Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"haccp" - 34 õppematerjali

haccp - plaan – enesekontrolliplaan, mis on koostatud HACCP põhimõttel st läbi on viidud ohtude analüüs, määratud kriitilised kontrollpunktid, kriitilised piirid, seire ja korrigeerivad tegevused juhuks, kui seire käigus ilmneb, et olukord kriitilises kontrollpunktis on ületanud kehtestatud kriitilisi piire.
thumbnail
18
pptx

HACCP

SAMM HACCP Kehtesta seiresüsteem. Merlin Sippul Kko14 Mis seiresüsteem on?  See on toitlustusettevõttes erinevate etappide kontrolliimine kasutades selleks vajalikke seirelehti  Töötajal peavad olema head teadmised selle kohta  Lehel peavad olema kirjas kellaajad/kuupäevad ja vastutavad nimed Erinevad seiresüteemid:  Toidu vastuvõtt: Seirelehel kontrollitakse toidutarinijat, soovitatavalt üks kord nädalas.  Lehe peale märgitakse kvaliteeti,temperatuure ja realiseerimisaegu.  Samuti kontrollitakse ka saatelehel olevat infot kas kõik klapib nii nagu peab koguseliselt Külmaahela katkematuse tagamine  Toidukaup peab olema tempreatuuril mis ei kahjusta inimest  Liha temperatuur ei tohi olla üle 3 kraadi  Külmkappide seirelehel kontrollitakse külmkappide töötamist,kas temperatuur vastab õigesti.Vähemalt kord päevas tuleks...

Merendus
11 allalaadimist
thumbnail
56
pdf

HACCP põhimõte

haldamisel ning enesekontrollisüsteemi rakendamisel kohvikutes, sööklates, restoranides jt toitlustusettevõtetes (välja arvatud toitlustusettevõttes, kus käideldakse ainult sellist toitu, mida ei tule toidu ohutuse tagamiseks hoida toatemperatuurist erineval temperatuuril nt alkohol, kuumad joogid, näksid, maiustused). Toimiv enesekontrollisüsteem on vajalik mitmel põhjusel: • Seadusest tulenev kohustus. HACCP põhist enesekontrollisüsteemi nõuab seadusandlus ja enesekontrolliplaani ja –süsteemi toimimist hindab regulaarselt järelevalveasutus • Tarbija tervis. Toimiv enesekontrollisüsteem aitab ennetada ja kõrvaldada ohtusid, mille tulemusena võivad tekkida tarbijal tervisehäireid • Majanduslik kasu. Toimiv enesekontrollisüsteem on ettevõttele kasulik ka majanduslikult (protsesside kontrollimine ja selle läbi ohtude ohjamine...

Toiduhügieen
112 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Toiduohutus eksami kordamisküsimused

Toiduainete suhtes kehtestatud nõuded vt 852/2004, lisa II Toidukäitleja ei võta vastu toidutooret või koostisained Toorained ja koostis ained tuleb hoida sobivates tingimustes Tuleb kasutada piisavaid kahjuritõrjemeetmed Ei hoida tooded kohal, kus võib põhjustada riski tervisele 40. HACCP süsteemi juurutamise 12 etappi ja 7 põhimõtet 1põhimõte: ohuanalüüs 2: KKP määramine 3: Kriitiliste piiride määramine 4: seiresüsteemi määramine 5: Korrigeerivad tegevused 6: nõetekohasuse tõendamine ohuanalüüs 1etapp: moodusta töörühm 23: Tootekirjelduse koostamine ja kasutusala. 45: Tehnoloogilise skeemi koostamine 6: ohuanalüüs ja ohumeetmeid kaalumine 7: KKP 8: kehtestamine kriitilised piirid igale KKPle...

Toiduohutus
159 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Enesekontrolliplaan ja HACCP. referaat

,,Enesekontrolliplaan ja HACCP ." referaat 2012 Enesekontrolliplaan. Enesekontroll on osa heast klienditeenindusest. Enesekontrolli abil on võimalik vähendada toidu valest käitlemisest/ säilitamisest tulenevaid kadusid ja...

Hügieen
545 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toiduohutuse kordamisküsimused 2013

Kui sulatamisel tekkiv vedelik võib põhjustada riski tervisele, tuleb tagada selle asjakohane äravool. Pärast sulatamist tuleb toitu käsitseda nii, et patogeensete mikroobide kasvu ja toksiinide tekke risk oleksid minimeeritud. 8. Ohtlikud ja/või mittesöödavad ained, sealhulgas loomasööt tuleb vastavalt märgistada ning neid tuleb hoida eraldi ja kindlates mahutites. HACCP süsteemi juurutamise 12 etappi ja 7 põhimõtet 1 Eelnevad Moodusta töörühm tegevused 2 Kirjelda toodet 3 Täpsusta ettenähtud kasutamine 4 Koosta tehnoloogiline skeem 5 Kinnita tehnoloogiline skeem kohapeal 6 1. põhimõte Loetle kõik potentsiaalsed ohud Tee ohuanalüüs Kaalu ohjemeetmeid 7 2...

toiduainete sensoorse...
55 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Keemilised ohutegurid toiduainetööstuses

TALLINNA TEENINDUSKOOL Sille Jürimaa 031PK KEEMILISED OHUTEGURID TOIDUAINETÖÖSTUSES Referaat Juhendaja: Heikki Eskusson Sille Jürimaa Keemilised ohutegurid toiduainetööstuses Tallinn2009 SISUKORD SISSEJUHATUS.........................................3 OSOON....................................................4 ABSEST...................................................5 KEMIKAALI OHUTUSKAART......................6 SOOVITUSED RISKI VÄHENDAMISEKS........7- 8 KEEMILISED ÜHENDID..............................9 MÕNINGAD OHUTUSMÄRGID....................10 KOKKUVÕTE..........................................11 KASUTATUD KIRJANDUS..........................12 2 Sille Jürimaa Keemili...

Ohuõpetus
65 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toiduhügieen loengukonspekt

LOENG Toiduseaduse eesmärk: Tagada tarbijale tervislik ja ohutu ja igakülgselt nõuetele vastav toit Tagada, et tarbijal oleks piisavalt onfot oma valiku tegemiseks TERVIST OHUSTAVAD TEGURID (TOP 5) looduslikud mürgid: seened, marjad, taimed. Valed toitumisharjumused toidulisandid keskkonna saastatus patogeensed mikroorganismid (bakterid jms) MIS ON TOIDUHÜGIEEN? Mitte ainult puhtus vaid ka tööharjumused Meetmete summa, mis on vajalik toidu ohutuse ja tervislikkuse tagamiseks SEE ON: Toiduainete saastumise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide paljunemise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide hävitamine TOIDUHÜGIEEN Inimesed Toiduaine Ruumid, seadmed, vahend...

Toiduhügieen
257 allalaadimist
thumbnail
28
docx

Kaubamärkide referaat

Valio Eesti toodete eestimaist päritolu ja kvaliteeti on tunnustatud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja poolt välja antava Tunnustatud Eesti Maitse kvaliteedimärgiga. 2006. aasta lõpus väljastati Valio Eestile ISO 9001:2000 piima- ja teiste toiduainete turunduse, tootearenduse, müügi, tootmise ja logistika sertifikaat. Valio Eesti laboratoorium on akrediteeritud ISO 17025 järgi. Ettevõttes on juurutatud HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points) toiduohutuse süsteem. Valio Eesti ostab toorpiima pea 40 tootjalt üle Eesti, kellest suurem tegutseb just Lõuna-Eestis. Ettevõte väärtustab pikaajalisi partnerlussuhteid, mistõttu on paljude piimafarmidega koostööd tehtud juba enne 1990ndat aastat. Kokkuostetud toorpiim jaguneb Laeva Meierei ja Võru juustutehase vahel järgmiselt: veidi üle poole piimast...

Toidukaubandus
111 allalaadimist
thumbnail
27
docx

Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused

ristmikul asuvast kiirtoidukohast haigustekitajatega saastunud toidu soetamise tulemus 6. Toidust tingitud haigestumistest saab kõige rohkem (>50%) alguse a. haigetelt toidukäitlejatelt b. toidu ülejääkide kasutamisest c. toidu varakult valmistamisest ja toatemperatuuril säilitamisest 7. Ühenda akronüüm ja vaste a. EFSA 3. Euroopa Toiduohutusamet b. RASFF 4. Toidu ja sööda ohuteadete süsteem c. HACCP 1. Ohu analüüs ja kriitiliste kontrollpunktide ohje d. DG SANCO 2. EK Tervise- ja Tarbijakaitse Peadirektoraat 8. Toidust tingitud haigestumiste ennetamiseks a. ära söö loomset päritolu toiduaineid b. pese hoolikalt seebiga käsi c. jälgi kuufaase 9. Millise institutsiooni vastutusalas on toiduvaldkonna järelevalve Eestis? a. Veterinaar- ja toiduamet (VTA) b. Õiguskantsleri büroo c. Riigikontroll 10...

Toitumisõpetus
153 allalaadimist
thumbnail
45
doc

Õpimapp - eritoit

5 Eritoidu all mõistetakse sellist toitu, mis on mõeldud tavapärasest erinevate toitumisvajadustega inimestele ning mis on seetõttu valmistatud eritehnoloogiat kasutades või millel on tavatoidust erinev koostis. Eritoidud on näiteks imiku- ja väikelapsetoit, gluteenivaba toit, laktoosivaba toit, sportlaste toidud, kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toit, meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud toit. . 5 Eritoit on spetsiaalselt valmistatud inimestele, kes on haiguse tõttu piiratud, halvenenud või häiritud tavatoidust saadavate toitainete või nendest moodustunud ainevahetusproduktide saadavus, seedimine, imendumine, metabolism või eritumine ja kui tavalist toiduvalikut m...

Toidukaubandus
96 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Vario Cooking Center

JOONISED................................................................................................................3 2. NUMBRILISED SÜMBOLID.................................................................................5 3. TEHNILINE INFORMATSIOON...........................................................................6 4. KIRJELDUS.............................................................................................................6 5. FUNKTSIOONID....................................................................................................6 5.1. VarioCooking Control reziim.....................................................................6 5.2. Käsireziim...................................................................................................7 5.3. Lisafunktsioonid...

Seadmete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toiduhügieeni eesmärgid

toidu kaitsmine mikrobioloogilise, füüsikalise ja keemilise saastumise eest e. kontaminatsiooni ärahoidmine. ·Takistada bakterite paljunemist selle tasemeni, mis võib põhjustada tarbija haigestumist või toidu kiiret riknemist: ­hävitada kõik toidus esinevad patogeenid täielikult või seadusandluses kehtestatud tasemeni, kuumtöötlemise või mõne muu töötlemisviisi abil. ­termolabiilsete toksiinide hävitamine. Kindlaks on tehtud üle 200 toidutekkelise haiguse. Olulisemad toidupatogeenidest tingitud haigused ·Salmonelloos ·Kampülobakterioos ·Kolibakterioos ·Listerioos ·Botulism ·Jersinioos ·Trihhinelloos ·Koolera Toiduga seonduvad ohud Toiduoht on seotud järgnevaga: ·Inimene ­ teadmised ja oskused, suhtumine, koolitus jne. ·Meetod ­ valesti valitud töötlemisviis või tegevus. ·Seadmed ­ füüsilised ja moraalselt vananenud seadmed, nende ebapiisav pesemine ja desinfitseerimine. ·Toor...

Toiduohutus
54 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Toiduohutuse kordamisküsimused ja vastused

Toiduainete suhtes kehtestatud nõuded vt 852/2004, lisa II Toidukäitleja ei võta vastu toidutooret või koostisained Toorained ja koostis ained tuleb hoida sobivates tingimustes Tuleb kasutada piisavaid kahjuritõrjemeetmed Ei hoida tooded kohal, kus võib põhjustada riski tervisele 40. HACCP süsteemi juurutamise 12 etappi ja 7 põhimõtet 1põhimõte: ohuanalüüs 2: KKP määramine 3: Kriitiliste piiride määramine 4: seiresüsteemi määramine 5: Korrigeerivad tegevused 6: nõetekohasuse tõendamine ohuanalüüs 1etapp: moodusta töörühm 23: Tootekirjelduse koostamine ja kasutusala. 45: Tehnoloogilise skeemi koostamine 6: ohuanalüüs ja ohumeetmeid kaalumine 7: KKP 8: kehtestamine kriitilised piirid igale KKPle...

Joogiõpetus
25 allalaadimist
thumbnail
40
ppt

Majutust ja toitlustust reguleerivad õigusaktid

09. ­ 30.09.2011 MJ109, 209 Toiduseadus Alkoholiseadus Tubakaseadus Kaubandustegevuse seadus Turismiseadus Tarbijakaitseseadus Majandustegevuse registri seadus Toiduseaduse eesmärk on tagada tarbijale ohutu toit ning tema õiguste ja huvide igakülgne kaitse. Seaduses sätestatakse toidu käitlemise alused, käitleja enesekontroll ning riiklikjärelevalve toidu ohutuse ja muudele nõuetele vastavuse tagamiseks. toit käesoleva seaduse tähenduses on aine või toode. käitlemine sisaldab kõiki tegevusi toidutoorme tootmisest kuni toidu tarbijale kas tasu eest või tasuta üleandmiseni. Toiduseadus reguleerib kogu toiduahelat esmasest tootmisest jaemüügi ja toitlustamiseni. Seadus reguleerib ka toidutoorme tootmist ja esmast töötlemist ning sisaldab erinorme loomse päritoluga toidule. Seadus ei reguleeri vaid isiklikuks tarbeks valmistatavat toitu. Seaduses on sõnastatud käit...

Õigus
31 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Toiduseadus

Tarbjakaitseamet, veterinaat- ja toiduamet, maksuamet Käitleja õigused : · Kui käitleja ei nõustu järelvalve ametniku otsusega võib ta esitada vaide, selle järelvalveastuse peadirekotrile. Käitleja kohustused: · käitleja vastutab käidledava toidu ja käitlemise nõuetele kohasuse eest · käilteja peab järgima toidupakendil või saatepakendil olevaid säilitamisnõudeid · Käitelja ei tohi vastu võtta käitlemisel kasutada ega väljastada nõuetele mitte vastavat toitu · Käitleja peab tagama toidu jälgitavuse · Käitleja on kohustatud töötajale selgitama õigusaktidest tulenevaid käitlemisnõudeid ning kontrollima nende täitmist · Käitleja peab korraldama töötaja hügi...

Toitumise alused
28 allalaadimist
thumbnail
47
docx

TAPA- JA LIHASAADUSTE TEHNOLOOGIA ÜLDKURSUS

Lihatööstuste üldiseloomustus, struktuur. Lihakombinaatide struktuur · Loomabaas (eelbaas) ­ lahieelbaas ­ sanitaartapamaja · Liha-rasvatsehh (tapamaja) ­ Loomade algtöötlemise osakond ­ Toiduvere töötlemise osakond ­ Nahkade töötlemise osakond ­ Soolte töötlemise osakond ­ Subproduktide töötlemise osakond ­ Toidurasva töötlemise osakond ­ Endokriin-ensüümtooraine kogumise ja töötlemise osakond ­ Harjaste, sulgede, karvade, sõrgade, sarvede töötlemise osakond ­ Lindude ja küülikute töötlemise osakond · Külmhoone · Liha ümbertöötlemise tsehh (vorsti- ja kulinaaria tsehh) ­ Lihalõikuse osakond ­ Vorstide tootmise osakond · Keeduvorstide tootmise osakond · Suitsuvorstide tootmise osakond ­ S...

Tehnoloogia
160 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Seadme tutvustus Metos Selfcooking Center

Seadme tutvustus METOS SELFCOOKING CENTER Koostas: Sigrit Luik Grupp: KK12-KE Tallinna Teeninduskool 2013 Sisukord Sissejuhatus..........................................................................................................................................3 Kasutamine...........................................................................................................................................6 Hooldamine..........................................................................................................................................8 Ohutus...................................................................................................................................................9 Küpsetustehnoloogia...

Seadmete õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Eksamiküsimused inimese toitumisõpetuses

Toidust tingitud haigestumistest saab kõige rohkem (>50%) alguse a. haigetelt toidukäitlejatelt b. toidu ülejääkide kasutamisest c. toidu varakult valmistamisest ja toatemperatuuril säilitamisest 7. Ühenda akronüüm ja vaste a. EFSA 1. Ohu analüüs ja kriitiliste kontrollpunktide ohje b. RASFF 2. EK Tervise- ja Tarbijakaitse Peadirektoraat c. HACCP 3. Euroopa Toiduohutusamet d. DG SANCO 4. Toidu ja sööda ohuteadete süsteem 8. Toidust tingitud haigestumiste ennetamiseks a. ära söö loomset päritolu toiduaineid b. pese hoolikalt seebiga käsi c. jälgi kuufaase 9. Millise institutsiooni vastutusalas on toiduvaldkonna järelevalve Eestis? a. Veterinaar- ja toiduamet (VTA) b. Õiguskantsleri büroo c. Riigikontroll 10. HACCP on a...

Toitumisõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Toiduhügieen

lk 3 Mis on toiduhügieen........................................................................................................ ...................lk 4 Toiduhügieeni määravad tegurid............................................................................................... ......lk 5 Isiklikud hügieeninõudeid................................................................................................................lk 5-6 Puhastamis– ja desinfitseerimisplaan.............................................................................................lk 7 HACCP-Hazard analysis and critical control point......................................................................lk 8 To...

Toiduohutus
37 allalaadimist
thumbnail
1168
pdf

Liha töötlemine

Microbial Hazards in Foods: Food-Borne Infections and Intoxications 481 Daniel Y. C. Fung Contents vii 29. Assessment of Genetically Modified Organisms (GMO) in Meat Products by PCR 501 Marta Hernández, Alejandro Ferrando, and David Rodríguez-Lázaro 30. HACCP : Hazard Analysis Critical Control Point 519 Maria João Fraqueza and António Salvador Barreto 31. Quality Assurance 547 Friedrich-Karl Lücke Index 561 Preface For centuries, meat and its derived products worldwide meat products such as cooked...

Inglise keel
21 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun