Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

Tainatooted - sarnased materjalid

tainas, tainast, vanill, kreem, vanilli, retsept, besee, eelkergitusega, vahustatakse, muretainas, suhkruga, psetamise, toorained, vaks, valmistamist, beseed, ristk, tempos, nisujahu, mahuosa, suhkrust, vahustatud, meringue, seej, munade, vahustamine, iseloomustage, keskele, pressp, maitsestamise, sokolaadi, kaneeli, idisega, rullitakse, margariin
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen ja tooted

JAHU Eesti turul on väga palju erinevatest maadest imporditud jahu. Eestis kasvatatud nisu ning sellest jahvatatud jahu ei jää oma küpsetusomaduste poolest mitte millegi poolest alla Läänest sisseveetud jahule. Tänu väetiste ohtrale kasutamisele Euroopas saadakse suuri hektarisaake, kuid tugevasti saab kannatada jahu kleepvalgu kvaliteet, st. et kleepvalk ei ole enam elastse närimiskummi konsistentsiga, vaid muutub vedelaks, mille tõttu taigna kuju ei püsi. Optimaalne kleepvalgu sisaldus on 28-30%, kui see on alla 25%, siis korralikku saia ei saa. Tuhasisaldus näitab jahu heledust KLEEPVALGU SISALDUSE JÄRGI: TUHASISALDUSE JÄRGI: Tähis min.% max.% Tähis min% max% A 33 - 405 - 0,50 B 31 32 550 0,51 0,63 C 28 30 812 0,64

Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
43 allalaadimist
thumbnail
19
docx

Pärmitaignatooted

Tartu Kutsehariduskeskus Toiduainete tehnoloogia osakond Kristina Tepper PÄRMITAIGNATOOTED Referaat Juhendaja Riina Liiva Tartu 2012 1. KOHUPIIMAKORP Kirjeldus: Retsept on arvestatud 100 tk-le. Kohupiimakorp on väikesai, mis on ümmargune ja keskel asetseva kohupiimatäidisega. Ühe tüki mass 60g (+/- 5g). 1.1. Taigen: 1.1.1. Koostis: Nisujahu 2,6kg Presspärm 0,18kg Suhkur 0,48kg Margariin 0,24kg Sool 0,024kg Vesi ~1,2kg 1.1.2. Valmistamine: Kõik toorained segatakse ühtlaseks taignaks. Taigen jäetakse käärima. Käärimise aeg 20-30 min

Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
38 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Taignad

9. Vahukoor 200g 200g 400g 10. Valge sokolaad 100g 100g Tehnoloogia: Pese sidrun voolava vee all harjaga puhtaks, kuivata hoolikalt ning riivi koor peene riiviga. Pressi välja ka mahl. Taina jaoks vahusta munad suhkruga ning lisa vahustamise ajal vähehaaval 1 sl sidrunimahla ja 1 tl koorepuru. Sõelu peale jahuga segatud küpsetuspulber ja tõsta õrnalt ühtlaseks. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormimine: Kummuta küpsenud biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile, koori kasutatud paber ettevaatlikult maha ja lase tainaplaadil jahtuda. Täidiseks mikserda sidrunimahl ja -koor ning mõlemad suhkrud kokku toasooja toorjuustuga. Kalla peale tugevaks vahuks mikserdatud koor ja tõsta ettevaatlikult kokku. Määri täidis jahtunud põhjale ja lase rullil paberisse pakitult külmas paar tundi jahtuda ning maitsestuda. Kaunista

Kokandus
69 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Taignad

Muna ­ tõstab taignate toiteväärtust, vahustatud munavalge muudab taigna õhuliseks Rasv ( või, margariin)- teeb tooted muredaks Kergitusained (pärm, söögisooda) Maitseained TAIGNATE LIIGITUS PÄRMITAIGEN eelkerkega eelkerketa pärmimuretaigen pärmivõitaigen VÕITAIGEN lehttaigen liivataigen muretaigen MUNATAIGEN biskviittaigen keedutaigen TULETATUD TAIGNAD keeksi küpsise besee taignad siirupiga TAIGNATOOTED PÄRMITAIGEN- kringlid, stritslid, pirukad, väikesed saiakesed LEHTTAIGEN- küpsised (keelekesed), pirukad, saiakesed, tordipõhjad LIIVATAIGEN- küpsised, koogi- ja tordipõhjad MURETAIGEN- pirukad, salatikorvikesed, küpsised BISKVIITTAIGEN- tordipõhjad, küpsised, rullbiskviit KEEDUTAIGEN- tuuletaskud

Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

Tuhksuhkur - saadakse kristallsuhkru jahvatamisel, nimetatakse ka tolm- või puudersuhkruks. Tükksuhkur - valmistatakse peensuhkrust, mis on pressitud kangideks ja siis lõigatud kuubikuteks. Liigid: · Kõva tükksuhkur - aeglaselt lahustuv · Minitükksuhkur - korrapärase kujuga, kergesti lahustuv Kaneelisuhkur - kaneeli ja peensuhkru segu, tolmamise vältimiseks lisatud veidi toiduõli. Vanillisuhkur - sisaldab ehtsat vanilli Vanilliinsuhkur - sisaldab naturaalse vanilli asemel kunstlikku asendajat vanilliini, puudub vanillile omane looduslik aroom. Suhkrusiirup - tekib kõrvalsaadusena valge suhkru tootmisel rafineerimistehases suhkrupeedist või suhkruroost, viskoosne suhkrulahus, milles osa suhkrust on lõhustunud glükoosiks ja fruktoosiks. Jaguneb: · Tume siirup - tumeda tooniga suhkrulahus, tugeva aroom ja maitse · Hele siirup - pehmemaitseline, kerge karamellimaitsega

Toit ja toitumine
103 allalaadimist
thumbnail
45
doc

Õpimapp - eritoit

.......................................................7 aedtill...........................................................................................................................................8 Vürtsideks nimetatakse aromaatselt mahedaid ja teravaid naturaalseid lisanditeta taimi, mida saadakse enamasti troopilist päritolu taimede osadest. Oluliste vürtsitaimede, nagu pipar, ingver, vürtsnelkide, muskaatpähkli ja kaneeli kodumaaks on Aasia troopikavöötmed. Nelgipipar, tsiili ja vanill pärinevad Kesk- ja Lõuna- Ameerikast. Vahemere regioon, Väike- Aasia ja Idamaad annavad aromaatseid taimi, nagu koriander, lambalääts, apteegitill, moon, safran ja sinep..............................................................................................................................8 Erinevad vürtsid aitavad parandada inimeste tervist näiteks Aniis soodustab seedimist, alandab põletikke, leevendab köha, tõstab toonust, parandab meeleolu, pipar soodustab

Toidukaubandus
96 allalaadimist
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

kohupiimaklimpe serveeritakse ka lisandina mahlakissellidele või marjasuppidele. PRAETUD KOHUPIIMAROAD Kohupiimakotletid ­ valmistamiseks lisatakse kohupiimale lahtiklopitud munad ja jahu, tavaliselt ka manna. Võidakse lisada ka keedetud peenestatud kartuleid, hautatud porganditest valmistatud ja mannaga läbi keedetud püreed, riivitud toored porgandid, praetud singi- või vorstikuubikuid. Kotletimass maitsestatakse soola, suhkru, köömnetega, magus mass aga vanilli, riivitud tsitrusviljade koorega. Jahuga ülepuistatud laual veeretatakse taignast 5-6 cm läbimõõduga rull, sellest lõigatakse 1 ­ 1,5 paksused rattad. Vormitakse ümarad kotletid, paneeritakse need jahus või riivsaias ja praetakse väheses rasvas mõlemalt poolt kuldkollaseks. Kotletid võib panna ka 5-7 min ahju järelvalmima. Serveeritakse kohe pärast valmimist suupistena või järelroana. Serveeritakse sulavõiga või hapukoorekastme või valgel põhikastmel

Kokandus
66 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

kõlab väga lasanje moodi. Umbes 1000-ndendast aastast on olemas esimesed kirjalikud retseptid, raamatus "Sitsiilia makaronide ja vermesellide keetmiskunst" - kirjutanud Martino Corno. PALERMO, Kesk-Itaalias, oli esimene ajalooline pastapealinn. Sealt ongi pärit esimene ajalooline allikas, mis vihjab kuiva pasta tootmisele ja tundub olevat väike tööstusettevõte. Pasta valmistamine XVII sajandil. Napolis, Luna-Itaalias, segati tainas jalgadega. Pasta tegija istus pikal tööpingil ja kasutas oma jalgu segamiseks ja sütkumiseks. Napoli kuningale Ferdinando II ­le ei meeldinud selline pasta tegemise viis ja ta palkas kuulsa insener, Cesare Spadaccini, tõiustama seda protseduuri. Uus süsteem seisnes selles, et lisati keev vesi värskelt jahvatatud jahule ja jalgadega segamine asendati pronksist konksuga, mis ideaalselt imiteeris inimese td. 1740. aastal pakkus Veneetsija linn Paolo

Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Koka eksamiküsimused vastustega.

maitsestatud vette ja keedetakse nõrgas kuumuses 4-5 minutit. Serveeritakse klimbid ja pallid sulavõiga või hapukoorega ülevalatult, magusamad suhkru või meega. Praetud kohupiimaroad-Kohupiimakotlettide valmistamiseks lisatakse kohupiimale munad ja jahu, tavaliselt ja manna. Võib lisada ka keedetud peenestatud kartuleid, hautatud porganditest valmistatud ja mannaga läbi keedetud püreed. Kotletimass maitsestatakse soola, suhkru, köömnetega, magus mass aga vanilli, tsitrusviljade riivitud koorega. Vormitakse ümarad kotletid, paneeritakse need jahus või riivsaias ja praetakse vähese rasvaga kahelt poolt kuldkollaseks, kotletid võib panna 5-7 minutiks ahju järelvalmima. Kohupiimapudingud- Serveeritakse järelroana. Peale kohupiima kasutatakse neis rosinaid, värskeid või kuivatatuid puuvilju ja marju, sukaade. Valmistamiseks lisatakse peenestatuid kohupiimale suhkruga vahustatud munarebud, manna, maitseained ning, muud retseptuuris näidatud ained

Kokandus
254 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Programm „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013“ SIRJE REKKOR ANNE KERSNA ANNE ROOSIPÕLD MAIRE MERITS TOITLUSTUSE ALUSED KOHANDANUD: ANA KONTOR 2013 1 SISUKORD 1. Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid 4  Toitlustusettevõtete tüübid ja äriideed 4  Kiirtoiduettevõtted 6  Kohvikud 8  Sööklad ja teised suurköögid 10  Restoranid 13  Baarid 19  Catering-ettevõtted 21 2. Toitumise alused

Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

Munasaaduseks on munapulber saadakse pastöriseeritud munamassi kuivatamisel. Mida liigitatakse kolme rühma: · munakollasepulber · munavalgepulber · täismunapulber Munapulbri niiskuse sisaldus on 4%. Pulberi kvaliteet langeb suure õhuniiskuse sisse imamise tõttu kiiresti. Pulber läheb tükki ja kiirsti hallitama. Enne kasutamist segatakse munapulber veega ja lastakse seejärel paisuda, kuna kuiva munapulbriosakesed ei paisu tainas piisavalt. 5. KOHV JA KOHVI LIIGID. Kohv on kohvipuu rösitud seemnetest ehk kohviubadest jahvatatud pulber ja sellest valmistatud aromaatne jook. Röstimine muudab rohelise kohvi aromaatseteks pruunideks ubadeks, mida ostetakse kas tervetena või jahvatatult. Oakohv sisaldab kofeiini, mis mõjub ergutavalt. Turustatakse toorest, röstitud, jahvatatud ning lahustuvat kohvi. Peale naturaalse kohvi toodetakse ka segusid, kus kohvile on lisatud näiteks teravilja, sigurit jms.

TOIDUAINETE SENSOORSE...
74 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ja transpordi

Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen

JAHU Eesti turul on väga palju erinevatest maadest imporditud jahu. Eestis kasvatatud nisu ning sellest jahvatatud jahu ei jää oma küpsetusomaduste poolest mitte millegi poolest alla Läänest sisseveetud jahule. Tänu väetiste ohtrale kasutamisele Euroopas saadakse suuri hektarisaake, kuid tugevasti saab kannatada jahu kleepvalgu kvaliteet, st. et kleepvalk ei ole enam elastse närimiskummi konsistentsiga, vaid muutub vedelaks, mille tõttu taigna kuju ei püsi. Optimaalne kleepvalgu sisaldus on 28-30%, kui see on alla 25%, siis korralikku saia ei saa. Tuhasisaldus näitab jahu heledust KLEEPVALGU SISALDUSE JÄRGI: TUHASISALDUSE JÄRGI: Tähis min.% max.% Tähis min% max% A 33 - 405 - 0,50 B 31 32 550 0,51 0,63 C 28 30 812 0,64

Kokandus
70 allalaadimist
thumbnail
60
docx

ÕPIMAPP

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse- ja majandusarvestuse õppetool K14KÕ Jana Annuk TOIDUKAUBAÕPETUS Õpimapp Juhendaja: Liina Maasik. MA Mõdriku 2014 SISUKORD SISSEJUHATUS............................................................................................................4 1. KAUBAMÄRGI MÕISTE, AJALUGU JA KAITSE................................................5 1.1Kaubamärgi mõiste................................................................................................5 1.2 Kaubamärgi ajalugu..............................................................................................5 1.3Kuidas kaubamärki kaitsta?...................................................................................6 2SALVEST...........................................................................................................

Toidukaubaõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
45
docx

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST E-AINED TOIDUS Üha rohkem eestlasi on hakanud hoolima oma tervisest, hinnates sealjuures kvaliteetset ja puhast toitu. Tehes valiku mahekauba kasuks, saab kindel olla, et vilju on kasvatatud ilma taimekaitsevahenditeta ning valmistoodetesse pole lisatud kunstlikke E-aineid. Tihti tuleb aga valik teha suurpoodides müüdavate toodete seast, milles paratamatult leidub E-aineid. Alljärgnevalt leiad vastused küsimustele - millised on toidu lisaained, miks neid toitudesse lisatakse ning milliseid lisaaineid tervislik toituja kindlasti vältima peaks. Kui valmistoitude pakenditel peenes kirjas koostist lugeda, siis selgub, et lisaks tavapärastele toiduainetele sisaldub enamuses neist ka mingi võõrapärase nimega ühend või E-täht koos numbrikoodiga. E ja numbrikoodiga tähistatakse Euroopa Liidus toidu lisaaineid, kuid toidu lisaaine võib pakendil olla välja kirjutatud ka täispika nimetusega (nt E 621 või naatriumglutamaat). Toidu lisaainei

Toitumine
51 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Pärmita taignad ja tooted

lõpuks lisatakse küpsetuspulbriga segatud jahu. Taigent segatakse, kuni ta tuleb katla küljest lahti. Taigen kaalutakse ja pakitakse. Enne töötlemist on soovitav lasta seista taignal külmutuses mõni tund. Taigent võib kaubastada kaalukaubana, valmistada temast küpsiseid, rulle, vigurpiparkooke, maju jne. Taigna realiseerimisaeg on 30 päeva. Piparkooke võib kaunistada munavalge joonistusmassiga, kus 13 grammi munavalge kohta võetakse 100 grammi puudersuhkrut ja vahustatakse. Parema maitseja läike saamiseks võib massile lisada sidrunimahla. Saadud massi võib värvida toiduvärvidega. 1 PEHME PIPARKOOK Taigna valmistamiseks segatakse omavahel kuivad ained, lisatakse hapupiim ja keedis ning sulatatud margariin. Taigen segatakse võimalikult väheste liigutustega, et küpsetis säilitaks mureduse. Valmis taigen valatakse küpsetuspaberiga vooderdatud kõrgete äärtega

Pagar-kondiiter
60 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

3. MAITSEAINED JA ROOGADE MAITSESTAMINE 1. Miks toite maitsestatakse? Selleks, et neid veelgi väärtuslikumalt ja isuäratavamaks muuta. 2. Mis on maitseaine? On sellised toiduained, mida kasutatakse toitude, jookide, küpsetiste maitse täiendamiseks ja parandamiseks ning neile maitsenüansside lisamiseks. 3. Mida nimetatakse klasikalisteks vürditeks? On enamikus pärit troopikast või lähitroopikast. Need on piprad, ingver, kaneel, kappar, kardemon, loorber, muskaat, nelk, vürts, vanill, safar. 4. Millised on kodumaised klassikalised vürtsid? Kadakamarjad, köömned ja aniis. 5. Mis on maitsetaimed? Võib kasutada kogu maapealset osa, mida nim. Maitseürdiks, kas värskelt või kuivatatult, mingit osa ürdist või taime maa-alust osa. 6. Loetle, milliseid maitsetaimi tunned? Basiilik, tüümian jne. 7. Mis on maitsesoolad? Too näiteid. On maitseainete segud sooaga. Nt: pitsamaitseaine, karri, kalamaitseaine jne. 8. Kuidas maitseaineid säilitatakse?

Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

Kasutatakse tee ja kohvi magustamiseks. 19. Tükksuhkur- Tükksuhkur on saadud niiske kristallsuhkru kokkupressimisel või kokkukleepimisel siirupi abil; kasutatakse kuumade jookide magustamiseks. On müügil ka pruunivärvilisena, mis sobib eeskätt kohvi maitsestamiseks. 20. Vanill- või vanillisuhkur- Vanill- või vanilliinsuhkur saadakse kas kristall- või tolmsuhkrule ehtsa või sünteetilise vanilli lisamisega. Kasutage järelroogade ja küpsetiste maitsestamiseks. Kasutatud allikad: www.toidutare.ee 12 3. Maitsetaimed ja maitseained 3.1 Klassikalised vürtsid K L VILJALISED VÜRTSID A pipar, vanill, aniis, S kardemon, koriander S I SEEMNELISED VÜRTSID K sinep, muskaatpähkel A L ÕIELISED VÜRTSID I nelk, safran S E LEHELISED VÜRTSID D loorberileht V

Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
308
xlsx

Kokk tase 4 kalkulatsioonid-1

Kokku: 0.315 0.630 Mise en place: 1. Pese ja tükelda lillkapsas väiksemateks õisikuteks. 2. Puhasta sibul ja tükelda kuubikuteks. Valmistamine 1. Kuumuta sibul ja lillkapsas võiga keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. 2. Lisa nisujahu ja kuumuta kergelt läbi. 3. Lisa soojendatud vesi, sool, sega hoolikalt. 4. Keeda tasasel tulel, pidevalt segades, kuni lillkapsas on pehme. 5. Püreeri kuumakindlas blenderis kuumalt, et kreem jääks hästi siidine. 6. Vala supp uuesti potti, lisa rõõsk koor ja kuumuta keemiseni. 7. Maitsesta muskaadi ja pipraga. Serveerimine: 1. Temperatuuril 65 °C 2. Kaunistada maitserohelisega, ilusate blanšeeritud või röstitud lillkapsaõisikutega. 3. Lisandiks sobivad röstitud saiatooted, seemned, pähklid. TOIDU NIMETUS Borš portsjoni kaal valmistatavaid g portsjoneid 200 kokku 2

Toit ja toitumine
28 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

1. Maitseained on toiduained, mida kasutatakse jookide,toitude ja küpsesiste täiendamiseks ja parandamiseks ja maitsenüansside lisamiseks. 1. Sool,suhkur 2. Ehtsad või klassikalised vürtsid a. Piprad b. Vürts c. Nelk d. Ingver e. Kaneel f. Safran g. Vanill h. Karrid 3. Maitsetaimed ehk ürdid(kuivatatud kujul) a. Basiilik b. Pune(oregano) 4. Segud 5. Äädikad 6. Essentid,ekstraktid 7. Alkoholid-veinid,õlu 8. Tsitrusekoored 9. Maitseköögivili 10. Maitserohelised Klassikalised vürtsid sool,pipar,

Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
133
ppt

Liharoad

või, sibul, porgand, varsseller, puljong, sampinjonid, küüslauk, kooritud tomat, tüümian, loorber, rosmariin. Valmistamine: 1. Lõigata liha kuubikuteks, paneerida soola ja pipraga maitsestatud jahus. Pruunistada kastrulis võis. Viilutada sibul, porgand ja seller, panna liha peale, valada puljongiga ja tomatikonserviga. Hautada 1-1,5 tundi. Pajapraad vasikalihast 2. Valada roog ahjuvormi ning katta lehttainaga. Küpsetada ahjus 200°C juures kuni tainas on pealt kuldpruun. Serveerida keedetud kartulite, riisi ja marineeritud köögiviljadega. Gratineeritud vasikakarbonaad Vasikakarbonaad, või, sool, valge pipar, puljong. Kate: muna, või, juust, sinep, kartulijahu. Valmistamine: 1. Kuivatada liha, teha äärtesse sisselõiked, et liha ei tõmbuks küpsedes krussi. Pruunistada liha pannil 3 minutit mõlemalt poolt, maitsestada soola-pipraga. Tõsta ahjupannile ja lisada veidi puljongit. 2

Toiduvalmistamine
38 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Pagar

- rasva- ja munarikkad kuklid; - croissant jt. 1. Muna lisamine parandab taigna moodustumist ja taigna kvaliteeti (venitatav, plastiline, ei vanane kiiresti) 2. Suureneb käärimisstabiilsus ja kääritatavus 3. Suureneb toote maht 4. Paraneb kooriku pruunistumine 5. Sisu on õhuline, ei ole kuiv 6. Säilivusaeg pikeneb ­ munakollane sis. palju rasva, mis aeglustab tärklisest vee vabanemist. 7. MUNAVALGE 8. Vahustatav (sefiiri ja besee valmistamisel, biskviittainale õhulisuse andmiseks); 9. Seob taignamasse (mandliküpsistes jt õhulistes küpsistes); 10. Teeb glasuurid pritsitavaks; 11. Taignatesse lisatakse munavalge koos munakollasega. Üksi lisades jääb toote sisu kuivaks, soodustab toote tahkumist. 12. MUNAKOLLANE 13. Ei saa vahustada. 14. Emulgeerivate omadustega, suurendab vee ja rasva segu stabiilsust. Kasutatakse pärmitaigna

Taimsete toiduainete...
90 allalaadimist
thumbnail
193
docx

Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt

turismiettevõtluse spetsialiseerumise lõpueksami märksõnad Teeninduspsühholoogia 1. Teenindusühiskonna ja majanduse areng Teenindusühiskonna tekke ja kasvu peamised põhjused tulenevad ühiskonna ja töömaailma muutustest: Kasvav jõukus ­ suurem nõudlus teenuste järele nagu kodu koristamine, akende pesemine jm mida varem tehti ise. Vaba aja väärtustamine ­ suurem nõudlus reisi, SPA, toitlustusteenuste järele. Suuremad eluootused ­ suurem nõudlus hooldekodude ja tervishoiuteenuste järele Vajaduse kasv teeninduslike oskuste järele. Toodete suurem kompleksus ­ suurem nõudlus remondi ja parandusteenuste järele. Kasvav komplitseeritus igapäevaelus ­ suurem nõudlus abielunõustajate, advokaatide, maksunõustajate, töönõustajate järele. Kasvav tähelepanu ökoloogiliste ja säästva arengu küsimustele ­ suurem nõudlus. bussiteenuste ja autorendi järele isikliku auto kasutamise a

Turismiettevõtlus
113 allalaadimist
thumbnail
35
docx

Eritoitumine diabeetikule

,,Insuliinravi" Veresuhkru mõõtmine on ravi oluline osa Kui inimesel on diagnoositud diabeet, saab ta perearstilt/perõelt või diabeediõelt veresuhkrumõõturi ja juhised selle kasutamiseks. Vajalikke testribasid, insuliinipliiatsile vajalikke nõelu ning vajadusel ka muid diabeedi raviks vajalikke abivahendeid saab diabeetik osta apteegist soodustusega , kui arst on teinud talle digitaalse retsepti abivahendile. Tarvikute hankimiseks on vajalik arsti väljastatud retsept. Enesejälgimisel kasutatakse enamasti paarilisi mõõtmisi: söögikorrapaari mõõtmine tähendab mõõtmist enne söögikorda ning 2 tundi pärast söömist ning öise paari mõõtmine vastavalt mõõtmist õhtul magama minnes ja hommikul ärgates. Sellega saab ülevaate veresuhkru muutustest erinevatel ajahetkedel. Ravi eesmärgid määratletakse alati iga patsiendile individuaalselt. Patsiendile tuleb seada

Toit ja toitumine
13 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Köögileksikon

Kasutatakse nagu musta pipart Valge pipar ­ kuivatatud küpsed seemned. Maitsestatakse keedetud liha, kala, suppe, ühepajatoite, marinaade, heledaid kastmeid Rose' pipar ­ pohla meenutava, hapra koorega, seest pruun ja aromaatse tuumaga. Maitsestab mahedalt. Maitsestatakse liha- ja kalatoite, magustoite, küpsetisi Safran ­ vürts, mida saadakse safrankrookuse õiest. Värvilt kollakas ja kasutatakse saiataignate, lihatoitude ja riisi maitsestamisel ja värvainena Vanilliin ­ vanilli kuprais esinev maitsetaim. Valmistatakse ka kunstlikult eugenoolist ja guajakoolist. Vanill ­ kallis ja harukordne looduslik aroom-maitseaine. Maitsestatakse piimatoite, kakaod, sokolaadi, magustoite, magusaid kastmeid, küpsetisi, jooke Ürdid ­ Ürdid on roheliste (aga mitte alati!) lehtedega taimed, mis kasvavad parasvöötmekliimas ja mida sageli kasvatatakse juurviljaaedades. Ürdid on saadaval nii värskete kui kuivatatutena.

Kodundus
24 allalaadimist
thumbnail
34
docx

MEIE LASTE LEMMIKRETSEPTID

Head küpsetamist! LOVIISA: 1. LEIB Juuretis: 500 ml keefirit 3-4 viilu rukkileiba 200 g Veski Mati rukkijahu Kääritada rätiku all paar päeva, olenevalt, kui soojas ruumis juuretist hoida, vahepeal paar korda segada. Mass peab hakkama kihisema ja hapult lõhnama. Tainas: 500 ml käesooja vett Kanamunasuurune tomp juuretist (kui juuretis on vedel saanud, siis ca 4 spl) Rukkijahu parasjagu nii palju, et tainas segades lurtsuma hakkab. Lasen 1 ööpäeva tainal veel hapneda, siis lisan soola, suhkrut, köömneid, linaseemneid ja päevalilleseemneid. Tainas peab olema kohev, tihedalt mulliauke täis. Valan võiga määritud vormi. Küpsetan ahjus 250 C juures 20 minutit, siis 40 minutit 180 C juures. Välja võttes piserdan koorikule vett peale ja jahutan rätiku all leiva maha. Sellise krõbeda koorikuga leib seisab räti all laual vähemalt nädal aega pehmena. 2

Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Eksamiküsimused

1. Kirjelda tarretise valmistamist( toorained, tehnoloogia, kasutamine) Tarretisi valmistatakse puuviljadest ja marjadest, puuvilja- ja marjamahladest, puuvilja- ja marjaekstraktidest, piimast ja piimatoodetest, veinidest. Tarretiste maitsestamiseks suhkrut, riivitud tsitrusviljade koort, kaneeli, vanilli, nelki, alkohoolseid jooke, melissi, piparmünti. Tarrendainena kasutatakse tarretiste valmistamiseks zelatiini(loomne tarretusaine), agar-agarit(taimen tarretusaine), zeleepulbreid. Valmistamine: Mahla lasen keemiseni, võtan mahla pliidilt. Zelatiin panna külmaveega paisuma, sulatan veevannil. Kallan sulanud zelatiini mahla hulka. Kuumutan keemiseni, pidevalt segades. Kallad magustoidukaussidesse ja paned jahedasse tarduma. 2. Kirjelda liha hautamist.

Kokandus
83 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Magustoidud konspekt

Siirup kurnatakse ja valatakse peale kuumalt. Keedetud kompotid- kasutatakse nii värskeid, külmutatud kui ka konserveeritud puuvilju ja marju. Magusamaitselistele marjadele keedetakse siirup 1l veest ja 200g suhkrust. Hapumatele kasutatakse siirupit mis on keedetud 1 l veest ja 500g suhkrust. Kompotist natuke tihedam on kissell mida võib valmistada nii marjadest ja puuviljadest kui ka siirupitest, mehudest, mahladest, veinist ja piimast. Maitsestamiseks kasutatakse kaneeli, vanilli, aniisi, piparmünti, melissi, karemellsuhkrut, veini ,likööre. Magustamiseks sobivad nii suhkur kui mesi ning paksendamiseks kasutatakse tärklist. Konsistentsilt jagatakse kissellid: Vedelad kissellid- 1 kg kissellile lisatakse 20-40 g tärklist Poolvedelad kissellid- 1 kg kissellile lisatakse 40-50 g tärklist Paksud kissellid- 1 kg kissellile lisatakse 50-80 g tärklist. Magusad supid- valmistatakse värsketest või külmutatud puuviljadest või marjadest,

Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

India köök

Pange peale võitükk ning küpsetage 160º-165ºC kuumusega ahjus 1,5 kuni 2 tundi. Serveerige soojalt. · Peale võib lisada jäätist. MAGUSAD KLIMBID Nisujahu 225 grammi · Sega tuhksuhkrut, soodat ja piima Tuhksuhkur 125g jahuga Küpsetuspulber või söögisooda ½ tl · Tainas peaks olema paks Piim 175 ml · Kuumuta väikeses potis õli on kuumaks Sulatatud või frtüüri jaoks Jogurt 600 ml · Võta supilusikatäis tainast ja kasta Peensuhkur 150g kuumas õlis. Maasikad või muud marjad 200g · Reguleeri kuumus nii ei klimbid oleksid küpsed nii seest kui ka väljast · Kausis sega jogurt marjade ja

Toit ja toitumine
10 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Vürtsid ja ürdid

Vürtsid ja Ürdid Vürtse kasutatakse grillimisel nii eraldi maitsestamisel kui ka marinaadide või grillkastmete koostises. Paljud vürtsid annavad grill-lihale lisaks heale maitsele ka ilusa värvi ja apetiitse välimuse. Nii ürtide kui vürtside kasutamine vähendab soola kasutamise vajadust. Cayenne pipar: Ei ole tegelikult pipar vaid paprika liik. Eriti palju kasutatakse Idamaises, Aafrika ja Mehhiko köögis. Cayenne pipart kasutataksegi tihti erinevate grillimaitseainete ja -kastmete koostises kuna see annab lihale hea maitse ja ilusa värvuse. Eriti hästi sobib sea- ja linnulihaga ning kala ja mereandidega. Cayenne on terav vürts, seepärast piisab selle tarvitamisel suhteliselt väikesest kogusest. Kui selle maitsega liialdada, siis ei pääse toidu oma maitse või teised maitsevürtsid esile. Kui kasutad Cayenne pipart kastmetes või isetehtud marinaadides, siis lase need peale maitsestamist mõni minut seista ja alles siis otsusta, kas maitse

Kokandus
60 allalaadimist
thumbnail
24
rtf

Toidukaubaõpetus 2014

*Traditsioonilise kõrval pärmi ja kuiva juuretisega kääritatud rukki-nisujahust tooted, samuti koorikleivad *Liigitatakse: *kuju järgi *jahu järgi *valmistamistehnoloogia järgi *päritolumaa järgi *Vormileiva tainas pehmem kui põrandaleiva oma (happesus kõrgem, konsistents poorsem, sisu niiskem) *Koorikleib - pehme tainas, käärimisaeg lühem, juuretise ja pärmi osakaal suur Kahest poolest koosnevad väikesed leivad *Sepik - jäme (lihtjahust) nisuleib, eesti rahvuslik leivaliik *Linnas - idantatud teravili, on kahte värvi valge (odra) ja punased (rukki)

Kaubandus
9 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TERAVILJASAADUSED

· Suhkruline taigen- piim, muna, suhkur, jahu(pannkook) · Mandli( või pähkli) taigen- munavalge, suhkur, mandel(biskviidi vahele krõbeda kihina) · Piparkoogitaigen- rasvaine, siirup, jahu, küpsetuspulber(tordipõhjad,piparkoogid) · Präänikutaigen- mesi,karamellsiirup,suhkur,vesi,muna,sooda,rasvaine,jahu · Keedutaigen- rasv,vesi,sool,jahu,muna · Lehttaigen- jahu, margariin, vesi, sool, muna- koosneb 256 kihist · Filotaigen- Kreekast pärit paberõhuke taigen, mis vahustatakse veest,jahust,lehtede vahel õli · Pärmitaigen- piim, pärm,suhkur,jahu,muna,margariin KREEMID · Võikreem-või, suhkur, kondentspiim +lisandid · Munavalgekreem(sefiir)- munavalge, suhkur kuumutatakse · Koorekreem-taimsest või loomsest koorest kreem( vahukreem ja vahukoorekreem) · Keedukreem- piim, muna, suhkur, jahu · Toorjuustukreem · Kohupiimakreem Vahukreem on taimne Vahukoorekreem on loomne KAUNISTUSED

Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

Maitsestatud kohviubade saamiseks piserdatakse neid pärast 25 röstimist essentsidega. Valmis kohvijooke saab maitsestada maitsesiirupiga. Kauplustes on müügil lai valik maitsekohvisid (nii jahvatatult kui ka ubadena): amaretto (mandlimaitseline), chocolate cherry (šokolaadi-kirsimaitseline), cinnamon hazelnut (kaneeli ja metspähkli maitsega), rum caramel creme (rummi ja karamelli maitseline), vanilla hazelnut (metspähkli ja vanilli maitsega) jm. Kui maitse tundub võõras, võiks maitsekohvi lisada tavalise kohviga pooleks või veel väiksema osa. (Ibid) Lahustuv kohv Roheliste ubade kõrgekvaliteediliseks lahustuvaks kohviks muutmine nõuab palju asjatundlikkust ja tehnilist know-howd. Palju oskusi on seotud erinevate ubade näidiste maitsmisega ja õige segu valimisega, et toota kõrgekvaliteedilist erilist lahustuvat kohvi. Kui oad on röstitud jahvatatakse need jämedaks pulbriks. Röst ja jahvatus pannakse

Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun