Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Maitseainete töö (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
Vasakule Paremale
Maitseainete töö #1 Maitseainete töö #2 Maitseainete töö #3 Maitseainete töö #4 Maitseainete töö #5 Maitseainete töö #6 Maitseainete töö #7 Maitseainete töö #8 Maitseainete töö #9
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 9 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-10-23 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 15 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor JanikaLensment Õppematerjali autor
Antud materjalist saab informatsiooni poest leitavate maitseainete kohta.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
26
ppt

Kodutöö 5 vürtsi, 5 ürti

5 vürtsi 5 ürti. Ülle Schönberg TT12 2012.a. Vürtsid on... Vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede: Seemnetest (nelk, safran) Koorest (kaneel) Risoomist (ingver) Vürtsid, mida armastan! Ingver Aroomilt värske lõhnaga, maitselt vürtsine ja teravalt mõrkjas On olemas ka ingverijuurt Kasutatakse india ja hiina köökides Jahvatatud ingverijuur sobib hästi küpsetistesse, eelroogadesse Soodustab seedimist, mõjub hästi maksale, hajutab kõhugaase, tõstab potentsi. Kasutatakse Idamaised liha-, kana-, kala ja vähitoidud Põrsaliha Köögiviljatoidud, marinaadid, koogid, pudingud, jäätis ja joogid Keeksid, küpsetised ja piparkoogid Eelroad ja magustoidud Hapupiim, õun, pirn Kaneel Kuulub loorberiliste sugukonda Kaneelikoore õhukesi torujaid kihte kasutatakse kas tükkideks murtuna või jahvatatult Antiseptiliste omadustega Kasutataks

toiduainete sensoorse hindamise alused
thumbnail
15
doc

Vürtsid

Kardemon on jõuluhõnguline vürts, mida müüakse nii paksu ja pikliku kuivatatud kaunana kui ka jahvatatud aromaatsete seemnetena. Eriti hästi sobib idamaiste roogade koostisesse, samuti lambalihaga ja ka linnu- ja sealihaga. Tekstide autorid: Enn Tobreluts ja Heli Sepp Kaneel on vürtsikas ja magus maitseaine, mis on saadud kaneelipuu koore sisu jahvatamisel. Samuti on müügil terveid kooretükke. On kohane pikantsete ja idamaiste lamba-, veise- ja sealihast roogadega; aitab kõhulahtisuse vastu. Liha maitsestamine Maitsva liharoa valmistamisel on üks olulisemaid tegevusi maitsestamine. Hõrgutavad Paljud inimesed toidud on läbi aegade olnud meie toidulaual kõrgelt hinnatud ning mida aeg edasi, seda soovivad vähendada

Toiduaineõpetus
thumbnail
16
docx

Maitseained

India toitudes ja vähemal määral mujalgi Lõuna-Aasias kasutatakse kurkumit mitte üksnes värvainena, vaid täisväärtusliku maitseainena. Cayenne’i pipar Cayenne`i pipar on pärit Lõuna-Ameerikast. Ta kuulub samasse sugukonda tšilli ja paprikaga. Cayenne`i pipar kasvab põõsastaimena mis kannab väikeseid kaunu, mida kasutatakse maitseainena kuivatatult ja jahvatatult. Tänapäevaks on cayenne`i pipar levinud ka Aasiasse ja on idapärase köögi tähtis maitseaine. Tugev, tuline maitseaine. Kasuta ettevaatlikult, et se ei peidaks toidu teisi maitseid! Õige kasutuse korral annab toidule pikantse maitse. Cayenne`i pipra maitset ei ole tunda toidu esmasel maitsmisel, põletav maitse tuleb allas hiljem. Seepärast lisa seda ettevaatlikult, lase toidul mõni minut maitsestuda ja maitse uuesti. Maitseaine segu Garam Masala Garam masala on India köögist pärinev vürtsisegu. Sõna 'masala' tähistabki Indias

Kokandus
thumbnail
14
doc

Kursuse töö - vürtsid

Tallinna Teeninduskool Leevika Vilja Mirle Jants KK10-PE Kursuse töö Vürtsid Juhendaja:Küllike Varik Vürtsid Leevika Vilja, Mirle Jants Sisukord Vürtsi kaubanduse ajalugu Arvatakse, et inimene hakkas maitsetaimi kasutama märksa varem kui soola, sest need olid palju kättesaadavamad. Esialgu kasutati maitsetaimi toidu maitsestamiseks, hiljem aga hakati neid tarvitama ka suitsutamisrohtudena mitmesugustel riitustel, surnute balsameerimisel ning lõpuks ka meditsiinis

Toit ja toitumine
thumbnail
27
ppt

Vürtsid

Ühepajatoidud Kastmed, supid Marinaadides VALGE PURUSTAMATA PIPAR: Keedetud liha ja kala Supid, ühepajatoidud, kastmed Marinaadid Kasutatakse... ROHELINE PIPAR: Praetud või grillitud liha ja kala Kastmed Broiler, lammas Supid, marinaadid Pirukad Juustu-, muna- ja pastatoidud Safran Safran on sügisel õitsev sibullill Valmis safran kujutab endast veidi õlist massi, mis koosneb põimunud tumepruunikaspunastest ning helekollastest niidikestest Safran on maailma kalleim maitseaine (korjatakse käsitsi) Kõrgemalt hinnatakse safraniniite (peenestatud safran ei pruugi olla ehtne) Teiste vürtsidega sobib halvasti Lisatakse toidule väga vähe (tugeva maitsega) Kasutatakse... Veise- ja kanalihast toitudes Jõuluroogades Suppides, kastmetes Kala-, köögivilja ja riisiroogades (pilaffis) Puuviljakreemides, kookides ja saias Liha- ja kanasalatites Aedoa ja baklasaanitoitudes (annab toidule erilise maitse ja ereda kuldkollase värvuse) Nelk

Toiduainete õpetus
thumbnail
8
doc

Maitsetaimed

lk.8-9] Lõpuks said roomlased ise ka teada kust vürtse saab ja asusid neid ka ise tooma. Siiski olid laevareisid ohtlikud ja võisid kesta aastaid. Aprillis sõideti Indiasse, ning oktoobris saadi monsoontuulte abil jälle koju tagasi. Kui araablased aastal 641 pKr Aleksandria vallutasid ning põhja-aafriklased tungisid edasi Ibeeria poolsaarele, hääbus vürtsikaubandus täielikult 400ks aastaks. [Renate Kissel, 2001, lk.9-10] Alles ristisõdade algusega 11.sajandil algas uus õitseaeg maitseainete kaubanduses. Sellele aitasid kaasa kloostrid, mille kindlaks osaks oli ürdiaed ning Karl Suur, kes andis suure panuse ravimtaimede ja köögiürtide kasvatamisse. Oma võõrkeelse korraldusega "Capitulare Caroli Magni de villis vel curtis imperialibus" pani ta paljud inimesed neid taimi kasvatama. Uueks suureks vürtsilinnaks sai Veneetsia. [Renate Kissel, 2001, lk.10-11] Mõne aja pärast avastas Columbus Ameerika ning sealt saadi veelgi lisa senisele vürtsilauale

Kokandus
thumbnail
3
doc

Maitseained India köögis

maitsestamiseks, valgeid sinepites ja marinaadides, eriti Aasia maade köökides. Võib lisada sea- ja ka veiselihale, jahvatatuna sinepi põhikomponendiks. Valged on kõige mahedamad ja kangemad on pruunid, mustad jäävad kahevahele. · Safran Valmis safran kujutab endast veidi õlist massi, mis koosneb omavahel põimunud tumepruunikaspunastest ning helekollastest habrastest niidikestest. Mida vähem on massis helekollaseid niidikesi (tolmukaid) seda parem on maitseaine. Safranil on tugev, veidi joobnustav lõhn ning kibevürtsikas maitse. Ta on üks kallimaid vürtse. Kasutatakse maitseainena, mõnikord ka toiduvärvina või juustu, likööride ning mõnede karastusjookide toonimiseks. Üheks India roaks, kus kasutatakse safranit maitsestamiseks on biryani(riisi, lambalihakihtidest koosnev roog), rohke hapukoorega valmistatud lihahautisi üldnimetusega korma ja vürtsikaid lihapalle nimega kofta või köfte. · Kardemon

Rahvusköögid
thumbnail
30
docx

Vürtsid ja pähklid

noorenduslõikus. Õisi kogutakse õitsemise perioodil (kestab 20-25 päeva). Noori võrseid lõigatakse koos õitega (kuivatatakse ja kasutatakse ravimiseks). Maksimaalse korje saab 4-5 4 kasvuaastal. Rosmariini paljundatakse pistikutega, seemnetega, põõsa jagamisega ja võrsikutega. 2 Muskaatõis ja pähkel. 1 Päritolu: Muskaat on vana idamaine maitseaine, mis on pärit Indoneesia idaosast. Euroopasse jõudis muskaat 11. sajandil araabia kaupmeeste kaudu. Keskajal oli see eriti kallihinnaline – pool kilo muskaatpähklit maksis niisama palju kui 7 härga. Laiemalt hakati muskaati kasutama alles 16. ja 17. sajandil. Muskaadipuu on täiesti unikaalne taim, millest on võimalik saada kahte erinevat maitseainet - muskaatpähklit ja muskaatõit. Muskaatpähkel on lõhnava muskaadipuu seemne tuum, muskaatõis aga seemet ümbritsev kest

Toidutehnoloogia




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun