Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"taignas" - 65 õppematerjali

thumbnail
2
odt

Pärmseente arengut mõjutavate tegurite uurimine

Tööleht pärmseente arengut mõjutavate tegurite uurimiseks Probleemi sõnastamine: Milline on peamine tekstis kirjeldatud vastuseta jäänud probleem? Probleemiks oli see, et miks tainas suhkruga paremini kerkib. Kirjuta eelpool sõnastatud probleemist lähtuvalt korrektne uurimisküsimus. Kuidas on suhkru hulk seotud taigna kerkimise kiirusega? Sõnasta teaduslik hüpotees, mis võiks ühtlasi olla uuritava küsimuse õige vastus. Mida rohkem on taignas suhkrut, seda kiiremini tainas kerkib, sest suhkur on pärmile ,,toit" ja energiaallikas, mille abil saab pärm kasvada. Katse tulemused: Andmete analüüs: Millises kõrres tõusis tainas kõige kõrgemale? Miks? Kõrres, milles oli 1 tl suhkurt, tõusis tainas kõige kõrgemale. Võib-olla sellepärast, et 1 tl suhkurt oli kõige ideaalsem keskkond, millega tainas reageeris. Miks sai üks katse tehtud suhkruta?...

Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Lämmastik

Tuntumad ammooniumsoolad on: NH4Cl (ammooniumkloriid ehk salmiaak) ­ metallipinna puhastusvahend tinatamisel, elektrolüüt süsinik-tsinkelemendis, meditsiinis rögalahtisti . NH4NO3 (ammooniumnitraat) ­ väetis ja lõhkeaine komponent (NH4)2CO3 (ammooniumkarbonaat ehk põrdasarvesool) ­ kasutatakse kondiitritööstuses kergitusainena taignas . Kuumutamisel ta laguneb, eraldades gaasilisi aineid, mis kergitavad küpsevat tainast // (NH4)2CO3 2NH3 + CO2 + H2O N2O - dilämmastikoksiid ehk lämmastik(I)oksiid ehk naerugaas Ta on värvuseta, neutraalne oksiid, nõrga meeldiva lõhnaga, vees lahustuv narkootilise toimega gaas. Väiksemates kogustes sissehingamisel põhjustab ta elevust ja lõbusat meeleolu. Suuremates kogustes kutsub ta esile valutunde kaotamise ja narkootilise une...

Keemia
85 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Köögiviljatoidud

· soodustavad seedimist (kreeklased piinasid vange sellega, et ei antud köögivilja ­ tulemus ­ piinarikas surm) Suurt rõhku tuleb panna kv säilitamisele, eeltöötlemisele ja kuumtöötlemisele Kasutada kvaliteetset ja värsket kv-d (kuulsate prantsuse restoranide töö algab turul käimisega) Kv vaenlased: valgus, õhk, soojus ­ hakkab kohe toitainete kadu, aromaatsete omaduste vähenemine a. C ­ vitamiini sisalduse vähenemine (spinat, kapsa ja salat ­ 3 päevaga kadunud) b. lausa päikese käes on kadu veelgi suurem Lehtköögivilja ja maitsetaimi hoida niisutatult suletud kilekotiga külmkapis Kasutusel kõik kuumtöötlemise meetodid Mitmekordne kuumtöötlemine ­ ei ole tervislik Maitsestamine soola ja suhkru asemel tuleks eelistada maitserohelist ja teisi maitsetaimi aed-harapu...

Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Pärmitaigen

4 põhi toorainet: · jahu ­ sõelutakse pärm · suhkur ­ tuhk-,puuder- ja tolmsuhkur sool · muna ­ 5tk vedelik vesi · rasvaine ­ või, margariin(EVE) õli. Hea pärmi näitaja : 1) Kergitus võime 2) säilib 3) suhkur 4) töökiirus 5) kasutamine Kuivpärm ja presspärm Kuivpärm võetakse 15g kui on vaja asendada 50g presspärmiga- Enne kasutamist kuivpärm segatakse sõelutud jahuga. Presspärm lahustatakse vedelikus või lisatakse teistele toorainetele murendatud. Seljuhul tuleb taigen 15-20 min ,et karanteerida pärm segunemine teiste toorainetega. Toorainete lisamine kaussi: Rasvaine (sulatatud) Vedelik (350 C) + pärm (segan kõik kokku) Muna Sool + suhkur Jahu (sõelutud) Alustatakse jahust ja lõpetatakse rasvainega. Jahu,sool+suhkur,muna ja vedelik + pärm segatakse kõik kokku ja siis lisatakse rasvaine. Segame taigent kuni ta tuleb ka...

Pagar-kondiiter
59 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise-...

Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
13
doc

India referaat

3 India, kui riik....................................................................................... 4 Vana India............................................................................................ 5 Loodus................................................................................................. 5 Kunst................................................................................................... 7 Tavad ja kombed.................................................................................. 8 Söömine, joomine. Söögiajad ja tüüpilised road................................. 8 Riietumine........................................................................................... 10 Raha ja hinnad..................................................................................... 11 Sport...

Geograafia
64 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Seened

Joonista pärmseen märgi juurde osad, kirjelda nende toitumist ja paljunemist. 9. Kuidas kasutatakse pärmseeni? See on asendamatu Toiduainete tööstuses kus seda kasutatakse pagaritoodete valmistamisel ,õlle pruulimisel ja veini kääritamisel. Söödapärmi ja ravimite valmistamisel . On katseobjektiks bioloogia üldiste seaduspärasuste uurimisel. 10.miks kergitab pärm taigent? Pagaripärmina tuntud pärmseened toituvad taignas olevast suhkrust ja paljunevad .Seejuures tekovad südihappegaas ja alkohol.eralduv südihappegaas muudab taigna kobedaks .alkohol aurustub ja aitab samuti kaasa taigna kerkimisel. 10. Joonista kübarseen, märgi juurde osad, kirjelda nende toitumist ja paljunemist. 11. Too näiteid kevad, suve, sügis, taliseentest. Kevad :harilik karikseen , kevadvõluheinik,kurrel, Suve: Sügis: Talve: 12...

Bioloogia
64 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Mittemetallide omadused, saamisviisid, kasutusalad

see laguneb soojendamisel kergesti: NH4Cl + NaOH NH3 + H2O + NaCl · Samal reaktsioonil põhineb ka ammoniaagi laborataarne saamine Kasutamine · Nuurkpiirituse koostises ­ vähestes kogustes mõjub ergastavalt (minestuse korral kasutatakse 10% lahust) · Ammooniumvesinikkarvonaati või ammooniumkarbonaati ( põdrasarvesoola ) kasu-tatakse kergitusainena taignas : (NH4)2CO3 2NH3 + CO2 + H2O Ammooniumsoolad on vees hästilahustuvad, ammooniumhüdraadi kui aluse reageerimisel hapetega tellovad vastavad soolad. Vesilahustes dissotseeruvad nad ammooniumioonideks HN4+ ja vastava happe anioonideks. Ammoniaak põleb kõrgel temperatuuril: 4 NH3 + 3O2 2N2 + 6 H2O Plaatinakatalüsaatori kasutamisel tekib NO, mis on suure tähtsusega tööstuse jaoks (vahaetapiks lämmastikhappe tootmisel ammoniaagist nn Ostwaldi protsess)....

Keemia
133 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Toit

Toit Toit on igasugune rasvadest, süsivesikutest, veest ja/või valkudest ning vitamiinidest koosnev aine, millest inimene või muud loomad saavad eluks vajalikke aineid (sealhulgas mineraalaineid ja vitamiine) ning energiat. Põllumajandusloomade toitu nimetatakse tavaliselt söödaks. Euroopa Parlament ja Euroopa Nõukogu esitavad mõistele "toit" alljärgneva määratluse: Mõiste "toit" tähendab töödeldud, osaliselt töödeldud või töötlemata ainet või toodet, mis on mõeldud inimestele tarvitamiseks või mille puhul põhjendatult eeldatakse, et seda tarvitavad inimesed. Mõistega "toit" hõlmatakse joogid, närimiskumm ja muud ained, kaasa arvatud vesi, mis on tahtlikult lülitatud toidu koostisesse tootmise, valmistamise või töötlemise ajal. Mõiste hõlmab ka vett. Mõiste "toit" alla ei kuulu: Sööt; Elusloomad, välja arvatud juhul, kui need on ette valmistatud turuleviimiseks inimtoiduna;...

Keemia
91 allalaadimist
thumbnail
43
pdf

Pärm

· Taigen, millele või ja suhkur lisatakse kahe võttega · Aeglustatud käärimisprotsessiga taigen · Kiirendatud käärimisprotsessiga taigen · Taigna valmistamine nõrga liimvalguga jahust · Taigna valmistamine tugeva liimvalguga jahust 15 Taigna muutused käärimisel Kohe peale eeltaigna või taigna segamist alustavad tegevust jahus olevad fermendid, pärmi mikroorganismid ja piimhappe- bakterid. Käärimisel muutuvad taignas jahu peamised koostisained, s.o. süsivesikud ja valgud. Taignas toimub alkohoolne ja piimahappekäärimine. Alkohoolse käärimise lõppsaaduseks on alkohol ja süsihappegaas (CO2). Taigna käärimisel eralduv CO2 peatub liimvalgu võrgus, mille tagajärjel taigen mahult suureneb, s.t. kerkib. 16 Muutused valkudega Jahu valk paisub ja tekib nn. liimvalk. Liimvalk hoiab süsihappegaasi taignas kinni,...

Toitumisõpetus
53 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Juust

Kogu eelnev jutt käib muidugi nn igapäevajuustude kohta, mille kilohind vähemalt kodumaise toodangu puhul ei ületa sadat krooni. Mitmeid kordi kallimad margijuustud, eriti just pehmed sordid, vajavad väga erilisi säilitustingimusi, mistõttu tuleks need koju tuua alles serveerimise päeval ning täpselt kalkuleeritud koguses (vt Juustuvaagen). Margijuuste Brie ja Camembert pakutakse piduliku lõunasöögi lõpetuseks ka kuumalt, kas terve kettana taignas küpsetatult või tükkidena riivsaias paneeritult ja võis praetult; juurde serveeritakse puuvilju ja veini. Margijuustude ülejäägid. Eksklusiivsete margijuustude ülejääkide tekkimisel peaks olema ettevaatlik nende kombineerimisel teiste toiduainetega, eriti aga kuumades roogades, kuna tulemus ei pruugi olla ootuspärane. Üks äraproovitud variant on siiski olemas ­ kuum röstsai pudendatud sinihallitusjuustuga (eeldusel, et olete selle juustu sõber)...

Restoraniteenindus
56 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Kokkuvõte 8. klassi bioloogiast.

Loomaraku ehitus. Tsütoplasmavõrgustik koosneb arvukastest kanalitest ja nende laienditest, mida mööda liiguvad rakus ained. Golgi kompleksis sorteeritakse valke ja suunatakse neid edasi. Lüsosoomides lagundatakse raksu mittevajalikud orgaanilised ühendid. Ribosoomid on kõige väiksemad organellid. Neis sünteesitakse valgud. Osa ribosoome on seostunud tsütoplasmavõrgustikuga, osa on tsütoplasmas vabalt. Rakutuum juhib rakutegevust. Rakumembraan ümbritseb rakku. 2. Taimeraku ehitus. Mitokondrid varustavad rakku energiaga, mida on vaja tema elutegevuseks ja olemasolevate rakustruktuuride säilitamiseks. Hapnikku tarbides muundavad nad süsivesikutes ja rasvades peituva energia rakkudele kättesaadavaks. ON KA LOOMRAKUS. Tsütoplasma on raku sees. See sisaldab rohkesti vett ning selles on lahustunud orgaanilisi ja anorgaanilisi aineid. ON KA LOOMARAKUS. Rakumembraan eraldab rakku teistest rakkudest kui ka ümbritsevast keskkonnast. Vakuool o...

Bioloogia
228 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Juustulaud

Kogu eelnev jutt käib muidugi nn igapäevajuustude kohta, mille kilohind vähemalt kodumaise toodangu puhul ei ületa sadat krooni. Mitmeid kordi kallimad margijuustud, eriti just pehmed sordid, vajavad väga erilisi säilitustingimusi, mistõttu tuleks need koju tuua alles serveerimise päeval ning täpselt kalkuleeritud koguses (vt Juustuvaagen). Margijuuste Brie ja Camembert pakutakse piduliku lõunasöögi lõpetuseks ka kuumalt, kas terve kettana taignas küpsetatult või tükkidena riivsaias paneeritult ja võis praetult; juurde serveeritakse puuvilju ja veini. Margijuustude ülejäägid. Eksklusiivsete margijuustude ülejääkide tekkimisel peaks olema ettevaatlik nende kombineerimisel teiste toiduainetega, eriti aga kuumades roogades, kuna tulemus ei pruugi olla ootuspärane. Üks äraproovitud variant on siiski olemas ­ kuum röstsai pudendatud sinihallitusjuustuga (eeldusel, et olete selle juustu sõber)...

Kokandus
37 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Klienditeeninduse mõisted

Profitroolid - täidistega Ratatouille-köögiviljavokk. Piperade- munaroog paprikaga Risotto Sorbett Spargel ja spargelkapsas Spinat Sushi- jaapanipärane roog. Toored mereannid, riis, norilehe sisse keeratud. Wasabi pasta, soja kaste. Zabaglione- veini-munavaht. Dessert. Tappad- vürtsikad hispaania suupisted. Kõrvale sobib serri. Tortilla Tarte tattin- tagurpidi kook. Karamelliseerunud kaste. Tempura- jaapanipärased taignas paneeritud ja friteeritud mereannid või köögivili. Tiramisu Vichysoisse- püreeritud kartuli-porrulaugusupp. Banana split- terve banaan, vahukoor, vaniljejäätis, mandlilaastud ja maasikad. Õhukesed pannkoogid ehk krepid. Vormiroog Üks vormiroog pole sama mis teine, neil on peened vahed. Klassikaline vormiroog koosneb enamasti mitmest kihist ning lisandeid tuleb eelnevalt kuumutada. Grattiinidel on vähem kihte ja nende vorm on madal, kuumutusaeg lühem...

Etikett
40 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Liha ja kala

0 % Rasvu 32.0 % 3. marinaadis Viru Rand 1. Heeringafileetükid tillimarinaadis 270 g Säilivusaeg: 6 kuud +2°...+6° 2. Heeringafileetükid juurviljadega marinaadis 400 g Säilivusaeg: 2 kuud +2°...+6° 3. Räimerullid küüslaugumarinaadis 400 g Säilivusaeg: 3 kuud 0°...+6°C 4. taignas Viru Rand Praetud kalapallid tomatimarinaadis 430 g Säilivusaeg: 2 kuud +2°...+6° Maseko Praetud räimed tomatikastmes 160g Säilivusaeg: 24 kuud 5. preserved ­ steriliseerimata Viru Rand 1. Kilufileed tilli ja sibulaga 200 g Säilivusaeg: 3 kuud 0°...+6°C 2. Balti vürtsikilud 160 g Säilivusaeg: 3 kuud +6°...-2°C 7. natiraalsed kalakonservid Viru Rand Naturaalne atlandi skumbria õliga 160 g Säilivusaeg: 24 kuud 0°...+25°C 8. kalapasteet Viru Rand...

Toiduainete õpetus
104 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Rahvustoidud

Ukraina Ukraina bors ­ Lvovi bitkiid ­ Prantsusmaa ­ Juures ka Prantsuse keelne nimetus. Veinis hautatud praad ­ , ­ Boeuf A´La Mode Juustubiskviit ­ ­ Genoise Au Parmeson Taignas praetud aedvili ­ , ­ Legumes Et Fruits Frit Erinevad kastmed ­ Jaapan ­ Juures ka Jaapani keelne nimetus. Riisipallid ­ - Onigiri Riis seentega ­ ­ Matsutake Gohan Röstitud kala ­ - Teriyaki Paberis küpsetatud kala ­ , ­ Sanana No Ginsiyaki Itaalia ­ Juures ka Itaalia keelne nimetus. Bruschetta tomatiga ­ ­ Bruschetta Al Pomodoro Rosmariiniga maitsestatud küülik ­ ­ Coniglio Al Rosmarino Torumakaronid toorjuustuga ­ ­ Penne Al Mascarpone Spagetid ürtidega ­ ­ Spaghetti Alle Erbette Venemaa Seenepüree ­ Hapukapsasupp ­ Pannkoogid ­ Suur pirukas ­ Mesijook - ...

Turism
16 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Ernest Rutherford

Peale selle leidub Kuul ja Marsil Rutherfordi kraater ning tema pilt ehib Uus-Meremaa 100- dollarilist rahatähte. 5 Avastused Aatomi tuum Ernest Rutherfordi peetakse üheks tuumafüüsika rajajatest, sest just tema katsele põhinedes koostati tänapäevane aatomimudel. Rutherford võttis aluseks Thompsoni aatomimudeli, mida on võrreldud rosinakukliga ­ positiivselt laetud aines ehk taignas paiknevad negatiivselt laetud elektronid nagu rosinad. Rutherford viis läbi katse, kus pommitas kuldlehte alfaosakestega (kahest positiivse laenguga prootonist ja kahest neutronist koosnev heeliumi tuum). Kõigi eelduste kohaselt oleks pidanud alfaosakesed kuldlehe läbima seejuures kergelt suunda muutes, kuid enamus osakesi läbis kuldlehe trajektoori muutmata, samas kui mõne osakese...

Füüsika
43 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

India

Kalatoite on võimalik süüa mere või mingi muu veekogu piirkondades (hindud ise eriti kala ja liha ei söö). Pakutakse ka kartuli chipse ja keedetud kartulit. Lisaks puuviljad: õunad, banaanid, ananassid, mandariinid, kuivatatud datlid (lõuna pool Gujarat's sai ka arbuusi ja viinamarja). Seega ei tohiks eriti toidu üle nuriseda, kuigi tihtipeale satud ampsama toitu näiteks taignas küpsetatud chillit), pärast mida suu põleb. Hele õlu on parem ja odavam ("Kingfisher") kui Eestis, ainult see ei ole igal pool kätte saadaval. TAVAD JA KOMBED Iga asjapulk ja kuli (pakivedaja, isehakanud teenäitaja, templi väravate juures jalatsite valvur või mis iganes asjamees) tahab saada bakshees´t ehk jootraha meie mõistes. See võib olla täiesti sümboolne, võid mõni ruupia, aga ka see ajab asja täiesti vabalt ära....

Kirjandus
14 allalaadimist
thumbnail
82
pdf

Surm ja matused eestlastel ja Eestis elavatel venelastel

Ida-Virumaa Maidla Mõisa Köögis pakutakse peieteks: leivatooted (värske leiva- ja saiavalik), soe toit: snitsel, toorsalat, keedukartul, kaste, sinep, salatid (tavaliselt kartuli või riisi- makrasalat), kalaroad, suupisted (liha taignas , singirullid küüslaugu ja juustuga, täidetud munad), magustoit (kringel martsipaniga, tordid, pirukad), joogid: kohv, mahlajook.16 Peietoit on viimase aja jooksul muutunud nüüdisaegsemaks, eurolikumaks, traditsioonilised tugevad (soojad) talutoidud (tangupuder, liha, kapsad jne) on aja jooksul asendunud omaküpsetatud või poest ostetud (import-) kommide ja küpsistega, salatitega, pirukatega jne. Ülalmainitud näidete põhjal on näha, et võrreldes varasema menüüga on praegune valik...

Humanitaarteadused
142 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen

Odrajahu küpsetusomadused olenevad odra sordist ja kasvutingimustest. Jahu küpsetusomadusi saab hinnata ka valgusisalduse järgi. Maisijahu Maisitera idu embrüo moodustab 10-15% tera massist ja sisaldab 30-40% rasva. Maisi täisterajahu sisaldab kuni 4% rasva. Säilib halvasti, omandades kiiresti kibeka maitse. Idu eelneva eemaldamisega on võimalik jahu säilitusaega pikendada. Mais ei sisalda kleepvalku. Maisijahu paisub taignas väga vähe. Maisijahu lisandiga leiva sisu on väheelastne ja tihe. Seetõttu soovitatakse maisijahu lisamisel jahvatada jahu väga peeneks. Hästi sobib maisijahu pannkookide, biskviitide ja muffinsite valmistamiseks. Riisijahu Riisijahu sisaldab väga vähe valku. Seepärast kasutatakse riisijahu kangemate õllesortide valmistamisel odralinnaste asemel, kuna liigne valk halvendab õlle kvaliteeti ja vähendab saagist....

Kokandus
70 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun