjuritõrjemeetmed Ei hoida tooded kohal, kus võib põhjustada riski tervisele 40. HACCP süsteemi juurutamise 12 etappi ja 7 põhimõtet 1põhimõte: ohuanalüüs 2: KKP määramine 3: Kriitiliste piiride määramine 4: seiresüsteemi määramine 5: Korrigeerivad tegevused 6: nõetekohasuse tõendamine ohuanalüüs 1etapp: moodusta töörühm 23: Tootekirjelduse koostamine ja kasutusala. 45: Tehnoloogilise skeemi koostamine 6: ohuanalüüs ja ohumeetmeid kaalumine 7: KKP 8: kehtestamine kriitilised piirid igale KKPle...
09. 30.09.2011 MJ109, 209 Toiduseadus Alkoholiseadus Tubakaseadus Kaubandustegevuse seadus Turismiseadus Tarbijakaitseseadus Majandustegevuse registri seadus Toiduseaduse eesmärk on tagada tarbijale ohutu toit ning tema õiguste ja huvide igakülgne kaitse. Seaduses sätestatakse toidu käitlemise alused, käitleja enesekontroll ning riiklikjärelevalve toidu ohutuse ja muudele nõuetele vastavuse tagamiseks. toit käesoleva seaduse tähenduses on aine või toode. käitlemine sisaldab kõiki tegevusi toidutoorme tootmisest kuni toidu tarbijale kas tasu eest või tasuta üleandmiseni. Toiduseadus reguleerib kogu toiduahelat esmasest tootmisest jaemüügi ja toitlustamiseni. Seadus reguleerib ka toidutoorme tootmist ja esmast töötlemist ning sisaldab erinorme loomse päritoluga toidule. Seadus ei reguleeri vaid isiklikuks tarbeks valmistatavat toitu. Seaduses on sõnastatud käit...
Tarbjakaitseamet, veterinaat- ja toiduamet, maksuamet Käitleja õigused : · Kui käitleja ei nõustu järelvalve ametniku otsusega võib ta esitada vaide, selle järelvalveastuse peadirekotrile. Käitleja kohustused: · käitleja vastutab käidledava toidu ja käitlemise nõuetele kohasuse eest · käilteja peab järgima toidupakendil või saatepakendil olevaid säilitamisnõudeid · Käitelja ei tohi vastu võtta käitlemisel kasutada ega väljastada nõuetele mitte vastavat toitu · Käitleja peab tagama toidu jälgitavuse · Käitleja on kohustatud töötajale selgitama õigusaktidest tulenevaid käitlemisnõudeid ning kontrollima nende täitmist · Käitleja peab korraldama töötaja hügi...
Lihatööstuste üldiseloomustus, struktuur. Lihakombinaatide struktuur · Loomabaas (eelbaas) lahieelbaas sanitaartapamaja · Liha-rasvatsehh (tapamaja) Loomade algtöötlemise osakond Toiduvere töötlemise osakond Nahkade töötlemise osakond Soolte töötlemise osakond Subproduktide töötlemise osakond Toidurasva töötlemise osakond Endokriin-ensüümtooraine kogumise ja töötlemise osakond Harjaste, sulgede, karvade, sõrgade, sarvede töötlemise osakond Lindude ja küülikute töötlemise osakond · Külmhoone · Liha ümbertöötlemise tsehh (vorsti- ja kulinaaria tsehh) Lihalõikuse osakond Vorstide tootmise osakond · Keeduvorstide tootmise osakond · Suitsuvorstide tootmise osakond S...
Seadme tutvustus METOS SELFCOOKING CENTER Koostas: Sigrit Luik Grupp: KK12-KE Tallinna Teeninduskool 2013 Sisukord Sissejuhatus..........................................................................................................................................3 Kasutamine...........................................................................................................................................6 Hooldamine..........................................................................................................................................8 Ohutus...................................................................................................................................................9 Küpsetustehnoloogia...
Toidust tingitud haigestumistest saab kõige rohkem (>50%) alguse a. haigetelt toidukäitlejatelt b. toidu ülejääkide kasutamisest c. toidu varakult valmistamisest ja toatemperatuuril säilitamisest 7. Ühenda akronüüm ja vaste a. EFSA 1. Ohu analüüs ja kriitiliste kontrollpunktide ohje b. RASFF 2. EK Tervise- ja Tarbijakaitse Peadirektoraat c. HACCP 3. Euroopa Toiduohutusamet d. DG SANCO 4. Toidu ja sööda ohuteadete süsteem 8. Toidust tingitud haigestumiste ennetamiseks a. ära söö loomset päritolu toiduaineid b. pese hoolikalt seebiga käsi c. jälgi kuufaase 9. Millise institutsiooni vastutusalas on toiduvaldkonna järelevalve Eestis? a. Veterinaar- ja toiduamet (VTA) b. Õiguskantsleri büroo c. Riigikontroll 10. HACCP on a...
lk 3 Mis on toiduhügieen........................................................................................................ ...................lk 4 Toiduhügieeni määravad tegurid............................................................................................... ......lk 5 Isiklikud hügieeninõudeid................................................................................................................lk 5-6 Puhastamis– ja desinfitseerimisplaan.............................................................................................lk 7 HACCP-Hazard analysis and critical control point......................................................................lk 8 To...
Microbial Hazards in Foods: Food-Borne Infections and Intoxications 481 Daniel Y. C. Fung Contents vii 29. Assessment of Genetically Modified Organisms (GMO) in Meat Products by PCR 501 Marta Hernández, Alejandro Ferrando, and David Rodríguez-Lázaro 30. HACCP : Hazard Analysis Critical Control Point 519 Maria João Fraqueza and António Salvador Barreto 31. Quality Assurance 547 Friedrich-Karl Lücke Index 561 Preface For centuries, meat and its derived products worldwide meat products such as cooked...