Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"bakteritsiidsed" - 24 õppematerjali

thumbnail
8
pdf

Antibiootikumid

preparaatide rühm toimemehhanism resistentsuse mehhanismid esindajad toimespekter β-laktaamsed • Antibiootikum seostub • β-laktamaaside produktsioon penitsilliinid naturaalsed kõik streptokokid, meningkokid, enamik G+ antibioootikumid penitsilliini siduva proteiiniga nii G- kui G+ mikroobidel anaeroobe. minimaalne aktiivsus stafülokokkide (bakteritsiidsed) (PBP) (plasmiidne DNA, G- suhtes ...

Bioloogia → Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Lümfisüsteem - ülevaade üldisest ehitusest

Lümfisüsteem Systema lymphaticum Lümfisüsteemi kuuluvad: Lümf, lümfotsüüdid, lümfisooned, lümfisõlmed, lümfifolliikulid, tonsillid, difuusne lümfikude, põrn ja harknääre (tüümus). Lümfisüsteemi ülesanded: 1.Vedelikubilansi tasakaalustamine kudedes ning kudede puhastamine rakurusudest jne. 2.Rasva jne. imendamine soolestikust. 3.Organismi kaitse mikroobide vastu. Lümf on kollakas läbipaistev vedelik, sarnaneb vereplasmale ja koevedelikule; seedimise ajal peensoolest tulev lümf on valkjas – piimand (chylus) (sisaldab emulgeeritud rasvatilgakesi). Ööpäeva jooksul tekib keskmiselt 3 – 4 l lümfi. Kudedest väljuv lümf sisaldab (lisaks sooltes imendunud toitainetele) palju rakkude ainevahetuse jääke, surnud rakkude tükke ja mikroobe. Lümfis ringleb hulgaliselt organismi kaitserakke – lümfotsüüte, aga ka makrofaage jm. Lümfotsüüdid on üks liik vere valgeliblesid (vt. veri), algselt pärinevad punasest luuüdist, kuid osa liike küpsevad ja paljune...

Meditsiin → Meditsiin
14 allalaadimist
thumbnail
30
pptx

Tuberkuloos

Tuberkuloos Tu b e r k u l o o s i h a i g e s t u t a k s e i k k a v e e l MIS ON TUBERKULOOS? Tuberkuloos on õhu teel leviv piisknakkus, mille tekitajaks on Mycobacterium Tuberculosis. Sellesse haigestutakse ikka veel ning seda juhtub täiesti tavaliste noorte ja edukate inimestega. Tuberkuloos võib kahjustada kõiki elundeid, kuid kõige sagedamini kannatavad kopsud. Ajalugu Tuberkuloos on vana haigus, mida tuntakse ka tiisikuse nime all Tuberkuloosi on inimesed haigestunud juba aastatuhandeid Esinemissageduse kõrgajal Euroopas (16.-19. sajandil) nimetati seda eluohtlikkuse tõttu "valgeks katkuks" Saksa arstiteadlane Robert Koch teatas 24.märtsil 1882 avalikkusele TB bakteri avastamisest TB tekitajat nimetatakse ka "Kochi Hetkeolukord Tuberkuloos on nakkushaiguste hulgas surma põhjustajana esikohal ka tänapäeval Igal aastal sureb sellese haigusesse 3 miljonit inimest Tuberkuloosibakteriga on nakat...

Meditsiin → Tööohutus ja tervishoid
15 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Jõhvikas

istutamist saab esimese saagi 4.-6.aastal. Kuna jõhvikas säilib hästi ületalve, ei pea kogu saaki kohe moosiks keetma, pigem kasutame seda pikema aja jooksul jookides või söökides. Jõhvikaid säilitatakse vesihoidisena või sügavkülmutades. Hea säilivuse tagab marjades leiduv bensoehape. Jõhvikad on väga tuntud ja armastatud ravitaimed. Oluline on marjade suur vitamiinide sisaldus, suur kaaliumisisaldus (südame-veresoonkonna haiguste puhul kasulik, alandab vererõhku), bakteritsiidsed omadused jne. Ameerika keemikute viimase aja uurimused kinnitavad, et ükski teine vili ei suuda jõhvikast edukamalt tõrjuda näiteks vähki, insulti ja südameveresoonkonna haiguseid. Sordid 1 Meie kodumaised sordid on hariliku jõhvika sordid, mis Nigula looduskaitsealal aretatud looduslike kloonide valiku teel. Välja on selekteeritud koduaias kasvatamiseks mõeldud kuus sorti

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
8
rtf

PIIMATEHNOLOOGIA

Piima elektijuhtivus on 8,5 mS · Pindpidevus 20 kraadi juures on 49 düüni/cm kohta. Veel on 72 düüni/cm kohta. · Osmootne rõhk - 6,7 atmosfääri KALGENDAMISOMADUSED On väga oluline omadus piimal, millest valmistatkse juustu. kalgendumisomadust määratakse laapensüümi suhtes BAKTERITSIIDSED OMADUSED Baktertitsiidsete omaduste tõttu leidub värskes piimas väga vähe baktereid. Piima baktertsiidsed omadused sõltuvad : · piima jahutamis temperatuurist- see tähendab, et mida madalam on piima temperatuur, seda kauem säilivad piima bakteritsiitsed omadused · Piima temperatuur on alguses 38 kraadi, tuleb jahutada pluss kahe

Toit → Toiduaine õpetus
11 allalaadimist
thumbnail
31
ppt

Toidu fermentatsioon: Mikroorganismide roll.

ja Lactobacillus tüved võivad toota diatsetüüli Reuterin · Reuterin omab antimikrobiaalset spektrit, mis tapab mitte ainult viirused, seened , vaid ka protozoa ja bakterid. Selle aktiivsus on tingitud ribonukleotiid reduktaasist. Bakteritsiinid · Bakteritsiinid on mikroobe tootvad ained, mis pärsivad (sageli geneetiliselt seotud) bakterite kasvu · Paljud bakteritsiinid on aktiivsed madalatel pH-del ja on tõendeid, et bakteritsiidsed tüved saab kergesti isoleerida värsketest ja hapendatust toiduainetest · Tüved võivad toota rohkem kui üks bakteritsiin · Bakteritsiinide eelis tavaliste antibiootikute ees on seedetrakti ensüümide võimalus neid hävitada I klassi Bakteritsiinid · Selle klassi bakteritsiinid sisaldavad muudetud aminohappeid · Kõige ulatuslikult iseloomustatud nendest on NISIIN. · See omab GRAS (Generally Recognised as Safe) staatusi ja teda saab kasutada

Bioloogia → Biotehnoloogia
73 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Uurimistöö: Detergendid

Detergendi molekuli ehitus koosneb pikast süsivesinikus ahelast ja vees lahustuvast iooni rühmast. Enamik detergente omavad negatiivset iooni rühma, mistõttu kutsutakse neid anioonseteks detergentideks 6 Katioonaktiivsed detergendid Teine klass detergente omab positiivseid ioone ja neid nimetatakse "katioonsed" detergendid. Lisaks heale puhastusvõimele, on neil bakteritsiidsed omadused, mis teeb neid kasutuskõlblikuks ka haiglates. Enamik neid detergente on tuletatud ammoniaagist. Katiooonseid detergente on kõige tõenäolisem leida sampoonist või riietest. Eesmärk on neutraliseerida staatilise elektri negatiivsed inoonid. Anioonid tõukuvad ning samal ajal katioonid neutraliseerivad selle. 7 Mitteionigeensed detergendid

Keemia → Keemia
28 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Linnukasvatuse vastused

tagant, hane- ja pardimune iga tunni tagant. Haudemunade säilitamine Haudemunade vananedes pikeneb hautamise kestus ja alaneb tibude kooruvus. Muna kaotab läbi pooride aurumise tõttu vett ning muna mass väheneb selle tagajärjel keskmiselt 0,2% ööpäevas. Muna pikaaegsel säilitamisel tema erikaal väheneb, munavalge tiheneb vee aurustumise ja osalise difundeerumise tõttu rebusse. Munavalge proteiinid, sealhulgas lüsosüüm hakkavad aeglaselt lagunema, mille tagajärjel munavalge kaotab bakteritsiidsed omadused. Hautamise kestus linnuliigiti: jaanalind 42 päeva/ muskuspart 34 päeva/ hani 30 päeva/ kalkun 28 päeva/ part 28 päeva/ pärlkana 26 päeva/ sinikaelpart 26 päeva/ jahifaasan 21­23 päeva/ kana 21 päeva/ vutt 17 päeva/ kodutuvi 17 päeva/ teemanttuvi 13 päeva Haudereziim ­ loote arenemiseks vajalike tingimuste kompleks. Lindude munad sisaldavad toitainete varu, millest jätkub lootele kogu embrüonaalse arenemise perioodiks

Bioloogia → Loomabioloogia
137 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Mikrobioloogia kordamisküsimused 3 osa

või vedeliku. Kasutatakse kuumatundlike vedelike steriliseerimisel ja ruumide õhupuhastussüsteemides. Kemikaalide toime: 1. Tugevad bakteriotsiidid – hävitavad endospoorid, võivad olla sterilandid. 2. Mõõdukad bakteriotsiidid – hävitavad seenespoorid (mitte endospoore), tuberkuloosikepikesed ja viirused. 3. Nõrgatoimelised bakteriotsiidid – elimineerivad vegetatiivsed bakterid, vegetatiivsed seenerakud ja mõned viirused. Bakteritsiidsed vahendid: halogeenid, fenoolid, kloorheksidiin, alkoholid, vesinikperoksiid, detergendid ja seebid, raskemetallid, aldehüüdid, gaasid, värvid. Дополнительно о каждом в loeng8, стр. 21. Antimikroobsete ainete märklauad mikroobidel.  Rakusein – sein muutub hapraks ja sell lüüsub. Osad antimikroobsed ravimid, detergendid ja alkohol.  Rakumembraan – kaotab terviklikkuse. Detergentide pindaktiivsed ained.

Bioloogia → Mikrobioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Antibiootikumid

odav * suukaudne 70. Mida peate patsiendile selgitama kui määratakse AB ravi? * Ravikuuri tuleb teha lõpuni * Võimalikud kõrvaltoimed * Võimalik alleergia * Alustab tänasest päevast * Ravi ajal tuleb keelduda alkoholist * Paranemist tunneb u 3-4 päeva pärast, kui ei tunne, siis pöörduda raviarsti poole AB vahetamiseks 71. Miks tavaliselt ei kombineerita omavahel bakteriostaatilist ja bakteritsiidset antibiootikumi? * Bakteriostaatilised AB pidurdavad bakterite paljunemist, bakteritsiidsed AB tapavad baktereid. * Kui bakteriostaatiline pidurdab bakterite paljunemist, siis bakteritsiidne enam ei toimi. *Rohkem riske kõrvaltoimeteks. 72. Millal antibiootikume kombineeritakse? * AB ebaõige kasutamise korral nt ravikuur pole tehtud lõpuni ja bakterid muutusid AB suhtes resistentseks 73. Kuidas saab resistentsuse levikut piirata? * Piisav AB doos * Ravikuur lõpuni * Õige AB 74. Kuna tuleb kasutada AB profülaktiliselt?

Meditsiin → Farmakoloogia
51 allalaadimist
thumbnail
10
docx

MIKS JA MILLE SUHTES OLEME ALLERGILISED

Pole püsiv Leetritaoline eksanteem Sageli diagnoosimisvead, anamestiline teave väheusaldatav - valediagnoos ­ antibiootikumi allergia asemel ,,viiruseksanteem" Hapteen ­ immunogeenseks siis kui seostub koe valkudega Diagnostika NTT ­ IgE ak (ak ­ erütrotsüüdi vastane antikeha) suurte determinantide vastu Väikeste determinantide vastu pole kommertsiaalset preparaati Penitsilliin G Ristreaktsioonid penitsilliini ja tsefalosporiinide (tsefalosporiinid on bakteritsiidsed laia toimespektriga b-laktamaas antibiootikumid) vahel, enamasti 1. põlvkonna tsefalosporiinidega Imipeneemile (-laktaam antibiootikum) enam reaktsioone penitsilliini allergikutel Trimetoprim (bakteriostaatiline antibiootikum, mida kasutatakse profülaktikas ning kuseteede infektsioonide raviks) ­ lööve Doksütsükliin ­ fototoksiline lööve Atsetüülsalitsüülhape (ASA) ja NSAID Arahhidoonhappe metabolismis Aspiriinile tundlikud astmaatikud ASA ülitundlikkus: Ravi

Meditsiin → Aktiviseerivad tegevused
21 allalaadimist
thumbnail
132
pdf

KVALITEEDI hindamine

paljudele mikroorganismidele. • Kõrge hügieenilise väärtusega toorpiima ja piimatoodete peamisteks kriteeriumideks on: • madal mikroobide arv • patogeensete mikroorganismide puudumine või väga väike • mastiidi profülaktika ja kontrolliga seotud jääknähtude ning jääkainete vältimine • söödast ja ravimitest ülekantavate saasteainete vähendamine või minimeerimine. • Värskes toorpiimas sisalduvad bakteritsiidsed ained pidurdavad piima sattunud mikroorganismide paljunemist. • Bakteritsiidsete ainete aktiivsus aga väheneb järk- järgult, mistõttu hakkavad mikroorganismid väga kiiresti paljunema, eriti kui piima temperatuur on kõrge. • Seega on piimas bakterite paljunemisel otsustavaks teguriks temperatuur. • Madalatel temperatuuridel säilitatud piima riknemist põhjustavad peamiselt psührotroofsed bakterid. • Sellised bakterid kasvavad aeglaselt ja toituvad

Toit → Toiduohutus
10 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Linnukasvatuse konspekt

Haudemunade säilitamine Haudemunade vananedes pikeneb hautamise kestus (korrelatsioonikoefitsient 0,84) ja alaneb tibude kooruvus. Muna kaotab läbi pooride aurumise tõttu vett ning muna mass väheneb selle tagajärjel keskmiselt 0,2% ööpäevas. Muna pikaaegsel säilitamisel tema erikaal väheneb, munavalge tiheneb vee aurustumise ja osalise difundeerumise tõttu rebusse. Munavalge proteiinid, sealhulgas lüsosüüm hakkavad aeglaselt lagunema, mille tagajärjel munavalge kaotab bakteritsiidsed omadused. Pikka aega säilitatud munadest saame vähe tibusid ja tibud on elujõuetud. Hautamise kestus linnuliigiti: jaanalind 42 päeva muskuspart 34 päeva hani 30 päeva kalkun 28 päeva part 28 päeva pärlkana 26 päeva sinikaelpart 26 päeva jahifaasan 21–23 päeva kana 21 päeva vutt 17 päeva kodutuvi 17 päeva teemanttuvi 13 päeva 7 Hauderežiim – loote arenemiseks vajalike tingimuste kompleks. Lindude munad sisaldavad

Põllumajandus → Põllumajandus
22 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Tehnoloogia eksami küsimused

Kloreerimiseks kasutatakse gaasitaolist kloori või kloori vesilahust. Kloreerimisel mikroorganisme ei hävita mitte kloor vaid hapnik, mis tekib keemilise reaktsiooni tulemusel. Karastusjookide valmistamisel kloreerimist ei kasutata. Laiemalt on levinud vee kahjutustamine ultraviolettkiirtega. Selle puhul on oluliseks voo võimsus, kiirte neeldumine vees, bakteritsiidsete kiirte toime bakteritele. Kasutad võib ka hõbedaioone. Hõbeda bakteritsiidsed omadused on seletatavad hõbeda ioonide võimega lõhkuda ja denatureerida mikroorganismide plasmat. Hõbedaioonide aktiivsus kasvab tema ioonide kontsentratsiooni kasvades lahuses ja temperatuuri tõusuga. Karastusjookide bvalmistamisel on kasutusel veel elektrolüütiline meetod. Elektrolüütiline meetod põhineb hõbeda anoodsel lahustumisel. Elektrolüüsi protsessi käigus avaldatakse suurt mõju kloriididele, mis moodustavad elektroodide pinnale hõbekloriidi kihi, mis takistab

Toit → Joogiõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
20
docx

LINNUKASVATUSSAADUSTE TOOTMINE MAAILMAS

Haudemunade säilitamine Haudemunade vananedes pikeneb hautamise kestus (korrelatsioonikoefitsient 0,84) ja alaneb tibude kooruvus. Muna kaotab läbi pooride aurumise tõttu vett ning muna mass väheneb selle tagajärjel keskmiselt 0,2% ööpäevas. Muna pikaaegsel säilitamisel tema erikaal väheneb, munavalge tiheneb vee aurustumise ja osalise difundeerumise tõttu rebusse. Munavalge proteiinid, sealhulgas lüsosüüm hakkavad aeglaselt lagunema, mille tagajärjel munavalge kaotab bakteritsiidsed omadused. Pikka aega säilitatud munadest saame vähe tibusid ja tibud on elujõuetud. Haudemunade pikaajalise säilitamise mõju tibude kooruvusele Munade säilitamine Munade kooruvus (%) päevades kana- pardi- hane- munad munad munad 5 91,6 85,7 79,8

Põllumajandus → Loomakasvatus
15 allalaadimist
thumbnail
30
doc

Lihasaaduste eksam

- oksüdeerumisprotsessi pidurdumine. Suitsutamise kui protsessi võib jaotada kolme etappi (faasi): 1) suitsutusosakeste sadestumine toote pinnale; 2) suitsu koostisosade imendumine tootesse; 3) toote koostisosadega toimuvad muutused suitsu toimel. Pikaajalise suitsutamise ajal, näiteks toorsuitsuvorstide valmistamisel toimuvad ka järgmised protsessid: - toote kuivamine; - ensümaatilised protsessid; - antioksüdatiivsed protsessid; - bakteritsiidsed protsessid; - toote kulinaarne valmimine. Toimuvad muutused olenevad eelkõige suitsutuskestusest ja –režiimist. 41. Suitsutusrežiimid külmsuits: 18…22 °C max 30 °C kuumsuits: 35…50 °C küpsetamine suitsus: 70…120 °C Suitsutamiseks kasutatakse universaal-termokambreid, suitsuahjusid, alternatiivina ka suitsutusvedelikke. 42. Soolamise eesmärk ja soolamismeetodid Soolamine on väga vana liha säilitamise viis

Toit → Toiduainete loomne toore
44 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Mikrobioloogia I kursus 2012

Jood, antiseptik. Pindaktiivsed ained ning kloori- ja joodiühendid mikroobide hävitajatena. Pindaktiivsed ained Vähendavad vedelike pindpinevust. Naha pinnal oleva biofilmi muudavad nad väikesteks tilgakesteks, mis eemalduvad veega kergesti. Väga olulised pindaktiivsed ained on kvaternaarsedammooniumühendid. Nende toimeaineks on molekuli katioonne osa. Eriti efektiivsed on nad grampos. bakterite vastu, kuigi mõjuvad ka gramneg. bakteritele. Nad on bakteritsiidsed, fungitsiidsed ja toimivad ka kestaga viirustele, Endospoore ja tuberkuloosibaktereid ei tapa. Ilmselt toimivad permeabiliseerivalt. Tuntuimad on bensalkooniumkloriid (Zephiran) ja tsetüülpüridiinkloriid (Cepacol). Nad on värvita, lõhnata, maitseta, stabiilsed, mittetoksilised praktikas kasutatavas kontsentratsioonis. Jood ja kloor. Mõjuvad nii puhtalt (J2 ja Cl2 lahusena), kui ka seotuna kas org. või anorgaaniliste ühenditega. I2 on üks vanemaid ja efektiivsemaid antiseptilisi aineid

Bioloogia → Bioloogia
38 allalaadimist
thumbnail
114
pdf

Nimetu

ZnO on ka pigmendimoodustaja värvides Pindaktiivsed ained Vähendavad vedelike pindpinevust. Seep on ka pindaktiivne. Naha pinnal oleva biofilmi muudab ta väikesteks tilgakesteks, mis eemalduvad veega kergesti. Deodorantseepidele lisatakse veel juurde lisaaineid nagu trikloorkarbaan, mis inhibeerivad G(+)baktereid. Väga olulised pindaktiivsed ained on kvaternaarsed ammooniumühendid. Eriti efektiivsed on nad G(+)bakterite vastu, kuigi mõjuvad ka G(-)bakteritele. Nad on bakteritsiidsed, fungitsiidsed ja toimivad ka kestaga viirustele, Endospoore ja tuberkuloosibaktereid ei tapa. Permeabiliseerivad membraane, seostudes fosfolipiididega. Karedas vees ei toimi. Tuntuimad kvaternaarseid ammooniumühendid on bensalkooniumkloriid (Zephiran) ja tsetüülpüridiinkloriid (Cepacol). Nad on värvita, lõhnata, maitseta, stabiilsed, mittetoksilised praktikas kasutatavas kontsentratsioonis. Tsetüülpüridiinkloriidi fenoolikoefitsent on 228

Varia → Kategoriseerimata
23 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Mikrobioloogia I eksam

Seep on ka pindaktiivne. Naha pinnal oleva biofilmi muudab ta väikesteks tilgakesteks, mis eemalduvad veega kergesti. Deodorantseepidele lisatakse veel juurde lisaaineid nagu trikloorkarbaan, mis inhibeerivad grampositiivseid baktereid. Väga olulised pindaktiivsed ained on kvaternaarsed ammooniumühendid. Eriti efektiivsed on nad grampositiivsete bakterite vastu, kuigi mõjuvad ka gramnegatiivsetele bakteritele. Nad on bakteritsiidsed, fungitsiidsed ja toimivad ka kestaga viirustele, Endospoore ja tuberkuloosibaktereid ei tapa. Permeabiliseerivad membraane, seostudes fosfolipiididega. Karedas vees ei toimi. oHalogeenid (jood ja kloor) - Mõjuvad nii puhtalt (J 2 ja Cl2 lahusena), kui ka seotuna kas org. või anorgaaniliste ühenditega. I2 on üks vanemaid ja efektiivsemaid antiseptilisi aineid. Ta toimib bakteritele, seentele, endospooridele ja mõnedele viirustele

Bioloogia → Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
40
docx

Kordamisküsimused mikrobioloogia I kursuse kohta

Kordamisküsimused (teemad) Mikrobioloogia I kursuse kohta 2013 I 1. Mida prooviti tõestada Milleri-Urey katsetega? Selgita neid katseid. a) orgaaniliste molekulide abiootilist moodustumist ürgsel Maal tolaegsel tingimustel b) Miller ja Urey lõid laboris tingimused, mis oleks pidanud vastama tingimustele varasel Maal. Katses loodud redutseeriv atmosfäär koosnes veeaurust, vesinikust, ammoniaagist ja metaanist (hapnik puudus!). Veeaur juhiti läbi gaaside segu ja seejärel jahutati. Vesi kolvis muutus algul kollakaks, hiljem päris pruuniks 2. Tingimused ürgsel Maal. Milleri-Urey katsetes sünteesitud produktid. · väga vähe hapnikku, · redutseerivad tingimused · CH4 , CO2 , N2 , NH3, jäljed CO ja H2-st, · kõrge temperatuur, · valgus, vulkaaniline tegevus, meteoriitide rünnakud ja ultravioletkiirgus olid palju suuremad kui praegu Enim moodustus kõige lihtsamat aminohapet glütsiini ka aspartaadi ja ...

Bioloogia → Mikrobioloogia
34 allalaadimist
thumbnail
35
docx

Mikrobio II eksamiks kordamine

Kuna alfa- ja glükoamülaasil on erinevat Tmax väärtused, siis sõltub sellest, kui kaua ja millisel temperatuuril virret hoitakse, see, kui palju moodustub virdesse maltoosi, maltotrioosi, pikemaid dekstriine ja glükoosi. Sellest omakorda sõltub lõpuks valminud õlle maitsebukett. 3. Virde keetmine, filtreerimine ja jahutamine. Keetmisel lisatakse humalaid. Humala parkained annavad maitset, sadestavad valke ja on bakteritsiidsed. 4. Enne pärmi lisamist virret aereeritakse, et sissekülvatav pärm saaks hakata paljunema. Hapnik on vajalik ka membraansete steroolide sünteesiks. 5. Inokuleerimine pärmiga ja kääritamine (hapnikku enam ei anta!), mille käigus moodustub etanool ja CO2. Käärimistemperatuur on ca 12 kraadi. Käärimisel kasutatakse esmalt ära glükoos, sahharoos ja maltoos. Seejärel maltotrioos ja dekstriinid. Osa dekstriine jääb kääritamata ja need

Bioloogia → Mikrobioloogia
121 allalaadimist
thumbnail
94
docx

Rakubioloogia II

Antibiootikumide päritolu ja sihtmärgid bakterirakus. Antibiootikumid toimivad bakterite ensüümidele, mis erinevad eukarüootide vastavatest ensüümidest või osalevad sellistes biosünteesi radades, mida loomadel ei ole. Sihtmärgid:raku membraa, raku membraani süntees, foolhappe süntees, DNA güraas(topoisomeraas II), RNA polümeraas, valgu süntees (30S ribosoomi inhibiitor või 50S ribosoomi inhibiitor) Kolm võimalust kuidas tekib bakterite resistentsus antibiootikumidele. Bakteritsiidsed ja bakteriostaatilised antibiootikumid. Bakteri poolt muudetud ensüüm ei ole enam ravimile tundlik Bakter toodab ensüümi, mis muudab või lagundab ravimi Bakter pumpab ravimi endast välja Immunoloogia I. Kaasasündinud immuunsus. Inimese immuunsüsteemi organid. Lümfisõlmed, rindkere juha, luuüdi, lümfisooned, harknääre,põrn Lümfoidsed organid: adenoid, kurgumandlid, Peyeri naastud peensoole pinnal, appendiks, luuõdi, põrn, lümfisõlmed, harknääre Vererakkude tekke e

Bioloogia → Rakubioloogia
34 allalaadimist
thumbnail
38
doc

Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks

laguneb ensüümide toimel kiiresti spetsiifilise lõhnaga allitsiiniks, väga tugeva bakteritsiidse toimega lenduvaks antibiootikumiks. Peale selle sisaldab küüslauk 0,4% sulfiididest koosnevat lenduvat õli, fütosteriine, kuni 10mg% C-vitamiini ja B-grupi vitamiine, süsivesikuid, tärklist, inuliini, fruktoosi, orgaanilisi happeid, mikroelemente. Küüslaugu fütontsiidid on tugevamad sibulast, säilitab oma bakteritsiidsed omadused ja aktiivsuse pikka aega, hävitab paljusid mikroobe. Küüslauk kui ravim Meie rahvameditsiinis tuntakse küüslauku kui üldise enesetunde parandajat, südame tugevdajat, vererõhu korrastajat ning sooltetegevuse parandajat (eriti lihatoitude söömisel). Küüslaugu väärt omadusi ei ole teadusmeditsiin ümber lükanud, vaid aina kinnitanud. Mikroelemendid seleen ja germaanium suurendavad südamelihase jõudlust. Lenduv fütontsiid

Meditsiin → Terviseõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
45
doc

ERINEVAID TAASTUMISVAHENDEID INIMESE TURGUTAMISEKS

mugula peenestamisel laguneb ensüümide toimel kiiresti spetsiifilise lõhnaga allitsiiniks, väga tugeva bakteritsiidse toimega lenduvaks antibiootikumiks. Peale selle sisaldab küüslauk 0,4% sulfiididest koosnevat lenduvat õli, fütosteriine, kuni 10mg% C-vitamiini ja B-grupi vitamiine, süsivesikuid, tärklist, inuliini, fruktoosi, orgaanilisi happeid, mikroelemente. Küüslaugu fütontsiidid on tugevamad sibulast, säilitab oma bakteritsiidsed omadused ja aktiivsuse pikka aega, hävitab paljusid mikroobe. Küüslauk kui ravim Meie rahvameditsiinis tuntakse küüslauku kui üldise enesetunde parandajat, südame tugevdajat, vererõhu korrastajat ning sooltetegevuse parandajat (eriti lihatoitude söömisel). Küüslaugu väärt omadusi ei ole teadusmeditsiin ümber lükanud, vaid aina kinnitanud. Mikroelemendid seleen ja germaanium suurendavad südamelihase jõudlust.

Meditsiin → Esmaabi
89 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun