67. Selgita, mis on MIC? MIC minimal inhibitory concentration - madalaim kontsentratsioon, mis pärsib bakterite kasvu. 68. Millistel põhjustel AB ravi ebaõnnestub? * Määratud vale AB (tekitaja ei ole sellele tundlik) * Ravikuur pole tehtud lõpuni või oli määratud liiga väike doos * Kui tekitajal tekib resistentsus AB suhtes * Haiguse tekitaja ei ole bakter * Alleergiline reaktsioon (pt ei võta AB lõpuni) 69. Mõelge, milliste omadustega peaks olema teie arvates ideaalne antibiootikum? * laia toimespektriga. *ei teki bakteritel resistentsust * ühekordne doos * ei oma kõrvaltoimeid * odav * suukaudne 70. Mida peate patsiendile selgitama kui määratakse AB ravi? * Ravikuuri tuleb teha lõpuni * Võimalikud kõrvaltoimed * Võimalik alleergia * Alustab tänasest päevast * Ravi ajal tuleb keelduda alkoholist * Paranemist tunneb u 3-4 päeva pärast, kui ei tunne, siis pöörduda raviarsti poole AB vahetamiseks 71
Antibiootikumid K. K 12b Juhendaja: Mis on antibiootikumid? · Antibiootikumid on peamiselt hallitusseente ja osa bakterite poolt sünteesitavad ained, mis pärsivad teiste organismide, valdavalt bakterite, elutegevust. · Tänapäeval on kasutusel palju sünteetilisi antibiootikume. Antibiootikume on kahte tüüpi: 1. Kitsa toimespektriga antibiootikumid · Toimivad kindlate bakteriliikide vastu. Kirjutatakse välja juhul, kui on teada, milline bakter tekitab infektsiooni. · Tähtis on, et sellised antibiootikumid on vähem aktiivsed heade või kahjutute bakterite vastu, kui laia toimespektriga antibiootikumid. 2. Laia toimespektriga antibiootikumid · Toimivad paljude bakteriliikide vastu. Neid kasutatakse juhul, kui pole täpselt teada, milline bakter infektsiooni põhjustab või kui infektsiooni
ANTIBIOOTIKUMID Mis on antibiootikumid? · Antibiootikumid on tähtsaim mikroobi ehk bakterivastase toimega ravimite rühm, mida kasutatakse bakterite poolt põhjustatud nakkushaiguste ravimiseks. · Esimese antibiootikumi penitsilliini avastas Alexander Fleming 1928. aastal. · Antibiootikumid hävitavad ainult mikroobe ehk baktereid ning need ei toimi viiruste suhtes, mis põhjustavad näiteks grippi, külmetushaigusi või ägedat bronhiiti. · Neid on kahte tüüpi: 1. Kitsa toimespektriga antibiootikumid toimivad kindlate bakteriliikide vastu. Kasutatakse siis, kui on teada, milline bakter tekitab infektsiooni. 2. Laia toimespektriga antibiootikumid toimivad paljude bakteriliikide vastu
1. Antibiootikumid avastas 1881. aastal Šotimaal sündinud inglise arst Alexander Fleming, kes oli juba mitu aastat otsinud bakterite elu takistavaid aineid. 1929. aastal haiglalaboris katseid tehes märkas ta, et stafülokokisöötmele oli kinnitunud hallitus. Seda lähemalt uurides nägi Fleming, et hallituse läheduses ei suutnud bakterid kasvada ja järeldas sellest, et hallitusseened valmistavad sellist ainet, mis takistab bakterite elutegevust. Kuna selle hallitusseene nimi oli penicillium (pintselhallik) nimetas ta aine penitsilliiniks. Esialgu üritas ta penitsiiliumiga ravida hiirt ja oma kolleegi silma, kuid ravimiks edasi arendada ta seda ei julgenud. Kümme aastat ei huvitanud Flemingi avastus eriti kedagi. Kuni 1939. aastal Oxfordi teadlased Ernst Chain, Howard Florey ja Edward Penley Abraham selle uurimuse taasavastasid ning hakkasid sellega rohkem tegelema. USAs tehtud katsed tehti peamiselt turult ostetud melonilt eraldatud hallitusega. Kuigi juba varem olid teadl
Tempeh on fermenteeritud sojatoode, mis sisaldab B12 vitamiini ja kõiki asendamatuid aminohappeid. Pärast leotamist ja keetmist segatakse sojaoad tervisele kahjutu hallitusseenega (rhizopus) ja saadud massil lastakse umbes 48 tundi soojas käärida. Rhizopus oligosporus toodab kindlat liiki antibiootikumi, mis on efektiivne teatud bakteritüüpide puhul nagu staphylococcus aureus, mis põhjustab kopsupõletikku ja veremürgitust. Hämmastav on see, et tempeh’is sisalduv looduslik antibiootikum ei ole kuigi kuumatundlik ning peab vastu erineva PH-ga keskkondades. Tempeh sisaldab veel A- ja B-vitamiini, niatsiini, foolhapet, pantoteenhapet, biotiini ja mineraalaineid. Tempeh´i võib praadida, marineerida, kasutada suppides või lisada vokiroogadele. Eestis toodab tempeh’it firma Woksmart. 9. Natto ehk fermenteeritud sojaoad Need sisaldavad probiootilist kultuuri nimega bacillus subtilis. Nattot tarvitatakse Jaapanis hommikusöögiks sojakastme ja riisiga
Resistentsusmehhanism (pms Toime Suurem rühm Toimemehanism Rühm omandatud) 1. Penitsilliinid 1. -laktamaasid (stafülokokid, E. coli, Klebsiella) 2. PBP muundumine > metitsilliiniresistentsus (kaasneb resistentsus tsefalosporiinide, karbapene
Omandatud resistentsus vankomütsiini, aminoglükosiidide suhtes suureneb. Soovitatavam kombinatsioon aminoglükosiid + rakuseinale toimiv antibiootikum (näiteks amp+genta, üksi ei suuda aminoglükosiid rakku tungida)… >50% juba ampitsilliinile resistentsed, >25% resistentsed aminoglükosiididele, umbes 20% Ameerikas vankomütsiinile. Resistentsus tekib konjugatsioonil enterokokkide perekonna piires, aga ka stafülo- ja streptokokkidega. Efektiivsed on uued antibiootikumid: linesoliid, kinupristiin/ dalfopristiin, mõned fluorokinoloonid. Profülaktika: ratsionaalne antibiootikumravi, HI leviku vältimine. Bakterid mõmm :) 05/06 Streptococcus pyogenes Üldist. Grupp A streptokokk, põhjustab mitmeid mädaseid ja mittemädaseid haigusi. Sisenemisvärat on reeglina ninaneel, eriti tonsillide epiteel. Kliinilistes materjalides lühikeste ahelatena. β-hemolüüs
) Mikroobipesade morfoloogia HEA, XLD ja MacConkey söötmetel. Millised pesad võivad kuuluda soolepatogeenidele? Mikroobide morfoloogia Grami järgi värvitud preparaadis. Ülesanne 3. Biokeemiliste omaduste uurimiseks teha ümberkülv gramnegatiivse mikroobi pesast Kliegleri, SIM, Simmonsi ja uurea söötmetesse. Ülesanne 4. Loetleda tähtsamad gramnegatiivsetest pulkbakteritest tingitud infektsioonide raviks kasu- tatavad antibiootikumid. 20 Bordetella ja Corynebacterium’i nakkuste diagnostika 4 Bordetella spp. Üldiseloomustus Sellesse perekonda kuulub 3 mikroobiliiki, mis põhjustavad inimesel läkaköha või läkaköhale sarnaseid infektsioone. Enne vaktsineerimise kasutuselevõtmist oli tegemist epideemilise haigusega, mis põhjustas suuremaid epideemiaid iga 2 kuni 5 aasta möödudes
Kõik kommentaarid