või kiirkülmutamise, sealhulgas vaakumpakendatud või kontrollitud rõhu all pakendatud liha. Siia kuuluvad toidukõlblikuks tunnistatud rümbad, rümbaosad ja tapasaadused. KONDITUSTATUD LIHA - pehme liha, millest on eraldatud kondid. SIIRITUD LIHA - pehme liha, millest on eraldatud sooned, kõõlused ja rasvkude. Siiritud liha suunatakse lihatööstuses edasi sorteerimisele, kus see lõigatakse sortidesse kvaliteedi järgi. Selle tulemusena saadakse SORTEERITUD LIHA. MDM - ühtlane värske liha mass, mis on saadud luudele kinnitunud lihas- ja teiste pehmete kudede mehhaanilisel eemaldamisel vastava seadme abil. Toiduainete märgistamist puudutav seadusandlus nõuab MDM-i märgistamist etiketil. Märkida tuleb ka liha liik, millest MDM valmistatud on nt. kanaliha. MDM-i kasutatakse kuumtöödeldavate lihatoodete tootmiseks nagu näiteks pihvid. Eestis valmistatakse MDM-i kanalihast.
PÄRMITAIGEN JA TOOTED SELLEST 54 tundi õppematerjal Pagar-kondiitri erialale 1 Pärmitaigna valmistamine ja üldiseloomustus Pärmitaignaks nimetatakse taignat, mille kobestajaks on pärm. Pärmitaignast toodete tehnoloogiline protsess koosneb järgmistest osadest: toorainete vastuvõtmine ja hoidmine toorainete ettevalmistamine tootmiseks taigna valmistamine, käärimine taigna töötlemine, vormistamine ja kerkimine toodete küpsetamine toodete jahutamine, säilitamine ja realiseerimine 2 Pärmitaignatooted · mitmesugused väikesaiad Pärmitaignast valmistatud · kringlid tooted on: · stritslid · poorsed · plaadipirukad ja koogid · hea maitsega · küpsetatud pirukad ·
Toote happesus väheneb seoses lenduvate ainete lendumisega. Jahtumisel suureneb kooriku niiskus 12% (niiskuse ümberpaiknemine sisust koorikusse). Jahtumise ja säilitamise käigus aurustuvat niiskust nim. jahtumiskaoks (%). Jahtumiskao suurus 2,5-3,5% 87. Pakendamine Väljastatakse pakendatult või pakendamata. Pakendatakse müügipakendisse, mida on lubanud kasutada tervisekaitseamet. Veopakendid peavad olema terved, kuivad, puhtad, ilma kõrvallõhnata, tagama toote kvaliteedi säilimise ja hügieeninõuded hoidmisel ja transportimisel. Müügipakendite märgistamine vastavalt "Pakendatud toiduainete märgistamise korrale" 24. Leibade küpsetamist mõjutavad tegurid 25. Pagaritoodete säilimisajad 88. 26. Langemisarvu määramine Olustvere TMK labori näitel; mida näitab langemisarv? 89. Langemisarv näitab tärklist lagundavate ensüümide ja kasvama läinud terade sisaldust jahus. Langemisarv mõõdetakse sekundites
mille ajal neid söödetakse ning tagatakse joogi olemasolu. Tapaeelse pidamise perioodil kindlustatakse loomade vaba juurdepääs veele, nii soodustatakse seedekulgla vabanemist sisaldisest. See on tähtis nii sanitaarsest kui ka tehnoloogilisest aspektist lähtudes. Liiga täis seedekulglaga loomade nülgimine on raskendatud, suureneb sisselõigete tõenäosus kõhuõõne elunditesse ja on oht lihakeha ning elundite saastamiseks. Joomisreziimi järgimisel on suur tähtsus ka nülgimise kvaliteedi seisukohalt. Kui loomad ei saa piisavalt juua, siis on nülgimine raskendatud, suureneb lihas- ja rasvkoerebendite tõenäosus; lihaskoe mass võib väheneda, tema veesisaldus alaneda 56% võrra; veretustamine ei pruugi täielikult õnnestuda. Ligipääs veele takistatakse 23 tundi enne loomade tapale saatmist. Juhul kui pole võimalik kindlustada loomade vaba juurdepääsu veele, joodetakse neid suvisel ajal kolm ja talveperioodil kaks korda ööpäevas.12
Hästi sobib maisijahu pannkookide, biskviitide ja muffinsite valmistamiseks. Riisijahu Riisijahu sisaldab väga vähe valku. Seepärast kasutatakse riisijahu kangemate õllesortide valmistamisel odralinnaste asemel, kuna liigne valk halvendab õlle kvaliteeti ja vähendab saagist. Riisijahu kasutatakse paksendajana kastmetes ning küpsistele ja kookidele mureda konsistentsi andmiseks. Sojajahu Sojajahu erineb teraviljajahudest suurema valgusisalduse ja parema valgu kvaliteedi poolest. Seda kasutatakse laialdaselt lihatööstuses liha asemel. Sojajahu kasutatakse küllalt laialdaselt leiva- saiatoodetes, hommikueinete, dieet- ja lastetoitude, makaronide ja nuudlite valmistamisel. Tatrajahu Tatrajahu leivaküpsetusomadused on võrdlemisi nigelad, kuid erinevalt enamikest teraviljavalkudest, sisaldab tatravalk küllalt palju asendamatut aminohapet lüsiini. Tatrajahu kasutatakse USA-s pannkoogisegudes, Jaapanis aga koos nisujahuga nuudlite valmistamiseks.
Hästi sobib maisijahu pannkookide, biskviitide ja muffinsite valmistamiseks. Riisijahu Riisijahu sisaldab väga vähe valku. Seepärast kasutatakse riisijahu kangemate õllesortide valmistamisel odralinnaste asemel, kuna liigne valk halvendab õlle kvaliteeti ja vähendab saagist. Riisijahu kasutatakse paksendajana kastmetes ning küpsistele ja kookidele mureda konsistentsi andmiseks. Sojajahu Sojajahu erineb teraviljajahudest suurema valgusisalduse ja parema valgu kvaliteedi poolest. Seda kasutatakse laialdaselt lihatööstuses liha asemel. Sojajahu kasutatakse küllalt laialdaselt leiva- saiatoodetes, hommikueinete, dieet- ja lastetoitude, makaronide ja nuudlite valmistamisel. Tatrajahu Tatrajahu leivaküpsetusomadused on võrdlemisi nigelad, kuid erinevalt enamikest teraviljavalkudest, sisaldab tatravalk küllalt palju asendamatut aminohapet lüsiini. Tatrajahu kasutatakse USA-s pannkoogisegudes, Jaapanis aga koos nisujahuga nuudlite valmistamiseks.
Piima osmootne rõhk. Tervetelt lehmadelt saadud piima osmootne rõhk on 6,7 atmosfääri. 12.09.12 Piima võltsimine 1 Võõrvesi 2 Pesuained/ desoained (juhuslikult, tahtlikult) 3 Udaramäärded, nisasalvid 4 Neutraliseerivad ained tõusnud happesuse maskeerimiseks 5 Lõssipulbri lisamine kuivainesisalduse tõstmiseks 6 Soola/ suhkru lisamine võõrvee lisamise maskeerimiseks, kuivainesisalduse tõstmiseks 7 Säilitusainete (formaliin, vesinikperoksiid, hüpokloritid) lisamine hügieeni halva kvaliteedi maskeerimiseks 8 Lisatud rasv rasvasisalduse tõstmiseks Piimatööstuses kasutatavad põhilised protsessid Separeerimine- rasva(koore) eraldamine piimast tsentrifugaaljõu mõjul. Saadakse LÕSS (kooritud piim) ja KOOR. Normaliseerimine e standardiseerimine- piima või koore rasvasisalduse viimine soovitud tasemele, selleks lisatakse kas lõssi või koort. Homogeniseerimine piima rasvakuulikeste pihustamine peenteks osakesteks, selleks, et rasv piimas pinnale ei kerkiks
Tehnoloogiline protsess on tootmisprotsessi osa, milles toimub toodetava objekti olukorra (kuju, mõõtmete, omaduste jm) muutumine ja selle muudetud olukorra kindlaks määramine. Tehnoloogiline protsess koosneb operatsioonidest, mida toode või tema koostisosa läbib valmistamise käigus. Tehnoloogiline protsess määrab operatsioonide sisu ja järjekorra, töökohad, seadmed, tööriistad ja instrumendid, töötlemise reziimid, kvaliteedi kontrollimise vahendid ja meetodid ning tooraine ja materjalide kulunormid. 1. FÜÜSIKALIS-KEEMILISED PROTSESSID Kõikjal meie ümber toimuvad nii keemilised kui ka füüsikalised protsessid, mis mõjutavad aineid nii sisemiselt kui ka välimiselt. Neid protsesse kasutatakse ka toiduainete tööstuses. 1.1. Desodeerimine Desodeerimine on rasvastest toorainetest või toodetest halva lõhna ja maitse eemaldamise meetod
Kõik kommentaarid