Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"TOIDUVALMISTAMINE" - 97 õppematerjali

toiduvalmistamine ehk siis töö suurköögis nõuab palju eelnevat planeerimist ja pidevat tööplaneerimist. Kokad osalevad alati oma töö planeerimisel ja teinekord ka ulatuslikemate tervikute, so menüüde, teemapäevade ja tellimusürituste planeerimisel.

Õppeained

Toiduvalmistamine -Kutsekool
thumbnail
2
doc

Toiduvalmistamine

KÖÖGIVILJASUPID Köögiviljasuppide valmistamiseks kasutatakse kõiki heledaid puljongeid (liha-, kala-, kana-, seene-, köögiviljapuljongit). Täiteainetena kasutatakse köögivilju, seeni, tangaineid, pastatooteid, klimpe, veiseliha, sealiha, linnuliha, kala, meresaadusi, vorstitooteid, juustu. Et supil oleks kena välimus, tükeldatakse lisatav köögivili ja lihasaadused ühtlaselt. Tükeldus võib olla väga erinev ­ ribad, kuubikud, kangid jne. Ühe supi komponendid aga peavad olema tükeldatud ühel viisil. Sama kehtib ka tükkide suuruse kohta. Näiteks suppides, kus kasutatakse tangaineid tükeldatakse köögivili kuubikuteks, nuudli- ja makaronisuppidele, kui nende kuju on piklik ribadeks või kangideks. Mõnedel suppidel on ka kindlad tükelduskujud. Kõiki köögiviljasuppe valmistatakse ühesuguse tehnoloogilise skeemi järgi. Kõik köögiviljasupi komponendid lisatakse puljongisse tükeldatult ja valmistamisel lisatakse kõik komponendid puljongisse nende ...

Toit → Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toiduvalmistamine

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS KOKK Kaisa Kotter Iseseisevtöö töökorraldusetunnis Referaat Juhendaja: Heli Kruusamägi Pärnu 2010 SISUKORD 1. AEDVILJAKOTLETID........................................................................2 2. VALGE PÕHIKASTE..........................................................................3 3. MAHLAKISSELL VAHUKOOREGA......................................................4 4. KASUTATUD KIRJANDUS..................................................................5 Aedviljakotletid 1. Köögiviljade puhastamine, riivimine, kuumutamine võis poolpehmeks, lisada piim ja hautada pehmeks 2. Lisada manna, maitseained ja kuumutada kuni manna on paisunud 3. Kotletimass jahutada ja lisada klopitud muna 4. Vormida mass, paneerida ja praadida. Valge põhikaste 1. Sulatada keedunõus rasvaine ja lisada nisujahu ...

Toit → Toiduvalmistamine
26 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Toiduvalmistamine (Retsept)

Hommikune singi-paprika kolmnurkvõileivad Hommikusöök on arvestatud kahele sööjale. Kogused Koostis- ja maitseained 50 g Sink 50 g Riivjuust 0,5 tk Muna 1 sl Rõõsk koor 1 sl Ananassimahl 0,5 tk Punane paprika Hakitud petersell 0,5 tl Pitsamaitseaine 4 viilu Röstsai Kirjeldus: Mahlased singi-paprikakolmnurgad valmivad kiirelt. Ananassimahl lisab mahlakust ja värsket magusust. Sellised võileivad peaksid olema suupärased ka lastele, kuna meenutavad maitse poolest pitsat. Valmistamise viis: Kuumuta ahi 200 kraadini. Klopi muna kausis lahti. Lisa hakitud sink, juust, koor, mahl, hakitud paprika, petersell ja pitsamaitseaine. Kata 4 saiaviilu täidisega ja tõsta peale teised saiaviilud. Küpseta 10 minutit ja lõika kohe kolmnurkadeks. Serveeri koheselt. Head Isu.

Toit → Toitlustus
34 allalaadimist
thumbnail
9
docx

ARVESTUS- toiduvalmistamine

ARVESTUSTÖÖ 1. mis on redutseerimine, hautamine, poseerimine, blanseerimine, kokkukeetmine, confi, brülee kreem, fondant, profitroolid, graavimine, bool, paseerimine, paneerimine, selitamine, moorimine, krepid. Redutseerimine ehk kokku keetmine- Vedelike koguse vähendamine ja maitse kontsentreerimine vee väljaaurutamise abil. Puljongi, supi, kastme, marinaadi jms. keetmine, kuni on aurustunud soovitav kogus vedelikku ja/või tekkinud tugevam maitse. Hautamine- ahjus või pliidil tasasel tulel kaane all kuumutamine, kasutades väheses koguses vett või veeauru. Kombineeritud kuumtöötlemise võte, mille puhul töödeldavad toiduained kuumutatakse esmalt rasvaines, vajadusel kuni pruuni kooriku tekkimiseni, seejärel keedetakse väheses vedelikus tasasel tulel kaane all valmimiseni. Poseerimine- muna ilma kooreta keetmine Blanseerimine- toiduainete lühiajaline töötlemine kuuma vee või auruga, abivõte toiduainete eeltöötlemisel. (N. mõningaid ...

Toit → toiduainete sensoorse...
18 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Maitseained

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS TOIDUVALMISTAMINE I ISESEISEV TÖÖ MAITSEAINED KAISA KOTTER K-10B PÄRNU 2010 SISUKORD 1. KLASSIKALISED MAITSEAINED.................................................................... 3 2. ÜRDID.........................................................................................................4 3. MAITSEAINETESEGUD.................................................................................5 4. KAUPLUS....................................................................................................6 KLASSIKALISED MAITSEAINED INGVER : Kasutatakse küpsetisdes, eelroogades, magustoitudes, vahukoores, jäätises, puuviljades, külmades ja kuumades jookides. Santa Maria KANEEL : Kasutatakse küpsetisdes, magustoitudes, pudrudes, jäätises, kana- ja liha toitudes. Santa Maria KARDEMON : Kasutatakse küpsetisdes, jäätises, vahukoores, kuumades jookides, li...

Toit → Kokandus
22 allalaadimist
thumbnail
2
odt

POOLTOODE-toiduvalmistamine suurköögis

POOLTOOD MILLISEST KAS TOODE ON PANEERITU JOOONISTA KUUMTÖÖTLEMISVÕTE E LIHALIIGIST/JAOTUST SUURE-,VÄIKE- D? GE (Praadimine,hautamine,grillimi ÜKIST VÕI POOLTOODE ne) VALMISTATAKSE? PORTSJONITÜKIL PANEERIMA VÕI INE? TA TÜKELDUSK - UJU Romsteek Veise välisfilee 2 cm paksused Paneeritud Praetakse viilud, portsjonis 150- 180 g, Klops Veiseliha 1,5-2 cm paksused Paneerimata Hautatakse kintsutükk,seljatükk viilud,160 ...

Toit → Kokandus
12 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kokanduse üleminekueksam

Kordamisküsimused tasemetööks. 1.Milliseid võtteid tuleb kasutada selleks ,et säilitada võimalikult rohkem C-vitamiini kuumtöötlemisel? Tuleb kasutada vastavaid kuumtöötlusvõtteid, nagu aurutamine, väheses vees keetmine või kasutada paneeringut. 2.Milliseid köögiviljatoite sa tead maailmaköögist? Kartulisalat, köögiviljakotlettid, kartulikotlettid, porgandipirukas jne... 3.Millistest toiduainetest saab keeta puljongeid? Loom, linna, uluki lihast ja kontidest. Maitsestamiseks kasutatakse köögi- ja juurvilju, vürtse, maitsetaimi ja maitseaineid. 4.Millised on klassikalised vürtsid? Basiilik, Cayenne'i pipar, Estragon, Kalgan, Kaneel, Ingver, Kaneelikoor, Kappar, Kardemon, Karrilehed, Koriander. 5. Mida kasutatakse kastmetihendajateks? Vedelikuga segatud jahu, jahuvõi, kartulitärklis, püreed, kanamunakollane, kokkukeetmisel või maitseköögiviljad. 6.Millised on veiseliha sisetemperatuurid erinevate portsjonroogade valmistamisel? Seest puna...

Toit → Kokandus
104 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Piim

Piim Tallinna Teeninduskool KK12-PE1 Mirje Tombak 22.10.2012 Mis on piim... Piim on toitev vedelik, mida toodavad emaste imetajate piimanäärmed. See on vastsündinute põhiline toit, enne kui nad suudavad mitmekesisemat toitu seedida. Kõige sagedamini mõistetakse Eestis piima all lehmapiima. Piima koostis Enamjaolt vesi Rasvad Valgud Süsivesikud Vitamiinid Mikroelemendid Piima toiteväärtus vett 87% kuivainet 1213%, milles on süsivesikuid (laktoosi) 4,54,9%, Piimasuhkrut ehk laktoosi leidub ainult piimas proteiini (kaseiini) 3,23,3%, rasva 03,9%, Piimarasv on vitamiinirikas (sisaldab A,B,C,D,E,Kvitamiini). Piima kasutusalad Inimesed koguvad söögiks omale vaid mõnede loomade piima. Nende hulka kuuluvad: lammas, kits, lehm, pühvel. Piima: 1) Juuakse lihtsalt 2) Pastöriseeritakse enne joomist 3) Töödeldakse Kolmanda variandi puhul valmistatakse piimast ...

Toit → Toiduvalmistamine
15 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Muna- ja juusturoad

MUNA- JA JUUSTUROAD Iseseisev töö toiduvalmistamises Õpetaja: Tallinn 2009 SISUKORD SISSEJUHATUS....................................................................................................................... 3 1 OMLETID................................................................................................................................4 1.1 Omlettide lisandid.............................................................................................................4 1.2 Omlettide täidised............................................................................................................. 4 2 JUUSTUD................................................................................................................................6 2.1 Erinevad juustusordid................................................................................................

Toit → Kokandus
33 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Petersell

Petersell(Aedpetersell) Nimi Monika Viidemann 2012a. Ajalugu Vanad kreeklased pidasid peterselli pühaks taimeks ning kasutasid seda üksnes rituaalsetel eesmärkidel. Peterselliga kaunistati hauakambreid, kuna seda taime peeti Archemoruse­ "surma sõnumitooja" ­ taimeks. Kuna legendi kohaselt olevat Heraklese võidupärjas olnud kimp peterselli, põimiti petersellilehti ka olümpiavõitjate pärgadesse. Kreeklased ise peterselli ei söönud vaid söötsid seda oma võidusõiduhobustele. Roomlased seevastu tarvitasid ohtralt peterselli. Seda seoti peokülaliste pärgadesse, et leevendada joovet ning varjata halbu lõhnu. Keskajal usuti, et peterselli kasvatamine õnnestub vaid nõidadel ja rasedatel naistel ning korralik saak kasvab vaid Suurel reedelkülvatud seemnetest. Petersell Petersell (Petroselinum) on sarikalaste sugukonda kuuluv taimeperek...

Toit → Toiduvalmistamine
13 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Võileivad

Võileivad Lihtne võileib Lihtsaid võileibu serveeritakse igapäevasel söögilaula. Röstsepik või röstsai, või, lehtsalat, vorsti viil ja tomat Määris saiale võid, siis paned lehtsalati, vorstiviilu ja kakas tomati viilu. Einevõileib singimäega Serveeritakse vahetult peale valmistamist. Kalkunisink, pikk sai, paprikas, tammelehesalat, toma, toorjuust, petersell. Lõika pikast saiast diagonaalis viil. Määri sellele toorjuust. Keera singiviilud rullideks ja tee nendest rullidest saiale suur kuhi. Serveeri rebitud tammelehesalatil, puista taldrikule ka tomatisektoreid ja paprikaribasid, kaunista peterselliga. 'Suur einevõileib 1 lahtilõikamata sai, sojamajoneesi ehk soja salatikastet, sibularattaid, tomatit, marineeritud kurki, värsket kurki, paprikarattaid, kappareid ja maitserohelist. Lõika saiast pikkupidi üks suur viil, määri see sojamajoneesiga ning aseta peale endale meeldiva...

Toit → Toiduvalmistamine
24 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Maitseainete töö

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS TOIDUVALMISTAMINE I ISESEISEV TÖÖ KAUBANDUSES MÜÜDAVAD MAITSEAINED JA NENDE KASUTAMINE TOIDUVALMISES Janika Lensment KK-12 Juhendaja: Heli Kruusamägi PÄRNU 2012 SISUKORD: Sissejuhatus Oma iseseisva töö tegin Ülejõe Selveris leiduvatest maitseainetest ja ise internetis juurde otsides. Toidu saame maitsestada maitseainetega

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kalaroad

Kalaroad (vasta küsimustele) 1. Millised on värske kala tunnused? * Kala lõhn on värske, kala terve ning muljumata. * Kala lõpused on helepunased (jääs säilitatud kala lõpused on hallikalt punetavad) * Kala silmad on selged ja veidi väljauluatavad, punnis. * Kala liha on elastne, nõtke (kui kala muljuda sõrmedega, siis lohku ei jää) * Sidekoekelmed on pärlmutriliselt säravad. * Limakiht on ühtlane. 2. Milliseid töövahendeid kasutatakse kalade eeltöötlemisel? * kalariiv, kalanuga, fileerimisnuga, käärid, kalalaud, teravaotsaline kahvel. 3. Kuidas eemaldatakse kaladel sisikond? * Kõhu avamise kaudu- alustatakse enamasti päraku poolt pea poole. Kasutatakse selleks nuga või kaare. * Selja kaudu- avamist kasutatakse sel juhul, kui tahetakse kala täita. Selgroog eemaldatakse täielikult. * Peaavause kaudu- avades jäävad kala kõht ja selg terveks....

Toit → Toiduvalmistamine
25 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kõrvitsa uurimistöö

Sisukord 1. Kõrvitsa eluloost 2. Kasvust ja liikidest 3. Millena kasutatakse ja retseptid 4. Kasutatud kirjandus -1- Kõrvitsa algseks kodumaaks loetakse Ladina-Ameerik at, sest Mehhikos kasvatati neid vilju juba 9000 aastat tagasi, kohalike indiaanlaste toidulaual oli kõrvits oluline kõhutäide. Euroopasse jõudis see taim alles 16. sajandil.Botaa nilisi lähisugulasi on kõrvitsal palju: kõrvitsa perekonda kuulub üle kümne liigi. Inimene hindab kõrvitsa kasvatamisel eeskätt vilju, ehkki eriotstarbel saab kasutada ka lehti ja õisi. Kõrvitsa vili on oma olemuselt tegelikult mari. Kõrvitsaliste perekond - Harilik kõrvits ehk Cucurbita pepo on suur üheaastane taim. Kõige paremini kasvab ta soojas ja kuivas kliimas. Kuna kõrvits on nõudlik mulla niiskuse suhtes, siis kasvatatakse teda Kesk- Euroopas ja mujal parasvöötmes, sealhulgas ka Eestis. -2- Kõrvits...

Toit → Kokandus
26 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Liharoad

Toiduvalmistamine suurköögis SISUKORD LIHA........................................................................................................................ 2 Rulaad:................................................................................................................ 2 Pikitud liha:.......................................................................................................... 2 Liharullid:............................................................................................................ 3 Klopsid:................................................................................................................ 3 Väikesetükilised hautatud liharoad:.....................................................................4 Kastmes road...................................................................................................... 4 Asuu..............................................

Toit → Kokk
14 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Inimorganismi toitainete vajadus

Inimorganismi toitainete vajadus Koostanud: Kerli Lek, 011K 2010 Sisu ülevaade: Mis on toitained ja kuidas nad jagunevad? Milliseid toitaineid inimene vajab? Kus leidub erinevaid toitaineid? Milleks organism kasutab erinevaid toitaineid? Mis juhtub kui organism saab üht toitainet liiga vähe või palju? Kuidas säilitada toitaineid toiduvalmistamisel? Mis on toitained ja kuidas nad jagunevad? Toitained on toiduaine koostisosad, mida organism kasutab nii kehaomaste ainete sünteesiks kui ka energeetilistel eesmärkidel. Toitained jaotatakse: · Makrotoitained ­ mida vajame päevas kümnetes või sadades grammides (süsivesikud, rasvad valgud ja vesi) ja on vajalikud energia tootmiseks ning kasvuks. · Mikrotoitained ­ mida vajame päevas milli- või mikrogrammides (vitamiinid ja mineraalained) ja on vajalikud inimorganismi bioaktiivsete ainete koostises ja talitluses,...

Toit → Toitumisõpetus
47 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Köögitööde õige järjestus ja ajastamine

Tööplaan • Tööplaan tuleneb menüüst ja töögraafikust. Eesmärgiks on tekkinud töökoormuse ühtlane jaotamine erinevate töötajate lõikes. Menüüd koostades püüeldakse selle poole, et töömahukad road jaguneksid ühtlaselt nädala erinevatele päevadele, et nii toidu valmistamiseks kui järgmise päeva ettevalmistusteks oleks aega. Harvemini sooritatavaid töid, nt suurpuhastusi, seadmete põhjalikku puhastamisi jms hooldustööd tehakse sellistel päevadel, kui toiduvalmistamine ei võta nii palju aega kui teistel päevadel. Arvesse võetakse ka eriülesandeid, tellimusi, teemapäevi, pidupäevi, koolitusi jne. Töögraafikut tehes püütakse kindlustada vajaliku arvu inimeste kohalolekut vajalikul hetkel. Töö meeldivus ja töö efektiivsus kannatavad, kui ühe vahetuse inimesed on üle koormatud ja teisel vahetusel ei ole piisavalt tööd • Ajakasutuse planeerimist nimetatakse “hingeliseks töökaitseks”. Ülesande täitmise / tegevuse ajastamine

Toit → Toitlustusettevõtete...
20 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Hotelli struktuur

 turu-uuringud  reklaam 3. Vastuvõtutöö  letitöö administraator/ letijuht  potjeetöö uksehoidja-pakikandja  lobbybaar baarimees/ administraator 4. Toitlustamine toitlustusjuht/ vahetusülem  tootmise operatiivne planeerimine, peakokk organiseerimine, kontroll (juhtimine)  toiduvalmistamine kokad, pagarid, kondiitrid  abitööd köögitöölised vanemadministraator, peakelner,  saalitöö juhtimine ettekandja, õpilane  hommikusöök kelner, ettekandja  lõuna- ja õhtusöök baarimees  baaritöö nõudepesija, koristaja  abitööd 5

Turism → Hotellimajandus
37 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Töö planeerimine

ületeritamast, lõpeta noa teritamine terituskivil mõne tõmbega, puhasta noa tera. 6. Kirjelda korrektset koka välimust töökohal (isiklik hügieen, riietus, peakate, juuksed, jalanõud) lk 87 * Ei tohi olla ehteid, juuksed ei tohi lahti olla, kokamüts peab peas olema, kokariided peavad olema seljas, kokajalanõud peavad olema jalas, peab olema ilma meigita , peab pesema käsi ennem, kui süüa hakkad tegema, või peale seda, kui sa kuskilt tuled. Planeerimisülesanne: Õpik Toiduvalmistamine suurköögis lk 194 Kartulipuder Ülesanne: planeeri töö 20 portsjoni kartulipudru valmistamiseks. Töö algab kell 10.00, toidu väljastamine kliendile algab kell 12.00. Toitu valmistab 1 kokk. Ülesanne: Menüüs on: Lk 186 värskekapsasupp 250g lk 235 leivasupp hapukoorega 200//180/20 Toite on vaja valmistada 20 portsjonit. Korralda töökoht: Arvuta vajaminevad toitude kogused 20-le portsjonile. Vali vajaminevad töövahendid, kasutatavad seadmed. Inventuur:

Muu → Toiduainete õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
29
ppt

Rahvakultuur: jaanipäev

· Tihti toimetame me harjumuspäraselt lähtuvalt traditsioonidest, kuid tegelikult ei tea me ei kombeid kui ka tavasid ega ka ajalugu. Kust on jaanipäev oma nime saanud? Jaanituli Maagia, ennustamine.. · Sõnajalaõis, · Jaaniussid, · Kaselehed, · Ilm, · Jaanikaste, · Jaanipärjad, · Valduste ülevaatamine, · Haudade külastamine, Tööd ja tegemised. · Kevadtööd lõppenud, · Esikohal elamukoristus, · Saunakütmine, · Toiduvalmistamine. Jaanilaulud · Regilaulud, · Tavandilaulud, · Loitsud, · Kiigelaulud, · Kalendrilaulude rühmaviisid, · Kaasaegsed jaanilaulud. Jaanimängud · Seltskonnamängud, · Võistlused, · tantsud. Mõista, mõista, mis see on....? Ilma tuleta põleb? Uus maja, ise kasvatab katuse? Toidud Jaanipäev teistes riikides · Läti, · Soome, · Rootsi, · Taani. Erinevates Eestimaa paikades tähistatakse jaanipäeva ka tänapäeval

Kultuur-Kunst → Kultuur
3 allalaadimist
thumbnail
24
odt

Aafrika pärismaalaste kultuur, kombed, traditsioonid, igapäevaelu

7.a klass Juhendaja: Marge Ensling Tallinn 2015 Sisukord Sissejuhatus..................................................................................................................................3 Aafrika manner.............................................................................................................................4 Söögikombed ja toiduvalmistamine.............................................................................................5 Eluasemed....................................................................................................................................5 Naiste tööd...................................................................................................................................6 Naiste riietus....................................................................................................

Kultuur-Kunst → Kultuur
25 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

KOKK

KOKK Eriala jaguneb: Dieetkokk Click to edit Master text styles Keetja Second level Kokk Third level Fourth level Laevakokk Fifth level Peakokk Restoranikokk Ülemkokk Koka tööülesanded on: Click to edit Master text styles menüüde koostamine, Second level Third level toiduainete ettevalmistamine Fourth level ning toitude valmistamine Fifth level köögitöö korraldamine ja t...

Toit → Kokk
11 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Alkoholid ja karboksüülhapped

metaanhape- sipelghape etaanhape- äädikhape *Valemid: metanool- CH3OH etanool- C2H5OH metaanhape- HCOOH etaanhape- CH3COOH *Lahustuvus vees: kõik lahustuvad vees *Põlevus: kõik põlevad *Keskkond: kõik happelised *Kasutamine: metanool- kütusena etanool- maopuhastus metaanhape- säilitusaine loomatoidus etaanhape- toiduvalmistamine *Ohtlikkus: metanool- surmavalt mürgine etanool- mürgine suurtes kogustes metaanhape- mõnevõrra mürgine etaanhape- pole mürgine 2) Milleks kasutatakse etaandiooli ja glütserooli *etaandiool- jahutusvedelikes *glütserool- kosmeetikas 3) Too kaks näidet igapäevaelust leiduvatest karboksüülhapetest *sidrunhape (sidrunites) *oblikhape (rabarberis) 4) Alkaanid *metaan- CH4 *etaan- C2H6

Keemia → Keemia
58 allalaadimist
thumbnail
18
odp

Bioloogiliselt olulised ained

Bioloogiliselt olulised ained 10.klass Konspekt Bioloogiliselt olulised ained: ● 1) Suhkrud ● 2) Polüsahhariidid ● 3) Valgud ● 4) Rasvad ● 5) Pesuained ● 6) Toiduained Suhkrud ● Lõppliide -oos, kõige tähtsamad on glükoos ja fruktoos. ● Glükosiid- eetritüüpi ühend, mis on moodustunud monosahhariidist ja alkoholist või mitmest monosahhariidist. ● Disahhariid- Kahest monosahhariidist moodustunud liitsuhkrud glükoosiidid. Tuntumad: sahharoos, maltoos, laktoos. ● Invertsuhkur- glükoosi ja fruktoosi võrdmolekulaarne segu. Polüsahhariidid ● Polüsahhariid on kõrgmolekulaarne ühend, mis moodustab monosahhariidide polükondensatsiooni teel. ● Jaotatakse 3-e gruppi: 1) Struktuursed polüsahhariidid, 2) Varupolüsahhariidid, 3) Muud polüsahhariidid. ● Tärklis on ehitatud alfa-glükoosi jääkidest. Kaks peamist tärklise ...

Keemia → Biokeemia
8 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Eksami küsimused lapsehoidjal

lapse kodukultuurist tulenevate erinevustega. Mis on lapsehoidja ülesanne lapsest lähtuvas kasvatuses lastehoius? 1.füüsiliselt ja psüühiliselt turvalise keskkonna tagamine lapsele; 2.vanema poolt koostatud lapse päevakava järgimine lapse ealisi vajadusi arvestades; 3.lapse arengu toetamine päevategevuste kaudu (mäng, liikumine jms.); kasvu toetamine 4.lapse isikliku hügieeni jälgimine, juhendamine selle täitmisel ja vajadusel abistamine; 5.lapse toitumise jälgimine, vajadusel toiduvalmistamine ja lapse abistamine söömisel; 6.lapse tervisliku seisundi jälgimine, tervise edendamine, haige lapse eest hoolitsemine; 7.suhtlemine perekonnaga, lapse sotsiaalsete kontaktide arendamine, koostöö vanematega . 8. Esmaabi andmine Mis on lapsest lähtumine? Lähtub oma töös lapse õigsusest, heaolust ja turvalisusest. Lapsehoidja kutseetikast. Mis on lapsest lähtuva kasvatuse sisu? Lapsest lähtumine, lapse individuaalsuse ja

Pedagoogika → Lapsehoidja
132 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Maja ja Niiskus

· Kasutatakse keldriruume elamiseks või niiskete ruumidena (saun, pesuruum). · Soojustatakse põrandaid ja põrandaalune on külm ning niiske. · Kasutatakse uusi materjale ja konstruktsioone. Tihedad viimistluskihid sulevad niiskuse konstruktsioonidesse. · Ehitatakse kiiresti ja konstruktsioonides olev niiskus ei saa välja kuivada. Ehitamise alal ei kaitsta materjale ja konstruktsioone sademete eest. · Kasutatakse ruumides palju vett ­ pesemine, toiduvalmistamine, lillede kastmine, akvaariumid jms. · Ei mõisteta hoonete pidava hoolduse vajalikkust. Neid kasutatakse seni, kuni vajavad suurt remonti. · On nõuded mugavusele ja hoone esteetilisele välimusele suured. 10. NIISKUSE LIIKUMINE. Kui väljas sajab, siis tajume, et veepiisad langevad oma raskuse mõjul. Tuulise ilmaga transpordib langevaid veepiisku õhuvool. Vee ja veeauru liikumist mõjutavad veel difusioon, konvektsioon ja kapillaarjõud.

Ehitus → Ehitusviimistlus
47 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Koduhooldus eakatele

normaalsus, turvalisus, sotsiaalne integratsioon (Hanson & Allev, 2000). Teenused aitavad eakal harjumuspärases keskkonnas igapäevaeluga toime tulla ning nende teenuste puudumisel vajaksid nad hooldust asutuses (M.Medar & E.Medar, 2007). Koduteenuse osutamisel abistatakse isikut toimingutes, mida isik terviseseisundist, tegevusvõimest või elukeskkonnast tulenevatel põhjustel ei suuda sooritada kõrvalabita, kuid mis on vajalikud kodustes tingimustes elamiseks, nagu kütmine, toiduvalmistamine, eluruumi ja riiete korrastamine ning väljaspool eluruumi toiduainete ja majapidamistarvete ostmine ja muu asjaajamine (Sotsiaalhoolekande seadus, 2015). 2012. aastal said Eestis koduteenust 6157 inimest, 2014. aastal juba 6545, üle 80% neist olid üle 65. aasta vanad ja 50% üle 80 (Sotsiaalministeerium, 2015). Kohalik omavalitsus määrab, milliseid teenuseid pakutakse seal piirkonnas ja kohaliku omavalitsuse sotsiaalhoolekande osakond vastutab teenuste korraldamise eest. Iga kliendiga

Sotsioloogia → Sotsiaaltöö
43 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Haridus Inglismaal ja USA´s

peavad õppima põhi aineid nagu matemaatika, inglise keel ja teadus. Neljateistkümnendal aastal, õpilased saavad õppida vabatahtlikud aineid. Kuueteistkümnendal aastal, õpilased spetsialiseeruvad ja valivad 3 või 4 aineid. Seal ei ole riiklikud õppekava aga enamus ühendriikides põhi ained on kohustuslikud. Õpilased saavad ka valida valikuid või ,,valikaineid". Mõned kõige populaarsemat on etenduskunstid, toiduvalmistamine ja autojuhi haridus. Õpilased teevad teste põhi ainetes alates seitsmendast eluaastast. Kuueteistkümnendal eluaastal, nemad teevad eksami, mida nimetatakse GCSE ´ks (General Certificate of Secondary Education) mitmesugustes ainetes. Kui õpilane jääb kooli, nad võtavad ,,A" või ,,A/S" taseme eksami nende eri ainetes osana ülikooli pääsemise protseduuris. Enamus koolides on eksamid pärast iga kõrgema klassides. Pärast peale 12´t

Pedagoogika → Haridus
5 allalaadimist
thumbnail
6
pdf

Köögi organisatsiooniline ülesehitus ja tööülesanded

Köögi organisatsiooniline ülesehitus ja tööülesanded Köökides töötavad inimesed esindavad oma eriala erinevaid ameteid. Töötajate ja juhtkonna tegevus ja töötamine moodustab terviku, mida nimetatakse suurköögi organisatsiooniks. Põhiline toiduvalmistamine köögis kuulub koka kompetentsi. Kokk toimib justkui rühmajuhina ning talle võib abiks olla teine kokk või köögiabiline. Toidu valmistamine on kaudne klienditeenindus. Köögiabilised, nõudepesijad ning lao abitöölised hoolitsevad tavaliselt eeltöötlus- ja nn hooldustööde, näiteks korrastustööde, eest. Ettekandjad ja portsjoneerijad hoolitsevad vahetu klienditeeninduse, toidu serveerimise, eest. (3;8-10)

Toit → Köögi õpetus
20 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Mõisted restoraniköögi toiduvalmistamisel

Toiduvalmistamine restoraniköögis Tööleht ,,Mõisted restoraniköögi toiduvalmistamises" 1. Bouquet garni - Ürtide ja maitseköögiviljade kimp, mis koosneb enamasti porrulaugust, sellerivarrest, loorberilehest, tüümianist ning petersellist. Kimp seotakse kokku, et seda oleks valmistoidus hõlbus eemaldada ning sellega maitsestatakse suppe, kastmepõhju, hautisi ja ühepajatoite. 2. Blanseerima - Toiduaineid kiiresti aurutama või keetma. 3. en cocotte (pr k) ­ toiduvalmistamismeetod, mil roog valmib tihedalt kaanega kaetud kõrgete servadega hautamisnõus. 4. frittima ­ rohkes õlis või muus rasvaines toiduaineid küpsetama. 5. flambeerimine ­ meetod, mil toidu valmistamisel lisatakse toidule kanget alkoholi, mis süüdatakse ettevaatlikult põlema, nii et alkohol põleb ära, jättes roale karamelliseerunud maitsenüansi. Mõned toidud flambeeritakse serveerimisel. Järgida tuleb ohutusnõudeid. 6. Bar...

Toit → Toiduvalmistamine
17 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Türgi köök

Rakvere Ametikool K12 Referaat Juhendaja: Kristina Alunurm Rakvere 2013 Sissejuhatus Türgi köök on väga mitmekesine ja kindlasti üks hinnatuimaid kööke kogu maailmas. Türgi köögil on omad huvitavad rahvussöögid ja kombed sellega seoses. · Kultuur ja kombed Türgi köök on paljude Aasia ja Kaukaasia rahvaste traditsioone ühendav ja peetakse üheks vahemere parimaks. Tüüpilised road on sündinud erinevate tsivilisatsioonide tõmbetuules ja ristteel Anatoolias, ühendades paljude rahvaste kulinaarseid harjumusi ja maitse-eelistusi. Roogade valik on suur ja toidud on tervislikud. Paljude asjatundjate hinnangul on türgi köök maitseainete kasutuselt tasakaalustatuim maailmas Kõige tuntumad road Döner-kebab on suur lihakäntsakas, mis pannakse grillima pöörlevasse vardasse ning mille pealmisest küpsenud kihist lõigatakse terava noaga õhukesi viilakaid. Kebabirestorani nimetatakse türgi keeles kebapci´ks. ...

Toit → Toitumise alused
16 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Tulevikukool

Ka minevik näitab, et õppeasutus on kunagisega võrreldes väga palju muutunud. Me poleks 30 aastat tagasi unistanudki koolist, kus peaaegu igas klassis on sellised universaalsed ja võimsad masinad nagu arvutid ning kus informatsioon kooli, hinnete ja õppimise kohta on kirjas e-koolis kõigile õpilastele isiklikult. Kui kunagi võtsid koolilapsed toitu kodust kaasa, siis nüüd on võimalik kiiresti ja lihtsalt süüa saada kooli sööklas. Ka toiduvalmistamine köögis käib kergemalt tänu uuetele leiutistele, näiteks elektripliidid ja nõudepesumasinad. Tulevikukool on avar, lai ning kõikide mugavustega, millest on praegu õpilased õppeasutustes ilma jäetud. Kindlasti oleksid treppide asemel eskalaatorid ja liftid. Ja pealegi sellised liftid, mis ei sõida ainult vertikaalselt, vaid ka horisontaalselt, viies õpilasi ühest ruumist teise. Ühe klassi õpilased veedavad kõik oma tunnid ühes kindlas auditooriumis.

Kirjandus → Kirjandus
21 allalaadimist
thumbnail
3
docx

KESKKONNATEGURID: Õhusaaste

JAANA SISAS O13-9 RÜHM KESKKONNATEGURID ÕHUSAASTE Värske õhk on eluliselt oluline, hoidmaks enda ja lähedaste tervist. Õhusaastega puutuvad kokku suuremal või vähemal määral kõik Inimesed veedavad 90% ajast siseruumides, mistõttu on väga oluline, et ruumiõhu kvaliteet oleks hea. Siseruumide halva õhukvaliteedi põhjustest: on :ebapiisav ventilatsioon, erinevate materjalide põlemisjäägid ( tubakasuits.) ,vaipkatted, põrandakatted, puhastusvahendid ja nende jäägid pindadel, gaasiseadmed, ilutooted, liimid ,ja ka hallitusseened, lemmikloomad, toiduvalmistamine Peavalud, peapööritus, limaskestade ärritus ja paljud teised sümptomid on seotud saastunud siseruumide õhuga. Lisaks sellele võib saastatud õhus viibimine viia hingamisteede haiguste väljaarenemiseni. Tervisekaitseorganisatsioonid soovitavad siseruumide õhukvaliteedi parand...

Varia → Kategoriseerimata
20 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Maja ja niiskus

Pärnumaa Kutsehariduskeskus Maja ja niiskus Referaat Koostas: Kait Trumm V-09 Pärnu 2010 Sisukord Kõik laguneb aja jooksul...............................................lk 3 Niiskuse liikumine.........................................................lk 3 Niiskus materjalides......................................................lk 4 Niiskusalliakad..............................................................lk 4 Niiskus kahjustused......................................................lk 5 Kasutatud kirjandus......................................................lk 6 Maja ja niiskus Kõik laguneb aja jooksu...

Ehitus → Ehitusviimistlus
55 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Rahvatervis

Analüüsil ja lahendite leidmisel arvestatakse eelkõige inimese heaolu. Probleemile lähenetakse väga komplekselt, arvestades kõiki antud töökeskkonda mõjutavaid faktoreid. Nagu näiteks töö iseloomu, üldist organisatsiooni kultuuri, inimese enda omapära, majanduslikku situatsiooni. 1 KÖÖGI ERGONOOMIKA Köök on üks kõige tähtsamatest tubadest korteris, seepärast köögiruum peab olema hästi planeeritud enne köögimööbli paigutamist ruumi. Enamasti toiduvalmistamine on naiste peal, kes on iseenesest õrnad olevused. Seetõttu peab köögis kõik olema nii pandud, et vähendada 1 http://www.ut.ee/tervis/aergo/ergonoomia.htm koormust toidu valmistamisel. Peab läbimõtlema kõik pisiasjadeni, kuhu paigutada külmkappi, kraanikaussi, kui palju läheb vaja pistikupesasid jne. Kui kõik on enne planeeritud, siis ei tekki probleeme, näiteks sellega, et ostate uue köögikombaini ja seda ei saa kuskile ühendada

Sotsioloogia → Sotsiaaltöö
88 allalaadimist
thumbnail
3
txt

Süsinik, lämmastik, hapnik - Keemia

1) Selgita misteid: orgaaniline keemia, orgaaniline aine, vitalism, valents, oksdeerija, redutseerija, oksdeerumine, redutseerumine, prols, utmine org.keemia - Orgaaniliseks keemiaks nimetatakse keemia haru, mis ksitleb orgaanilisi hendeid ja tegeleb nende ehituse, omaduste, koostise, saamiisviiside ja reaktsoonide uurimisega. org.aine - seotud elusorganismidega vitalism - vitalismi ehk eluju teooria. Tol ajal arvati, et orgaanilisi aineid laboratooriumis valmistada ei ole vimalik, sest need saavad moodustuda ainult elusorganismides salaprase eluju (vis vitalis) toimel. Esimese lgi vitalismi teooriale andis saksa keemik Friedrich Whler, kes 1828. aastal sai endalegi ootamatult ammooniumtsanaadi kuumutamisel karbamiidi ehk uurea ehk kusiaine. valents - Valents on aatomi omadus moodustada aatomite vahele hiseid elektronpaare, mille tulemusel saab vimalikuks keemiliste sidemete teke teiste aatomitega. Valents on seega keemiliste sidemet...

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Köögitehnika referaat

2 Sissejuhatus KÖÖK on kodu süda. Köögis saab pere kokku hommikuti ja kööki kogunetakse peale päevatööd. Olulisemad jutudki saavad räägitud sageli köögilaua ümber. Pereliikmete erinevad soovid ja harjumused loovad igale köögile ise näo ja erinevad funktsioonid. Kööki kavandades on hea koos läbi mõelda, mida kodu südames vaja. Nii kujuneb hästi toimiv, tugeva kodu süda- KÖÖK. Köögis on väga oluline osa ka köögitehnikal, et toiduvalmistamine sujuks lihtsalt ning kiirelt. 3 Köögitehnika Köögile esitame mitmeid nõudmisi. Tähtsaim on see, et seal saaks toitu hoida ja valmistada. Teisejärguline ei ole ka kraanikauss koos töötasapinnaga ja muidugi ka jäätmete probleem. Ja pärast kõike peaks köök tulema veel hubane, kuna seal veedetakse palju aega koos perega ja ka külalistega

Kategooriata → Tööõpetus
22 allalaadimist
thumbnail
23
ppt

Esmavajalikud toiduained, Piimatooted

Toiduvalmistamine Esmavajalikud toiduained Piimatooted TEKO Piimatooted Piimatooted on üheks hea ja tervisliku toitumise nurgakividest Piimatooteid on väga palju erinevaid Rõõsk koor Saadakse piima eraldamisel ja kujutab endast piima rasvarikast osa Kasutatakse või valmistamiseks, hapendamiseks(hapukoor) ning osa läheb müüki pastöriseeritult kohvi-või vahukoorena Eestis on müügil kolme erineva rasvasusega koort : 10, 35 ja 38%-line Mida rasvasem on koor, seda vähen valke ja süsivesikud see sisaldab Hapupiimatooted Piima ja rõõsa koore kääritamisel piimhappebakterite mõjul Kääritamisel muutub piimasuhkur piimhappeks Sisaldab täisväärtuslikke toiduvalke, vitamiine ja rasvhappeid Saavad tarbida ka laktoositalumatuse all kannatavad inimesed Hapupiima joogid : Keefir Piimhappeline- ja alkoholkäärimine Miks hea ? ­ Sobib hästi dieettoiduks, soodustab maomahla eri...

Toit → Toiduvalmistamine
20 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Nõudeõpesumasinad

Nõudepesumasinad Uurimistöö SISUKORD SISSEJUHATUS Nõupesumasinad on selleks, et teha suurköögis töötava inimese elu lihtsamaks. Nõude- pesumasinad on väga palju erinevaid tüüpe ja need on mõeldud erinevate asjade pesemisesks. Sellepärast käesoleva töö autor seadis eesmärgiks laiendada enda teadmisi suurköögitele mõeldud nõudepesumasinate osas ja uurida erinevaid nõudepesumasinad. Püstitasin endale ülesanaded otsida materjali internetist ja raamatutest ning avaldada oma arvamus selles töös ning siduda see tektsiga. Samuti vormistada töö nõuetekohaselt. Käesolev töö on koostatud ettevõtte Dieta kodulehekülje, õpiku ,,Toiduvalmistamine suurköögis" ja Metose suurköögiseadmete kataloogi abil. Välja on toodud nõudepesumasinate erinevad tüübid ­ tunnelnõudepesumasinad, kuppelnõudepesumasinad, potipesumasind, kandikupesumasinad, graanulpesumasinad, kärupesumasinad ja sõrmkonveierpesumasinad. Samuti on ka illustreeriv materjal iga eespoo...

Toit → Toitlustus
20 allalaadimist
thumbnail
26
ppt

RAAMATUKOGUDE JA INFORMATSIOONINDUSE AJALUGU.II

munka. 17 kloostrit kuulub kreeklastele, üks venelastele, bulgaarlastele, serblastele. Külastuseks vaja viisat, kvoot, lühiajalise viisaga korraga 120 inimest, 10 välismaalast, palverändurid. ATHOSE SAARE KLOOSTRIRIIK PÕHJA-KREEKAS Meesteühiskond Äratus puuvasaraga hommikul 4. 4 tundi missa, 2 korda päevas. Süüa 2 korda päevas: hommikul leib, puder, mahl; õhtul supp ja leib; lisaks aiasaadused: oliivid, sibul, tomat, kurk. Munkade tööpäev: põlluharimine, aiandus, toiduvalmistamine, kalal käimine, lisaks ikoonide maalimine, rariteetide kopeerimine. Mungal pole raha, eraomandit ega privaatsust. VENEMAA Ristiusk 988. Kiievi Sofia kirik. Novgorodi Sofia kirik. Kloostriraamatukogud. Mongoli-tatarlaste rüüsteretked. Tsaaride raamatukogud. Sofia Palaiologos. Ivan IV raamatukogu. Christoph Christian Dabelow. RAAMATUKOGUD ISLAMI MAAILMAS Islami tekkimine. Araabia kultuurisulam. Erinevad nimetused (tarkuse maja, teadmise maja, raamatute maja)

Majandus → Raamatukogundus ja...
12 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Laktoositalumatus - Uurimistöö

Raske häire puhul on taluvus 1 ­ 2 g laktoosi/1 dl. Keelatud on tarbida samad toiduained, mis kerge häire puhulgi. Lubatud on või, margariin, juustud ning laktoosi sisaldavad ained. Eriti raske häire puhul laktoositaluvus puudub. Keelatud on juua piima, tarbida enamikke piimatooteid, piima ja piimapulbrit sisaldavaid toite ja küpsetisi, võid, margariini, juuste ning laktoosi sisaldavaid ravimeid. Lubatud on vaid valminud ning sulatatud juustud. 1.4 Toiduvalmistamine Hüpolaktaasiat põdevale inimesele toidu valmistamisel peab jälgima, et ei kasutataks piima ja piimatooteid ning neid sisaldavaid toiduaineid. Need tuleb kas asendada või välja jätta. Roogades võib kasutada valminud juuste (vähemalt viis nädalat) ning sulatatud juuste, kuna neis puudub laktoos. Hästi talutavad on hapendatud piimatooted ­ hapupiim, hapukoor, keefir, jogurt, kohupiim nign juust. Eestis on müügil lõhustatud laktoosiga tooted, maskeeringuga HYLA - tuletatuna sõnast

Toit → toiduainete sensoorse...
17 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Toiduainete kulinaarne töötlemine - Külmtöötlemine

Toiduainete kulinaarne töötlemine Külmtöötlemine Külmutatud toiduainete sulatamine · Külmutatud liha, kala, köögiviljad, puuviljad sulata vahetult enne eel-ja kuumtöötlemist. · Eelista sulatamist madalamal temperatuuril 4-6 kraadi · Külmutatud köögivilju kasutatakse toitudesse neid eelnevalt sulatamata. Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine · Köögivilja sorteerimine · Köögivilja pesemine · Köögivilja koorimine · Tapaloomade seedeelundite eraldamine · Lindude sulgede ja sisikonna eraldamine · Kalade soomuste ja sisikonna eraldamine Madala toiteväärtusega osade eraldamine · Kontide eraldamine lihast · Kõõluste eraldamine lihast · Kalade fileerimine (nahaga või nahata fileeks) · Prepareerimine (ka näiteks maksa kile eemaldamine jne. Toiduainetele ja pooltoodetele kuju andmine · Tükeldamine (tükelduskujud) · Toodete vormimine lk.92 · Toote sidumine lk.9...

Toit → Toiduvalmistamine
33 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

Köögitöö planeerimine

Köögitöö planeerimine Hästi planeeritud töö on pooleldi tehtud, ütleb rahvatarkus. Professionaalne toiduvalmistamine ehk siis töö suurköögis nõuab palju eelnevat planeerimist ja pidevat tööplaneerimist. Kokad osalevad alati oma töö planeerimisel ja teinekord ka ulatuslikemate tervikute, so menüüde, teemapäevade ja tellimusürituste planeerimisel. Koka tööplaneerimisse köögis kuuluvad ja on selle aluseks: • Retseptidega tutvumine • Ajagraafiku koostamine • Toorainete varumine ja eeltöötlus, võimalik ka et tellimine • Töövahendite ja seadmete ning valmistusnõude ja serveerimisnõude kasutuse planeerimine • Toiduvalmistamise tegevuskava ja järeltööde planeerimine. Tegevuskava edenemise jälgimine: o Määratle põhieesmärk Kellele, mida ja miks ma seda teen? Mida soovin saavutada? o Määratle õnnestumise kriteeriumid Millist standardi...

Toit → Toitlustusettevõtete...
42 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Koristus

KODUNE KONTROLLTÖÖ IT P-16 Vastused leiad: T. Tamm jt. 2012 „Majapidamistöö majutusettevõttes“ 1. Loetle puhastuse põhitegurid. Aeg( aine mõjumise), puhastusaine (keemiline mõju), temperatuur (vee), ja mehhaaniline töö kas masina või inimese. Lisada võib ka oskused. 2. Vee osa puhastusprotsessis. Lahjendada puhastusainet vajaliku tasemeni, niisutada ja leotada mustust, transportida mustust, loputada pindadelt mustuse ja puhastusainete jäägid, teha mehaanilist tööd, lahustada mustust. 3. Vee pindpinevus ja vee karedus, kuidas need vee omadused raskendavad puhastusprotsessi? Kõrge pindpinevusega vesi ei märga pinda ega tungi pinnas olevasse mikroõõnsustesse. Järelikult ei saa vesi ka pinda puhastada. Kare vesi tekitab keedunõudele katlakivi, pindadel kuivades jätab selline vesi hallid jäljed. Kareda veega piirkondades v...

Muu → Ainetöö
21 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Inimkaubanduse referaat

siis on tema ärakasutamine ning ost-müük loomulikum. Ka seksitööstus ehitatakse üles tänu kitsastele konservatiivsetele ja jäikadele naiselikkuse ja mehelikkuse mudelitele. Nende mudelite kohaselt on naise elu eesmärk meest teenida ja teenindada, hoolitseda mehe olme- ning seksuaalvajaduste rahuldamise eest. Naised töötavad sageli aladel, mida traditsiooniliselt peetaksegi naiste pärusmaaks (hooldamine, toiduvalmistamine, õpetamine, koristamine). ,,Naiste aladel" on palgad reeglina väiksemad kui ,,meestel aladel", ja isegi kui naine satub tööle suure firma juhina, on tõenäoline, et samal kohal töötav mees teeniks rohkem, seda vananenud arusaama tõttu, et mehel tuleb peret ülal pidada. Kõikides riikides, majandussektorites, ametialadel ja samal haridustasemel on naiste palgad meeste omadest madalamad. Enamus maailma vaestest on naised ja see paneb nad haavatavasse olukorda, kus kurjategijate

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
78 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Miks on vaja keskkonda säästvat arengut ja jäätmemajandust Eesti ühikonda?

tuumaelektrijaamadest, mitmed Euroopa riigid on kehtestanud õhu süsihappegaasisisalduse piirnormid. Ka Eesti on alustanud säästvat arenguteed ning otsib eelkõige lahendusi energeetikas: kuidas toota keskkonnasõbralikumalt elektrit ja sooja. Siin saab hea tahtmise korral igaüks meist kaasa aidata, näiteks energiat säästes. Mõelgem igapäevastele asjadele: · kütmine ja soojus · soe vesi · toiduvalmistamine · valgustus · elektrilised kodumasinad · liiklus 5 2. Jäätmed Me kõik puutume iga päev kokku prügiga ­ oleme ise prügi tekitajad. Selleks, et hoida meie elukeskkonda inimväärsena ja loodussõbralikuna, peaksime tekkinud jäätmed võimalikult keskkonnasõbralikult koguma ja käitlema. Üks suuremaid probleeme on ulaladestamine ­ olmejäätmeid vedeleb teeäärsetes

Meditsiin → Tööohutus ja tervishoid
48 allalaadimist
thumbnail
4
doc

I. Meister "Avastagem laps"

midagi foobiliselt või kardab kõike uut. Ka valetamise on normaalselt arenguteelt kõrvalekandumine, ehk põgenemine ebareaalusesse. Valetamises ei ole mõtet last süüdistada vaid tuleb leida põhjus miks laps valetab. Õppevahendid Montessori pedagoogika õppevahendid jagunevad kolmeks: 1. Igapäevaseks eluks ettevalmistatavad harjutusvahendid ( Uste avamine ja sulgemine, purkide ja pudelite avamaine, kruvide keeramine, võtme kasutamine, lauakatmine, toiduvalmistamine, koristamine ja puhastamine, riiete eest hoolitsemine, prillide kasutamine, pesemine, käitumine teatris jne); 2. Aistingute arendamiseks väljatöötatud õppevahendid (vaikusemäng); 3. Kultuurikeskkonda tutvustavad õppevahendid (zooloogia, botaanika, ajalugu, geograafia). Kõik on ka ealiselt paika pandud imikust kuni puberteedieani. Montessori kasutab kolmeosalist tundi, millest esimeses nt õpetatakse lapsele värve. Laps kuulab ja vaataba

Pedagoogika → Alternatiivpedagoogika
89 allalaadimist
thumbnail
10
doc

suurköök

vms. Samuti kontrollitakse, et vajalikud toorained on vajalikus koguses olemas. Tegevuse ajastamine on teatud toimingu või tööetapi planeerimine nii, et see saaks tehtud kasutada oleva ajaga, köögi olemasolevate võimalustega ja vajalike töötajatega. Toiduvalmistamise ajastamisel püütakse vältida valmistoidu ootele jäämist. Toidupartii peab valmima võimalikult vahetult enne väljastamist, mitte liiga vara. Vajadusel kavandatakse toiduvalmistamine etapiviisiliselt. Ettevalmistustööd planeeritakse varasemaks, kuumtöötlus vastavalt vajadusele Korrastustööd plaanitakse nii, et neid jõuaks teha toiduvalmistamisest vabadel ajaperioodidel tööpäeva jooksul. Suuremamahulised korrastustööd, näiteks põrandapesu toimugu selliselt, et see ei tekitaks köögitöös ohtlikke olukordi seoses märja põrandaga. Toimingute täpne ajastamine on eriti oluline siis, kui palneeritav töö on aja-ja töömahukas.

Toit → Kokandus
48 allalaadimist
thumbnail
12
docx

ADR- ohltikud veosed

3. Lubada treileri/konteineri vedamist, millel on küljes ohumärgised, mis ei vasta tegelikkusele! 4. Kasutada(lubada paigaldada) ohutustahvleid, mis on vigastatud ja kulunud 5. Hoida hoiatustahvleid/märgiseid lahtiselt kabiinis 6. Alustada reisi enne, kui ei ole kontrollinud, kas kõik vajalikud ohutusvahendid on olemas ja kasutuskõlblikud 7. Mingil juhul kasutada veovahendi läheduses lahtist tuld(suitsetamisel, toiduvalmistamine priimusel jms), kui veoseks on kergestisüttivaid või plahvatusohtlikke aineid. 2.2 Ohtlike veoste administratiivne kontroll Lepinguosaliste pädevad asutused võivad oma riigi territooriumil igal teostada igal ajal kohapealset kontrolli, et teha kindlaks, kas ohtlike kaupade veo nõudeid ja turvanõudeid on täidetud. Sellist kontrolli peab läbi viim ilma inimesi, vara või keskkonda ohustamata ning maanteeliikluse suurema häirimiseta

Logistika → Logistika
112 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Jaapani toidud

Suurepärast taimetoitu pakuvad templirestoranid ning kes suudab leppida ultrakergete maitsetega, lasku aga hea maitsta. Hoogustunud reisimine ja huvi teiste maade köökide vastu rikastab ka jaapanlaste toidulauda, kõik võõrapärane kohandatakse vaid nende maitsete ja harjumustega. Magushapu Hiina kapsas Kim Chi, magus majonees ja teriyakikastmega burger McDonald'sis on just sellised tulnukad. Toiduvalmistamine ja sööginõud Põhjamaalasel on üsna lihtne hakata Jaapani toitu valmistama. Tüüpiline Jaapani roog tehakse võimaluse korral hooajatoorainetest ja valitakse välja vastavalt sellele, mis puhul seda pakutakse. Toidu serveerimine paistab Lääne inimesele sageli väga stiilne, kuid pole mitte kunagi ülepakutud. Näiteks tüüpilise Jaapani traditsiooni kohaselt pannakse lauale hoolikalt valitud, erineva kuju ja suurusega kausse ja vaagnaid. Mõnikord on põhirõhk

Toit → Rahvuslik toidukultuur
44 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun