Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

Maitsetaimed - sarnased materjalid

petersell, liivatee, juur, salati, meliss, maitset, maitsetaim, toitude, basiilik, maitsest, salatite, suppi, suppide, tüümian, ravimtaim, maitsetaimed, sidrun, nõmm, köögivilja, toitudele, mahl, hapuoblikas, ravimtaime, sidruni, liivateed, rasv, juuakse, till, aroomi, mesi, õlid, porgand, lehtedega, soojad, dekoratiivne, keeva, sööki, varase
thumbnail
9
odt

Nõmm-, Aed-Liivateed ja Tüümian

· Nõmm-liivatee (Thymus serpyllum) JA TÜÜMIAN ­ Targad Taimed Taskus lk 49; Metsamoori Ravimtaime raamat lk 47; Taimede Varjatud Vägi lk 145 Mererannas, männimetsas, mäeseljandikel. Lõhnav ja väike. Juunikuust. Hingamisteede, häälepaelte ravim. Toimub rahustavalt, und taastavalt. Omapärase lõhnaga. Arvatakse, et liivatee pääastab kurjade sõnade mõjust. Kaetiserohuks kutsub vanarahvas. Lugupeetud taim. Ladinakeelne nim. Sõnast hing ja eluhingus. Arvati, et see taim ei anna tagasi mitte ainult tervist vaid ka elu. Keskaegsed nõiad kasutasid liivateed võlujoogi koostises, mis aitas näha teispoolsust. Legend räägib, et taim on saanud oma võlujõu sellepärast et Neitsi Maaarja puhanud kord liivateevaiba peal ja seetõttu andnud Jumal taimele erilise mõjujõu

Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Tüümian ehk aed-liivatee

Tüümian ehk aed-liivatee Taim on tuntud vanas Kreekas, Egiptuses ja Idamaades. Suure tervistav toime on meel, mis on korjatud liivateega kaetud nõlvadelt. Liivatee on iidsetest aegadest olnud lugupidamises, seda tunnistab ka tema kasutamine usurituaalidel. Tema ladinakeelne nimetus thymus on tuletatud sõnast "hing", "eluhingus", sest liivateel olevat võime anda inimesele elu tagasi. Ka keskajal tähistas liivatee elujõudu. Rüütlid kandsid liivateepärgi, mille ümber sumisesid mesilased. Liivatee on kogu maailmas tunnustatud kui ilu-, mee-, maitse- ja ravimtaim. Parimaks peetakse Prantsusmaa aed-liivateed. Ka eestlased on teda kasvatanud aedades või korjanud mereäärsetelt aladelt lähisugulast nõmm- liivateed. Vanasti aeti liivatee suitsuga tarest halbu sõnu, kurje vaime ja pahu haigusi välja. Kui tuppa on tekkinud kopitanud lõhn, kõrvaldatakse see liivatee suitsuga.

Ajalugu
9 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Aed-harakputk

PÄRNU KUTSEHARIDUSKESKUS KOKK Berit Tõnts Aed-harakputk Uurimustöö Juhendaja:Marina Madisson Pärnu 2010 Aed-harakputk Aed-harakputk (Anthriscus cerefolium) on sarikaliste sugukonna harakputke perekonda kuuluv üheaastane rohttaim. Aed-harakputk on sulgjate lehtede ja väikeste valgete sarikaliste õitega rohttaim. Välimuselt meenutab ta siledalehist peterselli. Ta on maitsetaim, mille ürdi magusavõitu kerget maitset võiks võrrelda peterselli ja aniisi peene seguga. Taimele annab tema aromaatsuse eeterlik õli,mis koosneb paljudest komponentidest, sealhulgas metüülhavikool ja anetool, mis vastutab aniisimaitse eest. Aed-harakputke kasutatakse peamiselt Kesk- ja Lääne-Euroopas, eriti austatakse teda prantsuse köögis. Aed-harakputk kuulub koos estragoni, tüümiani ja peterselliga ka klassikalise viiest ürdist koosneva prantsuse maitsekomplekti fines herbes

Sissejuatus õpingutesse
9 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Maitsetaimede kasvatus

Ürdid on aromaatsed maitseained, mis on pärit taimede rohtsetest osadest. Seevastu vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede seemnetest (nt muskaatpähklid, sinep), viljadest (nt pipar, vanill, koriander), õitest (nt nelk, safran), koorest (nt kaneel) või risoomist (nt ingver). Mina teen juttu järgmistest maitsetaimedest: aed-harakputk, hapu oblikas, murulauk, rosmariin, sidrunmeliss, piparmünt, basiilik ning harlik pune. Aed-harakputk: Aed-harakputk (lad.k. Anthriscus cerefolium) on sarikaliste sugukonna harakputke perekonda kuuluv üheaastane rohttaim. Ürt pärineb Vahemeremaadelt. Looduslikult levinud Venemaa keskvööndis ja Lääne-Euroopas. Maitseainena kasutatakse värskeid lehti salatite-, suppide, liha ja köögiviljatoidude valmistamisel, sageli ka maitseäädikates ning võileiva kattena. Lehed on

Geograafia
22 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Maitse- ja ravimtaimed

ÕPILANE: SANDRA ARUS KURSUS: MESÕ I LUUA 2010 1 Maitse ja ravimtaimede nimekiri: 1. Aedsalvei Salvia officinalis 2. Aedliivatee e. tüümian Thymus vulgaris 3. Harilik iisop Hyssopus officinalis 4. Hiidaniisiisop Agastache foeniculum 5. Harilik pune Origanum vulgare 6. Harilik rosmariin Rosmarinus officinalis 7. Harilik meliss Melissa officinalis 8. Harilik naistenõges Nepeta cataria 9. Piparmünt Mentha piperita 10. Harilik leeskputk Levisticum officinale 11. Koirohi Artemisia absinthium 12. Estragonpuju e. tarhun Artemisia dracunculus 13. Aedruut Ruta graveolens 14. Harilik aniis Anisum vulgare (Pimpinella anisum) 15

Aiandus
149 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Maitseainete töö

tegelikult on ta lihtsalt kõige levinum ja tuntum, aga sugugi mitte kõige universaalsem kui teised klassikalised vürtsid. Musta pipraga maitsestatakse nii külmi kui ka sooje liha-, kala-, köögivilja-, seene- ja munatoite. Ta kuulub marinaadide ja kuivade vürtsisegude koostisesse. Harva maitsestatakse musta pipraga -- väikestes kogustes ja koos teiste vürtsidega -- magusaid suupisteid (piparkooke jms). 1.9 ROSMARIIN Aromaatsete lehtedega maitsetaim, tarvitatakse kala- ja lihatoitude maitsestamiseks. Rosmariin on meeldivalt aromaatne, vürtsika maitsega, meenutab kamprit. Maitseainena tarvitatakse enne õitsemist kogutud lehti. Rosmariin sobib tugevamaitseliste liha- ja kalatoitude maitsestamiseks, samuti võib rosmariini lisada suppidele ja pajaroogadele, küpsetatud või grillitud toitudele. Eriti hästi sobib rosmariin ulukilihast toitudesse. Rosmariin sobib hästi ka küüslaugu, peterselli, harakputke ja estragoniga

Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Maitse- ja ravimtaimed

RAVIMTAIMED Ravimtaimede nimekiri: 1. Aedsalvei Salvia officinalis 2. Aedliivatee e. tüümian Thymus vulgaris 3. Harilik iisop Hyssopus officinalis 4. Hiidaniisiisop Agastache foeniculum 5. Harilik pune Origanum vulgare 6. Harilik rosmariin Rosmarinus officinalis 7. Harilik meliss Melissa officinalis 8. Harilik naistenõges Nepeta cataria 9. Piparmünt Mentha piperita 10. Harilik leeskputk Levisticum officinale 11. Koirohi Artemisia absinthium 12. Estragonpuju e. tarhun Artemisia dracunculus 13. Aedruut Ruta graveolens 14. Harilik aniis Anisum vulgare (Pimpinella anisum) 15

Terviseõpetus
89 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Maitsetaimed

............................................................................................... 2 SISSEJUHATUS................................................................................................................. 3 1. MAITSETAIMED........................................................................................................... 5 1.1 Till..............................................................................................................................5 1.2 Petersell......................................................................................................................5 1.3 Murulauk...................................................................................................................6 1.4 Basiilik....................................................................................................................... 6 1.5 Meliss................................................................................................

Kaubandus ökonoomika
40 allalaadimist
thumbnail
34
doc

AEDVILJAD

a) hapu b) mõru c) magus* 18. Papaia on: a) melonitaoline* b) arbuusitaoline c) mangotaoline 19. Kõige suurema rasvasisaldusega puuvili on: a) avokaado* b) kiivi c) hurmaa 20. Kreegid on: a) kollast värvi b) sinakat värvi* c) punast värvi 1.2 Lehtköögiviljad Nimetus Kuju Värvus Kulinaarne kasutus Aedsalat Salatilehe kuju varieerub Salati pehmed lehed on Aedsalatit kasutatakse olenevalt liigist. enamasti rohelised, mõnel enamasti toorelt. liigil punased. Peasalat Peasalati lehekodarikus Välimised lehed on rohelised, Kasutatakse toorelt, sobib kujuneb pea, mis võib olla sisemised, mis pole valgust kõige paremini üsna tihe ja kaalub 120-250g

Köögi õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Lehtköögiviljad

koostisosana või wok- roogades. Rooma salat Kujult sarnaneb hiina kapsaga Sügavrohelised lehed ja Rooma salat on klassikalise retsepti järgi tehtud Caesari kollakas roots. salati üks põhikomponente.Toiduks tarvitatakse rooma salatit enamasti toorelt Bataavia salat Lehed on väga krussis Võib olla nii punaka Bataavia salar sobib

Toiduaine Õpetus
35 allalaadimist
thumbnail
26
ppt

Kodutöö 5 vürtsi, 5 ürti

maitseaineid. Ainulaadne on ta maitseainena äädikas leotatult. Taime lehed ja võrsed lõika peeneks, pane pudelisse ja vala üle söögiäädikaga. Sule pudel ja pärast lühiajalist seismist saad eriti hea maitse ja aroomiga ekstrakti, mida võib lisada toitudele. Lehtedele võid uuesti äädika peale kallata. Kasutatakse Kana-, küüliku- ja seenetoitude maitsestamiseks Hapukoore-ürdikastmetesse Majoneesikastmetesse Küpsetatud ja hautatud toitude maitsestamiseks Limonaadi maitsestamiseks Piparmünt Piparmünt kuulub huulõieliste perekonda, on vähenõudlik, umbes 50 cm kõrgune taim. Varrest lähtuv roomav juurestik moodustab võsusid, mis võtavad juured alla ja nendest võsudest saab taime paljundada. Seemneid piparmünt ei moodusta. Piparmündi eeterlik õli sisaldab palju mentooli. Õitsemisaeg on juunist augustini. Kasutatakse lambalihatoitudele, ühepajatoitudele, jogurtites ja magustoitudes.

TOIDUAINETE SENSOORSE...
5 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Ravim- ja maitsetaimed

Seejärel lastakse seista, sulatatakse ettevaatlikult üles ja surutakse läbi marli, sõela purki. Hoitakse külmas. Teesegusid valmistatakse mitmest üksteisest täienevast ürdist. Õied segatakse õitega, lehed lehtedega, seejärel segatakse omavahel kokku. Teesegu peab olema ühtlane. Algul segatakse kokku väiksemas hulgas olevad ürdid, mis lisatakse siis suuremas hulgas olevatele ürtidele. TAIMED MIS RAVIVAD: GRIPP- astelpaju, mustleeder, must sõstar, sibul, küüslauk, meliss, salvei, kress, kopsurohi, kadakas, raudrohi, pune, naistepuna, angervaks, raudrohi,nurmenukk, liivatee HAMBAVALU-meliss, liivatee, aedtill, saialill kortsleht, maajalg, soopihl KÖHA-liivatee, sibul, kartul, aedvaak, must sõstar,mets-kassinaeris, nurmenukk, paiseleht, islandi käökõrv, mänd, maajalg, pihlakas KÜLMETUS-astelpaju, kirss, must leeder, must sõstar,iisop, basiilik, haab, kadakas, kask,

Loodusõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Taimeteed

...................................7 Pune.......................................................................................................................................7 Petersellitee ...........................................................................................................................8 Võilill ...................................................................................................................................8 Basiilik ..................................................................................................................................8 Aedliivatee ...........................................................................................................................8 Meliss.....................................................................................................................................9 Piparmünt..................................................

Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Petersell

põimiti petersellilehti ka olümpiavõitjate pärgadesse. Kreeklased ise peterselli ei söönud vaid söötsid seda oma võidusõiduhobustele. Roomlased seevastu tarvitasid ohtralt peterselli. Seda seoti peokülaliste pärgadesse, et leevendada joovet ning varjata halbu lõhnu. Keskajal usuti, et peterselli kasvatamine õnnestub vaid nõidadel ja rasedatel naistel ning korralik saak kasvab vaid Suurel reedelkülvatud seemnetest. Petersell Petersell (Petroselinum) on sarikalaste sugukonda kuuluv taimeperekond. Peterselli perekonda kuulub:kähar petersell, lehtpetersell, varspetersell, metspetersell, juurpetersell, harilikpetersell ja nendest kõige kuulsaim aedpetersell. http://et.wikipedia.org/wiki/Petersell_(perekond)

Toiduvalmistamine
13 allalaadimist
thumbnail
68
docx

Köögileksikon

3Teraviljatoidud ja salatid......................................................................................... 20 3.1Nimeta 5 aedvilja, millest saab valmistada toorsalateid. Kirjelda ka tükeldusvõimalusi.................................................................................................. 20 3.2Prantsuse salatikaste........................................................................................ 20 3.3Caesari salati kaste.......................................................................................... 20 3.4Kuskuss (couscous)........................................................................................... 20 3.5Bulgur............................................................................................................... 20 3.6Kinoa................................................................................................................ 21 3.7Al dente..................

Toiduvalmistamine
43 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Maitseained

Maitseained Ürdid: Basiilik Heamaitseline ja meeldiva magusa lõhnaga maitsetaim. See põhjamaa loorberiks kutsutud maitsetaim sobib kõikvõimalike toitude juurde. Ta on oma omadustelt nii mitmekülgne, et sellega maitsestades ei tule teised maitsetaimed meeldegi. Samuti pole basiilikuga maitsestades karta ebaõnnestumist. Maitsetaimedega tutvumist on hea alustada basiilikust. Algajagi vaimustub selle pehmest maitsest ja otsustab proovida ka teiste maitsetaimede kasutamist. Basiilik on püstise varrega, mitmeharuline healõhnaline taim. Ta pärineb Aasiast ja Aafrikast ja teda tuntakse paarikümmet eri liiki. Peale tavalise basiiliku on saada mitmekülgse kasutusega väike- ja käharaleheline basiilik. Uued maitselt on kaneel- ja sidrunbasiilik. Maitseaineks kasutatakse peeni võrseid, lehti ja latvu. Basiilik sobib mitmetesse toitudesse. Parim on see värskena, kuid säilitab maitse ka kuivatatuna. Proovi basiilikut kala, liha, riisi, suppide, kastmete, salatite, pizza,

Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Maitsetaimed

vajalikke vitamiine organismile. Teinekord aitab tuju tõsta üksnes taimede tärkamise ootus. Ürdid pole üksnes kasulikud, vaid ka kaunid. Kui talvelgi tahaks toitudele lisada kuivatatud maitsetaimede asemel värskeid, kuid poeletil leidub vaid tilli ja peterselli, tasub roheline panna kasvama parem oma köögiaknale. Maitsetaimed on mitmekülgselt kasulikud ­ nad annavad toitudele huvitava lisaväärtuse ja on kasulikud ka organismile. Näiteks rosmariin, koriander, seller, basiilik ja küüslauk on paljudes maades tuntud koguni nii maitse- kui ka ravimtaimedena. Maitsetaimede liigitus VÜRTSIDE LIIGITUS Inimkond tunneb kokku üle pooleteisesaja vürtsi, millest kodusel valmistamisel kasutatakse tavaliselt vaid kümmekonda. Maitseainete piiratud kasutamise põhjus peitubeelkõige nende halvas tundmises, selles, et orienteeruta nende rikkalikus sortimendis. Seepärast tutvumegi vürtside klassifikatsiooniga, mille tundmine hõlbustab

Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
7
odt

5 toiduainet

lahjendatakse. Lisatakse toidule 4-5 minutit enne valmimist. Pagaritoodetele taigna segamise ajal 0,1 g 1-1,5 kg taigna kohta. 2.Basiilik - imelise jõuga taim Basiilik pärineb Lõuna-Aasiast India troopikaaladelt ning on külmaõrn päikeselembeline viljaka maa taim. Kasvab ka Eestimaal, kui panna juunikuisesse soojendatud mulda, kasvab ja õitseb ka meie avamaa peenardel. Sobilik oleks taimed ette kasvatada, pannes idanema aprillis. India legendides on basiilik imelise jõuga taim. Väliselt avaldub taime eriline jõud tugevas aroomis ning tumerohelistes-violetsetes reljeefse joonisega lehtedes. Basiilikut tunti ka vanas Kreekas ja Roomas. Keskajal oli ta laiemalt tuntud kui vahend mürgiste putukate hammustuste ja skorpioni salvamise vastu. Basiilik hakkab meie tingimustes õitsema juulis-augustis (-1oC juures ta hävib). Ta lehtedel-vartel on kuni õitsemiseni meeldivalt tugev palsamilõhn, mis meelitab aeda mesilased ja linnud

Toitumisõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Eestimaised taimeteed

külmetushaiguste vastu. Meliss Meliss kasvab looduslikult Krimmis, Kaukaasias ja Aasias. Meie kliimas on see 30-80 cm kõrgune taim hästi kohanenud. Vana-Rooma arstide sõnul pole melissi teed joov inimene kunagi haige. Lehti ja õisi korjatakse melissil ennem õitsemist, kuna õitseajal muutub maitse kibedaks. Melissi kasvatatakse maitse-, ravim- ja meetaimena, toiduks kasutatakse värskeid ja kuivatatud lehti, ravimteena aga ürti. Usutakse ,et meliss pikendab noorust. Kummel Teekummel on maailma tuntumaid ravimitaimi. Teda on lihtne kasvatada ja tal on mitmekesine ravitoime. Enamus ravimitaimed on liigsel tarvitamine üsna ohtlik, aga kummel seda ei ole. Teekummel kasvab igasugusel pinnasel. Kummelit tuleb käsitsi korjata. Kummelist leidub palju kasulikke ained nt. C-vitamiin. Kummelitee on põletikuvastane ja ülitundlikusse leevendava toimega. Kummeliteest saab abi ka hambavalu ja igemepõletiku puhul

Toiduainete õpetus
18 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Iisop - mee-, ravi- ja maitsetaim

William Turner, 1562. Prantsusmaal koostasid kartesiaanlikud mungad paljude ravimtaimede ja piirituse baasil ,,pikaealisuse eliksiiri", millel oli suur edu oma raviomaduste poolest. Pühad vennad täiustasid seda pidevalt ja selle tulemusena nägi 1764.a. ilmavalgust kuulus liköör ,,Roheline sartröös". Ekstrakti retsepti hoiavad siiamaani saladuses kloostri kolm vanempreestrit, kuid on peaaegu kindlasti teada, et üheks peamiseks kasutatud taimest on iisop. Iisop on igivana ravi- ja maitsetaim, pärit Vahemeremaadest. Iisopiga on seotud piiblilood. Talle pöörati tähelepanu antiikmaades, kuid kõrgpunkti saavutas taim keskajal kloostrites - mungajook benediktiin sisaldab iisopit. Maitseainena on iisop meil veel vähe kasutusel, kuid ometi võib teda lisada kõikidele liha-, kala- ja köögiviljatoitudele, Iisop on 20-50 cm kõrgune püstiste vartega mitmeaastane poolpõõsas. Lehed on süstjad, teravaservalised, õied tumesinisest roosadeni või hoopis valgeteni (liike on palju)

Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Maitsetaim Salvei

seemnetest. Külvid teostada varakult taimede ettekasvatamiseks. Hiljem tõusmed pikeeritakse, istutatakse pottidesse või kastidesse ning kui öökülmade oht on möödas, võib taimed istutada kasvukohale suvelillede peenras või mõnele teisele sobivale istutusalale. Aedsalvei [Salvia officinalis] on Vahemeremailt pärinev helelillade, siniste või valgete õitega poolpõõsas, on paljudel maadel kultiveeritav ravim-, korje- ja maitsetaim. Teda kasvatatakse peamiselt eeterliku õli saamiseks (lehtedes on seda kuni 2,5%; õli peamised koostisosad on tsineool, tujoon ja borneool). Maapealseist taimeosadest valmistatakse limaskesta põletike vastast ravimit salviini. Salvei mahla ja värskeid lehti kasutatakse haavandite ja veenipõletike puhul. Salveiteed ja tõmmist kasutatakse suu- ja kurguhaiguste, higistamise, seedehäirete, maksa- ja neeruhaiguste korral. Kuivatatud ja värskeid

Kokandus
10 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Tüümian ja roheline tee

(www.femme.ee) Puhastav sidrunitoonik Võtta 1 sidrun, rohelist teed,. õunaäädikat. Pigistada 1 sidruni mahl klaasi ja lisada roheline tee ning 1 tass vett. Panna ained kaussi ja kuumutada pliidil või mikrolaineahjus umbes 5 minutit. Seejärel lisada 2 spl õunaäädikat ning segada. Valada segu pudelisse ning kanda seda nahale vatipadjakese abil kaks korda päevas. (www.eeva.ee) 8 2. TÜÜMIAN EHK LIIVATEE 2.1 Tüümiani ajaloost Tüümiani on kasutatud iidsetest aegadest tema aroomi ja maitse pärast, samuti meditsiinis selle tervislike omaduste tõttu. Vana-Kreekas kasutati tüümiani just aroomi pärast, näiteks põletati seda viirukina pühades templites. (www.tarbija24.ee) Tüümian oli vapruse ja imetlusväärsete tegude sümbol, aupaistes olevate inimeste kohta kasutati väljendit «tüümiani lõhn». 16. sajandist hakati antiseptiliste

Toitumisõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Toiduained(4)

on toitu võimatu vussi keerata. Spinatit võib kasutada värsketes salatites, pasta ja riisi kõrvasena, kuid ka võileival ­ asenda vorst värskete spinatilehtedega ja suviselt krõmps suutäis ongi valmis! Mahl eriti tervislik Toiduks tarvitatakse noorte taimede lehti peamiselt keedetult ja konserveeritult mitmesuguste roogade (suppide, hautiste, kastmete jne) valmistamisel. Väärtuslik on spinat ka toorelt salatina või toitude lisandina. Väga tervislik on spinatimahl. Tööstuslikult toodetakse spinatipulbrit jt kuivprodukte, samuti mahla, märgkonserve ja külmutatud tooteid. Sakslaste rahvasuu ütleb, et "spinat asendab poolt apteeki". Lehed sisaldavad rohkesti inimorganismile vajalikke mineraalsooli ja mikroelemente. Rauasisalduse poolest ületavad spinatit vaid petersellilehed. Kõrge raua-, joodi- ja kaaliumisisalduse tõttu soodustab spinat vereloomeelundite ja

Kokandus
37 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Erialane sõnastik

Aedtill ­ maitseroheline Ahjupraad ­ sea-,veise-,uluki- vm. loomalihast Ahven ­ sobib uhhaa valmistamiseks, suitsutamiseks, praadimiseks Ansoovis ­ merekala Levinud komponent Vahemeremaade roogades. Antrekoot - veiseseljast kahe ribikondi vahelt lõigatud steik, mille paksuseks on umbes 2 cm. Apelsin ­ puuvili, hea söögiks mitmel erineval viisil. Al dente - küpsusaste, kergelt hamba all vetruv Aroruudijahu ­ spetsiaalne toidutärklis B Basiilik ­ maitsetaim, sobib kasutamiseks nii värskelt kui ka kuivatatult Banaan ­ maitseb hästi, palju erinevaid kasutusviise Basmati riis - pärit Himaalaja mäejalamilt, Põhja-Indiast. Kitsas ja pikateraline riis on tuntud oma peene maitse ja lõhna poolest (peale keetmist on tunda kerget pähkli maitset) ning hindikeelne sõna "basmati" tähendabki hästi lõhnavat, aromaatset Barbecue - (barbeque) on küpsetusviis madalal temperatuuril spetsiaalses BBQ-ahjus.

TOIDUAINETE SENSOORSE...
10 allalaadimist
thumbnail
274
pdf

Maitsetaimed

● Juba 15. saj alates tehakse melissivett. ● Melissi tunti ravimtaimena Antiik-Kreekas juba 2000 aastat tagasi. ● Antiikajal seostati taime mesilastega, sellest ka taime ladinakeelne nimi Melissa[1]. Usuti, et kui tühja mesilastarusse panna melissioks, meelitab see sinna mesilaspere. Teise uskumuse kohaselt ei hülga mesilased iial pesa, mille lähedal kasvab meliss. ● Keskajal usuti, et meliss aitab juuste väljalangemise vastu ning, et melissilehtedega täidetud amulett toob õnne ja armastust. Kasvatamine ● Seemned külvatakse külvikastidesse märtsis. ● 1000 seemne mass 0,6 g, idanevus säilib 2...3 aastat. ● Pikeerimine mõjub hästi. ● Idanemiseks vajab keskmisest soojemat ruumi. ● Tõusmed ilmuvad 2...3 nädala pärast.

Ajaloolised sündmused
21 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Maitsetaimed

avamaal peaegu olematuks. Aed-piparrohi Üheaastane rohkesti haruneva varrega huulõieline Eelistab Paljundatakse seemnetega(idanevus Terveid lehti sobib taim, 30cm kõrgune. Lehed kitsad, vastakud, päikeselist säilib ainult ühe aasta).Seemned võib kasutada kõigi soolaste noorelt hallikasrohelised, hiljem kasvukohta, külvata otse kasvupaigale või taimed toitude ja hoidiste punakasrohelised. Õied väikesed, roosakad, mulla suhtes ei kasvuhoones ette kasvatada, maitsestamisel. tähkjas liitõisikus. Õitseb VII-IX. Taim tugeva ole nõudlik. külvisügavusega 0,5cm. Kuna ta on Ravimtaimena seedimist vütsika lõhnaga. hõredalt lehistunud taim, jäetakse soodustav, kõhugaase

Bioloogia
19 allalaadimist
thumbnail
38
doc

Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks

TALLINNA PEDAGOOGILINE SEMINAR Kaugõppe Noorsootöö osakond KNT 1 Veroonika Mätlik " Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks" Referaat Juhendaja: M. Grünthal-Drell Tallinn 2006 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 1 Füüsikalised taastumis vahendid.................................................................................................3 Saun................................................................................................................................

Terviseõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Basiilik

ohverdatakse jumalatele. Itaalias ja Kreekas on basiilikut peetud kuningate ürdiks ning rõõmu ja õnne sümboliks. 3. OMADUSED Basiiliku soojas värskendavas aroomis ja maitses domineerib vürtsnelk, kuid taime rohketel alaliikidel võib olla aniisi, tüümiani või kaneeli, aga ka sidruni või mõne muu puuvilja lõhn ja maitse. Tema lehtedel ning vartel on kuni õitsemiseni meeldivalt tugev palsamilõhn, mis meelitab aeda mesilased ja linnud. Kõige vürtsikam on väikeseleheline basiilik. 4. KEEMILINE KOOSTIS Õitsemise eel kogutud taime võrsed sisaldavad kuni 1,5% eeterlikke õlisid. Peamised koostisained on metüülchavikool, eugenool ja linalool. Basiilik sisaldab hulgani park- ja mõruaineid. Parkainete toimel muutubki basiilik valguse käes kuivatamisel tumedaks. Samuti leidub õites kamprit ning terpeene. Basiilik sisaldab nii glükosiide 4 Basiilik

Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
46
doc

Praktika aruanne - Sõpruse Rimi Hüpermarket

Frillice salat on üks jääsalati sorte. Toiteväärtus: Kiudainerikas, sisaldab K- ja C-vitamiini. Kasutamine kulinaarias: Sobib hästi salatitesse ja võileibadele.Kannatab lühiajalist kuumtöötlemist, seega sobib wok-roogadesse ja soojadesse võileibadesse. 13 Sören Sakkeus Sõpruse Rimi Hüpermarket Basiilik- Iseloomustus: Maitsetaim.Basiiliku värskendav maitse ja aroom.Taimel võib olla vürtsnelgi, aniisi, tüümiani, kaneeli, sidruni või mõne muu puuvilja aroom ja maitse.Kasutatakse nii värskel kujul kui ka kuivatatult. Toiteväärtus: 100 g kuivatatud basiilikus on valke 26g, süsivesikuid 48g, rasvu 2,7g. Kasutamine kulinaarias: Sobib kartuli, kala, seente, segasalatite, hakklihakastmete, pastaroogade maitsestamiseks.Hästi sobib süüa koos juustu, tomati ja küüslauguga. Münt ehk piparmünt-

Müügitöö alused
215 allalaadimist
thumbnail
70
xlsx

Aiakultuuride võrdlustabel

öökülmade möödumist, hiline peakapsas mai keskpaiku ja keskmine kapsas mai lõpul või juuni esimesel poolel. Vahekauguseks jättavarajastel sortidel 50 x 50 cm, keskmistel 60 x 60 cm ja Kasutatakse toidu hilistel 70 x 70 cm. Istudada pilvisel või vihmasel valmistamisel, päeval või siis õhtupoolikul. hapendamiseks Kasvutingimused ja agrotehnika sama, mis valgel Salatite valmistamiseks, peakapsal toitude garneerimiseks Lillkapsa istikud on suhteliselt külmaõrnad. Neid võib avamaale istutada vahekaugusega 50 x 50 cm alles pärast suurte öökülmade möödusmist. Istikud ei tohi olla väljaveninud ega liiga suured, sest siis õisikut ei teki. Lillkapsast tuleb hoolega mullata, anda pealtväetist ja kasta, et ei tekiks kasvuseisakut. Toidu valmistamiseks Kasvukohale istutatakse rooskapsas mai lõpul vahekaugusega 60 - 70 cm. Suvine hooldamine

Aiandus
145 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Vürtsid

tagasihoidlikud õiekobarad. Viimastest kaunistamiseks. Sobib uluki- ja arenevad marjasarnased viljad, mille sealihaga, samuti äädikamarinaadide värvus küpsemise jooksul muutub koostisesse; toimib ka hambavalu rohelisest punaseks, mustaks ja leevendajana. kollakasvalgeks. Pipar on väga aromaatse lõhna ja tugeva maitsega Ingver on valget värvi, täidlase ja ning on parim värskelt jahvatatuna. peene aroomiga juur, mis on eriti armastatud Aasia maades. Müüakse nii Roheline pipar on toores pipramari, värske muhkliku juurikana kui ka pipardest kõige värskema ja kuivatatult jahvatatud kujul. Parim aromaatsema maitsega (mahedam kui värskelt koorituna, jahvatatuna kaotab valge- ja must pipar). Müüakse suure osa oma maitsest. Asendamatu kuivatatud teradena, purustatuna ja komponent wokiroogades, sobib

Toiduaineõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Taimeteed

Tassitäis päevas ei anna ega saagi anda soovitud tulemust. Ravikuuri pikkus on tavaliselt 3 nädalat, siis peetakse üks nädal vahet. Mõnda teed peab jooma mitu kuud. Puhkusenädalal jälgitakse toimet ja lastakse organismil puhata. · Petersellitee: põie-, neeru-, kõhuhaiguste vastu; hingamisteedele hea; sünnitusele kaasaaitav. Kesk- ja hilissuvel. · Võilill. Toimib organismist vee väljutajana ja lahtistajana. Hiliskevadest varasügiseni. · Basiilik. Põletikuvastase toimega, stimuleerib närvisüsteemi. Kesk- ja hilissuvel. · Aedliivatee. Vähendab öist higistamist, parandab seedimist. Varasuvel. · Meliss. Rahustab, aitab migreeni korral. Kesksuvel. · Piparmünt. Rahustab, kõrvaldab seedehäireid. Kesksuvel. · Salvei. Vähendab öist higistamist, parandab seedimist. Varasuvel. · Pärnaõied. Ekstrakt pärnaõitest aitab vähendada plekke ja tedretäppe näos. Pärnaõietee

Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Ürdid

õlis või äädikas. Ajalugu o Ajaloo hämarusse jäänud aegadel pruugiti ürte haiguste ravimiseks, halbade lõhnade eemaldamiseks ning surnukehade balsameerimiseks. Hiljem õpiti ürtidega roogi ja jooke maitsestama ning ka nende säilivust parandama. o Ürtidest pruulitud nõiajookide abil on püütud armastust äratada kui ka vihavaenlasele kahju tekitada. Poes rukola, maakeeli põld-võõrkapsas: o Rukola on ajast aega tuntud maitsetaim, mida on loodusest korjatud nii toitude maitsestamiseks kui ka loodusravimina kasutatud juba aastatuhandeid. o Rukola pärineb Vahemere-äärsetelt aladelt, ent on peamiselt inimeste vahendusel levinud Põhja-Aafrikasse, Aasiasse ja Ameerikasse. Juhusliku tulnuktaimena kasvab põld-võõrkapsas ka Eestis: esimest korda leiti 1957. aastal Valgast. o Põld-võõrkapsas kasvab looduses tavaliselt mõnekümne sentimeetri pikkuseks, pottides eelistatakse lühivarrelisi sorte

Toiduainete õpetus
23 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun