Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"aedvilja" - 120 õppematerjali

aedvilja - , kala- ja lihatoidud  Köömen- seemnetega maitsestatakse, paljundatakse seemnetega, peajuur võib kasutada nagu peterselli, seemne idanemisvõime säilib 2-3 aastat.
thumbnail
4
doc

Toidukontsentraadid

Toidukontsentraadid jagunevad: 1. Supikontsentraadid: o Puljongikuubikud: liha-, kana-, kala-, aedvilja- (Knorr, Gallina Blanca,Maggi) o Puljongipulbrid: liha-, kana-, kala-, aedvilja- ( Knorr, Gallina Blanca,Maggi) Neid võib lisada köögiviljade-, riisi-, pasta keeduvette, suppidesse. ETTEVAATUST - SOOLANE ! · Pakisupid: o püreesupid, sisaldavad aedvilja, pastat, liha, kala, kana, keeta kuni 15 min. o nn. kruusisupid, keev vesi peale kallata, valmivad 3 minutiga · Purgisupid klaaspurkides: guljass, bors, frikadelli-, rassolnik, seljanka, lõhe-, ... 2. Vormiroogade kontsentraadid: o Pajaroad: india, mehhiko, havai, itaalia, napoli, tex-mex - lisada lihakonservi o Pastaroad: Spagetid juustukastmega, koorekastmega, tomati-juustukastmega, paki

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Külmad suupisted

Muna kollane eraldatakse ja aetakse läbi sõela, saadud massile lisatakse vahustatud või, majonees, hapukoor ning maitseained. 15.Kuidas ja milliste lisanditega serveeritakse täidetud mune ? Täidiseks sobivad pasteedid, segasalatid, riivitud juust, erinevad võied, soolakalad. Täidetud munad kaunistatakse maitserohelisega, porgandiviiludega, kaaviariga, soolakalaga jne. 16.Millised suupisteid valmistakse seentest? marineeritud suupisteid, täidisega suupisted 17.Millised aedvilja sobivad täitmiseks ? kurk, redis, kõrvits, porgand, sibul, tomat, paprika 18.Millsite täidistega täidetakse aedvilju? segasalatid, toorsalatid, kohupiimasegud, pasteedid, juustusegud

Toit → Kokandus
44 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Toitlustusettevõtete seadmed

Sööjate arvud on jaotatud nii, et osad söövad kolme käigulist lõunat, osad 2 käigulist ja osad söövad 1 käigulist lõunat. 1.supp – 50 inimest, 2.supp – 50 inimest 1. praad – 50 inimest, 2. Praad – 50 inimest, 3. Praad – 20 inimest 1. lisand – 70 inimest, 2. lisand 30 inimest Magustoit – 100 inimest Toorsalatit 120 inimest Menüü: Supid: seljanka ja frikadellisupp Praed: Kodune kotlet, paneeritud kanafilee, aedvilja pada. Lisandid: keedukartul ja riis Toorsalat: kapsa-porgandi salat 3 Magustoit: kohupiim kisselliga Vajalikud kogused Seljanka: 1 ports on 300g ja sööjaid 50 = 15000 g = 15 liitrit suppi. Frikadellisupp: 1 ports on 300g ja sööjaid 50 = 15000 g = 15 liitrit suppi. Kodune kotlet: 1 kotlet on 77,5 grammi, sööjaid on 50, iga sööja saab 2 kotletti 77,5g*100=7,75 kg kotlette

Toit → Toitlustus
16 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Ülesanne 9-Erinevad päringud mitmest tabelist

isikukood=AINE_OPILANE.o_isikukood AND AINE.a_kood=AINE_OPILANE.aine_kood AND AINE_OPILANE.opetaja_kood=OPETAJA.opetaja_isikuk; +---------+----------+------------------------------------------------+------- +----------+ | eesnimi | perenimi | nimetus | hinne | perenimi | +---------+----------+------------------------------------------------+------- +----------+ | Mari | Maasikas | Aedvilja ttlemise tehn. | 3 | Kask | | Joosep | Jalakas | Aedvilja ttlemise tehnoloogia | 4 | Kuusk | | Tiit | Tikk | Ajalugu | 4 | Katus | | Ragnar | Roos | Alternatiivsed kontoritpaketid | 5 | Siil | | Robert | Rohi | Andmebaasid | 5 | Karu |

Informaatika → Andmebaasid
11 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Alacart menüü

EEK Lõhe 12,50/195,58 Valge veiniga aurutatud lõhefilee spinati-Grana Padano juustupadjal kartuli- porgandikreemi ja kukeseenekastmega Siig 3/203.41 Üleküpsetatud siiafilee ja rohelise pesto risotto viinamäeteo-Gorgonzola Gran Selezione juustu kastmes Broilerifilee 13,50/211,23 Üleküpsetatud broileri rinnafilee prosciutto singi ja mozzarella juustu täidisega tomativahu ja pasta tagliatelle´iga Part 14/219,05 Õrnalt suitsutatud pardi rinnafilee aedvilja cous-cousi ja vaarika-tüümianikastmega Sea sisefilee 14/219,05 Üleküpsetatud seafilee, täidetud rohelise pesto, küüslaugu ja piiniapähklitega, lisandiks oliivi- kartulikook, pärlsibulakaste ja grillitud kirsstomatid MAGUSTOIDUD / EEK Haldjapai 2,56 / 40 kodujuust mangopüree ja vahukoorega, kaetud mandlilaastude ja marjakastmega

Toit → Menüü koostamine ja nende...
26 allalaadimist
thumbnail
3
docx

A la Carte menüü

EEK Lõhe 12,50/195,58 Valge veiniga aurutatud lõhefilee spinati-Grana Padano juustupadjal kartuli- porgandikreemi ja kukeseenekastmega Siig 3/203.41 Üleküpsetatud siiafilee ja rohelise pesto risotto viinamäeteo-Gorgonzola Gran Selezione juustu kastmes Broilerifilee 13,50/211,23 Üleküpsetatud broileri rinnafilee prosciutto singi ja mozzarella juustu täidisega tomativahu ja pasta tagliatelle´iga Part 14/219,05 Õrnalt suitsutatud pardi rinnafilee aedvilja cous-cousi ja vaarika-tüümianikastmega Sea sisefilee 14/219,05 Üleküpsetatud seafilee, täidetud rohelise pesto, küüslaugu ja piiniapähklitega, lisandiks oliivi- kartulikook, pärlsibulakaste ja grillitud kirsstomatid MAGUSTOIDUD / EEK Haldjapai 2,56 / 40 kodujuust mangopüree ja vahukoorega, kaetud mandlilaastude ja marjakastmega

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Toiduainete kuumtöötlusviisid

alguses tuleb vesi keema ajada (100 °C) ning seejärel kuumust vähendada, et vedelik terve kuumtöötlemise aja tasaselt keeks (95–97 °C). • Väheses vedelikus • Rohkes vedelikus. • Omas mahlas • Veeaurus keetmisel • Veevannis • Rõhu all kiirkeetjas KEETMINE • Väheses vedelikus keetmisel on toiduaine vaevalt vedelikuga kaetud või on vedeliku maht vaid 1/3 toiduaine omast. Keetmiseks kasutatakse kaanega nõu, et vedelik ei aurustuks. Väheses vedelikus keedetakse aedvilja, kala jm. • Rohkes vedelikus keetmisel on vedelikku niisama palju või rohkem kui toiduainet. Nii keedetakse tangaineid, makaronitooteid, liha jne. • Omas mahlas keedetakse rohkelt vett sisaldavaid toiduaineid (värske aedvili). Keedunõu kaetakse hästi sulguva kaanega või keeratakse toiduaine fooliumisse, et küpsemisel moodustuv vedelik ei pääseks välja ja toit ei jääks keedunõu põhja kinni. PRAADIMINE

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Vitamiinid

Nii nagu vitamiinide puudus võib ka vitamiinide suures koguses ületarbimine tekitada tõsiseid tervisehäireid. Eriti ohtlik on rasvlahustuvate vitamiinide liigtarbimine. Seepärast on toitumissoovitustes antud ka vitamiinide maksimaalsed ohutud päevased kogused. Kui tarbimine ületab neid näitajaid pikema aja jooksul, võivad ilmneda kahjulikud kõrvalnähud. Kuna erinevate toiduainete vitamiinisisaldus on erinev, siis peaks meie toit sisaldama nii aedvilja, kartuleid, teraviljatooteid, piimasaadusi, liha, kala ja muna kui ka toiduõlisid ja -rasvu. Suurenenud vitamiinidevajadus mõnel eluperioodil, näiteks väikelastel ning raseduse ja rinnaga toitmise ajal. Terve ja mitmekülgselt toituv inimene ei vaja täiendavaid vitamiinipreparaate, vaid peaks oma vitamiinide vajaduse saama toidust. Toiduained ei sisalda kunagi ainult ühte vitamiini, vaid mitmeid. Vitamiinide vahel valitseb aga

Bioloogia → Bioloogia
51 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Matemaatika Eksam

2) Arvuta ja otsusta, kas 1,5 kg värvist piisab mahuti välispinna värvimiseks, kui igale ruutmeetrile kulub 200 g värvi. 3) Arvuta mahuti ruumala kuupmeetrites. Mitu liitrit see on? 4) Mitu ämbritäit vett on mahutis, kui mahuti on täidetud 100% ulatuses ja ämbrisse mahub 8 liitrit? 4.(8p) Laos oli 1230 kg aedvilju. Nendest 10% olid tomatid, 21% kurgid, 29% peedid ning ülejäänud olid kapsad. Mitu kg oli laos igat aedvilja? 5. (8p) Talumees Toomasel on talumaad 2100m2. Ta soovis istutada oma maale metsa (48%), harida põllumaaks (22%), istutada maasikaid (10%) ning jätta heinamaaks ülejäänud osa. Leia, mitu hektarit maaalast tegi Toomas metsaks, põllumaaks, maasikate kasvatuseks ja heinamaaks. 6. (10p) On antud ruutfunktsioon y=x2-6x+9. 1) Arvuta selle funktsiooni nullkohad. 2) Täida funktsiooni väärtuste tabel ja joonesta ruutfunktsiooni graafik.

Matemaatika → Algebra ja analüütiline...
68 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Tervisesportlase treening

Lisaks peab spordiga tegeleja toit olema ka kiudaineterikas, neid peaks päevases menüüs olema 25 - 30 grammi. Organismi glükogeeni depoode täitmiseks on sobivad nii tärklis kui suhkur, kuid suurema osa süsivesikutest peaks spordiga tegeleja saama just tärklisena. Sellised toiduained - teravili, kartul, aedvili - sisaldavad enamasti ka spordiga tegelejale vajalikke mineraalaineid, vitamiine ja kiudaineid. Spordiga tegelejad peaksid seepärast eelistama leiba, riisi, pastatooteid, aedvilja, kartuleid jm. Aedvili ja puuvili on rikkad ka tervisele kasulike bioaktiivsete ainete poolest. Seevastu monosahhariidid - maiustused, viinamarjasuhkur - pole soovitavad, sest võivad esile kutsuda hoopis olulise töövõime languse. Tähtsamad süsivesikuterikkad toiduained on täisteraleib, kartulid, riis, kaerahelbed, kiivid, õunad, banaanid, herned, oad, pastatooted, tervaviljatooted, müsli, nisuhelbed, mesi, kuivatatud puuvili, puuviljamahl, puuviljasiirup ja spordijoogid.

Sport → Kehaline kasvatus
23 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nimetu

Lisaks peab spordiga tegeleja toit olema ka kiudaineterikas, neid peaks päevases menüüs olema 25 - 30 grammi. Organismi glükogeeni depoode täitmiseks on sobivad nii tärklis kui suhkur, kuid suurema osa süsivesikutest peaks spordiga tegeleja saama just tärklisena. Sellised toiduained - teravili, kartul, aedvili - sisaldavad enamasti ka spordiga tegelejale vajalikke mineraalaineid, vitamiine ja kiudaineid. Spordiga tegelejad peaksid seepärast eelistama leiba, riisi, pastatooteid, aedvilja, kartuleid jm. Aedvili ja puuvili on rikkad ka tervisele kasulike bioaktiivsete ainete poolest. Seevastu monosahhariidid - maiustused, viinamarjasuhkur - pole soovitavad, sest võivad esile kutsuda hoopis olulise töövõime languse. Tähtsamad süsivesikuterikkad toiduained on täisteraleib, kartulid, riis, kaerahelbed, kiivid, õunad, banaanid, herned, oad, pastatooted, tervaviljatooted, müsli, nisuhelbed, mesi, kuivatatud puuvili, puuviljamahl, puuviljasiirup ja spordijoogid.

Sport → Kehaline kasvatus
12 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Kanaari saared

· Nad on omalaadse kultuuritausta ja kombestikuga rahvas. MAJANDUS · Kanaarilased on ammusest ajast arendanud kaubandus-, kultuuri- ja majandussidemeid nii Euroopaga kui Uue Maailmaga. · Vanasti elatus saarerahvas põhiliselt maaviljelusest, nüüd peetakse kasulikumaks tegeleda hoopis turismiga. · Tähtsamad alad on seniajani aga banaani- ja tomati-, samuti viinamarjakasvatus. Lisaks tulevad kartul, suhkruroog, suur valik tavalist või eksootilist puu- ja aedvilja ning tubakas. · Seda kõike on võimalik eksportida ulatuslikult, sest nii lennu- kui ka laevaühendus muu maailmaga on tihe. Kasutatud kirjandus · Edur Paas "Kanaari saared" · http://et.wikipedia.org/wiki/Kanaari_saared · http://www.kanaari-reisid.net

Geograafia → Geograafia
24 allalaadimist
thumbnail
4
docx

KÖÖGIVILJATOIDUD

Nii valmib aedvili kiiresti ning hapniku juurdepääs ja seega C-vitamiini hapendumine on väiksem kui lahtiselt keetmisel.Keetmise ajal vett ei lisata, kui see siiski vajalikuks osutub, siis valatakse juurde kuuma keedetud vett.Sool lisatakse keetmise algul.Keeduvesi tarvitatakse vahel toiduks.Aedvili kantakse kohe pärast keetmise kõpetamist lauale.Soojas hoidmine on kahjulik, sest sel juhul väheneb toiteväärtus, eriti aga C-vitamiini sisaldus.Kui aedvilja toite kohe ei sööda, siis jahutatakse see kiiresti ja antakse lauale kas külmalt või uuesti soojendatult. Aedvilja hautamine: Aedvili lõigatakse kuubikuteks või kangideks.Rasv sulatatakse keedunõus, selles kuumutatakse aedvilju segades veidi aega, siis lisatakse vedelik ja sool ning hautatakse tasasel tulel kaanega kaetult pehmeks(15-20 min).Jahuga segatud piim lisatakse 5 minutut enne hautamise lõpetamist, hapukoor valmis toidule.Lauale andmisel lisatakse

Toit → Toiduvalmistamine
20 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kulinaaria õpiku kordamisküsimused

pehmed. Püreesta jogurt, seguriga peeneks, lisa kõrvale maitseained ja koor täistera ning kuumuta veel kukkel kord keemiseni. Innovaatilin Talvesupp Purustatud Kalla konservitud Serveerida e tomatid, aedvilja purustatud tomatid eelsoojendatu eestipärane puljong, kooritud potti, lisa puljong d pearoa supp ja viilutatud ning kuumuta supiltaldrikul, sügis- porgandid, keemiseni. Alanda mis on talvisesse konservoad-ja kuumust, lisa asetatud menüüsse läätsed, spinat, porgandid. Hauta alustaldrikule

Toit → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Tervislik toitumine

Austus toidu vastu Aupaklik suhtumine toidusse võiks alata juba sellest, et söögilaua taha istudes unustame kõik mured. Seedimisele aitab kaasa kui sööme aeglaselt, närime toidu hästi läbi ja naudime toidu lõhna ja maitset. Vitamiinid ja mineraalained Vitamiinid kuuluvad elutähtsate mikro toitainete hulka. Vitamiini kaod on suured toidu valmistamisel. Liiga pikk keetmise aeg, toidu mitmekordne soojendamine, aedvilja keeduvee kasutamatta jätmine ja muud valed toiduvalmistamise viisid vähendavad vitamiinide sisaldust. Saksa imearst Paracelsus(400 a tagasi): Kuni 20.eluaastani söö nii palju, kui saad, kuni 50 eluaastani nii palju kui pead, üle selle nii vähe kui võimalik. Uurimustöö analüüs Hüpotees: Inimesed ei toitu piisavalt tervislikult ja liiguvad vähe. Küsimustele vastas 20 inimest, neist 9 olid naissoost isikud ning 11 meessoost isikud

Informaatika → Informaatika
143 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

PRANTSUSE KÖÖK

PRANTSUSE KÖÖK Maailma kuulsaim köök Jagunemine Piirkondlik köök Üldrahvalik köök Tippköök nn uus köök PRANTSUSE KÖÖGI KUULSUS Väga peenemaitseline Hoolikalt valmistatud Kaunilt serveeritud toidud Tähtis on maitse Kvaliteetsed aedvilja sordid. Peamised toiduained Aedviljad (mugulsibul, kartul, porgand, kapsas, tomat, seller, kaunviljad) Piim, rõõsk koor, kohupiim ja hapukoor; Juustud (üle 400 sordi) Muna Kõik liha sordid Kala (merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala) Mereannid (austrid, krevetid, merekarbid, vähid) Peamised maitseained Küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, tüümian, safran, nelk, basiilik, koriander. Ka veinide, likööride ja konjakite kasutamine. TOIDU VALMISTAMINE

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kulinaaria raamatu „Sööme ära!” referaat

Millegipoolest on Eestis kartuli tarbimine viimase tosina aasta jooksul vähenenud rohkem kui poole võrra. 143 kilolt 1995. aastal 67 kiloni 2007. aastal. Kokku kasvatatakse Eestis ligi sadat kartulisorti, neist päris kodumaist päritolu on kümmekond. Köögiviljad, aedviljad ja juurviljad on pikim peatükk raamatus. Järjest rohkem kasutavad inimesed võimalust tellida endale mahekast (näiteks Tagurpidi Lavkalt, Maakaubalt või OTTilt ehk ühendusega Otse Tootjalt Tarbijale). Aedvilja kohta on näiteks kirjas, et aedvilja puhul kehtib rusikareegel, et mida värskem seda vitamiinirikkam ja importtoodetes on vitamiinid pika sõiduga kaotsi läinud. Õpetatakse ka, et aed- ja puuvilju hoitakse külmkapis üksteisest eraldi, kuna puuviljadest eralduv etüleen vähendab aedviljade säilivusaega. Pikalt on kirjas ka seentest, et Eesti metsadest leidub üle 300 liigi söögiseeni. Jäävalt

Toit → Kokandus
18 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Abi Zeider

Abi Zeider 14. mail 1948. kuulutasid juudid oma territooriumil välja Iisraeli riigi. Esimesed andmed juutidest on 1333. aastast Tallinnas. Arvukam juudi kogukond tekkis aga alles 19. sajandi algul Poolast toodud alaealiste sõjaväekasvandike, sõdurite ja rändkaubitsejate kaudu. Suur osa Eesti juute rändas tagakiusamise tõttu 19. sajandi lõpul Ameerikasse Tallinna Uus sünagoog asub Karu ja Aedvilja tänava nurgal, moodustades osa tervikust, kuhu kuuluvad lisaks sünagoogile Tallinna Juudi Kooli hoone ja Juudi Kogukonna Keskus. Efraim Shmuel Kot on eesti pearabi. Abi Zeider sündis 31. augustil 1920 aastal Valgas lihtsasse juudi peresse kolmanda pojana. Juba tema lapsepõlveunistus oli vanema venna trompet, mida esialgu tuli proovida salaja. Omaenese pilli sai ta alles kahekümne ühe aasta vanuselt. Nii oli tegemist tõelise andega, mis puhkes õitsele muusikust enesest

Muusika → Muusika
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

TERVISLIK TOITUMINE JA PUUVILJAD

Puuviljad ning aedviljad on väga kasulikud, seetõttu tuleks iga päev süüa 2 peotäit värskeid vilju. Tervisliku toitumise tagab meile täisteratoodete söömine. Päeva tuleks alustada just müslit süües ja jälgida päeva jooksul tarbitavate soolade ja rasvade kogust, sest neid toitaineid on toidukordades liiga palju. Lisaks kolmele põhitoidukorrale soovitatakse teha ka 2 vahetoidukorda ning süüa siis värsket puuvilja, toorest aedvilja, kodujuustu või jogurtit. Toidukorda on soovitatav alustada just puuviljade söömisega. Hästi sobivad nendeks lisaks õuntele ka viinamari, ananass, kiivi, banaan, kirss või maasikas. Puuviljaga saame vähe kaloreid, meil ei suurene veres kolesterooli tase, aga saame hulga vajalikke süsivesikuid, mis on tervisele väga kasulikud. Juba 1961a. hakati USA-s soovitama veresoonte lupjumise ja südameinfarkti vastu 2-3 õuna söömist päevas.

Meditsiin → Terviseõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kala

minutit seista. Siis asetatakse kala kuumale rasvasele pannile, määritakse hapukoorega, peale pannakse või- või margariini-tükikesi ja küpsetatakse keskmise kuumusega ahjus, olenevalt kala paksusest, 30-40 minutit. Küpsetamise vältel lisatakse pannile tarviduse järgi kuuma vett või kalaleent, aeg-ajalt kastetakse kala pannikastmega. Valmis kala tõstetakse tervelt vaagnale ja antakse lauale keedetud kartulite ja aedvilja ning pannikastmega. Väikesi kalu praetakse tervelt, keskmise suurusega kalad lõigatakse koos luudega tükkideks, suuremad ja paksemad fileeritakse enne tükeldamist. Siis piserdatakse kalad sidrunimahla või lahjendatud äädikaga, puistatakse peale soola ja lastakse 20­30 minutit seista. Sidrunimahla või äädikaga piserdamine on eriti tarvilik merekalade spetsiifilise maitse kõrvaldamiseks. Enne praadimist kalad enamasti paneeritakse, siis pruunistuvad

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Segatoitumine

Neid peab sööma iga päev. tasakaalustatud segatoit. Segatoitlus on müsli, teraviljahelbed Pisut väiksem osa on aed- ja puuviljal kujunenud inimese pikaajalise arengu Köögivili, puuvili, marjad Liha ja lihatooted, kala, munad ning marjadel. Osa aedvilja tuleb süüa käigus. Piim ja piimatooted ­ kohupiim, toorelt. Et saada rohkem vitamiine ja jogurt, keefir, juust. mineraalaineid. Köögivilja päevane Kui palju vajab inimene toitu? kogus on vähemalt 300g. Puuvilju ja Organismi normaalseks elu-

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Teenindus ja müük

4. TEENINDAMINE...................................................................................6 5. KASUTATUD KIRJANDUS.....................................................................7 Tabel SÖÖGINÕU VÕI ­RIISTA NIMETUS KASUTUSOTSTARVE Suur taldrik ehk praetaldrik Praed, eelroasalatid. Siia võid kirjutada ka konkreetseid roogi- näiteks praetud kanafilee sooja aedvilja ananassikastmega Keskmine taldrik ehk külmtoidutaldrik Salatid , külmad suupisted, köögiviljaroad, pudrud, munaroad, kalasuupisted, liharoad Väike taldrik ehk leivataldrik Leiva, salati, saiakeste, kookide ja tordi söömiseks ning joogikannude ja portsjonnõude alustaldrikuks, magustoidud, puuviljad, marjad,

Majandus → Teenindus ja müük
48 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Prantsuse köök

Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. • Juust (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). • Magustoit (entremets) – tort, kook, puding, suflee või vorm. • Puuvili (dessert) – kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. • Kohv Millest koosneb lõunasöök • Puljong – (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. • Kala – keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. • Liha – enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. • Aedviljatoit – keedetud, praetud, hautatud, vorm. • Salat – värskest toorest lehtköögiviljast või juurviljadest. Palju kasutatakse vars- ja juursellerit. • Juust – Camembert'i juust, Roqueforti juust, parmesan jt. • Magustoit • Puuvili • Kohv Erinevus Eesti köögiga • Salat ja aedvili antakse omaette toiduna, mitte soojade liha- ja kalatoitude kõrvale. • Menüüst võib mõne toidu välja jätta, kuid järjekorda ei muudeta.

Toit → Rahvusköögid
8 allalaadimist
thumbnail
1
docx

India Köök

India Köök India Vabariik on riik Lõuna-Aasias, rahvaarvu poolest Hiina järel teine riik maailmas. Seal elab üle miljardi inimese, kes kõnelevad rohkem kui 100 keelt. Kõik looduslikud ja klimaatilised tingimused on eri paikades erisugused. Paljud usundid on toidu ja selle maitsestamise suhtes väga rangete nõuetega. Sellepärast ei ole olemas ühesugust India kööki. Kuigi looduslikud eeldused toiduainete tootmiseks on enamikul maal väga head, on paljude Indias elavate inimeste toit kehv. Paljud usundid keelavad teatud toidu söömist näiteks : liha, kala, piima või muna tarbimise. Seepärast on hulk rahvast puhtakujulised vegetaarlased ja söövad peamiselt riisi, putrusid, aedvilju. Need kellel piim lubatud on need kasutavad piimasaadusi ära ja söövad rohkelt võid ja jogurtit. Teised usundid aga saavad valguallikatena ainult kaunvilju ja pähkleid süüa. Indias kasvab väga haruldasi aedvilju just sellep...

Toit → Rahvusköögid
8 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Hautamine

teiste mikroobide arengut. ( hapukapsas) Soolamine ­ on kuivsoolamine, märgsoolamine ja segasoolamine. Soola peab olema 20% toiduainete kaalust. Külmutamine ­ on kiire, mugav, lihtne, säilitab toiteväärtust. Suured valgu ja tselluloosimolekulid lõhustuvad ja muutuvad paremini omastatavaks. ( hernes, uba, kapsas, porgand ) Kuivatamine ­ veetustumine Suurem osa toiduaines olevast niiskusest eraldatakse aurutamisega. Kala, liha, aedvilja tuleb kuivatada 12-14%-lise niiskussisalduseni. Puuviljad ja marjad 15-25%-lise niiskussisalduseni. Kuivatada võib: paberil päikese käes, plaadil leiges ahjus, pliidi kohal või soojenduskapis. Lehtköögivilju kuivatatakse kõrgel temperatuuril mitte üle 90 kraadi. Mahlakad ja paksemad köögiviljad enne blanseeritakse, siis kuivab kiiremini ja jääb loomuliku värvusega. Algul madalal pärast kõrgemal temperatuuril.

Toit → Kokandus
9 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Toiduvalmistamise alused - Üldmõisted

3. Hautamine On kuumtöötlemise võte, mille puhul töödeldavad toiduained esmalt praetakse kuni pruuni kooriku tekkimiseni, seejärel keedetakse väheses vedelikus. 4. Rohkes vedelikus keetmine Keedetakse tangaineid, makaronitooteid, kuivatatud herneid ja ube, liha. Kartuleid alates märtsikuust. Olenevalt toiduainest pannakse need keema külma või keeva vedelikku. 5. Väheses vedelikus keetmine Keedetakse kala, liha, aedvilja jne. Vedeliku hulk valitakse vastavalt toiduainele - see võib olla vaevu vedelikuga kaetud või ulatub vedelik vaid 1/3 - 1/2 toiduaine kõrgusest. 6. Veeaurus keetmine Keedetakse toiduaineid aurukapis, erilises keedupotis või aukudega keedurestil. Veeaurus keetmine võtab rohkem aega kui vedelikus keetmine, kuid mineraalainete kadu on väiksem. 7. omas mahlas keetmine Keedetakse rohkesti vett sisaldavaid toiduaineid, millest eralduvast vedelikust piisaks toiduaine valmistamiseks. 8

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Kreeka slaidid

Linnud Haugas Haigur Vutid Faasan Pelikan Import ja Eksport · Kreeka suurimad ekspordiartiklid on : · Toit ja joogid · Tööstuskaubad · Naftatooted · Kemikaalid · Tekstiil · Kreeka suurimad impordiartiklid on : · Masinad · Veoseadmed · Kütused Tööstus · Valmistatakse veine, kuivatatakse ja konserveeritakse puu- ja aedvilja. · Kreeka vanimad tööstusharud on tekstiili- ja toiduainetööstus: kergetööstuskaupadest toodetakse villaseid, puuvillaseid ja sünteetilisi kangaid, samuti vaipu, toiduainetest veini, õli, suhkrut, puuviljakonserve ja mahla. · Tähtsamatest kultuuridest võib välja tuua tubaka (eriti kõrge kvaliteediga on Makedoonia ja Traakia tubakas) ja puuvilla, mida kasvatatakse Tessaalia, Makedoonia, Traakia ja Ipeirose tasandikel.

Geograafia → Geograafia
16 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Moslemite elulaad

Moslemite elulaad Käty Kuusemets 10 H Moslemite elulaad Elu isalmimaailmas on niisama mitmekesine, kui maailma mis tahes muudes piirkondades. Egiptuse või Bangladeshi väikestes moslemite külakestes töötavad talupidajad põldudel, kasvatavad teravilja, aedvilja ning kitsi, lambaid ja lehmi. Keskklassi ja rikaste elukvartalites on õued ja tänavad puhtad ning majad hooldatud. Vaeste linnaosas on tänavad ja hooned räämas, kõnniteed auklikud ning nälg ja kuriteod igapäevaseks probleemiks. Kodune elu Nii nagu mitteislamimaades, algab ka moslemite kodudes tööpäev toimekalt: tuleb lapsed toita, suuremad kooli saata ning pereisad peavad tööle jõudma. Kuigi moslemiperekondades on peaaegu alati peamiseks

Ajalugu → Ajalugu
11 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Botulism

Botulism Tekitaja on anaeroob ja moodustab väga termostabiilseid endospoore. Nakkuse allikad: Vähehappelised valgurikkad toiduained Vorsti- ja lihatooted Vaakumpakendis liha-, kalatooted Suitsutatud, soolatud tooted Konservid, eriti aedvilja, liha, kala, seenekonservid Tekitaja kasvab temperatuuril 12° C...50° C Toksiin säilib konservides 6-8 kuud Haigusnähud: Cl. botulinum'i põhjustatud toidumürgitus ehk botulism tekib toksiinisisaldava toidu söömise tulemusena, mürgituseks piisab mõnest nanogrammist mürgist (1 nanogramm= 0,000000001 g). Haigestumisjuhtumeid esineb väga harva, kuid õigeaegse ja korraliku ravi puudumisel on suremus väga kõrge. Mürgistusnähud ilmnevad 18-36 tundi pärast

Bioloogia → Bioloogia
27 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Menüü koostamise alused

Menüükaart- See on vabalt valitav roogade loetelu. Toidukaart- Kliendile kajastub müügil olev sortiment toidu ja joogikaardis. 2.Restoranimenüü tüübid Ühe eine kindle menu- table´d hote menu Vaba valiku menu- a la carte menu Banketi menu 3.Millised toidusektsioonid on retorani toidukaardid? 4.Argieinete roakäikude serveermuse järjekord * külm eelroog * kuum eelroog * supp või puljong *kalaroog *pearoog *kuum vaheroog *külm eelroog * sorbet *liha-või linnuliha roog * aedvilja roog * kuum järelroog *külm järelroog *Juust * tõeline magusroog *värske puuviljad * kohv või tee lisandiga 5.Mis on kogupäeva menu ja mida selle koostamisel arvestada ? 6.Nimeta menüüde tüübid toitumisaja järgi Hommiku, lõuna, õhtu, einete, oodete menüüd. 7.Rahvusvaheliselt tuntud hommikusöögimenüüd, kirjelda. *mandrieine- continental breakfast menüüs on: kohv ja tee piim röstsai või kukkel croissant-lehttaignast sarvesai marmelaad või mesi

Toit → Toitlustus
82 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Tervislikust toitumisest

Üldine ja lihtne teadmine tervislikust toitumisest. Üldiselt on soovitatav süüa 4-6 korda korda päevas(hommik, enne lõunat, lõuna, peale lõunat ja õhtu poole vajadusel) ning pöörata tähelepanu eriti sellele, et vahepalad oleksid täisväärtuslikud. Süües tihti, väikeses koguses täisväärtusliku toitu, hoiad ainevahetuse kiire ning väldid tühja kõhuga mõttetut ahmimist, mis põhjustab rasvumist. 1. Hommikuks võib süüa põhimõtteliselt kõike head mida soovid, sest keha vajab ärkamiseks energiat(kuigi tuleks alati võimalusel vältida rasvaseid toite). Müslid, pudrud, võileivad jne. 2. Enne toekamat lõunat võiks olla väike vahepala puuviljade näol. 3. Lõuna ajal söö korralikult sooja toitu ning jälgi, et see sisaldaks võimalikult palju salateid jm. aedvilju(50% portsijonist). Söö kõrvale 1-2tk leiba ja joo võimalusel pärast sööki. 4. Peale lõunat võid lubada endale väikse maiuse(küsist, sh...

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
19
odt

Tervisesportlase treening

osa süsivesikutest peaks spordiga tegeleja saama just tärklisena. Sellised toiduained - teravili, kartul, aedvili - sisaldavad enamasti ka spordiga tegelejale vajalikke 6 Tervisesportlase treening mineraalaineid, vitamiine ja kiudaineid. Spordiga tegelejad peaksid seepärast eelistama leiba, riisi, pastatooteid, aedvilja, kartuleid jm. Aedvili ja puuvili on rikkad ka tervisele kasulike bioaktiivsete ainete poolest. Seevastu monosahhariidid - maiustused, viinamarjasuhkur - pole soovitavad, sest võivad esile kutsuda hoopis olulise töövõime languse. Tähtsamad süsivesikuterikkad toiduained on täisteraleib, kartulid, riis, kaerahelbed, kiivid, õunad, banaanid, herned, oad, pastatooted, tervaviljatooted, müsli, nisuhelbed, mesi, kuivatatud puuvili, puuviljamahl, puuviljasiirup ja spordijoogid

Sport → Tervisesport
19 allalaadimist
thumbnail
10
doc

3 käiku

Dana Makejenko KS 14 Lõunasöök eelroog Kookosene hernesupp 1 sl võid 2 sl basmatiriisi 2 porrut või 2 sibulat või 6 varretäit rohelist sibulat 0,75 tl soola 1,5 tl karrimaitseainet 8 dl aedvilja- või kanapuljongit soovi korral 3 oksakest värsket koriandrit 600 g külmutatud rohelisi herneid soovi korral 2 punti või peotäit spinatit 2,5 dl kookospiima serveerimiseks värsket koriandrit ja krõbedat saia Kuumuta potipõhjas või ja prae seal minut aega riisi. Lisa hakitud porru, sool, karri, 2,5 dl puljongit ja soovi korral koriander. Keeda 10–13 minutit. Lisa ülejäänud puljong ja herned. Keeda 5 minutit ning tõsta potti ka spinat ja kookospiim. Kuumuta peaaegu keema ja võta pott tulelt. Püreesta supp ning maitsesta soola-pipraga. Serveeri mõne rohelise herne, koriandri, oliiviõlisortsu ja krõbeda saiaga. pearoog Idamaine grillitud merikuradi saba Merikuradi saba 2 tk, ca 500-700 gr/tk Marinaadiks: Hakitud ingverijuurt 2 spl (30 ml) ...

Toit → Toitlustus
8 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toiduhügieen/ Mikrobioloogia

· Vältida ristsaastumist, säilitada toit t<4ºC juures · Vältida toidu hoidmist temp-l. 5-63ºC · Toiduks kasutada pastöriseeritud piima 4.5.Botulism (Clostridium botulinum) Tekitaja on anaeroob ja moodustab väga termostabiilseid endospoore. Nakkuse allikad: · Vähehappelised valgurikkad toiduained · Vorsti- ja lihatooted · Vaakumpakendis liha-, kalatooted · Suitsutatud, soolatud tooted · Konservid, eriti aedvilja, liha, kala, seenekonservid · Tekitaja kasvab temperatuuril 12° C...50° C · Toksiin säilib konservides 6-8 kuud Haigusnähud: Cl. botulinum'i põhjustatud toidumürgitus ehk botulism tekib toksiinisisaldava toidu söömise tulemusena, mürgituseks piisab mõnest nanogrammist mürgist (1 nanogramm= 0,000000001 g). Haigestumisjuhtumeid esineb väga harva, kuid õigeaegse ja korraliku

Toit → Toitumisõpetus
86 allalaadimist
thumbnail
10
doc

C-vitamiin

2. Kust saame ? 3. Miks tarbida ? 4. C-vitamiini puudus 5. Sisaldus 100 grammis 6. Artikkel 7. Kasutaud kirjandus Sissejuhatus C-vitamiin ehk askorbiinhape ehk L-askorbaat on vesilahustuv vitamiin, mis aitab suurendada organismi vastupanuvõimet haigustele. Juba 18. sajandi keskel ilmus töö pealkirjaga "Traktaat skorbuudist". Selles tõdeti, et tolleaegseid meremehi teise ilma saatnud skorbuuti saab vältida, kui süüa pidevalt värsket aedvilja ja sidruneid. Alles palju hiljem selgus, et meremeeste elu päästis C-vitamiin (tuntud ka kui L- askorbiinhape ehk L-askorbaat). Selle ühendi bioaktiivsus kaob kergesti kuumutamisel, hapniku ja valguse käes. Kust saame ? C-vitamiini leidub vaid taimse päritoluga toiduainetes. Parimad Eestimaal kasvavad taimed, mis rohkelt askorbiinhapet sisaldavad, on must sõstar, kibuvits, lehtkapsas, hapukirss, mädarõigas, petersell ja astelpaju

Bioloogia → Bioloogia
34 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Juustud

Teiste hallitusjuustudega võrreldes maitseb valgehallitusjuust tunduvalt pehmemalt ja tagasihoidlikumalt. Tänu sellele on mitmetel aromaatsetel juustudel sageli koorene põhimaitse. Valgehallitusjuustu ,,küpsemine" toimub väljast sissepoole. Seetõttu varitseb mõnikord oht, et juustutüki sisemuses olev ,,südamik" võib olla liiga kõva või liialt vedel. Selle testimiseks soovitatakse juustu külgedelt pigistada. Paljud sordid on pähkli-, seene- või keedetud aedvilja maitsega, suur osa valgehallitusjuustudest on samas ka värsked ja pisut teravadki. Mõnikord tabab nina väheke pealetükkivat ammoniaagilõhna, kuid üldjuhul see midagi halba ei tähenda. Valgejuustude kuningriiki kuulub muidugi palju erimaitselisi sorte. Ainuüksi juustu värvus, mis võib varieeruda kahvatukollasest päikesekuldseni, annab maitsele oma nüansi. Tavaline juust Juust on valgu- ja rasvarikas toiduaine, mida valmistatakse lehma-, kitse- või lambapiimast,

Toit → Toiduainete õpetus
31 allalaadimist
thumbnail
46
pdf

Antiik Kreeka aiad

Antiik-Kreeka aiad Kreeka aiad • Pole nii kesksel positsioonil nagu arhitektuur. • Infot vähe ja pisteliselt: arvatavasti pole see lihtsalt säilinud. • Teated pühadest hiitest, roosikasvatusest ja tarbeaedadest: puuvilja-, aedvilja- ja viinapuuaedadest. • 4. saj. pärineb üldkasutatavate aedade ja linnade haljasalade kirjeldusi. Homerose maastikukirjeldused 8. saj eKr • „Odüsseia“ viiendas laulus on nümf Kalypso koopa kirjeldus, kus Odysseust vangis hoiti, metsasalus, paplite, pajude, leppade ja pikkade küpressidega, koos viinapuuväätidega, mis …“rohked ja lokkavad, kõik täis raskeid rippuvaid tarju“ ning põimlesid koopa „võlvikal suul“. Seal oli ka neli allikat „värsket, helklevat vett“, neli allikat sealsamas andsid üksühe kõrval ja neist vesi voolas siia ja sinna“. (tsitaatide tõlge August Annist) • See on esimese groti ehk nümfaioni kirjeldus. „Odüsseia“ kaks aiakirjeldust • 7. laul...

Kultuur-Kunst → Kultuur
1 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock Biograafia Juhendaja: Koostaja: Sisukord 1. Lapsepõlv ja perekond..........................................................................3 2. Esimesed tööaastad...............................................................................3 3. Hitchcock Ameerikas............................................................................4 4. Kasutatud allikad..................................................................................5 2 1. Lapsepõlv ja perekond Alfred Hitchcock sündis 13.augustil 1899. aastal Londonis pere noorima lapsena. Tema isa oli William Hitchcock, kes töötas aedvilja- ja linnumüüjana, ja ema Emma Jane Hitchcock. Pere oli rooma-katoliku usku ja Alfred käis juutide koolis Londonis. Ta ise on oma lapsepõlve kohta öelnud, et ta oli vä...

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsusmaa etikett

· Aedviljatoit ­ soojad herned, aedoad, lillkapsas. · Salat ­ enamasti lehtsalat. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. · Juust · Magustoit ­ tort, kook, puding või vorm. · Puuvili ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. · Kohv Lõunasöögil on välja kujunend järgmine toidusedel: · Puljong või püreesupp lisanditega. · Kala keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. · Liha ­ enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. · Aedviljatoit ­ keedetud, praetud, hautatud, vorm. · Salat värsketest toorestest leht- või juurviljadest. Palju kasutatakse sellerit lehevarte või juurtena. · Juust · Magustoit · Puuvili · Kohv Prantsuse menüüd on veidi erinevad kui meie, näiteks salat antakse ette eraldi toiduna. Menüü järjekorda ei muudeta. Taignatoodetest on eelistatud leht-, biskviit-, ja keedetud taignad. Neist valmistatakse rohkesti

Toit → Kokandus
27 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Vahemereline põõsastik ja mets

tõttu saame Vahemere maadest ka veini. Karjakasvatuse tähtsus langeb, kuna rohumaid ei jätku. Aladel, kus on liiga palju loomi karjatatud, uhuvad vihmavesi ja tuul enamus sobilikust mullast ära, nii et maapind jääb kiviseks ja viljatuks. Viimastel aastatel on hakatud istutama mäenõlvadele metsa, kuna see takistab erosiooni ja leevendab suvel kuumust. Mida Vahemere maad pakuvad Siin kuivatatakse ning konseveeritakse puu- ja aedvilja. Valmistatakse veini. Pressitakse oliividest toiduõli. Puidust valmistatakse tarbeesemeid. See on üks enim tahetuid kohti, kus puhkust veeta ­ siia on rajatud palju kuurorte. Suur osa Vahemere maade tuludest tuleb turistidelt. Pildid Pilt nr. 1 ­ suvi Vahemere maades Pilt nr. 2 ­ talv Vahemere maades Pilt nr. 3 ­ Vahemerelises vööndis levinud loom muflon Pilt nr. 4 ­ Vahemerelise vööndi loodus Pilt nr

Geograafia → Geograafia
27 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Saksamaa köök

palju rasva ja süsivesikuid ja väga vähe muud, mis vajalik. Tüüpiliseks saksa toiduks on üks rasvane ja tugev talupojalõuna. Sakslased söövad ligikaudu 4,5 miljonit tonni sealiha ühe aasta jooksul. 3. PIIRKONDLIKUD ERINEVUSED Saksa toit varieerub, kuid oma olemuselt on see siiski toekas ja aitab inimesel üle elada pika ja külma talve. Külluslikus valikus on mitmesuguseid liharoogasid ja vorstikesi koos keedetud aedvilja ja kartulitega või hoopis nuudlitega. Aedviljad on hästi läbi keedetud või säilitatud suurepärases valikus maitsvate marinaadidega. Lääne-Saksamaale on tugevat mõju avaldatud Prantsusmaa. Saksamaa põhjapiirkonnale on iseloomulikumad mereannid (angerjas, forell, heeringas jne.) ning lõunapoolsetele piirkondadele on iseloomulik nuudlitüüpi road. Saksamaa mõnedes piirkondades on populaarne õlle- ja leivasuppide valmistamine. Hästi

Toit → Toiduainete õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Alfred-Hitchcock

Alfred Hitchcock Biograafia Autor: Tanel Sujev Klass: 12c Tartu 2013 Sisukord 1. Lapsepõlv ja perekond..........................................................................3 2. Esimesed tööaastad...............................................................................3 3. Hitchcock Ameerikas............................................................................4 4. Kasutatud allikad..................................................................................5 2 1. Lapsepõlv ja perekond Alfred Hitchcock sündis 13.augustil 1899. aastal Londonis pere noorima lapsena. Tema isa oli William Hitchcock, kes töötas aedvilja- ja linnumüüjana, ja ema Emma Jane Hitchcock. Pere oli rooma-katoliku usku ja Alfred käis juutide koolis Londonis. Ta ise on oma l...

Ajalugu → Ajalugu
2 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Etioopia

Etioopias on üheks peamiseks põllumajanduslikuks tootmise vormiks istandus. Teiste tootmis vormidega praktiliselt ei tegeletagi, sest seal ei ole vastavaid tingimusi, et selline tegevus ära tasuks ennast. 4.3 Põllumajanduse spetsialiseerumine Etioopia põllumajandus on rohkem spetsialiseerunud taimekasvatusele, kuid väga palju siiski tegeletakse ka loomakasvatusega. 4.3.1 Peamised põllukultuurid Etioopias kasvatatakse peamiselt teravilja (teff, sorgo, mais, oder, nisu), kaun-ja aedvilja, kohvipuud, puuvillapõõsast, suhkruroogu, teepõõsast, tubakat, õlitaimi ja lilli. 4.3.2 Mõne kultuuri kasvatamine maailmas esimeste hulgas Etioopia on andunud maailmale kohvijoomise traditsiooni. Ta on maailmas 5. kohvitootja. 4.3.3 Enam arenenud loomakasvatusharud Loomakasvatuses tegeletakse Etioopias peamiselt rändkarjakasvatusega, kuid olulised on ka veel veise- ja lambakasvautus. 4.3.4 Mõne loomakasvatusharu areng maailmas esimeste hulgas

Geograafia → Geograafia
51 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

DIDAKTILISED Mängud 4.a.

Vahendid. Aedviljad. Käik. Õpetaja: „Ma tõin aedvilju, mis kasvasid meie aiamaal. Mis see on?“ Näitab kordamööda kõiki kaasatoodud aedvilju. Lapsed vastavad küsimusele. Siis kutsub õpetaja lapsi kahekaupa laua juurde ja annab neile ühesuguseid aedvilju, näiteks porgandeid või tomateid, kuid selliseid, mis erinevad suuruselt või värvilt: näiteks üks tomat on suur ja punane, teine väike ja roheline. Igal lapsel tuleb jutustada oma aedviljast. Aedvilja kirjeldamisel tuleb jälgida, et lapsed kasutaksid õigeid sõnu 5 „suur“, „väike“, „pikk“, lühike“, „suurem“, „väiksem“. Mängu lõpul laseb õpetaja lapsi nimetada aedvilja värvide järgi. 20. Leia selline puu Eesmärk. Õppida eraldama puude lahti. Vahendid. Lastele tuttavate puude lehed. Käik. Õpetaja näitab lastele puulehti ja küsib, milliselt puult need on võetud. Koos otsitakse lehtede järgi nimetatud puud.

Pedagoogika → Pedagoogika
14 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Haljastuses kasutavate taksonite määramine sugukonnas liblikõielised

on pea alati rikkalik. Värvi-leetpõõsas Genista tinctoria on leetpõõsastest kõige külmakindlam liik. Haljastuses kasutatavad liigid Lathyrus seahernes Eestis 8 liiki, kultuurtaimena lillhernes Lathyrus odoratus Haljastuses kasutatavad liigid Lupinus lupiin (hundiuba) Hea haljastustaim, kasvab ka metsikult. Haljastuses kasutatavad liigid Phaseolus aeduba Eestis võib kohata peamiselt ilutaimena kasvatatavat õisuba (Phaseolus coccineus) ja levinud aedvilja harilikku aeduba (Phaseolus vulgaris). Haljastuses kasutatavad liigid Robinia robiinia Kaunis hajastuse taim, erinevad värvid, hea lõhnataim. Haljastuses kasutatavad liigid Tetragonolobus asparhernes Sobib ka hästi haljastusse Ühe liigi lähim iseloomustus Harilik hernes Pisum sativum on liblikõieliste sugukonda herne perekonda kuuluv üheaastane rohttaim. Herneid võib külvata siis, kui pinnase temperatuur on tõusnud +10 °C-ni. Kõige

Bioloogia → Botaanika
8 allalaadimist
thumbnail
38
ppt

VAHEMERELINE PÕÕSASTIK JA METS

Oliivipuu, pistaatsia ja apelsinipuu istandused VIINAMARJA ISTANDUSED LAVENDLI KASVATAMINE Lavendel on mitmeaastane poolpõõsas. Lavendlit kasvatatakse parfümeeriatööstuse jaoks. LAMBA- KASVATUS Austraalias kasvatatavad meriinolambad on eriti väärtusliku villaga. TÖÖSTUS · Tegeldakse peamiselt põllumajandustoorme töötlemisega. · Valmistatakse veine, kuivatatakse ja konserveeritakse puu- ja aedvilja. · Oliividest pressitakse toiduõli, kasutatakse söögiks ja puidust valmistatakse tarbeesemeid. · Californias on tähtsal kohal masinaehitus (lennukite, laevade, arvutite jt. elektroonika- seadmete tootmine). · Austraalia ekspordib palju villa ja lambaliha. · Tähtsal kohal on turism ja puhkemajandus. Madeira Rhodos Turism Vahemere ääres. Barcelona TURISM CALIFORNIAS Yosemite`i rahvuspark

Geograafia → Geograafia
16 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Koolitus ja puhkeväljasõidu hinnapakkumine

keedumuna sektorid. Kastmed Ürdi­vürtsi vinegrett, oliiviõli, valgeveini äädikas, balsamico kaste. Lisandid Täidetud oliivid, kokteilkurgid, kapparid, päikesekuivatatud tomatid, saia ja leiva valik, või, creme bonjour. Salatid Saksapärane kartulisalat krõbeda peekoniga Grillitud aedvilja-seenesalat vinegrett kastmega Caesari salat ürdi krutoonide ja parmesani laastudega Pearoad Metsaseene ja aedvilja leemes hautatud veis portveinikastmega Küpsetatud tilaapiafilee krevetikastmega Bataadipüree Aedvilja wok seesamiseemnetega Lillkapsa gratään Dessert Valik "Café Mademoiselle" kooke Panna Cotta a la Vana Tallinn marjakompotiga Kohv/tee LISA 3 ­ õhtusöögi menüü Menüü 1 ­ 09.mai.2013 ­ Vene restoranis Balalaika

Turism → Turism
39 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tasakaalustatud toitumine, tervislik toitumine referaat

eelistamist teisele. Ilmekas näide on vajaliku hulga kaltsiumi ja raua tagamine. Parim kaltsiumi allikas on piim ja piimatooted, mille rauasisaldus on aga minimaalne. Raud on hästi omastatav lihast ja kalast, need sisaldavad aga vähe kaltsiumi. Aedviljas on vähe kaltsiumi ja vähe rauda, kui palju C vitamiini, mis soodustab kaltsiumi ja raua omastamist. Tasakaalustatud toit peaks seega sisaldama liha ja kala raua allikana, piimatooteid kaltsiumi allikana, aedvilja C vitamiini allikana ning palju muid toiduaineid, et inimene saaks kõiki neid piisavalt. Tasakaalustatuse saavutamine 4 eeldab mõõdukust. Näiteks rasvavaba piim ja kodujuust sisaldavad ühekoguse kaltsiumi, kuid nende rasvasasisaldus on erinev. Unustada ei tohi aga seda, et piimarasvas leidub vitamiini D, mis on vajalik kaltsiumi omastamiseks. Seega peaksid õpilased tarbima normaalse rasvasusega piima- Suhkru või rasvaga liialdamine ühel

Bioloogia → Bioloogia
81 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Tervislik toitumine

Tervislik toitumine Koostaja: Tervislik toitumine Tervisliku toitumise põhialusteks on tasakaalustatus, mitmekesisus ja mõõdukus. Teadus on kinnitanud järgmise ütluse tõesuse: ,, Kui haiguse isa jääb tundmatuks, siis haiguse ema on teada ­ ebaõige toitumine." Toitumisvigasid peetakse õigustatult paljude haiguste puhul kas otseseks tekke põhjuseks või vähemalt soodustavaks teguriks. Nii inimese elu kestus, tervis, töövõime kui ka välimus on seotud toitumisega, mille juures oluliseks veaks liigse rasvase ja magusa söögi manustamine. Teiseks eksimuseks võib lugeda meie elustiili: hommikul ei sööda või paremal juhul kugistatakse alla võileib, lõunaks võetakse mõni saiake ning õhtul kodus tehakse tasa kõik see, mis päeval saamata jäi. Täiskõhuga minnakse teleka ette ja energia kulu on tühine ­ peaaegu kõik mis söödud, läheb rasvade täiendamiseks. Tervisliku toitum...

Varia → Kategoriseerimata
105 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsuse köök

Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. * Juust (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). * Magustoit (entremets) ­ tort, kook, puding, suflee või vorm. * Puuvili (dessert) ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. * Kohv Lõunasöögil on välja kujunend järgmine toidusedel: * Puljong (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. * Kala keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. * Liha ­ enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. * Aedviljatoit ­ keedetud, praetud, hautatud, vorm. * Salat värsketest toorestest leht- või juurviljadest. Palju kasutatakse sellerit lehevarte või juurtena. * Juust- Camembert'i juust, Roqueforti juust, parmesan jt. * Magustoit * Puuvili * Kohv Nagu näha, on prantsuse toidusedel veidi erinev meie tavadest: salat ja aedvili antakse omaette toiduna, mitte soojade liha- ja kalatoitude kõrvale. Menüüst võib mõne toidu välja jätta, kuid järjekorda ei muudeta.

Toit → Kodundus ja etikett
31 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun