Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Romantiline luule (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

ROMANTILINE LUULE. KT
Romantism
  • Romantism vastandus valgustusaja seisukohtadele (ratsionalism, usk mõistuse jõusse).
  • Romantismi tunnused (7). 1. Idealism , hingelise ja vaimse pidamine tähtsamaks materiaalsest, usk jumalasse. 2.Tunnete ja fantaasia asetamine mõistusest kõrgemale. 3.Igapäevasest tõelisusest ja argielust põgenemine ja kõige ebatavalise, üleloomuliku, reeglipäratu ja eriskummalise hindamine. 4.Üksikisiku ja/või rahva tähtsuse ja eripära väärtustamine. 5.Ajaloo ja rahvapärimuste väärustamine. 6.Tundelüürika tõus esiplaanile. 7.Eri kunstide, kirjandusžanrite ja stiilide segunemine.
  • Romantism valitses 19. sajandi esimesel poolel.
  • Romantikud uurisid kaugeid aegu (eriti müstikaga köitvat keskaega ), kaugeid eksootilisi maid(eriti idamaid), inimhinge uurimata alasid, üleloomulikke nähtusi, inimese suhet jumalaga ja muid üksikisiku olemasoluga seotud probleeme.
  • Rahvusromantismil oli ühiskonnapoliitiline mõju, see väärustas rahvuse tähendust. Viis vabadusliikumisele või nagu nt Eestis võimsa rahvusliku ärkamiseni, oma rahva, kultuuri, keele ja ajaloo väärustamiseni.
  • Eelromantikud on kirjanikud /luuletajad, kes juba valgustusajal kirjutasid tundelüürikat romantilistel teemadel nagu öö, surm, üleloomulikud nähtused. Romantismile omase rahvaluule harrastusele pani aluse Herder oma mõtetega rahvapärimusest.
  • Romantikute lemmikteemad on jumalikkus, loodus, inimene, inimhing , tunded, öö, unenäod, haigusnägemused, hallutsinatsioonid, rahvakäsitud, (õnnetu) armastus, igatsus .
  • Romantikute meeliskujundid on luule, novellid ja värssromaanid.
  • Romantikute luuletusi luuletajast ja tema kohast ühiskonnas ? Mida saab nende põhjal luuletaja kohta öelda? - Luuletaja oli kui prohvet , kes rahvast oma värssidega suunas ning teadvustas??
  • Luuletaja ülesandeks on inimesi suunata vabale mõtlemisele ning vabaduse ihkamisele.
  • Kuidas sarnanes romantismiaegsete poeetide elu nende loodud kangelaste eluga. Too näiteid.

W. Blake
- William Blake oli inglise kirjanik, kes kaasajal ei leidnud tunnustust, aga hiljem kuulutati vararomantismi geeniuseks; andekas nii luuletaja kui ka kunstnikuna.
- Kirjutas filosoofilist luulet; loomingut iseloomustab mäss inimest alandavate normide ja tabude vastu.
- Tuntuim luuletus on „Tiiger“, luulekogust „Kogemuste laulud“.
Järvekoolkond ehk leikistid
- Järvepoeetideks kutsutakse inglise romantilise luule vanemat põlvkonda, kes rajasid inglise romantilise kirjanduse alused nii teoorias kui ka praktikas - Wordsworth , Coleridge , Southey - elasid lähestikku järverikkas piirkonnas.
-
Romantiline luule #1 Romantiline luule #2 Romantiline luule #3 Romantiline luule #4 Romantiline luule #5
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 5 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-12-10 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 76 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor melanik Õppematerjali autor
Romantism ja romantismi tunnused, valitsemisaeg, mida romantikud uurisid, eelromantikud, romantikute lemmikteemad, luuletaja koht ühiskonnas ja tema ülesanne.
William Blake.
Järvekoolkond ehk leikistid.
F. Hölderlin.
P. B. Shelley.
J. Keats
G.G. Byron
Vene romantism
A. Puškin
Kirjandusteose vaatepunkt
Lermontov
H.Heine
A.Mickiewitz
S.Petöfi

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
5
doc

Romantiline luule

_ Mis on Shelley poliitiliste luuletuste teema? Türannia on vale, vabadus, loovus, harmoonia. _ Mille poolest on kirjandusloos oluline Shelley abikaasa Mary? Kirjutas ,,Frankensteini" _ Nimeta Shelley 2 pamfletti ,,Ateismi vajalikkusest", ,,Pöördumine Iiri rahva poole", 2 poeemi ,,Kuninganna Mab", ,,Alastor ehk üksinduse vaim", 1 traktaat ,,Luule kaitse", 1 novell ,,Palgamõrtsukad" ja 3 draamat ,,Vabastatud Prometheus" ,,Hellas" ,,Cenci" _ Millised on tema luule teemad? Loodus, luule väärtus 6. J. Keats _ Kellena Keats tegutses? velskrina, haavaarstina _ Mis teda luuletamise juures inspireeris? antiikne klassika _ Nimeta Keatsi 2 luulekogu. ,,Luuletusi", ,,Lamia ja teisi luuletusi" _ Mis on Keatsi luule põhiteema? üldinimlik iluihalus. Ta samastas ilu tõega. 7. G. G. Byron _ Missugune on Byroni elukäik? Raske Miks on sunnitud kodumaalt lahkuma? Kuna ta poolõde laimab teda, et laps olla tema. Kus tunneb end kindlamalt kui ?Inglismaal? (Lühidalt)

Kirjandus
thumbnail
3
doc

Romantism ja loojad

Varajased teosed, ,,Oodid" ja gooti õudusromaani vaimus eksootiline ,,Bug Jargal". 1820-ndate teisel poolel muutus tema maailmavaade, peale seda: 1. avar kaasaelamine ühiskondlikule õigusele 2. poolehoid rõhututele ja hüljatutele 3. jõuline eetiline protest maise ülekohtu vastu 4. müstiliselt varjundatud elukõiksuse ülistus. 1820. a lõpuni valitses lüüriline kallak. ­ilmusid luulekogud ,,Oodid ja ballaadid" ja Byronist mõjutatud ,,Idamaised luuletused". Luule jätkus1830. esimesel poolel kogudes ,,Sügislehed" ja ,,Videvikulaulud". 1831.aastal ilmus esimene meistriteos ,,Jumalaema kirik Pariisis". Ta elas kaada 1830. ja 1848. a revolutsiooni püüdludtele, sündmused peegelduvad romaanis ,,Hüljatud". Paljude aastate luulet koondav kogu ,,Kaemused. Eepos ,,Sajandite legend" jäi lõpetamata. Sotsiaalseid ja eetilisi probleeme käsitlesid ,,Meretöölised, ,,Mees kes naerab" ja ,,93. aasta". Draama ,,Cromwell". Essee ,,William Shakespeare"

Kirjandus
thumbnail
4
doc

George Byron

tõmbama meid üksteisest eraldavat joont, mida vist kõik on otsustanud mitte märgata." Ida-poeemid Need poeemid räägivad eksootilistel teemadel (,,ida" on tinglik). Byroni pöördumine nende lõuna- ja idamaiste tegelaste ja tegevuspaikade poole pole juhuslik. Ta on pettunud kaasaegses ühiskonnas, sest arvab, et see väärtustab liiga palju materiaalsust ja ratsionaalsust. Sellepärast pöördub teistsuguste maade inimeste poole. Nendes poeemides kujuneb lõplikult välja Byroni romantiline kangelane. See saab eeskujuks väga paljudele romantikutele. Byroni romantilise kangelase iseloomulikud jooned: 1) Uhke üksikmässaja, 2) Võitleb armastuse ja vabaduse eest 3) Trotsib maailmapahesid 4) On pessimist (sest on kaasaegses ühiskonnas pettunud) Byroni nimest on tulnud termin byronism. Seda kasutatakse romantilise maailmavaate teatud joonte iseloomustamiseks. Esimene ida-poeem on ,,Korsaar". ,,Korsaar". Peategelaseks röövlipealik Conrad

Kirjandus
thumbnail
9
doc

Lord George Noel Gordon Byron

vaatasid nooremate järele ja mis vormis kindla iseloomuga isiksusi. Byron oli suur Napoleoni austaja, tal oli oma toas isegi tema büst ning Napoleoni au eest oli ta vajadusel valmis ka rusikatega välja astuma. Välimuselt oli Byron endiselt kena, käitumiselt sundimatult elegantne. Ta oli haritud, suure lugemusega, ei kartnud kunagi oma arvamust avaldada, ägedaloomuline. Ometi leidus tema loomuses ka teine pool ­ romantiline unistaja. Kooliajal käis ta tihti mõtisklemas ühe tundmatu isiku haual ("Surm pole muud kui vaikus ja tühjus..."). Surnuaias käis Byron sageli ja seal sündisid ka tema esimesed luuletused. Palju mõtiskles surmast ­ surm kui karistus; surm kui lunastus süümepiinadest. Palju ka surnud armastatu / vastamata armastuse motiive. Koolis õppis Byron oma luulet ka esitama, mida tegi elegantselt ja suurejooneliselt.

Kirjandus
thumbnail
3
doc

Romantism

Loodus=vabadus. Byronism-romantiline maailmavaade. Romantismi eredaim geenius, vabadusvõitleja ja suur humanist. Mõjutas tohutult kaasaegset ja hilisemat kirjandust. Percy Bysshe Shelley- Varakult vaimustus Pr. Valgustajatest. Mässuvaim. Itaalia- perioodil lõi enda parimad teosed: Poeem "islami ülestõus". "Vabastatud Prometheus"(põhineb Vana-Kreeka müüdil). Teosed esitavad ideaalseid ja abstraktseid kujutluspilte, lüürikas on konkreetsem. John Keats- Pärines alamkeskklassi hulgast. Luule on keeleteadlik ja meeleline, vahelduvad maine elurõõm ja kaduvusetunne. Ülistab loodust, teoseid iseloomustab eriline iluihaldus. Walter Scott- Pani aluse ajaloolisele romaanile. Populaarseim ajalooline romaan "Ivanhoe"-võitlus rahvuslikul kui ka sotsiaalsel pinnal. Vaadetelt õiglase monaehi pooldaja. Romaane iseloomustavad olustikuline tõetruudus, probleemide tõsidus, ja kangelaste romantiseeritus. Elavad, köitvad karakterid, Kujutas ajalugu poeetiliselt.

Kirjandus
thumbnail
6
docx

Faktid romantikutest 5 fakti elust ja 5 fakti loomingust

laulust koosnev poeem ,,Don Juan" -Byronil on 14 teost -Byroni teostes avaldub maailmavalu, millest leidub rõõmu ainult loodusevaatlustes Percy Bysshe Shelley 5 fakti elust: -Sündis 4. augustil 1792 -Suri 8. juulil 1822 -Shelley sai oma hariduse Eton College'is ja Oxford Ülikoolis -Aastal 1811 põgenes Shelley Sotimaale -Ta abiellus kohvikupidaja tütrega Harriet Westbrookiga 5 fakti loomingust: -Ta esimene avaldatud teos oli gooti romaan ,,Zastrozzi" -Ta oli Inglise romantiline luuletaja -Üks ta kuulsamaid luuletusi on ,,Ozymandias" -Shelley'l on 2 teost: ,,Luuletusi" ja ,,Valik lüürikat" -1810 avaldas Shelley koos oma õega raamatu ,,Original Poetry by Victor and Cazire" Victor Hugo 5 fakti elust: -Sündis 26. veebruaril 1802 -Suri 22. mail 1885 -Pärast Napoleoni kukutamist 1870. aastal võeti teda vastu rahvuskangelasena -1841. aastal määrati Victor parlamendi ülemkotta aadliseisusse -Pärast 1848

Ajalugu
thumbnail
11
docx

Referaat: romantism kirjanduses

referaat SISUKORD Romantism kirjanduses.........................................................................Lk 3 Elulugu..................................................................................................Lk 4 Lühike loomingu ülevaade....................................................................Lk 5 Romantiline luule..................................................................................Lk 6 Luuletemaatika ­armastus "Kaunitar"..................................................Lk 6-7 "Hoidjale".................................................Lk 7 Luuletemaatika ­isamaa "Tsaadajevile"...............................................Lk 8 Luuletus isamaast..........................................Lk 9

Kirjandus
thumbnail
5
doc

Romantismi esindajad

ROMANTISMI ESINDAJAD Romantik Romantiline elus Olulised teosed Iseloomulik loomingule Hinnang William · Kasvas Põhja- · ,,Lucy tsükkel" · lihtrahva kultus Kahjuks kuulsin William Wordsworth Inglismaal · ,,Jugapuud" · tähtsaim teema loodus Wordsworthist vähe.Ta (,,Järve · Abiellus, 5 last · ,,Lüürilised ballaadid" · uskus eneseväljendusse jättis endast lihtsa

Kirjandus




Kommentaarid (1)

sooknar profiilipilt
Andre Jees: No , aitas veidi ikka.
19:31 18-03-2010



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun